Zprávy sobota, 31. července 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Skončil summit o Paktu stability

Na mírovém rozvoji Balkánu se musejí podílet všichni jeho občané za pomoci světa, ale v cestě jim stojí nynější jugoslávské vedení. Tuto myšlenku obsahuje projev českého prezidenta Václava Havla pro páteční sarajevský summit o Paktu stability na Balkáně. Projev, který nakonec Havel z časových důvodů nepřednesl, byl zařazen mezi dokumenty konference. Více než 50 šéfů států a vlád a představitelů mezinárodních organizací na summitu v Sarajevu vyzvalo "lid Jugoslávské svazové republiky k provedení demokratických změn a k aktivnímu úsilí o regionální smíření". Výzva je obsažena v závěrečné deklaraci sarajevského summitu.

Havel vnímá smysl sarajevského summitu jako manifest odpovědnosti

Evropské státy a světové mocnosti daly přítomností na summitu o Paktu stability podle prezidenta Václav Havla symbolicky jasně najevo, že jim není lhostejný vývoj na Balkáně. Jejich odpovědnost za tento region by mělo ještě podtrhnout naplňování Paktu stability, na jehož zásadách se přední světoví státníci na pátečním summitu v bosenské metropoli dohodli. "Po deseti letech konfliktů v prostoru bývalé Jugoslávie tím jasně dal svět najevo, že dnes je svoboda a lidská důstojnost všech lidí propojena," zhodnotil český prezident hlavní motiv vrcholné schůzky cestou ze Sarajeva do Prahy. l. Summit měl více než pracovní symbolický nádech - Havel jej charakterizoval jako svědectví velkého pocitu odpovědnosti. Státníci už chtějí přenechat na regionálních konferencích, aby vytvářely konkrétní projekty, řekl Havel na dotaz ČTK. Ocenil, jak rychle se podařilo tuto schůzku, a navíc v polorozbořeném Sarajevu, zorganizovat.

O návrat do Kosova má zájem přes 85 procent uprchlíků

Více než 85 procent kosovských Albánců, kteří získali dočasné útočiště v českých uprchlických zařízeních, má podle odhadů ministerstva vnitra zájem o návrat do svých domovů. Program jejich dobrovolné repatriace do Kosova, který ve středu schválila vláda, je reakcí na tento vážný zájem, řekl ČTK ředitel tiskového odboru ministerstva Jan Decker. Status dočasného útočiště má podle čtvrtečních součtů v České republice 853 kosovských Albánců. Dalších 95 jich požádalo o status uprchlíka ještě před koncem března, kdy zahájila Severoatlantická aliance údery na Jugoslávii. Decker uvedl, že po zahájení dobrovolné repatriace mohou běženci, kteří nebudou mít zájem o návrat do Kosova, požádat o uprchlický status v České republice.

Premiér Zeman odmítl restituční nároky krajanů

Předseda vlády Miloš Zeman v pátek ostře odmítl možnost restitucí majetku krajanů, kterou ve čtvrtek v Senátu připustil ministr vnitra Václav Grulich. "Jednoznačně konstatuji, že restituční nároky nepřicházejí v úvahu," odpověděl Zeman na dotaz novinářů, jaké stanovisko zaujímá v této věci vláda. Grulich v reakci na výtky senátorů zcela nevyloučil, že se vláda mimosoudními rehabilitacemi bude v budoucnu zabývat. "Došli jsme k závěru, že je třeba jít postupnými kroky," uvedl. Prvním je navrácení českého občanství, druhou otázka voleb a "třetím krokem je zabývat se otázkou restitucí majetku nebo alespoň náhrad škod, které byly našim krajanům minulým režimem způsobeny," dodal. Ministr se tak vyjádřil v souvislosti s přijetím zákona, který umožní získat české občanství i krajanům žijícím v zahraničí. Předlohu, která nabyde účinnosti dnem vyhlášení, musí ještě stvrdit podpisem prezident republiky. Zákon se snaží zmírnit následky křivd způsobených komunistickým režimem. Je určen českým krajanům žijícím v zahraničí a všem, kdo byli československými státními občany a občanství pozbyli v době od 25. února 1948 do 28. března 1990.

Zeman nevyloučil Svobodův návrat, byl-li obviněn neprávem

Pokud se obvinění vznesené proti bývalému ministru financí Ivo Svobodovi v kauze mělnického podniku Liberta neprokáže, premiér Miloš Zeman nevyloučil ani jeho návrat do křesla ministra financí. Premiér to řekl v pátečním pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. "V žádném případě nemohu ani tuto variantu vyloučit, ale v každém případě bych chtěl uvést, že spektrum těch forem rehabilitací je daleko širší," řekl Zeman. Dodal, že existuje celá řada funkcí odpovídajících Svobodově odbornosti. Předseda vlády by chtěl ve vládě zavést "nový styl", kdy v případě obvinění ze závažného trestného činu člen kabinetu z vlády odejde a je-li očištěn a ukáže-li se jeho obvinění jako nepravdivé, je nějakou formou rehabilitován. "Ale to, co pokládám za naprosto nepřijatelné, je, aby po dobu prošetřování tohoto obvinění ve vládě zůstal," podtrhl Zeman.

Svoboda a jeho spolupracovnice Barbora Snopková měli podle dosavadních informací v době, kdy stáli v čele Liberty, založit konto, na které nechávali posílat veškeré peníze podniku, aniž z těchto prostředků uspokojili pohledávky věřitelů podniku. Na Libertu byl koncem roku 1997 vyhlášen konkurs.

Zeman je proti "nulové variantě" dělení česko-slovenského majetku

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman je proti takzvané nulové variantě dělení majetku bývalého Československa. "Snažíme se samozřejmě trpělivě tento problém rozplést," řekl premiér v pátek novinářům. "Nezastávám názor, že je výhodná nulová varianta, a to především z toho důvodu, že zde existuje pohledávka České národní banky vůči Slovensku ve výši 29 miliard korun," vysvětlil. Nulovou variantou se obvykle rozumí prominutí vzájemných pohledávek. Slovenský prezident Rudolf Schuster však při nedávné návštěvě Prahy hovořil o "velké nule", kterou je třeba "rozdělit nadrobno". V rámci "velké nuly" existují podle Schustra drobná čísla, která se buď započítají nebo odečtou. Dohoda by podle něj měla být taková, aby ani jedna strana neměla pocit, že vyhrála nebo prohrála.

Premiéra Zemana o dovolené zastoupí Špidla a Mertlík

Předsedu vlády Miloše Zemana, který v pátek odjel na dovolenou, budou zastupovat vicepremiéři Vladimír Špidla a Pavel Mertlík. První týden dovolené stráví Zeman s rodinou ve Slovinsku na plážích Jaderského moře, kde bude svou pětiletou dceru Kateřinu učit plavat. Zbývající dva týdny se bude věnovat cyklistice a procházkám v lese na Českomoravské vysočině, kde má chalupu. ČTK to řekl Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády. Ve Slovinsku se ještě tuto sobotu setká na pracovním obědě se svým slovenským protějškem Mikulášem Dzurindou, který prý bude na dovolené v místě asi půl kilometru vzdáleném. Oba politici budou Zemana diskutovat o dělení majetku bývalého Československa.

Zeman: ČSSD a ODS kreslí mapku

Sociální a občanští demokraté podle předsedy České strany sociálně demokratické Miloše Zemana již kreslí mapku volebních krajů a promýšlejí technickou a technologickou stránku volebního zákona. "Sociální demokracie nemá zájem tento proces jakkoli natahovat," řekl Zeman na páteční tiskové konferenci. Společná komise sociálních demokratů a Občanské demokratické strany pracuje na změně systému voleb do Poslanecké sněmovny od loňského léta. Ustavena byla na základě takzvané opoziční smlouvy mezi těmito stranami, která umožnila Zemanovi sestavit jednobarevnou vládu. Nový volební zákon má umožnit vítězné straně sestavit většinovou vládu, a tak přispět ke stabilizaci poměrů v zemi. Obě strany uvažovaly o zřízení zhruba 35 volebních okrsků.

MMF doporučuje další snížení sazeb a uvolnění fiskální politiky

Mezinárodní měnový fond 'MMF) doporučil České republice, aby přistoupila k dalšímu snížení úrokových sazeb a k uvolnění fiskální politiky, což má pomoci nastartovat velmi slabou výkonnost ekonomiky. Ve své výroční zprávě fond konstatuje, že výhled vládních financí je ve střednědobém horizontu problematický, za což mohou rozsáhlé strukturální potíže. Obavy podle MMF vzbuzují náklady na restrukturalizaci a infrastrukturu, tedy oblasti, jejichž problémy vyžadují naléhavé řešení. Fond se však zmiňuje také o tom, že její výkonní ředitelé dosud vyšší výdaje vlády a vyšší rozpočtový deficit obhajovali. "Udržovat fiskální deficit na úrovni, se kterou se počítalo v rozpočtu na rok 1999, už nebylo možné a ředitelé doporučovali, aby byly zavedeny fiskální stabilizátory," píše ve svém prohlášení fond.

Předpokládaný vývoj inflace

Česká národní banka 'ČNB) předpokládá úroveň čisté inflace ke konci roku 1999 v intervalu 1,3 až 2,3 procenta, tedy o více než 2,5 procentního bodu pod inflačním cílem stanoveným v intervalu 4,0 až 5,0 procenta. Index spotřebitelských cen ke stejnému datu meziročně vzroste o 2,4 až 3,1 procenta. ČNB ke konci roku 2000 očekává čistou inflaci pohybující se na dolní hranici střednědobého inflačního cíle. Hodnota meziročního indexu spotřebitelských cen by měla být přibližně o dva procentní body vyšší. Podle prognózy ČNB by se měla čistá inflace při současném nastavení měnové politiky v červnu 2000 pohybovat v intervalu 2,3 až 4,8 procenta. Index spotřebitelských cen by ke stejnému datu neměl vybočit z rozmezí 3,3 až 5,1 procenta. Vyplývá to z inflační zprávy ČNB za druhé čtvrtletí.

Česká národní banka předpokládá, že nastanou tendence k nominálnímu zhodnocování kursu koruny vlivem přílivu zahraničního kapitálu. Pokud by zhodnocování nebylo podloženo růstem produktivity, snažila by se ho centrální banka korigovat. "Intervenci můžeme posoudit jako jeden z možných nástrojů, jak čelit nežádoucímu vývoji kursu koruny," řekl člen bankovní rady ČNB Miroslav Hrnčíř na páteční tiskové konferenci s tím, že ČNB nemá stanovenu žádnou kursovou hladinu, na které by intervenovala.

ČR požádala o přechodná období pro prodej půdy a daně

Česká republika žádá Evropskou unii, aby souhlasila s tím, že po jistou dobu zachová zákaz prodeje zemědělské půdy, lesů a také druhých bytů či rekreačních objektů občanům stávajících členských států. Česká strana záměrně neuvedla délku takového přechodného období, které bude jedním z nejobtížnějších bodů jednání o přijetí do EU. Podle dobrého zdroje je to součástí její jednací taktiky. Poziční dokument ke kapitole evropské legislativy "volný pohyb kapitálu" odevzdal v pátek v Bruselu velvyslanci předsedajícího Finska, Radě EU a Evropské komisi šéf české mise Josef Kreuter.

Materiál schválila ve středu česká vláda spolu se stanoviskem ke kapitole "daňová politika", kde ČR požádala o přechodná období pro zachování nižších sazeb daně z přidané hodnoty a spotřebních daní pro některé druhy služeb a zboží. Zemědělskou půdou je podle dokumentu míněna veškerá půda využívaná k zemědělské produkci včetně vinic, chmelnic, pastvin, zahrad a rybníků. Pojem druhé bydliště zahrnuje byty, rodinné domky, rekreační objekty, které po dobu platnosti zákazu nebude moci nabývat cizinec ze zemí EU, pokud nebude mít v ČR trvalé bydliště. Znamená to, že občané zemí EU budou moci nakupovat v ČR od okamžiku jejího vstupu do unie všechny nemovitosti s výše zmíněnými výjimkami, tedy například továrny, průmyslové pozemky či stavební parcely za stejných podmínek jako občané ČR. Režim totožný s domácími subjekty budou samozřejmě nadále mít zahraniční firmy, jejichž filiálky jsou v ČR platně registrovány a zapsány do obchodního rejstříku.

Velvyslanec Kreuter převzal budovu nové mise ČR při EU

Vonící i zářící novotou převzal v pátek český velvyslanec při EU Josef Kreuter interiér budovy nové mise, která bude sloužit v budoucnu jako stálé zastoupení České republiky coby člena Evropské unie. Rekonstrukce se povedla za šibeniční tři měsíce a tři týdny a provoz se rozběhne naplno od září, kdy by měla být budova slavnostně otevřena na vysoké úrovni. Pět pater střízlivých, účelných kanceláří s prosklenými stěnami, praktické řešení společných prostor, důstojná, ale nijak okázalá vstupní hala - první dojem je pracovní a jednoznačně moderní, včetně kabelových vývodů pro počítače zahrnujících vnitřní internetový okruh. Mise pojme čtyři desítky diplomatů, tedy dvakrát tolik, než jich je dnes; v budoucnu se jich tam dá napěchovat při výjimečném nasazení i 80. Čeští diplomaté se už nebudou mezi schůzemi v Evropské komisi, Radě EU či Evropském parlamentu muset procházet po parcích, pár kroků od všech těchto institucí budou mít dokonalé zázemí.

Hospodářský park v Českých Velenicích podle Špidly nestagnuje

Přestože v české části Hospodářského parku v Českých Velenicích působí zatím pouze dvě firmy, ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla při špáteční návštěvě parku odmítl, že by osmdesátihektarová průmyslová zóna na česko-rakouských hranicích stagnovala. "Park se rozvíjí způsobem, který se předpokládal, a já mu dávám velkou budoucnost," řekl Špidla. Ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař připomněl, že investorům v českovelenickém parku nebyly poskytnuty investiční pobídky. "Budu tlačit na to, aby i v Českých Velenicích byly v další etapě poskytnuty, protože se ukazuje, že je to pro zahraniční investory velmi důležité," uvedl Císař.

Impulsem pro další oživení parku by měla být železniční vlečka, která by měla být dokončena v červnu příštího roku. Problémem v Českých Velenicích, kde se míra nezaměstnanosti pohybuje kolem tří procent, je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Například španělská firma Linasa, která by zde měla zahájit výrobu, nemůže nalézt chemika se znalostí španělštiny. Rozvoj parku brzdí také nedostatek bytů. Ministr Císař řekl, že v tomto směru by se situace měla zlepšit, protože se připravuje vládní nařízení, které by umožnilo i obcím čerpat hypoteční úvěry.

Státní dluhopisy ČR z 28. emise se prodaly za 5.000,430.780 Kč

Objednávky zájemců o 28. emisi střednědobých státních dluhopisů České republiky překročily nabízené množství těchto cenných papírů. Do aukce byly nabídnuty dluhopisy celkem za pět miliard korun, zatímco požadované množství činilo 6,313 miliardy korun. Objem finančních prostředků získaných americkou výnosovou aukcí přesáhl o 430.780 Kč částku pěti miliard korun. Výsledky aukce ČTK sdělil odbor bankovních obchodů České národní banky. Zájemci o dluhopisy mohli až do pátečního poledne objednávat nákup u administrátora emise, kterým je Komerční banka. Emise se uskuteční 6. srpna, dluhopisy budou vydány v nominální hodnotě 10.000 Kč v celkovém objemu pěti miliard Kč a budou splatné za pět let s maximálním přijatelným výnosem 7,40 procenta.

Od srpna se zvyšují všechny důchody v průměru o 5,4 procenta

Všichni občané České republiky, kteří pobírají důchod, si počínaje srpnem polepší - všechny důchody se totiž od tohoto měsíce v průměru zvýší o 5,4 procenta. Starobní důchody se zvýší v průměru o 303 korun a průměrná srpnová penze dosáhne 5922 korun, řekla ČTK mluvčí Česká správy sociálního zabezpečení Božena Michálková. Průměrný starobní důchod před valorizací podle ní dosáhl 5619 korun. Průměrný plný invalidní důchod stoupne z 5428 korun na 5714 korun, částečný invalidní důchod vzroste z 3594 na 3737 korun, samostatně vyplácený vdovský důchod se zvýší z 4141 korun na 4345 korun a vdovecký vzroste z 3080 korun na 3190 korun. Průměrný sirotčí důchod bude valorizován z 2797 korun na 2897 korun. Důchody byly v ČR naposledy valorizovány k 1. červenci loňského roku.

Mladí důstojníci chtějí od státu lepší perspektivy v armádě

Čerství absolventi Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, kteří v pátek slavnostně ukončili studium, si nejsou jisti svými perspektivami v armádě. "Doufám, že vláda i parlament udělají víc pro nás mladé, abychom měli lepší perspektivu a motivaci," řekl novinářům absolvent fakulty ekonomiky obrany státu Petr Gezo. S ohledem na své zkušenosti považuje za významný problém otázku ubytování nejen vojáků z povolání, ale i vojáků základní služby. "I když se řada velitelů snaží podmínky ubytování zlepšit, je v této oblasti ještě co dohánět," upozornil Gezo. Dodal, že většina absolventů také s napětím očekává nový kariérní řád, který by měl vojákům zajistit lepší motivaci a umožnit koloběh střídání ve funkcích. Podle něj nenastaly pro studenty Vysoké vojenské školy ve Vyškově po vstupu České republiky do Severoatlantické aliance žádné velké změny. "Ke změnám bude zřejmě docházet postupně, zatím se vše teprve chystá a připravuje," řekl mladý důstojník.

S hodnostmi poručíka a podporučíka ukončilo studium na Vysoké vojenské škole ve Vyškově 222 studentů. Škola vznikla v roce 1972, má dvě fakulty - řízení vojenských systémů a ekonomiky obrany státu - a spolupracuje s ostatními českými i zahraničními školami a institucemi.

Bezpečnostní opatření u amerických institucí v Praze zůstávají

Policie zatím nehodlá u amerických institucí zrušit bezpečnostní opatření, která zavedla minulý týden. Zvýšenou policejní ostrahu si vyžádala anonymní hrozba. Představitelé policejního prezídia a pražské policejní správy v pátek konstatovali, že zvýšená bezpečnostní opatření v centru Prahy jsou nadále zapotřebí. "Proto trvají současná opatření, která jsou zcela adekvátní analýze aktuálního stavu, ve vztahu k zajištění bezpečí osob a majetku. Situace je taková, že je nutné, aby bezpečnostní opatření trvala," sdělil ČTK Jiří Suttner z tiskového oddělení policejního prezídia. Budovy amerických institucí tak dále budou hlídat policisté v neprůstřelných vestách. O obsahu výhrůžky policie stále odmítá uvést jakékoli podrobnosti a nic bližšího nechtěl prozradit ani Suttner. Podle neoficiálních informací byla hrozba teroristickým útokem namířená hlavně proti rádiu RFE/RL, které z Prahy vysílá mimo jiné do Íránu a Iráku. Velvyslanectví USA v pondělí doporučilo americkým občanům, aby věnovali zvýšenou pozornost svému okolí a vlastní bezpečnosti.

Skupinka demonstrantů hájila v Londýně anarchistu Pateru

Skupinka členů mezinárodního anarchistického sdružení IWA 'International Workers Association) s spálila v pátek před velvyslanectvím České republiky v Londýně českou státní vlajku opatřenou hákovým křížem. Demonstranti vyzývali k zastavení stíhání českého člena IWA Michala Patery, který byl zatčen českou policií po přestřelce s neofašisty v roce 1998. ČTK to sdělila agentura EPA. Mluvčí Úřadu vyšetřování ČR Soňa Jindráková ČTK informovala, že vyšetřování tohoto případu policie ještě neukončila. Třiadvacetiletý anarchista Michal Patera, který byl obviněn z vraždy loni 28. listopadu, je v současnosti stíhán na svobodě, neboÝ byl již 14. května propuštěn z vazby. Bližší podrobnosti neuvedla vzhledem k tomu, že vyšetřovatel případu je nyní na dovolené.

Ostravští dobrovolníci pomáhají na Ukrajině

Dvacet dobrovolníků z Ostravy a okolí odjelo v pátek na Ukrajinu pomáhat odstraňovat škody po loňských ničivých záplavách. "Budou stavět a obnovovat zničená obydlí," řekl ČTK mluvčí ostravsko-opavské charity Radim Friedrich. Požehnání na cestu udělil brigádníkům ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který se s výpravou rozloučil před budovou Diecézní charity. "Výprava je součástí rozsáhlejší pomoci České katolické charity obětem záplav na Ukrajině," dodal Friedrich. Záplavy v západoukrajinské Zakarpatské oblasti, které toto území zasáhly na počátku listopadu minulého roku, si vyžádaly asi 15 mrtvých. Při povodních bylo zcela zničeno přes dva tisíce domů a další dva tisíce byly v havarijním stavu. Následky povodně komplikuje neutěšená hospodářská situace v zemi.

Gorazdovy dny skončily diskusí o činnosti církve za totality

Diskusí o činnosti podzemní církve v době totality, kterou uvedl slovenský biskup Dušan Špiner, vyvrcholily na Hoře sv. Klimenta u Koryčan na Kroměřížsku Dny svatého Gorazda. Od neděle se programu zúčastnily stovky poutníků, kněží i vědců z Francie, Polska, Nizozemska a Belgie. V programu devátých Gorazdových dnů se ve staromoravském obřadu a jazyce konala řada obřadů. Mši u příležitosti svátku prvního velkomoravského arcibiskupa sv. Gorazda v největší moravské bazilice ve Velehradě sloužil francouzský archimandrita Pierre Kholodilin. Koncelebrovali mu arcidiakon Tadeé Barbas z USA, belgický diakon Robert Francis, nizozemský diakon David Pott, děkan Milan Vavro ze Slavkova u Brna a další kněží.

Svatého Gorazda jmenoval jeden ze slovanských věrozvěstů Metoděj krátce před svou smrtí svým nástupcem na velkomoravském arcibiskupském stolci jako prvního z moravského rodu. Původně šlechtic byl vychován v Bavorsku. Poté, co se zřekl světského života, se stal knězem. Zapojil se do družin svatého Cyrila a Metoděje, pomáhal při překladu liturgických knih a organizování moravské církve.

Na Vyšehradě vystavují příznivci Keltů

Výtvarná díla 45 umělců představuje výstava Lughnasadh'99, která za zvuků keltské hudby začala v v pátek v galerii Vyšehrad, přilehlých exteriérech a ve vyšehradské síni Gorlice. Lughnasadhem, jedním ze čtyř hlavních keltských svátků roku, začíná období sklizně, čas podzimu. Výstava výtvarného umění má představit podle pořadatelů sklizeň uměleckých prací výtvarníků, kteří jsou příznivci keltské kultury. Součástí letošní sklizně je pro příznivce keltské kultury také album Bohemian Celtic Feelings, které pořadatelé Lughnasadhu u příležitosti otevření výstavy pokřtili. Jde o soubor nahrávek vybraných českých kapel a sólistů, hrajících keltskou hudbu. Svátek keltského patrona umění a řemesel Lugha pořádají letos čeští Keltové v Praze pod patronací irské velvyslankyně Marie Crossové a velvyslance České republiky v Irsku Luboše Nového. Výstava na Vyšehradě potrvá do 5. září.

Sopranistka Flemingová převzala v Praze cenu časopisu Harmonie

Cenu časopisu Harmonie za nejlepší vokální nahrávku roku 1998 převzala v pátek v Praze jedna z největších světových sopranistek Renée Flemingová. Sólistka Metropolitní opery v New Yorku přiletěla koncertovat do České republiky znovu po třech letech v rámci 48. ročníku hudebního festivalu Dvořákova Nelahozeves. Její recitál tak v sobotu vyslechne publikum v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Výtěžek recitálu bude věnován na obnovu rodného domu Antonína Dvořáka v Nelahozevsi. Recitál nese podtitul Goethovy hrdinky a z Dvořákovy tvorby při něm zazní patrně mezi přídavky árie Rusalky. Americkou sopranistku Flemingovou při jejím koncertu bude doprovázet klavírista polského původu Maciej Pikulski z Francie.

Ze sportu:

Překvapení se málem zrodilo hned v premiérovém zápase nového ročníku fotbalové ligy. Mistrovská Sparta, která je znovu považována za největšího favorita soutěže, totiž nepotvrdila své ambice a na svém hřišti dlouho hrála s Viktorií Äižkov pouze nerozhodně. V poslední minutě vstřelil rozhodující branku na 2:1 z penalty Vladimír Labant.

Většinou s respektem a obdivem, ale i s trochou kritiky, reagovali hokejisté, funkcionáři a fanoušci v zámoří na úymysl Dominika Haška rozloučit se po skončení nadcházející sezóny s hokejem. Fenomenální český brankář se tak rozhodl po dlouhých diskusích s nejbližšími přáteli, manažery a především se svou rodinou. "Myslím, že za rok má konečně dalších 52 gólmanů v NHL šanci získat Vezinovu trofej," řekl s trochou nadsázky brankář Washingtonu Capitals Olaf Kolzig. "NHL je plná hvězd, které odcházejí a přicházejí. Vzpomeňme na Maria Lemieuxe či Wayne Gretzkého. Hašek se k těmto hvězdám nyní přidal," vysekl poklonu svému kolegovi a zárověň soupeři gólman.

Na mistrovství Evropy ve střelbě ve francouzském Bordeaux vybojovali čeští reprezentanti další medaili. Postaralo se o ní družstvo mužů v neolympijské disciplíně - ve střelbě z 60 ran vleže z velkorážní terčovnice na 300 metrů. O stříbrnou medaili připravil české reprezentanty pouze horší výkon v poslední položce. Závod tak vyhráli Francouzi přyyed Italy.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.