Zprávy sobota, 31. října 1998

Dobrý den, vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Začínáme zprávami.

A nyní podrobně:

ODS vidí za "aférou Zilk" nestandardní postupy Václava Havla a Václava Bendy

Vedení Občanské demokratické strany soudí, že původ případu, který vznikl kolem neudělení státního vyznamenání bývalému vídeňskému starostovi Helmutu Zilkovi, je třeba hledat v soukromých, nestandardních postupech prezidenta Václava Havla a senátora za ODS Václava Bendy, od jehož aktivit se ODS ale otevřeně distancuje. Páteční stanovisko politického grémia Občanské demokratické strany tlumočil na tiskové konferenci místopředseda strany Miroslav Macek. Dodal, že řešením je podle ODS vypracování a striktní dodržování standardních, zákonných postupů. Místopředseda Macek také připomněl, že nadále platí stanovisko Výkonné rady ODS, kterým strana dala jasně najevo, že se od kroků senátora Bendy v této kauze distancuje.

Prezident Václav Havel se v minulých dnech rozhodl Helmutu Zilkovi oproti původnímu záměru nepropůjčit Řád Bílého lva vzhledem k informacím, podle kterých měl Zilk v minulosti spolupracovat s československou komunistickou Státní bezpečností (StB). Václav Havel přitom vycházel z údajů, které mu poskytl senátor Benda. Helmut Zilk ale toto obvinění odmítá. Ministerstvo vnitra oznámilo, že se v jeho archivech nacházejí určité písemnosti o Zilkovi a spolu s ministerstvem zahraničí vytvořilo komisi, která je prozkoumá a vyhodnotí.

Ministr vnitra dá prezidentovi první průběžnou zprávu k Zilkovi ve čtvrtek

Ministr vnitra Václav Grulich osobně předá ve čtvrtek 5. listopadu prezidentu Václavu Havlovi průběžnou zprávu meziresortní komise k případu bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka. Jednasedmdesátiletému rakouskému politikovi odmítl prezident udělit řád Tomáše Garrigua Masaryka pro podezření ze spolupráce s někdejší československou Státní bezpečností. Ministr Grulich potvrdil, že zprávu o materiálu, který o Zilkovi existuje, si prezident Havel písemně vyžádal. Dodal však, že u dokumentů, které shromažďovala, zakládala a vyráběla StB, se velmi často nedá jednoznačně posoudit jejich pravost a věrohodnost.

Poslanecká sněmovna ukončila svoji říjnovou schůzi

Poslanecká sněmovna v pátek ukončila svoji mimořádnou říjnovou schůzi. V rámci jejího jednání schválila senátní návrh zákona o odejmutí čtrnáctých platů ústavních činitelů. Státnímu rozpočtu tak svým rozhodnutím ušetřila 230 milionů korun. Rozhodnutí sněmovny by mělo o jeden plat připravit všechny poslance, senátory, soudce, státní zástupce a členy prezidia Komise pro cenné papíry. Předlohu by však měl ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Poslanci se také věnovali závěrečnému čtení dvou vládních novel, které uvolňují finanční prostředky na odstranění škod způsobených letošními povodněmi. Schválili vládní návrh novely zákona o státním rozpočtu na rok 1998, která by měla umožnit ministerstvům a okresním úřadům použít nevyčerpané státní finance z loňského roku právě na odstranění následků letošních záplav. V rámci druhé z vládních novel poslanci souhlasili s tím, aby k odstranění následků povodní byly použity i prostředky z výnosů malé privatizace a příjmy Pozemkového fondu.

Unie svobody chce mimořádnou schůzi sněmovny o rozpočtovém provizoriu

Unie svobody chce společně s Křesťanskou a demokratickou unií - Československou stranou lidovou svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na níž by poslanci ještě před prvním čtením nového návrhu státního rozpočtu na rok 1999 posoudili návrh na změnu úpravy rozpočtového provizoria. Předseda poslanců unie Karel Kühnl na páteční tiskové konferenci oznámil, že vyzval písemně všechny poslance, aby se k návrhu připojili. Ke svolání schůze je potřeba souhlas pětiny poslanců, tedy 40 zákonodárců.

České právo má být kompatibilní s Evropskou unií do roku 2000

Proces kompatibility českého práva v rozsahu nezbytném pro vstup České republiky do Evropské unie by mohl být dokončen nejpozději v roce 2000. Vyplynulo to z pátečního setkání vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského s vedoucím Delegace Evropské komise v České republice Joannesem Ter Haarem, o kterém ČTK informovala poradkyně vicepremiéra Jana Muchová. Setkání obou politiků se uskutečnilo při příležitosti ukončení Ter Haarovy diplomatické mise v České republice.

Zemědělská komise ČSSD se soustředí na regionální politiku a EU

Zemědělská komise České strany sociálnědemokratické se v budoucnu soustředí zejména na otázky regionální politiky a na problémy spojené s integrací Evropy. Na páteční tiskové konferenci to řekl předseda této odborné komise Josef Daněk. Podle jeho slov se po převzetí vlády sociální demokracií činnost komise poněkud změnila, zejména proto, že má možnost pracovat s kvalitnějšími a rozsáhlejšími informacemi, které dnes bez problémů získává ze státní správy. K současnému stavu zemědělství Josef Daněk mimo jiné řekl, že české zemědělství je jako takové schopno čelit tlaku zemědělství Evropské unie, ale není schopno čelit tlaku ekonomik vyspělých států Unie, které svá zemědělství výrazně dotují.

Josef Tošovský vyzval odbory k respektování cenového nárůstu

Respektování cenového nárůstu při kolektivním vyjednávání doporučil odborům guvernér České národní banky Josef Tošovský při pátečním setkání s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Richardem Falbrem. Příliš vysoké mzdové požadavky by totiž mohly vést k růstu nezaměstnanosti, případně k nerovnováze v ekonomice.

KSČM chystá stínovou vládu a kádrové změny v odborných skupinách

Komunistická strana Čech a Moravy je rozhodnuta zavést funkce odborných mluvčích, kteří by "stínovali" ministerstva sociálnědemokratické vlády, a provede rovněž kádrové změny v odborných skupinách. "Nechceme to uspěchat, ale jistě do konce listopadu bychom to zveřejnili," řekl v pátek ČTK místopředseda KSČM odpovědný za odborné skupiny Zdeněk Klanica. Nyní má komunistická strana odborných skupin více než dvacet, označení stínová vláda se však zarputile brání, protože je považuje za nadnesené.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda zahájilo vysílání do Íránu a Iráku

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda zahájilo v pátek odpoledne pravidelné vysílání do Iráku a Íránu. Redakce pro obě nová vysílání sídlí v Praze, vysílače jsou ale umístěny mimo území republiky. V počáteční fázi budou originální programy pro oba státy vysílány půl hodiny denně.

Ministři Jan Kavan a Pavel Dostál blahopřáli svým novým slovenským kolegům

Rozvoj nadstandardních vztahů se Slovenskem, s nímž Českou republiku spojují historické, společenské i ekonomické vazby, je podle ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) jednou z priorit české zahraniční politiky. Ujistil o tom v pátek svého slovenského kolegu Eduarda Kukana v blahopřejném telegramu k jeho jmenování do funkce. Obdobné blahopřání poslal novému slovenskému ministrovi kultury Milanu Kňažkovi i jeho český protějšek Pavel Dostál.

Soud předběžným opatřením zastavil prodej kontroverzní knihy

Městský soud v Praze v pátek předběžným opatřením zastavil prodej kontroverzní knihy "Sedm týdnů, které otřásly Hradem" do doby konečného rozhodnutí soudu. Důvodem je spor o autorská práva a porušení etických norem. Kniha, která se v těchto dnech objevila v knihkupectvích, pojednává o zákulisí operace prezidenta Václava Havla v roce 1996. Usnesení soudu o předběžném opatření v pátek získala ČTK.

Proti vydání knihy, pod níž se podepsal bývalý šéf odboru denního vysílání soukromé televize Nova a šéfredaktor ekonomického týdeníku Profit Přemysl Svora, se ohradila její spoluautorka, redaktorka televize Nova Aneta Procházková. Podle ní totiž lidé, kteří poskytli podklady pro knihu, své vyprávění neautorizovali.

Léčba Josefa Luxe pokračuje beze změn, dárce nebyl dosud nalezen

V léčbě bývalého předsedy Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Josefa Luxe nenastaly žádné zásadní změny. Lékaři jsou podle Luxovy ošetřující lékařky Hany Klamové s jejím průběhem celkem spokojeni. Josef Lux, u kterého lékaři v září zjistili leukémii, je nadále v péči pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze. Podle Hany Klamové neustále pokračuje hledání vhodného dárce kostní dřeně mezi příslušníky jeho široké rodiny a souběžně s tím i v registru nepříbuzných dárců.

Českým občanům podle IVVM nejvíce vadí různé druhy kriminality

Hospodářská kriminalita je v současnosti pro občany České republiky nejpalčivějším problémem. Za nejnaléhavější považuje její řešení 82 procent respondentů říjnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Na druhém místě mezi problémy je podle 72 procent lidí bezpečnost občanů a organizovaný zločin, který za nejnaléhavější považuje 71 procent lidí. Hospodářská kriminalita a korupce je přitom vnímána intenzivněji už od začátku roku 1997. Od té doby převyšuje obecnou kriminalitu a bezpečnost občanů, což byla do té doby nejproblematičtější oblast.

Ze sportu:

V páteční předehrávce 11. kola fotbalové Gambrinus ligy zvítězila Slavia Praha v Edenu nad Opavou 3:0.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až oblačno, místy přeháňky, ve vyšších polohách sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.