Zprávy středa, 01. března 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Havel se ohradil proti poslancům vinícím jej z možné neústavnosti

Hluboký pokles politické kultury a veřejných mravů dokazují podle prezidenta Václava Havla výroky poslanců ODS a ČSSD, které jej podezírají z možného neústavního počínání. Poslanci ODS Ivan Langer a Jan Zahradil a ČSSD Jitka Kupčová a Zdeněk Jičínský zdůvodnili v otevřeném dopise sdružení Impuls 99, novelu ústavy tím, že se prezident po dalších volbách "může pokusit obejít volební výsledky a sestavovat vládu nikoliv na základě vůle voličů, ale podle svých politických preferencí". Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček řekl, že za podobné výroky bude prezident nadále žádat jejich autory o omluvy. "Lež a pomluva se podle jeho názoru nesmí stát ... obecně tolerovaným nástrojem politiky," uvedl Špaček.

Kavan jednal v Londýně o účasti České republiky v evropské bezpečnosti

O zapojení České republiky, Maďarska a Polska do evropské bezpečnostní politiky jednal v Londýně ministr zahraničí Jan Kavan. Rozhovorů se šéfem britské diplomacie Robinem Cookem se zúčastnili také ministři zahraničí Polska a Maďarska. V závěrečném prohlášení ministři zdůraznili, že účast jejich zemí na posílení evropské bezpečnosti a zvládání krizových situací posílí jak NATO, tak Evropskou unii. Kavan po skončení rozhovorů řekl, že všichni čtyři ministři vítají to, aby evropské členské státy aliance, které dosud nejsou členy Evropské unie, byly zapojeny do posilování bezpečnosti na evropském kontinentě. Česká republika podle Kavana nabízí do bezpečnostních operací v Evropě samostatný mechanizovaný prapor, dále rotu speciálních sil, vrtulníkový roj, polní nemocnici a rotu chemické obrany. Kavan již při svém minulém setkání s Cookem v polovině ledna vyjádřil názor, že Česká republika by chtěla mít možnost účastnit se rozhodování o operacích, kterých se NATO nebude účastnit jako celek. Cook tento názor podpořil a řekl, že je nutné Českou republiku zapojit do tohoto procesu. Členy NATO, avšak nikoli Evropské unie, jsou kromě České republiky, Maďarska a Polska také Norsko, Turecko a Island.

Vláda chce delší legislativní nouzi, sněmovna o Íránu asi v úterý

Vláda požádala předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause o prodloužení stavu legislativní nouze, který má umožnit rychlejší projednání vládního návrhu zákona o zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Klaus ale zatím o žádosti nerozhodl. Stav nouze vyhlásil Klaus minulý týden na dobu od 24. února do 3. března. Předpokládalo se, že ve zkrácených časových lhůtách sněmovna předlohu projedná a schválí v pátek 3.března. To ale znemožnili poslanci za KSČM, když využili sněmovní jednací řád a zablokovali dodatečné zařazení návrhu zákona do programu nynější sněmovní schůze. Právě z tohoto důvodu skupina zákonodárců předložila Klausovi návrh na svolání mimořádného sněmovního jednání. Řekl to šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross, podle něhož by se tato schůze mohla konat v úterý 7.března.

KDU-ČSL v Senátu zajímá, kolik stát zaplatí za protiíránský zákon

Lidovecké senátory bude při projednávání vládní předlohy o zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru zajímat, kolik peněz bude stát rozhodnutí českého kabinetu daňové poplatníky. Šéf senátorů KDU- ČSL Jiří Šenkýř v úterý ČTK řekl, že podle "mezinárodního hlediska" lidovci se zákonem souhlasí, budou však věnovat pozornost otázkám financování kontraktu firmy ZVVZ Milevsko. Právě ta měla do Íránu vzduchotechniku za jednu miliardu korun dodat. Vládní návrh má podle předběžných informací v horní komoře podporu, někteří senátoři, například Michael Žantovský (ODA), ale upozornili, že věc bylo možné vyřešit daleko dříve, například nevydáním licence na vývoz, a ne zákonem, který podle něj počítá i s náhradou miliardové škody, která údajně podniku vznikne.

Komunisté patří k hlavním kritikům vládního návrhu zákona. Už v pátek oznámili, že učiní všechny procedurálně možné kroky, aby ve sněmovně nebyl přijat. "Nesouhlasím s tím, aby byla dále poškozována česká ekonomika. Nejde jenom o jednu zakázku do Íránu. Jde i o schopnost českých firem dostát svým závazkům, a to jsou podepsané smlouvy," řekl šéf poslanců KSČM Vojtěch Filip. Způsob, jakým v úterý KSČM projednání "protiíránského" zákona zablokovala, je ve sněmovně běžný a využívají ho různé strany.

Senát posoudí novelu zákona o konkursu a sankce vůči Afghánistánu

Novelu zákona o konkursu a vyrovnání a novelu zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně budou na středeční schůzi projednávat senátoři. K bodům jednání doplnili také předlohu, která České republice umožní připojit se k sankcím, jež mezinárodní společenství uplatňuje vůči Afghánistánu kvůli tamnímu vládnímu hnutí Taliban. Zásahům Senátu se zřejmě nevyhne ekonomická novela zákona o konkursu a vyrovnání, protože podle některých senátorů je její předloha velmi nedokonalá. Lze tedy očekávat, že ji Senát vrátí sněmovně s vlastními pozměňovacími návrhy. Novela má za cíl zrychlit konkursní řízení a chce výrazně posílit postavení věřitelů, aby se dostali ke svým pohledávkám co nejdříve. Zdravotní novela by měla Všeobecné zdravotní pojišťovně umožnit, aby pokračovala ve financování různých preventivních a léčebných programů.

Čeští občané musí mít při cestě do Ruska zdravotní pojistku

Zdravotní pojistku pro cestu do zahraničí budou muset uzavírat od 1. března letošního roku všichni čeští občané, kteří se vydají na cestu do Ruska. Toto opatření ruské strany bylo zavedeno v reakci na nový cizinecký zákon, který v České republice platí od 1. ledna. Ředitel evropského odboru ruského ministerstva zahraničí Nikolaj Sandros upozornil, že zatímco česká strana zavedla několik nových požadavků pro cizince, Rusko zatím jako protiopatření nastolilo pouze povinné zdravotní pojištění pro české občany při jejich vstupu na území Ruské federace. Zdůraznil, že to potrvá do zavedení vízové povinnosti, kdy vstoupí v platnost nová pravidla. Zdravotní pojistka bude muset být uzavřena na území České republiky u pojišťoven, které mají smlouvy s ruskými pojišťovacími ústavy. Podle dřívějších neoficiálních odhadů se očekává, že z české strany by víza pro Rusy mohla začít platit od 1. června.

ODS podpoří státní rozpočet, premiér Zeman jí slíbil změny ve vládě

Vláda se už nemusí obávat, že jí Poslanecká sněmovna neschválí třetí verzi zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Premiér Miloš Zeman v pondělí ubezpečil předsedu ODS Václava Klause, že se jeho strana slibovaných personálních změn v kabinetu skutečně dočká - hned po schválení rozpočtu. Zeman věří, že ODS dodrží slovo a rozpočet podpoří, změny ve svém týmu ale neudělá dříve, než bude vládní návrh schválen. Také proto, že se na tom domluvil s prezidentem Václavem Havlem. Rozpočet začnou poslanci projednávat ve středu ve druhém čtení, to znamená, že hlasovat o něm by se mohlo už v pátek, anebo v úterý příští týden.

Česká republika pošle do Mosambiku 20.000 dolarů

Česká republika chystá finanční pomoc ve výši 20.000 dolarů Mosambiku zasaženému katastrofálními záplavami. Novinářům to v Londýně řekl ministr zahraničí Jan Kavan, který dodal, že jeho úřad zkoumá možnosti, prostřednictvím které organizace pomoc poskytne. Záplavy a cyklón Eline si v jižní Africe vyžádaly přes 300 lidských životů, z toho jen v Mosambiku více než 160. Lidé, kterým není lhostejný osud obyvatel jihu Afriky, mohou přispět na pomoc těmto postiženým prostřednictvím České katolické charity. Podle vedoucí Humanitárního střediska České katolické charity Květoslavy Princové mohou lidé posílat příspěvek na humanitární konto u Komerční banky v Olomouci - č. ú. 19-1068000407/0100, variabilní symbol 16, Záplavy jižní Afrika (Mosambik, Zimbabwe, Bostwana, Jihoafrická republika).

Izraelský rabín vzkázal, že se hřbitovem ve Vladislavově ulici v Praze se nemá nic dělat

Na místě bývalého židovského hřbitova ve Vladislavově ulici v Praze nesmí podle stanoviska nejvyššího aškenázského rabína Izraele vyrůst žádná stavba. Dlouho očekávaný dopis s tímto obsahem dorazil do Prahy. Pražský a zemský rabín Karol Sidon přitom prý zrušení původní dohody o spuštění hřbitova do základů stavby očekával. Česká pojišťovna, která chce v lokalitě bývalého hřbitova stavět několikapatrovou administrativní budovu s podzemními garážemi však názor izraelského rabína respektovat nebude a počká na rozhodnutí ministerstva kultury. Ministr kultury Pavel Dostál se rozhodl předložit kauzu kolem zachování pozůstatků středověkého židovského pohřebiště vládě. Řešení situace totiž přesahuje vlastní působnost resortu. Ministerstvo kultury prozatím vychází z návrhu řešení, jak bylo dojednáno mezi židovskou obcí v Praze, Českou pojišťovnou a Pražským ústavem památkové péče, se kterým však židovské náboženské kruhy nesouhlasí.

Výsledky neaktivních zkoušek mohou ovlivnit termín spuštění Jaderné elektrárny Temelín

Výsledky neaktivních zkoušek, které elektrárenská společnost ČEZ zahájila minulý týden na prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín, mohou ovlivnit splnění termínu uvedení tohoto bloku do provozu. Zdržení by v případě neúspěchu zkoušek mohlo být až v řádu měsíců, při splnění bezpečnostních kritérií by naopak neměl být termín začátku zavážení jaderného paliva letos v srpnu zřejmě ohrožen. Neaktivní měsíční test a následná revize je jednou z nejdůležitějších součástí neaktivního spouštění elektrárny. Jejich cílem je prověřit zařízení ještě bez zavezeného paliva, ale již při provozních parametrech. Termín začátku zavážení jaderného paliva do elektrárny je stanoven na letošní srpen a zahájení komerčního provozu je plánováno na květen 2001. Rozpočet na výstavbu elektrárny počítá s částkou 98,6 miliardy korun.

Svoboda i Snopková už opustili věznice, kde byli ve vazbě

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda a jeho poradkyně Barbora Snopková opustili věznice, kde byli od 24. listopadu ve vazbě. Svoboda při odchodu z věznice novinářům řekl, že za svého pobytu ve věznici v Praze na Pankráci vypracoval novelu zákona o výkonu vazby. Snopková při odjezdu z vězení v Praze-Ruzyni uvedla, že se těší na shledání se svou rodinou a o dalším postupu se musí nejdříve poradit. Svobodův právní zástupce Josef Monsport novinářům řekl, že vazba nebyla na místě. Minulý týden se totiž podle něj objevila svědkyně, bývalá pracovnice Liberty, která prý potvrdila, že z peněz, které byly převáděny na účty firmy Zora euro, byly prováděny platby ve prospěch Liberty. Svoboda a Snopková jsou stíháni pro zpronevěru zhruba 6,5 miliónu korun v souvislosti s krachem mělnického podniku Liberta, vyrábějícího kočárky. Krajský soud o jejich propuštění rozhodl v neveřejném zasedání, v němž projednával stížnost obhájců proti tomu, že okresní soud začátkem měsíce zamítl žádost o jejich propuštění z vazby.

Kandidát na děkana Katolické teologické fakulty Wolf se nebude ke kardinálovu vetu vyjadřovat

Kněz a teolog Václav Wolf, jehož kandidaturu na děkana Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy vetoval kardinál Miloslav Vlk, zůstal věren pověsti muže, který nekomunikuje s médii. Kardinál Vlk zdůvodnil svůj nesouhlas s Wolfem v čele fakulty mimo jiné tím, že jeho postoje mají tendenci uzavírat církev do ghetta a omezovat komunikaci se společností a že jsou tak v protikladu s učením II. vatikánského koncilu. Po zkušenostech z jeho předešlých funkčních období vidí kardinál zvolení Václava Wolfa jako možnou brzdu dalšího vývoje fakulty. Wolf je podle pozorovatelů zřejmě hluboce přesvědčen o svém úkolu zachránit zdravé katolické smýšlení před západním kacířstvím a liberalismem.

Konference o Masarykovi projedná jeho aktuálnost pro dnešek

Složitou osobností prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka se bude zabývat konference T. G. M - idea demokracie a současné evropanství, jež začne 2. března v Míčovně Pražského hradu. Konference v pěti sekcích otevře diskusi o aktuálnosti Masarykova odkazu. Pojedná o jeho osobnosti a postavení v české společnosti, o jednotě, bezpečnosti a identitě Evropy a o roli náboženství v moderních dějinách a perspektivách evropské kultury na přelomu tisíciletí. Odborníci se shodují, že i na konferenci možná zazní protikladné názory; dodnes se totiž vedou spory, nakolik byl politik Masaryk i filozofem a sociologem. Ke 150. výročí narození prvního československého prezidenta vyjde v tisícovém nákladu i Masarykova kniha Moderní člověk a náboženství a sebrané studie - Česká otázka, Naše nynější krize a Jan Hus. Z chystaných 40 svazků Masarykových sebraných spisů jich zatím vyšlo včetně těchto publikací 11. Vydána bude i pamětní medaile s heslem Pravda vítězí a společnost Edvarda Beneše uspořádá výstavu o Masarykově díle. Měla by obsahovat Marykovy rukopisy, první vydání jeho spisů i jeho knihy vydané v 90. letech.

Zámek Lány bude u příležitosti narození TGM poprvé zpřístupněn

Česká veřejnost si bude moci poprvé prohlédnout vnitřek zámku v Lánech, letního sídla českých prezidentů. V úterý 7. března, v den 150. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, se totiž v Lánech uskuteční den otevřených dveří. Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček sdělil, že brány zámku se veřejnosti otevřou v 11 hodin. Zámek bude otevřen do 18 hodin, poslední návštěvníci budou ale moci vstoupit v 17 hodin. Na místě se budou prodávat publikace vztahující se k Masarykově osobnosti i k lánské rezidenci. Veřejnosti je dosud přístupný jen více než stohektarový park. Po smrti Masaryka, který je pochován na zdejším hřbitově, byl zámek využíván zřídka, jen za druhé světové války v něm bydlel prezident Emil Hácha. Až Václav Havel začal navštěvovat Lány pravidelně.

Fotbalisté Slavie porazili v utkání 4. kola Poháru UEFA Udine 1:0

Fotbalisté Slavie Praha porazili v prvním utkání 4. kola Poháru UEFA před slušně zaplněnými tribunami na stadiónu Evžena Rošického v Praze na Strahově italský tým Udinese Calcio 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil do vlastní branky v 76. minutě obránce hostů Zanchi. Odvetný zápas se hraje 7. března od 18 hodin v Itálii.

A ještě krátce o počasí.

Na většině území čekejte zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Teploty 5 až 9, v tisíci metrech kolem 2 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.