Zprávy středa, 01. listopadu 2000

Eva Petržílková.

Český premiér Miloš Zeman a rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel se dohodli na průhlednějším poskytování informací o jihočeské jaderné elektrárně Temelín

Průhlednější poskytování informací o jihočeské jaderné elektrárně Temelín a zřízení tzv. "červeného telefonu" k tomuto účelu mezi vládami České republiky a Rakouska je hlavním výsledkem jednání českého premiéra Miloše Zemana a rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela. Oznámili to v noci na středu po schůzce v Židlochovicích, kde Schüssel zopakoval požadavek Rakušanů zastavit zkušební provoz Temelína, Zeman však k tomu zatím nevidí důvod. Poznamenal, že česká vláda má stejný zájem jako rakouská, aby Temelín byl bezpečný, a pokud se ukáže, že není, nebude ho provozovat. Oba politici se rovněž shodli na tom, že Česko a Rakousko budou respektovat standardy bezpečnosti jaderné energetiky, které v budoucnu vypracuje skupina pro otázky jaderné energie Evropské komise. Prostředníkem pro další jednání mezi oběma zeměmi o bezpečnosti Temelína a jeho vlivu na životní prostředí by se měl v budoucnu stát komisař Evropské unie Günter Verheugen.

Rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela přijelo do Židlochovic podpořit na 200 jeho krajanů z Horního Rakouska. Před zámkem, kde jednání probíhalo, se ale sešli i čeští příznivci spuštění jaderné elektrárny Temelín. Rakouští odpůrci Temelína rozvinuli transparenty požadující zastavení štěpné reakce v elektrárně. Místní lidé skandovali: "My chceme Temelín". Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín nejsou spokojeni s výsledky schůzky předsedů vlád ČR a Rakouska, a proto budou od čtvrtečního rána pokračovat v blokádách některých hraničních přechodů s Českou republikou. Jak uvedl Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí předběžně by měly skončit v pondělí. Dodal, že konání protestních akcí rakouské úřady povolily.

Státní úřad pro jadernou vydal JETE povolení ke zvyšování výkonu reaktoru

Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal v úterý Jaderné elektrárně Temelín povolení k přechodu do režimu energetického spouštění, v němž bude postupně zvyšován výkon reaktoru prvního bloku až na sto procent. Jaderná elektrárna tak bude pracovat na pět procent celkového výkonu

Podle Radka Pavlovce je úterní povolení SÚJB pro Temelín "urážkou Rakouska"

Povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost přejít v elektrárně Temelín do režimu energetického spuštění je "urážkou Rakouska". Uvedl v úterý to zmocněnec hornorakouské zemské vlády pro atomová zařízení v blízkosti hranic Radko Pavlovec v reakci nato, že k povolení došlo krátce před úterním jednáním rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela a premiéra Miloše Zemana právě o elektrárně Temelín. Pavlovec uvedl, že česká jaderná lobby by chtěla tímto způsobem otevřeně demonstrovat svůj dominantní vliv na českou politiku. V pozadí "jakýmkoli diplomatickým zvyklostem odporujícímu postupu české vlády" stojí podle něj pravděpodobně plánovaná privatizace zásobování elektrickou energií.

Josef Tošovský podal rezignaci na post guvernéra ČNB

Funkci šéfa České národní banky složil v úterý do rukou prezidenta Josef Tošovský. Jeho rezignaci Václav Havel přijal. "Pan guvernér přinesl v souladu se zákonem svou žádost o odvolání z funkce guvernéra a žádost o odvolání z funkce člena bankovní rady pana Hrnčíře," uvedl prezident po úterním setkání s Josefem Tošovským. Z funkce by měl být Tošovský uvolněn k 30. listopadu letošního roku. Nástupce Tošovského a Hrnčíře chce prezident jmenovat ve druhé polovině listopadu.

Rezignace nebyla podle prezidenta překvapením, protože Tošovský zvažoval svůj odchod už před půl rokem, kdy kandidoval na místo viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Před měsícem však Tošovský oznámil, že svou kandidaturu do EBRD ruší. Jeho další setrvání v centrální bance však zůstalo nejisté.

Předsedu ODS a Poslanecké sněmovny Václava Klause načasování rezignace Josefa Tošovského na funkci guvernéra České národní banky udivuje. "Pan prezident hodlá zneužít bezvládí a podle starého zákona jmenovat na mnoho let dopředu někoho do postu guvernéra," řekl v úterý Klaus novinářům v Lednici na Břeclavsku před setkáním s občany. Členy bankovní rady a guvernéra navrhuje a jmenuje podle dosavadního znění zákona do jejich funkcí prezident. Podle nové úpravy Ústavy, která čeká na schválení Senátem, by je však měla navrhovat vláda.

Také podle předsedy vlády Miloše Zemana by ukvapené jmenování guvernéra ČNB mohlo přinést víc škody než užitku. Zeman pokládá za rozumné, jestliže prezident republiky, který nemůže být nutně ekonomickým odborníkem, má jmenovat guvernéra centrální banky na návrh vlády.

Senátor a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr považuje Tošovského rezignaci za uvážlivý krok. Při návštěvě Mladé Boleslavi řekl, že guvernérovo rozhodnutí se dalo očekávat. "Útoky proti němu (Tošovskému) nabíraly v poslední době na intenzitě," dodal.

Od prosince začne Josef Tošovský působit v bance pro mezinárodní platby

Odstupující guvernér České národní banky Josef Tošovský byl v úterý ve švýcarské Basileji zvolen novým šéfem Institutu finanční stability, který je součástí Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb. Nové funkce se ujme už od 1. prosince, to znamená okamžitě poté, co odstoupí z čela České národní banky.

Britský princ Charles zavítal na Moravu

Činnost Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v úterý ve Vyškově slavnostně zahájil britský princ Charles. Cílem týmu je zdokonalit řízení vojenských jednotek na úrovních čet a rot v armádách zemí střední a východní Evropy. Při návštěvě vyškovské vojenské akademie doprovázel následníka britského trůnu ministr obrany Vladimír Vetchý.

Týž den pomohl princ Charles vysadit spojený dvojstromek anglického dubu a české lípy v Ostré nad Labem na Nymbursku. Zde rovněž navštívil areál firmy Botanicus - místní království rostlin.

Pavel Telička v Bruselu obhajoval bilanci ČR při naplňování kritérií EU

Český vyjednávač s Evropskou unií Pavel Telička obhajoval v Bruselu bilanci České republiky při naplňování kritérií unie. Návštěva se uskutečnila týden před tím, než komise projedná, schválí a zveřejní hodnotící zprávy o Česku a dalších kandidátských zemích. Z rozhovorů s dosavadním vyjednávačem komise pro ČR Michaelem Leighem a jeho nástupcem Rutgerem Wisselsem vyplynulo, že komise ve zprávě soustředí pozornost na aplikaci a vynucování unijní legislativy. Kritiku proto zaměří na nedostatky v práci státní správy a soudnictví. Zkoumat bude také stav ekonomiky z hlediska její tržní povahy, restrukturalizace a privatizace, uplatňování pravidel hospodářské soutěže a podobně.

Slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan ocenil kvalitu česko - slovenských vztahů

Slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan si pochvaluje, že dva roky spolupráce kabinetu Mikuláše Dzurindy s českou vládou Miloše Zemana přinesly nejen zlepšení oficiálních vztahů mezi Prahou a Bratislavou, ale usnadnily život občanům na obou stranách hranice. Připomněl zejména možnost dvojího občanství pro české Slováky a slovenské Čechy. Kukan to uvedl před čtvrteční cestou českého premiéra do Bratislavy, během níž by měla být podepsána dohoda o pohraniční spolupráci.

Prezident Havel navrhne na ombudsmana i ty, kteří se poslancům nelíbili

Své kandidáty na ombudsmana předloží prezident Václav Havel teprve až skončí listopadové volby. Ty totiž zajímají české zákonodárce daleko více než osud veřejného ochránce práv. Havel se pokusí najít společného kandidáta se Senátem, Poslanecké sněmovně však navrhne i ty kadidáty, které Sněmovna již jednou zamítla. Řekl to prezidentův politický poradce Pavel Fischer. "Prezidentova nominace ovšem určitě odkáže na nominaci předchozí - je to totiž důležitý signál, že předchozí nominace nebyla pomýlením a že prezident za těmi lidmi stále stojí," uvedl Fischer.

Václav Havel odletěl na dovolenou

Prezident Václav Havel odletěl v úterý se svou ženou Dagmar na desetidenní dovolenou, kterou stráví ve svém domě na portugalském pobřeží. Zpět do České republiky se Havel vrátí ještě před začátkem listopadových krajských a senátních voleb.

Po uprchlém vězni z Mírova se už pátrá po celé Evropě

Česká policie v pondělí požádala o spolupráci při pátrání po nájemném vrahovi Jiřím Kájínkovi policejní sbory všech evropských zemí. Poté, co byl v pondělí vydán na Kájínka mezinárodní zatykač, rozeslali čeští policisté svým kolegům po celé Evropě jeho popis, základní údaje o jeho osobě a trestné činnosti.

Kájínek uprchl v neděli z přísně střežené věznice Mírov na Šumpersku, kde si odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu. Pátrání zatím nepřineslo konkrétní výsledky. Generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová se domnívá, že Kájínkovi pomohli při útěku z věznice lidé z kriminálního podsvětí. Meclová ale zároveň v rozhovoru pro internetové noviny vyloučila, že by se na jeho útěku podílel někdo z pracovníků věznice.

Útěk nájemného vraha si vyžádal první změny ve vedení mírovské věznice. Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová odvolala v úterý z funkce prvního zástupce ředitele Květoslava Vlasáka. Jako důvod uvedla, že nedůsledně kontroloval své podřízené při zajišťování prohlídek vězeňských cel, zejména na oddělení doživotních trestů. Mimo službu postavil týž den ředitel Mírova dalších šest členů vězeňské služby.

Gross: Policie byla o Kájínkově útěku informována poměrně pozdě

Podle ministra vnitra Stanislava Grosse byla policie informována o útěku dvojnásobného vraha Jiřího Kájínka "poměrně pozdě". Gross to řekl v úterním zpravodajství televize Nova k postupu vězeňské služby. Podle televize se místní policie dozvěděla až po hodině a čtvrt, že uprchlým vězněm je Kájínek. Téměř hodinu a pětačtyřicet minut trvalo, než o útěku z věznice Mírov na Šumpersku věděly policejní hlídky, uvedla televize. Do médií a k veřejnosti se pak podle ní dostaly první zprávy o útěku vraha později než za tři hodiny od jeho uprchnutí.

Náklady na pořádání MMF činily 1,06 miliardy korun

Celkové náklady výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, která se konala v Praze na konci září, činily 1,06 miliardy korun. Proti původně plánovaným 935 miliónům byl tak rozpočet zasedání překročen o 13,5 procenta, uvedl vládní zmocněnec pro výroční zasedání Zdeněk Hrubý. Největší část financí, více než půl miliardy korun, byla poskytnuta ze státního rozpočtu. Jen pronájem a úpravy Kongresového centra stály 330 milionů korun.

Skončilo pravidelné střídání českých vojáků v misi SFOR v Bosně

Pravidelné střídání českých vojáků v mezinárodních mírových silách SFOR skončilo v úterý v Bosně. Tam odletěla poslední skupina vojáků 4. mechanizovaného praporu a do vlasti se po půlroční službě v SFOR vrátilo posledních 83 příslušníků 43. mechanizovaného praporu. Noví čeští vojáci SFOR, kteří vystřídali výsadkáře z Chrudimi, mají v Bosně pomáhat při zabezpečování parlamentních voleb 11. listopadu. Stejně jako jejich předchůdci budou patrolovat a monitorovat severozápadní Bosnu a podílet se na organizaci humanitární pomoci.

V Hradci Králové zasedají šéfové evropských charit

Přes čtyři desítky vedoucích představitelů národních evropských charit jednají od úterý v Hradci Králové na celoevropské konferenci těchto nestátních dobročinných sdružení. Ty zastřešuje organizace nazvaná Caritas Europa. K hlavním tématům pětidenního zasedání patří hledání vlastní identity a hodnot v současné společnosti.

Počet mobilů v ČR vzrostl do září o 120 procent na 3,3 miliónu

Přibližně 3,3 miliónu aktivních uživatelů mobilních telefonů registrovali tři tuzemští mobilní operátoři koncem letošního září. Je to o 120 procent více než loni ve stejném období. Ještě na začátku roku mělo mobilní přístroj v České republice přes milión 900 tisíc uživatelů. Odborníci na mobilní komunikace odhadují, že koncem letošního roku by mobilní telefon mohlo mít 40 procent Čechů.

Skoro polovina českých občanů - 47 procent - neuvažuje o koupi mobilního telefonu. Plyne to z výsledků zářijového výzkumu agentury Sofres-Factum. Mobilní telefon i pevnou telefonní linku nejvíce využívají lidé do 29 let, takových je 39 procent. Pevnou telefonní linku přitom lidé v ČR ve většině případů nechtějí rušit. V západní Evropě je ale trend jiný.

Ve zlínském zámku začala výstava výtvarných děl 50 českých autorů

Obrazy a sochy více než 50 tvůrců představuje výstava České malířství a sochařství 20. století, která v úterý začala ve zlínském zámku. Státní galerie stálou expozici vytvořila z vlastních sbírek. Zároveň ale také představuje díla, jež získala v posledním období. Například z ateliérů zakladatelské generace českého moderního umění Bohumila Kubišty, Emila Filly a Otto Gutfreunda.

Houslista Svěcený ukončil první recitálové turné po USA a Kanadě

Přední český houslista Jaroslav Svěcený ukončil své první recitálové turné po Spojených státech a Kanadě. Poslední vystoupení měl v pondělí v newyorském Českém centru, kde zahrál k výročí vzniku Československa. Svěcený navštívil Los Angeles, Calgary, Edmonton, Montreal, Ottawu a Boston a v doprovodu pianistky Marie Synkové tam zahrál dvouhodinové výběry ze skladeb převážně českých autorů a také vlastní díla nazvaná Folklórní capriccio, Paganiniádu a Virtuózní fantazii.

Podle katolické tradice je dnes Všech svatých a ve čtvrtek "dušičky"

Zvýšený ruch na silnicích a kolem hřbitovů spojený s neobvykle starostlivou péčí o hroby je v těchto dnech neklamným znamením, že po roce opět nastaly "dušičky". Podle katolické tradice jde v liturgickém kalendáři 2. listopadu o "vzpomínku na všechny věrné zemřelé" a dnes o svátek Všech svatých. Vzpomínku na zemřelé uspořádá tato církev již tradičně ve čtvrtek vpodvečer v Praze na Vyšehradě. Kardinál Miloslav Vlk má v chrámu sv. Petra a Pavla sloužit od 16:30 mši. Poté bude následovat světelný průvod ke Slavínu na Vyšehradském hřbitově, modlitba za zesnulé a položení věnce k pomníku předních osobností českého národa.

Sport

V 19. kole hokejové extraligy porazily Pardubice Slavii 4:2, stejně jako Havířov České Budějovice, Vsetín remizoval s Plzní 1:1, Karlovy Vary vyhrály v prodloužení 4:3, Kladno porazilo Vítkovice 3:1, Litvínov se Zlínem remizoval 2:2 a Sparta prohrála s Třincem 2:5. V čele tabulky se po 19. kole udržely po výhře nad pražskou Slavií Pardubice. Na druhé místo se posunul Litvínov a na třetím je Vsetín.

Počasí

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.