Zprávy středa, 01. prosince 1999

A nyní podrobněji:

Ústavní činitelé se v budově Poslanecké sněmovny v Praze rozloučili s Josefem Luxem

Památku zesnulého Josefa Luxe, bývalého předsedy KDU-ČSL, uctili v úterý v budově Poslanecké sněmovny v Praze ústavní činitelé. Smutečního setkání se zúčastnili prezident Václav Havel, předseda sněmovny Václav Klaus, poslanci, senátoři a další hosté.

Poslední rozloučení s Josefem Luxem se uskutečnilo týž den odpoledne v kostele sv. Františka v Chocni na Ústeckoorlicku. Po zádušní mši, kterou sloužil arcibiskup Karel Otčenášek, byly Luxovy ostatky převezeny na hřbitov v Hemžích, kde byly uloženy do rodinného hrobu. Na poslední cestě jej, kromě rodiny, doprovodily zhruba dva tisíce lidí, kteří se do Chocně sjeli z nejen z Luxova rodného kraje, ale i z celé republiky.

Jiří Havlíček složil poslanecký slib a ve sněmovně nahradil Josefa Luxe

Nástupcem bývalého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe se stal v Poslanecké sněmovně Jiří Havlíček. V úvodu sněmovní schůze totiž složil v úterý poslanecký slib, který předepisuje Ústava ČR. Příchodem Havlíčka do sněmovny se počet lidoveckých zákonodárců vrátil na původních 20. Ze šesti stran zastoupených v dolní parlamentní komoře mají lidovci čtvrtý nejpočetnější poslanecký klub.

Z jednání Poslanecké sněmovny

Drtivou většinou hlasů schválila v úterý Poslanecká sněmovna vládou navržený zákon o odejmutí 14. platů ústavních činitelů v původním znění. Odmítla tak senátní pozměňovací návrh, podle něhož neměl být letošní 14. plat odejmut soudcům. Předloha by měla platit i pro rok 2000.

Sněmovna dále schválila zákony o občanských průkazech a pasech. Podle nich by jejich vydávání měly od policie převzít okresní úřady. Normy však nabývají platnosti nikoli prvního ledna, ale dnem, kdy nabyde účinnosti zatím neschválený zákon o informačním systému evidence obyvatel. To by mělo být nejpozději 1. července příštího roku.

Poslanci rovněž schválili vládní návrh zákona, který má jednoznačně vymezit a do určité míry i zpřísnit podmínky pro pobyt cizinců na českém území. Poslanci přitom přijali pozměňovací návrhy, se kterými jim tuto předlohu vrátil Senát.

Části levicových poslanců se nepodařilo zablokovat další projednávání novely trestního zákona, která má umožnit stíhání pachatelů určitých komunistických zločinů i po uplynutí letošního roku. Ve čtvrtek ráno by sněmovna měla hlasováním rozhodnout o přijetí této předlohy. Rozložení sil ve sněmovně naznačuje, že novela má šanci na přijetí

Premiér bude hovořit s prezidentem o působení ministra Davida ve funkci

O působení Ivana Davida ve funkci ministra zdravotnictví bude ve středu informovat prezidenta Václava Havla premiér Miloš Zeman. Ten ale neupřesnil ale, zda by schůzka mohla vyústit v Davidovo odvolání či rezignaci. Odchod ministra Davida požadují už několik týdnů pravicové strany a někteří představitelé zdravotnické veřejnosti. Kritické hlasy na ministrovu adresu zaznívají i ze sociální demokracie. Zeman původně navrhoval, aby se otázkou Davidova setrvání v úřadu zabývala sněmovna. Poté, co takový postup odmítl i klub ČSSD, ale od svého záměru ustoupil.

Gross: Ministr David musí odejít z vlády kvůli zákonu o zdravotním pojištění

Ministr zdravotnictví Ivan David musí odejít z vlády kvůli zákonu o zdravotním pojištění. Uvedl to v úterý šéf sociálnědemokratických poslanců a místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross. David podle něj mimo jiné ohrožuje i schválení novely zákona o zdravotním pojištění horní parlamentní komorou. Gross očekává, že situaci v resortu zdravotnictví vyřeší premiér Zeman s konečnou platností během tohoto týdne.

Prezident Havel předal jmenovací dekrety 14 novým soudcům

Čtrnáct nových soudců jmenoval v úterý na Pražském hradě prezident Václav Havel. Jak při aktu uvedl, s každým jmenováním nových soudců, z nichž je většina mladší 30ti let, roste naděje, že se česká justice oprošťuje od komunistické minulosti. Přestože jsou téměř každý měsíc jmenováni noví soudci, je stále zhruba polovina sloužících ochránců práva spjatá s komunistickou minulostí a soudila už před rokem 1989. Výměna vázne i proto, že je jich v oboru nedostatek.

Václav Havel přijme Egona Lánského

Egona Lánského, který v pondělí rezignoval na funkci místopředsedy vlády, přijme ve středu prezident Václav Havel. Krátce poté se setká i s premiérem Milošem Zemanem. Lánský na svou funkci rezignoval údajně ze zdravotních důvodů. Jeho působení ve vládě, kde měl na starosti přibližování k Evropské unii, však bylo silně kritizováno. Lánskému hrozí i možnost trestního stíhání kvůli jeho kontu v Rakousku

Senátor Egon Lánský je ochoten, v případě stíhání ohledně jeho konta v Rakousku, vzdát se poslanecké imunity. Jak potvrdil Českému rozhlasu, vede s ním centrální banka i nadále správní řízení, ale policie ho v souvislosti s tímto případem dosud nekontaktovala. Policie prověřuje osud 290ti tisíc dolarů, které na Lánského účet v rakouské bance, mělo v roce 1996 poukázat české ministerstvo financí. Tyto peníze stát dlužil lucemburské společnosti Hollanco.

Signatáři výzvy ocenili prezidentův zájem o občanskou společnost

Signatáři výzvy Děkujeme odejděte, diskutovali v úterý dvě hodiny s prezidentem republiky Václavem Havlem. Po setkání, jehož tématem bylo probuzení občanské společnosti a obnovení slušnosti, bývalí studentští aktivisté ocenili Havlův upřímný a neformální zájem a pochopení pro jejich výzvu. Ta kritizuje současnou atmosféru v zemi a vyzývá hlavní představitele politických stran k rezignaci. Prezident podle účastníků jednání vyjádřil svůj zájem na tom, aby se páteční veřejné shromáždění signatářů a stoupenců výzvy "Děkujeme, odejděte!" uskutečnilo v klidné a přátelské atmosféře.

Výzvu bývalých studentů podpoří demonstracemi další města

Akce na podporu výzvy "Děkujeme, odejděte!" se připravují také v Plzni, Hradci Králové, Pardubicích a Brně. Občané tak chtějí podpořit pražskou demonstraci, která se chystá na pátek. Autoři výzvy požadují zrušení opoziční smlouvy ČSSD a ODS, odstoupení šéfů těchto stran a obnovení tzv. "vnitřní slušnosti".

Moserová, která je v čele UNESCO, chce také pomoci zviditelnit svou zemi

Nová předsedkyně Generální konference organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) senátorka Jaroslava Moserová je přesvědčená, že prostřednictvím své nové funkce napomůže i zviditelnit Českou republiku ve světě. Zájem o působení Moserové v nové funkci projevil prezident Václav Havel, který se s ní v úterý sešel na Pražském hradě. Hovořili také o úmyslu pozvat na návštěvu České republiky nového generálního ředitele UNESCO Koičiro Macuuru.

ČR bude s Chorvatskem spolupracovat při potírání zločinu

Dohodu o policejní spolupráci a vzájemné výměně osob neoprávněně překračujících naší hranici, podepsali v úterý v Praze ministr vnitra Václav Grulich a jeho chorvatský protějšek Ivan Penič. Čeští a chorvatší policisté budou podle této readmisní dohody mimo jiné spolupracovat i při potírání mezinárodního organizovaného zločinu, terorismu, při boji s drogovými mafiemi a nezákonném obchodu se zbraněmi.

Fontainová doufá, že příští volby do EP budou i v nových zemích

Předsedkyně Evropského parlamentu Nicole Fontainová doufá, že příštích voleb do EP v roce 2004 se zúčastní i voliči z nových členských států. Řekla to v úterý předsedům parlamentů 12 kandidátských zemí včetně předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause. "Naším společným cílem by mělo být, aby při příštích volbách, kterými bude v roce 2004 obnoven Evropský parlament, bylo již provedeno co nejširší přistoupení, takže by se občané těchto nových členských zemí mohli účastnit voleb a jejich zvolení zástupci by se mohli podílet na ustavování nové Evropské komise," řekla Fontainová v projevu na začátku dvoudenní schůze.

Klaus požádal EP, aby Evropské komisi pomohl chápat transformaci

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus požádal v úterý poslance Evropského parlamentu, aby pomohli vysvětlit Evropské komisi obtíže a úskalí transformace a přibližování k unii. Na setkání předsedů parlamentů přidružených zemí se šéfkou Evropského parlamentu Nicole Fontainovou uvedl, že Evropská komise ne vždy plně chápe složitost transformačního procesu vlivem svého byrokratického přístupu. Uvedl, že transformace v kandidátských zemích není řízena shora a také nejsou autokratické vlády, které rozhodují. Není proto, podle Klause, jiné cesty než řádný, standardní parlamentní proces k převzetí obrovského množství legislativy Evropské unie.

Český prapor SFOR v Bosně bude mít na starosti větší území

Od středy bude mít český prapor SFOR v Bosně na starosti území o 400 kilometrů čtverečních větší, než dosud. Jeho celková rozloha tak dosáhne téměř čtyř tisíc kilometrů čtverečních. Prostřednictvím tiskové služby ministerstva obrany to sdělil informační důstojník praporu Jindřich Pletscher. Rozšíření prostoru odpovědnosti českého praporu je součástí reorganizace SFOR schválené Severoatlantickou aliancí. Reorganizace předpokládá také snížení počtu vojáků ze současných 30. tisíc na přibližně 20 tisíc.

Cibulka: Na silových ministerstvech jsou bývalí pracovníci StB

Řada agentů bývalé Státní bezpečnosti údajně stále pracuje na ministerstvech vnitra, zahraničí a obrany. Na tiskové konferenci to v úterý uvedl novinář Petr Cibulka s tím, že pro toto tvrzení existuje řada důkazů. Podle něj především komunistická rozvědka má velmi rozsáhlé pozice na ministerstvu zahraničí. Cibulkovi také není jasné, proč ministr Kavan chrání tyto kádry komunistické špionáže na ministerstvu zahraničí státu, který je členem NATO. Konkrétní jména agentů StB, kteří mají na ministerstvu zahraničí pracovat, však neřekl.

Pracovníci ČKD Dopravní systémy vstoupili do stávkové pohotovosti

Do stávkové pohotovosti vstoupilo v úterý zhruba 1600 zaměstnanců akciové společnosti ČKD Dopravní systémy. Protestují proti tomu, že Konsolidační banka nechce garantovat výrobu lokomotiv pro Vietnam, a požadují zahájení jednání o řešení tohoto problému a o splácení dlužných mezd.

Další ústečtí občané v okolí Matiční žádají vykoupení svých domků

O vykoupení svých domků v okolí Matiční ulice požádali další ústečtí občané. Majitelé dvaceti rodinných domů uvádějí, že chtějí také odejít do klidnějšího prostředí z lokality, kam radnice sestěhovala velké množství obyvatel s odlišným názorem na občanské soužití. Starosta neštěmického obvodu Pavel Tošovský řekl, že vykoupení dalších domků v této lokalitě nepřichází v úvahu. Také jeden z obyvatel obecních bytů v Matiční ulici Josef Lacko uvedl, že nesouhlasí s tím, aby radnice vykoupila další domky v této lokalitě. Vyslovil obavu, že by tam potom vzniklo opravdu ghetto.

V Brně vznikla nová politická strana Mladí demokraté

Nová politická strana byla založena v Brně. Dostala jméno Mladí demokraté a její členové se dosud v žádné politické straně neagažovali. Mladí demokraté chtějí prosazovat právo občanů na práci, respektování všech forem vlastnictví a zachování ekonomické a státní suverenity.

Průzkum Sofres-Factum: Více lidí se těší na Vánoce než na Silvestr

Na cukroví, dárky, stromeček a štědrovečerní večeři se těší 84 procent českých občanů. Vyplynulo to z průzkumu agentury Sofres-Factum. Vánoce jsou tak o něco oblíbenější, než Silvestr. Na oslavy příchodu roku 2000 se totiž těší 78 procent lidí. Na Vánoce se přitom více těší ženy, na Silvestra muži. S věkem radost z obou svátků klesá, stejně jako s klesajícím příjmem. Lidé se na Vánoce nejčastěji těší kvůli klidu a pohodě, a proto, že se sejde celá rodina.

Reprezentativní výstava Jiřího Trnky začala v Jihlavě Kouzelný svět pohádek a říkadel čeká na návštěvníky jihlavské oblastní galerie Vysočiny, kde v úterý začala reprezentativní výstava malíře a ilustrátora Jiřího Trnky, nezapomenutelného tvůrce kreslených a loutkových filmů. Většinu děl zapůjčili dědicové, ale také řada galerií. Návštěvníci uvidí jednak Trnkovu malířskou tvorbu ze 40. a 60. let, zahrnující jeho krajinářské a portrétní dílo, ale také dřevěné plastiky. Největší část rozsáhlé výstavy je věnována ilustracím.

Ze sportu:

Český hokejový mistr Slovnaft Vsetín podlehl v závěrečném utkání v Evropské lize Metallurgu Magnitogorsk 3:4 a skončil ve skupině A s jedním bodem na posledním čtvrtém místě. Ruský celek si zajistil výhrou druhé místo a postoupil do semifinálové skupiny.

Trenér české fotbalové reprezentace Jozef Chovanec byl nominován na cenu nejlepšího trenéra světa u reprezentačních fotbalových týmů za rok 1999. Na seznamu je vedle Chovance dalších čtyřiadvacet kandidátů. Trofej, kterou tradičně uděluje Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků, bude předána 4. ledna na galavečeru v německém Rotenburgu.

Krátce o středečním počasí

Převážně zataženo, nejvyšší teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.