Zprávy středa, 01. září 1999

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Evelina Himalová. Úvodem přehled hlavních zpráv...

A nyní zprávy podrobně:

BIS má důkazy, kdo zfalšoval dokumenty v tzv. bamberské aféře

Bezpečnostní informační služba (BIS) má důkazy o tom, kdo zfalšoval podpisy na tzv. bamberském memorandu z roku 1995. ČTK to oznámil vedoucí tiskové služby prezidentské kanceláře Martin Krafl. Podle něj to vyplývá z výsledků šetření BIS, které v květnu obdržel prezident Václav Havel. Bamberským dokumentem měl předseda ČSSD Miloš Zeman potvrdit dohodu se skupinou čechošvýcarských podnikatelů o finanční půjčce pro svou stranu. Výměnou za to jim měl přislíbit možnost ovlivňovat ekonomický vývoj v ČR po volebním vítězství sociální demokracie.

"Vznik tzv. bamberské aféry i její pozdější zveřejnění před volbami v roce 1998 byly dílem soukromých subjektů, nikoli nějaké státní či politické struktury," vyplývá z výsledků šetření BIS. Civilní kontrarozvědka disponuje podle Krafla také důkazy o falešnosti bankovních stvrzenek dokládajících údajnou půjčku ČSSD. "Publikace falešných dokumentů o výsledcích tzv. bamberských jednání byla i projevem msty za to, že ČSSD nepřijala návrhy, které jí byly dávány," tlumočil Krafl výsledky šetření s tím, že zpráva BIS tak dává za pravdu Zemanově verzi, kterou tehdy přednesl vedení ČSSD. Prezident Havel požádal ředitele BIS Jiřího Růžka, aby souhrnnou zprávu poskytl policii vyšetřující celou kauzu.

Bývalý místopředseda ČSSD Karel Machovec, který Zemana v roce 1995 do Bamberku doprovázel, se o aféru již minimálně rok nezajímá. ČTK v úterý řekl, že je o zfalšování podpisů přesvědčen, i když si není jist tím, kdo to mohl učinit. "V době, kdy se o této záležitosti mluvilo, bylo velmi pravděpodobné, že je zfalšoval pan Vízek," uvedl. Policii svědectví hlavního protagonisty podnikatele Jana Vízka chybí. O jeho výslechu ve Švýcarsku nebyla česká strana dosud informována. Miloš Zeman se podle mluvčího vlády Libora Roučka ke zveřejněným informacím vyjádří po středečním jednání vlády.

Vláda bude projednávat dva věcné záměry zákonů o tajných službách

Dva věcné záměry zákonů týkajících se českých služeb bude ve středu projednávat vláda. Oba návrhy předkládá kabinetu ministr Jaroslav Bašta, který je ve vládě za tajné služby odpovědný. Podle Baštovy náměstkyně Taťány Holečkové je návrh věcného záměru zákona o zpravodajských službách první etapou racionalizace zpravodajského systému České republiky.

Vláda se bude zabývat také případem Lánského bankovního účtu v zahraničí

Rovněž případem vicepremiéra Egona Lánského a jeho konta v Rakousku by se měla na svém středečním zasedání zabývat vláda. Potvrdil to ČTK její mluvčí Libor Rouček, neupřesnil však, v jaké formě se bude o kauze hovořit. Lánský po původních rozporných tvrzeních nakonec přiznal, že neměl povolení ke zřízení bankovního účtu v zahraničí. Zřejmě se tak dopustil přestupku, za který mu hrozí až několikamiliónová pokuta.

ÚDV podal návrh na obžalobu Jakeše a Lenárta z vlastizrady

Vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zaslal v úterý státnímu zástupci návrh na obžalobu bývalých vysokých komunistických funkcionářů Miloše Jakeše a Jozefa Lenárta z vlastizrady. ČTK to řekl tiskový mluvčí úřadu Jan Srb. ÚDV se případem vlastizrady začal loni opětovně zabývat na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně. Ten začátkem minulého roku zrušil rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který v září 1997 stíhání obou prominentů pro vlastizradu zastavil. Nejvyšší soud současně dospěl k závěru, že věc nebyla v přípravném řízení dobře vyšetřena a nařídil vyšetřování doplnit.

Jakeš a Lenárt se podle vyšetřovatele měli vlastizrady dopustit tím, že se 22.srpna 1968 zúčastnili na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vytvoření takzvané dělnicko-rolnické vlády. Ta měla nahradit zákonnou vládu a legalizovat okupaci Československa armádami bývalé Varšavské smlouvy. Oba rovněž údajně souhlasili s tím, že se stanou jejími členy, a pokusili se získat od tehdejšího prezidenta republiky Ludvíka Svobody souhlas s nahrazením legální vlády "dělnicko-rolnickou", což se jim ale nepodařilo. Svými aktivitami na vytvoření "dělnicko-rolnické vlády" se podle vyšetřovatele ÚDV podíleli ve spojení s cizí mocí na rozvracení republiky, přičemž se tohoto činu dopustili jako členové organizované skupiny. V souvislosti s událostmi roku 1968 bylo po roce 1989 trestně stíháno pro velezradu 13 lidí, nikdo z nich však nakonec před soudem nestanul.

Britští zástupci přijedou jednat do Prahy ohledně víz pro české občany

Zaměstnanci britského ministerstva vnitra přijedou ve středu do Prahy jednat o technických podmínkách zavedení víz pro případ, že by se Velká Británie rozhodla k tomuto kroku vůči České republice přistoupit. ČTK to potvrdil mluvčí britské ambasády Zbyněk Havránek s tím, že původně měli Britové přijet už v úterý odpoledne. Velvyslanectví nebude o práci skupiny podávat žádné informace. Jde prý o běžnou neoficiální pracovní cestu a média jí věnují zbytečně velkou pozornost. Tento názor zastává i mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil.

Havránek dodal, že pro britskou stranu zavedení víz pro české občany zůstává až tím posledním řešením. Podle něj bude záležet hlavně na dlouhodobějším vývoji situace. Domnívá se, že zásadně směrodatný nebude ani srpnový počet žadatelů o azyl, který ještě není znám. "Zatím nemáme ani žádné náznaky, že by se chystalo nějaké rychlé zavedení víz," řekl pro ČTK Zbyněk Havránek."Britská strana nás ujistila a stále ujišťuje, že takové opatření by chápala jako skutečně poslední možnost a sáhnout k ní se jí opravdu nechce," konstatoval v této souvislosti v úterý v Českém rozhlase i náměstek ministra zahraničí Martin Palouš.

Zatímco za celý loňský rok požádalo o azyl podle britského velvyslanectví 512 lidí z České republiky, jen za letošní první pololetí to mělo být již 588. V červenci zažádalo v Anglii o azyl téměř 400 Romů. Palouš v úterý novinářům řekl, že počet českých žadatelů o azyl v Británii za poslední měsíce je skutečně znepokojivý. "Já se obávám, že ani číslo za měsíc srpen nebude lepší, spíše naopak," prohlásil náměstek, který by se měl se skupinou z britského ministerstva zahraničí setkat. Jiný důvod pro případné zavedení víz pro české občany, než je počet žadatelů o azyl, Palouš nezná.

Nuceně nasazení Češi žádají vyplacení odškodného ještě letos

Představitelé Svazu nuceně nasazených nejsou spokojeni s výsledky jednání o odškodnění, které by měli dostat od německých firem. Poukazují na to, že občanů, kteří byli za druhé světové války "totálně nasazeni" v Německu, rychle ubývá, a požadují, aby jim bylo odškodnění vyplaceno ještě letos. ČTK to řekl předseda svazu Jaroslav Rozhon s tím, že nedávné bonnské jednání o odškodnění mezi zástupci firem a obhájci lidí, které nacisté přinutili pracovat v německých továrnách, nedospělo k dohodě. Mimo jiné ještě zbývá vyřešit základní rozpor, a sice určit výši částky. Rozhon se domnívá, že jednání nakonec k dohodě dospějí. Zároveň však zdůraznil, že výše odškodnění by měla být stejná pro všechny nasazené, jak požadují jejich obhájci.

Firmy, které chtějí nuceně nasazeným peníze vyplatit, jsou Allianz, BASF, Bayer, BMW, Commerzbank, DaimlerChrysler, Degussa, Deutsche Bank, Deutz, Dresdner Bank, Hoechst, Ruhrkohle (RAG), Siemens, Thyssen-Krupp, Veba a Volkswagen. Podle odhadů v nich za války nedobrovolně pracovalo zhruba 600.000 lidí.

Pühringer: Rakousko bude proti vstupu ČR do EU s Temelínem

Rakouská spolková vláda bude podporovat požadavek Horních Rakous, aby Česká republika nebyla přijata do Evropské unie (EU) s fungující jadernou elektrárnou Temelín, protože mu odporuje řada odborných vyjádření. V úterním rozhovoru pro ČTK to řekl hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer. "Česká vláda musí vědět, že o přijetí nových členů EU se nebude rozhodovat pouze v Bruselu, ale v každém jednotlivém národním parlamentu členských zemí. A v tom spočívá síla naší pozice," zdůraznil.

Pühringer byl v čele delegace Horních Rakous, která koncem července tlumočila Evropské komisi svůj požadavek nepřijmout ČR do EU s fungujícím Temelínem. Pühringer přitom šéfovi jednacího týmu komise Nikolausovi van der Pasovi odevzdal čtyři dřívější studie o Temelínu a seznam požadavků, v němž figuruje i zákaz spuštění a provozu jakýchkoli reaktorů sovětské konstrukce v zemích, které se ucházejí o členství v unii.

EU se od roku 1994 drží nepsaného stanoviska, že v deseti přidružených zemích střední a východní Evropy mají být uzavřeny všechny sovětské reaktory typu RBMK (černobylský) a VVER 230, což se týká elektráren Ignalina v Litvě, části Kozloduje v Bulharsku a části Jaslovských Bohunic na Slovensku. Naopak reaktory VVER 213 a VVER 1000 (Dukovany, Mochovce, Temelín, ale i část Kozloduje a část Bohunic) jsou považovány za "zmodernizovatelné" na úroveň vyhovující bezpečnosti.

IVVM: Jen 19 procent Čechů hodnotí práci vlády kladně

Obyvatelé České republiky, Maďarska a Polska hodnotí práci své vlády spíše kriticky. Nejhorší pozici má vláda v očích Čechů a relativně nejlépe je vnímána v Maďarsku. Vyplynulo to z šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM), jehož výsledky v úterý obdržela ČTK. Práci kabinetu hodnotí záporně 50 procent Maďarů, kladně ji posuzuje 36 procent. Hůře je na tom polská vláda. Špatné výsledky vykazuje podle 54 procent Poláků. Kladně hodnotí činnost polského kabinetu 32 procent dotázaných. Nejhůře je na tom vláda České republiky. Celkem 62 procent Čechů hodnotí výsledky její práce jako špatné, jako dobré je vidí jen 19 procent dotázaných.

Senátní volby v Praze byly debaklem ODS, míní Bürgermeister

Doplňovací volby do Senátu v centru Prahy skončily podle předsedy místního sdružení ODS v Praze 1 Jana Bürgermeistera pro jeho stranu debaklem. Ve volbách již v prvním kole se ziskem přes 71 procent hlasů zvítězil nezávislý kandidát Václav Fischer a kandidátku ODS Jiřinu Jiráskovou, další z favoritů, předstihl téměř o 60 procent. Proto se v pondělí sejde regionální rada pražské ODS a jejího zasedání by se měl zúčastnit i předseda strany Václav Klaus. "Nevyužili jsme toho, abychom proti silnému kandidátu, který vedl kampaň bezchybně, postavili politiku," naznačil v úterý Bürgermeister ČTK a Českému rozhlasu příčiny volebního krachu. ODS podle něj vedla nepolitickou kampaň.

Fischerovi právníci budou žalobu na Klause připravovat delší dobu

Částka, kterou bude nový senátor Václav Fischer požadovat od šéfa ODS Václava Klause za inzerát napadající jeho osobu, bude záležet až na formě Fischerovy žaloby. Na jejím obsahu nyní pracují právníci, což podle Fischerovy mluvčí Věry Kudynové potrvá delší dobu. Fischer cystá na Klause žalobu za jím podepsaný předvolební inzerát ODS, podle něhož "blahosklonně" přijal podporu komunistů a "rozmařile utrácí milióny" za svou volební kampaň. Podle dřívějšího vyjádření své mluvčí hodlá Fischer podat na Klause několik trestních oznámení.

Klaus, jak se ČTK v úterý dozvěděla, je prý o všem informován, ale na Fischerova obvinění bude reagovat - pokud vůbec - až po svém návratu ze zahraničí. Dosud neodpověděl ani na Fischerovu výzvu, aby odstoupil z funkce předsedy Poslanecké sněmovny.

Senátor Fischer se setkal s mluvčím iniciativy Impuls '99

Paralyzující účinky na českou společnost a hospodářství má smlouva, kterou uzavřela po loňských parlamentních volbách ODS a ČSSD. Shodli se na tom nový senátor Václav Fischer s mluvčím občanské iniciativy Impuls '99 Jiřím Pehem, který o obsahu jejich setkání informoval ČTK. Sociální demokraté se díky povolební smlouvě ujali vlády, Občanská demokratická strana získala vedoucí místa v parlamentě, komentoval výsledek povolební smlouvy ODS a ČSSD svým názorem Pehe.

Postoj KSČM k ústavním návrhům ČSSD a ODS napoví až jejich podoba

Postoj senátorů a poslanců KSČM ke změnám Ústavy, které připravují ODS a ČSSD, bude záležet na jejich konkrétní podobě. Komunisté teď o nich studují dostupné informace, ale nechtějí sdělit, zda je podpoří, nebo ne. Jejich postoj by přitom mohl být pro ODS a ČSSD důležitý zejména v Senátu, kde tyto strany ztratily při víkendových doplňovacích volbách ústavní většinu potřebnou pro prosazení ústavních změn.

Komunisté mají v Senátu čtyři zástupce. Jeden z nich, Rostislav Harazín, v úterý pro ČTK připustil, že senátoři KSČM by mohli podpořit některé změny prezidentských pravomocí.

Šéf poslanců KSČM Vojtěch Filip ČTK řekl, že pro Komunistickou stranu Čech a Moravy jsou prioritou její vlastní návrhy změn Ústavy, jenž se týkají prezidentských pravomocí, například při udělování milostí. Komunisté navrhují, aby rozhodnutí hlavy státu v této věci spolupodepisoval premiér. Filip neřekl, zda komunisté návrhy ODS a ČSSD podpoří. Upozornil, že je zatím studují a zváží, jestli by některé podpořili, či nikoli.

Stát chce koncem roku 2001 zrušit duty free prodejny

Téměř padesáti prodejnám typu duty free na silničních hraničních přechodech, na letištích a na palubách letadel chce ministerstvo financí odebrat povolení k provozování bezcelního obchodu. Návrh novely zákona o spotřební dani a o DPH, který má duty free zrušit k 31. prosinci 2001, projedná vláda na svém středečním zasedání. ČTK to sdělil ředitel odboru nepřímých daní ministerstva financí Ladislav Pitner. Podle něj do státního rozpočtu tak přibude na odvedené dani a na DPH několik stovek miliónů korun. Důvodem zrušení duty free je připravovaný vstup České republiky do Evropské unie (EU). V zemích EU byly duty free prodejny zrušeny již od letošního července. Ty totiž například v roce 1996 připravily členské státy o daňové příjmy ve výši dvou miliard EUR. Podle informací ministerstva financí nehrozí po zrušení duty free zvýšení nezaměstnanosti. Zahraniční zkušenost totiž svědčí o tom, že obchody mohou fungovat i nadále, jen cenová hladina prodávaného zboží se přiměřeně zvýší.

Odbory: Růst mezd byl ovlivněn propouštěním a platy vedení

Růst průměrné měsíční hrubé mzdy v letošním druhém čtvrtletí o osm procent byl podle odborů ovlivněn zvyšující se nezaměstnaností, s níž souvisí i vyplácení odstupného. Dalšími vlivy byly značný rozsah přesčasové práce, vysoké platy managementu a také skutečnost, že některé podniky vyplácely 13.plat jako součást červnové mzdy, řekl v úterý ČTK místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Současně uvedl, že odbory zatím nemají přehled o tom, do jaké míry se růst mezd projevil u 60 procent zaměstnanců, kteří pobírají podprůměrné mzdy. V minulosti rostly platy těchto lidí méně než v celostátním průměru.

Podle zjištění Českého statistického úřadu dosáhla nominální mzda ve 2.čtvrtletí 12.766 korun. V podnikatelské sféře představovala 12.927 korun a stoupla o 6,4 procenta. V nepodnikatelské sféře vzrostla o 14,3 procenta na 12.244 korun. Celkově za první pololetí mzdy stouply o 8,3 procenta, což při inflaci 2,7 procenta představuje reálný nárůst o 5,5 procenta.

Ekologové přerušili řevem motorové pily Kužvartův projev

Slavnostní podpis česko-německého memoranda o spolupráci Správ národních parků Šumava a Bavorský les narušili v Železné Rudě aktivisté z Hnutí Duha. Projev ministra životního prostředí Miloše Kužvarta přerušili řevem motorové pily. "Chtěli jsme symbolicky ukázat odchod dřevorubců z bezzásahových zón národního parku Šumava," vysvětlil akci mluvčí Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Obyvatelé obecních bytů v ústecké Matiční ulici z vděčnosti ozdobili lípu

Obyvatelé obecních bytů v Matiční ulici v Ústí nad Labem-Neštěmicích se rozhodli z vděčnosti ozdobit lípu, která je podle jejich názoru ochránila před výstavbou keramického plotu. ČTK to řekl Kumar Vishwanathan z ostravského sdružení Vzájemné soužití, který přijel v neděli podpořit protest Romů z Matiční ulice proti připravované stavbě téměř dvoumetrové zdi z keramického materiálu. Ústecký okresní úřad v pondělí, kdy měly stavební práce začít, stavbu zastavil kvůli pochybení stavebního odboru magistrátu.

Uhl uvítal, že se okresní úřad Romů v Matiční ulici zastal

Jako důležitý signál, že Romové najdou u státních orgánů ochranu, chápe vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl rozhodnutí ústeckého okresního úřadu o zastavení stavby plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem. "Je to o to cennější, že to vláda nejen nenařídila, ale nebylo to ani na nátlak vládních orgánů," řekl Uhl ČTK. Je to také významný krok k mezinárodní veřejnosti, dodal.

Švédská agentura TT o švédsko-české iniciativě na podporu Romů

"Musíme ukázat, že romské děti nejsou hloupější než děti jiné. Ale k tomu nesmějí být diskriminovány, musí získat podporu školy." Citací slov Jany Hejkrlíkové, která se v České republice zabývá romskou otázkou, zahajuje švédská tisková agentura svůj materiál o švédsko-české akci, jež by jako jedno z řady podobných opatření měla napomoci ke zlepšení postavení romské menšiny ve středu Evropy.

Hejkrlíková přijela spolu se dvěma desítkami mladých Čechů romského i neromského původu v minulých dnech do Švédska a celá skupinka se tu setkala s řadou mladých severských Romů. Mládežnická minikonference přitom vzešla podle agentury z únorové schůzky českého prezidenta s tehdejším náměstkem švédské ministryně zahraničních věcí Pierrem Schorim v Praze, při níž diskriminací Romů znepokojený Havel údajně požádal Švédy o podporu a spolupráci.

Intelektuálové z Balkánu: Je třeba se vyvarovat chyb z Bosny

Při stabilizaci poměrů na Balkáně po kosovském konfliktu je třeba se vyvarovat chyb, kterých se dopustilo mezinárodní společenství při řešení situace po válce v Bosně. Během dvoudenní pracovní schůzky na Pražském hradě se na tom shodli pracovníci nevládních organizací ze zemí bývalé Jugoslávie i nezávislí experti na oblast Balkánu, s nimiž debatoval také prezident Václav Havel. "Cesta k lepší budoucnosti Balkánu spočívá v tvorbě takových hodnot jako jsou občanská společnost, svobodná média, samostatné ekonomické subjekty, demokracie, tolerance a snaha o multietnické soužití," řekl prezident Havel. V souvislosti s blížícím se desátým výročím pádu železné opony a konce bipolárního rozdělení světa prezident prohlásil, že je nejvyšší čas k tomu, aby "začalo svítat" i nad neklidnou oblastí Balkánu.

I přes odpor občanů záchytné středisko pro zadržené běžence bude

V bývalém objektu pohraniční stráže v Břeclavi-Poštorné, který patří ministerstvu vnitra, bude i přes odpor občanů zřízeno záchytné centrum pro zadržené běžence. ČTK to řekl ministr vnitra Václav Grulich. Zdůraznil, že objekt je nejvýhodnější jak z finančního, tak i strategického hlediska. Proto bylo definitivně rozhodnuto o jeho přestavbě na centrum. Proti zřízení tábora zorganizovali obyvatelé Poštorné dvě petice. První podepsalo 1500 a druhou 850 osob. Občané se obávají zvýšení kriminality po otevření centra.

Nový zákon o ústavní a ochranné výchově klade důraz na humanizaci

Jednotlivé typy zařízení náhradní výchovné péče v České republice nově stanoví připravovaný zákon o ústavní a ochranné výchově, jehož věcný záměr projedná ve středu vláda. ČTK o tom informoval ředitel odboru speciálního školství a institucionální výchovy Jiří Pilař. "Tato zařízení mohou být diferencována podle věku, mentální úrovně, zdravotního postižení, stupně obtížnosti výchovy, popřípadě i podle pohlaví svěřenců," uvedl Pilař a dodal, že v České republice jsou nyní tři druhy zařízení náhradní výchovné péče: diagnostické ústavy, dětské domovy a výchovné ústavy. Smyslem věcného záměru zákona je podle ředitele Pilaře co nejpřesnější vymezení pravomocí a povinností těchto zařízení vzhledem k nezletilému svěřenci i k jeho zákonným zástupcům. Návrh rovněž upravuje práva a povinnosti svěřených osob i jejich zákonných zástupců a způsob pedagogické práce v kompetentních zařízeních.

První MŠ v ČR s alternativním vzdělávacím programem byla otevřena v Praze

Mateřská škola (MŠ) s alternativním vyučovacím programem montessori byla v úterý otevřena v Praze 12 - Modřanech. Montessori je alternativní vzdělávací program, jehož jednotný systém umožňuje žákům bezproblémový přechod mezi různými zeměmi, řekla ČTK Dagmar Němečková z ministerstva školství. Školka v Urbánkově ulici je prvním předškolním zařízením v České republice, kde se podařilo zajistit kvalifikované vyučování s tímto programem. První děti sem nastoupí ve středu 1.září.

Nejmodernější dům s pečovatelskou péčí v ČR je v Olomouci

Bezmála čtyři desítky starších obyvatel Olomouce najdou v nejbližších dnech novou střechu nad hlavou v jednom z nejmodernějších domů s pečovatelskou službou v zemi, jehož první část v úterý radní slavnostně otevřeli na okraji města. Pětipodlažní objekt přijde celkem na 66 miliónů korun, přičemž stát na něj prozatím přispěl 27 milióny. Budoucí nájemníky vybrala sociální komise z více než 600 žadatelů, kteří usilují o místa v domech s pečovatelskou službou.

V ČR klesá počet zemřelých dárců orgánů

V České republice klesá počet orgánů vhodných k transplantaci od zemřelých lidí. Podle ministra zdravotnictví Ivana Davida byly v roce 1997 orgány k transplantaci odebrány 239 mrtvým lidem, loni bylo pouze 198 vhodných dárců. Počet transplantací srdce tak loni klesl o 43 procent, počet transplantací ledvin o 18 procent. Zvýšil se pouze počet transplantací jater, a to o 35 procent. Pokles počtu zemřelých dárců trvá delší dobu a není ovlivněn diskusí kolem transplantací v ostravské nemocnici z konce loňského roku, kterou vyvolala obvinění poukazující na nedostatky při odběru orgánů, jež se až na nepodstatné záležitosti neprokázala, uvedl David.

Mírně se také snižuje využití lůžek v nemocnicích, s výjimkou léčeben dlouhodobě nemocných, řekl ministr. Loni kleslo využití lůžek pod 250 dní v roce a zároveň se snížil počet dní, které pacient strávil v nemocnici. Loni tato doba činila 8,2 dne, což je o 0,3 dne méně než v roce 1997. Podle ministra by to mohlo znamenat roční úsporu výdajů ve výši 200 až 300 miliónů korun.

Jak dále uvedl ministr zdravotnictví Ivan David, významně poklesl loni i počet pracovních neschopností na sto pojištěnců. Zatímco v roce 1997 připadlo na sto pojištěnců 86,7 případu neschopností, v roce 1998 to bylo 79,2 případu. Pracovní neschopnost poklesla i přesto, že se údajně mnoho lidí brání hrozící nezaměstnanosti právě pracovní neschopností.

Ze sportu:

V úvodním mezistátním zápase nové sezóny zvítězili ve Znojmě čeští hokejoví mistři světa nad reprezentací Slovenska 6:3. Slováci sice ještě ve druhé třetině vedli 3:2, ale závěr patřil jednoznačně domácímu výběru, pro který bylo přátelské utkání generálkou na turnaj Česká pojišťovna Cup ve Zlíně.

Čeští cyklisté Ondřej Sosenka a Milan Kadlec obsadili v první etapě závodu páté kategorie mezinárodního kalendáře UCI Giro della Valle d' Aosta o délce 91 kilometrů první a druhé místo. Sosenka projel cílem s náskokem sedmi sekund před pelotonem, který přivedl do pásky Kadlec. Náročný závod vede po alpských silnicích Francie a Itálie a sešla se v něm výborná konkurence 150 jezdců ze třiceti družstev.

Počasí:

Dnes je na území České republiky většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ve východní polovině území srážky četnější. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.