Zprávy středa, 02. června 1999

Zprávy 2.6.1999

A nyní podrobně:

Tisíce českých zemědělců protestovaly proti neplnění vládního programu

Tisíce nespokojených zemědělců v úterý v Praze protestovaly proti vládní politice. Z Letenské pláně se vydaly na pochod k Úřadu vlády a na Staroměstské náměstí, kde položily černou rakev s nápisem České zemědělství. Manifestace vyvrcholila asi hodinovou sérií projevů agrárních předáků, kteří pohrozili, že se sejdou v ještě větším počtu, pokud vláda nesplní jejich požadavky. Pořadatelé z Agrární komory odhadovali počet účastníků na 10.000. Všichni se po skončení akce v klidu rozešli do pražských ulic.

V rezoluci, kterou přijali účastníci protestního shromáždění zemědělců na pražském Staroměstském náměstí se mimo jiné uvádí, že vývoj v českém zemědělství je v naprostém rozporu s programovým prohlášením vlády, neboť se zmenšuje jeho rozměr a pokračuje devastace venkovského prostoru. Podle prezidenta Agrární komory Václava Hlaváčka jsou hlavními nesplněnými body vládního programu nezavedení zelené nafty, absence zákona, který by určoval lhůty splatnosti za potraviny, nevymahatelnost dluhů a nedostatečná ochrana českého agrárního trhu.

Požadavky zemědělců na stanovení minimální ceny jsou podle ministra Fencla proklamativní

Požadavky uvedené v rezoluci, kterou v úterý schválili demonstrující zemědělci na pražském Staroměstském náměstí, jsou zcela proklamativní. Na dotaz ČTK to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Podle něj kabinet vládní programové prohlášení postupně plní. Jak Fencl uvedl, nestačí, aby si zemědělci "chodili pro peníze" na Staroměstské náměstí či do budovy ministerstva zemědělství, ale musejí se sami snažit vyjednat na trhu agrárních komodit tu nejlepší cenu.

Odboráři u vlády postrádají konkrétní řešení nezaměstnanosti

Vláda České republiky se při řešení kritické situace v nezaměstnanosti zatím omezuje na tvorbu nekonečných koncepcí a studií, chybí ale konkrétní opatření. Na úterní demonstraci ve Frýdku-Místku s názvem Stop nezaměstnanosti to za účasti nejvyšších českých odborářských představitelů konstatovali odboroví předáci zdejšího regionu. Předseda odborového svazu KOVO Jan Uhlíř při svém vystoupení před asi tisícovkou účastníků rovněž upozornil na pozvolný ústup současné vlády od faktické realizace dříve masivně prosazované akce "Čisté ruce". Odboráři nevyloučili další protestní akce v celé republice, pokud vláda nezačne rychle a prakticky řešit rostoucí nezaměstnanost. Demonstraci organizovaly odborové organizace Dolu Paskov, Válcoven plechu, textilky Slezan, ČSAD a zdejší představitelé odborového svazu dřeva, lesů a vody a školství. Svou účastí akci mimo jiné podpořili místopředseda Českomoravské komory odborových svazů Miroslav Zavadil a předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Cyril Zapletal.

Okres Frýdek-Místek nyní eviduje přes 13.000 nezaměstnaných, přičemž podle odborářů zde na volné místo připadá v České republice rekordních 85 uchazečů. Míra nezaměstnanosti přesahuje 13 procent a ke konci roku předáci očekávají dosažení až 20-ti procentní úrovně.

Po více než týdenní přestávce pokračuje schůze Poslanecké sněmovny

Projednáváním předlohy, která by vládě umožnila pozastavit a následně podle potřeby opět obnovit sankce uvalené v 90. letech Radou bezpečnosti OSN na Libyi, bylo v úterý odpoledne po více než týdenní přestávce obnoveno jednání Poslanecké sněmovny. Dolní parlamentní komora tak pokračuje ve schůzi, kterou zahájila v první polovině minulého měsíce a přerušila v pátek 21. května.

V úterý sněmovna zřídila vyšetřovací komisi, která se bude zabývat činností transplantačního centra v Ostravě. Do konce roku má potvrdit nebo vyvrátit spekulace, že v tomto centru byla vážně porušována pravidla pro odběr lidských orgánů. Podle neprokázaných informací měli lékaři centra v některých případech pacientům předčasně stanovit smrtelnou diagnózu, aby jim mohly být odebrány jejich orgány.

Poslanci dále na návrh svého místopředsedy Ivana Langera 'ODS) vyslovili zásadní nespokojenost s dosavadní činností ministra zdravotnictví Ivana Davida. Vrátili také vládě k dopracování návrh zákona o ochraně veřejného zdraví, který měl nově upravit povinnosti občanů i státních orgánů při ochraně před infekčními nemocemi či zdravotně závadnými výrobky.

V hádku a vzájemné výčitky mezi KSČM a ČSSD vyvrcholila v úterý snaha komunistických poslanců rozšířit program schůze Poslanecké sněmovny o projednání zprávy ministra zahraničí Jana Kavana o česko-řecké iniciativě usilující o vyřešení konfliktu v Jugoslávii. Zařazení tohoto bodu na program jednání zabránilo veto 23 sociálnědemokratických zákonodárců.

Mezi nejvíce sledované a kontroverzní body sněmovního jednání v příštích dnech by mělo patřit první čtení předloh směřujících ke změně Ústavy a zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o jednu miliardu korun. V prvním případě chce vláda získat možnost vydávat nařízení s mocí zákona, ve druhém pak finance na pomoc při řešení humanitární katastrofy v jihosrbském Kosovu.

Václav Klaus ve středu ve sněmovně oznámil, že v noci zemřel senátor Benda

V noci na středu zemřel senátor Občanské demokratické strany Václav Benda. Poslanecké sněmovně to oznámil její předseda a šéf ODS Václav Klaus. Poslanci po jeho oznámení uctili Bendovu památku minutou ticha. Klaus Bendu označil za jednu z nejvýraznějších osobností desetiletí po listopadu 1989 i let předtím. Benda patřil před pádem komunismu k významným osobnostem československé protikomunistické opozice. Václav Benda se asi měsíc léčil na klinice anesteziologie a resuscitace pražské Všeobecné fakultní nemocnice a jeho stav byl vážný.

Rozpočet v květnu se schodkem 10,2 miliardy korun

Státní rozpočet České republiky skončil v květnu schodkem 10,2 miliardy korun. ČTK o tom v úterý informovala tisková mluvčí ministerstva financí Hana Burdová. V dubnu představoval rozpočtový deficit 2,4 miliardy korun.

Miloš Zeman a Richard Lugar jednali o Kosovu, NATO, ekonomice a opoziční smlouvě

Český premiér Miloš Zeman a americký senátor Richard Lugar spolu v úterý hovořili o problému Kosova, dalším rozšiřování Severoatlantické aliance, ekonomické situaci v České republice a o takzvané opoziční smlouvě, kterou spolu před necelým rokem uzavřeli sociální a občanští demokraté. ČTK to po schůzce řekl mluvčí vlády Libor Rouček.

Americký senátor Lugar se v úterý setkal také s předsedou Poslanecké sněmovny a ODS Václavem Klausem, s nímž hovořil o naší současné ekonomické situaci, o postválečné situaci v Jugoslávii a o česko-slovenských vztazích po víkendových prezidentských volbách na Slovensku.

Ministři zahraničí ČR a Švýcarska hovořili v Praze o Kosovu

Současná situace kolem Kosova byla vedle otázek spojených se vzájemnými česko-švýcarskými vztahy hlavním tématem úterního setkání ministrů zahraničí obou zemí Jana Kavana a Josepha Deisse. Zástupce neutrálního státu, jenž se podílí na humanitární pomoci kosovským uprchlíkům, novinářům po setkání řekl, že se zajímal také o česko-řeckou iniciativu na urovnání kosovského konfliktu. Ministři hovořili též o Evropské unii, přestože Švýcarsko, podobně jako Česká republika, není jejím členem.

ČR otevře problém dovozní přirážky na Radě celní unie

Česká republika otevře na zasedání Rady celní unie v polovině června problém sedmiprocentní dovozní přirážky, kterou od úterý zavedlo Slovensko. "Do té doby budeme studovat vývoj situace," řekl v úterý ČTK v Káhiře ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Podle jeho slov bude muset Slovensko prokázat, že dovozy ohrožují jeho platební bilanci. V opačném případě by uplatnění přirážky nebylo opodstatněné. Ministr Grégr uvedl, že slovenské ochranářské opatření by nemělo významně ovlivnit vzájemný obchod. Pro export domácích osobních vozů však představuje omezení.

Český ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr se v úterý v Káhiře setkal s egyptským ministrem obchodu a zásobování Ahmadem Guvajlím. Po jednání uvedl, že české firmy mají možnost dodávat do Egypta zařízení pro chemický a ropný průmysl, potravinářství, gumárenství, energetiku a dopravní prostředky. "Chceme rovněž spolupracovat ve zbrojní technice," řekl ministr Grégr.

ODS má podle průzkumu agentury Sofres-Factum největší podporu voličů

Nejvíce potenciálních voličů měla v květnu Občanská demokratická strana. Podle výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum ji preferuje 23,8 procenta lidí a prognóza jejího volebního výsledku je 29,5 procenta. Preference vládní České strany sociálně demokratické jsou 18 procent a dlouhodobě se přibližují preferencím Komunistické strany Čech a Moravy, které dosáhly 13 procent. Sociální demokraté by ve volbách získali 20,1 procenta a KSČM 15,4 procenta hlasů. Unii svobody podle průzkumu Sofres-Factumu preferuje 10,9 procenta a její prognóza je 12,7 procenta ve volbách. Křesťanskou a demokratickou unii - Československou stranu lidovou dlouhodobě stabilně preferuje 8,2 procenta voličů a ve volbách by lidovci získali 9,3 procenta hlasů.

IVVM: Důvěra českých občanů k zastupitelům je nejvyšší od roku 1992

Důvěra občanů České republiky v obecní zastupitelstva je nyní nejvyšší od roku 1992. Podle květnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění jim věří 61 procent respondentů, zatímco před rokem to byla polovina dotázaných. Nedůvěru zastupitelům vyjádřilo 21 procent občanů. Průzkum také ukázal, že stoupla informovanost občanů o členech místních zastupitelstev - všechny nebo většinu radních své obce zná celá třetina dotázaných.

Sofres-Factum: S hospodářskou situací nespokojeno 95 procent lidí

S hospodářskou situací v České republice nebylo v květnu spokojeno 95 procent občanů. Další zhoršení hospodářské situace v příštích 12 měsících přitom očekává 44,7 procenta respondentů. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum.

Dva vojenské transporty NATO překročily české hranice

Severoatlantická aliance poprvé využila českou železniční trať k přepravě vojenské techniky. První vojenský transport NATO překročil české hranice v úterý krátce po poledni v Domažlicích, druhý vjel na naše území stejný den v 18.21 v Děčíně. Oba vlaky podle mluvčí Českých drah Zdenky Celé směřovali na Balkán, ten první konkrétně do Rumunska. Kvůli zajištění bezpečnosti transportu jsou trasy konvojů tajné.

ČR předala dokončený tábor pro uprchlíky v Albánii

Česká republika předala v sobotu 29. května v albánské obci Rrushkull dokončený tábor pro uprchlíky s předpokládanou kapacitou 1000 osob. ČTK o tom v úterý v tiskové zprávě informoval ředitel tiskového odboru ministerstva zahraniční ČR Aleš Pospíšil. Podle faxové informace ministerstva zástupci Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky 'UNHCR) prý konstatovali, že "český" tábor patří svým vybavením k naprosté špičce mezi obdobnými uprchlickými zařízeními v regionu. Navíc je zatím prvním takovýmto objektem pro uprchlíky v okresu města Durres, který byl předán plně pod správu UNHCR. První uprchlíci z jihosrbské oblasti Kosovo mají být do tohoto tábora umístěni koncem týdne.

Přes 100.000 korun vynesla plzeňská sbírka pro kosovské uprchlíky

Přes 100.000 korun sebrali během dvou měsíců obyvatelé i návštěvníci Plzně na humanitární pomoc kosovským uprchlíkům. Peníze, které házeli do kasičky před plzeňskou radnicí, město pošle na konto České katolické charity, informovala v úterý ČTK mluvčí magistrátu Zdenka Kubalová. Na konto České katolické charity zaslalo město už v dubnu milión korun, který uvolnilo na humanitární pomoc ze svého rozpočtu.

Na sbírku pro uprchlíky z Kosova přispěli lidé i na Chomutovsku

Kamión s potravinami a hygienickými potřebami pro uprchlíky z jugoslávské provincie Kosovo vyrazil v úterý odpoledne z Chomutova. Jeho zdárné cestě, jejímž cílem je Makedonie, požehnal chomutovský vikář Jan Kozák. Akci "Kamión pro Kosovo od Chomutova, Jirkova a Vejprt" ve spolupráci se společností Člověk v tísni zaštítila Unie svobody. Celkem se podařilo vybrat zhruba 70.000 korun.

Studenti uspořádali pro děti běženců odpoledne plné her

Odpoledne plné her a sportovního klání uspořádali v úterý pro děti kosovských běženců ubytovaných v humanitárním středisku v Hněvotíně u Olomouce a místní děti studenti pedagogiky Univerzity Palackého v Olomouci při příležitosti Mezinárodního dne dětí. Jak české, tak kosovské děti si sportovní odpoledne, které završilo fotbalové utkání a zpívání u ohně, pochvalovaly. Ty úspěšnější dostaly ceny a vítězové zápasu dort.

Také uprchlíci z Kosova ve Zbýšově slavili Mezinárodní den dětí

Bohatý program připravily na úterní Mezinárodní den dětí charitativní organizace pro čtyřicet dětí z Kosova, ubytovaných v humanitárním středisku ve Zbýšově u Brna. Kromě sladkostí na ně čekaly soutěže a v rámci oslav také navštíví v sobotu společně Brno. Podle vedoucí střediska Libuše Častulíkové si na děti vzpomnělo i mnoho občanů a firem, které jim přivezly několik krabic dárků.

Pelhřimovské děti odpálily najednou 1053 špuntů

Pelhřimovské děti oslavily Mezinárodní den dětí vytvořením nového světového rekordu. Odpálily na 1053 špuntů od šumivého nealkoholického nápoje a překonaly tak rekord dospělých, kteří na jaře v Brně odšpuntovali najednou 989 lahví šumivého vína. Časový limit tří minut děti dodržely, informoval ČTK Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den, která je správcem české databanky Guinnessovy knihy rekordů.

Nejmenší pacienti pražských nemocnic dostali ke Dni dětí dar

Ke Dni dětí dostali v úterý nejmenší pacienti tří pražských fakultních nemocnic neobvyklý dar - 42 monitorů v celkové hodnotě 282.900 korun, které umožňují odhalovat poruchy v dýchání novorozenců při spánku. ČTK to v úterý oznámil mluvčí Fakultní nemocnice Motol Miroslav Sovják. Spolu s Motolem dostaly přístroje od brněnské nadace Křižovatky také Fakultní nemocnice Bulovka a Všeobecná fakultní nemocnice.

Na Letnou přišlo na dětský den s koncertem 5000 dětí s rodiči

Charitativním koncertem Sólo pro červené nosy, kterému přihlíželo zhruba 5000 dětí i rodičů, vyvrcholily v úterý v podvečer na Letenské pláni oslavy Mezinárodního dne dětí v Praze. Děti se mohly vyřádit na nafukovacích atrakcích, houpačkách a kolotočích nebo si zajezdit na ponících. Na koncertě, který byl počtem účinkujících jedním z největších v roce 1999, vystoupily například muzikálové hvězdy Daniel Hůlka, Bára Basiková a Leona Machálková. Publikum pozdravili i známí herci Pavel Zedníček či Miroslav Donutil. Všichni umělci se vzdali nároku na honorář. Koncert měl podpořit prodej červených nosů jako symbolů smíchu a důvěry dětí k dospělým.

Výtěžek druhého ročníku kampaně Den červených nosů dostane nadace Naše dítě, která už téměř 5 let provozuje telefonní Linku bezpečí. Loni se prodalo 70.488 červených nosů po 40 korunách, čímž se konto nadace Naše dítě rozrostlo o více než 2,8 miliónu korun.

Kühnův dětský sbor zpíval duchovní hudbu

Na Mezinárodní den dětí vystoupil v úterý v programu festivalu Pražské jaro Kühnův dětský sbor. Jednotící linií nastudovaného repertoáru byla různá zhudebnění katolického liturgického textu Ave Maria. Měsíc po brněnské premiéře sbor také uvedl poprvé v Praze vokální Prosby od Ivana Kurze, současného skladatele zakotveného v protestantské tradici. Děti uvedly v kostele sv. Šimona a Judy renesanční hudbu, skladby romantiků i autory dvacátého století.

Dirigent Mácal a houslista Shaham hráli s Pražskými symfoniky

Poprvé se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, s nímž úzce spolupracoval v 60. letech, vystoupil po třiceti letech exilový dirigent Zdeněk Mácal, umělecký šéf orchestru v New Jersey v USA. Na festivalu Pražské jaro se Mácal při koncertu setkal na pódiu také se známým mladým americkým houslistou Gilem Shahamem. Zdeněk Mácal dirigoval v úterý ve vyprodaném Obecním domě Mahlerovu 1. symfonii a Bartókův 2. houslový koncert. Gil Shaham v Praze uzavřel letošní hvězdnou festivalovou přehlídku světových houslistů.

Na festivalu Pražské jaro vystoupil i soubor "Bum do plechovky"

Název souboru Bang on a Can, hrajícího avantgardní a nonkoformní tvorbu, lze přeložit z angličtiny jako Bum do plechovky. Skupina byla v úterý jako dramaturgické oživení hostem mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro v Divadle Archa, kde vystoupí ještě ve středu. Nástrojová sestava skupiny se pohybuje mezi jazzem, komorní hudbou a rockem.

Otevřen honorární konzulát České republiky v Nantes

Třetí honorární konzulát České republiky byl v pondělí otevřen v Nantes na západě Francie. Jeho otevření se vedle českého velvyslance Petra Loma zúčastnil také starosta města Nantes a socialistický poslanec Jean-Marc Ayrault.

V Plzni byl odhalen obnovený Památník národního osvobození

Obnovený Památník národního osvobození byl v úterý po devíti letech příprav odhalen na náměstí Tomáše Garrigue Masaryka v Plzni. Původní památník, jemuž vévodila Masarykova socha, strhli plzeňští komunisté 1. června v roce 1953 jako akt pomsty za vystoupení Plzeňanů proti tehdejší měnové reformě.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, odpoledne a večer v Čechách od západu přibývání oblačnosti s přeháňkami a bouřkami, ojediněle i s kroupami. Nejvyšší denní teploty 27 až 3l stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.