Zprávy středa, 02. prosince 1998

A nyní podrobněji:

Jednala Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna v úterý podpořila další projednávání vládního návrhu novely zákona o loteriích, který má opět umožnit účast zahraničního kapitálu v provozování kasin a spotřebitelských soutěží. Zmíněná legislativní úprava je reakcí na kritiku, které se České republice dostalo od Evropské unie, USA i různých společností za to, že předchozí novela zahraniční subjekty z tohoto druhu podnikání vyloučila.

Ministr Fencl říká, že našel u německého kolegy porozumění

Problematika vývozu vepřového masa z Evropské unie do České republiky byla jediným tématem pondělního jednání českého ministra zemědělství Jana Fencla s jeho německým protějškem Karlem-Heinzem Funkem v Bonnu. Fencl po jednání ČTK řekl, že našel u Funkeho porozumění a věří v nalezení brzkého řešení problému. Pouhý den po jednání o stejném tématu v sídle EU v Bruselu zvolil český ministr neobvyklou bleskovou návštěvu v Německu. Cílem bylo pokusit se získat pro české stanovisko představitele vlády rozhodujícího obchodního partnera ČR a zároveň největšího vývozce vepřového do České republiky, který se na celkovém českém dovozu této komodity podílí v letošním roce 54 procenty.

Vládní výbor pro evropskou integraci uznal kritiku EU

Vládní výbor pro evropskou integraci vzal v pondělí na vědomí zprávu Evropské komise z počátku letošního listopadu, která kriticky hodnotila stav připravenosti České republiky na vstup do Evropské unie. Po jednání výboru to řekl jeho předseda a vicepremiér Egon Lánský. Podle něj byla kritika správná. S konkrétní reakcí jednotlivých ministerstev však odmítl novináře seznámit s tím, že záležitost nejprve musí projednat vláda. Kabinet by měl schválit komentář ke zprávě komise který bude prezentován na prosincovém summitu Evropské unie ve Vídni.

Nizozemsko schválilo vstup ČR do NATO

První komora nizozemského parlamentu 'senát) v úterý schválila vstupní protokoly o vstupu České republiky, Polska a Maďarska do Severoatlantické aliance. Vzhledem k tomu, že Druhá komora parlamentu ratifikovala tyto dokumenty již 6. října, uzavírá se tímto krokem nejen vnitrostátní schvalovací procedura v Nizozemsku, ale i ratifikační proces ve všech 16 členských zemích NATO. Nizozemsko bylo poslední zemí, která protokoly o přístupu tří východoevropských států do NATO zatím neschválila.

NATO příští rok další zemi ke vstupu nepozve

"Byli jsme informováni, že příští rok žádná další země do Severoatlantická aliance pozvána nebude," řekl v úterý v Praze ministr zahraničí Jan Kavan na dotaz ČTK. Krátce předtím na mezinárodním semináři "NATO po padesáti letech - cíle a úkoly nových členů" podtrhl zájem České republiky o to, aby i po jejím vstupu zůstala aliance otevřená pro další uchazeče. Zároveň zopakoval český zájem na tom, aby Praha společně s Varšavou a Budapeští do NATO vstoupila ještě před dubnovým washingtonským summitem.

Státní rozpočet v listopadu s přebytkem 2,2 miliardy Kč

Přebytkem 2,2 miliardy korun skončil v listopadu státní rozpočet, v říjnu dosáhl přebytek 9,4 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 1997 je letošní výsledek lepší o 8,4 miliardy korun. ČTK o tom informoval vedoucí tiskového oddělení ministerstva financí Daniel Častvaj.

Zmanipulovány výsledky voleb

V městské části Praha-Dubeč byly v průběhu listopadových komunálních voleb porušeny volební zákony a výsledky voleb byly zmanipulovány. Rozhodl o tom v úterý Senát Městského soudu v Praze. Někteří voliči například našli v obálkách, které obdrželi ve volební místnosti, již vyplněné hlasovací lístky. ČTK o tom informovala advokátní kancelář Toman a partneři, zastupující čtyři občany Dubče, kteří podali k soudu stížnost na výsledky tamějších voleb. Osvědčení o zvolení jednotlivých členů zastupitelstev jsou neplatná, což se týká jak místního zastupitelstva v samotné Dubči, tak i šesti městských zastupitelů, mezi nimiž jsou například bývalý primátor Jan Koukal a jeho letošní protikandidát Martin Bursík. Celá záležitost by také mohla ovlivnit platnost zvolení pražského primátora.

Vietnamský ministr zahraničí jednal v Praze

Rozsáhlá vietnamská komunita žijící na území České republiky podle prezidenta Václava Havla obohacuje českou společnost a je příslibem pro posílení vztahů mezi ČR a Vietnamem. Prezident to řekl na úterní schůzce s vietnamským ministrem zahraničí Nguyenem Manh Camem. Zatímco předešlé Nguyenovy schůzky s českými politiky v Praze se týkaly především posílení hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi, s prezidentem probíral i možnosti kulturních styků.

Premiér Miloš Zeman po setkání s vietnamským hostem uvedl, že Česká republika má zájem na zlepšení vzájemných vztahů s Vietnamem, které by jí umožnily návrat na její tradiční trhy v oblasti východní Asie. Podle vládního mluvčího Libora Roučka, který o jednání informoval ČTK, Zeman úvodem prohlásil, že dnes se sice o Vietnamu mluví jako o rozvojové zemi, ale během 15 až 20 let bude výraznou regionální mocností.

ÚDV řídí Irenej Kratochvíl

Do funkce ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) byl v úterý uveden Irenej Kratochvíl, který vystřídal Mariána Gulu, jenž rezignoval v listopadu poté, co způsobil dopravní nehodu pod vlivem alkoholu. Kratochvíl pracoval od roku 1995 na ministerstvu vnitra a před nedávnem byl pověřen řízením Národního bezpečnostního úřadu. Kratochvíl se vedení ujímá v době, kdy komise ministerstva vnitra provádí v Úřadu rozsáhlou kontrolu. Jak v neděli prohlásil ministr vnitra Václav Grulich, vedoucí této kontroly ho předběžně informoval o tom, že v Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu není v pořádku snad vůbec nic.

Příprava Zilkova příjezdu do Prahy v plném proudu

Příprava příjezdu bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka do Prahy je v plném proudu, je ale třeba vše náležitě připravit. Přesto není zcela vyloučeno, že by se návštěva mohla uskutečnit ještě tento týden. ČTK ve Vídni to řekl český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša. Zilk, který měl být za celoživotní zásluhy o rozvoj rakousko-české spolupráce vyznamenán k 28. říjnu vysokým státním vyznamenáním, byl těsně před tím obviněn ze spolupráce s bývalou československou Státní bezpečností. Zilk jakoukoli vinu od začátku popíral, a nakonec se ukázalo, že obvinění nelze prokázat. Nyní se usilovně hledá způsob, jak tuto aféru, která pověsti České republiky rozhodně neprospěla, sprovodit ze světa "způsobem vyhovujícím oběma stranám".

Výzva k dodržování lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv, vyhlášená OSN před padesáti lety, není podle účastníků pondělního sympozia Mezinárodní asociace pro ochranu náboženské svobody zdaleka jen věcí států a jejich vlád. Dodržování lidských práv umožňuje pokojnou komunikaci lidí odlišných tradic, kultur i politické orientace, službou a respektem k lidským právům se prohlubuje lidství a svoboda každého člověka. "Máme naději, že se lidská práva prosadí všude jako obecně uznávaný základ soužití občanů uvnitř jednotlivých zemí i v mezinárodních vztazích," praví se v prohlášení přijatém na závěr zasedání a poskytnutém ČTK Ekumenickou radou církví.

Přestane létat jen málo pilotů

Vojenské letectvo nečeká podle velitele vzdušných sil Ladislava Klímy žádné razantní snižování počtu pilotů. Jak uvedl, snižování počtu pilotů by se nemělo týkat leteckých základen, ale především letců, kteří působí na velitelství vzdušných sil a generálním štábu. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý před třemi týdny po havárii vrtulníku Mi-24, při níž zahynuli čtyři špičkoví piloti, uvedl, že ukončení létání se může dočkat až 70 pilotů, při zachování jejich počtů na bojových základnách v Náměšti nad Oslavou, Čáslavi a Přerově. Armáda tak chce dosáhnout navýšení letových hodin v příštím roce až v průměru na 100 ročně na každého pilota, řekl tehdy Šedivý.

Výstavba motorárny v Mladé Boleslavi

Dozorčí rada německého koncernu Volkswagen 'VW) na svém pátečním zasedání schválila výstavbu motorárny a převodovkárny v Mladé Boleslavi. Stanovila si však podmínku, že česká vláda schválí do konce letošního roku, individuálně pro VW, investiční pobídky, o kterých byla dozorčí rada koncernu informována dopisem ministrů průmyslu a obchodu Miroslava Grégra a ministra financí Ivo Svobody. ČTK to sdělil tiskový mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Vlastimil Nesrsta.

Klausova a Zemanova éra údajně končí

Éra předsedy České strany sociálně demokratické Miloše Zemana a předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause podle místopředsedkyně ČSSD Petry Buzkové končí, neboť období konfrontace by mělo nahradit období spolupráce. Uvedla to v pondělí česká soukromá televize Nova s odvoláním na nově vydanou knížku rozhovorů nejoblíbenější české političky. Podle ní se údajně vyčerpaly styl a postupy, které uvedení dva muži vtiskli české politice. Buzková své názory prezentuje až nyní, protože prý nechtěla riskovat šance ČSSD ve volbách. V knize, jejíž autogramiáda je ohlášena na čtvrtek, popisuje Petra Buzková atmosféru v sociální demokracii a říká otevřeně svůj názor na šéfa strany Miloše Zemana.

Mírně pravicová orientace i nadále převažuje

Největší část občanů se dlouhodobě hlásí k politickému středu a ti, kteří jsou orientovaní pravicově, mírně převažují nad levicově zaměřenými. Značné stabilitě politického zaměření lidí ale neodpovídá stálost preferencí jednotlivých politických stran, neboť například Občanská demokratická strana si za poslední měsíce vylepšila své preference na úkor ostatních pravicových a krajně pravicových stran. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum, který se uskutečnil v první polovině listopadu.

Prevence AIDS

Informace o onemocnění virem HIV, který způsobuje smrtelnou nemoc AIDS, poskytovali v úterý veřejnosti ve stánku na Václavském náměstí v Praze lékaři z pražské Fakultní nemocnice na Bulovce, ze Státního zdravotního ústavu a ze Sexuologického ústavu. Zájemci si na preventivní akci, která se konala u příležitosti světového Dne boje proti AIDS, mohli také pohovořit s HIV pozitivními lidmi, kteří byli spolu s organizátory označeni červenou stužkou. Akce měla veřejnosti ukázat, že běžné společenské vztahy a soužití s lidmi infikovanými virem HIV, či s těmi, u kterých již nemoc AIDS propukla, neznamená nebezpečí nákazy.

Na trať poničenou loňskou povodní znovu vyjely vlaky

Na záplavami nejvíce poničenou železniční trať z Šumperku do Koutů nad Desnou v úterý po půldruhém roce znovu vyjel vlak. Sdružení obcí údolí Desné, které si odepisovanou jednokolejku pronajalo od Českých drah, otevřelo zatím úsek do lázní Velké Losiny, do cílové stanice v Koutech začnou vlaky jezdit až na jaře.

Kniha vázaná v lidské kůži

Homérovu Odysseu vázanou v lidské kůži má ve sbírce vzácných tisků knihovna Západočeského muzea v Plzni. Vazbu zhotovil v roce 1930 plzeňský knihvazač Emanuel Němec a použil na ni kůži z nohy havíře Josefa Faita z Rokycanska, který o končetinu přišel o tři roky dříve při úrazu. "Nepodařilo se nám zjistit, jakým způsobem knihvazač od horníka kůži získal. Havíř mu ji buď daroval nebo ji knihvazač odkoupil," řekl ČTK knihovník Ilja Šedo.

Výstava ke stému výročí Maroldovy smrti

Dílo malíře, kreslíře a ilustrátora Luďka Marolda, od jehož smrti uplynulo 1. prosince sto let, připomíná výstava připravená pražským Obecním domem. Ve dvou sálech si mohou do konce února návštěvníci Obecního domu prohlédnout plakáty, ilustrace a malby tohoto podle některých kunsthistoriků geniálního, podle druhých podprůměrného umělce, který je veřejnosti znám především jako autor panoramatu Bitvy u Lipan.

Vánoční pošta v Božím Daru

Vánoční přání i letos razítkuje a rozesílá vánoční Ježíškovská pošta sídlící na poštovním úřadě v Božím Daru v Krušných horách. Přání uložená v obálkách sem zájemci o razítko z Božího daru mohou posílat v obálkách označených heslem Vánoční pošta. ČTK o tom informoval mluvčí České pošty Ladislav Vančura. Vánoční pošta v této podobě funguje od roku 1994, přičemž každý rok má její příležitostné razítko jiný motiv. Po motivu kapra, kterým označovali na Božím Daru poštu o minulých Vánocích, přišel letos na řadu motiv se svíčkou v ořechové skořápce. Loni pošta tímto způsobem podle Vančury orazítkovala přes 150 kilogramů pošty, což činí přibližně 35.000 přání. Přání mohou občané vložit do ofrankované obálky a poslat na adresu Vánoční pošta, 362 62, Boží Dar.

Ze sportu:

V závěrečném utkání základní skupiny E Evropské hokejové ligy prohrála pražská Sparta s ruským Metallurgem Magnitogorsk 2:3. I přes první porážku v soutěži se stali Pražané vítězi skupiny, neboť při bodové shodě obou celků rozhodl o jejich prvenství lepší výsledek ze vzájemných zápasů. Sparta vyhrála první duel v Magnitogorsku 7:4.

Naproti tomu hokejisté Dukly Jihlava prohráli ve svém posledním vystoupení v letošním ročníku Evropské ligy s Eisbärenem Berlín 2:4 a ve skupině A skončili na posledním čtvrtém místě.

Plzeňští hokejisté remizovali v předehrávaném utkání 29. kola extraligy s Třincem 2:2.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes zataženo, ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Teploty minus 3 až plus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.