Zprávy středa, 02. srpna 2000

Ivo Prokop

A nyní podrobněji:

Do nově zřízených krajů a části Senátu se bude volit 12.listopadu Volby do nově ustavených krajských zastupitelstev a první kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční v neděli 12. listopadu. Termín voleb vyhlásil prezident Václav Havel. Stížnost, kterou prezident podal Ústavnímu soudu na novelu volebního zákona, podle něj nezpochybňuje jeho rozhodnutí a volbách do krajů a části Senátu. Ústavní soud má na jeho žádost přezkoumat ústavnost některých ustanovení volebního zákona, která se týkají voleb do Poslanecké sněmovny. Letos poprvé budou moci voliči na podzim rozhodnout o obsazení krajských zastupitelstev. Podle ústavního zákona z prosince 1997 byla Česká republika od letošního ledna rozdělena na 14 krajů. Volby do třetiny Senátu rozhodnou mimo jiné o tom, zda ODS a ČSSD spjaté Havlem kritizovanou opoziční smlouvou získají ústavní většinu v horní komoře parlamentu. Sedmadvacet nových senátorů se volí každé dva roky tak, aby se obměnila vždy jedna třetina Senátu a tato komora nemohla být nikdy rozpouštěna a plnila roli ústavní pojistky pro případy, kdy je rozpuštěna Poslanecká sněmovna. Prezident vyzval občany, aby k volbám přišli jak ti, kteří jsou spokojeni se stavem země, tak i ti nespokojení.

Případné protesty proti MMF mají sledovat členové právních hlídek Sdružení ochránců lidských práv založila projekt Občanské právní hlídky, jehož členové chtějí v době zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze sledovat případné protesty a zaznamenávat možné krizové momenty, zvláště zásahy policistů. Ministerstvo vnitra tyto aktivity vítá. Projekt vznikl kvůli panujícím obavám z konfrontačního charakteru protestů a následných represivních akcí. Členové hlídek mají vytvořit nezávislou "třetí stranu". V rámci projektu vzniknou také brožury v češtině i cizích jazycích s cílem zvýšit právní povědomí lidí. Členové hlídek, většinou studenti práv a dalších humanitních oborů, mají být v ulicích výrazně označeni. Vybaveni budou mobilními telefony a záznamovou technikou a nebudou smět zasahovat do případných konfliktních situací. Pořízené záznamy mají být zveřejňovány na Internetu.

Senát zřejmě novelu zákona o České národní bance vrátí Poslanecké sněmovně Novelu zákona o České národní bance Senát pravděpodobně vrátí Poslanecké sněmovně s vlastními úpravami. Vyplynulo to z vyjádření zástupců senátorských klubů. Předsedové klubů ČSSD a lidovců Zdeněk Vojíř a Jiří Šenkýř řekli, že senátní pozměňovací návrhy se budou týkat hlavně pasáží, které jsou v rozporu s Ústavou. Sporným bodem je podle Vojíře například navržené ustanovení, aby guvernéra, viceguvernéry a členy bankovní rady České národní banky navrhovala vláda. Senát by měl o předloze, kterou ve sněmovně prosadily ODS a ČSSD, jednat na srpnové schůzi možná již tento týden. K novele, proti níž protestuje hlavně čtyřkoalice i sama Česká národní banka, má výhrady i Evropská komise a Evropská centrální banka. Předsedkyně klubu senátorů Unie svobody a ODA Jitka Seitlová potvrdila, že její klub má k novele vážné výhrady. Nevyhovující je podle ní například paragraf, který sněmovně umožňuje schvalovat takzvaný provozní a investiční rozpočet centrální banky. Klub ODS zatím k novele definitivní stanovisko nezaujal.

Zákon o boji proti špinavým penězům vstupuje v platnost Vládní novela zákona namířená proti praní špinavých peněz vstupila v platnost. Předloha rozšiřuje práva a povinnosti finančních institucí a klade si za cíl omezit daňové úniky. Účinnosti nabývá také novela zákona o léčivech a zákon o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů. Novela zákona o boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti by měla pomoci zvýšit příjmy státního rozpočtu a eliminovat důsledky praní špinavých peněz. Vláda například navrhla zrušit anonymní vklady a rozšířit oprávnění finančního analytického útvaru ministerstva financí tak, aby mohl požadovat informace od správce daně z celého daňového řízení. Zákon o léčivech přináší mnoho změn, které dlouhodobě požadovali zdravotníci i pacienti. Praktickým lékařům znovu dovoluje vydávat pacientům léky a vybavit jimi své ordinace v případě, že v daném místě není dostupná lékárna. Zákon o ověřování zbraní předpokládá zřízení Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Výrobci a dovozci budou podle něj předkládat střelné zbraně, střelivo a pyrotechnické předměty k ověřování. Teprve poté, co budou opatřeny zkušební značkou, je bude možné vyvážet či prodávat. V případě poškození zbraně při používání bude nutné ji znovu ověřit.

Začala platit Úmluva o architektonickém dědictví Evropy Počínaje úterkem vstoupila v platnost mezinárodní Úmluva o ochraně architektonického dědictví Evropy. Smlouva, kterou Česká republika podepsala 24. června 1998 a ratifikovala ji letos 22. března, se zaměřuje na ochranu památek včetně jejich vybavení a dekorativních prvků, na ochranu architektonických souborů městských nebo venkovských a na ochranu míst, která jsou kombinovanými díly člověka a přírody. Úmluva se v České republice týká zejména jednotlivých zapsaných nemovitých kulturních památek a územních památkových rezervací městského, vesnického, archeologického nebo krajinného typu. Přístupem k úmluvě by se podstatným způsobem měla rozšířit spolupráce se státy, které jsou signatáři úmluvy, a usnadní se vzájemná výměna informací v uvedené oblasti. Do současné doby úmluvu podepsalo 32 členských států Rady Evropy, z toho již 27 států tuto úmluvu ratifikovalo.

Ukrajinci již v Praze tolik o víza na Slovensko nežádají Nápor Ukrajinců žádajících v Praze na slovenském velvyslanectví o víza polevuje. Slovensko zavedlo víza s Ukrajinou koncem června a slovenské zastupitelství v Praze začátkem července čelilo přílivu žadatelů o víza. Velvyslanectví proto muselo přijmout zvláštní systém přijímání žádostí. Nyní podle pracovníků velvyslanectví příliv žadatelů klesá a menší je i počet ukrajinských občanů, kteří tvořili začátkem července nejméně polovinu žadatelů. Podle pracovníků velvyslanectví teď žadatelé o vízum, kteří ráno přijdou na velvyslanectví, dostanou formulář žádosti o vízum. Na něm je uvedeno datum, kdy mohou přijít žádost podat. To zpravidla bývá za sedm až deset dní. Když přijde žadatel podruhé a žádost podá, může za poplatek získat vízum tentýž den, nebo počkat dalších, obvykle pět dní. V podobné situaci se v červenci ocitlo i české velvyslanectví v Kyjevě, poté, co 28. června vypršela platnost česko-ukrajinské bezvízové dohody. Nyní je ale situace na českém velvyslanectví v Kyjevě klidná a stabilizovaná.

Uprchlíkům byly kvůli žloutence zpřísněny hygienické podmínky

Kvůli opatřením hygienika souvisejícím s výskytem žloutenky typu E upravili pracovníci uprchlického tábora v Červeném Újezdu na Teplicku hygienické podmínky v přijímací i pobytové části zařízení. Ostrahu areálu posílili o zaměstnance bezpečnostní agentury kvůli dočasně nařízené karanténě. Přesto podle mluvčí ministerstva Gabriely Bártíkové musela v úterý odpoledne policie zasáhnout proti 48 ruským běžencům, kteří bránili zaměstnancům v opuštění tábora a chtěli odjet místo nich autobusem.

Předsedkyně Senátu Benešová bude dočasně nejvyšším ústavním činitelem v zemi Předsedkyně Senátu Libuše Benešová bude na čas nejvyšším ústavním činitelem v zemi, protože zbylí tři ústavní činitelé - prezident Václav Havel, předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a premiér Miloš Zeman - jsou na dovolené. Prezident dnes odlétá do Portugalska, kde hodlá strávit asi dva týdny ve svém novém domě na pobřeží. Společně manželkou chtějí věnovat svůj volný čas opravě jejich sídla. První srpnový týden bude v zahraničí také předseda sněmovny Klaus, který si pro svou dovolenou tentokrát vybral Mallorcu. Do vlasti se vrátí začátkem druhého srpnového týdne, ale vzápětí odlétá, už jako představitel Česka, do Spojených států. Premiér Miloš Zeman tráví dovolenou na své chalupě na Českomoravské vrchovině. Stejně jako premiér bude mít dovolenou první tři srpnové týdny skoro celý vládní kabinet; ve Strakově akademii nyní jako Zemanův zástupce úřaduje vicepremiér Pavel Rychetský. Ten už si dovolenou vybral. Ministři by se měli opět sejít 23. srpna.

Havarovaný cvičný letoun byl z letecké základny v Pardubicích

Cvičný vojenský letoun L-29 Delfín, který v úterý havaroval u obce Čejkovice jihozápadně od Chrudimi, byl ze školicí letecké základny v Pardubicích. Podle neoficiálních informací letoun pilotoval jeden z vysoce postavených důstojníků českého vojenského letectva, který při nehodě zahynul. Místo havárie zcela uzavřelo několik desítek vojáků a policistů. Vrak letadla zkoumali až do večerních hodin letečtí experti z komise ustanovené velitelstvím armádních vzdušných sil.

Do středeční dvanácté hodiny má být technoparty ukončena Starostka obce Jílovice Věra Jindrová vyzvala účastníky nepovolené technoparty v Lipnici na Českobudějovicku, aby akci ukončili a prostor do středečního poledne vyklidili. Text výzvy opakovaně přečetla v češtině, němčině a angličtině přes policejní megafon. Pokud účastníci technoparty prostor ve stanovené lhůtě nevyklidí, požádá starostka o zákrok policii. "Jsme připraveni na žádost obce odpovídajícím způsobem zasáhnout," řekl jihočeský policejní ředitel Bohumil Bezemek. "Z rozhodnutí okresního hygienika v Českých Budějovicích Zdeňka Velikovského je třeba akci ukončit, neboť hrozí nebezpečí šíření infekčních nemocí. Navíc jde o nepovolenou akci," uvedla starostka. Policisté text výzvy ve třech jazykových mutacích rozdávali účastníkům technoparty, kterých na místě zůstalo z původních asi 5000 již jen kolem 500.

ODA vyzvala ministra Grosse, aby uhradil škody způsobené technoparty Občanská demokratická aliance vyzvala ministra vnitra Stanislava Grosse, aby pokud možno "z vlastní kapsy" uhradil škody, které způsobila technoparty v Lipnici na Českobudějovicku. Předseda ODA Daniel Kroupa na tiskové konferenci strany uvedl, že Gross by měl převzít odpovědnost za způsobené škody vzhledem k "nečinnosti policie" v tomto případě. "Akce byla uspořádána na soukromém pozemku bez vědomí jeho majitele, došlo ke zničení porostu na tomto pozemku a soustavně byl rušen noční klid," uvedl Kroupa. Podle něj existuje také "vážné podezření", že technoparty ohrozila životní prostředí v oblasti. Šéf ODA uvedl, že příslušníci dopravní a pořádkové policie nevyzvali její účastníky, aby z cizího pozemku odešli a technoparty ukončili.

Škoda a.s. neuvažuje o prodeji ochranných známek Škoda a Liaz Vedení Škody a.s., která je majoritním vlastníkem skupiny Truck International (bývalý Liaz), neuvažuje o prodeji ochranných známek Škoda (nad 3,5 tuny), Liaz a Škoda Liaz, které skupina vlastní. "Škoda rozhodně nemá zájem prodat to nejcennější, co dnes ve firmě je," řekl mluvčí Škoda a.s. David Vandrovec. Dodal, že Škoda, jako majoritní vlastník skupiny Truck International, se naopak snaží konsolidovat společnost natolik, aby bylo možné prodat celou firmu, nebo najít silného strategického partnera. Vandrovec připustil, že největším problémem skupiny je vysoká zadluženost. Jen za první pololetí zaplatil Truck International na úrocích z úvěrů zhruba 118 miliónů korun. Hospodaření firmy se však podle něho zlepšilo a do konce roku by měla dosáhnout kladného provozního hospodářského výsledku.

Ekologové spojují síly proti dálnici D8 přes České středohoří Nesouhlas s udělením výjimky ze zákona o ochraně přírody pro stavbu dálnice Praha- Drážďany (D8) v úseku přes chráněnou krajinnou oblast České středohoří vyjadřují v otevřeném dopise ministru životního prostředí Miloši Kužvartovi představitelé 15 ekologických a občanských sdružení a čtyři samostatní ekologičtí aktivisté. Ochránci přírody, ale například i členové duchcovské Jednoty severočeské, Sdružení obce baráčníků Vitoraz v Duchcově a litvínovské Alternativy 99 protestují ve svém dopise Kužvartovi proti tomu, aby "v České republice opět zvítězila vidina ekonomické prosperity nad zachováním přírodního a kulturního bohatství dalším generacím". Představitelé ekologických a občanských sdružení v dopise tvrdí, že "nebylo vůbec prokázáno, že dálnice D8 přes České středohoří je jednoznačně veřejným zájmem převyšujícím zájmy ochrany přírody a krajiny". Proto se přimlouvají za alternativní řešení, tedy za rychlostní komunikaci Praha-Slaný-Most-státní hranice-Německo.

Nadace Charty 77 poskytla Národní knihovně 100.000 korun Nadace Charty 77 poskytla Národní knihovně 100.000 korun jako příspěvek na nákup vzácného litoměřického rukopisu Pulkavovy kroniky z 15. století. Knihovna má možnost získat tento rukopis, který byl považován za nenávratně ztracený, za 250.000 korun. Protože neměla potřebnou částkou, obrátila se s žádostí o finanční pomoc na různé sponzory. Podle ředitele nadace režiséra Jana Kačera je litoměřický rukopis významným pramenem nejen pro historickou faktografii, ale i pro studium historického myšlení a vědomí společnosti pozdního středověku. Litoměřický rukopis obsahuje opis českého překladu latinské kroniky připisované Přibíkovi Pulkavovi z Radenína, která byla sepsána s podporou Karla IV., a zachycuje české dějiny od počátku do doby vlády Jana Lucemburského. Kronika je doplněna opisem veršovaného žalozpěvu nad smrtí Viléma Zajíce z Valdeka v roce 1319, dosud nevydaným zněním Starých letopisů českých dovedených do roku 1470 a opisem českého překladu latinské autobiografie Karla IV. Vita Caroli a dalšími texty.

Afročech založil v České republice Ligu etnických menšin

Ligu etnických menšin, jejíž členové chtějí změnit postoj české společnosti k národnostním menšinám, založil Afročech Obonete Ubam z Bruntálu. První Afričan, který před časem vstoupil do české armády, připravuje s ostatními členy například letní jazykové školy, koncerty nebo vlastní internetové stránky, které by měly pomoci řešit soužití etnik v České republice. Členové ligy již založili vlastní internetové stránky www.lem.cz, kde shromáždili informace o všech národnostních menšinách v zemi. V září chystají například koncert v Olomouci, sportovní exhibiční utkání nebo letní jazykové školy pro studenty.

Představitelé křesťanských hnutí jednají v Praze o rodině

Význam rodiny v novém tisíciletí je tématem 3. Evropského kongresu Mezinárodní konfederace křesťanských prorodinných hnutí, který bude dnes zahájen v pražském Arcibiskupském semináři. Delegáti, manželské dvojice zastupující jednotlivá národní hnutí, budou diskutovat o roli hnutí křesťanských rodin v místních podmínkách, o vlivu zaměstnání na rodinu, ekonomických aspektech života rodin a společenské prestiži rodiny, o zázemí a bezpečí, které rodina poskytuje.

Hnutí podporuje rodinu jako instituci v tradičním křesťanském slova smyslu. Kromě toho, že usiluje o duchovní růst jednotlivých rodin, snaží se vytvořit protiváhu hnutím relativizujícím význam rodiny, za něž považuje například feminismus a hnutí homosexuálů.

Čeští a němečtí vodní záchranáři čistili dno a břehy Jesenice Dva kontejnery nepotřebného harampádí naplnili účastníci česko-německého příhraničního setkání mladých vodních záchranářů při čištění dna a břehů nejvíce navštěvovaných míst přehrady Jesenice u Chebu. Ekologickou akci pořádaly vodní záchranáři z Karlových Varů a bavorského Waldsassenu v rámci dětského výcvikového tábora, na jehož provoz přispěla Evropská unie částkou 6200 eur (220.000 korun) z fondu Phare.

A ještě krátce o počasí. Čekejte skoro jasno až polojasno, odpoledne na západě při zvětšené oblačnosti přeháňky nebo bouřky, místy kroupy. Teploty 27 až 31 stupňů, na horách kolem 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.