Zprávy středa, 02. února 2000

Sledujete zpravodajskou relaci Radia Praha, kterou připravila Evelina Himalová. Nejprve krátce k některým tématům...

A nyní zprávy podrobné:

Prezident Václav Havel je hospitalizován s virovým onemocněním

Prezidentu Václavu Havlovi se v noci na úterý zvýšila teplota, proto byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. Jeho ošetřující lékař Ilja Kotík zatím nepotvrdil, zda skutečně onemocněl chřipkou, ale prezidentovo virové onemocnění podle něj zapadá do nynější epidemiologické situace. Přestože je proti chřipce očkován, neznamená to, že touto nemocí nemůže onemocnět, řekl Kotík s tím, že další vývoj prezidentovy nemoci by měl být znám za dva nebo tři dny. Havel se prý cítí relativně dobře, lékaři mu však nasadili antibiotika, neboť se obávají, aby nákaza nezachvátila i průdušky. Kvůli nemoci byl zrušen prezidentův program do konce týdne, včetně úterní schůzky se zástupci čtyřkoalice.

Prezident Havel i MZV chápou postoj zemí EU k účasti FPÖ na vládě Rakouska

Prezident Václav Havel velmi dobře rozumí postoji zemí Evropské unie, které pohrozily Rakousku, že s ním přeruší dvoustranné kontakty, vstoupí-li do rakouské vlády ultrapravicoví rakouští Svobodní. ČTK to v úterý řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. "Evropská unie, jejíž součástí se chce stát i Česká republika, je založena na sdílení společných hodnot, vzájemné úctě a respektu, a nemůže tudíž nečinně přihlížet nástupu nebezpečného extremismu," tlumočil Špaček prezidentův postoj.

Také české ministerstvo zahraničí připustilo "jistou míru porozumění" pro postoj zemí Evropské unie, uvedl v úterý večer jeho mluvčí Aleš Pospíšil. Prohlášení členských zemí EU je na jedné straně vyjádřením obav z možnosti nedemokratického vývoje v jednom z členských států unie, na straně druhé je zásahem do vnitřních záležitostí suverénního státu, jaký nemá v dějinách Unie obdoby, řekl ČTK státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička.

Podle místopředsedy poslanců ODS Jana Zahradila vrcholí neseriózní politické útoky na změny Ústavy

Místopředseda poslanců ODS Jan Zahradil nesouhlasí s výroky představitelů občanské iniciativy "Impuls '99" a pražské organizace Sdružení "Děkujeme, odejděte!" ohledně sněmovnou přijatých změn Ústavy. Představitelé organizací jsou přesvědčeni, že tyto změny jsou vážným útokem na demokracii. Zahradil naopak soudí, že se z jejich řad ozývají neseriózní politické útoky na změny Ústavy. "Ostře odmítám jakékoli nařčení z postranních či nedemokratických úmyslů, protestuji proti vytváření téměř až hysterické atmosféry, nesouhlasím se zpochybňováním legitimní podstaty parlamentního demokratického procesu," napsal Zahradil v tiskovém prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Návrh KSČM na společnou ústavní komisi vyvolal rozdílné reakce

Rozdílně v úterý reagovali zástupci poslaneckých klubů na výzvu Komunistické strany Čech a Moravy, aby vláda iniciovala ustavení komise, která by připravila návrh komplexní novely Ústavy. Podle šéfa poslanců KSČM Vojtěcha Filipa, který o výzvě informoval ČTK, by v komisi měly být zastoupeny všechny parlamentní strany. Na její práci by se podíleli i odborníci z prezidentské kanceláře, Nejvyššího a Ústavního soudu a z dalších institucí. KSČM soudí, že komise by měla vytvořit jeden návrh novely Ústavy místo nynějších tří, které vypracovávají nebo již předložili Senát, vláda a zástupci ČSSD a ODS. Výzva vychází i z předpokladu, že změny vypracované ODS a ČSSD nepodpoří Senát.

Senát bude jednat o jmenování ústavního soudce a změnách Ústavy

Návrh ústavních změn, které vypracovala komise Senátu pro Ústavu, a žádost prezidenta o vyslovení souhlasu Senátu se jmenováním nového soudce Ústavního soudu, jsou jedinými body středeční schůze horní komory parlamentu. Zatím není jasné, jak bude projednán návrh ústavních změn, které připravila senátní komise. Předseda klubu senátorů ODS Mirek Topolánek totiž oznámil, že by byl pro propojení této senátní novely s návrhem z dílny ODS a ČSSD, který už schválila Poslanecká sněmovna, ale nebyl ještě postoupen Senátu. Pro společné projednání se vyslovili i senátoři ČSSD, proti úpravám Ústavy se naopak postavili senátoři lidové strany a členové společného senátorského klubu Unie svobody a ODA.

Parlament SR schválil smlouvu o majetku ČSFR

Slovenský parlament v úterý v druhém a třetím čtení schválil smlouvu o dělení majetku mezi Slovenskou republikou a Českou republikou, která upravuje společný postup při dělení majetku bývalé federace. Pro návrh hlasovalo 86 poslanců, opoziční poslanci Hnutí za demokratické Slovensko a Slovenské národní strany se hlasování nezúčastnili. Podle slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy schválením smlouvy vzroste reputace a důvěryhodnost obou zemí, která je důležitá pro příliv zahraničních investic, zvýšení zaměstnanosti a začlenění Slovenska i České republiky do Evropské unie.

Místopředseda ODS Petr Nečas je přesvědčen o nevině Libora Nováka

Místopředseda Občanské demokratické strany Petr Nečas je přesvědčen o nevině bývalého výkonného místopředsedy své strany Libora Nováka, který je stíhán pro daňové úniky. "Považuji za překvapivou věc, že to soud nevrátil k přešetření, nicméně doufám ve spravedlivé rozhodnutí soudu, které skončí Novákovým ovobozením," řekl Nečas v úterý ČTK.

Vrchní soud v Praze nařídil pražskému městskému soudu, aby s Novákem zahájil soudní proces. Novák je stíhán pro podezření, že v roce 1995 nechal v daňovém přiznání ODS za rok 1995 rozepsat dva sponzorské dary na více dárců, než kolik jich bylo ve skutečnosti. Podle žalobce měl takto vykázat 7,5 miliónu korun od bývalého tenisty Milana Šrejbra a dalších 7,5 miliónu korun od bývalé pracovnice společnosti Silas Group Jarmily Mlejnkové měl nechat rozepsat na čtyři falešné sponzory.

Informace o Evropské unii získají občané v Eurostánku

Informovat veřejnost před referendem o vstupu České republiky do Evropské unie (EU) o výhodách a dopadech členství v unii je hlavním cílem projektu regionálních informačních aktivit o EU, který v úterý v Praze představil za účasti ministra zahraničí Jana Kavana vedoucí projektu Ondřej Hubáček. Základem je takzvaný Eurostánek, který byl novinářům představen v areálu základní školy v ulici Sdružení v Praze 4, v němž budou moderátoři diskutovat s občany. Eurostánek bude od konce února postupně umístěn ve 20 okresních městech na veřejných prostranstvích v době pořádání různých místních akcí. Jeho činnost bude doplňována spoluprací s místními médii a distribucí informačních materiálů do bytů a obchodů a vylepováním plakátů.

Potřebu informovat a přesvědčovat lidi o prospěšnosti vstupu České republiky do EU ukázal loňský průzkum, který pro ČTK na přelomu října a listopadu zpracovala agentura Sofres-Factum. V něm se pro vstup do EU vyslovilo 51,4 procenta z 1011 dotázaných, proti bylo 17,6 procenta respondentů. Bezmála třetina (31 procent) oslovených se nedokázala rozhodnout. Pro vstup ČR do EU je nyní podle odborníků o pět až 10 procent více obyvatel České republiky. Cílem projektu, který je součástí realizace Komunikační strategie ČR před referendem o vstupu do EU, není podle Hubáčka lidi manipulovat, ale viditelnou, důvěryhodnou a přesvědčivou formou prezentovat přínosy integrace.

Popírání holocaustu má být podle zjištění STEM trestné

Podle zjištění Střediska empirických výzkumů (STEM) by se popírání holocaustu podle názoru 22 procent občanů mělo rozhodně posuzovat jako trestný čin, spíše si to myslí 38 procent lidí. Spíše opačného názoru je podle průzkumu 31 procent lidí a rozhodně si to nemyslí devět procent dotázaných. Bleskový průzkum STEM připravilo pro Český rozhlas a Českou televizi a jeho výsledky v úterý poskytlo ČTK.

Ministr Miloš Kužvart otevřel výstavu o svém úřadu v Národním zemědělském muzeu

Výstavu o prvním desetiletí existence ministerstva životního prostředí otevřel v úterý v budově Národního zemědělského muzea v Praze nynější šéf tohoto resortu Miloš Kužvart. Ministerstvo vzniklo v lednu roku 1990 a výstava mapuje jeho činnost po jednotlivých letech. Vystavené dokumenty informují i o práci nevládních ekologických organizací. Vedle zprávy o činnosti nejvyššího úřadu České republiky v oblasti ochrany životního prostředí podává výstava vybraná data a události z historie ochrany životního prostředí v Čechách a na Moravě od 40.let a údaje o stavu jednotlivých složek životního prostředí. Do budoucnosti míří informace o přípravách na vstup do Evropské unie v této oblasti. Expozice bude v muzeu otevřena do 3.března a po celou dobu jejího trvání ji budou doprovázet další programy. Například každou středu zde bude pro školy připravovat program sdružení pro ekologickou výchovu Tereza. Čtvrtky budou vyhrazeny seminářům ministerstva životního prostředí a ekologické osvětě.

V Arše se představuje reklamní fotografie posledních deseti let

To nejlepší, co se zrodilo za posledních deset let v oblasti reklamní fotografie v České republice, představuje výstava, zahájená v úterý v prostorách pražského divadla Archa. Expozice "Česká fotografie v reklamě a komerční aplikaci - Reklama 90-99" představuje divákům práce padesáti autorů na téměř 170 fotografiích nebo realizovaných pracích. Její kurátoři jsou přesvědčeni, že vystavené snímky jsou svou estetickou hodnotou a vypovídajícím obsahem přínosem pro pohled na tuto oblast fotografie. Z předložených prací vybrali práce již špičkových reklamních fotografů například Dušana Šimánka, Ondřeje Kavana, Petra Poliaka, Jaroslava Šimandla či Tomáše a Věry Dvořákových. Diváci se v Arše mohou seznámit i s fotografiemi známých fotografů, jako jsou Jan Pohribný nebo Jan Malý.

Výstavu v divadle Archa lze zhlédnout do 26.února, pak by se z hlavního města měla přestěhovat do Zlína. Od 4.května ji veřejnost uvidí na Výstavišti Černá louka v Ostravě a v pozdějších termínech i lidé ve Vsetíně, Českých Budějovicích a Plzni.

Jihlava připravuje okázalé oslavy výročí Gustava Mahlera

Dvě významná výročí světově proslulého skladatele Gustava Mahlera (1860 - 1911) si letos v říjnu okázale připomene Jihlava, kde umělec žil patnáct let. "Zazní Mahlerovy skladby, bude mezinárodní konference, odhalena bude pamětní deska, vydána publikace, medaile, poštovní známka i korespondenční lístek, připravuje se výstava," řekla v úterý ČTK tisková mluvčí radnice Jiřina Štanclová. Náklady na oslavy, na které se sjedou hosté z více než dvaceti zemí, se podle ní pohybují kolem 1,5 miliónu korun; zaštítil je ministr kultury Pavel Dostál.

Velikána hudebního světa, který se narodil v nedalekých Kalištích u Humpolce a od čtyř měsíců žil s rodiči v Jihlavě, tu zatím od roku 1994 připomíná jen stálá expozice "Mladý Gustav Mahler" a hotel nesoucí jeho jméno. Dům, ve kterém žil, je po desítky let v havarijním stavu. I to by se mělo letos změnit a návštěvníci oslav si ho budou moci prohlédnout již v nové podobě. Rekonstrukce přijde na více než 14 miliónů korun. Vedle 140.výročí Mahlerova narození si v Jihlavě připomenou i 130.výročí jeho prvního hudebního vystoupení v budově zdejšího divadla.

V ČR s výjimkou jižní Moravy klesl počet chřipkových onemocnění

Počet chřipkových onemocnění v České republice v týdnu od 21. do 27. ledna klesl. Jedinou výjimkou byla jižní Morava. V průměru bylo hlášeno 2570 osob s akutním respiračním onemocněním na 100.000 obyvatel, v předchozím týdnu to bylo 2803 nemocných. Celkem se na lékaře s chřipkovými onemocněními obrátilo od 21.ledna 136.000 lidí, z toho přibližně třetinu tvořili pacienti ve věku do 15 let. Vyplývá to z úterních údajů Státního zdravotního ústavu.

V přepočtu na 100.000 obyvatel překročil čtyřtisícovou hranici pouze okres Hodonín (4054). V předchozím týdnu to byly tři okresy. Rovněž počet okresů, které překročily třítisícovou hranici, se snížil z 24 na 17, z toho šest jich bylo na jižní Moravě. Méně než 2000 hlášených případů chřipkových onemocnění bylo hlášeno v Praze (1660) a v devíti okresech proti šesti okresům z předchozího týdne. Mezi Pražany byli nejzdravější obyvatelé Prahy 1 a nejvíce nemocných bylo v Praze 6. Nezdravějším okresem bylo podle chřipkové statistiky Karlovarsko.

Ze sportu:

Výsledky 41.kola hokejové extraligy:

Kladno - Karlovy Vary 2:2 (1:0, 0:1, 1:1), Slavia Praha - Znojmo 3:2 (1:1, 1:0, 1:1), Vítkovice - Vsetín 4:4 (1:0, 2:1, 1:3), Třinec - Sparta Praha 2:1 (0:0, 1:1, 1:0), Pardubice - Litvínov 7:1 (3:0, 3:0, 1:1), České Budějovice - Plzeň 1:0 (1:0, 0:0, 0:0). Utkání Zlín - Havířov se hraje ve středu. Tabulku vede Sparta před Vsetínem a Plzní, poslední místo patří Kladnu.

Nejlepším českým fotbalistou v německé lize je podle odborného časopisu Kicker záložník Roman Týce z Mnichova 1860. Redaktoři Kickeru vždy po skončení jarní a podzimní části sezóny sestavují pořadí hráčů podle koeficientu, do kterého se započítává například význam pro mužstvo, aktuální cena na trhu, dlouhodobá výkonnost, taktická vyzrálost nebo profesionalita. Týce skončil v absolutním pořadí na 160. místě, ale byl čtvrtý z hlediska zlepšení od minulého hodnocení z loňského léta. Podle Kickeru jsou Týceho největšími devízami taktika, profesionální přístup a perspektiva.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Na většině území má být oblačno až polojasno, denní teploty vystoupí až na12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.