Zprávy středa, 02. září 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Vláda dnes bude jednat mj. o novelizaci Ústavy

Česká vláda se dnes bude na svém zasedání zabývat návrhem poslanců Miloslava Výborného a dalších na novelizaci Ústavy. Projedná návrh zákona na zúžení imunity poslanců a senátorů a návrh zákona o úkolování tajných služeb. Na programu je také změna složení správní rady Českých drah a zrušení loňského vládního usnesení o založení státního podniku České dráhy. Ve shodě s poslaneckým návrhem na omezení imunity zákonodárců se také nynější kabinet Miloše Zemana přiklání k tomu, aby se zrušila jejich doživotní trestní nestíhatelnost za skutky spáchané v době výkonu mandátu.

Ústřední sněm ODA se bude zabývat přípravou doplňovacích senátních voleb

Hlavními tématy zasedání Ústředního sněmu Občanské demokratické aliance, který se dnes schází v Praze, budou příprava doplňovacích senátních voleb a celostátní konference, a dále se sněm bude zabývat aktuální politickou situací. Zasedá den poté, co ODA uzavřela s lidovci, Unií svobody a Demokratickou unií dohodu o volební koalici.

Čtyři pravicové strany uzavřely volební koalici

Křesťanští demokraté, Unie svobody, Občanská demokratická aliance a Demokratická unie uzavřely volební koalici pro senátní a komunální volby. Jejím cílem je zabránit dvěma největším stranám v Senátu - Občanské demokratické straně /ODS/ a sociální demokracii /ČSSD/- měnit Ústavu bez ohledu na stanoviska ostatních parlamentních stran. Předseda Unie svobody Jan Ruml zdůraznil, že dohoda je "vážným krokem k obnovení politické plurality v České republice, která byla po takzvané opoziční dohodě mezi sociální demokracií a ODS redukována".

V dohodě se strany zavázaly k tomu, že budou nominovat kandidáty v jednotlivých senátních obvodech po vzájemné dohodě. Tyto kandidáty budou společně podporovat ve volební kampani a nebudou proti nim stavět dalšího svého kandidáta. V případě, že by tak učinil jednotlivec o své vlastní vůli, bude se jeho politická strana od takového kandidáta veřejně distancovat.

Dohoda o volební koalici by mohla být prvním krokem ke sloučení KDU-ČSL, Unie svobody, Občanské demokratické aliance (ODA) a Demokratické unie (DEU). Novinářům to po jejím podpisu řekli předsedové ODA Daniel Kroupa a DEU Ratibor Majzlík. Spojující prvky vidí již nyní například v podpoře malého a středního podnikání, vzdělání a vědy a ve snižování daní.

Státní rozpočet v srpnu v přebytku 6,8 miliardy Kč

Přebytkem 6,8 miliardy Kč skončil v srpnu státní rozpočet. Celkové výdaje za prvních osm měsíců 346,6 miliardy Kč byly kryty příjmy ve výši 353,3 miliardy Kč.

V rozpočtu může být prostor pro zvýšení některých výdajů

Ministr financí Ivo Svoboda, který se sešel s dalšími ministry k debatě o státním rozpočtu na příští rok, je toho názoru, že v rozpočtu může být prostor pro navýšení výdajů. Bližší informace o průběhu a výsledcích schůzky účastníci nesdělili. Ministr financí připravil dvě varianty rozpočtu. Jeden je vyrovnaný, druhý počítá s deficitem do výše zhruba osmi desetin hrubého domácího produktu.

Kužvart požaduje více peněz z rozpočtu na některé programy

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart požaduje více peněz z připravovaného státního rozpočtu na některé programy. Jedná se například o program revitalizace říčního systému, který má přispět v dlouhodobějším výhledu ke snížení následků ničivých povodní. Realizace některých programů resortu životního prostředí by podle Kužvarta měla také pozitivně ovlivnit míru nezaměstnanosti v oblastech, kde nejvíce vzrůstá. Ministr při besedě se členy ekologicky zaměřené Společnosti pro trvale udržitelný život v úterý zároveň přiznal, že chystá systémové a personální změny na ministerstvu, které prý budou značné.

Lux chce s Klausem jednat o rozpočtu a návrzích novel

Příprava státního rozpočtu na příští rok a návrhy zákonů, jež hodlají předložit křestanští demokraté, by měly být tématy schůzky, o kterou před několika dny požádal předsedu Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany /ODS/ Václava Klause Josef Lux. Předseda KDU-ČSL by rád získal podporu ODS mimo jiné pro návrh na změny financování politických stran a poslanecké imunity.

Některým členům KDU-ČSL podle televize Nova vadí, že jim jejich předseda Josef Lux neřekl o svém záměru požádat šéfa ODS dopisem o schůzku. Také někteří členové ODS údajně označili text dopisu za provokativní. Mluvčí ODS Václav Musílek uvedl, že Václav Klaus v zásadě proti setkání s Luxem není. Má však podmínku, aby témata jednání byla předem projednána. Za ODS má vyjednávat poslanec Jan Zahradil, lidovci vyjednavače nestanovili, protože dávají přednost přímému jednání.

Podle Grosse je sociální demokracie otevřena diskusi s ODS

Sociální demokracie počítá podle vyjádření šéfa jejích poslanců Stanislava Grosse s dodržováním dohody s ODS. Jako porušování dohody však nelze interpretovat legitimní kroky jednotlivých ministrů, například jmenování zástupců do statutárních orgánů v podnicích se státní účastí. Místopředseda ODS Ivan Langer podle pondělního Práva uvedl, že ODS pod hrozbou vypovězení smlouvy vybídla ČSSD, aby s ní v případě personálního obsazování strategických podniků se státní účastí své kroky konzultovala. Vláda přijala počátkem srpna tajné usnesení, v němž rozhodla prověřovat představitele, kteří budou zastupovat stát v podnicích, v nichž má významnou účast. Opozice obvinila ČSSD, že zahajuje personální čistky a chce do podniků dosadit především své lidi.

V Ostravě byl otevřen slovenský honorární konzulát

Honorární konzulát Slovenské republiky byl slavnostně otevřen v severomoravské Ostravě při příležitosti státního svátku Slovenska. Slovenský chargé d'affaires Jozef Stank ve slavnostním projevu zdůraznil, že otevření tohoto honorárního konzulátu v ČR odpovídá tomu, že se vzájemné vztahy v poslední době vyvíjí slibně.

Vysílání do Íránu bude připraveno v půlce září

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) bude technicky připraveno k vysílání do Íránu v polovině tohoto měsíce. Vlastní vysílání by pak mělo začít v druhé polovině září nebo začátkem října. ČTK to potvrdil administrativní ředitel této rozhlasové stanice Jan Obrman. Podle něj si Rádio Svobodná Evropa nikdy nestanovilo za cíl začít s tímto vysíláním přesně 1.září, jak mylně uváděla některá média.

Senát měl být mnohem aktivnější ve vztahu k veřejnosti

Senát měl být podle svého předsedy Petra Pitharta mnohem aktivnější ve vztahu k veřejnosti a médiím. V pořadu rozhlasové stanice Frekvence 1 dále uvedl, že není rovnováha mezi pravomocemi obou parlamentních komor. Jako příklad uvedl, že když Senát vrací návrh zákona do sněmovny i s pozměňovacími návrhy, má sněmovna jen dvě možnosti: buď je přijmout všechny, anebo je všechny zamítnout. Může se však stát, že jeden jediný paragraf, jediná oprava způsobí mezi poslanci nevoli a ti proto zamítnou celou práci Senátu. Pithart má také zato, že by měla existovat výraznější než pouhá prostá většina přítomných poslanců, potřebná k přehlasování Senátu.

Koruna zpevnila až k 18,00 Kč/DEM, končí na 18,14 Kč za marku

Koruna výrazně posílila, když dokázala zpevnit až na 18,035 Kč/DEM. Důvodem je zejména zájem významných investorů, kteří začali jinak reagovat na problémy v Rusku. Tito investoři se totiž po prodělcích v Rusku snaží v zemích jako je ČR ochránit své investice a zabránit jakékoliv panice, řekl dealer ČSOB Petr Korous. Martin Kodýdek ze společnosti Patria Finance uvedl, že do ČR si našel cestu zejména krátkodobý spekulativní kapitál. Situace se do určité míry stabilizovala a investoři začali přemýšlet o opětovném vybudování pozic v české koruně, která poskytuje zajímavé výnosy.

Reálná mzda v nepodnikatelské sféře klesla o 12,7 procenta

U zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry došlo v prvním pololetí letošního roku k poklesu reálných mezd o 12,7 procenta. S odvoláním na údaje Českého statistického úřadu to řekla mluvčí Odborových svazů sdružujících rozpočtové a příspěvkové organizace Alena Vondrová. V podnikatelském sektoru podle ní pokles ve stejném období činil pouze jedno procento. "Situace je o to horší, že současně o 1,4 procenta poklesla nominální mzda zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry při nárůstu nominálních mezd v podnikatelském sektoru o 11,9 procenta," zdůraznila.

Plynárenské společnosti vítají postup státu při privatizaci

Představitelé distribučních plynárenských společností souhlasí s uvažovaným postupem státu získat zpět majoritní podíly v plynárenských společnostech. V osmi distribučních společnostech má stát akciový podíl mezi 46 až 49 procenty. Nyní uvažuje o dokoupení několika procent akcií na volném trhu prostřednictvím státního podniku Transgas, aby získal majoritní podíl. Nákupem akcií chce stát zabránit hrozícímu odkupu plynáren neprůhlednými firmami pro partnery v zahraničí.

Svaz zemědělských družstev změní postoj k vládě

Představitelé svazu zemědělských družstev a společností se shodli, že změní svůj dosavadní opoziční postoj k vládě, neboť i vláda pozitivně změnila přístup k zemědělcům. Důkazem toho je podle zemědělců vládní programové prohlášení. Na ministra se svaz obrací se žádostí o podporu zemědělcům v oblastech, kde vlivem sucha a extrémního přemnožení polních hrabošů vznikly škody na úrodě.

Škoda Auto usiluje o výrobu svých vozů v Rusku

Škoda Auto usiluje nadále o přenesení výroby svých vozů do Ruska. Tamější politickoekonomická situace by ale mohla způsobit zpomalení projektu. Předseda představenstva mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek dodal, že žádný pevný termín si pro svou expanzi do Ruska a jeho prostřednictvím na další východoevropské trhy Škoda Auto nestanovila. Cílovým záměrem je montovat v Rusku až 80.000 "škodovek" ročně.

Petr Nečas proti dodávkám náhradních dílů z Ruska nic nenamítá

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas (ODS) nemá vážnější výhrady k představám ministra obrany Vladimíra Vetchého (ČSSD), který uvažuje o zajištění dodávek leteckých náhradních dílů z Ruska. Tím by byl splácen ruský dluh vůči ČR. Nečas upozornil, že ruská strana až donedávna nechtěla na tuto variantu přistoupit. "Měla totiž zájem dodávat pouze nové zbrojní systémy," vysvětlil Nečas. Průběh současné ekonomické a politické krize v Rusku by však mohl přispět k uskutečnění dodávek potřebných náhradních dílů.

Aktuální úvahy o dodávkách náhradních dílů vyvolala pondělní návštěva ministra obrany na letecké základně v Náměšti nad Oslavou. Ministr totiž zjistil, že pouze čtyři stíhací bombardéry SU-22 z celkových 23 jsou provozuschopné. Obdobná situace je u bitevních letounů SU-25. Řada z 52 strojů přitom musela být z důvodů nedostatku náhradních dílů vyřazena z bojové pohotovosti.

Ruská krize může způsobit zpomalení ekonomického růstu v Evropě

Krize v Rusku by podle názoru ekonomů neměla mít vážnější dopady na českou ekonomiku. Pokud však přeroste v krizi celosvětovou, hrozí zpomalení ekonomického růstu v západní Evropě, která je hlavním obchodním partnerem České republiky. Právě do zemí západní a střední Evropy směřovalo v 1.pololetí letošního roku přes 95 procent českých exportů. Mnohem důležitější je psychologický dopad na zahraniční investory, jejichž ztráty na ruském trhu mohou vést k odchodu z rizikových rozvíjejících se trhů, mezi něž ČR patří. To by znamenalo omezení přílivu zahraničního kapitálu do ekonomiky, a tím i snížení prostředků na restrukturalizaci českých podniků. Radomír Jáč z Commerzbank Capital Markets nicméně upozornil na to, že vliv ruské krize na českou ekonomiku je relativně nejmenší ze středoevropských zemí.

Štrougal - informování o Černobylu

Podání trestního oznámení na někdejšího předsedu vlády ČSSR Lubomíra Štrougala a některého z bývalých pracovníků československého generálního konzulátu v Kyjevě zvažuje ve spojitosti s výbuchem v černobylské atomové elektrárny z jara roku 1986 brněnský Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Podle jeho pracovníků nelze totiž vyloučit, že v době havárie někdejší premiér zcela úmyslně mylně nebo neúplně o tragédii informoval veřejnost. Lubomíru Štrougalovi je kladeno za vinu, že po černobylské havárii 26.dubna 1986 vydal zprávu, že občanům ČSSR nehrozí žádné nebezpečí, aniž by měl informace o aktuálním stavu radioaktivity v zemi. Někdo z pracovníků generálního konzulátu v Kyjevě pak pravděpodobně pochybil v tom, že o závažnosti havárie vůbec neinformovali 250 českých a slovenských studentů, žijících v té době na Ukrajině.

Svou případnou vinu na údajně mylném informování veřejnosti o výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986 tehdejší předseda vlády ČSSR Lubomír Štrougal v úterním rozhovoru pro Českou televizi odmítl.

Svaz obchodu vítá myšlenku na zavedení registračních pokladen

Svaz obchodu považuje za správné zavedení registračních pokladen v každé provozovně, tedy i na stáncích. Zavedení těchto pokladen, o němž hovoří ve svém programovém prohlášení vláda, totiž svaz považuje za další krok ke zpřísnění podmínek podnikání a k omezení šedé ekonomiky. Pokladny by měly by obsahovat tzv. černou skříňku, která znemožňuje manipulaci s daty. Musí mít také příslušné registry pro jednotlivé druhy daní.

Těžba uhlí v Beskydech hrozí geologickými haváriemi

Rozsáhlé geologické havárie hrozí podle Jaromíra Demka z katedry ekologie Univerzity Palackého v Olomouci po zahájení plánované těžby uhlí na Frenštátsku v Beskydech, kterou obhajuje ostravská těžební společnost OKD. "Je reálné nebezpečí, že celý masív Beskyd se vlivem těžby dá do pohybu směrem dolů a ohrozí město Frenštát pod Radhoštěm," řekl Demek. Pro OKD by otevření zakonzervovaného Dolu Frenštát mělo být jedním ze způsobů řešení neúnosných nákladů na těžbu v jiných šachtách. Zásoby uhlí na Frenštátsku se mají pohybovat na úrovni zásob celého zbývajícího revíru OKD. Proti obnovení těžby se však v minulých dnech postavil ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Příčinou smrti mladíka po sobotní demonstraci nebylo násilí

Pitva neurčila příčinu smrti mladého muže, který zemřel po sobotní ekologické demonstraci Local Street Party. Potvrdila však, že příčinou mladíkovy smrti nebylo žádné zjevné fyzické násilí. Prokázala také, že muž měl v krvi alkohol, a to 1,75 promile. Policie čeká na výsledky toxikologické expertízy, které mají být známy 25.září. Náměstek ředitele pražské policie Jan Brajer uvedl, že se zatím nepotvrdily informace pořadatelů demonstrace, podle nichž se mladík popral s pravicovými extremisty. Policie žádný takový konflikt nezaznamenala, ani lékař záchranné služby si na jeho těle nevšiml zjevných zranění.

Armáda opustí Rychnovsko do 11.září, jednotky CO do 15.října

O dalším omezení počtů vojáků nasazených na likvidaci následků letošních záplav na Rychnovsku rozhodl na svém posledním zasedání tamní krizový štáb. Po 245 vojácích armády, kteří okres opustili ve dvou skupinách v srpnu, odejde tento čtvrtek dalších 88 osob. "Zbývající vojáci Armády České republiky opustí Rychnovsko nejpozději do 11.září, jednotky civilní ochrany pak do 15.října," řekl mluvčí krizového štábu Josef Krám. Nyní čistí řečiště a břehy od sutin a naplavenin, vyklízejí zaplavené budovy, uvolňují a zpevňují místní komunikace, odvážejí naplaveniny a nečistoty a podílejí se na rozvozu pitné vody.

Václav Klaus se zúčastnil v USA zasedání Montpelerinské společnosti

Předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus se zúčastnil ve Washingtonu výročního zasedání Montpelerinské společnosti, které je letos věnováno otázkám odstraňování zbývajících překážek svobodě lidí a trhů. Montpelerinskou společnost, která je nevládní organizací, založil v roce 1947 nositel Nobelovy ceny za ekonomiku Frederik von Hayek. Společnost je exkluzivním klubem ekonomů a filozofů.

V Kolíně byla otevřena Romská střední škola sociální

Pětačtyřicet studentů bude usedat do lavic internátní Romské střední školy sociální v Kolíně, která je prvním školským zařízením svého druhu v Evropě. Maturitní studium sociální péče v prostředí etnických skupin poskytne žákům od 15 let z celé republiky. Absolventi nové školy by se měli uplatnit jako asistenti a poradci ve státní správě, jako pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení a zařízení sociální péče včetně dětských domovů. Vedle českého, anglického nebo německého jazyka patří mezi předměty i romština a romistika, osobnostní výchova, dějepis, přírodní vědy či zdravotní nauka.

Vzpomínkový večer k 50.výročí úmrtí Edvarda Beneše

V předvečer padesátého výročí úmrtí druhého československého prezidenta Edvarda Beneše pořádá dnes v Míčovně Královské zahrady Pražského hradu prezidentská kancelář a Společnost Edvarda Beneše vzpomínkový večer. Na rozporuplnou osobnost československých dějin, která zemřela 3.září 1948 v Sezimově Ústí na Táborsku, budou dnes vpodvečer vzpomínat představitelé politického a kulturního života v zemi.

Poezii Byrona je věnována mezinárodní konference v Praze

Pohled na tvorbu romantického anglického básníka George Gordona Byrona v měnícím se světě má přinést 24.ročník Konference Byronovy společnosti, na níž se sjelo do Prahy na padesát předních světových odborníků na romantismus ze 12 zemí. Čtyřdennímu setkání dali čeští organizátoři název Východ-Západ, stejně tak jako je Byronovo dílo ovlivněno oběma světy. Mezi nejvýznamnějšími hosty pražské konference, kterou pořádá Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, jsou prezident londýnské Byronovy společnosti Geoffrey Bond, profesor bristolské univerzity Timothy Webb či profesor glasgowské univerzity Drummond Bone. Zahájena byla v úterý v Královském sále na hradě Křivoklát recitálem studentů a učitelů anglistiky na FF UK, kteří předvedli recitační představení úryvků z jediného Byronova díla vztahujícího se k Čechám - "Werner".

Saudkova výstava vynesla plzeňské nadaci přes šest miliónů

Prodej téměř 75.000 vstupenek, katalogů, plakátů a 68 fotografií světoznámého českého fotografa Jana Saudka na nedávno ukončené výstavě nazvané "Sbohem, Jane" vynesl Nadaci pro transplantace kostní dřeně před zdaněním více než 6,1 miliónu korun. Nadace, které Saudek výtěžek z prodeje fotografií věnoval, hodlá získané prostředky použít především na rozvoj Centrálního registru dárců kostní dřeně, podporu transplantačních center v ČR, modernizaci laboratorní techniky a zajištění dalšího vzdělávání lékařů a odborníků v oblasti hematologie a onkologie.

Syndikát novinářů protestuje proti party pro zvané

S komplikacemi, které dnes vzniknou uzavřením části Pařížské ulice v Praze kvůli recepci při otevření prvního obchodu luxusního pařížského brašnáře Louise Vuittona ve střední a východní Evropě, nesouhlasí Irena Válová stojící v čele Syndikátu novinářů. Povolení na zábor ulice má však francouzská firma v pořádku. Uzavření ulice s sebou přinese například přeparkování aut a kontrolovaný pohyb osob. Vedení syndikátu proto vyzvalo členy i další novináře, fotoreportéry a kameramany k návštěvě svého sídla v Pařížské 9, a to právě ve večerních hodinách, kdy bude vstup do zmíněného prostoru pouze na pozvánky. Podle mluvčí francouzské firmy Natálie Beltmanové je pozváno přes tisíc hostů včetně těch nejvýznamnějších. Hosté se mají bavit v uměle zastřešené části ulice před nově otevřeným obchodem.

Na nový veletrh nábytku přijelo téměř 200 vystavovatelů

Dnes začíná ve veletržním areálu Strahov v Praze l,mezinárodní veletrh nábytku, vybavení a designu interiérů "Profi Interiéry 98", který potrvá do 5.září. Na novém veletrhu se představí téměř 200 vystavovatelů z České republiky a ze zahraničí. Doplní ho výstava nemovitostí "Reality", která jak už název napovídá, nabídne zájemcům služby související s nemovitostmi. Její samostatnou kapitolou bude prezentace internetových stránek jednotlivých odvětví těchto služeb a 35 realitních kanceláří a firem zabývajících se bytovou výstavbou především v Praze. Pořadatelem veletrhů "Profi Interiéry 98" a "Reality" je veletržní správa Terinvest.

Ze sportu:

Fotbalisté Bohemians porazili díky dvěma penaltám v prvním poločase na svém hřišti v Praze-Vršovicích reprezentační celek Saúdské Arábie 2:0.

V přípravném hokejovém utkání vyhrála Sparta nad Pardubicemi 6:2, hokejisté Litvínova remizovali s pražskou Slavií 2:2.

Tři české fotbalové kluby, které vstoupily do evropských fotbalových pohárů už v předkolech, uhrály pro Českou republiku koeficient 2,0. Všechny se probojovaly do hlavních soutěží, ačkoli Sparta neprošla do Ligy mistrů a musí vzít zavděk Pohárem UEFA. K ní, Slavii a Olomouci se nyní připojí Jablonec, jehož tým startuje v Poháru vítězů pohárů. Čtyřlístek se nyní pokusí udržet pro ČR takové místo v žebříčku zemí, které by mu v ročníku 1999/2000 zajistilo účast dvou mužstev v Champions league (jedno v hlavní soutěži, jedno v předkolech).

Český tenista Jiří Novák prohrál v prvním kole US Open s Francouzem Jeromem Golmardem 3:6, 4:6 a 6:7 a se soutěží dvouher se rozloučil. Spolu s Davidem Riklem se představí ve čtyřhře.

Češka Jana Novotná, turnajová trojka, zvládla vstup do tenisového US Open a po výhře nad Američankou Jennifer Capriatiovou 6:4, 6:3 postupuje do druhého kola. Wimbledonskou vítězku čeká v utkání o postup do 3.kola dvacetiletá Amelie Cocheteuxová z Francie.

Po více než dvou letech dokázala česká tenistka Radka Bobková překonat na turnaji Grand Slamu první kolo. Ve svém úvodním zápase letošního US Open porazila Japonku Jean Okadaovou hladce dvakrát 6:2. Pětadvacetiletá pražská rodačka dosáhla svého nejlepšího výsledku právě v New Yorku, kde roku 1994 postoupila do 3.kola.

Stručně o dnešním počasí v České republice:

Polojasno, teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.