Zprávy středa, 03. června 1998

Zprávy 3.6.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobněji:

Václav Havel hovořil s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu

Prezident Václav Havel jako vrchní velitel ozbrojených sil přijal v úterý na zámku v Lánech ministra obrany Michala Lobkowicze a náčelníka generálního štábu generála Jiřího Šedivého. Tématem jejich rozhovoru byla situace v resortu obrany a v naší armádě. Jak vyplynulo ze schůzky, ještě do konce června by se měla poprvé sejít bezpečnostní rada státu, která bude zajišťovat komunikaci České republiky se Severoatlantickou aliancí. Zatímco ustavení bezpečnostní rady je úkolem ještě pro tuto vládu, všichni účastníci schůzky se shodli na tom, že vrátit prestiž české armádě bude úkol na dlouhou dobu, pro budoucnost armády však věcí zásadní.

Prezidentovi lékaři jsou spokojeni s průběhem zotavování

Prezident Václav Havel se zotavuje podle "optimistické verze očekávání" jeho lékařů a platí tedy termín další operace ve druhé polovině července. Po úterním jednání lékařského konzilia to novinářům řekl jeho koordinátor Miroslav Čerbák, podle jehož názoru byl měl prezident v Lánech, kde se již třetím týdnem zotavuje, zůstat co nejdéle.

Václav Havel se omluvil svým pracovníkům za nelichotivá slova

Prezident Václav Havel se v úterý omluvil pracovníkům své kanceláře za slova o tom, že je otráven z toho, že za dobu jeho nepřítomnosti zlenivěli. Výrok zaznamenala při prezidentově pondělním setkání s ministrem Vladimírem Mlynářem televize NOVA. Jak uvedl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, nešlo o objektivní kritické zhodnocení situace kanceláře či politické situace nebo médií. "Velmi se vám všem za to omlouvám - a především všem z vás, kteří v době mé nepřítomnosti pracujete intenzivně a za malý peníz a z čirého zájmu o věc - a moc vás prosím, abyste se tím nenechali otrávit," napsal prezident v omluvném dopise adresovaném zaměstnancům kanceláře.

Premiér Tošovský na Manažerském fóru v Praze

Úsilí současné vlády se zaměřuje na položení základů střednědobého vyváženého ekonomického růstu a nápravu problémů z minulosti. Vláda tak odvádí určitou "černou práci", řekl na úterním Manažerském fóru premiér české vlády Josef Tošovský. Zdůraznil také nutnost v tomto směru vytrvat a nepodlehnout snahám o nastartování růstu pomocí deficitního financování.

V souvislosti se začleňováním naší země do evropských struktur označil premiér za jeden z hlavních úkolů vládní politiky posílení konkurenceschopnosti domácí ekonomiky. Aby Česká republika obstála v podmínkách jednotného trhu, musí být podle Tošovského dokončena privatizace, usazeny vlastnické vztahy, zkvalitněny rozhodovací procesy v podnicích a odstraněny zbývající cenové deformace.

Premiér Tošovský také kritizoval vládu svého předchůdce Václava Klause za chyby v její hospodářské politice. Mimo jiné řekl, že tuzemská ekonomika, jejíž růst loni prudce zpomalil, se neocitla v "systémové krizi transformace", nýbrž v "krizi nereálných očekávání". Tošovský řekl, že očekávání vzbuzovaly předvolební sliby z roku 1996 o vstupu ekonomiky do post-transformační fáze ekonomického růstu nebo o zdvojnásobení mezd do roku 2000.

Místopředsedkyně ODS proti kritice premiéra Tošovského

Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová se ohradila proti nepřímé kritice, kterou vznesl premiér Josef Tošovský proti bývalé vládě Václava Klause za vzbuzení nereálných očekávání a opominutí růstu vnější finanční nerovnováhy. Připustila však, že Klausova vláda a Česká národní banka, v jejímž čele tehdy Tošovský stál, se nedokázaly dohodnout na společném postupu, aby zajistily hospodářský růst, který se v roce 1997 prakticky zastavil. "Na čí straně je větší vina, si nedovolím posuzovat," řekla Benešová.

Podle Luxe bude muset nová vláda pokračovat v privatizaci bank

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Josef Lux je přesvědčen, že jakákoliv vláda vzešlá z červnových voleb bude muset pokračovat v rychlé privatizaci tuzemských bank. Josef Lux to řekl v úterý v reakci na pondělní prohlášení předsedy ČSSD Miloše Zemana, že jeho strana po případném vítězství ve volbách zpomalí tempo privatizace bank, které by podle představ ČSSD měly být postupně odstátněny v horizontu do roku 2000.

Ministryně Roithová chce od nemocnic podnikatelské plány

Ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová požaduje od nemocnic, aby vytvořily vlastní podnikatelské plány, z nichž bude jasné, kolik prostředků potřebují na péči a zároveň kolik péče za tyto prostředky umějí poskytnout. Jak uvedla ministryně v úterní besedě Českého rozhlasu, v těchto plánech by nemocnice měly spočítat, jakým způsobem rozloží kapacity, kolik potřebují na mzdy, léky, materiály a o kolik stoupne režie například se zdražováním elektřiny.

Předseda ČSSD byl vykázán z restaurace

Předsedu ČSSD a Poslanecké sněmovny Miloše Zemana vykázal v pondělí z jedné restauraci v Českých Budějovicích její majitel Jiří Střítězský. Jako důvod uvedl, že u sebe nestrpí člověka, který uráží podnikatele a považuje je za zloděje. Podle některých právníků se mohl majitel domu, který vyhodil předsedu ČSSD z restaurace, dopustit několika trestných činů. Svým jednáním totiž mohl spáchat trestný čin výtržnictví, popřípadě i hanobení národa, rasy a přesvědčení. ČSSD na majitele, který jejímu předsedovi nedopřál zavináče ani pivo, podala trestní oznámení. To je předmětem dalšího vyšetřování.

V reakci na pondělní incident v Českých Budějovicích řekl Miloš Zeman v úterý novinářům, že ČSSD nehodlá otevírat restaurace a hospody, v nichž by byli vítáni a obsluhováni jen členové této strany. Dodal, že České Budějovice mají dostatek dalších inteligentních lidí, kteří "nebudou následovat příkladu jednoho blázna".

Na co se lidé nejvíce ptají předsedy ČSSD

Nejčastější otázkou, s níž se občané na předvolebních mítincích obracejí na předsedu ČSSD Miloše Zemana je, kdy budou potrestáni lidé, kteří se dopustili trestného činu ekonomického charakteru. Miloš Zeman to uvedl v úterý na setkání s novináři v Plzeňské pivnici Pálava v Brně, kam zavítal se svými stranickými kolegy.

Lidovci jsou pro vznik koalice s US a ČSSD

Předseda KDU-ČSL Josef Lux v úterý znovu potvrdil, že jeho strana vidí jako velmi reálnou povolební koalici lidovců se sociálními demokraty a Unií svobody, přestože jejich šéfové Miloš Zeman a Jan Ruml představu společné vlády ostře odmítají. "Jsem přesvědčen, že takováto koalice bude možná, protože po volbách bude nutné sestavit silnou většinovou vládu; a přestože teď někteří představitelé těchto stran hovoří silnými slovy, po volbách pod tíhou okolností tuto rétoriku změní," řekl novinářům Josef Lux.

Strana DŽJ podala trestní oznámení na ministryni Parkanovou

Návrh na zahájení trestního stíhání ministryně spravedlnosti Vlasty Parkanové podala strana Důchodci za životní jistoty (DŽJ). Podle předsedy strany Eduarda Kremličky ministryně v televizním pořadu 7 čili Sedm dní označila jeho stranu za extremistickou a uvedla, že uplatnění vizí této strany by mohlo vést Českou republiku k hospodářskému rozvratu a generačnímu konfliktu. Těmito výroky podle DŽJ zřejmě Vlasta Parkanová naplnila skutkovou podstatu trestných činů šíření poplašné zprávy, zneužití pravomoci veřejného činitele, maření přípravy a průběhu voleb a hanobení národa, rasy a přesvědčení. Ministryně zmíněné výroky pronesla v době, kdy je ústavním činitelem, a proto je podle důchodců společenská nebezpečnost jejího počínání mimořádně vysoká.

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová však nehodlá odvolávat svou kritiku strany Důchodci za životní jistoty. V reakci na návrh trestního stíhání, které na ni DŽJ podala, to v úterý řekla novinářům v Poděbradech. "Ke slovům tak, jak jsem je řekla, nemám vůbec co dodat, ani co odvolávat a žádný další komentář, který by DŽJ propagoval, nehodlám dělat," řekla ministryně.

Ministerstvo zahraničí tlumočilo Pákistánu znepokojení

České ministerstvo zahraničí v úterý tlumočilo zástupci velvyslanectví Pákistánské islámské republiky v Praze znepokojení nad jejími jadernými pokusy, provedenými v uplynulých dnech i přes předem vyjádřený mezinárodní nesouhlas. "Vyjádřili jsme obavy z nebezpečí soutěže v jaderném zbrojení mezi Pákistánem a Indií, které eskaluje napětí nejen v celé oblasti indického subkontinentu, ale má i širší implikace pro mezinárodní bezpečnost," uvedl pro ČTK ředitel tiskového odboru českého ministerstva zahraničí Rudolf Hykl.

Ministr Mlynář ani BIS nepřekročili zákon

Ministr Vladimír Mlynář ani Bezpečnostní informační služba nepřekročili podle mluvčího BIS Jana Šuberta zákon. Ministr měl podle některých zdrojů porušit zákon o zpravodajských službách, když od BIS žádal informace o společnosti AGPI Písek, které patří vepřín na místě někdejšího romského koncentračního tábora v Letech. Ministr Mlynář se totiž snaží prosadit, aby zde byl vybudován pomník obětem romského holocaustu a se zástupci firmy začal jednat o likvidaci vepřína. Podle mluvčího BIS měl ministr pro svůj dotaz oporu v zákoně, podle něhož zpravodajské služby předávají státním orgánům informace o zjištěních z oboru jejich působnosti. Podobnou informaci mohl ministr získat i jinou cestou, například dotazy u policie. Mluvčí rovněž vyloučil, že by BIS sháněla kompromitující materiály.

Rada pro zpravodajskou činnost, v jejímž čele stojí premiér Josef Tošovský, na svém úterním zasedání konstatovala, že BIS postupovala při poskytnutí informací ministru Vladimíru Mlynářovi v souladu se zákonem. Pražští advokáti Oldřich Choděra a Bronislav Šerák ovšem shodně tvrdí, že ministr Mlynář svým dotazem na informace o soukromé firmě AGPI Písek zákon o BIS porušil. "V zákoně o BIS je přímo stanoveno, kdo může BIS úkolovat, a to nemůže dělat jednotlivý ministr, takže pokud by to udělal Mlynář, tak by jasně překročil meze svého oprávnění," řekl ČTK Choděra. Šerák dodal, že tajnou službu může podle zákona úkolovat pouze celá vláda nebo prezident a nikoli jednotlivý ministr.

Romská petice proti "ústecké zdi"

Petici s prvními 25 podpisy proti výstavbě "ústecké zdi" v Matiční ulici předala v úterý primátorovi města Ladislavu Hruškovi (ODS) skupina Romů vedená mluvčím grémia romských regionálních představitelů Ondřejem Giňou. Zeď má od podzimu oddělit domkáře v Matiční ulici od nepořádku v okolí obecních bytů pro neplatiče nájemného, především Romů. Romští regionální představitelé v petici vyzývají činitele veřejné správy a volené členy ústeckého zastupitelstva usilující o výstavbu "ústecké zdi", aby okamžitě rezignovali na své veřejné funkce a jejich nadřízené představitele, instituce a orgány žádají o prošetření celé záležitosti a vyvození právních důsledků pro každého, kdo se na této záležitosti podílel.

Ministr Mlynář s protestem v Ostravě nesouhlasí

Ministr Vladimír Mlynář nesouhlasí s formou protestu, kterou zvolili rodiče romských dětí v Ostravě. Kvůli nebezpečí rasového násilí totiž neposlali své děti na jeden den do školy. Ministr Mlynář tvrdí, že takovýto protest nikam nevede. Vyzval proto Romy, aby se děti do školy vrátily. Podle předsedy Romské občanské iniciativy v Ostravě Josefa Facuna, do školních lavic v pondělí nezasedly zhruba dvě třetiny romských dětí ve městě. Důvodem je to, že vláda nevyhověla požadavkům Romů na přísnější boj s rasismem a neposílila policejní útvary v oblastech, kde jsou časté rasové nepokoje, o jednotky armáda.

Hlavní řečník Všeslovanského sjezdu se přihlásil k socialismu

K odkazu Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku a k "trvalé" myšlence socialismu se přihlásil v zahajovacím projevu Všeslovanského sjezdu, který začal v úterý v Praze, předseda jeho výboru Břetislav Chvála. Odsoudil naopak "americký imperialismus", Evropskou unii a Severoatlantickou alianci, které podle něj v Jugoslávii pošlapaly helsinské dohody. Zahájení slavnostního shromáždění předcházela demonstrace delegátů na Václavském náměstí a položení květin k soše sv. Václava. Dvě stovky účastníků zde ostře kritizovaly rozšiřování NATO a "poklonkování Němcům". Naopak chvála zazněla na slovanský sjezd konaný v roce 1848, který byl namířen proti pangermanismu a v konečném důsledku vedl k osvobození slovanských národů.

Hlavními tématy letošního sjezdu jsou "Slovanské národy a současný svět" a "Možnosti dalšího rozvoje spolupráce slovanských národů v zájmu celoevropské bezpečnosti a spolupráce". Účastníci ze slovanských zemí, kterých se ohlásilo na 500, budou mimo jiné rokovat o hospodářské spolupráci slovanských národů, o perspektivách spravedlivé demokratické společnosti 21.století, o sociálních problémech a o problémech mladého pokolení. Sjezd skončí v pátek opět manifestací u sochy sv. Václava a přijetím "Manifestu Všeslovanského sjezdu 1998 národům Evropy a světa".

Zasedala dozorčí rada česko-německého Fondu budoucnosti

Ustavující zasedání dozorčí rady česko-německého Fondu budoucnosti s konalo v úterý v Praze. Předsedou rady se stal Jiří Šitler z českého ministerstva zahraničí, místopředsedou rady její členové zvolili Hanse Scholaua z německého velvyslanectví v Praze. Jak uvedl vedoucí pražského sekretariátu rady Tomáš Kafka, z prostředků fondu bylo již poskytnuto českým obětem nacistické perzekuce přes 224 miliónů korun.

Velvyslanec ČR v Bonnu odsoudil Stoiberovy výroky

Velvyslanec České republiky v Bonnu František Černý odsoudil výroky ohledně sudetských Němců, které pronesl jeden z vůdčích politiků vládnoucí koalice kancléře Helmuta Kohla. Podle Černého, z jehož rozhovoru pro německý deník Tagesspiegel citovala v úterý agentura AFP, takové polemiky "nepřispívají ke zlepšení klimatu" mezi Německem a ČR. Agentura píše, že český diplomat obvinil bavorského premiéra Edmunda Stoibera, že tyto polemiky rozpoutal. Ten totiž v nedělním projevu na sněmu sudetoněmeckého landsmanšaftu podmínil vstup České republiky do Evropské unie zrušením dekretů, jež po válce vydal prezident tehdejšího Československa Edvard Beneš a které měly za následek vyhnání sudetských Němců z ČSR a vyvlastnění jejich majetku.

Bavorská vláda vznesla v úterý nová obvinění proti spolkovému ministru zahraničí Klausi Kinkelovi za to, že odmítá podmiňovat vstup ČR do Evropské unie povolnějším postojem Prahy k sudetským Němcům. "Kinkel zaostává za jasnými právními kritérii, která sama EU vyžaduje od uchazečských zemí," prohlásil šéf úřadu bavorského kancléře Kurt Faltlhauser (CSU). Kinkel by měl podle něho dát Praze jasně najevo, že právní normy unie se v žádném případě nedají obcházet.

Van der Pas nevyloučil nastolení otázky sudetských Němců

Případné nastolení otázky sudetských Němců při přijímacích rozhovorech EU s Českou republikou je výlučně věcí členských států unie, uvedl v úterý v Bruselu vedoucí vyjednavač Evropské komise Nikolaus van der Pas. Připomněl, že kodaňská kritéria pro přijetí nových členů unie obsahují takové požadavky, jako je respektování lidských práv a práv menšin. Je však na členských státech - a zejména na Německu, zda budou chtít otázku odsunu sudetských Němců při rozhovorech otevřít.

Delegace českých senátorů zahájila návštěvu Izraele

Delegace českých senátorů vedená předsedou Senátu Petrem Pithartem přiletěla v úterý do Izraele, kde dnes zahájí oficiální návštěvu. Jak uvedl český velvyslanec v Tel Avivu Jiří Schneider, jde o první návštěvu parlamentní delegace v Izraeli. Dosud se v letech 1994 a 1995 uskutečnila pouze reciproční návštěva šéfů předsedů zahraničního a bezpečnostního výboru českého a izraelského parlamentu. Senátní delegaci na letišti přivítal předseda Knesetu (izraelský parlament) Dan Tichon.

Čeští Romové v Kanadě

Skupina Romů z ČR poděkovala koncem května na torontské radnici místním činitelům i těm Čechokanaďanům, kteří se jich při příchodu do země ujali. O setkání, kterého se zúčastnil také spisovatel Josef Škvorecký, napsal v posledním čísle torontský "československý" čtrnáctideník Satellite. Podle Satellite se Romové snaží zařadit do kanadské společnosti. Někteří si našli práci, i když chtějí později studovat.

Město Telč sklízí ve světě chválu za své aktivity

Obdiv a uznání nad aktivitami města Telče od roku 1993, kdy bylo zapsáno na seznam UNESCO, vyslovil při své návštěvě generální sekretář Organizace měst světového kulturního dědictví (OWHC) Marcel Junius. Podle něj patří Telč k nejiniciativnějším městům střední a východní Evropy a pro odborníky ve světě je nejznámější. ČTK o tom v úterý informovala vedoucí odboru kultury Hana Mllerová s tím, že výsledky své práce by měla Telč prezentovat na sympoziu v Santiagu de Compostella ve Španělsku. Na generálním shromáždění k desátému výročí OWHC v Quebecu v roce 2001 by měl být vyhlášen celosvětový projekt navržený Telčí. Ten spočívá v zapojení dětí a mládeže do památkové péče.

Dnes končí Pražské jaro

Beethovenova Devátá symfonie v nastudování Jiřího Bělohlávka, Pražské komorní filharmonie a Pražského komorního sboru uzavře dnes večer ve Smetanově síni 53. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Festival, který se konal od 12.května, nabídl bezmála šest desítek koncertů a jedenáct divadelních představení.

Factum: Více než 95 procent domácností vlastní barevnou televizi

Více než 95 procent českých domácností má barevný televizor, přičemž osm procent domácností má vedle barevného také přístroj s černobílou obrazovkou. Zjistila to agentura Sofres-Factum při svém dubnovém průzkumu. Pouze černobílou televizi má pět procent domácností, většinou jsou to lidé v nejvyšším věku nebo občané s nejnižšími příjmy. Bez televizoru žije každý desátý člověk s nejnižšími příjmy, jehož domácnost má hrubý příjem do pěti tisíc korun měsíčně.

Factum: Lidé kupují i auta, jejichž barva se jim nelíbí

Při koupi osobního automobilu není pro zákazníky vždy rozhodující, zda si ho pořídí ve své oblíbené barvě. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum. Ta uvedla, že lidé nezřídka vlastní automobily i barvě, která se jim nelíbí, například v bílé. Ta totiž v žebříčku oblíbených barev figuruje až na čtvrtém místě, je však druhou nejčastější barvou. Nejvíce se lidem líbí auta červené barvy, podle průzkumu ji uvedlo jako nejoblíbenější 30,6 procenta dotázaných. Automobil zmíněné barvy přitom vlastní jen pětina dotázaných.

Regina Rázlová zadržena policií

Bývalá herečka a dnes podnikatelka Regina Rázlová byla zadržena v úterý v 18:45 na česko-slovenském dálničním hraničním přechodu v Lanžhotu při běžném celním odbavování. Do ČR se údajně vracela ze studijního pobytu v zahraničí a při zatčení nekladla podle policistů odpor. Vyšetřovatel obvinil v minulých dnech Rázlovou ze zneužití informací v obchodním styku a z toho, že způsobila Skloexportu škody za 400 miliónů korun. Rázlová se podle některých informací pokusila spolu se svým synem a otcem vytunelovat Skloexport. Proti tomuto pokusu se postavili loni minoritní akcionáři, ale Rázlové se podařilo představenstvo znovu ovládnout. Protože se policii nepodařilo Rázlovou zastihnout v ČR, vyhlásila po ní pátrání jako po uprchlé osobě. Rázlová nyní čeká na rozhodnutí soudu v Liberci, který na ni vydal zatykač, ohledně uvalení vazby. Podle platné legislativy musí soud rozhodnout do 24 hodin.

Zablokován hraniční přechod v Hodoníně

Slovenští řidiči v úterý na několik hodin zablokovali česko-slovenský hraniční přechod v Hodoníně, a způsobili tak dopravní kalamitu. Přejezd ve směru na Slovensko přehradily desítky osobních aut i kamiónů. Důvodem k zablokování vozovky byl podle zpravodajství České televize protest slovenských řidičů proti pomalému odbavování českými celníky.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty zakončili sezónu výhrou nad Teplicemi 3:1 a převzali z rukou předsedy Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského pohár a zlaté medaile pro mistra ligy. Navzdory televiznímu přenosu se s nimi o radost z pětadvacátého triumfu v lize přišlo podělit bezmála devět tisíc diváků.

Ve čtvrtfinále dvouhry žen Mezinárodního tenisového mistrovství Francie prohrála Jana Novotná se Selešovou ze Spojených států ve třech setech 6:4, 3:6 a 3:6.

A jaké je dnes počasí:

Na území České republiky je převážně oblačno, denní teploty se pohybují mezi 20 až 24 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.