Zprávy středa, 04. března 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Javier Solana dnes do Prahy

K jednáním o začleňování České republiky do Severoatlantické aliance dnes přijede do Prahy generální tajemník NATO Javier Solana. Při rozhovorech s předními českými politiky v čele s prezidentem Václavem Havlem a předsedou vlády Josefem Tošovským chce šéf aliance klást důraz na plnění vojenských úkolů souvisejících se vstupem do NATO. Solana přijede na dvoudenní návštěvu Prahy poté, co v lednu a únoru navštívil Polsko a Maďarsko, které byly společně s ČR jako první z východoevropských zemí přizvány ke členství v alianci. Českým politikům hodlá také vysvětlovat měnící se poslání a postavení aliance, které budou napřesrok zakotveny do nového strategického konceptu, na jehož přípravě se bude už podílet i Česká republika. Javieru Solanovi dnes večer udělí nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva prezident Václav Havel.

Norský parlament ratifikoval smlouvu o rozšíření NATO

Norský parlament v úterý ratifikoval smlouvu o rozšíření NATO o Polsko, Maďarsko a Českou republiku. Po Kanadě a Dánsku je Norsko třetí členskou zemí aliance, která tuto smlouvu ratifikovala. Norský ministr zahraničí Knut Volleb„k označil vstup těchto tří bývalých komunistických zemí do NATO za "historickou událost". Podle předsedy zahraničního výboru parlamentu Haakona Blankenborga toto přistoupení "označuje počátek nové éry v Evropě".

Program jednání vlády

Česká vláda má na dnešním zasedání potvrdit zdražování energií a nájemného a rozhodnout o prodeji státního podílu v Investiční a poštovní bance japonské Nomuře. Bude rovněž pokračovat v diskusi o dokumentech, které stanovují vyjednávací pozice České republiky pro vstup do Evropské unie. Vláda se jimi zabývala na mimořádném zasedání v pondělí, ale všech 24 dokumentů z různých resortů projednat nestihla. Dodatečně bylo na program zasedání zařazeno vyhodnocení dosavadního průběhu výběrových řízení, na jejichž základě se má přeskupit lůžkový fond nemocnic a některé se mají uzavřít.

Setkání Havel - Hayden

Zejména o přeměně státního zřízení Austrálie na republiku hovořil v úterý prezident Václav Havel s bývalým australským generálním guvernérem Williamem Haydnem. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček uvedl, že by se Austrálie měla podle Haydena stát republikou do deseti let. Ačkoliv se představitelé státu chystají na změnu státního zřízení, Australané jsou podle únorového průzkumu veřejného mínění spíše pro zachování příslušnosti k britské monarchii než pro změnu na republiku. Referendum o této věci by se mělo v Austrálii konat v příštím roce.

Petr Pithart s německým velvyslancem

Nový německý velvyslanec v Praze Michael Steiner se během úterního přijetí u předsedy Senátu Petra Pitharta zajímal o připravovanou změnu územního uspořádání České republiky. Jak po setkání řekl Petr Pithart, s bonnským diplomatem se shodli na tom, že pro celkové česko-německé vztahy mají značnou důležitost právě vztahy mezi jednotlivými regiony. Nový německý velvyslanec si nemyslí, že Praha s Bonnem již mají ve svých vztazích všechny problémy za sebou, a "je připraven udělat vše pro to, aby se obě země vnímaly realističtěji". "Aby například Češi neviděli Německo jenom skrze Bavorsko a aby zase na druhé straně měli Němci větší pochopení pro náš prožitek minulosti," doplnil předseda Senátu.

O penězích pro české oběti nacismu dnes v Bonnu

Správní rada česko-německého Fondu budoucnosti začne dnes v Bonnu projednávat způsob konkrétní pomoci dosud žijícím domácím obětem nacismu, která by byla hrazena z prostředků fondu. "Měla by tam být základní diskuse o tzv. sociálním projektu," řekl v Praze ČTK před odjezdem do Bonnu ředitel pražského sekretariátu fondu Tomáš Kafka. Zároveň vyjádřil naději, že by rada během dnešního zasedání mohla dospět k závěru o již připraveném zmíněném projektu. "Pro nás je to důležité," zopakoval za českou stranu Kafka, připomínající značně pokročilý věk lidí, jichž se má uvedená pomoc týkat. Organizace zastupující české oběti nacismu již připravily databázi zhruba šesti tisíc lidí, k nimž by měly vbrzku začít směřovat dlouho očekávané finanční prostředky.

Další odchody z ODA

Předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické aliance Karel Ledvinka spolu s poslanci Michalem Prokopem a Dušanem Navrátilem v úterý opustili stranu. Třináctičlenný klub poslanců ODA se tak nyní skládá pouze ze čtyř členů aliance a devíti nestraníků. Předseda sněmovního výboru pro vzdělání, mládež, školství a tělovýchovu Michal Prokop své rozhodnutí opustit stranu zdůvodnil především nezájmem současného vedení přesvědčit poslance ODA o cílech a představách, jak by měla politika aliance v budoucnosti vypadat.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda poslaneckého klubu ODA Karel Ledvinka nepředpokládá, že by se v souvislosti se svým odchodem z ODA vzdal své poslanecké či ústavní funkce. Ledvinka totiž podle svých slov vykonává z titulu ústavní funkce místopředsedy dolní komory i práci v čele komise pro práci kanceláře Poslanecké sněmovny. "To je funkce téměř nezastupitelná. Nemohu na tři měsíce někomu říct, co má dělat, když neví o tom problému nic," dodal.

Úřadujícího předsedu ODA Daniela Kroupu nepřekvapilo vystoupení poslanců Ledvinky, Prokopa a Navrátila ze strany. "Oni to dávali určitým nepřímým způsoben najevo. Myslím si však, že tím vytvářejí prostor pro mladé a nové politiky, kteří by se mohli uplatnit ve vedení ODA," řekl Daniel Kroupa.

Jan Ruml nebude kandidovat do parlamentu

Předseda Unie svobody Jan Ruml nebude kandidovat v nadcházejících předčasných volbách do Poslanecké sněmovny a na podzim ani do Senátu. Oznámil to na úterní tiskové konferenci s tím, že se chce na plný úvazek věnovat budování, profilaci a řízení strany. Zdůraznil, že chce být plně odpovědný za politickou stranu, za její politiku i financování a nespojovat, jak je běžná praxe politických stran, několik funkcí.

Pravidla pro sestavování kandidátek pro volby do Poslanecké sněmovny republikový výbor Unie projednal v pondělí a vybral v tajném hlasování deset osobností, které nabídl jednotlivým krajům jako možné volební leadry. Jsou to členové strany Ivan Pilip, Michal Lobkowicz, Jan Černý, Stanislav Volák, Petr Mareš, Petr Matějů, Ivo Šanc, Václav Krása a také ministři Karel Khnl a Vladimír Mlynář, kteří dosud členy unie nejsou.

Klaus s Tošerem jsou pro komunikaci pravicových stran

Informativní charakter jednání a nutnost vzájemné komunikace pravicových stran zdůraznili po úterní osobní schůzce předseda ODS Václav Klaus a iniciátor setkání místopředseda ODA Miroslav Tošer. Politici hovořili o možnostech koalice, ale jak zdůraznil Klaus, bez jakéhokoliv konkrétního výsledku. "Základní dohoda je ta, že musíme více komunikovat, jak s ODS, tak s Unií svobody," prohlásil po jednání Tošer. Sám je přesvědčen, že varianta trojkoalice ODS, ODA, Unie svobody je pořád ještě živá a podstatná ve snaze zabránit volebnímu vítězství levice. "Ovšem předpokládalo by to samozřejmě určité osobní oběti čelných představitelů," soudí místopředseda ODA. Tošer se s Klausem sešel proti vůli úřadujícího předsedy aliance Daniela Kroupy. Ten na úterním jednání politické rady ODA Tošera vyzval, aby schůzku zrušil.

Odveta Evropské komise

Pracovní skupina pro země střední a východní Evropy Rady ministrů Evropské unie se v úterý začala zabývat návrhem Evropské komise přijmout odvetná opatření proti České republice za zavedení kvóty na dovoz jablek ze zemí "patnáctky". Exekutiva EU navrhla, aby v první fázi byly odbourány výhodné podmínky, které EU ČR poskytla pro vývoz vepřového masa, drůbeže a jablečného moštu. "Na tyto výrobky by EU při dovozu začala uplatňovat stejná cla jako na zboží ze všech třetích zemí," vyložil ČTK mluvčí komise Gerry Kiely. Dodal, že by mělo jít jen o první krok; sankce by posléze mohly být rozšířeny. Očekává, že Rada ministrů opatření schválí.

Tomáš Ježek přednášel v Moskvě

Českým Anatolijem Čubajsem nazval ruský deník Nězavisimaja gazeta předsedu české Burzovní komory Tomáše Ježka, který minulý týden v Moskvě v budově Carnnegie fondu vystoupil s přednáškou o privatizaci v České republice. Podle listu Ježek, jehož označuje za ideologa a organizátora české privatizace, se pokusil přesvědčit v Moskvě, že nynější krize v České republice není čistě ekonomická, ale má politicko-psychologický charakter. Deník připomněl, že přestože Ježek popřel korupci při odstátnění majetku, právě neexistenci institutů regulujících trh v době privatizace označil za jednu z prvotních příčin nynější krize v České republice.

Živnostenský registr koncem roku čítal 1,6 miliónu podnikatelů

Český Živnostenský registr koncem loňského roku evidoval 1,6 miliónu podnikatelů. K 31. prosinci 1997 bylo přitom vydáno celkem 2,6 miliónu živnostenských oprávnění. Na jednoho podnikatele tak připadá v průměru 1,58 živnostenských oprávnění. Vyplývá to z materiálu, který ČTK poskytl vrchní ředitel sekce podnikání ministerstva průmyslu a obchodu Václav Polák. Mezi podnikateli převažují fyzické osoby, kterých bylo registrováno 1,5 miliónu. Právnických osob vlastnících jedno nebo více živnostenských oprávnění bylo 192 tisíc. Cizinců v ČR podnikalo 63,5 tisíce. Na tisíc obyvatel ČR tak bylo zaregistrováno téměř 160 podnikatelů.

Národní banka snížila tříměsíční repo sazbu

Česká národní banka snížila v úterý tříměsíční repo sazbu, která slouží k odčerpávání finančních prostředků z trhu, na 14,95 procenta proti předcházejícím 15,20 procenta. Šéf dealerů Komerční banky Richard Tykal řekl ČTK, že centrální banka jako obvykle kopírovala pohyb peněžního trhu a repo sazbu nastavila na přibližně stejnou hladinu, kde fixovaly mezibankovní úrokové sazby. "Na trhu panuje klid a nic důležitějšího se neděje. Očekávám, že dramatičtější okamžiky zažijeme až měsíc před červnovými parlamentními volbami," prohlásil Tykal.

Bývalé "mukly" nepřekvapila Havlova neúčast na výročí února 1948

Spoustu bývalých politických vězňů nepřekvapila neúčast prezidenta Václava Havla na jejich shromáždění při příležitosti 50. výročí komunistického puče, které se uskutečnilo minulé úterý na Pražském hradě. "Nebylo to poprvé, co pan prezident mezi nás nepřišel," řekl na úterní tiskové konferenci předseda Sdružení bývalých politických vězňů Stanislav Stránský. Podle něj 9. května 1992 čekali marně účastníci celostátního sjezdu bývalých politických vězňů na příchod Havla, který jim přislíbil účast. "Atmosféra mezi politickými vězni a panem prezidentem je velice napjatá," řekl Stránský a označil prezidentův přístup k bývalým "muklům" (mužům určeným k likvidaci) za urážku.

Prezident Václav Havel, kterého velmi mrzí, že političtí vězni jeho neúčast na shromáždění ve Španělském sále pochopili jako nezájem, se s nimi setká 31. března na pražském Žofíně, kde si připomene 30. výročí založení protikomunisticky orientovaného Klubu K 231. Sdělil to prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že Václav Havel byl sám v roce 1968 účastníkem ustavující schůze K 231.

Většina občanů je nespokojena s politickou situací v ČR

Většina občanů, rovných 80 procent, je nespokojena s politickou situací v České republice. Dvaatřicet procent respondentů je přitom nespokojeno velmi a 48 procent je spíše nespokojeno. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Naopak velmi spokojeno je s politickou situací pouze jedno procento obyvatel, s určitými výhradami ji za přijatelnou považuje dalších 11 procent dotázaných. Názor na politickou situaci je výrazněji závislý na politické orientaci respondentů. Zatímco u sympatizantů ODS je spokojenost oproti celkovým výsledkům významně vyšší a pohybuje se kolem 34 procent, stoupenci ČSSD jsou nespokojeni z 88 procent.

Unii svobody by nyní volilo více lidí než ODS

Unii svobody by podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury Sofres Factum, provedeného k 20. únoru, volilo 10,9 procenta dotázaných, zatímco ODS 9,2 procenta. ODA by se s 3,1 procenty podpory do Poslanecké sněmovny nedostala. Průzkum dále potvrdil nejvyšší volební preference u ČSSD, které by odevzdalo svůj hlas 28,4 procenta českých voličů. KDU-ČSL by volilo 6,9 procenta respondentů, což je o tři desetiny procenta méně než počátkem února. Komunisté si pohoršili o šest desetin na 8,7 procenta a SPR-RSČ by volilo 7,3 procenta dotázaných.

Česká televize uvede film o životě a smrti Jana Masaryka

K životní pouti a záhadné smrti legendárního politika Jana Masaryka se vrací dvoudílný dokumentární film scenáristů Pavla Kosatíka a Michala Koláře a režiséra Jaroslava Brabce. Díly filmu nazvali jeho autoři prostě Život a Smrt; první z nich mohou diváci České televize zhlédnout v premiéře dnes, druhý o den později. Život Jana Masaryka podle autorů symbolizoval osudy jeho vlasti ve 20. století: Člověka, jenž vyšel "z nejdemokratičtější rodiny, jaká tady byla", nejprve jedna totalita - nacistická - vyhnala ze země, a příchod druhé - komunistické - ho zahubil.

Univerzita Karlova nabízí studium češtiny pro neslyšící

Češtinu v komunikaci neslyšících bude možné od nového akademického roku studovat na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Univerzita tak nabízí vůbec první lingvistické vzdělávání pro sluchově postižené, uvedlo pro ČTK tiskové oddělení univerzity. Studium se zaměřuje na využívání českého jazyka v komunikaci neslyšících a studenti se naučí dokonale komunikovat znakovou řečí. Při studiu bude možné vybrat si specializaci učitelskou, odbornou anebo tlumočnickou. Obor čeština v komunikaci neslyšících poskytne mimo to informace z obecné lingvistiky, sociolingvistiky a psycholingvistiky, z historie české komunity neslyšících a o vzdělávání postižených. Studium bude bakalářské nebo magisterské.

V královédvorské ZOO se narodilo mládě orangutana

Vzácný přírůstek - mládě orangutana bornejského, má od neděle východočeská zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Malý sameček musel být druhý den po porodu matce odebrán, protože neměla mléko. Nyní se o něj starají ošetřovatelky, které ho každou hodinu krmí z lahve lidským mateřským mlékem, které ZOO získala z královéhradecké Fakultní nemocnice. Orangutaní miminko, které váží asi dva kilogramy, se v mnohém podobá lidským novorozencům. Sameček, který dostal jméno Dahi, je zatím plně odkázán na lidskou péči. Cílem ošetřovatelů ale je ho co možná nejdříve vrátit matce. Jinak by začal pokládat lidi za svou rodinu a přestal by se chovat jako orangutan.

Ze sportu:

V hokejové Staropramen-extralize prohrála Jihlava se Vsetínem 2:4, Slavia s Plzní 1:2, Karlovy Vary se Spartou 1:7, Zlín porazil Opavu 10:2, Vítkovice Kladno 3:1, České Budějovice Pardubice 6:4 a Litvínov remizoval s Třincem 0:0.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, ojediněle déšť. Teploty se pohybují mezi 10 až 14 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.