Zprávy středa, 04. listopadu 1998

Dobrý den, vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Začínáme zprávami.

A nyní podrobněji:

Írán odvolal velvyslance z Prahy kvůli vysílání RFE/RL

Írán v úterý odvolal svého velvyslance z Prahy a rozhodl se omezit své hospodářské styky s Českou republikou. Podle mluvčího íránské vlády tak Teherán protestuje proti vysílání rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) do Iráku a Íránu. Tyto země zahájení vysílání, financovaného Spojenými státy, odsoudily s tím, že jde o zasahování do jejich vnitřních záležitostí. Varovaly současně Českou republiku, že to může narušit vzájemné vztahy. Ministr vnitra Václav Grulich dnes navrhne vládě, aby situaci kolem vysílání RFE/RL projednala.

Na omezení česko-íránských diplomatických a ekonomických vztahů ze strany Teheránu Praha zatím podle ministerstva zahraničí obdobným způsobem neodpoví. "Česká republika věří, že rozhodnutí íránské strany je pouze dočasného charakteru, a proto v tomto okamžiku nepřistoupí k žádným recipročním opatřením," uvedl v úterý tiskový odbor ministerstva zahraničí. Bližší informace o omezení ekonomické spolupráce ministerstvo zatím údajně nemá. Írán patří ale k našim tradičním obchodním partnerům. I z těchto důvodů záleží české vládě podle jejího místopředsedy Pavla Rychetského na udržení všech existujících diplomatických vztahů s ostatními zeměmi.

Ani ministerstvo průmyslu a obchodu zatím nepřipravuje žádná opatření a vyčká, jaké kroky učiní oficiální íránská místa. V úterý to uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Nesrsta.

RFE/RL pravidelné vysílání pro Irák a Írán půl hodiny denně zahájila v pátek. Redakce pro obě nová vysílání sídlí v Praze, vysílače jsou umístěny mimo území České republiky.

Prezident Havel chce Helmuta Zilka seznámit se spisem, který na něj vedla StB

Prezident Václav Havel chce pozvat bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka do Prahy a seznámit ho se spisem o jeho údajné spolupráci s československou StB, kvůli níž nedostal státní vyznamenání. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka je však nahlédnutí do těchto spisů podmíněno souhlasem ministerstva vnitra. Prezident Havel o této možnosti v úterý telefonicky hovořil také se svým rakouským protějškem Thomasem Klestilem. Ten vyjádřil přesvědčení, že objasnění celé záležitosti je nejen v zájmu přátelských vztahů mezi prezidenty, ale i mezi národy.

Václav Havel chce svůj plán pozvat Helmuta Zilka do Prahy probrat ve čtvrtek na schůzce s ministrem vnitra Václavem Grulichem. Ten by měl prezidenta seznámit s Zilkovým spisem a podle toho, jak se dohodnou, se také určí, kdy by mohl Helmut Zilk do Prahy přijet.

Ministerstvo zahraničí vyzvalo návštěvníky Pákistánu kvůli bezpečnosti k registraci

Čeští návštěvníci Pákistánu by měli v zájmu vlastní bezpečnosti kontaktovat naše velvyslanectví v Islámábádu či generální konzulát v Karáčí a registrovat svůj pobyt. Uvádí se to v upozornění ministerstva zahraničí. Na hranici mezi Indií a Pákistánem došlo v pondělí k ozbrojeným srážkám v oblasti Kašmíru. Přestřelky vyhnaly ze svých domovů několik tisíc osob.

Velvyslanectví ČR v Islámábádu sídlí na adrese St.27, H.No.49, F 6/2 a telefon 0135 009251/274304 a konzulát v Karáčí má adresu D-5, Block 7, Kehkashan, Clifton a telefon 009221/5873792.

Prezident Havel vyzývá vládu, aby dohnala dluhy v legislativě

Vicepremiér Pavel Rychetský v úterý informoval prezidenta Václava Havla o negativním hodnocení Evropské komise stavu přípravy naší země na vstup do Unie. Podle něj se pohled Evropské unie na stav adaptace českého práva na její normy musí co nejdříve změnit. Ve stejném duchu se vyjádřil i prezident Václav Havel, který svou výzvu k dohnání dluhů české legislativy vůči Evropské unii adresoval vládě.

Vláda bude muset vytvořit nový model spolupráce s Kanceláří prezidenta republiky pro oblasti, kde rozhodnutí prezidenta podléhají souhlasu předsedy vlády. Její místopředseda Pavel Rychetský to po schůzce s prezidentem Havlem uvedl v souvislosti s prověřováním kandidátů na státní vyznamenání.

Příští vojenský rok bude podle Jiřího Šedivého přelomový a historický

Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v úterý na pravidelném každoročním velitelském shromáždění v Praze zdůraznil, že vzhledem k očekávanému vstupu do Severoatlantické aliance bude příští rok v životě armády přelomovým a historickým.

Premiér Miloš Zeman na velitelském shromáždění potvrdil závazek vlády zvyšovat v souvislosti se vstupem do NATO výdaje na obranu každý rok o 0,1 procenta hrubého domácího produktu, a to i ve velmi neutěšené ekonomické situaci.

Prezident Václav Havel se na shromáždění vyslovil, že je pro změnu pátého článku Washingtonské smlouvy, který by Severoatlantické alianci umožnil v případě nebezpečí vojenský zásah i za hranicemi členských států. Ministr obrany Vladimír Vetchý k tomu řekl, že nová strategie NATO, která se nyní připravuje, bude určitě nastíněné problémy řešit. Zatím se dodržuje praxe, že vojska aliance mohou zasáhnout v případě, pokud není dodrženo usnesení Rady bezpečnosti OSN.

Praha se vypořádá se zasedáním MMF lépe než Washington

Praha se podle ministra financí Ivo Svobody s pořádáním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které by se mělo uskutečnit v pražském Kongresovém centru v roce 2000, vyrovná lépe než Washington, kde se zasedání těchto organizací konalo letos. Ministr Svoboda to řekl v úterý při příležitosti podpisu smluv nutných pro rekonstrukci Kongresového centra Praha.

Vláda dnes o novém návrhu rozpočtu, nyní se schodkem 31 miliard

Novou, už druhou verzí státního rozpočtu se má dnes zabývat vláda. Proti původnímu návrhu se schodek prohloubil z původních téměř 27 miliard na 31 miliard korun. Plánované rozpočtové příjmy poklesly z původních 580,9 miliardy na 574,3 miliardy korun. Celkové výdaje byly sníženy z původních 607,7 na 605,2 miliardy korun. Redukci příjmové stránky si vyžádala Poslanecká sněmovna, která po neschválení vládní předlohy o vyšším pojistném na sociální zabezpečení zamítla původní návrh rozpočtu.

Slovinsko by mohlo být hlasovacím partnerem ČR v EU

Česká republika by mohla se Slovinskem po přistoupení do Evropské unie a NATO postupovat jednotně při prosazování zájmů obou zemí. Shodl se na tom v úterý místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Payne (ODS) a předseda Národní rady Slovinska Tone Hrovat, který je v současnosti v České republice na třídenní návštěvě. Obě země budou mít pravděpodobně v euroatlantických strukturách podobné zahraničněpolitické zájmy a společně budou mít větší naději na jejich prosazení.

Zapojení Slovinska do uskupení zemí visegrádské spolupráce kvůli společnému vstupu do euroatlantických struktur a poslání horních parlamentních komor byly hlavními tématy úterního rozhovoru Toneho Hrovata s premiérem Milošem Zemanem. Shodli se na tom, že středoevropská uskupení by měla být přípravou na společný vstup do Evropské unie.

Peníze na kompenzace škod dostanou čeští zemědělci do 15. ledna

Peníze na kompenzaci škod v zemědělství dostanou postižení agrárníci nejpozději do 15. ledna příštího roku, tedy do doby, kdy je třeba zúčtovat prostředky z letošního rozpočtového období. Na úterní tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Jan Fencl s tím, že je však přesvědčen o zkrácení tohoto termínu. Uvedl také, že pokud nezačne vážná debata o nezbytnosti podpory příjmů zemědělců v České republice, po vstupu do Evropské unie čeští zemědělci neobstojí. Příjem zemědělců by měl být podle jeho slov podporován buď ze státního rozpočtu, prostřednictvím daní či jinými způsoby.

V oblasti bydlení vláda nepodnikla téměř žádné kroky

Sdružení nájemníků České republiky sice uvítalo proklamace sociálnědemokratické vlády v oblasti bydlení, kritizuje však, že se tato prohlášení doposud neodrazila v legislativní činnosti kabinetu. Sdružení jde především o výši deregulací nájmů a o předložení zákona na ochranu nájemních vztahů, řekl v úterý novinářům předseda sdružení a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček. Sdružení nájemníků podle něj především požaduje, aby nájemné bylo deregulováno mnohem opatrněji a sociálně citlivěji než doposud.

Policie by měla ukončit letošní hospodaření bez schodku

Bez finančního schodku by měla ukončit letošní hospodaření česká policie, které ještě v srpnu scházelo na provoz do konce roku 72 miliónů korun. ČTK to řekl ministr vnitra Václav Grulich s tím, že do finančního propadu by se republiková policie neměla dostat jenom díky tomu, že jí byly přiděleny další peníze z prostředků vyčleněných pro ministerstvo vnitra.

V České republice začala oficiální kampaň před komunálními volbami

V úterý začala oficiální kampaň před komunálními volbami. V ní se voličům představí kandidáti do obecních zastupitelstev. Někteří kandidáti však začali občany přesvědčovat už v uplynulých dnech. Podle zákona volební kampaň skončí 48 hodin před zahájením voleb, tedy ve středu 11. listopadu ve 14 hodin. Volby do obecních zastupitelstev se spolu s volbami do Senátu uskuteční 13. a 14. listopadu.

Rozpočet Evropského města kultury přesáhne miliardu korun

Rozpočet projektu Praha-Evropské město kultury by se měl pohybovat okolo 1,2 miliardy korun. Největší díl této částky obecně prospěšná společnost Evropské město kultury získá z rozpočtu hlavního města, další část by měla přijít ze státního rozpočtu a zbývající mají poskytnout sponzoři. ČTK to v úterý při příležitosti uzavření smluv o mediálním partnerství s Českým rozhlasem, Českou televizí a firmou Mafra řekl ředitel obecně prospěšné společnosti a bývalý poslanec Michal Prokop.

Projekt Praze udělila Rada ministrů kultury Evropské unie. Kulturním městem Evropy se Praha v roce 2000 stane spolu s dalšími osmi městy - Boloňou, Helsinkami, Avignonem, Bergenem, Bruselem, Krakovem, Reykjavíkem a Santiagem de Compostella.

Pamětníci si připomněli výročí bitvy o Kyjev

Přímí účastníci bojů si v úterý připomněli 55. výročí bitvy o Kyjev. Na tiskové konferenci Československé obce legionářské, která kromě legionářů sdružuje i vojáky československých jednotek na frontách druhé světové války, zdůraznili zástupci obce význam účasti československé jednotky při osvobození Kyjeva.

UNESCO se začalo zajímat o případ vzácných umučených netopýrů

Mezinárodní organizace UNESCO se začala zajímat o případ přísně chráněných netopýrů, které podle policie brutálně umučila na konci července parta dětí z Plumlova na Prostějovsku. Dva mladíci čelí obvinění z týrání zvířat, další tři se trestnímu stíhání vyhnuli, protože jim ještě není 15 let. "UNESCO nás požádalo, abychom pražskému ústředí zaslali zprávu o případu a fotografickou dokumentaci," řekl v úterý ČTK mluvčí prostějovské policie Michael Vafek. Podle jeho slov má mezinárodní organizace o případ zájem proto, že netopýr velký patří k zvláště ohroženým druhům zvířat.

Prestižní švýcarskou cenu za ekologii získal český vědec

Profesor brněnského Vysokého učení technického Karel Kolomazník získal prestižní cenu švýcarské společnosti Montres Rolex, která se uděluje jednou za dva roky. Vědec ze zlínské Technologické fakulty školy cenu získal za projekt regenerace a recyklace odpadů z kožedělného průmyslu.

Ze sportu:

Svoji cestu evropskými poháry ukončili čeští fotbalisté Slavie Praha. V úterním odvetném utkání s italskou Boloňou pohráli v Praze na Strahově 0:2 a po předcházející porážce 1:2 na soupeřově hřišti tak byli ze soutěže vyřazeni. Vzhledem k tomu, že už dříve vypadly Sparta, Olomouc a Jablonec, nebude mít český fotbal v dalších kolech pohárů už žádného zástupce.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno s přeháňkami, na horách sněhovými. Nejvyšší denní teploty 6 až lO stupňů Celsia.

Hladina řeky Moravy na Olomoucku opadá jen pozvolna, a v Litovli proto nadále přetrvává druhý povodňový stupeň. Mírné zvýšení zaznamenaly po nočních srážkách hladiny některých řek v jižních Čechách.

Tolik zprávy Radia Praha.