Zprávy středa, 04. srpna 1999

Nyní podrobněji:

Ministr financí počítá s deficitem rozpočtu 39,8 miliard korun

Ministr financí Pavel Mertlík podepsal zadání státního rozpočtu pro příští rok, kde se počítá s deficitem ve výši 39,8 miliardy korun. Jednotlivá ministerstva by měla předložit své návrhy do 20. srpna a v září bude o rozpočtu jednat vláda.

Inzerát na prodej Komerční banky vyjde příští týden

Inzerát na prodej Komerční banky vyjde nejpozději koncem příštího týdne. Nebude však obsahovat výši státního podílu určeného k prodeji, protože tam může ještě dojít ke změně, řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Stát drží prostřednictvím Fondu národního majetku v Komerční bance 48,7 procenta akcií, 13,6 procenta z tohoto balíku si však nárokuje slovenský Fond národního majetku.

Zákon o státním občanství by se mohl týkat 30 tisíc krajanů

Zákon o státním občanství, který umožní získat české občanství i krajanům, by se mohl týkat přibližně 30 tisíc lidí. Po jednání komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí to uvedl její předseda Milan ›paček. Podle něj zákon přináší vedle morální satisfakce také možnost, že si krajané po získání českého občanství budou moci kupovat v ČR nemovitosti. Komise se nevěnovala problému restitucí pro krajany, které nová legislativní norma neřeší. Někteří její členové však zastávají názor, že bude nutné se touto záležitostí zabývat.

Žantovský se zlobí na Grulicha, že podvedl senátory

Senátor Michael Žantovský 'ODA) kritizoval ministra vnitra Václava Grulicha 'ČSSD) za to, že před schválením zákona o státním občanství senátorům slíbil, že se vláda bude zabývat i restitucemi. Den po schválení zákona však premiér Miloš Zeman oznámil, že navracení majetku krajanům nepřichází v úvahu. "Pánové Grulich a Zeman tak společně napsali novou stránku v dějinách české politické podlosti. Dosáhli tím však jediného: pozměňovací návrh, kterému Václav Grulich svým falešným příslibem zabránil, podáme v nejbližších dnech jako samostatný senátní návrh zákona," prohlásil Žantovský na tiskové konferenci.

Přijetí zákona ocenil zástupce Čechů žijících v Rakousku Ota Koutný, který se zasedání komise zúčastnil. Uvedl, že řadu krajanů bude tento krok motivovat k větší pomoci České republice. Koutný se vyslovil pro možnost písemné účasti krajanů v českých volbách prostřednictvím zastupitelského úřadu. Restituce majetku je podle něj "bolavá záležitost", která by asi měla být řešena s každým individuálně.

Srp vidí za informacemi o své spolupráci s StB Unii svobody

Kandidát sociální demokracie do Senátu Karel Srp označil zveřejnění informací o své údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností 'StB) za součást předvolebního boje. Naznačil, že v jeho pozadí je Unie svobody. "V den, kdy v Lidových novinách vyšel článek 'o Srpově spolupráci s StB), tak se v ulicích Prahy objevily plakáty Ivana Medka," řekl novinářům Srpův kolega z Artfóra - Jazzové sekce Karel Mašita. Patrik Nacher z Medkova volebního štábu reagoval slovy, že sociální demokracie má v Praze tak mizivý zisk, že ztrácet čas a energii diskreditací jejího kandidáta je nesmysl. Dodal, že Srp nemá v doplňovacích senátních volbách žádnou šanci na úspěch a reálnými Medkovými protikandidáty jsou Jiřina Jirásková, nominovaná ODS, a nezávislý kandidát Václav Fischer.

Organizátora obchodu s kokainem dopravili Kolumbijci do Prahy

Organizátora mezinárodního obchodu s kokainem Václava Novotného-Urbana přivezli do Prahy kolumbijští policisté, aby ho předali českým kolegům. Drogový boss je v ČR druhým rokem stíhán za organizování dovozu 60 kilogramů čistého kokainu z Kolumbie. Vydání Novotného-Urbana je podle policejní mluvčí tečkou za operací Aligátor, při níž předloni policie zadržela uvedenou drogu. Ta byla podle odborníků velmi čistá a na černém trhu by mohla být prodána zhruba za 350 miliónů korun, neboť z ní bylo možné vyrobit přes milión dávek.

Krnovští radní a místní Romové čelí antiromské petici

Zlepšit soužití mezi krnovskými Romy a ostatními obyvateli se usilovně snaží zástupci Romů a místní radní. Čelí totiž petici podepsané stovkou Krnovanů upozorňující na problémy s jejich romskými sousedy. Signatáři tvrdí, že situaci zavinila minulá vedení města, která Romy soustředila do jedné čtvrti. Poukazují na nepořádek v ulicích, hluk a neurvalé chování mladých Romů. " Jak uvedl místostarosta Krnova Jiří Vodička, nejde o žádné vzájemné fyzické či rasistické útoky. Problém spočívá v tom, že v ulicích bydlí převážně starší lidé, kteří chtějí klid, a ten jim Romové svým temperamentem narušují. Radní se již s Romy dohodli, že v neklidné čtvrti, které místní neřeknou jinak než krnovský Bronx, se urychlí zbudování policejních kamer.

Na Úřadu vlády je nanejvýš 40 poradců

Nanejvýš čtyři desítky poradců zaměstnává Úřad vlády, odhaduje Libor Vacek, mluvčí ministra financí Pavla Mertlíka. Nedávné tvrzení odborového předáka a senátora za ČSSD Richarda Falbra, že počet poradců na předsednictvu vlády přesáhl čtyři stovky, označil Vacek za úsměvné. Tolik má úřad zaměstnanců, nikoliv poradců, tvrdí Vacek. Odmítl ale sdělit, na kolik peněž ministerští poradci stát přijdou.

Iniciativa Impuls '99 své anonymní sponzory zveřejňovat nehodlá

Diskuse kolem anonymních sponzorů občanské iniciativy Impuls '99 nepřiměje jeho aktéry, aby zveřejňovali jména svých přispěvatelů. ČTK to řekl jeden z mluvčích iniciativy, vydavatel Martin Jan Stránský. Dodal, že institut anonymního darování je v západních zemích chráněný. Lidové noviny upozornily, že iniciativa podléhá stejným nešvarům, jaké kritizuje u politických stran. "Velmi pečlivě evidujeme anonymní dárce a kdybychom z jakéhokoli důvodu byli žádáni legitimním orgánem, abychom to zveřejnili, tak okamžitě," řekl Stránský. Občanská sdružení nemusejí své sponzory zveřejňovat. Politické strany musejí naopak o svém financování pravidelně informovat.

Důvěra občanů v banky je nejvyšší za poslední tři roky

Důvěra občanů v banky a peněžní ústavy dosáhla v červenci 47 procent, a je tak nejvyšší od roku 1996. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Peněžním ústavům důvěřují častěji lidé s dobrou životní úrovní, konkrétně 58 procent, dvě třetiny potenciálních voličů ODS a 60 procent duševně pracujících. Naopak bankám nedůvěřují dvě třetiny příznivců komunistů, 58 procent lidí se špatnou životní úrovní a 57 procent dotázaných nad 60 let.

V Temelíně byly odzkoušeny motory čerpadel

V jihočeské jaderné elektrárně Temelín byly úspěšně odzkoušeny motory cirkulačních čerpadel prvního výrobního bloku. Záběh každého z motorů trval šest hodin. Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr při své poslední návštěvě Temelína uvedl, že termín dostavby i rozpočet elektrárny budou dodrženy. Termín pro zavezení paliva do reaktoru prvního hlavního výrobního bloku je srpen 2000. Dosavadní rozpočet elektrárny předpokládá investice 98,6 miliardy korun. Prostavěno již bylo 71 miliard korun.

V ČR hrozí zánik až 15 pivovarů

V současné době hrozí v České republice zánik 12 až 15 malým a středním pivovarům. Na pátém ročníku Pivních slavností to v Humpolci uvedl prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Stanislav Bernard. Podle jeho slov zaniklo od roku 1989 16 tuzemských pivovarů, takže jich dosud vyrábí v ČR něco přes čtyřicet. Malé pivovary zaměstnávají asi 1500 až 1800 pracovníků a v rámci svých regionů hrají důležitou roli z hlediska zaměstnanosti. Podle Bernarda každé pracovní místo v pivovarnictví znamená v průměru pět dalších míst v navazujících odvětvích. Posláním malých pivovarů je podle jeho slov navíc zachování českého piva v tradiční podobě, a to jak po stránce klasické výrobní technologie, tak i z hlediska rozmanitosti chuti piva.

Importér Budvaru v Británii vyhrál spor s Anheuser-Buschem

Londýnský magistrátní soud zamítl ve čtvrtek 29. července žalobu firmy Anheuser-Busch 'AB), kterou tento americký pivovar podal na ředitelku společnosti BB Supply Centre Ltd., jež v Británii distribuuje pivo Budweiser Budvar. AB tentokrát nenapadl názvy Budweiser a Bud, ale informaci na etiketách piva Budweiser, která hovoří o tom, že budějovické pivo se v Českých Budějovicích vaří od roku 1265. Touto kauzou se dlouholetý známkoprávní spor mezi Budějovickým Budvarem a firmou Anheuser-Busch přenesl z obchodní úrovně do oblasti trestního práva. "Tento soudní verdikt pokládám za potvrzení historické pravdy, že budějovické pivo pochází z Čech a nikoli z Ameriky. Kdyby to bylo naopak, musela by se přepsat historie," uvedl k rozhodnutí soudu ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Budvar vede s AB na britských ostrovech soudní spory o práva k užívání názvu Budweiser a Bud již od sedmdesátých let. Argumenty amerického pivovaru byly britským soudem i patentovým úřadem již šestkrát zamítnuty. Podle rozhodnutí High Court of Justice z července 1998 mají obě společnosti právo registrovat a užívat ochrannou značku Budweiser.

Společnost ›koda Auto zahájí montáž Felicií v ruském Iževsku

Na ruském velvyslanectví v Praze bude ve čtvrtek podepsána smlouva o realizaci česko-ruského mezivládního projektu na výrobu a montáž automobilů ›koda v bývalém závodě Ižmaš v ruském Iževsku. Protože společnost ›koda Auto nechce podle předsedy představenstva Vratislava Kulhánka zpočátku příliš riskovat, zakládá nejprve malý podnik. "Bude-li v Rusku všechno v pořádku, proběhne navyšování jeho kapitálu. Předpokládáme, že ještě tento rok bychom v Iževsku smontovali pár tisíc vozů," řekl Kulhánek.

Končí mezinárodní Technivalparty

V okolí bývalého vojenského letiště Hradčany na Českolipsku končí šestý ročník mezinárodní Technivalparty, které se zúčastnilo zhruba 2000 lidí z celé Evropy. Obecní úřad hodlá s organizátory nepovolené akce zahájit správní řízení. Proti party obec nic neměla, požadovala jen, aby byly zajištěny základní hygienické a bezpečnostní podmíny. Ty však organizátoři nesplnili. Vojenský prostor je minimálně střežen a účastníkům hrozila řada nebezpečí, mimo jiné i zbytky munice. Policie proti nepovolené akci nezasáhla, údajně ji ale měla pod kontrolou.

Do Prahy se přijelo učit češtinu 190 studentů z celého světa

Zdokonalovat se ve znalosti českého jazyka přijelo do Prahy 190 účastníků tradiční Letní školy slovanských studií ze 35 zemí světa. Studenti i učitelé bohemistiky prožijí v ČR celý srpen. Letní školu pořádá každoročně Filozofická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s ministerstvem školství, letošní kurs je již třiačtyřicátým. "Polovina z účastníků školy jsou stipendisté, kteří přijeli do ČR v rámci výměnných stáží, druhou polovinu tvoří lidé, kteří si měsíční výuku zaplatili," řekl ředitel školy Jan Kuklík. Mezi studenty jsou i potomci českých krajanů, kteří se chtějí zdokonalovat v gramatice. Vedle každodenní pětihodinové výuky čeká studenty bohatý kulturní program.

Senátoři chtějí zřídit Památník doby nesvobody 1939-1989

Zřídit Památník doby nesvobody 1939- 989, který by měl shromažďovat informace o padesátiletém období dějin, kdy v České republice vládly totalitní režimy, se rozhodla desítka senátorů. Podle jednoho z nich Michaela Žantovského 'ODA) by tyto informace mohly využívat mimo jiné generace mladých lidí, které nezažily ani nacistickou okupaci, ani období komunistické vlády. Podle návrhu by měl být Památník financován ze státních peněz. "Rovnalo by se to jedné desetině příspěvku, kterým stát přispívá na činnost politických stran. V současné době je to méně než dvacet miliónů korun," řekl Žantovský. Podle jeho představ by to neměl být velký úřad. Informace bude šířit především prostřednictvím Internetu.

Hnutí Duha připravuje koncert a pochod pro Národní park ›umava

Upozornit na možnost různých přístupů k likvidaci kůrovcové kalamity na ›umavě je hlavním cílem koncertu a pochodu, které o víkendu pořádá Hnutí Duha. Jeho aktivisté spolu s ekology z dalších nevládních organizací již týden vlastními těly brání kácení kůrovcem napadených stromů v prvních zónách šumavského parku. "Chceme ukázat rozdíl mezi dvěma různými přístupy k likvidaci kůrovce, reprezentované managementem národních parků ›umava a Bavorský les. Zatímco v Bavorském lese se již 15 let v prvních zónách a v části druhých zón proti kůrovci nezasahuje, v šumavském parku se koncepce již třikrát měnila a je stále nefunkční," řekl vedoucí lesního programu Hnutí Duha Jaromír Bláha. Na dvacet ekologů stále pokračuje v blokádě stromů v prvních zónách šumavského parku, zahájené před týdnem.

Ve Smržovce vzniká první soukromé přírodovědné muzeum

Sbírky hmyzu z celého světa, českého ptactva a minerálů představí první české soukromé přírodovědné muzeum, které vzniká ve Smržovce na Jablonecku. Veřejnosti se prvně představí v pátek 13. srpna, řekl jeho majitel Vít Picek, který vlastní jednu z největších sbírek tesaříků na světě. V ojedinělé expozici bude vystavovat všech 34 řádů hmyzu.

Hladina vody v Labi se snižuje

Panující sucho odhalilo v posledních dnech u levého břehu Labe pod Tyršovým mostem v Děčíně takzvaný hladový kámen. Objevení tohoto plochého kamene nad hladinou Labe předznamenávalo v minulosti podle děčínských historiků vždy hladové roky v důsledku sucha. Na plochém kameni o rozměrech přibližně tři krát čtyři metry je vytesána řada nápisů. První je podle ředitele děčínského Okresního muzea Milana Rosenkrance datován rokem 1616 a označuje tehdejší nízký stav hladiny Labe. Nejznámější jsou však poměrně mladé nápisy, a to z první poloviny dvacátého století. V roce 1911 nechal Franz Mayer vytesat na kámen německý nápis "Uvidíš-li mne, zaplač".

Český muzikál Krysař míří na Slovensko

Po českém muzikálu Dracula se slovenští diváci mohou těšit i na dílo Daniela Landy Krysař. Premiéru muzikálu na bratislavské Nové scéně oznámili strůjci celého podniku na 8.října a pak je do června zaručených ještě 100 repríz představení, na které se v České republice přišlo podívat více než 350.000 návštěvníků.

Restaurace Planet Hollywood v Praze bude od září zavřena

Praha přijde koncem srpna o kus Ameriky - s filmovým průmyslem a jeho hvězdami spojená restaurace Planet Hollywood k 31. srpnu zavře své dveře. Cizinci i Pražané tak přijdou o možnost posedět mezi rekvizitami ze známých amerických trháků a dát si například míchaný koktejl Jurský park. "Nenaplnily se propočty původního managementu, uzavřené smlouvy byly na úplně jinou úroveň trhu," zdůvodnila na dotaz ČTK uzavření pražské pobočky Planet Hollywood její generální ředitelka Ivana Souhradová.

Lidé v Bílé Vodě uctí císaře, aby upozornili na nezájem politiků

Pamětní desku císaři Josefu II., jediné hlavě státu, která za bezmála pět set let existence navštívila Bílou Vodu na Jesenicku, se rozhodli odhalit tamní občané. Chtějí tak upozornit na to, že staří panovníci i současní politici se vyhýbají odlehlým vesnicím, kde se voliči počítají na stovky či desítky. Bílá Voda leží v Javornickém výběžku, v nejsevernějším koutě Moravy a Slezska na hranici s Polskem. V roce 1950, kdy komunistická moc zrušila v zemi 720 ženských klášterů a vyhnala z nich 10.000 sester, uvěznila v odlehlé obci řeholnice z deseti řádů a kongregací.

Česká astronomická společnost vydala brožuru k zatmění Slunce

Informační brožuru k srpnovému zatmění Slunce vydala Česká astronomická společnost. Vedoucí tiskového odboru Kanceláře Akademie věd České republiky Jana Křížová doplnila, že nejucelenější informace o zatmění Slunce mohou lidé získat na internetové adrese amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír 'NASA) http://sunearth.gsfe.nasa.gov/eclipse/eclipse.htm. .

Úplné zatmění Slunce bude vidět v pásu širokém asi 110 kilometrů, který v Evropě povede přes Francii, Lucembursko, jižní Německo, Rakousko, Maďarsko a Rumunsko. Z jihu území ČR bude viditelné zhruba osmadevadesátiprocentní překrytí Slunce Měsícem.

Hokejový obránce ›légr se upsal na další dva roky Pittsburghu

I v následujících dvou sezónách bude český hokejový obránce Jiří ›légr oblékat dres Pittsburghu Penguins v zámořské Národní hokejové lize 'NHL). Na tuto dobu totiž osmadvacetiletý olympijský vítěz z Nagana podepsal s "Tučňáky" novou smlouvu, která mu zaručuje příjem 2,3 miliónu dolarů.

Střelec Bakeš má po družstvech i individuální titul mistra Evropy

Český reprezentant Milan Bakeš z SKP Rapid Plzeň získal v úterý na mistrovství Evropy ve velkorážných zbraních titul evropského šampióna ve standardní pušce na 3x20 ran ve francouzském St. Jean de Marsacq nástřelem 582 bodů. Prvenství již získal jako člen družstva ve velkorážné terčovnici na třikrát 40 ran. V soutěži družstev Češi skončili pátí, prvenství získali Norové. Finále pro Bakeše nezačalo dobře. Při jedné ráně mu explodovala patrona a zničila závěr pušky, který českého střelce zranil v obličeji. Po prohlídce oficiální lékař konstatoval, že nemusí pokračovat. S vypůjčenou puškou však podal českých reprezentant výborný výkon a vybojoval titul mistra Evropy.

Krátce o dnešním počasí v České republice:

Ppolojasno, teploty 26 až 30 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.