Zprávy středa, 05. července 2000

Nyní podrobněji:

Sněmovna ustavila svou vyšetřovací komisi pro objasnění kauzy IPB

Poslanecká sněmovna ustavila v úterý parlamentní vyšetřovací komisi pro objasnění rozhodování státu v Investiční a Poštovní bance (IPB) od doby jejího vzniku do letošního červnového uvalení nucené správy na tuto banku a jejího prodeje Československé obchodní bance (ČSOB). Svá zjištění bude muset komise předložit sněmovně do konce června příštího roku. Vyšetřovací komise bude mít deset členů, přičemž každá z pěti politických stran zastoupených ve sněmovně v ní bude mít dva zástupce. Sněmovna také rozhodla, že členy vyšetřovací komise zvolí v pondělí 10. července a jejího předsedu pravděpodobně 11. července. Teprve po zvolení těchto členů bude moci komise začít pracovat, neboť první zasedání může svolat jen její předseda.

Původním iniciátorem vzniku vyšetřovací komise byla ODS, které se nelíbí rychlý prodej IPB Československé obchodní bance. ODS navrhla, aby komise objasnila a prošetřila rozhodování státu v IPB od jejího vzniku do uvalení nucené správy na IPB a jejího prodeje Československé obchodní bance. Tento návrh ale sněmovna nepodpořila. Narozdíl od ODS však uspěla KDU-ČSL, která navrhla, aby komise objasnila rozhodování státu a jednotlivých osob a institucí v IPB od vzniku Investiční banky až po uvalení nucené správy na IPB a její následný prodej. Vedle návrhu lidovců sněmovna schválila i iniciativu ČSSD, na jejímž základě bude komise zjišťovat konkrétně příčiny ztráty majority státu v IPB, okolnosti výběru strategického partnera banky, příčiny neuspokojivého hospodaření IPB vedoucího ke ztrátám a příčiny, jež vedly k uvalení nucené správy na IPB a jejímu prodeji.

Ustavení parlamentní vyšetřovací komise ve věci Investiční a Poštovní banky podpořili 194 ze 195 poslanců. Jediný, kdo vznik komise nepodpořil, byl předseda sněmovny a šéf ODS Václav Klaus. Ten uvedl, že považuje parlamentní vyšetřovací komisi, která má objasnit rozhodování státu v Investiční a Poštovní bance (IPB), za "paskvil". Podle Klause komise dostala do vínku "úplně jiné úkoly, než jaké by mělo smysl zkoumat". Dodal také, že se rozhodně bude zajímat o kauzu IPB jako občan a politik.

Sněmovna znovu vytvořila stálou komisi pro bankovnictví

Poslanecká sněmovna v úterý po téměř dvouleté přestávce znovu vytvořila stálou komisi pro bankovnictví. Komise, jejíž vytvoření navrhli komunističtí poslanci, by se podobně jako v minulosti měla zabývat například problematikou bankovního sektoru či návrhy zákonů, které parlament projednává a jež se týkají bankovnictví. Členy komise sněmovna zvolí příští pondělí a jejího předsedu o den později. Komise pro bankovnictví pracovala ve sněmovně do voleb v roce 1998, po nichž ale nebyla obnovena. Například poslanci z Unie svobody se ale počátkem tohoto roku pokusili ji znovu vytvořit, ale se svým záměrem neuspěli.

Sněmovna souhlasí se zefektivněním části bezpečnostních prověrek

Zefektivnění a tím zrychlení části bezpečnostních prověrek má umožnit novela zákona o ochraně utajovaných skutečností, kterou přijala Poslanecká sněmovna. Podle předlohy, kterou ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Václav Havel, by se zájemci o prověrky již nemuseli podrobovat například zdravotním prohlídkám. Novinkou má být i to, že ministerstvo obrany by mohlo provádět část prověrek svých lidí samo. Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas (ODS) od novely očekává nejen zefektivnění prověrek, ale i to, že bude možné prověřit dostatečný počet osob. Novela reaguje v tomto případě na problém, kdy Národní bezpečnostní úřad, který prověrky zajišťuje, má dlouhodobé potíže zvládnout nápor zájemců o ně.

Poslanecká sněmovna se nedokázala shodnout, který ze čtyř navržených kandidátů by se měl stát prvním českým ombudsmanem. Nejvíce hlasů získal v tajné volbě předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný, kterého navrhli senátoři ODS. První reakce poslanců naznačují, že ani ve druhém kole volby by žádný z kandidátů nemusel být zvolen.

SÚJB vydá ČEZ povolení k zavážce Temelína v nejbližších dnech

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) v úterý oznámil, že v nejbližších dnech vydá elektrárenské společnosti ČEZ povolení k zavážení jaderného paliva do Jaderné elektrárny Temelín (JETE). SÚJB upozornil, že zavezení ještě nepředstavuje zahájení řízené štěpné řetězové reakce. To se předpokládá zhruba do 40 dnů od ukončení zavážky paliva, která sama o sobě bude trvat zhruba 11 dnů. Podle informací z ekologických kruhů začne zavážka již ve středu večer. Ekologové proti zavezení paliva do JETE protestovali před pražským hotelem Pyramida, ve kterém se konala valná hromada a.s. ČEZ. Další odpůrci elektrárny, kteří jsou drobnými akcionáři ČEZ, zasedlo do jednacího sálu, aby dali nesouhlas najevo přímo v místě jednání. Ekologové požadovali, aby ČEZ se zavezením paliva počkal do doby, než bude uspořádáno referendum o spuštění elektrárny. Vyhlášení referenda však vyloučil vicepremiér Pavel Rychetský. To podle něj "nebude a ani být nemůže", protože ho nynější český ústavní pořádek neumožňuje. Vicepremiér vyloučil i jednání předsedů rakouské a české vlády Wolfganga Schüssela a Miloše Zemana o tomto problému. "Určitě se takové jednání nechystá," řekl Rychetský s tím, že ČR se připojila k sankcím Evropské unie vůči Rakousku kvůli vstupu nacionalistické strany Svobodných do rakouské vlády. "Bilaterální vztahy s představiteli rakouské vlády jsou zmrazeny," dodal. Reagoval tak na prohlášení Schüssela, že by se o problémech spojených se spuštěním Temelína nyní mělo jednat s kolegy v české vládě, a to i na úrovni premiérů. Před úřadem spolkového kancléře ve Vídni protestovala skupina aktivistů z ekologické organizace Global 2000 v rámci "akčního dne proti Temelínu". Demonstranti vyzvali ministra hospodářství Martina Bartensteina, aby zakázal dovoz elektřiny z ČR.

Kavan se loučil s Rjabovem, jenž ukončil své působení v ČR

Česká republika má zájem na rovnoprávných a vzájemně výhodných politických i ekonomických vztazích s Ruskou federací, řekl ministr zahraničí Jan Kavan ruskému velvyslanci Nikolaji Rjabovovi. Ministr se s ním setkal v souvislosti s ukončením Rjabovova působení v čele ruského velvyslanectví v Praze. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Rjabov podle něj konstatoval, že vzájemné vztahy v uplynulém období ovlivňoval složitý proces transformace v obou zemích, a vyjádřil přesvědčení o jejich dalším pozitivním vývoji. Ministr Kavan podle Pospíšila s politováním konstatoval, že se nepodařilo realizovat některé vzájemné kontakty, především několikrát ruskou stranou odloženou návštěvu ruského ministra zahraničí v České republice. Ministr Kavan zdůraznil zájem České republiky o rozvoj vzájemné ekonomické spolupráce.

Úřady zamítly žádosti slovenských Romů o azyl, ti se vracejí domů

České úřady zamítly žádosti několika desítek slovenských Romů, kteří předminulý víkend požádali v ČR o politických azyl. V rámci dobrovolné repatriace se kolem 170 slovenských občanů vrátí zpět do vlasti. Od začátku roku do 3. července požádalo v ČR o azyl 365 Slováků, ale žádný z nich s žádostí neuspěl. Kolem 170 slovenských občanů, především Romů, přicestovalo do ČR asi před 11 dny. Poté, co požádali o azyl, byli převezeni do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. Slovenští uprchlíci většinou žádali o azyl z rasových a ekonomických důvodů. Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel již dříve ČTK prozradil, že slovenští Romové v žádostech o udělení azylu nejčastěji jako důvody opuštění vlasti uváděli snížení sociálních dávek a příspěvku v nezaměstnanosti. Až pak prý v žádostech figurovala nespokojenost s politickou situací na Slovensku. Se zamítnutím žádostí českými úřady je spokojen. "Verdikt vnímáme pozitivně jako nezaujatý," řekl v úterý Gandel. O tom, že slovenští Romové mají důvod žádat o politický azyl, je naopak přesvědčen šéf ostravské organizace Společenství Romů na Moravě Petr Horváth. "V České republice jsou rovněž porušována lidská práva Romů, ale se Slovenskem se to nedá srovnat," řekl dnes ČTK. Do některých slovenských obcí mají podle něj Romové zakázán vstup a musejí žít v nelidských podmínkách v osadách. "Tamní úřady s nimi nejednají jako s lidmi," uvedl Horváth. Zamítnutí žádostí českými úřady hodnotí jako diplomatický tah, protože vztahy obou zemí jsou velice křehké. "Doporučíme Romům na Slovensku, aby žádali podobně jako lidé z ČR o azyl například ve Finsku," podotkl Horváth.

Velitel bývalé Stb Lorenc se bude zodpovídat ze zneužívání pravomocí veřejného činitele ve spolupachatelství

Poslední velitel československé Státní bezpečnosti generál Alojz Lorenc se bude na Slovensku před vojenským soudem odpovídat jen z trestného činu zneužívání pravomocí veřejného činitele ve spolupachatelství. Podobně jako v České republice nebude generál odsouzen za skartaci svazků StB, protože tento čin nespáchal. Novinářům to řekl prokurátor Vyšší vojenské prokuratury v Trenčíně Dušan Kováčik. "Minulou středu jsem podal k Vojenskému obvodnímu soudu v Bratislavě obžalobu na Alojze Lorence pro trestný čin zneužívání pravomocí veřejného činitele ve spolupachatelství. Lorenc spolu se svými spolupracovníky od října 1998 do 17. listopadu 1989 nezákonně organizoval v tehdejší ČSSR preventivní izolaci velkého počtu občanů (...)," zdůvodnil své rozhodnutí prokurátor. Lorencovi hrozí nepodmíněný trest odnětí svobody od tří do deseti let. Termín zahájení soudního přelíčení není zatím znám.

Lorenc byl v květnu 1993 odsouzen v České republice za zneužití pravomoci veřejného činitele ke čtyřem letům odnětí svobody. Rozsudek byl zdůvodněn nezákonným zadržováním několika desítek disidentů během protikomunistických demonstrací koncem 80. let, mezi nimiž byl i nynější prezident Václav Havel. Zatímco jeho společníci v procesu, bývalý ministr vnitra František Kincl a Lorencův zástupce, šéf kontrarozvědky Karel Vykypěl si tresty odpykali, Lorenc využil rozdělení československé federace a v souladu s mezinárodním právem jako slovenský občan nenastoupil k výkonu trestu do české věznice. Na Slovensku pak začalo jeho stíhání od počátku.

ČBK doporučila na jednání sympozia evropských biskupů téma rodiny

Témata křesťanský život v rodině, manželství, děti, svět práce, svět nemocných a starých lidí doporučila pro jednání sympozia Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) v roce 2001 nebo 2002 Česká biskupská konference (ČBK). Novinářům to v úterý na závěr dvoudenního zasedání ČBK na Velehradě na Uherskohradišťsku řekl kardinál Miloslav Vlk. "Předmětem sympozia má být vztah mezi církví a běžným každodenním životem. Všech čtyřiatřicet biskupských konferencí sdružených v CCEE předloží svá témata na říjnovém plenárním zasedání v Bruselu. Zde bude vybráno jedno téma a jmenována přípravná komise ze tří biskupů a tří teologů, uvedl mluvčí ČBK Daniel Herman. Biskupové se na Velehradě zabývali také přípravou XV. Světového dne mládeže - Řím 2000, kterého se mají od 15. do 20. srpna zúčastnit až dva milióny mladých lidí z celého světa. Z České republiky pojede asi 4000 mladých lidí, uvedl mluvčí. "České národní centrum bude v areálu baziliky Santa Croce in Gerusalemme (Svatý kříž v Jeruzalémě), která je římským titulárním chrámem kardinála Miloslava Vlka. Pracovní skupiny budou mít zázemí v areálu přilehlého cisterciáckého kláštera, ve školách a rodinách," informoval Herman.

V Brně a okolí si lidé připomenou památku věrozvěstů i Husa

Připomínce křesťanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje budou věnovány bohoslužby Církve československé husitské, které se 5. července od 10:00 uskuteční v Husově sboru v Botanické ulici v Brně. Potvrdila to vedoucí kanceláře Diecézní rady Církve československé husitské v Brně Michaela Ravonjisonová. Památku další významné osobnosti církevních i národních dějin, českého reformátora Jana Husa, uctí vzpomínkové hranice, které 5. července vzplanou v Bílovicích nad Svitavou a o den později v Ořechově. Husovi budou věnovány i slavnostní bohoslužby, které se v Husově sboru uskuteční 6. července od 17:00. Ve spolupráci s Diecézní radou Církve československé husitské je pořádá Kostnická jednota. Cyrilometodějská mise na Moravě spadá do druhé poloviny devátého století. Tradice k ní náležící je obecně spojována s duchovním odkazem křesťanství v dějinách českého státu a se základy, na nichž vznikl. Na 6. července připadá 585. výročí upálení kazatele Jana Husa.

Ve Velké Lhotě si připomenou odkaz Mistra Jana Husa

Odkaz českého reformátora Mistra Jana Husa si 6. července, v den 585. výročí jeho upálení v Kostnici, připomenou účastníci setkání v Evangelickém tolerančním areálu ve Velké Lhotě na Jindřichohradecku. Informovala o tom evangelická farářka a historička Eva Melmuková. Slavnostní setkání začíná ve čtvrtek v 09:00 v horním kostele přednáškou na téma Mistr Jan Hus skutečný a současný, následovat budou hudební ozvěny české reformace a vystoupení pěveckého sboru. Součástí akce je i otevření dvou výstav: "Známe Husův odkaz?" a "Jak vnímám les", která obsahuje výtvarné práce žáků telčské Základní umělecké školy.

Pro propuštěné zaměstnance dolu Kohinoor vznikne centrum mobility

Kvůli útlumu provozu dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku bude vytvořeno středisko pro pracovníky ohrožené nezaměstnaností. Centrum pracovní mobility pro řešení zaměstnanecké problematiky vznikne ve spolupráci mostecké firmy Asista a Integrované střední školy technické v Mostě-Velebudicích. Sdělil to zástupce ředitele školy pro praktické vyučování Václav Hříbal. "Cílem projektu je zvýšení pracovního uplatnění propouštěných nebo nezaměstnaností ohrožených pracovníků dolu Kohinoor, jejich orientace a nalezení nové pozice na trhu práce," uvedl Hříbal. Nedílnou součástí je široká nabídka rekvalifikačních programů zakončených výučním listem nebo zaměřených na zdokonalení v profesi, kterou havíři vykonávali, doplnil. Ze zhruba 500 horníků, kteří opustí brány Kohinooru k 31. srpnu, projevilo podle vedoucího rekvalifikačního střediska pro dospělé Jaroslava Vodičky zájem o zapojení do projektu asi 250.

Okres Most vykázal na konci června míru nezaměstnanosti 21,05 procenta, což představuje meziměsíční nárůst o 0,44 procentního bodu.

Z orlické přehrady plují lodě až do Týna nad Vltavou

Pravidelnou lodní dopravu na sedmačtyřicetikilometrové trase mezi Orlíkem nad Vltavou na Písecku a Týnem nad Vltavou na Českobudějovicku zahájila pražská společnost Quarter, jejíž lodě dosud vozily turisty pouze po orlické přehradě. Zástupce ředitele společnosti Jindřich Hospaska dnes ČTK řekl, že přepravu turistů zajišťuje v úterý, ve čtvrtek a v sobotu loď pro 150 cestujících, která vyjíždí v 08:00 z Týna nad Vltavou. Opustit hladinu přehradní nádrže Orlík umožnilo motorovým lodím Quarteru vzdutí hladiny Vltavy po vybudování vodního díla Kořensko, které bylo jednou z doprovodných staveb jaderné elektrárny Temelín. Možnost plavby na některé z celkových 69 kilometrů lodních tratí po Orlíku loni využilo na 50.000 turistů.

Krásy zámku v Rájci budou návštěvníci ve středu obdivovat v noci

Nezvyklou noční prohlídku zámku v Rájci na Blanensku, který budou moci turisté obdivovat za umělého osvětlení, připravila na středeční noc jeho správa. Příchozí budou komnatami provázet průvodci v kostýmech a při noční procházce bude hrát i dobová hudba. ČTK to řekla kastelánka Nora Lukášová. Rájecký zámek patří mezi nejzajímavější historické stavby na Blanensku. Podle Lukášové je rájecký zámek zatím jediný na jižní Moravě, který organizuje noční návštěvy. Rozšířené jsou zejména v jižních Čechách a údajně mezi prvními je zavedl zámek Rožmberk, po jehož chodbách prý v noci chodí Bílá paní.

Rájecký zámek byl postaven v 18. století ve francouzském stylu z období Ludvíka XIV. Patřil šlechtickému rodu Salmů a návštěvníci v něm naleznou i obrazárnu s 200 výtvarnými díly. Součástí zámku je také přilehlý park.

Dvojice mladých ekologů se zabydlela v pravěké jeskyni Šipka

Jeskyni Šipka na vrchu Kotouč u Štramberku na Novojičínsku, v níž byly na sklonku 19. století nalezeny pozůstatky pračlověka, znovu osídlili lidé. Dvojice mladých ekologů, která tam již 14 dní bydlí, tak chce poukázat na možnost žít zdravě i v dnešní společnosti. Je to podle nich zajímavější než rozbíjení výloh při ekologických manifestacích. Původně chtěli v jeskyni bydlet asi 14 dní, dnes však uvažují o tom, že tam zůstanou až do konce července. "Byli bychom rádi, kdyby po nás někdo převzal štafetu a jeskyni osídlil poté, co ji opustíme," poznamenal mladý ekolog. Jeskyně Šipka patří k nejvýznamnějším antropologickým nalezištím v České republice. V roce 1880 tam vědci objevili část mohutné dětské dolní čelisti pračlověka, velmi primitivní kamenné nástroje a mnoho kostí pravěkých zvířat. Stáří jeskyně odborníci odhadují na 40.000 let.

Ze sportu

Nejlepší pozice z českých týmů v žebříčku fotbalových klubů, který sestavuje Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků, patří pražské Spartě, která si udržela dvaačtyřicátou příčku. Slavia zůstává na pětapadesátém místě.

A na závěr zpráv informace o počasí v České republice

Silná bouře s vichřicí, která se v úterý vpodvečer přehnala přes střední Moravu, poničila několik domů a na řadě míst ztrhala elektrická vedení a polámala stromy. Ty v několika případech zatarasily ulice ve městech. Podle dostupných informací se řádění přírodních živlů obešlo bez zranění. František Lakomý z hydrometeorologické stanice v Luké na Olomoucku uvedl, že rychlost větru dnes při bouři v nárazech dosahovala bezmála 80 kilometrů za hodinu, což je podle odborníků síla vichřice.

A ještě informace o středečním počasí:

Proměnlivá oblačnost, místy, zejména na severu území přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 19 až 23 stupňů, na jihu místy až 25 Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha