Zprávy středa, 05. srpna 1998

ZPRAVY 5.8.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

A nyní podrobně:

Komplikace v uzdravování prezidenta Havla

Prezidenta Václava Havla postihla v úterý v časných ranních hodinách arytmie srdce, která podle lékařů zhruba půl hodiny ohrožovala jeho život. Po zásahu elektrickou kardioverzí, při níž se rytmus srdce upravuje elektrickým výbojem, a následné medikamentózní intenzivní terapii se po několika hodinách rytmus srdce upravil. Podle prezidentova ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka se opakování srdeční nedá vyloučit. Prezident nebyl při srdeční arytmii ani chvíli v bezvědomí, a později i přes únavu komunikoval písemně s okolím. Rentgenový snímek ukázal ústup nevzdušnosti plic, avšak počítačové vyšetření potvrdilo jejich počínající zánět.

Dnes ráno prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík uvedl, že lékaři nejsou spokojeni s přetrvávajícími teplotami Václava Havla, které svědčí o tom, že plicní zánět ještě není zcela potlačen. V nejbližší době proto bude hlavním úkolem lékařského týmu jejich snížení. Oběhová situace je relativně stabilizovaná. Podle Ilji Kotíka se občas sice objevují poruchy srdečního rytmu, ale nejsou dramatické a souvisí s probíhajícím zánětem plic. Prezident Václav Havel by už dnes mohl přejít z infúzní na normální stravu. Během dvou dnů by pak přešel na běžnou pooperační dietu.

Kancléř Kohl krizitoval Miloše Zemana

Německý kancléř Helmut Kohl v úterý důrazně kritizoval českého ministerského předsedu Miloše Zemana za jeho nedávné výroky o sudetských Němcích. V rozhovoru pro televizní stanici RTL kancléř prohlásil, že při nejbližší příležitosti dá Zemanovi jasně najevo, že na základě takového ostouzení není možné dobré sousedství. "Co řekl, je zcela nepřijatelné," konstatoval Kohl k Zemanovu přirovnání Sudetoněmeckého krajanského sdružení k českým republikánům a komunistům.

Česká vláda ústy svého místopředsedy Egona Lánského odmítla jako neopodstatněnou důraznou kritiku, kterou na adresu premiéra Miloše Zemana vyslovil kancléř Helmut Kohl. Kancléř podle Lánského vycházel z nesprávné interpretace. Vláda České republiky se nadále nebude vyjadřovat ke stanoviskům politiků Spolkové republiky Německo vycházejícím ze zcela nesprávné interpretace výroku premiéra Zeman, dodal Egon Lánský pro ČTK.

České ministerstvo zahraničí k výhružkám bavorského ministerského předsedy

Výhrůžky bavorského ministerského předsedy Edmunda Stoibera zablokováním přijetí České republiky do Evropské unie kvůli postoji Prahy vůči sudetským Němcům české ministerstvo zahraničí nezneklidňují. Uvedl to pro ČTK tiskový odbor ministerstva. "Pro nás jsou závazná vyhlášení bonnské a nikoliv bavorské vlády," zdůraznil úřad. Zároveň připomněl, že šéf spolkové diplomacie Klaus Kinkel opakovaně uvedl, že Bonn nehodlá spojovat dvoustranné historické problémy se začleňováním České republiky do unie. Bavorský premiér Zemana vyzval, aby svá vyjádření "jednoznačným způsobem" korigoval.

Omluvu od Miloše Zemana už minulý týden žádal německý ministr financí a šéf bavorské vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Theo Waigel. Také místopředsedkyně německých sociálních demokratů (SPD) Renate Schmidtová od českého premiéra požadovala, aby se omluvil.

Miloš Zeman se podle vyjádření svých podřízených omluvit nehodlá. Místopředseda české vlády Egon Lánský dal v pondělí kritická slova německých politiků do souvislosti se spolkový předvolebním bojem. Zemanova vyjádření o sudetských Němcích přitom negativně poznamenala i čtvrteční Kinkelovo jednání s ministrem zahraničí Janem Kavanem, který do Německa jel ihned po nastoupení do ministerské funkce i právě proto, aby se vyhnul poznamenání schůzky německými volbami.

Vláda dnes projedná ...

Výsledná podoba vládního programového prohlášení se nebude nijak významně lišit od verze, kterou kabinet schválil před týdnem. Uvedl to vládní mluvčí Libor Rouček s tím, že tento klíčový dokument bude na 99 procent schválen na dnešním zasedání vlády.

Programové prohlášení nové sociálně-demokratické vlády počítá v příštím roce se střídmými výdaji, které by měly umožnit prosazení vyrovnaného státního rozpočtu na rok 1999 a prostor pro další snížení úrokových sazeb. V rozhovoru pro agenturu Reuters to v úterý prohlásil ministr financí Ivo Svoboda. Uvedl také, že kabinet nebude usilovat o dříve avizované vrácení důchodového věku na původní úroveň a dokonce už ani nemá v plánu měnit tempo deregulace energií a nájemného, které navrhla předchozí pravicová vláda.

Nový sociálnědemokratický kabinet má dnes rozhodnout o personálním obsazení vládního výboru pro evropskou integraci a o předsedovi výboru pro začlenění země do Severoatlantické aliance. Mluvčí vlády Libor Rouček v rozhovoru pro ČTK nevyloučil, že oba výbory by mohl vést vicepremiér pro zahraniční a bezpečnostní politiku Egon Lánský.

Kabinet by se měl také zabývat závěry ze situace způsobené letošními červencovými povodněmi, a to především v oblasti Rychnova nad Kněžnou. Podle nejnovější bilance se povodňové škody odhadují na 1,47 miliardy korun. Zničeno bylo 35 domů a zaplaveno 1183 bytů.

Sociálnědemokratická vláda premiéra Miloše Zemana by měla také schválit uvolnění desetimiliónové částky na pomoc zmírnění následků povodní, které postihly východní část Slovenska. Podle vyjádření Libora Roučka by se mělo jednat o pomoc ve formě stavebních, nebo obývacích buněk.

Ministři se o Temelínu nedohodli

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr je pro revokaci vládního návrhu o ustavení odborné komise pro posouzení dostavby Temelína a je připraven nést odpovědnost za dostavbu Temelína. Sdělil to na setkání s novináři po téměř dvouhodinovém úterním jednání s ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem. Ministři se nedohodli na složení odborné komise. Podle Grégra by měla být komise vybrána na základě veřejné soutěže. O sporných otázkách hodlají ministři jednat na dalších setkáních.

Mimořádné zvonění ve Svatovítské katedrále

Mimořádně, v den šestého výročí úmrtí kardinála Františka Tomáška a k uctění památky obětí nedávných záplav na Rychnovsku, rozezněli v úterý odpoledne na dvacet minut zvoníci z Rychnova nad Kněžnou a z katedrály svatého Víta v Praze největší český zvon - šestnáctitunový Zikmund. Největší český a třetí největší evropský zvon Zikmund se ozývá jen čtyřikrát do roka. Doprovodily jej ještě svatovítské zvony Josef, pětitunový Václav a třiapůltunový Jan Křtitel. K rozhoupání všech čtyř zvonů je třeba alespoň tří desítek lidí.

Další humanitární zásilka na Slovensko

Už druhá humanitární zásilka darů českých měst a obcí odjela v úterý ze Zlína na Slovensko do záplavami postižené Jarovnice, obývané převážně Romy. Kamión odvezl především pitnou vodu, trvanlivé potraviny, hygienické a čistící potřeby, textil, obuv i dětské hračky. Všechny dary se do nákladního prostoru ani nevešly. "Posílali je lidé až z Chebu, Karlových Varů, Chomutova, přispěl nám prezidentský pár manželů Havlových a další. Na slovenské rodiny pamatovalo kolem 200 organizací, jež shromáždily dary tisíců českých občanů," řekl ČTK organizátor sbírky a předseda Sdružení dětí a mládeže Romů České republiky Jan Rác. Situace v Jarovnici není podle něj stále stabilizována. Romové nemají kde bydlet, dokonce ani kam si uložit dary, nulová je nabídka pracovních příležitostí. Konstatoval, že mají touhu se vystěhovat a většinou chtějí do Čech k příbuzným. Domy jsou v obci zničené a budovat nové je nákladné. Připomněl, že z 3900 občanů Jarovnice je 2700 Romů a nelegálně tam žilo 1400 dalších.

Byty pro vojáky z povolání

Na byty především pro mladé vojáky z povolání chce přeměnit ministr obrany Vladimír Vetchý některé prázdné vojenské objekty, například kasárna, která by bylo možné zrekonstruovat. Vzhledem k tomu, že opuštěných armádních objektů je u nás mnoho, pověřil Vetchý pracovníky ministerstva, aby mu sestavili jejich přesný seznam.

Žena ve vedení ministerstva financí

První ženou ve vedení ministerstva financí se stane Irma Zlatohlávková, kterou si ministr financí Ivo Svoboda vybral na funkci náměstka. ČTK to sdělila tisková mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.

Ekonomové o hospodářském růstu

Ekonomičtí experti se stejně jako Český statistický úřad domnívají, že hospodářství po letošní stagnaci nabere v příštím roce opět růstové tempo. Zatímco statistický úřad předpokládá v roce 1999 růst hrubého domácího produktu v rozmezí 1,2 až 2,0 procenta, odborníci očekávají až 2,5 procentní růst.

ČR se přihlásila k pravidlům EU o vývozu konvenčních zbraní

Česká republika se spolu s ostatními přidruženými zeměmi, které usilují o členství v Evropské unii, Norskem a Islandem, přihlásila k principům, jež státy "patnáctky" uplatňují při vývozu konvenčních zbraní. Jak v úterý ČTK oznámilo české ministerstvo zahraničí, v Bruselu byla publikována deklarace, v níž Česká republika a ostatní země prohlašují, že sdílejí cíle Kodexu chování Evropské unie při vývozech zbraní.

Závěrečné cvičení české jednotky před odjezdem do Bosny

Především na řešení konfliktů, které mohou vzniknout při volbách, bylo zaměřena úterní část závěrečného taktického cvičení, jímž ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku vrcholí příprava 7. mechanizovaného praporu SFOR před odjezdem na území Bosny a Hercegoviny. Příprava vojáků zahrnovala mimo jiné doprovod důležité osoby a prověřování prostorů pro uprchlíky. Dnes bude výcvik zakončen nácvikem řešení situací při návratu uprchlíků či při jejich neplánovaném příchodu.

Ministr Grulich: zavedení vízové povinnosti je třeba konzultovat

Dříve, než by Česká republika zavedla vízovou povinnost například pro občany Rumunska, Bulharska nebo obyvatele některých států bývalé Jugoslávie, je podle ministra vnitra Václava Grulicha nutné, aby tento krok předem projednala s představiteli příslušného státu. Ministr to uvedl v úterý v rozhovoru s novináři v Brně s tím, že vízovou povinnost nelze v žádném případě zavádět jednostranně a bez předběžných konzultací a dohod.

Roste počet ilegálních přechodů hranic

Počet lidí, kteří se pokoušejí tajně přejít českou státní hranici, stále roste. Vyplývá to ze statistických údajů České policie. Zatímco za loňský rok policie zaznamenala 29.339 nelegálních přechodů hranice, za prvních šest měsíců letošního roku jich zachytila už 18.721. Největší počet případů policisté zaznamenali na hranicích s Německem, kam se z České republiky pokusilo za první polovinu letošního roku přejít více než 13 a půl tisíce osob.

Firma EDS nařčení z úplatku odmítá

Firma EDS, o níž její bývalý spolupracovník Jan Březovský před měsícem veřejně prohlásil, že za přidělení zakázky na štábní informační systém poskytla KDU-ČSL řídící resort obrany úplatek 50 miliónů korun, se rozhodla bránit proti těmto tvrzením právní cestou, a dosáhnout tak očištění svého jména. "Při osobním jednání s ministrem Baštou jsme jej ujistili o tom, že společnost EDS nařčení vznesená Březovským rozhodně odmítá," uvedl v úterním prohlášení pro ČTK ředitel společnosti EDS pro Evropu, Střední východ a Afriku Graham Norton-Standen.

Navrátivší se Romové žádají o byty

Žádosti deseti romských rodin o přidělení bytu po návratu z ciziny shledal ostravský magistrát neoprávněnými. ČTK to sdělila mluvčí magistrátu Jolanda Pilařová. Pět z deseti romských rodin totiž podle ní před svým odjezdem do Kanady a Velké Británie vyměnilo své obecní byty za družstevní, a ty obratem prodaly. Čtyři další žadatelé zase nebyli před odjezdem do Kanady nájemci ani vlastníky žádných bytů a poslední rodina měla předchozí trvalé bydliště v Brně.

Pražské jaro v rakouské televizi

Ke 30. výročí rozdrcení Pražského jara v srpnu 1968 vysílala rakouská televize ORF v dokument nazvaný "Boj o Prahu. Televizními kamerami proti tankům". ORF v něm ukázala, že její živé zpravodajství o obsazení České republiky vojsky Varšavské smlouvy přebíraly televizní stanice z celého světa. Dokument mimo jiné ukázal, jak spolupracovníci tehdejšího ředitele Československé televize Jiřího Pelikána zřídili ilegální studia, která ještě několik dní vysílala necenzurované zpravodajství.

Čeští geologové v Nikaragui

Na pomoc Nikaragui, kterou stíhají častá zemětřesení a vulkanické jevy, přispěla letos Česká republika čáskou 1,9 miliónu korun. Například v rámci rozvojové pomoci států Rady pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zkoumají v posledních dvou letech pracovníci Českého geologického ústavu geologicky složité podmínky v této zemi. Podle geologů skýtá spolupráce s Nikaraguou do budoucna možnosti rozvoje obchodu v oblasti stavebnictví a průmyslu.

Česká rafinérská snížila ceny benzínů a nafty

Akciová společnost Česká rafinérská snížila ceny všech benzínů a motorové nafty pro tento týden. ČTK o tom v úterý informovali zákazníci rafinérií. Česká rafinérská tak pokračovala v předchozím trendu snižování cen pohonných hmot. Nejvíce, o 200 korun za tunu, se snížila cena olovnatého benzínu Super 96 (tj.o 15 haléřů na litr), cena bezolovnatého benzínu Natural 95 klesla o 170 korun za tunu (o 12,7 haléře/l). Ceny benzínu Speciál a motorové nafty se snížily o 50 korun za tunu.

Průzkum sledovanosti rozhlasu a čtenosti deníků

Český rozhlas Radiožurnál je se 17 procenty podílu na trhu a s 1,5 miliónu posluchačů nadále s velkým předstihem nejsledovanější rozhlasovou stanicí v České republice. Vyplývá to z průzkumu agentur STEM/MARK a GfK Praha, který se uskutečnil v období od 1. ledna do 30. června mezi 10.875 náhodně vybranými respondenty z celé České republiky. Na druhém místě je Frekvence 1 s 956.000 posluchači a podílem na trhu 10,4 procenta. Třetí skončilo Rádio Alfa, které poslouchalo 779.000 respondentů, podíl této stanice na trhu je 8,3 procenta.

Podle dalších výsledků průzkumu je nejčtenějším deníkem u nás Mladá fronta Dnes s 1,419 miliónu čtenářů. Na druhém místě je Blesk, který četlo v prvním pololetí 983.000 respondentů. Třetím nejčtenějším deníkem je Právo. V prvním pololetí jej četlo 856.000 respondentů.

Ze sportu:

Českomoravský fotbalový svaz věnuje milión korun na odstraňování následků záplav ve východních Čechách. Rozhodl o tom v úterý výkonný výbor ČMFS a podle slov zástupce generálního sekretáře Jana Obsta by tato částka měla stačit k obnovení provozu sedmi postižených hřišť na Rychnovsku.

Autor vítězné branky olympijského hokejového turnaje v Naganu, obránce Petr Svoboda, s největší pravděpodobností přeruší na několik dní rehabilitační pobyt v Itálii a přicestuje na čtvrteční exhibiční zápas mezi českým výběrem a Týmem hvězd NHL. Zpravodaji ČTK to potvrdil Jiří Vopršal z pořádající agentury IMA. Dvaatřicetiletý bek se původně 29. července pořadatelům akce omluvil s tím, že od soboty 1. srpna nastupuje na měsíc léčebný program. Podle Vopršala je Svoboda připraven a čeká jen na vládní speciál, který pro něj ve čtvrtek ráno přiletí.

Čtyřicetiletý ruský obránce Vjačeslav Fetisov přicestuje do Prahy na čtvrteční hokejovou exhibici proti českému výběru, v níž se objeví v roli kapitána Týmu hvězd NHL.

V úvodním kole tenisového turnaje v Torontu zvítězil Daniel Vacek nad Schalkenem z Nizozemska 4:6, 6:3, 6:4, zatímco Martin Damm prohrál s Francouzem Santorem 3:6, 4:6. Petr Korda, nasazený jako číslo dvě, měl v prvním kole volno.

Na turnaji v Amsterdamu uspěli v prvním kole Novák a Doseděl, vyřazen byl Ulihrach.

ČTK uveřejnila v úterý ideální sestavy prvního kola první fotbalové ligy, jak je vybraly jednotlivé sportovní redakce. All stars media tým bude zveřejňován po každém prvoligovém kole. All stars media 1. kola (V závorce počet zařazení do jednotlivých ideálních sestav a klubová příslušnost): Vorel (5, Blšany) - Kadlec (6, Drnovice) - Kováč (6, Olomouc), Šimák (6, Blšany) - Kubeš (7, Karviná), Baranek (4, Sparta), Otepka (6, Drnovice), Gedeon (4, Blšany) - T. Kučera (9, Slavia), Tuma (6, Drnovice), Prasek (6, Opava). Sestava ČTK: Kinský - Kadlec - Pokorný, Votava - Holeňák, Otepka, Baranek, V. Svoboda - Tuma, Kučera, Prasek.

A ještě předpověď pročasí:

Na území České republiky je dnes většinou oblačno, místy přeháňky a ojediněle i bouřky, později polojasno a přeháňky budou ustávat. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.