Zprávy středa, 07. července 1999

A nyní podrobně:

V pražské Betlémské kapli se konala bohoslužba za Jana Husa

Stovky účastníků slavnostní bohoslužby v pražské Betlémské kapli v úterý - ve státní svátek - uctily památku významného českého myslitele, kazatele a vůdce reformního hnutí, který působil i na půdě Univerzity Karlovy, Jana Husa. Ekumenickou bohoslužbu, kterou uspořádala při příležitosti 584. výročí upálení Jana Husa Církev československá husitská, vedl biskup René Hradský. Hus byl při kostnickém koncilu roku 1415 shledán kacířem za názory, které neodvolal. Řečníci ve svých promluvách připomněli Husovu mravní velikost i náboženskou opravdovost, kterými převyšoval mnohé své současníky i soudce. Zdůraznili, že právě pro tyto vlastnosti je Husova osobnost stále živým odkazem a výzvou i pro současnost. Bohoslužba se symbolicky uskutečnila v místě, které Jan Hus proslavil svými kázáními v českém jazyce. V Betlémské kapli totiž působil více než 10 let, od března 1402. Věhlas si získala zejména jeho kázání o potřebě zásadní reformy církve tonoucí v bohatství a neřestech. Učením, které Hus hlásal i na půdě Univerzity Karlovy, si znepřátelil mnoho církevních hodnostářů.

V Husově rodišti v Husinci na Prachaticku si po ranní ekumenické bohoslužbě připomněli Husův svátek zástupci státu, okresu a města. Bohoslužba se konala i na Kozím hrádku na Táborsku, kde Jan Hus kázal, když nesměl působit v Praze.

Také pondělní večerní shromáždění v Brně připomnělo Husovu mučednickou smrt. O svědectví Písma svatého, působení apoštolů a o staletí později i mistra Jana Husa tam hovořil emeritní biskup Církve československé husitské Vratislav Štěpánek. Upozornil na skutečnost, že mnozí si v uplynulých čtyřech dnech volna neuvědomili, proč vůbec tento státní svátek slavíme. Vzpomínkové shromáždění navštívila veřejnost i zástupci různých církví.

Jan Hus se narodil asi v roce 1372 v Husinci. Stal se mistrem svobodných umění a v roce 1400 byl vysvěcen na kněze. V roce 1404 se stal bakalářem teologie a o pět let později rektorem pražské univerzity. V roce 1408 začaly jeho spory s arcibiskupem. Roku 1412 byl dán do klatby. Odešel na venkov, kde dále kázal. V říjnu 1414 byl vyzván katolickým koncilem v Kostnici k obhajobě svého učení, mezi jehož hlavní prvky patřila kritika prodeje odpustků. Koncil jej pro jeho přesvědčení odsoudil a nechal 6. července 1415 upálit.

Odkaz Jana Husa bude tématem prosincového sympozia v Římě

Podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta nelze vyloučit, že po prosincovém mezinárodním vědeckém sympoziu v Římě, věnovaném Janu Husovi, uslyšíme na konci tisíciletí i z úst papeže nejen další slova uznání pro Jana Husa, ale možná i slova pokání, omluvy, kritiky do vlastních řad. Petr Pithart to řekl při úterní ekumenické bohoslužbě v Husinci na Prachaticku. "Dějiny tím pochopitelně už nikdo nezmění. Možná ale způsobí, že pro věřící v naší zemi přestanou být arzenálem výčitek a nedůvěry. Nebylo by to málo," zdůraznil Pithart. Připomněl, že dnes už nikdo nehájí způsob, jakým byl Hus potrestán.

Čtyřkoalice nejednotně přijímá snahu Unie svobody odvolat vládu

Nejednotně přijímají členové čtyřkoalice rozhodnutí Unie svobody pokusit se odstranit kabinet sociální demokracie. Záměr unie jednoznačně schvalují předsedové Občanské demokratické aliance i Demokratické unie Daniel Kroupa a Ratibor Majzlík. Zejména místopředseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Cyril Svoboda unii vyčítá, že tak závažný politický krok předem nekonzultovala s partnery čtyřkoalice a soudí, že bude předmětem "vážné debaty" uvnitř tohoto uskupení. Předseda Unie svobody Jan Ruml v neděli oznámil, že jeho strana chce shromáždit 50 poslaneckých podpisů, aby mohla ve sněmovně vyvolat jednání o vyslovení nedůvěry vládě.

Čeští novináři podle premiéra Miloše Zemana lžou a nejsou profesionální

Čeští političtí a ekonomičtí novináři a komentátoři jsou podle premiéra Miloše Zemana z velké části amatéři a lháři. Premiér to v úterý uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že mu intelektuální potenciál českých novinářů připomíná absolventy pomocné školy a nikoliv špičkové profesionály. Zeman přitom v rozhlase prohlásil, že nechce rozlišovat novináře na ty, kteří s ním souhlasí a kteří ne. "Moje povinnost je novináře informovat, ale ne vlichocovat se do jejich přízně," upozornil s tím, že necítí potřebu zlepšovat svůj obraz v médiích. Zároveň však přiznal, že celý sociálně demokratický kabinet má problémy s komunikací s novináři. Předseda vlády je přesvědčen, že korupce je mezi novináři rozšířeným jevem. "Jeden z kapitánů průmyslu mně říkal, že pozitivní článek v jednom ekonomickém týdeníku ho vyjde na 200 tisíc, a to, aby se o něm celý rok nepsalo ho vyjde na čtyři milióny a obávám se, že tvrzení tohoto typu je nutné brát vážně," upřesnil premiér Zeman.

Václav Klaus se účastnil sympozia v Rakousku

Česká republika je na cestě k normalitě a podnikne vše, aby se co možná nejdříve stala členem Evropské unie. Na mezinárodním sympoziu v západorakouském Bregenzi to v úterý podle agentury APA uvedl předseda české Poslanecké sněmovny Václav Klaus. O termínu začlenění České republiky do Evropské unie Klaus nehovořil. Stejně jako dřívější německý ministr financí Theo Waigel ale na sympoziu konstatoval, že si své "domácí úkoly" ještě musejí dodělat jak kandidátské země, tak i EU samotná.

Pokračuje schůze Poslanecké sněmovny

Rozpravou o vládní novele tiskového zákona bude ve středu pokračovat po čtyřdenní přestávce červencová schůze Poslanecké sněmovny. Předpokládá se, že ještě ve středu poslanci rozhodnou, zda předlohu zamítnou, vrátí ji kabinetu k přepracování, anebo zda ji doporučí k projednání sněmovním výborům. Podstatnou část tohoto týdne věnují poslanci projednávání návrhů zákonů. V prvním čtení, kdy rozhodují o tom, zda se jimi budou zabývat sněmovní výbory, mají posoudit například vládní návrh zákona o transformaci Českých drah, vládní novely zákonů o spotřební dani a dani z přidané hodnoty a vládní novelu zákona o vlastnictví bytů.

Vláda o soudní reformě, církevních restitucích a počtu policistů

Schvalováním koncepce soudní reformy zahájí vláda ve středu své noční zasedání. Kabinet se ve Strakově akademii sejde, až skončí schůze Poslanecké sněmovny a bude se zabývat i překážkami, jež brání reformě vězeňství, změnou usnesení vlády o církevních restitucích nebo vypořádáním majetku bývalého Socialistického svazu mládeže. Kabinet má projednat také zprávu komise pro zmírnění majetkových křivd obětí holocaustu a rozhodnout, zda se příští rok o stovky zvýší počet zaměstnanců policie, kterých je nyní zhruba 65.000.

Zvolení Rudolfa Schustra slovenským prezidentem většina Čechů považuje za prospěšné

Zvolení Rudolfa Schustra slovenským prezidentem podle většiny české veřejnosti prospěje vnitřnímu vývoji na Slovensku, jeho mezinárodnímu postavení i česko-slovenským vztahům. Pozitivně vnímají zvolení Rudolfa Schustra, který ve středu přicestuje na jednodenní státní návštěvu České republiky, dvě třetiny našeho obyvatelstva. Vyplývá to z červnového průzkumu agentury Sofres-Factum pro ČTK. Pětašedesátiletý trojnásobný primátor Košic, který v květnových prezidentských volbách porazil expremiéra Vladimíra Mečiara, podle názoru 64 procent dotázaných prospěje vztahům mezi Českou republikou a Slovenskem, a naopak 32 procent respondentů míní, že bilaterálním vztahům uškodí.

NATO údajně zvažuje sloučení či propojení balkánských operací

Severoatlantická aliance uvažuje o tom, jak zefektivnit případným sloučením či organizačním propojením své čtyři zatím na sobě nezávislé operace na Balkáně. Takový krok by umožnil úspornější nakládání s lidmi i materiálem. "Máme jednotky v Kosovu, v Makedonii, v Albánii a v Bosně. Budeme se snažit posuzovat jejich působení komplexně, takže není vyloučeno, že dojde k nějakým organizačním změnám," řekl ČTK velvyslanec České republiky při NATO Karel Kovanda. Zdůraznil, že by se dala "zúročit jejich těsnější součinnost", zatím je to ovšem "otevřená otázka".

Česká republika má v jednotkách SFOR v Bosně prapor, v silách KFOR v Kosovu rotu, v kontingentu AFOR v Albánii polní nemocnici. Podle Karla Kovandy se zatím neuvažuje o posílení české přítomnosti v KFOR při rotaci, do níž je daleko. Je však "velmi pravděpodobné", že Česká republika nabídne do Kosova polní nemocnici působící nyní v Albánii.

Do Prahy dorazili z Francie další zranění z havarovaného autobusu

Do Prahy v úterý přiletělo speciální letadlo s dalšími turisty, kteří byli zraněni při sobotní nehodě českého autobusu na jihu Francie. Na ruzyňském letišti na ně čekaly sanitky, jež zraněné účastníky zájezdu převezly do nemocnic. Na palubě byla čtyřčlenná rodina, jejíž členové utrpěli vážnější zranění, a další turistka, která byla zraněna lehce. Všech pět zraněných ošetřovali francouzští lékaři v nemocnici v Perpignanu, kde nadále zůstávají ve vážném stavu jeden z řidičů autobusu a 20letá dívka. V nemocnici v Narbonne je po lehčím zranění na pozorování další turistka.

Při nehodě, která si vyžádala život řidiče autobusu, v sobotu časně ráno narazil český autobus na dálnici A9 poblíž městečka Fitou do karavanu a převrátil se. Francouzští četníci nehodu vyšetřují, ale dokud nebude šetření uzavřeno, nebudou sdělovat další podrobnosti.

Dražba výtvarných prací malých uprchlíků přinesla 10.000 korun

Neočekávaných 10.000 korun přinesla podle organizátorů dražba výtvarných prací dětí z uprchlického tábora v Červeném Újezdu na Teplicku. Pracovnice uprchlického tábora Mirka Rozenská v úterý ČTK řekla, že organizátoři dražby z řad zaměstnanců tábora počítali "maximálně s 5000 korunami". Do dražby podle ní poslalo své obrázky a keramická dílka 25 malých uprchlíků. Vyvolávací cena byla 20 korun, ale "nejlevnější" obrázek našel kupce za 80 korun. "Jeden obrázek se prodal dokonce za 1000 korun," řekla Rozenská. Dražba podle ní měla získat peníze na zájezd dětí do zoo.

Na Šumpersku lidé stále cítí následky předloňských záplav

Dva roky v úterý uplynuly ode dne, kdy se řeky na severu Moravy a východních Čech začaly vylévat z břehů a způsobily nejničivější záplavy století v zemi, lidé na Šumpersku však stále bojují s následky předloňské katastrofy. V mnohých obcích se kvůli nedostatku peněz, chybám radních či neshodě se státními úřady zacelují rány po povodni velmi pomalu. "Mosty, hlavní silnice, železnice i většina sítí jsou opraveny, když ale sjedete do ulic některých zaplavených obcí, stále chybějí komunikace, chodníky či kanalizace," řekl v rozhovoru pro ČTK Adolf Jílek, přednosta šumperského okresu, který patřil po povodních k nejvíce poničeným regionům v zemi. Podle jeho slov nemají obce v chudém kraji na dokončení oprav dostatek peněz a za současné hospodářské situace se nemohou spoléhat ani na pomoc státu. Podle Jílka by si vláda i parlament měly uvědomit, že náprava katastrofy století ještě není u konce, a pamatovat na postižené oblasti i při sestavování rozpočtu na příští rok.

Festival v Karlových Varech vstupil do druhé poloviny

Filmový festival v Karlových Varech v úterý vstoupil do své druhé poloviny. V pondělí večer na něm uvítali dalšího významného hosta - vnučku Charlese Chaplina Dolores. Ve středu má do Karlových Varů zavítat americký herec Woody Harrelson, známý například z Formanova snímku Lid versus Larry Flynt. Na pátek potvrdil příjezd významný ruský filmař Nikita Michalkov. Představí tu Lazebníka sibiřského, na jehož koprodukci se podílelo i české barrandovské studio. Ke hvězdám závěrečných dnů filmového festivalu bude patřit také italský režisér Franco Zeffirelli, který převezme zvláštní ocenění za celoživotní dílo.

Retrokomedie Pelíšky Jana Hřebejka a Petra Jarchovského o dětech a jejich rodičích na konci 60. let byla v úterý uvedena v soutěži karlovarského filmového festivalu. Spolu s ní se o ceny mezinárodní poroty uchází dalších 16 celovečerních filmů. Producent Ondřej Trojan chce právě na této prestižní přehlídce zahájit prodej Pelíšků do zahraničí.

Až na 150.000 diváků by mohla podle generálního manažera karlovarského festivalu Rudolfa Biermanna vystoupit návštěvnost této prestižní mezinárodní filmové přehlídky, pokud jí diváci zachovají přízeň. Biermann to v úterý uvedl na základě statistických údajů za první čtyři dny festivalu. "Od 2. do 5. července se uskutečnilo 139 filmových představení pro téměř 52.000 diváků. Z nich bylo 95 vyprodaných, což je téměř 69 procent," řekl Biermann. Průměrná obsazenost sálů podle něj dosahuje téměř 89 procent.

Karlovarský festival doprovázejí snímky o lidských právech

Jednou z doprovodných akcí letošního 34. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je přehlídka filmů o lidských právech Jeden svět. Veřejně prospěšná společnost Člověk v tísni působící při České televizi jí navázala na 1. ročník stejnojmenného mezinárodního festivalu, který koncem května uspořádala v Praze. Projekce se do 10. července konají v karlovarském kině Drahomíra, kde se promítá osmkrát denně, přičemž vždy dvě projekce jsou určeny anglicky mluvícímu publiku. Další snímky jsou opatřeny tak jako v Praze českými titulky. Z festivalu Jeden svět hodlají organizátoři udělat tradici.

V Rožnově skončily čtyřdenní mezinárodní folklórní slavnosti

Přes 12 tisíc návštěvníků přišlo o víkendu a ve sváteční dny do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na mezinárodní "Rožnovské slavnosti '99". Těch se účastnilo 26 domácích a jedenáct zahraničních folklórních souborů z Kanady, Anglie, Rumunska, Chorvatska, Itálie, Řecka, Belgie a Ukrajiny. Na čtyřdenní přehlídce se navzdory velkým vedrům představilo divákům ve dvaceti pořadech více než tisíc tanečníků, muzikantů a zpěváků.

Portu si letos z Plzně odvezlo pět kapel a jeden písničkář

Letošní portu za vítězství v interpretační soutěži 33. ročníku festivalu folkové, country a trampské písně Porta'99 si z Plzně odvezlo pět kapel a jeden písničkář. Nejvyšší poctu si podle poroty zasloužily kapely Grassband, Magison, Natalika, Dr. Rudolf Vomiště, Rampa music a písničkář Jindra Kejak. Oproti minulým ročníkům se letos porty neudělovaly ve zvláštních kategoriích podle žánru. Autorskou portu letos nezískala žádná kapela ani písničkář, avšak porota ocenila zvláštním uznáním Petra Pololáníka, Tomáše Kočku, Jiřího Petra a skupinu AJeTo za původní tvorbu a interpretaci. Soutěže se v okresních a krajských kolech zúčastnilo celkem 400 kapel, z nichž 40 postoupilo do finále.

Biskup Lobkowicz vysvětil kříž v Ostravě-Nové Vsi

Biskup Ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz v úterý společně s generálním vikářem Františkem Kufou v městském obvodu Nová Ves slavnostně vysvětil mramorový kříž, který byl před dvěma roky povodní povalen a silně poškozen. "Oprava, postavení a opětovné vysvěcení tohoto kříže vyjadřuje poděkování občanů Nové Vsi, že při této živelné katastrofě nezahynul žádný občan obvodu," řekl ve svém proslovu starosta Nové Vsi Oldřich Zimmermann.

Kříž byl postaven v roce 1887 a na zadní straně měl nápis "Nákladem počestných občanů Novoveských". Dne 7. července 1997 byla vrchní část kříže zcela zničená velkou vodou. Opravu a rekonstrukci kříže provedl sochař Jan Gajda, který je občanem Nové Vsi.

Sychrovský zámek zpřístupnil poprvé královské apartmá

Státní zámek Sychrov na Liberecku zpřístupnil o víkendu poprvé ve své historii veřejnosti královské apartmá. Restaurování těchto prostor, na kterém se finančně podílela anglická část Spolku přátel zámku a četní sponzoři, začalo před sedmi lety a vyžádalo si zhruba 30 miliónů korun, řekl novinářům ředitel zámku Miloš Kadlec. Sychrov je jedním z nejmladších památkově chráněných objektů v Čechách. "Tyto místnosti nebyly dosud nikdy přístupné. Přitom to jsou nejkrásnější zámecké pokoje," doplnil Kadlec.

Základem obnoveného apartmá je přijímací pokoj, orientální salónek a ložnice. Komnaty jsou nově vytapetovány speciálně vyrobenými damaškovými tapetami, obnoven je i vyřezávaný kazetový strop. Dominantou královských místností je kruhová pohovka nazývaná "studna".

Děčínští hasiči odstraňovali ze silnic stromy, které polámal vítr

Silné nárazy větru, které na některých místech v Děčíně provázely pondělní podvečerní bouřku, polámaly mnoho vzrostlých stromů. Operační důstojník okresního hasičského sboru Vladimír Šachov v úterý ČTK řekl, že profesionální a dobrovolní hasiči vyjeli k polámaným stromů šestadvacetkrát. Nejvíce stromů poničil vítr v děčínské části Letná. Bouřlivé počasí si v pondělí nevyžádalo žádné zranění ani velké materiální škody.

Po tropických vedrech zasáhla Českou republiku vlna bouřek provázená vichrem i krupobitím

Na Táborsku řádila v úterý kroupová smršť, a to zejména v obcích Podboří, Hánov, Slavoňovice, Stádlec a Řepeč. V Opařanech podle svědků nezůstala ani jedna střecha celá. Úroda na polích a zahradách je zničená. Poškozené jsou stovky osobních automobilů, některé z nich kroupy v podstatě zlikvidovaly. Škody, které kroupy a prudký déšť na Táborsku napáchaly, se podle bechyňské policie předběžně odhadují na desítky milionů korun.

Prudká větrná smršť s deštěm a krupobitím se v úterý přehnala také na Plzeňsku. Má na svědomí zlámané a popadané stromy, zničené střechy a ploty a zatopené silnice. Podle předběžných údajů záchranné zdravotní služby bylo při vichřici zraněno několik lidí.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ve východní polovině území i bouřky. Nejvyšší denní teploty v Čechách 18 až 22 stupňů, na Moravě a ve Slezsku 23 až 27 stupňů Celsia. V bouřkách se ojediněle mohou vyskytnout přívalové srážky, kroupy a silný nárazový vítr.

Tolik zprávy Radia Praha.