Zprávy středa, 07. června 2000

Premiér Miloš Zeman navštívil koncern Volkswagen

Premiér Miloš Zeman se v německém Wolfsburgu seznámil s plány automobilového koncernu Volkswagen, který je největším zahraničním investorem v České republice. Po slavnostním obědě s šéfy koncernu a po prohlídce Automobilového města uvedl, že se dohodli na zesílení podpory českých subdodavatelů. Mimo jiné zmínil výstavbu nové lakovny v Kvasinách, což bude také vytvářet nové pracovní příležitosti. Zeman navštívil Wolfsburg na pozvání předsedy představenstva koncernu Ferdinanda Piecha poté, co česká vláda prodala Volkswagenu třicetiprocentní státní podíl v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto. V Automobilovém městě (Autostadt), ve kterém nechybí ani pavilon Škoda Auto, Zeman ocenil především staré modely automobilů. V expozici Škody Auto premiérova choť Ivana zahájila výstavu architekta a designéra Bořka Šípka, který pro mladoboleslavskou automobilku pavilon projektoval. Autor sám vyzvedl především objekt "Bohemia Forest" se stromy s ručně tvarovanými skleněnými listy. Les má připomínat české pohádky, v nichž hraje významnou úlohu. Po prohlídce pavilonu premiér se svou chotí odcestoval na Expo 2000 do Hannoveru, kde je středa 7. června vyhrazena České republice.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus odcestoval do Londýna na jednání s představiteli Evropské banky pro obnovu a rozvoj

Rozhovory s představiteli Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a přednášky o České republice budou součástí třídenní návštěvy, na kterou odcestoval do Londýna předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. S činiteli Evropské banky se setká shodou okolností v době, kdy současný guvernér České národní banky Josef Tošovský potvrdil svoji kandidaturu na funkci viceprezidenta EBRD. Víkendová vyjádření českých ústavních činitelů včetně Klause naznačila, že o této kandidatuře nevěděli. Klaus a Tošovský patřili zejména v posledních čtyřech letech v oblasti ekonomiky a financí k názorovým oponentům.

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová jednala s lotyšskými představiteli

Pracovně-kulturním programem pokračovala návštěva předsedkyně českého Senátu Libuše Benešové v Lotyšsku. K hlavním tématům jejího setkání s ministrem zahraničních věcí Indulisem Bérziňšem patřily kromě problematiky evropské integrace obou států do NATO a Evropské unie i mezinárodní situace. Hlavním bodem odpoledního programu předsedkyně Senátu byla prezentace knihy české historičky a archivářky Heleny Sopkové "Kateřina Zahaňská" na zámku Rundále. Ten kdysi patřil otci kněžny Zahaňské, Petru Bironovi, poslednímu kuronskému vévodovi. (Kuronsko je historické území na západě a jihozápadě Rižského zálivu; kuronské vévodství bylo počátkem 17. století v lenní závislosti na Litevském velikém knížectví, později polsko-litevském státu). V současné době probíhá na zámku výstava o posledních kuronských vévodech. Tu nyní obohatí i soubor kopií dokumentů a kopie číše, které Benešová přivezla do Lotyšska ze zámku v Ratibořicích.

Bezcelní agrární obchod mezi ČR a Slovenskem by mohl být i po vstupu do EU

Ministerstva zemědělství České republiky a Slovenska vypracovala návrh dokumentů s konkrétními vybranými položkami, které by chtěla zachovat pro vzájemný bezcelní obchod pro případ, že jedna ze zemí vstoupí do Evropské Unie dříve. Bude ovšem záležet na Unii, která by zřejmě musela schválit dodatek k asociační dohodě s dotyčnou zemí. Dosud podle Evropské unie není v případě dřívějšího přijetí České republiky nebo Slovenské republiky pokračování celní unie mezi těmito zeměmi možné.

Stav Václava Havla je dobrý, ale ještě není vyhráno, míní prezidentův lékař

Třebaže pooperační zdravotní stav prezidenta Václava Havla opravňuje lékaře ke spokojenosti a rakouský chirurg Ernst Bodner se už pomalu chystá na návrat domů, musí být ještě v následujících dvou až třech dnech ostražití. "Musíme vyčkat dva až tři dny, kdy je období kritické. Nemůžeme teď říci, že je všechno definitivně vyřešeno," řekl novinářům Havlův ošetřující lékař Ilja Kotík. Připomněl, že u předchozích prezidentových operací se objevily plicní komplikace vždy až několik dnů po zákroku. Prezident je po operaci břišní kýly, nemá teploty, ani potíže s dýcháním.

Mladá fronta Dnes nechce prozradit zdroj svého článku o diskreditační akci proti Petře Buzkové

Podle tiskového zákona může novinář odmítnout sdělit původ či obsah informací. Nesmí ale nadržovat pachateli trestného činu, aby neznemožnil zahájení jeho trestního stíhání. Uvedl to advokát Bronislav Šerák k takzvané operaci Olovo, diskreditační akci proti přední sociálnědemokratické političce Petře Buzkové. Akci před časem odhalil deník Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že materiál proti místopředsedkyni sněmovny pochází z okruhu poradců premiéra Miloše Zemana a z těchto míst ho list také údajně získal. Deník však nechce zdroj svých informací prozradit.

V Kosovu byli ostřelováni čeští vojáci KFOR, nikdo nebyl zraněn

Česká hlídka mezinárodních sil KFOR v Kosovu byla v úterý večer ostřelována. Nikdo z vojáků však nebyl zraněn, informoval podplukovník Vladimír Palán z Generálního štábu Armády České republiky. Střelba, kterou čeští vojáci opětovali, byla vedena ze dvou stran. Na místo byla podle Palána velitelem českého kontingentu okamžitě vyslána záloha velitele roty.

Britská královna otevřela výstavu věnovanou obětem holocaustu

Stálou výstavu věnovanou obětem holocaustu otevřela v Imperiálním válečném muzeu v Londýně britská královna Alžběta. Expozice používá originální dokumenty, artefakty, výpovědi svědků, audio i video, aby zachytila zločiny nacistů. Děti do dvanácti let smějí na výstavu jen v doprovodu rodičů a na jejich zvláštní přání. V Británii nemá výstava o holocaustu obdoby. Svými osobními předměty přispěli i Češi, kteří éru nacismu přežili. Je mezi nimi například Přemysl Dobiáš, který přežil koncentrační tábor v Mauthausenu.

ODA nesouhlasí s návrhy ODS na dvě referenda o vstupu Česka do Evropské unie

Myšlenku některých představitelů Občanské demokratické strany /ODS/, aby se o vstupu České republiky do Evropské unie konalo předběžné i následné referendum, považuje místopředseda Občanské demokratické aliance /ODA/ Michael Žantovský za účelovou a nedomyšlenou. Podle jeho slov referendem nelze udílet vládě jako exekutivnímu orgánu mandát k jednání s cizími státy či mezinárodními organizacemi, který jí přísluší z Ústavy. "Referendum je naopak zapotřebí k tomu, aby občané následně stvrdili podpis smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii, kterým se deleguje na nadnárodní orgány část národní suverenity," uvedl Žantovský.

ČR má zdrženlivý postoj k transformaci ZEU

Česká strana má ke zvažované transformaci nynějšího Shromáždění Západoevropské unie (ZEU) v budoucí evropské shromáždění pro bezpečnost a obranu v zásadě zdrženlivý postoj. ČTK to v Paříži řekl vedoucí české delegace na shromáždění Michal Lobkowicz (US). Nemáme pocit, že by vytváření nových a nových parlamentních struktur bylo příliš ku prospěchu, prohlásil Lobkowicz.

Rakouské průmyslové sdružení je skeptické k dohodě politických stran o odškodnění nuceně nasazených

Rakouské průmyslové sdružení se vyjádřilo skepticky k pondělní dohodě čtyř politických stran o odškodnění lidí, kteří za války nuceně pracovali na rakouském území. Na tuto kompenzaci chybějí peníze a kromě toho není zajištěna ani právní bezpečnost rakouských firem v USA, uvedlo sdružení v prohlášení vydaném ve Vídni. Rakousko hodlá odškodnit 150.000 obětí nucených prací. Naprostá většina z 19.000 postižených občanů České republiky by měla dostat za nucenou práci v průmyslu po 35.000 šilincích.

Nezaměstnaných v květnu podle analytiků ubude

V květnu nezaměstnanost v České republice opět poklesne, a to z dubnových 9,0 procenta minimálně na 8,9 procenta, tvrdí většina analytiků. Počet pracovních míst v květnu podle nich vzrostl v důsledku sezónních prací, kterým svědčilo teplé počasí, pokračujícího hospodářského oživení a přílivu zahraničních investic. V červnu však nezaměstnanost opět vzroste s příchodem čerstvých absolventů škol na trh práce.

Ministr Grégr dal podnět k policejnímu vyšetřování vedení OKD

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr dal podnět k policejnímu vyšetřování vedení Ostravsko- karvinských dolů (OKD). Podle ministerstva údajně OKD čerpá od bankovních domů vysoké úvěry a prostředky převádí mimo rámec společnosti. Informovala o tom Česká televize (ČT). OKD jsou jednou z největších firem v zemi, která od státu dostává každoročně stamiliónové dotace, jež jsou podle informací ČT také předmětem policejního vyšetřování.

Členové záložen chtějí po sněmovně přijetí vládního návrhu pomoci

Schválení vládního návrhu pomoci pro členy družstevních záložen, které jsou kvůli špatnému hospodaření již několik měsíců pod nucenou správou, požadovalo na manifestaci na centrálním ostravském náměstí asi pět stovek členů těchto záložen. Vládní návrh počítá s vydáním státních dluhopisů za šest miliard korun, ze kterých by měly být vyplaceny vklady družstevních střadatelů. Členové záložen po vládě požadují, aby při jejich odškodnění postupovala stejně jako u klientů bank. Chtějí, aby jim stát zaručil vyplacení vkladů až do 90 procent, maximálně však do 400.000 korun.

Ekologové se obávají, že proud z Temelína bude prodáván do Rakouska

Ekologové ze skupiny Global 2000 se obávají, že proud ze sporné české jaderné elektrárny v Temelíně bude brzy prodáván do Rakouska. Mluvčí ekologů s odvoláním na českou elektrárenskou společnost ČEZ řekla, že "výroba elektřiny v Temelíně je určena výlučně na export". Rakouští ochránci životního prostředí vyzvali vídeňskou vládu, aby vývozu jaderné energie do Rakouska zabránila.

Policie zadržela muže, který možná přepadl moldavského ministra

Pražští kriminalisté zatím nepotvrdili, že muž, jehož zadrželi v pondělí, patří ke skupině lupičů, kteří minulé pondělí v centru Prahy přepadli moldavského ministra dopravy Afanasie Smochina a jeho náměstka. Možnost, že by zadržený muž mohl k lupičům patřit, však nevylučují. Rusky hovořící muž byl zadržen poté, co spolu s komplicem přepadli v Jilské ulici v Praze dvojici, od níž pod pohrůžkou násilí vyžadovali peníze.

Kritický stav v zemědělství způsobují také nízké státní dotace

Nízké státní dotace do zemědělské produkce jsou kromě špatně fungujícího trhu se zemědělskými plodinami jednou z příčin kritické situace, v níž se ocitlo české zemědělství. Zatímco na Slovensku činí dotace 29 procent, v Polsku 25 procent a v EU 47 procent, v České republice je to jen 17 procent. Uvedl to předseda Okresní agrární komory Kroměříž Jan Mašek. O špatné situaci v zemědělství podle něho hovoří záporná bilance zahraničního obchodu. V letošním 1. čtvrtletí Česká republika vyvezla potraviny jen za 10,5 miliardy korun, zatímco dovoz činil 15,4 miliardy.

ODS chce v době jednání MMF představit v Praze chudé okresy ČR

Sdružení Občanské demokratické strany v Praze 1 chce při svých akcích v době pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) představit v hlavním městě chudší české regiony, například okres Jeseník. Zástupci sdružení ohlásili proto pořádání příslušných akcí na Staroměstské a Václavské náměstí od 18. září do 2. října. Radnice Prahy z tohoto důvodu zakázala sérii protestních demonstrací proti zasedání světových finančníků, které na stejná místa ohlásila levicová Sjednocená fronta. Občanští demokraté ohlásili své akce dříve.

Vnitro nevyzvalo pražská divadla, aby v době zasedání MMF nehrála

Pražská divadla neobdržela žádnou výzvu od ministerstva vnitra, aby v době zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) nehrála. Vyplývá to z vyjádření jejich zástupců, kteří tak reagovali na informaci z tisku. Vnitro podle své mluvčí pověřené záležitostmi MMF Gabriely Bártíkové jen upozornilo mimopražské návštěvníky, že případný výlet do Prahy za kulturou na konci září není příliš šťastný. Jindřich Gregorini z Divadla na Vinohradech si nemyslí, že by se Praha měla stát v době zasedání MMF "válečným městem". "Máme prodanou spoustu vstupenek na hromadné objednávky a hodláme hrát," uvedl Gregorini.

Sebevzdělávání se věnuje 40 procent občanů

Sebevzdělávání a zdokonalování svých schopností a vědomostí se v Česku věnuje 40 procent občanů. Nejvíce z nich studuje cizí jazyky, učí se ve škole nebo v práci a zdokonaluje se v činnosti s počítačem. Vyplynulo to z květnového průzkumu agentury IVVM. Cizí jazyk studuje každý desátý člověk. Osmatřicet procent z těch, kteří se sami zdokonalují, považuje tuto činnost za svého koníčka, poté následují pracovní důvody.

Vězni z Rýnovic skládají závěrečné učňovské zkoušky

Padesát vězňů z věznice se zvýšenou ostrahou v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích skládá v těchto dnech závěrečné zkoušky. Z věznice si pak odnesou výuční list pro obor obrábění kovů. Nikdo z něj nepozná, že není z civilní, ale vězeňské školy, řekl vedoucí rýnovického školského vzdělávacího střediska Jindřich Fajfr. Podle ředitele školy Martina Váni byl vzdělávací ústav za mřížemi zařazen do sítě škol v roce 1983. Za dobu jeho existence přijala škola 4008 vězňů. U studia jich vydrželo a výuční list získalo 1321.

Film Daleká cesta domů získal v Itálii čtyři ocenění

Celkem čtyři ocenění, mezi nimi i hlavní cenu za nejlepší film, získal na mezinárodním festivalu televizních filmů v italském Trevisu snímek České televize Daleká cesta domů. Šestnáctiminutová povídka byla natočena na námět dvanáctiletého Davida Duška. Vedle hlavní ceny získal český snímek také cenu za herecký výkon, cenu dětských diváků a medaili Frederika Felliniho, kterou uděluje UNESCO.

Česká tvorba je v soutěži Zlaté Prahy zastoupena 13 pořady

Celkem 13 pořady je v programu mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha zastoupena česká televizní hudební tvorba. Největším "želízkem v ohni" má být nákladný původní projekt České televize - ztvárnění opery Bohuslava Martinů Řecké pašije. Režisér Tomáš Šimerda v něm využil nahrávky Charlese Mackerrase, exteriéry natáčel u Jaderského moře. Úterní program festivalu Zlatá Praha vyvrcholil na Žofíně večerní projekcí klipů vážné hudby na velké plátno.

Česko-německý Fond budoucnosti podpoří postižené i divadlo

Pražský divadelní festival německého jazyka, hudební dílnu pro postižené děti, renovaci kostela u Karlových Varů a desítky dalších konkrétních projektů se rozhodla tento týden finančně podpořit správní rada česko-německého Fondu budoucnosti. Fond působí od loňska na základě česko-německé deklarace, přijaté v roce 1997 po komplikovaných jednáních o událostech spojených s druhou světovou válkou.

Ve Stockholmu začala výstava věnovaná životu Romů v Čechách a na Moravě

Výstava s názvem Svět očima Romů, věnovaná životu Romů v Čechách a na Moravě, začala ve Stockholmu. Akce dává seveřanům možnost seznámit se s uměním amatérských romských umělců. Kresby, akvarely, olejomalby, dřevěné sošky a další exponáty jsou k vidění v prostorách Českého centra při velvyslanectví ČR ve švédském hlavním městě. V průběhu výstavy, která ve Stockholmu potrvá do konce června, mohou švédští zájemci vidět i řadu českých dokumentárních filmů s romskou tematikou.

Občanské sdružení Nový les chce zachránit Braunův Betlém

Záchrana unikátního souboru barokních soch v areálu Nového lesa u východočeského Kuksu je hlavním důvodem vzniku občanského sdružení Nový les. Jeho projekt s názvem Zachraňte Betlém chce obrátit pozornost široké veřejnosti k této památce a získat prostředky na její záchranu. Soubor reliéfů a soch Matyáše Bernarda Brauna známý pod názvem Betlém se objevil na seznamu 100 nejohroženějších památek světa, který každoročně vydává Světový památkový fond. Podnět k zařazení souboru na seznam vzešel od americké malířky českého původu Moniky Abbottové, která je čestným členem sdružení Nový les.

Významný celek středoevropského barokního sochařství vznikal v letech 1717 až 1732. Zakladatelem a mecenášem byl hrabě František Antonín Špork, autorem soch Matyáš Bernard Braun, jemuž pomáhali přední sochaři pozdního baroka v Čechách. Díla jsou vytesána do skal. Vlivem různých okolností však z tohoto unikátu dnes zbývá pouhé torzo.

Zástupci kultury nesouhlasí s přestavbou pavilónu Expo 58 v Praze

Zástupci předních kulturních institucí nesouhlasí s přestavbou zchátralého památkově chráněného pavilónu Expo 58 v Praze 7 na kanceláře, jak požaduje soukromý vlastník budovy. Řešeními pro záchranu bývalé restaurace by podle nich například bylo, aby stát pavilón vyvlastnil a následně jej opravil, nebo aby jej vykoupil magistrát. Restaurace Expo 58 byla původně součástí československého výstavního pavilónu na světové výstavě Expo 58 v Bruselu. V roce 1960 byla stavba převezena do Prahy na dnešní místo v Letenských sadech a zrekonstruována. Na počátku 90. let byla vydražena za 40,5 miliónu korun. Už několik let je uzavřena a chátrá. Podle primátora Jana Kasla by oprava zničeného pavilónu, aby mohl opět sloužit jako restaurace, stála 120 až 180 miliónů. Podle jeho názoru však využití budovy pro administrativu není na určitý čas špatné.

V Poštovním muzeu začíná výstava o Praze ve známkové tvorbě

Poštovní známky s náměty pražských památek, tematikou vzdělanosti, osobností a událostí vystavuje pod názvem "Praha - město kultury roku 2000 ve známkové tvorbě" pražské Poštovní muzeum. Výstava potrvá do 1. října a návštěvníkům poskytne nejen pohled na zajímavé pragensie, ale i přehled o vývoji české známkové tvorby. V expozici jsou zařazeny známky z první republiky od slavné emise "Hradčany" Alfonse Muchy z prosince 1918 po známky z roku 1938. Tvorbu poválečného Československa reprezentují emise Pražského hradu, Umělecká díla na známkách nebo výběr známek s tématy Národního divadla, Památníku národního písemnictví a Karlovy univerzity.

Čeští fotbalisté se ubytovali v belgickém městečku Knokke- Heist

Česká vlajka na střeše hotelu a čtyřmetrový lví maskot Victor u vchodu prozrazují, že belgické lázeňské městečko Knokke-Heist už přivítalo nové obyvatele. Výprava českých fotbalistů se v úterý nastěhovala do hotelu Pavillon du Zoute, který si pronajala na celou dobu svého pobytu na mistrovství Evropy. Uvnitř se téměř hermeticky uzavřela, neboť trenér Jozef Chovanec chce hráče uchránit před jakýmikoli rušivými vlivy. "Ze všech týmů, které jsme tady měli, mají čeští fotbalisté nejméně přání. V podstatě chtěli jen české televizní programy, kulečník a stolní fotbal. To jsme jim hravě splnili," řekl majitel hotelu Marc Schlüter v němž o české reprezentanty pečuje dvacet zaměstnanců. Výprava si přivezla i vlastního kuchaře, jímž je stejně jako před čtyřmi lety v Anglii ostravský Josef Golis.

Krátce před odletem fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy podepsal Ivan Hašek na další rok novou trenérskou smlouvu s představiteli Sparty Praha, kde dosud působil. Padlo tak jeho případné angažmá v Panathinaikosu Atény, jehož vedení projevilo podle informaci řeckého tisku o služby šestatřicetiletého Čecha zájem.

Miloslav Janča ujel s trakařem rekordních 215 kilometrů

Nový světový rekord v nepřetržité jízdě s trakařem vytvořil pětatřicetiletý ultramaratónec Miloslav Janča z Adamova na Blanensku. "Dvousetpadesátikilometrové mety sice vlivem krize nedosáhl, ale svůj loňský rekord 200,5 kilometru překonal. Na trase dlouhé 215 kilometrů strávil 61,5 hodiny bez spánku. Janča po odpočinku symbolicky vyrazil s šedesát let starým a pětatřicet kilogramů vážícím trakařem, který vyrobil dědeček jeho ženy, na pelhřimovské náměstí. Ačkoli si po předcházejících nočních směnách sáhl až na dno svých sil, svůj rekord, jak řekl, se opět pokusí překonat.

A ještě informace o počasí v České republice:

Divokou řeku připomínala kvůli silnému dešti v noci na úterý podle očitých svědků silnice mezi Ústím nad Labem a Louny v Lovosicích na Litoměřicku. Voda zde zaplavila sklepy a výtahové šachty v okolních panelových domech. Pod vodou se ocitla auta a téměř i celé dopravní značky. Ústečtí meteorologové neočekávají v nejbližších dnech podobně intenzivní srážky a bouřky. Nadále však bude zataženo, občas přeháňky, teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.