Zprávy středa, 08. dubna 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

Finanční úředníci demonstrovali za zvýšení mezd o 25 procent

Před budovou Úřadu vlády v Praze demonstrovali v úterý zaměstnanci finančních úřadů a dalších organizací státní správy a samosprávy. Akce se zúčastnilo kolem dvou tisíc lidí, kteří požadovali zejména valorizaci platů o 25 procent nejpozději k 1. červenci. Demonstrující žádali také vyřešení právního a sociálního postavení zaměstnanců finančních úřadů obdobně jako je tomu u příslušníku policie, vojáků z povolání a pracovníků celní správy. Součástí protestní akce byla také rozsáhlá petiční kampaň.

Univerzitní věda se podle prezidenta Havla nesmí omezovat jen na praktičnost

Universita Karlova v úterý oslavila 650. výročí svého založení. Prezident Václav Havel na slavnostním zasedání ve Vladislavském sále Pražského hradu uvedl, že univerzitní bádání a věda se nesmí řídit jen praktičností a požadavky trhu. Zároveň vyjádřil pochybnost, zda je česká společnost osm let po pádu komunismu vnitřně svobodná. Nic nebrání rozvoji společnosti víc než arogance nevzdělanců, provinciální podezíravost vůči všemu originálnímu, lidská ignorance, řekl prezident Havel. Podle rektora University Karlovy Karla Malého stojí před univerzitami třetího tisíciletí výzva ukázat cestu, jak překročit hranice mezi kulturami a náboženskými systémy, které rozdělují svět a plodí národní a náboženské konflikty.

Nový český velvyslanec v Německu František Černý odjíždí do Bonnu

Nový český velvyslanec v Německu František Černý se v úterý před odjezdem do Bonnu setkal s prezidentem Václavem Havlem. Kromě představ o jeho práci v Bonnu hovořili také o projevu, který má Václav Havel přednést v říjnu v Hannoveru při Dnu německé jednoty. Velvyslanec Černý řekl, že přijíždí do Bonnu, aby kromě čistě bilaterálních vztahů také "hlídal", co Němcům na Češích vadí v souvislosti se začleňováním naší republiky do Evropské unie.

Soudcovská nezávislost neznamená nekritizovatelnost

Prezident Václav Havel v úterý na Pražském hradě slavnostně jmenoval 27 nových soudců. V projevu zdůraznil, že soudcovská nezávislost neznamená, že by soudce nebylo možné podrobovat kritice. Podle prezidenta mají soudci někdy tendenci zaměňovat nezávislost za nekritizovatelnost a bývají roztrpčeni, když někdo pochybuje o správnosti jejich rozsudků.

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová po slavnostním jmenování nových soudců uvedla, že bude u nás do dvou let mírný nadbytek soudců. Zatím podle ní je největší nedostatek soudců v severních Čechách. Projevuje se však i na severní a jižní Moravě a také v západních Čechách. Proto zhruba dvě třetiny v současnosti školených kandidátů na soudce by měly nastoupit do těchto čtyř krajů.

Prezident se setkal s předsedou lidovců Josefem Luxem

Prezident republiky Václav Havel se v úterý neoficiálně setkal s předsedou lidovců Josefem Luxem. Podle mluvčího Ladislava Špačka rozebírali politickou situaci před parlamentními volbami a debatovali o možnostech postupu při povolebních jednáních. Václav Havel i Josef Lux zdůraznili potřebu akceschopné stabilní vlády, která by se měla po volbách vytvořit. Schůzka s předsedou lidovců se uskutečnila v rámci série prezidentových politických rozhovorů, při nichž si chce hlava státu zmapovat předvolební politickou scénu.

Zástupci MMF diskutovali s poslanci rozpočtového výboru

Zástupci Mezinárodního měnového fondu v úterý diskutovali v Praze s poslanci rozpočtového výboru sněmovny. Šlo především o názory české politické scény na současný a budoucí vývoj ekonomiky v souvislosti s nadcházejícími předčasnými volbami. Představitelé Mezinárodního měnového fondu zkoumali především přístupy jednotlivých politických stran k problematice pokračování privatizace, cenových deregulací a jejich sociálních kompenzací. Zástupci všech zúčastněných parlamentních stran vyjádřili vůli pokračovat v ekonomických reformách, na jejich rychlost však mají rozdílné názory.

Zástupci soukromých nemocnic kritizovali výběrová řízení

Výběrová řízení, na jejichž základě by měla mnohá zdravotnická zařízení přijít o lůžka akutní nebo i následné péče, v úterý na setkání s ministryní zdravotnictví Zuzanou Roithovou v Hradci Králové ostře kritizovali zástupci tří desítek soukromých nemocnic a zdravotnických subjektů. Každý z představitelů zúčastněných zařízení ministryni shrnul výsledky výběrových řízení i jeho případné dopady na nemocnici. "Nemocnice se brání proti někdy nepříjemným rozhodnutím, ale pokud mají pocit, že členové komise nejednali korektně, mohou napsat na jejich jednání stížnost, kterou se budu sama zabývat," reagovala na část kritiky ministryně Roithová.

Neziskový sektor se shodl na způsobu rozdělení peněz pro nadace

Neziskový sektor se shodl na kritériích pro rozdělení peněz z Nadačního investičního fondu. Vyplynulo to z úterního posledního zasedání Rady pro nadace, která se přetransformuje na Radu vlády pro nestátní neziskové organizace. O výsledcích zasedání informoval ministr vlády a předseda rady pro nadace Vladimír Mlynář. Nynější vláda chce z Nadačního investičního fondu letos vydat půl miliardy korun, zatímco rozhodnutí o zbylé 1,5 miliardě korun uložených v cenných papírech rozhodne až vláda, která vzejde z předčasných parlamentních voleb.

Vláda o slovenském dluhu, regionech a Evropské sociální chartě

Část slovenského dluhu vůči České republice, domácí regionální politika a ratifikace Evropské sociální charty budou hlavními body dnešního zasedání vlády. Kabinet má také rozhodnout o valorizaci důchodů, výdajích na předčasné červnové volby do sněmovny a o zadání blíže nespecifikovaného úkolu tajným službám. Na jednacím stole bude i návrh na sjednání vládní česko-německé dohody o ulehčení mezinárodní životně důležité civilní dopravy. Vláda rovněž vyslechne informaci o přesídlování a pomoci českým krajanům ze vzdálených nebo ohrožených území.

Vyšetřovatelé obdrželi trestní oznámení ODS

Obvodní úřad vyšetřování pro Prahu 1 v úterý obdržel trestní oznámení Občanské demokratické strany na neznámého pachatele, který měl poškodit sponzory ODS a stranu samotnou tím, že uvedl nepravdivé údaje. Předmětem oznámení je případ dvou loňských sponzorských darů této straně v celkové výši 3,6 miliónu korun. Podle dokumentů, které má strana k dispozici, měla tuto částku ODS věnovat koncem loňského listopadu Kajetána Kopernická a Antonín Zeman. Oba údajní sponzoři se však od těchto darů distancovali. Podle pracovníka úřadu vyšetřování postoupí vyšetřovatelé záležitost policejnímu ředitelství pro Prahu 1, které by mělo zahájit vlastní šetření případu.

Inflace v březnu zpomalí i díky silné koruně

Spotřebitelská inflace by měla v březnu zpomalit díky silné koruně, odeznění negativních dopadů administrativních cenových úprav z ledna a pokračující přísné měnové a rozpočtové politice. Vyplývá to z úterního průzkumu ČTK mezi analytiky. Oficiální čísla zveřejní Český statistický úřad dnes.

ČSSD považuje za reálnou i variantu menšinové vlády

Vedení sociální demokracie nepřipouští, že by po případném patovém výsledku parlamentních voleb mohla strana zůstat v opozici. Podle předsedy poslanců ČSSD Stanislava Grosse naopak považuje za reálnou variantu menšinové vlády, ať už s účastí, či bez účasti KDU-ČSL. Stanislav Gross je však přesvědčen, že sociální demokracie bude po volbách schopna účastnit se většinové vlády, a to bez Unie svobody.

Petra Buzková připomněla při 120. výročí ČSSD družstevní myšlenku

Místopředsedkyně sociální demokracie Petra Buzková v úterý připomněla tradiční spjatost své strany s družstevní myšlenkou. Při kladení rudých růží k pamětní desce na pražské budově hostince U kaštanu, kde byla před 120 lety česká sociální demokracie založena, řekla, že ČSSD má ve volebním programu rehabilitaci bytového družstevnictví.

Miloš Zeman nevylučuje koalici ČSSD s DŽJ, nevěří ale v její úspěch

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman nevylučuje povolební koalici se stranou Důchodci za životní jistoty. Podle jeho názoru se však důchodci s krajní pravděpodobností do Poslanecké sněmovny nedostanou. Březnový průzkum agentury Sofres-Factum naznačil, ža tato strana by překročila pětiprocentní hranici a obsadila by ve sněmovně 14 křesel. Miloš Zeman uvedl, že program strany Důchodci za životní jistoty je mu sympatický a je do značné míry kompatibilní se sociální kapitolou programu ČSSD, podle něj je však jednostranně orientován.

Předseda Unie svobody Jan Ruml nechce být zatím premiérem

Předseda Unie svobody Jan Ruml zatím nechce být příštím premiérem, sám se totiž na tuto funkci necítí. Řekl to novinářům v reakci na úterní informace médií, podle kterých by prezident Václav Havel v případě patového výsledku předčasných voleb pověřil sestavením nové vlády nejraději právě Jana Rumla. "Je to čirá spekulace, já jsem nikdy nezaznamenal autentický názor prezidenta republiky, že on by si představoval mě v roli premiéra," komentoval Jan Ruml informace deníku Právo, které nepotvrdil ani prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman, který si jako šéf takřka s určitostí vítězné strany ve volbách dělá na premiérské křeslo nárok, nechtěl celou věc příliš komentovat. "Já se domnívám, že otázka by měla být položena jednak panu prezidentu Havlovi, jednak panu Rumlovi. A já budu samozřejmě se zájmem čekat na jejich odpověď," řekl Miloš Zeman.

Pozemkový fond bude zveřejňovat seznamy náhrad pro restituenty

Pozemkový fond bude zveřejňovat seznamy náhrad a náhradních pozemků, určených restituentům podle zákona o půdě. Podle úterních informací předsedy výkonného výboru fondu Josefa Miškovského budou seznamy dostupné v denním tisku i na Internetu. Restituenti se budou moci přihlásit o náhradu nebo náhradní pozemek ve stanovené lhůtě. Pokud se u jedné nabídky sejde více zájemců, má Pozemkový fond připravena prioritní kritéria, podle kterých bude rozhodovat.

Vilém Holáň zpochybnil názor, že by špióni působili proti zemím NATO

Předseda sněmovního zahraničního výboru Vilém Holáň (KDU-ČSL) v úterý v rozhovoru pro ČTK zpochybnil informace německých sdělovacích prostředků, podle kterých Polsko, Maďarsko a Česká republika sice chtějí vstoupit do NATO, ale jejich špióni nadále operují proti nastávajícím spojencům. Tyto informace jsou podle poslance buď dílem neodpovědnosti, anebo zlého úmyslu.

Bývalí nuceně nasazení se cítí přehlíženi českými politiky

Čeští občané, kteří byli za druhé světové války nuceně nasazeni na práce v nacistickém Německu, se cítí přehlíženi českou politickou reprezentací. Vláda se nestará o sociální zabezpečení bývalých nuceně nasazených a nesnažila se u německé vlády prosadit nějakou formu odškodnění pro tyto občany, řekl v úterý ČTK předseda Svazu nuceně nasazených Jaroslav Rozhon po odhalení pamětní desky připomínající transporty na nucené práce ve vestibulu pražského Masarykova nádraží. Svazu se podle něj nepodařilo prosadit zařazení nuceně nasazených po bok bývalých politických vězňů, kterým byla zákonem slíbena jednorázová finanční odměna. Neuspěli ani při projednávání česko-německé deklarace.

Škody způsobené loňskými povodněmi zatím přesáhly 63 miliard Kč

Škody způsobené při loňských povodních přesáhly podle nejnovějších údajů 63 miliard korun. To představuje 12 procent státního rozpočtu na minulý rok. Na území zasaženém povodněmi zahynulo 50 lidí, zcela zničeno bylo více než dva tisíce bytů a poškozeno osmnáct a půl tisíce rodinných domů. Podle informací mluvčího ministerstva životního prostředí Petra Štěpánka škody, které vznikly v důsledku snížení výroby a zvýšení nezaměstnanosti, se odhadují na sedm miliard korun a do celkového součtu ještě nebyly zahrnuty.

Většina lidí pokládá svou životní úroveň za uspokojivou

O málo více než polovina, 53 procent, občanů pokládá svoji životní úroveň za uspokojivou. Za nízkou ji označilo 38 procent a jako velmi špatnou sedm procent domácností. Vyplývá to z výsledků březnového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Zároveň téměř tři čtvrtiny lidí, 72 procent, trpí pocitem nedoceněnosti své práce a třetina ji považuje za výrazně finančně podhodnocenou. Z hlediska čistého příjmu na člena domácnosti disponovala v minulém i v letošním roce většina dotázaných částkou do 6200 korun.

Polovina obyvatel ČR je pro energii z Temelína

Obyvatelé České republiky jsou v otázce dokončení či nedokončení stavby jihočeské jaderné elektrárny Temelín rozděleni do dvou, co do počtu, prakticky stejných skupin. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, které na zadání ministerstva životního prostředí zpracovala společnost Gabal Analysis and Consulting. Ministr životního prostředí Martin Bursík s výsledky průzkumu v úterý seznámil novináře. Podle 53 procent respondentů by mělo zvyšování spotřeby energie být v České republice kryto produkcí energie z Temelína. Pro úsporná opatření, která by byla cenově náročnější, se vyslovilo 47 procent respondentů. Statistická chyba výzkumu se pohybuje kolem tří procent.

Lidé míní, že se o ně ve stáří má postarat hlavně stát

Téměř tři čtvrtiny občanů zastávají názor, že by se o občany ve stáří měl postarat stát. Vyplývá to z únorového průzkumu Střediska empirických výzkumů. Současně se však většina lidí domnívá, že kromě základního důchodu od státu by důchodci měli mít možnost získat peníze i z jiných zdrojů. Příspěvky od státu by v průměru měly podle dotázaných dosáhnout 54 procent příjmu důchodce. Občané se tedy podle průzkumu shodují, že lidé by měli projevit také individuální iniciativu v přípravě na stáří.

Veřejnost považuje situaci mladých rodin s dětmi za mnohem horší, než je tomu v případě důchodců. Vyplývá to ze stejného průzkumu. Za dosti obtížné až velmi špatné považuje postavení mladých rodin s dětmi 86 procent dotázaných, zatímco postavení důchodců hodnotí stejně 61 procent občanů. Nikdo z účastníků průzkumu nehodnotí životní úroveň mladých rodin jako velmi dobrou, a jen 14 procent občanů ji vnímá jako celkem slušnou.

Zájem lidí pracovat s Internetem neustále roste

Zájem pracovat s počítačovou sítí Internet neustále roste. Mezi lidmi sílí názor, že Internet, mnohdy zvaný síť sítí, bude v budoucnu velmi důležitý a pro některé dokonce nezbytný. V České republice pracuje v zaměstnání s počítačem čtvrtina lidí, zhruba každý třetí z nich má přístup na Internet. To je proti loňskému roku o třetinu více. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který v úterý zveřejnila agentura Sofres-Factum.

Horský hotel Ještěd byl prohlášen za kulturní památku

Ministerstvo kultury prohlásilo v těchto dnech horský hotel Ještěd v Liberci za kulturní památku. Zatímco jiné objekty čekají na prohlášení za kulturní památku až jeden rok, v případě dominanty Liberce - Ještědu - stačilo ministerstvu na rozhodnutí osm dnů. Vedoucí oddělení ochrany ministerstva kultury Jaroslava St”cklová to odůvodňuje výjimečností stavby, využívané současně jako televizní věž. Ještěd podle ní patří k nejlepším dobovým ukázkám architektury sledující směr humanizované techniky.

Ze sportu:

Ani šesté utkání baráže o extraligu ledního hokeje nerozhodlo o postupujícím, neboť Opava vyhrála ve Znojmě 3:2 po prodloužení a srovnala stav série na 3:3. Definitivní rozhodnutí o postupujícím padne až v sobotu v posledním sedmém zápase série v Opavě.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, občas déšť. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.