Zprávy středa, 08. listopadu 2000

Josef Kubeczka

Prezident Havel se na dovolené setkal s portugalským protějškem

Poklidnou dovolenou na pobřeží Atlantického oceánu si prezident Václav Havel zpestřil schůzkou se svým portugalským protějškem Jorgem Sampaiem. Oba prezidenti přivítali rozbíhající se diskusi o budoucnosti Evropské unie. Jorge Sampio ujistil Václava Havla, že Portugalsko podporuje brzký vstup České republiky do unie. Sampaiovo ujištění dostal Havel den před očekávaným zveřejněním pravidelné hodnotící zprávy Evropské komise, shrnující stav příprav České republiky na vstup do EU. Zpráva bude podle informací ČTK konstatovat uspokojivé výsledky ČR, ale bude také kritizovat nedostatky, kromě jiného při boji proti korupci a proti kriminalitě a při reformě veřejné správy a soudnictví. Prezidenti, kteří se sešli v lisabonském paláci De Belém, hovořili také o stabilizaci a demokratizaci Balkánu. Konstatovali, že v této souvislosti leží ještě mnoho úkolů nejen před zeměmi tohoto regionu, ale i před mezinárodním společenstvím.

Český prezident by se měl vrátit z dovolené, kterou tráví na portugalském pobřeží, koncem týdne. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla se Havel nevěnuje jen rehabilitacím, ale připravuje se také na svůj podzimní pracovní program. Šéf státu tráví dovolenou se ženou v domě, který si letos pořídili.

Ministerstvo zahraničí chystá analýzu zprávy Evropské komise

Ministerstvo zahraničí chystá po středečním zveřejnění hodnotící zprávy Evropské komise k přibližování České republiky k Evropské unii její důkladnou analýzu. Poté počítá s vyvozením konkrétních cílů a úkolů pro další jednání s Bruselem a zejména pro domácí přípravu na úspěšný vstup do unie. "Předběžná analýza by mohla být k dispozici v průběhu čtvrtka," řekl ČTK státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička, jenž spolu s dalšími diplomaty očekává letos výrazně pozitivnější hodnocení ČR než loni. Tomu napovídá i to, že zatímco loni se ihned druhý den po zveřejnění kritického posudku sešlo předsednictvo vlády, letos se analýzou bude zřejmě zabývat až týden po jejím zveřejnění.

Podle ministra Kužvarta prodloužení těžby uranu znesnadní cestu ČR do EU

Prodloužení těžby uranu v dole Rožná v Dolní Rožínce o dva roky, jak o to ve středu znovu požádá vládu ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, může podle Grégrova oponenta - ministra životního prostředí Miloše Kužvarta - znesnadnit cestu České republiky do Evropské unie. "Kapitolu energetické politiky by v tom případě odmítlo uzavřít více zemí než Rakousko, které tím hrozí kvůli Temelínu," řekl Kužvart. Svůj názor podložil stanoviskem ministerstva zahraničí ke Grégrově materiálu. Ministr zahraničí Jan Kavan v něm připomíná, že Česko Evropské unii slíbilo uzavřít těžbu uranu do konce roku 2001 a jednoznačně tak ukončit ochranu českého trhu před zahraniční konkurencí v tomto oboru.

Většina lidí v kandidátských zemích se zajímá o vstup do EU

Většina lidí v 11 kandidátských zemích se zajímá o otázky související s připojením k Evropské unii (EU) a hlasovala by pro vstup do unie. Občané očekávají, že jim členství přinese užitek, a předpokládají, že se jejich země stane členem EU v období od roku 2004 do 2010. Většina ale soudí, že nyní nejsou jejich země ještě na vstup připraveny. V případném referendu by pro vstup do unie hlasovalo 54,6 procenta obyvatel České republiky, proti by bylo 21,6 procenta. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu veřejného mínění z přelomu září a října, který ve spolupráci se zahraničními agenturami koordinovala agentura Taylor Nelson Sofres-Factum.

Někteří poslanci EP znepokojeni porušováním lidských práv v ČR

Znepokojení nad zprávami o porušování lidských práv českou policií během zářijových demonstrací proti Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) v Praze a po nich vyjádřilo v dopise českému prezidentovi Václavu Havlovi 15 poslanců Evropského parlamentu (EP). ČTK to sdělila poslankyně EP Ilka Schröderová, podle níž se signatáři dopisu snaží získat další podpisy. Podle Schröderové, která je členkou německé strany Zelených, česká policie porušovala lidská práva osob, které zadržela při zářijových demonstracích, i mezinárodní závazky ČR.

Také Mezinárodní federace pro lidská práva co nejrozhodněji odsuzuje porušování lidských práv ze strany české policie během zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Federace to uvedla v otevřeném dopise, který minulý týden zaslala českému prezidentovi Václavu Havlovi, premiérovi Miloši Zemanovi a ministru vnitra Stanislavu Grossovi.

Podle vládního mluvčího Libora Roučka změna v Bílém domě neovlivní českoamerické vztahy

Mluvčí české vlády Libor Rouček věří, že změna v Bílém domě nijak neovlivní česko-americké vztahy. Řekl to ve středu ráno bezprostředně po prvních zprávách o vítězi amerických prezidentských voleb ČTK v pražském Americkém středisku. "Chtěl bych poblahopřát Georgi Bushovi k vítězství v těchto amerických volbách. Pokud jde o česko-americké vztahy, věřím, že na těch se nic nezmění," prohlásil mluvčí. "Jsou pevné a těsné a budeme je dále rozvíjet," dodal Rouček. Vyjádřil přesvědčení, že za nového amerického prezidenta spolupráce mezi ČR a USA bude pokračovat jak na bilaterálním základě, tak v rámci Severoatlantické aliance. Podle některých amerických televizních stanic texaský guvernér Bush vyhrál volby, když se mu podařilo získat hlasy 25 floridských volitelů. Televizní stanice Skynews však tento výsledek zpochybnila. Pokud se vítězství potvrdí, stane se Bush 43. prezidentem Spojených států.

Míra inflace v říjnu vzrostla meziročně na 4,4 procenta

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen činila v říjnu letošního roku proti stejnému měsíci loni 4,4 procenta, v září to bylo 4,1 procenta. Celková hladina spotřebitelských cen tak v říjnu 2000 vzrostla proti předchozímu měsíci o 0,3 procenta, přičemž růst rozhodujícím způsobem ovlivnil pohyb tržních cen, a to v převážné míře u potravin, nápojů a tabáku. Jak vyplývá z údajů, které ve středu ČTK sdělil mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora, míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních dvanáct měsíců proti průměru předchozích dvanácti měsíců činila v říjnu 3,6 procenta. Ekonomové oslovení ČTK očekávali, že v desátém měsíci roku spotřebitelské ceny vzrostou zhruba o 0,1 procenta meziměsíčně a o 4,2 procenta meziročně. Koncem roku analytici odhadují růst spotřebitelských cen meziročně o 4,1 procenta. Čistou inflaci, kterou sleduje Česká národní banka, očekávají mírně pod spodní hranicí intervalu 3,5 až 5,5 procenta cíleného ČNB.

Ekonom Leitl navrhuje ustavení "rady moudrých" k Temelínu

Šéf rakouské hospodářské komory Christoph Leitl na tiskové konferenci v Linci řekl, že zkoušku bezpečnostních norem v jihočeské jaderné elektrárně Temelín mají nyní provádět nezávislí evropští experti, což by mohla být jakási "rada tří technických moudrých". Leitl také přivítal dialog mezi rakouskou a českou vládou. Rakousko-český protiatomový výbor v prohlášení připomněl, že z 15 hraničních přechodů mezi oběma zeměmi jsou blokovány už jen tři. Nikdo proto nemůže tvrdit, že Rakousko všeobecně blokuje hranice se sousední zemí.

Příští majitel ČEZ by podle premiéra Zemana měl odebírat české uhlí

Předseda vlády Miloš Zeman v úterý odborářům přislíbil, že při vyhlášení výběrového řízení na privatizaci elektrárenské společnosti ČEZ bude pro nového majitele stanoven závazek, aby po určitou dobu odebíral české uhlí. Zeman však odmítl odborářský návrh na vytvoření státního fondu pro rekultivace a zahlazení následků důlní činnosti. Po setkání s premiérem to řekl předseda hornických odborů Cyril Zapletal. Premiér podle něj jednoznačně potvrdil, že podporuje návrh odstupného pro horníky, kteří přijdou o práci v důsledku spuštění jaderné elektrárny Temelín. Vláda by měla o návrhu jednat ve středu.

Veřejné finance hlavním rizikem ekonomického vývoje v ČR

Rychlejší růst české ekonomiky s sebou zatím nenese výraznější inflační tlaky, hrozit by neměla ani akcelerace vnější nerovnováhy. "Jedinou starostí zůstává fiskální oblast," uvedl na Fóru finančních manažerů člen bankovní rady České národní banky Luděk Niedermayer. "Vývoj průmyslu, stavebnictví, služeb i míry nezaměstnanosti svědčí o pokračujícím oživení ekonomiky. Probíhají strukturální změny, rostou exporty, mzdový vývoj je přiměřený, inflace nízká a zlepšuje se fungování finančního sektoru," vyjmenoval Niedermayer pozitiva současného vývoje. Problémem však zůstává fiskální situace, a to zejména ze střednědobého hlediska, upozornil s tím, že zatím je podíl státního dluhu na HDP nízký. Čím déle se ale bude zvyšovat, tím nákladnější bude jeho korekce, varoval Niedermayer.

JSR má uznat odpovědnost za války na Balkáně

Noví jugoslávští představitelé by měli podle chorvatského ministra obrany Joza Radoše uznat díl odpovědnosti své země za válečné konflikty, které se v posledním desetiletí odehrály na Balkáně. Tento postoj je předpokladem k navázání dobrých vztahů Jugoslávie se sousedními zeměmi, k "očištění" jugoslávské politické scény a dokončení demokratizace Jugoslávie, řekl Radoš po jednání se svým českým protějškem Vladimírem Vetchým. Ten cenil politické změny v Chorvatsku, kde byla na počátku roku vytvořena vláda levého středu.

Důvěra v českou armádu roste

České armádě důvěřuje 55 procent občanů, což je nejvíce od roku 1993. Ukázal to průzkum Střediska empirických výzkumů. Důvěra lidí v armádu vytrvale stoupá od listopadu 1999, od předchozího průzkumu z letošního února se zvýšila o tři procenta. Podobný trend ukázal také červencový průzkum Institutu pro výzkum veřejného mínění, podle kterého armádě věřilo 56 procent lidí, tedy nejvíce od roku 1994. Vojsku důvěřují hlavně příznivci pravicových stran. Kladně odpovědělo 63 procent voličů ODS a 60 procent voličů Unie svobody. Armáda má důvěru 58 procent příznivců vládní sociální demokracie, 56 procent voličů lidovců a 46 procent sympatizantů komunistické strany.

Pavel Rychetský prověří neskončené kauzy vážné hospodářské kriminality

Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský se chystá prověřit případy závažné hospodářské kriminality, které v prvním stupni projednávají krajské soudy a v nichž během tří let neprovedly žádné úkony. "To znamená, obžaloby tam visí bez jediné odezvy déle než tři roky," řekl Rychetský, který ministerstvo dočasně řídí. Výsledky prověrky včetně možných personálních změn zveřejní v prosinci. Ministr dodal, že jeho resort chce do konce listopadu přepracovat zákony týkající se reformy soudnictví, s nimiž ve sněmovně neuspěl jeho předchůdce Otakar Motejl. Jde o novelu zákona o soudech a soudcích, novelu zákona o kárné odpovědnosti soudců, novelu zákona o státním zastupitelství a novelu občanského zákoníku v oblasti nájmu bytů nebytových prostor.

Kamila Meclová zůstává ve funkci generální ředitelky vězeňské služby

Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová zůstane i nadále ve funkci. Na tiskové konferenci v Praze to oznámil ministr spravedlnosti Pavel Rychetský s tím, že Meclové snížil finanční ohodnocení. Řekl, že útěk dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka z věznice Mírov na Šumpersku, kvůli němuž se o odvolání spekulovalo, nebyl zaviněn systémovými chybami v oblasti vězeňství, ale hrubým porušením pracovní kázně zaměstnanci věznice. Rychetský naopak vyzdvihl systémová opatření, k nimž Meclová během desetiměsíčního působení ve funkci přikročila. "I když vím, že by její odvolání mohlo být považováno za rázný krok, necítím potřebu dělat takový populistický krok," řekl ministr.

Německo vyšetřuje údajné ilegální nabídky lidských ledvin z ČR

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) vyšetřuje ilegální nabídky lidských orgánů čekatelům na transplantace ledvin v SRN. Jak oznámila německá tisková agentura DPA, přicházejí tyto nabídky z České republiky od jisté firmy Transpla-Cent. V Praze se sice nachází společnost s tímto jménem, její představitele se však ČTK nepodařilo kontaktovat. Němečtí kriminalisté se prý obrátili na pražskou pobočku Interpolu, která má především zjistit, zda postup pražské firmy představuje porušení českých zákonů.

Světová banka: Většina Romů žije pod hranicí chudoby

Na šest miliónů Romů, žijících v zemích střední a východní Evropy a v bývalých postsovětských republikách, za posledních deset let jejich transformace zchudlo tak, že většina z nich žije pod hranicí chudoby. Podle zprávy Světové banky, která byla zveřejněna v Praze, se to týká 84 procent Romů žijících v Bulharsku, 76 procent rumunských Romů či 53 procent Romů z Maďarska. Tyto údaje o České republice Světová banka, jejíž úlohou je snižovat chudobu prostřednictvím půjček vládám, ve zprávě neuvádí.

Německá katolická církev odškodňuje první nuceně nasazené

Německá katolická církev začíná vyplácet odškodnění pro lidi, kteří pro ni byli nuceni za druhé světové války pracovat. Jak sdělil v Mohuči předseda německé Biskupské konference Karl Lehmann, první platby dostanou postižení v nejbližších dnech. Kdo za války nuceně pracoval v katolických zařízeních v Německu, dostane bez ohledu na délku svého nasazení 5000 marek (asi 90.000 Kč). Na rozdíl od evangelické církve se však katolíci nezapojí do fondu odškodnění, který zřídily německé firmy.

Na Bílé hoře se sešli evangeličtí a katoličtí duchovní

Symbolickým aktem smíření křesťanů byla úterní pobožnost v Praze na Bílé hoře. V předvečer 380. výročí bitvy, po níž následovala násilná rekatolizace Čech, se sešli evangeličtí a římskokatoličtí duchovní, aby vyjádřili trvalou touhu nezpronevěřovat se evangeliu lidskou pýchou a touhou po moci. "Slibme si, že dáme národu znamení pokoje," vyzval české křesťany různých tradic předseda Ekumenické rady církví Pavel Smetana, podle něhož "mocenské zápasy a krvavé války pod Kristovou korouhví" měly "devastující vliv na národ". Katolický biskup František Radkovský, v České biskupské konferenci odpovědný za ekumenismus, ČTK řekl, že setkávání církevních představitelů na Bílé hoře bude každoroční tradicí, podobně jako se jí staly bohoslužby v Betlémské kapli při výročí upálení Jana Husa. Bílá hora, dosud symbol rozdělení, se má stát symbolem cesty smiřování.

Věhlasný Gallupův ústav otevírá svou pobočku v České republice

Gallupův ústav, jedna z největších a nejznámějších společností zabývajících se výzkumem veřejného mínění, zahajuje v těchto dnech svoji činnost v České republice. Institut založil v roce 1935 americký statistik a sociolog George Gallup; od té doby tento ústav otevřel své pobočky ve 25 zemích Ameriky, Evropy i Asie. Výkonná ředitelka české pobočky Gallupova ústavu Alena Nedomová ČTK informovala, že agentura nabídne klientům výzkum veřejného mínění, politický a sociální výzkum, audit kvality služeb ve veřejném sektoru, výzkum pro komerční organizace a konzultační a poradenské služby pro veřejnou i komerční sféru.

Noční zemětřesení na Chebsku nezpůsobilo škody

Žádné materiální škody si nevyžádalo zemětřesení, které mohli v noci na úterý pozorovat lidé na Chebsku a Sokolovsku. Operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Chebu ČTK řekl, že lidé nenahlásili žádné poškození svého majetku v důsledku otřesů země. Ty v pondělí krátce před půlnocí dosáhly síly až 3,4 stupně Richterovy škály. Po více než dvou měsících seismické aktivity na západě Čech bylo zemětřesení cítit i na Karlovarsku, tedy asi 40 kilometrů od epicentra, které bylo opět nedaleko obce Nový Kostel.

Olympijský vítěz Emil Zátopek leží v nemocnici v kritickém stavu

Již týden je hospitalizován na jednotce intenzívní péče neurologického oddělení v Ústřední vojenské nemocnici v Praze - Střešovicích slavný atlet Emil Zátopek. Osmasedmdesátiletou vytrvaleckou legendu postihla minulé pondělí mozková příhoda a jeho současný zdravotní stav označují lékaři za kritický. "I přes intenzívní léčbu se nepodařilo jeho zdravotní stav stabilizovat a ten musí být hodnocen jako velmi vážný až kritický," píše se v oficiálním sdělení primáře střešovické neurologie Jaroslava Elise. Bližší podrobnosti představitelé nemocnice neposkytli.

Ze sportu:

Čeští stolní tenisté prohráli ve Frýdlantu nad Ostravicí v zápasu druhého kola skupiny B Evropské ligy s Německem 2:3 po dramatickém průběhu. O vítězství hostů rozhodl Timo Boll, jenž v pátém utkání porazil Josefa Plachého a předtím v prvním duelu i Petra Korbela. Dále za vítěze bodoval Jörg Rosskopf výhrou nad Plachým.

Skifař lehké váhy Michal Vabroušek, první český veslař, který se stal mistrem světa, se stal vítězem ankety o nejlepší posádku roku. Pětadvacetiletý závodník pražské Dukly, jenž triumfoval na šampionátu v Záhřebu, obhájil vítězství z loňského roku. Druhé místo obsadil stejně jako v předešlém ročníku ankety její devítinásobný vítěz a jediný český olympionik, skifař Václav Chalupa. Třetí skončil dvojskif Ondřej Synek, Jakub Hanák, bronzový z juniorského mistrovství světa.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.