Zprávy středa, 08. prosince 1999

A nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna schválila návrh nového tiskového zákona Velkou většinou hlasů schválila Poslanecká sněmovna v úterý návrh nového tiskového zákona. Jeho původní vládní předloha vyvolávala obavy z omezení svobody slova, poslanci ji ale poměrně radikálně změnili. Z návrhu tak zmizelo například ustanovení, jež by soudu umožňovalo uložit vydavateli tisku až třímiliónovou pokutu a v krajním případě vydávání novin na rok pozastavit. Z návrhu vypadla i pasáž, která zakazovala podněcovat k násilí, vyvolávat rasovou nenávist a popisovat sexuální násilí. Většině zákonodárců připadala tato ustanovení příliš vágní a tudíž zneužitelná. Omezení tohoto typu již navíc obsahují jiné zákony, které se vztahují na všechny, tedy i na novináře. Zákon by měl nabýt účinnosti dnem vyhlášení, nejprve jej ale musí posoudit Senát a poté i prezident.

S cílem ukončit transformaci zemědělských družstev a završit vypořádání majetkových podílů předložili poslanci ODS a Unie svobody novelu zákona o vypořádání majetkových nároků v družstvech. Předloha se týká především finančního vypořádání pohledávek oprávněných osob, které se nestaly účastníkem právnické osoby a nejsou podnikateli v zemědělské výrobě. Sněmovna novelu postoupila do druhého čtení.

Vládní předlohu, která v souvislosti s nedávno přijatým zákonem o ombudsmanovi mění několik dalších zákonů, schválila Poslanecká sněmovna. Ombudsman by se podle ní například mohl u Ústavního soudu účastnit jednání o návrzích na zrušení právních předpisů, což souvisí s jeho oprávněním navrhovat změny či zrušení předpisů. "Jde o doprovodný návrh zákona, který je nezbytný k tomu, aby se naplnila ustanovení zákona o ombudsmanovi, která vyžadují promítnutí do jiných právních úprav," odůvodnil návrh místopředseda vlády Pavel Rychetský.

Premiér Zeman nepřesvědčil Václava Klause, aby ODS umožnila schválení rozpočtu

Předsedovi vlády Miloši Zemanovi se v úterý nepodařilo přesvědčit šéfa Občanské demokratické strany Václava Klause, aby poslanci jeho strany umožnili schválení vládního návrhu rozpočtu pro rok 2000. Oba předsedové na briefingu po více než dvouhodinové schůzce zdůrazňovali, že jejich setkání bylo jen informativní. Návrhy, které při něm zazněly, odmítli oba upřesnit a předloží je svým stranickým grémiím. Klaus ale vyloučil, že by ODS rozpočet se schodkem 42 miliard korun, který poslanci jeho strany stejně jako unionisté a lidovci již dříve označili za nepřijatelný, podpořila.

Setkání k rozpočtu se měly původně zúčastnit všechny nekomunistické parlamentní strany. Představitelé křasťanský demokratů a Unie svobody se však jednání odmítli zúčastnit, což Klaus a Zeman opět kritizovali. Schůzku inicioval Zeman, který si chtěl zajistit podporu opozičních poslanců pro vládní návrh státního rozpočtu.

Výroky premiéra Zemana, že předsedové stran čtyřkoalice porušili dané slovo, když odmítli přijít na jednání k vládnímu návrhu státního rozpočtu, odmítli šéfové křesťanských demokratů a Unie svobody Jan Kasal a Karel Kühnl. Tvrdí, že přislíbili zúčastnit se schůzky až po projednání rozpočtu Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení. Navíc řekli, že hlavním bodem plánovaného setkání neměl být rozpočet, ale integrace České republiky do Evropské unie.

Rozpočtový výbor se opět na stanovisku k rozpočtu nedohodl

Sněmovní rozpočtový výbor po bouřlivé úterní debatě nedokázal zaujmout stanovisko k vládnímu návrhu státních financí na rok 2000. Klíčovou osobou se při hlasování o zamítnutí stal bývalý ministr financí Ivan Pilip (Unie svobody). Pomohl sice zavrhnout doporučující usnesení, vědomě však nepodpořil návrh na zamítnutí rozpočtu. Ke klíčovému zákonu se tedy nakonec výbor nevyjádřil. Po zasedání rozpočtového výboru Pilip řekl, že unie předloží ve středu při projednávání státního rozpočtu vlastní verzi zamítavého stanoviska. "Já se tady nebudu účastnit takového divadla. ODS na jedné straně nekriticky podporuje vládu tím, že nevypoví opoziční smlouvu, a na straně druhé navrhuje zamítnout klíčovou vládní normu," řekl Pilip v narážce na víkendový kongres ODS.

Česká republika uzavřela obtížnou kapitolu vstupu do Evropské unie

Česká republika jako jediná z šestice jednajících kandidátů v úterý předběžně uzavřela při vstupních rozhovorech s Evropskou unií obtížnou kapitolu "volný pohyb zboží". EU tedy uznala, že právo i praxe ČR jsou kompatibilní v oblasti považované za pilíř jednotného vnitřního trhu evropských společenství. Ministr zahraničí Jan Kavan se se svými protějšky ze zemí "patnáctky" dohodl dále na uzavření kapitoly "hospodářská a měnová unie". Odráží to sladění předpisů, které vytvářejí předpoklady pro přechod na jednotnou měnu, nikoli samotné převzetí eura, jež závisí na splnění dalších kritérií po vstupu. Česká republika tak prozatím ukončila rozhovory o obsahu deseti z 30 kapitol, na něž je rozděleno "acquis communautaire", souhrn předpisů a rozhodnutí EU.

EU dá na budování institucionální struktury z Phare dva mil. eur

Dva milióny eur věnuje Evropská unie v rámci programu Phare '98 na projekt partnerské spolupráce s Českou republikou (tzv. twinning). Cílem projektu, který v úterý oficiálně zahájili ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař se skotským ministrem financí Jackem McConnelem, je pomoci zavádět opatření potřebná pro efektivní využívání strukturálních a Kohezního fondu Evropské unie po vstupu České republiky do unie. Pro ČR vybrala EU do konsorcia partnerských zemí Skotsko jako koordinátora projektu a Francii a Irsko.

Hrubý domácí produkt ČR

Ze 13 zemí usilujících o vstup do Evropské unie měla Česká republika v roce 1998 čtvrtý nejvyšší hrubý domácí produkt na obyvatele - 60 procent průměrné úrovně EU. Před ČR se v tomto ohledu umístily Kypr, Slovinsko a Malta. Vyplývá to z kompilovaných údajů statistického úřadu EU Eurostat o kandidátských zemích. Z hlediska podílu na obchodní bilanci EU se mezi žadatelskými zeměmi ČR dělila loni společně s Maďarskem s 2,2 procenta o třetí místo. Větší váhu na obchodních vztazích unie mělo jen Polsko (3,1 procenta) a Turecko (2,5 procenta).

Český export do EU stoupl za deset měsíců o 14 procent

Vývoz českého zboží na trh Evropské unie stoupl za deset měsíců letošního roku meziročně o 14,4 procenta a představoval přibližně 521 miliard korun. Dovoz se zvýšil o 5,1 procenta na 510,4 miliardy Kč. Obchodní bilance tak skončila pro ČR aktivem 10,6 miliardy korun, zatímco za leden až říjen 1998 to bylo pasívum 30,1 miliardy Kč. ČTK to sdělil Český statistický úřad.

Eastman Chemical podepsal smlouvu o nákupu ChZ Sokolov

Smlouvu o koupi státního podílu 73,74 procenta akcií Chemických závodů Sokolov (CHZS) podepsal v úterý americký koncern Eastman Chemical. Cenu, kterou americký investor za státní podíl zaplatí, smluvní strany neuvedly. Vyplývá to z informací, které po podpisu smlouvy sdělili místopředseda vlády Pavel Mertlík a prezident Eastman Chemical pro Evropu, Blízký východ a Afriku Francois T. Vleugels. Podmínky smlouvy ale podle předsedy Výkonného výboru Fondu národního majetku Jana Stiesse odpovídají usnesení vlády k prodeji. Usnesení předpokládá, že za státní podíl zaplatí Eastman Chemical 150 miliónů korun a dalších 1,12 miliardy korun uhradí jeho dceřiná společnost Lawter International Luxembourg za závazky CHZS vůči Konsolidační bance.

MUS po jednání s odbory upustila od rychlého útlumu Kohinooru

Vedení Mostecké uhelné společnosti (MUS) po úterním jednání s místopředsedou vlády Vladimírem Špidlou, ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem a zástupci hornických odborů upustilo od rychlého útlumu v dole Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku, kde minulý týden stávkovali horníci. Firma se současně zavázala předložit tři varianty útlumu rozloženého do let 2000 až 2002 s výhledem do roku 2005 ministerstvu průmyslu a obchodu do letošního 17. prosince, řekl po jednání ministr Grégr. Dohodu potvrdil rovněž předseda představenstva MUS Antonín Koláček. Provoz Kohinooru by nadále měla zajišťovat samostatně hospodařící dceřiná společnost MUS, která program útlumu zajistí s použitím peněz ze státního rozpočtu.

Guvernér Tošovský varoval před odlivem zahraničního kapitálu

Před budoucím odlivem zahraničního kapitálu v důsledku repatriace zisků investorů varoval na úterní konferenci "10 let finančních služeb v ČR" guvernér České národní banky Josef Tošovský. "Příliv přímých zahraničních investic roste rychleji, než jsme očekávali... V dlouhodobém horizontu ale může dojít k pohybu opačným směrem," řekl. Zároveň dodal, že není proti přílivu kapitálu, neboť napomáhá zvyšovat domácí úspory a restrukturalizaci. "Je ale třeba tvořit domácí kapitál, který by byl stabilní a dlouhodobý," zdůraznil guvernér. Prostředky z privatizace by proto neměly být používány na běžnou spotřebu. "Tato hrozba tady je. Je třeba, aby byly investovány a kapitál rozmnožily," řekl guvernér Tošovský.

Přítok přímých zahraničních investic se výrazně zrychlil ve třetím čtvrtletí letošního roku, kdy činil 74,6 miliardy korun. Za leden až září dosáhl jejich čistý příliv 117,2 miliardy Kč.

ČNB zařadila na Internet souhrnné ekonomické údaje o ČR

Česká národní banka (ČNB) zařadila na svou internetovou adresu Národní stránku souhrnných ekonomických a finančních dat za Českou republiku. Cílem projektu je umožnit odborné veřejnosti přístup k aktuálním datům a přímé propojení s metodickými stránkami Mezinárodního měnového fondu i stránkami Českého statistického úřadu, ministerstva financí a ČNB. Projekt byl vytvořen v rámci systému Mezinárodního měnového fondu Special Data Dissemination Standard. Česká republika se k uvedenému standardu přihlásila v dubnu 1998. Internetová stránka s ekonomickými a finančními údaji o ČR má adresu http:www.cnb.cz/menuk.htm.

Premiér Zeman bude jednat s prezidentem Havlem o nástupcích ministra Davida a vicepremiéra Lánského

S rezignací ministra zdravotnictví Ivana Davida a s návrhem na nástupce odstoupivšího vicepremiéra Egona Lánského by měl ve středu přijet na Pražský hrad za prezidentem Václavem Havlem premiér Miloš Zeman. Zeman zřejmě s Davidovou rezignací předloží prezidentovi návrh, že by jeden až dva měsíce řídil ministerstvo zdravotnictví vicepremiér Vladimír Špidla. Ministerský předseda sdělí prezidentovi také svůj návrh na nástupce za Lánského, který minulý týden odstoupil ze zdravotních důvodů, i když v poslední době čelil mimo jiné kritice za pomalé tempo přibližování ČR k EU a podezření z daňových úniků.

ČNB udělí Lánskému pokutu kvůli jeho zahraničnímu kontu

Česká národní banka (ČNB) udělí senátorovi a bývalému vicepremiérovi Egonu Lánskému pokutu kvůli kontu, které si bez jejího povolení zřídil u rakouské banky. ČTK to řekl mluvčí ČNB Milan Tománek. Pokuta se podle něj bude pohybovat v řádu desítek tisíc korun, přesnou výši mluvčí odmítl upřesnit do doby, než bude s výsledkem řízení oficiálně seznámen Lánský. Ten bude mít ještě možnost se proti rozhodnutí ČNB odvolat.

Premiér Zeman bude jednat s prezidentem Havlem o nástupcích ministra Davida a vicepremiéra Lánského

S rezignací ministra zdravotnictví Ivana Davida a s návrhem na nástupce odstoupivšího vicepremiéra Egona Lánského by měl ve středu přijet na Pražský hrad za prezidentem Václavem Havlem premiér Miloš Zeman. Zeman zřejmě s Davidovou rezignací předloží prezidentovi návrh, že by jeden až dva měsíce řídil ministerstvo zdravotnictví vicepremiér Vladimír Špidla. Ministerský předseda sdělí prezidentovi také svůj návrh na nástupce za Lánského, který minulý týden odstoupil ze zdravotních důvodů, i když v poslední době čelil mimo jiné kritice za pomalé tempo přibližování ČR k EU a podezření z daňových úniků.

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti proti soudci babického případu

Případ Pavla Vítka, jednoho ze soudců v takzvaném babickém případu z roku 1951, není definitivně uzavřen. Nejvyšší soud v úterý rozhodl, že je nutné shromáždit další důkazy a vyslechnout svědky. Vítkův případ projednával na základě stížnosti podané ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem. Stížnost se týkala dubnového rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který Vítkovo jednání posoudil jako zneužívání pravomoci veřejného činitele. Tato právní kvalifikace umožnila zastavit trestní stíhání Vítka v důsledku prezidentské amnestie z roku 1960. Vítek byl členem soudu, který v roce 1951 odsoudil k trestu smrti sedm ze 14 obžalovaných po střelbě ve škole v Babicích. V babické škole byli usmrceni tři lidé a jeden zraněn.

IVVM: S členstvím ČR v NATO je spokojena polovina veřejnosti

S členstvím České republiky v NATO je spokojeno 49 procent občanů. Opačný názor má 30 procent lidí, což je nejméně od vstupu ČR do Severoatlantické aliance. Naopak podíl nerozhodnutých je s 21 procenty nejvyšší v tomto roce. Vyplývá to z výsledků listopadového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM).

Vojenské sdružení rehabilitovaných oslavilo 10 let existence

Vojenské sdružení rehabilitovaných (VSR), které sdružuje vojáky a občanské pracovníky protiprávně propuštěné z armády v letech 1945 až 1989, oslavilo v úterý 10. výročí svého vzniku. V hlavním sále ministerstva obrany se sešlo bezmála 200 z přibližně 8000 členů sdružení. Společenská organizace bývalých vojáků, kteří usilovali o rehabilitace a demokratizaci tehdejší československé armády, vznikla v prosinci 1989 po názvem Vojenská obroda. Současný název přijala po rozpadu československé federace, když si název Vojenská obroda ponechala slovenská část organizace. Podle předsedy pražské organizace VSR Miloslava Suchého se rehabilitace dočkalo okolo 9000 osob z více než 11.000 lidí, kteří byli vyhozeni z armády po roce 1968. Důvodem tehdejšího masového propouštění bylo odmítání invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, připomněl Suchý.

Beskydský vánoční strom pro papeže dorazil do Vatikánu

Na vatikánské železniční nádraží San Pietro přivezl v úterý vlak z Beskyd vánoční strom, který ozdobí Svatopetrské náměstí. ČTK to potvrdil český velvyslanec ve Vatikánu Martin Stropnický. Dodal, že 85 let starý smrk předá osobně papeži Janu Pavlu II. prezident Václav Havel příští týden v sobotu. "Pro Českou republiku je velkou ctí, že právě její strom se stane symbolem letošních Vánoc. Zasloužilo se o to mnoho lidí a přivezením smrku do Vatikánu jejich úsilí vyvrcholilo," uvedl velvyslanec. Upřesnil, že jednání o tom, zda by vánoční strom na letošní Vánoce mohla darovat ČR, začaly v roce 1994. Pětadvacet metrů vysoký smrk bude na Svatopetrském náměstí vztyčen ve čtvrtek. Jeho zdobení tradičními českými vánočními ozdobami z přírodních materiálů bude trvat asi týden.

Dvě česká výročí na seznamu UNESCO

Dvě česká výročí zařadila Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na seznam významných dat, která svým jménem v příštích dvou letech podpoří. Listopadová generální konference UNESCO vybrala 150. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka (7.3.1850) a 150. výročí narození a sté výročí smrti hudebního skladatele Zdeňka Fibicha (21.12.1850 - 15.10.1900).

V Praze žije na nádražích a v metru asi 250 bezdomovců

Na pražských nádražích a stanicích metra žije podle údajů policie zhruba 250 bezdomovců. Patří mezi ně většinou lidé vracející se z vězení nebo lidé, kteří se dlouho zdržovali mimo trvalé bydliště a jejich bývalý byt někdo obsadil nebo prodal. Většina z nich si obstarává peníze okrádáním cestujících a drobnými krádežemi u stánků. Sdělil to řekl ředitel pražského obvodního ředitelství policie Jiří Sellner. Humanitární organizace jsou ale přesvědčeny, že v hlavním městě žije bez domova mnohem více lidí. Ředitel občanského sdružení Naděje Ilja Hradecký uvedl, že například pražské azylové domy, kde je 300 lůžek, jsou plně obsazeny.

Hitem jsou letos v Pardubicích perníkové novoročenky

Novoročenky z perníku se letos staly hitem pro desítky firem z Pardubicka. "Žádné roky jsme neměli před Vánoci tolik práce, jako letos. Snad za to může ta magická dvoutisícovka," řekl ČTK pardubický perníkář Pavel Janoš. Křehká perníková přání ve tvaru zvonečku či podkovy potěší nejen klienty firem, které na přelomu tisíciletí sáhly po netradičním novoročním přání. Letos si je prý objednala i řada pardubických, kteří jimi chtějí potěšit své přátele. "Nevím, zda je to tím, že k Pardubicím perník neodmyslitelně patří, nebo prožívá letos svou renesanci, ale o perníková přání, ale také vánoční výzdobu, je letos nebývalý zájem," řekl Janoš. Perníkové betlémy a svícny, které budou zdobit vánoční stoly, prý zákazníci rozebrali téměř okamžitě.

Národní muzeum vystavuje obrazy zvířat, která vyhubili lidé

Obrazy zvířat, která záměrně či nevědomky vyhubil člověk, vystavuje pražské Národní muzeum. Výstava navazuje na publikaci "Vyhynulá zvířata" malíře Jana Sováka a pracovníka Přírodovědeckého muzea v Praze Miloše Anděry. V Kanadě žijící český malíř Sovák se věnuje především rekonstrukcím vymřelých druhů, loni muzeum vystavovalo například jeho obrazy o prvohorním životě. Ilustrace prezentované na výstavě jsou jen malým zlomkem z téměř 300 kreseb doprovázejících text knihy o vyhynulých zvířatech, která vyšla před rokem. Autoři v ní mimo jiné popisují na 230 druhů obratlovců, které člověk prokazatelně vyhubil od 17. století, kdy byly položeny základy zoologického systému.

Ze sportu:

Výsledky 28. kola extraligy ledního hokeje: Karlovy Vary - Kladno 3:3, Litvínov - Pardubice 4:1, Havířov - Zlín 3:3, Vsetín - Vítkovice 4:2, Znojmo - Slavia Praha 1:1 a Plzeň - České Budějovice 6:3. Utkání Sparta Praha - Třinec 5:1 bylo předehráno 30. listopadu. Hokejisté Plzně se vrátili do čela tabulky, druhá je Sparta, třetí Zlín. Poslední příčka patří Vítkovicím.

Hokejisté pražské Sparty porazili v posledním kole skupiny B Evropské ligy švédský tým Brynäs IF 4:1. Zajistili si tak postup do čtvrtfinále soutěže.

Fotbalisty České republiky čeká v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2002 šestičlenná skupina, v níž budou mít za soupeře Dánsko, Bulharsko, Island, Severní Irsko a Maltu. Zápasy se začnou hrát v srpnu příštího roku, kvalifikace skončí v listopadu roku 2001. Ze skupiny postoupí na závěrečný turnaj přímo vítěz, druhý celek tabulky čeká baráž. Světový šampionát uspořádají společně Japonsko a Korejská republika od 1. do 30. června roku 2002.

Bratři Lukáš a Aleš Drymlovi se po pěti závodech plochodrážního seriálu Ivan Mauger's Golden Helmet v Austrálii drží na medailových pozicích. Dosud vedoucího Lukáše Drymla sice odsunul z prvního místa Ukrajinec Alexander Ljatosinskyj, osmnáctiletý jezdec však na něj dva závody před koncem seriálu ztrácí pouhé dva body. Celkově třetí Aleš Dryml má o další tři body méně.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky, na horách sněhové. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.