Zprávy středa, 09. června 1999

Nyní podrobněji:

Česká republika zřejmě vyšle do sil KFOR průzkumnou rotu

ČR vyšle do mezinárodních mírových sil KFOR, které budou rozmístěny v jihosrbské provincii Kosovo, průzkumnou rotu o počtu nanejvýš 150 vojáků. Po mimořádném zasedání vlády v Poslanecké sněmovně o tom informoval ministr obrany Vladimír Vetchý. Rozhodnutí vlády musí ještě schválit Poslanecká sněmovna. Rota má spadat pod velení větší, zřejmě anglické jednotky. Vetchý zmínil i podmínky, které si česká vláda pro účast svých vojáků klade - souhlas jugoslávské strany s pobytem cizích mírových sil na svém území a mandát Rady bezpečnosti OSN.

Senátor Žantovský k návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN

Návrh společné rezoluce Rady bezpečnosti OSN k řešení situace v Kosovu, na němž se v úterý shodli ministři zahraničních věcí skupiny G8, uvítal předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský 'ODA). Skupinu G8 tvoří sedm nejvyspělejších průmyslových států světa a Rusko. "Já si myslím, že to je výborný výsledek, který jasně ukazuje správnost postupu NATO," komentoval v rozhovoru pro ČTK jednání skupiny G8 Žantovský. K těmto závěrům by však G8 podle něj nedospěla, pokud by NATO nebylo naprosto jednotné.

Bezpečnostní rada státu o české humanitární pomoci Kosovu

Výši prostředků, které ČR dosud věnovala konfliktem zmítané Jugoslávii, projednávala bezpečnostní rada státu. Čtyři ministerstva poskytla materiální i finanční pomoc za zhruba 310 miliónů korun, řekl tiskový mluvčí vlády Libor Rouček. Ministerstvo obrany věnovalo Balkánu vybavenou 6. polní nemocnici, vybavení polní nemocnice a uprchlického tábora v Albánii a dopravní letadlo AM 26 za celkem 298,187 miliónu korun. Úpravnu vody za 2,404 miliónu korun poskytl resort životního prostředí. Ministerstvo zemědělství poslalo podle Roučka do Kosova většinou potraviny v celkové hodnotě 1,31 miliónu korun a ministerstvo zahraničních věcí věnovalo dosud ze svého rozpočtu 7,22 miliónu korun, většinou ve formě prostředků pro mezinárodní humanitární organizace.

Čeští lékaři ošetřili v květnu v Albánii více než 1300 pacientů

Lékaři a zdravotní sestry z české vojenské polní nemocnice působící v albánském přímořském městě Kavaje ošetřili v květnu 1360 pacientů. Více než tisíc lékařských zákroků si vyžádaly zdravotní problémy kosovských běženců, zbytek pak tvořili příslušníci jednotek AFOR. Čeští zdravotníci provádějí i hygienickou očistu lidí v uprchlických táborech a distribuci léčiv a zdravotnického materiálu.

Ministr Kavan: Nejtěžší kapitolou vyjednávání s EU je životní prostředí

Nejtěžší kapitolou při vyjednávání ČR o vstupu do EU je životního prostředí. "Tento sektor představuje značné investice," řekl na semináři 'Český průmyslový sektor - příprava na členství v Evropské unii' ministr zahraničí Jan Kavan. Již loni v prosinci ministr životního prostředí Miloš Kužvart prohlásil, že ČR bude potřebovat v příštích letech na ochranu životního prostředí kolem 40 miliard korun.

Klima: Při bezpečnosti Temelína nelze vstup ČR do EU vetovat

Rakouský kancléř Viktor Klima je připraven uspořádat vnitrorakouský "antiatomový summit" členů vlády a aktivistů ekologických organizací. Zabýval by se požadavky na bezpečnost české jaderné elektrárny Temelín i jaderných elektráren v ostatních sousedních zemích. Klima však odmítl možnost vetovat přijetí ČR do Evropské unie, pokud bude Temelín uveden do provozu, jak požadují ekologické iniciativy. "Pokud Temelín splní bezpečnostní a ekonomická kritéria, nelze o vetu uvažovat, protože by to byla diskriminace," prohlásil Klima na pravidelné tiskové konferenci po zasedání vlády.

Zrušení takzvaných Benešových dekretů, na jejichž základě byli z poválečného Československa vypovězeni sudetští Němci, požadoval hornorakouský hejtman 'zemský premiér) Josef Pühringer. Jménem Horních Rakous vyzval vídeňskou vládu, aby ze zrušení dekretů učinila podmínku přijetí ČR do Evropské unie.

Světová banka jedná v Praze o aktivitách na příští rok

Zástupci Světové banky /SB/ jednají v těchto dnech v Praze s představiteli vlády o aktivitách SB v České republice v příštím roce. Na programu bude rovněž diskuse o celkové analýze české ekonomiky, kterou začali zástupci banky provádět v loňském roce. Projednána již byla studie o kapitálovém trhu a fiskální politice.

Vláda ve sněmovně neuspěla se svojí představou o změně Ústavy

Poslanecká sněmovna podle očekávání již v prvním parlamentním čtení zamítla vládní návrh změny Ústavy ČR, který měl posílit pravomoci kabinetu při vysílání českých vojáků do zahraničí a přijímání cizích sil na území ČR. Předloha měla rovněž umožnit vládě vydávání jejích nařízení s mocí zákona. Vládní předlohu kritizovali s výjimkou sociálních demokratů zástupci zbývajících čtyř stran zastoupených ve sněmovně. Kritiku si vysloužil hlavně vládní záměr přijímat nařízení s mocí zákona. Kabinet tak chtěl čelit pomalému přejímání zákonodárství EU. Premiér Zeman po rozhodnutí sněmovny řekl, že tento krok zpomalí vstup ČR do Evropské unie a že se ukázalo, kdo je a kdo není protievropský.

Poslanecká sněmovna podpořila další projednávání vládní předlohy zákona, který má zpřísnit podmínky pro vstup a pobyt cizinců na území ČR i jejich vycestování ze země. Předloha na druhou stranu vytváří možnost povolit cizinci pobyt humanitárního charakteru. Zákon má zavést institut dočasné ochrany, kterou lze poskytnout cizinci prchajícímu z domovského státu před ozbrojeným konfliktem. V rámci institutu strpění pak ČR bude moci ponechat na svém území cizí občany, jimž brání ve vycestování objektivní překážka.

Do druhého čtení postoupil vládní návrh zákona o ombudsmanovi, který by měl sloužit k ochraně občanů před nekorektností a nečinností státní správy. Poslanci nepřijali návrhy ODS na zamítnutí celé předlohy a rozhodli naopak o tom, že se jí budou v příštích týdnech zabývat sněmovní výbory. ODS dlouhodobě považuje úřad ombudsmana za zbytečný a nyní i ekonomicky neúnosný.

Sněmovna se bude dále zabývat vládní novelou zákona o hospodářské soutěži. Ta by měla zakázat kartelové dohody o rozdělování trhu, nově definovat dominantní postavení podniku na trhu a podrobněji upravit podmínky fúzování podniků.

Míra nezaměstnanosti klesla na 8,1 %

Míra registrované nezaměstnanosti v ČR se opět snížila. Oproti dubnovým 8,2 procenta klesla k 31. květnu na 8,1 procent. Ke konci minulého měsíce evidovaly Úřady práce přibližně o třetinu více nezaměstnaných ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Květnový vývoj nezaměstnanosti probíhal v souladu s očekáváním odborníků. Snížení míry nezaměstnanosti na 8,1 procenta, tj. pokles o 0,1 procenta oproti dubnu, je však podle jejich názoru pouze sezónní záležitostí. Analytici se shodují na tom, že optimismus není na místě. "V červnu již očekáváme zvýšení počtu nezaměstnaných, neboť úřady práce budou v obležení absolventy středních a vysokých škol. Ke konci tohoto roku předpokládáme míru nezaměstnanosti kolem deseti procent," uvedla Monika Procházková z Patria Finance. S tímto hodnocením se ztotožňují i další analytici.

Snížení spotřebitelských cen v květnu je překvapením

Snížení spotřebitelských cen v květnu označují analytici shodně za překvapivé. Spotřebitelské ceny klesly v květnu oproti předchozímu měsíci o 0,1 procenta, meziročně se zvýšily o 2,4 procenta. Příznivá čísla o inflaci, očekávaný další propad hrubého domácího produktu a stabilní koruna podle nich vytvářejí předpoklady pro snížení úrokových sazeb.

Smlouva o prodeji ČSOB bude podepsána 15. června

Smlouva o prodeji 66 procentního podílu státu v Československé obchodní bance 'ČSOB) belgické KBC Bank by měla být podepsána v úterý 15. června. ČTK to řekl náměstek ministra financí Zdeněk Petříček. KBC Bank, která zvítězila v soutěži o ČSOB s cenou 40 miliard korun, vidí svůj výsledný akcionářský podíl v bance zhruba na 75 procentech. Podle jejích představitelů by dalších pět procent měla mít Evropská banka pro obnovu a rozvoj 'EBRD) či Mezinárodní finanční korporace 'IFC) a ostatní akcie by se volně obchodovaly.

Ostravští Romové budou žalovat ministerstvo školství

Žalobu na ministerstvo školství a na ostravský školský úřad připravuje skupina 15 romských rodin z Ostravy kvůli tomu, že romské děti jsou umisťovány do zvláštních škol. Konzultant Evropského střediska pro práva Romů Markus Pape uvedl, že používané psychologické testy patřičně nezohledňují kulturní a jazykovou jinakost romských dětí. Pokládá to za hlavní důvod, proč je u romských dětí sedmadvacetinásobně vyšší pravděpodobnost, že skončí ve zvláštní škole. Rozhodování o umisťování dětí do zvláštních škol není podle Papeho chráněno před rasovými předsudky. Ministerstvu školství a školskému úřadu navíc vytýká, že neprovádí přiměřené sledování romských dětí ve zvláštní škole. Jejich přemístění do běžné základní školy je proto podle něj prakticky nevratné.

Svaz pacientů odmítá návrhy na přímé platby jako vydírání

Svazu pacientů se nelíbí návrh České lékařské komory 'ČLK), aby ambulantní specialisté, pokud nebudou spokojeni s cenami péče, které vyhlásí na druhé pololetí vláda, začali od 1.července od pacientů vybírat za péči v hotovosti. "Svaz je nemile překvapen návrhy a požadavky ČLK, které směřují proti zájmům pacientů," řekl ČTK jeho předseda Luboš Olejár, který vyhrůžky přímými platbami odmítá.

Proti návrhu ČLK protestuje rovněž výkonná rada Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Předseda svazu Jiří Schlanger připomněl, že komora vznikla proto, aby posuzovala etiku a kvalitu lékařské práce, což podle něj neplní.

Poslanecká komise bude šetřit činnost transplantačního centra v Ostravě

Poslanecká sněmovna zvolila všech deset členů nově zřízené parlamentní vyšetřovací komise, která se bude zabývat činností transplantačního centra v Ostravě. Každou z pěti politických stran, jež jsou ve sněmovně zastoupeny, budou v komisi reprezentovat dva poslanci. Komise má do konce roku potvrdit, nebo vyvrátit spekulace, podle nichž byla v transplantačním centru v uplynulých letech vážně porušována pravidla pro odběr lidských orgánů. Odborná komise České lékařské komory, která se případem zabývala, však v žádném z 27 posuzovaných případů nezjistila poškození ani dárce, ani příjemce orgánu. Obvinění na adresu transplantačního centra odmítl i ministr zdravotnictví Ivan David.

Langer odmítl, že by chtěl zabránit vazbě svého jmenovce

Místopředseda Poslanecké sněmovny a ODS Ivan Langer odmítl informace, podle nichž se měl pokusit zabránit tomu, aby byl jeho jmenovec Miroslav Langer vzat do vazby. Miroslava Langra, který je obchodním partnerem Ivanovy matky Marie, před 14 dny zadrželi policisté v Olomouci a obvinili ho z několika trestných činů. Langer tak reagoval na článek v Lidových novinách, který označil za "směsici lží, výmyslů, pomluv a absurdních konstrukcí." Vůči deníku a autorovi článku podá trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy či křivého obvinění. Ivan Langer také požádal ministra vnitra Václava Grulicha 'ČSSD) o prošetření toho, zda někdo zasahoval do průběhu vyšetřování obviněného podnikatele Miroslava Langra.

Loni byla okradena či ohrožována čtvrtina lidí

Přepadena, okradena nebo ohrožována byla v posledním roce téměř čtvrtina lidí. Pouze 55 procent z nich však tento incident nahlásilo policii. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Devět z deseti lidí se cítí ve svém bytě i mimo něj v místě svého bydliště ve dne bezpečně. Po setmění mají pocit bezpečí ve svém obydlí čtyři pětiny a venku už jen polovina z nich.

Anonym vyhrožoval kroměřížské nemocnici bombou

Přerušením operací a uzavřením ambulancí reagovali v úterý pracovníci kroměřížské nemocnice na anonymní telefonát muže, který kolem osmé hodiny ranní na lince 158 vyhrožoval, že za tři hodiny v nemocnici exploduje bomba. Následovala důkladná pyrotechnická prohlídka a další bezpečnostní opatření. V současnosti je v nemocnici kolem 420 pacientů. Podle ředitele Petra Pšikala nebyl ohrožen život a zdraví ani jednoho z nich.

Hornof chce podat trestní oznámení na asistenta ministra vnitra

Trestní oznámení na Josefa Špačka, který je parlamentním asistentem ministra vnitra Václava Grulicha, hodlá podat bývalý mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Tomáš Hornof. Podle něj může být Špaček stíhán za to, že se podílel po únoru 1948 jako stranický tajemník v Jihlavě na perzekuci katolické církve, uvedla Česká televize. Špaček, známý z roku 1968 jako reformní komunista, údajně úzce spolupracoval s lidmi, kteří měli podíl na smrti čihošťského faráře Josefa Toufara a na násilné provokaci Státní bezpečnosti 'StB) v Babicích, uvedla televize.

Čeští celníci letos odhalili 58 případů pašování drog

Celníci ve spolupráci s policií odhalili od začátku letošního roku již 58 případů nelegální přepravy drog přes české území. Zajistili téměř 76 kilogramů heroinu, necelých 125 kilogramů kokainu a tři kilogramy amfetaminu.

Lidé se na Internetu nejvíce obávají zneužití svých dat

Čeští občané při využívání komerčních služeb na celosvětové počítačové síti Internet nejčastěji pociťují obavu, že se k důvěrným osobním datům dostane nepovolaná osoba. Plyne to z průzkumu, který v dubnu provedla agentura Dema. Své služby prostřednictvím Internetu nabízejí v ČR například některé bankovní domy, po síti je možné i nakupovat. Zneužití svých osobních dat se obává 35 procent dotázaných.

Strakonice hostí mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu Lidice '99

Můj dědeček a babička a Co budu dělat, až budu starý - taková jsou některá z témat 976 výtvarných prací, které jsou k vidění na 27. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 1999. Expozici v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích mohou zájemci zhlédnout až do 23. července. Jde o výběr z více než 12.000 maleb, kreseb, grafiky, keramiky, prací ze dřeva, papíru, kovu a skla, hraček, loutek a fotografií dětských autorů z 71 zemí všech kontinentů.

Pohyblivé modely ještěrů budou na plzeňském výstavišti

Ojedinělou výstavu pohyblivých a ozvučených modelů pravěkých ještěrů mohou od čtvrtka zhlédnout návštěvníci plzeňského výstaviště. Součástí je i rozsáhlá expozice zkamenělin a jiných nálezů z období druhohor. Modely vznikly v dílně japonské společnosti Kokoro a do Plzně je zapůjčilo londýnské muzeum historie přírody. Kromě 21 modelů ještěrů jsou připraveny i dva technické skelety dinosaurů, s nimiž budou moci návštěvníci pohybovat. Prostřednictvím kamery, kterou má skelet vloženou na místě očního důlku, mohou na monitoru vidět okolí očima dinosaura. Výstava potrvá do 10. října.

Na Staroměstské radnici v Praze budou 9. září oddávat až do půlnoci

Na Staroměstské radnici v Praze 1 budou představitelé pražského obvodu oddávat snoubenecké páry 9. 9. 1999 od rána do půlnoci. Vedoucí matriky první městské části Jana Talmanová řekla, že již čtvrt roku před tímto datem mají na den, který obsahuje pět devítek, ohlášeny svatby až do 21:30. Pozadu nezůstaly ani ostatní pražské obvody a městské části. Například starosta Prahy 13 Petr Bratský nabízí svatby v metru a snoubence je ochoten oddat i při seskoku padákem.

Hašek i Jágr nominován na cenu Lestera Pearsona

Český hokejový brankář a hrdina olympijských her v Naganu Dominik Hašek z Buffala Sabres se může stát teprve třetím hokejistou a prvním brankářem v historii, který získá třikrát po sobě Cenu Lestera Pearsona pro nejužitečnějšího hráče NHL podle mínění samotných hráčů. Společně se čtyřiatřicetiletým pardubickým odchovancem byl na toto prestižní ocenění nominován i kapitán Pittsburghu Penguins Jaromír Jágr, který již vyhrál Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL.

Uzbeci zvou české tenisty k baráži do Taškentu na tvrdý povrch

Taškent bude cílem českých tenistů v utkání o záchranu ve Světové skupině Davisova poháru, v němž je čeká domácí Uzbekistán. Utkání se uskuteční od pátku 24. do neděle 26. září na tvrdém povrchu s centrálním dvorcem s kapacitou pro tři tisíce diváků. K cestě do střední Asie tenisty odsoudila nečekaná porážka z prvního kola s Belgií 2:3. S Uzbekistánem se v Davisově poháru potkává ČR poprvé v historii. Vítěz tohoto zápasu si pro rok 2000 zachová příslušnost ke Světové skupině, poražený sestoupí do příslušné regionální zóny.

Silný vítr lámal na Moravě větve a desítky lidí byly bez proudu

Silný nárazový vítr na střední a severní Moravě lámal větve stromů jako sirky. Spadlé větve místy komplikovaly dopravu na silnicích a na několik hodin ochromily dodávky elektrické energie do desítek domácností.

Přívalové deště, které v úterý odpoledne postihly východní Čechy, rozvodnily některé místní toky. Voda zaplavila i několik zahrad a přízemí domů. Podle zjištění ČTK je nejvíce postiženo Rychnovsko a Náchodsko. Povodí Labe zatím nevyhlásilo povodňové stupně na žádné z východočeských řek.

Počasí

Na území České republiky je dnes polojasno, nejvyšší denní teploty kolem 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.