Zprávy středa, 09. srpna 2000

Renata Prátová

A nyní podrobně:

Ministr kultury Pavel Dostál uklidňoval evropské poslance v kauze židovského pohřebiště

Postup české vlády v kauze židovského pohřebiště v pražské Vladislavově ulici je podle ministra kultury Pavla Dostála srovnatelný s postupy použitými v zemích Evropské unie. Ministr tak reagoval na dopis 67 poslanců Evropského parlamentu, kteří jej vyzvali, aby zabránil znesvěcení hřbitova nalezeného na parcele České pojišťovny, která zde staví novou administrativní budovu. Mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová v úterý ČTK sdělila, že ministr evropským poslancům oznámil, že téměř celá lokalita někdejšího pohřebiště byla prohlášena podle českých předpisů za kulturní památku. "Výjimkou je jen místo vlastní stavby České pojišťovny, které už nebylo možné vzhledem k dotčenosti prohlásit za kulturní památku, ale za významný archeologický nález," uvedla Fuchsová. Doplnila, že ministr poslance ujistil, že nejde o Starý židovský hřbitov na Josefově, ale o pohřebiště, které přestalo být užíváno v roce 1487 a už ve středověku bylo zastavěno.

O zachování pohřebiště rozhodla vláda v březnu. Pojišťovna přizpůsobila rozhodnutí stavební projekt a ostatky nalezené na staveništi hodlá zalít do betonového sarkofágu a stavět pod nimi. Ke způsobu zakonzervování ostatků vypracovala své připomínky i Pražská židovská obec, Česká pojišťovna ale nakonec její stanovisko nevzala v potaz.

Rakouský ministr Wilhelm Molterer apeluje na svého českého kolegu Miloše Kužvarta kvůli Temelínu

Rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer apeloval v úterním prohlášení na svého českého kolegu Miloše Kužvarta, aby zabránil zkušebnímu provozu jaderné elektrárny v jihočeském Temelíně, dokud nebudou projednány a vyhodnoceny všechny technické a právní otázky. Molterer ve svém prohlášení, o němž informuje agentura APA, připomněl Kužvartovu nabídku, že se v Rakousku zúčastní slyšení k otázce Temelína. Rakouští Zelení krátce před vydáním ministrova prohlášení zveřejnili informaci, že bude vbrzku zahájen zkušební provoz v Temelíně.

Poslanec hornorakouského zemského sněmu Otto Gumpinger z Rakouské lidové strany (ÖVP) apeloval jménem rakousko-českého protijaderného výboru na Molterera a i na celou rakouskou spolkovou vládu, aby zostřila svůj postup proti České republice v otázce Temelína a aby oficiálně pohrozila vetem na přistoupení České republiky k Evropské unii. Gumpinger kritizoval také to, že aktivací palivových tyčí v Temelíně bude, jak řekl, vyvolána nezvratná radioaktivní kontaminace, po níž teprve bude prováděna "zkouška ekologické snesitelnosti" provozu elektrárny, kterou rakouské straně slíbily české úřady v první polovině devadesátých let. Hornorakouský poslanec to označil za "skandální chování Česka", které staví sousední země před hotové skutečnosti. Gumpinger dále požadoval realizaci usnesení Rady Evropské unie, podle něhož má Česká republika prokázat aktuální stav techniky použité v Temelíně, a opatření proti "dumpingovému" vývozu elektřiny z České republiky, napsala agentura APA.

Česká armáda obnoví ve čtvrtek cvičné lety, které zakázala minulý týden po havárii letadla L-29 Delfín

Velitel vzdušných sil české armády Ladislav Klíma v úterý rozhodl, že vojenští piloti budou moci od čtvrtka opět cvičně létat. Obnovení leteckého výcviku, který byl minulou středu pozastaven po tragické havárii cvičného letounu L-29 Delfín nedaleko Chrudimi, Klíma povolil po rozboru předběžných výsledků vyšetřování havárie, jenž se uskutečnil na velitelství vzdušných sil ve Staré Boleslavi. ČTK to oznámil mluvčí velitele vzdušných sil Petr Fajl. "Nadále trvá zákaz provádění leteckého výcviku na letounech L-29, a to až do té doby, než budeme znát odpovědi na otázky, zda byl v pořádku motor, zda bylo v pořádku řízení u havarovaného stroje," řekl mluvčí. Výsledků odborných expertíz, na nichž obnovení výcviku na L-29 závisí, lze podle něj očekávat během několika týdnů. Úterního rozboru nehody, při níž zahynul šéf bojové přípravy vzdušných sil, plukovník generálního štábu Ján Malo, se zúčastnili první zástupce náčelníka generálního štábu František Padělek, armádní inspektor Josef Šíba, vedoucí představitelé jednotlivých leteckých základen a někteří piloti.

Ministr obrany Vladimír Vetchý se chce zabývat celým systémem vojenského školství

Nejen problematikou vojenských vysokých škol, ale celým systémem vojenského školství se chce zabývat ministr obrany Vladimír Vetchý. Na úterní tiskové konferenci v Břeclavi Vetchý řekl, že tento systém zahrnuje jak vysoké a střední školy, tak přípravu četařů nebo velitelů družstev. Ministrovi jde především o vysoku kvalitu vojenského školství a o to, aby jeho absolventi v případě odchodu z armády našli uplatnění i v civilním sektoru. Plánuje sloučení dvou největších vojenských vysokých škol, které sídlí v Brně a Vyškově. Ve Vyškově se podle ministra Vetchého bude v září otevírat britské výcvikové centrum pro velitele čet, družstev a dalších odborníků. Centrum budou moci využívat kromě členských států Severoatlantické aliance i budoucí členové NATO. "V Brně se zase buduje simulační centrum pro výcvik štábů," dodal ministr Vladimír Vetchý.

IVVM: Armádě důvěřuje 56 procent občanů České republiky

Z červencového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) vyplývá, že armádě důvěřuje 56 procent občanů České republiky, což je nejvíce od října 1994, kdy jí důvěřovalo jen 28 procent lidí. Rozhodnou nedůvěru armádě nyní vyslovilo devět procent respondentů a deset procent se nedokázalo vyjádřit.

Vyšetřování tragické nehody migů bylo po roce uzavřeno

Vyšetřování tragické nehody dvou stíhacích letounů Mig-21, při které loni 17. června na Havlíčkobrodsku zahynuli dva piloti z čáslavské základny, bylo po roce uzavřeno. "Spáchání trestného činu nebylo prokázáno, proto byl případ odložen", řekl v úterý zástupce ředitele havlíčkobrodského úřadu vyšetřování František Zamazal. Při rozboru nehody bylo vyloučeno selhání letecké techniky a podle expertů z brněnské vojenské akademie nebyly porušeny žádné letecké předpisy, shrnul vyšetřovatel. S ohledem na dohodnutá pravidla dorozumění pilotů, nebylo prokázáno ani překročení dovolené míry nebezpečnosti při plnění daných úkolů, uvedl František Zamazal.

Senátor Žantovský zažaloval ministra Kavana, ten počká na rozhodnutí soudu

Senátor Michael Žantovský (ODA) podal 4. srpna žalobu na šéfa české diplomacie Jana Kavana (ČSSD) kvůli neoprávněnému utajování informací. Žantovský v úterý na tiskové konferenci řekl, že mu Kavan odmítl poskytnout informace, kteří podnikatelé doprovázeli Kavanova náměstka Hynka Kmoníčka při lednové návštěvě Iráku. Ministr podle Žantovského porušil zákon o svobodném přístupu k informacím a jednací řád Senátu. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil v úterý ČTK řekl, že Kavan, který se odvolává na obchodní tajemství, počká na rozhodnutí soudu.

Senátor Žantovský se rozhodl zažalovat ministra Kavana po "vyčerpání všech možností dohody". Informace týkající se cesty do Iráku požadoval Žantovský už v únoru. "Pan ministr Kavan mi odpověděl dopisem, ve kterém mi odmítl poskytnout tuto informaci s odkazem na obchodní tajemství. Tento odkaz je podle našich právních zástupců naprosto neoprávněný," uvedl Žantovský. Jednací řád Senátu podle něj neumožňuje odvolávat se na obchodní tajemství.

Občanská demokratická aliance chce změnu zákona o střetu zájmu

Občanská demokratická aliance se rozhodla předložit novelu zákona o střetu zájmů, podle něhož musejí senátoři a poslanci každoročně oznamovat své vedlejší příjmy a společně se svými protějšky i příjmy z podnikatelské činnosti a členství ve vedení firem. ODA totiž zjistila, že v případě členů vlády tato povinnost platí podle zákona pouze pro jejich manžele. "ODA hodlá v nejbližším možném termínu předložit Senátu návrh novely zákona, který tuto do očí bijící absurditu odstraní," řekl v úterý na tiskové konferenci místopředseda ODA Michael Žantovský. Na mezeru v legislativě přišla Občanská demokratická aliance po nedávných aférách týkajících se podnikatelských aktivit členů vlády.

Stavební výroba v červnu meziročně vzrostla o 4,3 procenta

Celková stavební výroba vzrostla v červnu letošního roku meziročně reálně o 4,3 procenta. V lednu až červnu letošního roku stavební výroba reálně vzrostla proti stejnému období loňského roku o 2,3 procenta. Předběžné údaje o vývoji ve stavebnictví poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora. Průměrná nominální mzda ve stavebnictví se zvýšila o 3 procenta na 12.613 korun, reálná mzda se snížila o 0,7 procenta. Produktivita práce se zvýšila o 8,1 procenta.

Podoba stanového městečka na Strahově bude známa až v září

Konečná podoba stanového městečka na pražském strahovském stadiónu, v němž se budou moci v době zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ubytovat odpůrci globalizace, bude známa až 10. září. ČTK to v úterý řekl mluvčí firmy FAM Tomáš Doubek. Právě v tento den mají pracovníci této společnosti výstavbu městečka pro zhruba 15.000 lidí zahájit.

Katolický farář Merta skončil s pěti obviněními ve vazební věznici

Katolický farář František Merta podezřelý z dlouhodobého zneužívání věřící mládeže na Kroměřížsku a Zlínsku je ve vazbě. Vyšetřovatelé ho obvinili z pohlavního zneužívání, vydírání, omezování osobní svobody, ohrožování mravní výchovy mládeže a ohrožování mravnosti. U soudu za to faráři hrozí až tři roky vězení. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který čelí nařčení, že o jednání kněze věděl a rázně proti němu nezakročil, se k případu odmítl vyjádřit. Policie se o Mertův případ začala zajímat na popud studenta teologické fakulty olomoucké univerzity Václava Nováka. Ten ČTK řekl, že předal kriminalistům důkazy o tom, že Merta od roku 1995 až do dneška sexuálně zneužíval dvě desítky ministrantů a dalších věřících hochů. Novák také podal trestní oznámení na Graubnera, kterého viní z toho, že se Mertu snažil krýt.

Jurta uprostřed Prahy má pomoci hladovějícímu Mongolsku

Hrozbu hladomoru, která visí nad Mongolskem, má Čechům připomenout jurta, jež v úterý vyrostla na nádvoří pražského Náprstkova muzea. Tradiční mongolské obydlí zde postavila Společnost přátel Mongolska a občanské sdružení Nomád v rámci několikaměsíční akce Zmrzlá jurta, jejíž výtěžek má pomoci strádajícím Mongolům. Prozatím se díky této akci podařilo podle Davida Bidla ze Společnosti přátel Mongolska dopravit do Ulánbátaru 1000 dolarů (asi 38.000 korun), které mají pomoci pastevcům vyrovnat se s následky loňské nepřízně počasí. Jurta navazuje na sérii koncertů na pomoc Mongolsku, které v květnu zaplavily Prahu a bude na nádvoří muzea stát do konce týdne.

Novou kanadskou velvyslankyní v České republice se stane Margaret Huberová

Novou velvyslankyní Kanady v České republice se stane Margaret Huberová, která ve funkci vystřídá Ronalda Halpina. Do Prahy má Huberová přijet 20. září, zatím však není znám termín, kdy oficiálně předá pověřovací listiny prezidentovi Václavu Havlovi. ČTK to v úterý řekla mluvčí kanadského velvyslanectví v Praze Lucie Čermáková.

Princ Charles na podzim navštíví Českou republiku

Následník britského trůnu princ Charles přijede 30. října na třídenní oficiální návštěvu do České republiky. Prince Charlese pozval prezident Václav Havel. Kromě Prahy navštíví princ Waleský podle svého mluvčího ještě Slovensko a poté odjede na dovolenou do Švýcarska. Hlavním smyslem několikrát odložené návštěvy bude podle Martina Krafla z prezidentské kanceláře rozvoj česko-britských vztahů a nadační aktivity. S prezidentem Havlem prince pojí péče o Pražský památkový fond, který společně založili před osmi lety. Podstatou myšlenky fondu je zachránit krásy Prahy pro další generace. Princ, který je vášnivý ochránce přírody a nesmlouvavý odpůrce moderní architektury, chce podle Krafla při nadcházející návštěvě zjistit stav některých chátrajících pražských památek.

V Praze je k vidění část dětské výtvarné výstavy Lidice 2000

Výběr z téměř 1700 výtvarných prací 28. Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2000, která měla v červnu premiéru ve Strakonicích, nabízí od úterka galerie České pojišťovny v Purkyňově ulici v Praze. "Necelých dvě stě kreseb, grafik, keramických děl a soch vytvořených dětmi z deseti asijských zemí a České republiky bude v galerii k vidění do 1. září," informovala ČTK Dagmar Koutská z tiskového oddělení pojišťovny.

Do soutěže, která pod názvem Lidice vznikla v roce 1968, letos děti zaslaly celkem 13.000 maleb, kreseb, grafik, keramiky, prací ze dřeva, papíru, kovu a skla, hraček, loutek a fotografií. Dětští autoři ze 72 zemí všech kontinentů tentokrát tvořili na téma milénia a Mezinárodního roku díkůvzdání. Mezinárodní porota 76 nejlepších dětských prací ocenila medailí Lidická růže. Z 690 prací, která na strakonické výstavě reprezentovala Českou republiku, jich tuto medaili získalo 34. Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice 2000 poputuje do Německa, Rumunska a do Jugoslávie.

Hudba českých skladatelů zahájí hudební festival Špilberk 2000

Hudba světově uznávaných českých skladatelů Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka bude znít na zahajovacím koncertu prvního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Špilberk 2000, který se na Velkém nádvoří stejnojmenného hradu bude konat od 9. do 19. srpna. Zahajovací koncert rozezvučí hradní nádvoří ve středu ve 20:30, informoval ČTK Lukáš Herink ze Státní filharmonie Brno. Program slavnostního zahajovacího koncertu nastudovala filharmonie pod vedením zkušeného dirigenta Vladimíra Válka. V rámci festivalu na špilberském nádvoří, který zahrnuje pět koncertů, se kromě Státní filharmonie Brno představí Mládežnický orchestr Gustava Mahlera. Hlavním cílem festivalu je podle organizátorů obohatit brněnský společenský život a zatraktivnit město i celou jižní Moravu.

Ze sportu:

Sparta Praha v úterý vyhrála v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů na hřišti moldavského mistra Zimbru Kišiněv 1:0. Odveta se bude hrát 23. srpna v Praze.

Fotbalisté Olomouce remizovali v prvním finálovém utkání Intertoto Cupu s italským celkem Udinese Calcio 2:2, ačkoli již v 24. minutě vedli 2:0. Hosté však dokázali i v deseti hráčích srovnat skóre a mají před odvetou v domácím prostředí blíže k postupu do prvního kola Poháru UEFA.

Italský fotbalový rozhodčí Pierluigi Collina dementoval informace sdělovacích prostředků, podle nichž tráví dovolenou v České republice. Collina zprávu popřel v dopise zaslaném agentuře AFP. Karlovarské noviny v pondělí napsaly, že Collina je na pozvání svého přítele v Karlových Varech. Zprávu obsahující i domnělý rozhovor s Collinou přejaly také další listy. Šéfredaktor Plzeňského deníku Miroslav Svoboda dnes AFP přiznal, že karlovarský list otiskl nepodloženou informaci. Collina, který na červnovém mistrovství Evropy nařídil proti české reprezentaci penaltu v závěru zápasu proti Nizozemsku, francouzské agentuře sdělil, že je od 4. srpna ve sportovním středisku Sportilia. Účastní se tam s kolegy přípravné stáže před začátkem italské ligy.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.