Zprávy středa, 09. září 1998

Zprávy 9.9.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Schůzka českého a slovenského premiéra

Slovenský premiér Vladimír Mečiar nepředpokládá, že by jeho páteční setkání s předsedou české vlády Milošem Zemanem na summitu Středoevropského sdružení volného obchodu (CEFTA) v Praze mělo mít hlubší obsah, když mu nepředcházela jednání mezi předsednictvy vlád. Jak uvedl jeho mluvčí Marián Kardoš, "může to být dohoda o příštím setkání, ale v žádném případě nelze hovořit o bilaterálních rozhovorech." Nicméně připustil, že pro slovenskou stranu jsou velmi zajímavé a aktuální otázky jako slovenské zlato či vyrovnání závazků, "ale velmi, velmi, velmi těžko čekat, že by se na pátečním setkání tyto věci dořešily".

Slovensko-český klub vyzval Slováky, aby nevolili HZDS

Proti volbě slovenských vládních stran v nadcházejících parlamentních volbách vybídl v úterý Slovensko-český klub ve sdělení, které obdržela ČTK. Ve zjevné narážce na Hnutí za demokratické Slovensko se ve výzvě uvádí, aby Slováci na Slovensku a v České republice nevolili síly, pod jejichž vedením se "Slovensko vzdalovalo integračním procesům". HZDS je obvykle obviňováno, že svým přístupem k demokracii vyvolalo odpor Západu a znemožnilo zařazení Slovenska do první vlny uchazečů o vstup do NATO a do Evropské unie. Parlamentní volby se na Slovensku uskuteční 25. a 26. září.

Činnost a budoucnost vlády ČSSD vyvolává rozpaky

Složení, činnost i budoucnost vlády sociální demokracie vyvolávají spíše rozpaky a mezi lidmi neexistuje ani jednoznačné přesvědčení, že vydrží po celé čtyřleté volební období. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který uskutečnila agentura Sofres-Factum počátkem srpna, tedy krátce poté, co se kabinet sociálních demokratů po uzavření tzv. opoziční dohody s Občanskou demokratickou stranou ujal vlády. Zjištění, jejichž výsledky obdržela ČTK, ukazují, že převládá nespokojenost se složením vlády Miloše Zemana. Nespokojenost vyvolává vysoký věk (30,7 procenta), komunistická minulost jejích členů (13,1 procenta), absence žen (12,4 procenta), nedůvěryhodnost a neodbornost (8,1 procenta) a nedodržení volebního programu (6 procent).

Preference ČSSD stále klesají

České straně sociálně demokratické by ve volbách dalo svůj hlas 26,6 procenta voličů, zatímco Občanská demokratická strana by koncem srpna získala 25,4 procenta. S odstupem od červnových voleb preference ČSSD zvolna klesají, naopak ODS svoji pozici stále posiluje. Náskok ČSSD před ODS, který týden po volbách činil 15,5 procenta, se nyní snížil na 1,2 procenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum. Preference ostatních parlamentních stran se drží přibližně na úrovni výsledků voleb.

Německá FDP obvinila Stoibera, že blokuje rozšíření EU

Němečtí svobodní demokraté vytkli bavorskému premiérovi Edmundu Stoiberovi, že blokuje plánované rozšíření Evropské unie na východ. Předseda FDP Wolfgang Gerhardt řekl v Mnichově, že není důvod odkládat přijetí prvních kandidátů - Polska, České republiky a Maďarska - do Evropské unie. Dodal, že Stoiber chce těmto státům házet klacky pod nohy. Stoiber v posledních týdnech tvrdě kritizoval předsedu české vlády Miloše Zemana za jeho výroky o účasti sudetských Němců v česko-německých grémiích. Pohrozil, že postoj České republiky k poválečnému vyhnání sudetských Němců může být překážkou pro vstup této země do Evropské unie.

Také šéf bavorské organizace FDP a poslanec Spolkového sněmu Max Stadler pokáral Stoibera za to, že Českou republiku jen kritizuje, místo aby se snažil navázat s ní dialog. "V krizových dobách je však zapotřebí vést vzájemný rozhovor," řekl Stadler k nedávným rozporům mezi německými a českými politiky týkajícím se sudetských Němců. Stadler, který je členem správní rady česko-německého Fondu budoucnosti, také potvrdil požadavek FDP, aby byl ustaven společný bavorsko-český parlamentní výbor.

Polemika neovlivňuje práci Fondu budoucnosti

Polemické hlasy, které v poslední době zazněly k česko-německým vztahům na obou stranách, nemají prakticky žádný negativní vliv na práci Fondu budoucnosti, zřízeného na základě společné deklarace z ledna 1997. Uvedl to v rozhovoru pro německou rozhlasovou stanici Deutschlandfunk tajemník správní rady Fondu budoucnosti Tomáš Kafka. Sporná vyjádření, která se týkají především účasti zástupců sudetských Němců v řídících orgánech institucí vzniklých na základě deklarace a výzev organizací vysídlenců k podmínění přijetí České republiky do Evropské unie splněním jejich požadavků, berou funkcionáři Fondu budoucnosti s politováním na vědomí, ale na jejich práci se projevují minimálně, uvedl Kafka. Připomněl, že Fond budoucnosti se zabývá především problémy současnosti a budoucnosti a polemika vycházející z minulosti jeho činnost v zásadě neovlivňuje.

Inflace v srpnu

Úhrnný index spotřebitelských cen klesl letos v srpnu proti červenci o 0,2 procenta, proti srpnu 1997 dosáhl 9,4 procenta. Míra inflace vyjádřená zvýšením průměrné cenové hladiny za posledních dvanáct měsíců proti předchozím dvanácti měsícům činila v srpnu 11,5 procenta. Tzv. čistá inflace zaznamenala v srpnu meziměsíční pokles o 0,3 procenta, proti srpnu minulého roku činila 4,9 procenta. Informace Českého statistického úřadu ČTK poskytl jeho tiskový mluvčí Josef Zábranský.

Ekonomové vítají nízkou inflaci

Za nečekaně příznivá označují ekonomové srpnová čísla o vývoji indexu spotřebitelských cen. Jde o nejlepší inflační výsledek za poslední téměř čtyři roky. Podle ekonomů se na něm rovnou měrou podílí nízká úroveň světových cen surovin, stlačená poptávka ve spotřebitelském sektoru, stále silná koruna a důsledky měnové politiky České národní banky. Vesměs se však domnívají, že centrální banka zatím na tyto údaje nebude reagovat a s případným dalším uvolněním měnové politiky vyčká až na zveřejnění návrhu státního rozpočtu na příští rok. "K předčasnému snížení sazeb by ji mohla přinutit pouze prudce posilující koruna," prohlásil Martin Hlušek z Expandia Finance.

Společnost Patria Finance přehodnotila na základě srpnového inflačního výsledku výhled úrokových sazeb. "Domníváme se, že v nejbližších čtyřech týdnech dojde s velkou pravděpodobností ke snížení repo sazby o 0,5 procenta," řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Ondřej Schneider.

Vývoj inflace vytváří prostor pro snižování úrokových sazeb

Příznivý vývoj inflace vytváří podle České národní banky prostor pro postupné snižování úrokových sazeb. Mluvčí banky Martin Švehla řekl ČTK, že tento prostor by mohl být nicméně zužován deficitním vývojem veřejných financí. "Také vnější podmínky se mohou změnit, zejména u ceny ropy. Stejně tak se může změnit kurs koruny," uvedl Švehla a dodal, že problematikou úrokových sazeb by se měla zabývat bankovní rada koncem září. Podle Švehly potvrzuje vývoj inflace v srpnu zklidnění domácí cenové hladiny. "Podstatný vliv na vývoj měly ceny potravin, jejichž pokles je sezónního charakteru, a dále snížení cen pohonných hmot, které souvisí s vývojem na zahraničních trzích," prohlásil mluvčí České národní banky.

Míra nezaměstnanosti v ČR

Míra registrované nezaměstnanosti v České republice k 31. srpnu letošního roku dosáhla historického maxima 6,4 procenta a ve srovnání s letošním červencem vzrostla o 0,3 procenta. Ke konci srpna evidovaly úřady práce celkem 320.024 osob bez práce, což je o 16.183 osob více než ke konci července. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 99.723 osob a míra nezaměstnanosti ve stejném srovnání vzrostla o 1,9 procenta. Údaje poskytl tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí.

Vysoká míra nezaměstnanosti je výrazně ovlivněna sezónními faktory, míní ekonomové. "Podle našeho odhadu připadá ze srpnového zvýšení o 0,3 procentního bodu na sezónní faktory 0,1 procentního bodu. Zejména jde o přihlašování se absolventů na úřadech práce," řekl ČTK Martin Čihák z Komerční banky. "Mám pocit, že v jiných letech, kdy nezaměstnanost nepředstavovala u nás takové riziko, se noví absolventi škol obraceli na trh práce až po skončení prázdnin. Letos tak učinili již během prázdninových měsíců," vysvětlil Petr Zahradník z Prague International Securities.

Zeman chce povodňové práce pro nezaměstnané

Do programu veřejně prospěšných prací, který má vláda ve svém programovém prohlášení, by měly být zahrnuty i práce na odstraňování škod způsobených záplavami. Proto zejména v regionech s velkou nezaměstnaností, jakým je i severní Morava, by bylo možné využít pro takové práce zdejší žadatele o zaměstnání. Předseda vlády Miloš Zeman to řekl v úterý v Ostravě po návštěvě akciové společnosti Povodí Odry. "Nechci tvrdit, že je to všelék proti nezaměstnanosti, ale je jedním z aspektů boje proti narůstající nezaměstnanosti," poznamenal Zeman. Upozornil, že vláda nemůže primárně řešit problém zvyšování nedostatku pracovních míst úměrným zvyšováním sociálních podpor.

Jan Pavel II. věnoval oblastem postiženým záplavami 50.000 dolarů

Finanční dar 50 tisíc dolarů se rozhodl věnovat záplavami postiženým oblastem východních Čech papež Jan Pavel II. Peníze určené pro královéhradeckou diecézi bude rozdělovat katolická Diecézní charita. ČTK to sdělilo královéhradecké biskupství. "Papež Jan Pavel II. projevil již mnohokrát zájem o život v České republice a rovněž 4. září při audienci nuncia Giovanniho Coppy se velice zajímal o následky letošních záplav ve východních Čechách, o kterých byl informován dopisem biskupa Karla Otčenáška," řekl pracovník biskupství. Svatý otec podle něj projevil svoji péči už při loňských záplavách, kdy kromě větší částky zaslané na Moravu, věnoval východním Čechám 25 tisíc dolarů.

Čeští biskupové jednají o přípravě sněmu katolické církve

Příprava plenárního sněmu katolické církve v České republice je hlavní téma dvoudenního zasedání České biskupské konference (ČBK) v klášteře Milosrdných sester sv. Kříže v Kroměříži. Sněm by se měl podle mluvčího ČBK Daniela Hermana uskutečnit po roce 2000. Plenární sněm katolické církve se stane zasedáním všech osmi římskokatolických diecézí a řeckokatolického exarchátu na území České republiky. "Jeho hlavním cílem je přiblížení života církve potřebám doby a současné společnosti," řekl Herman ČTK. Církev podle jeho názoru musí lépe odpovídat na touhy a hledání lidí. Sněm se stane vyvrcholením Desetiletí duchovní obnovy národa, které vyhlásil o první adventní neděli v roce 1987 tehdejší kardinál František Tomášek.

Úspěšný "český den" na veletrhu v Gentu

Belgický ministr zahraničí Erik Derycke byl mezi čestnými hosty úterního "českého dne" na mezinárodním veletrhu v Gentu. Celodenního semináře o České republice, jejím postavení, obchodních možnostech a cestě do EU se zúčastnilo na 200 lidí, vesměs belgických podnikatelů. Česká republika byla vybrána jako hlavní host 53. ročníku tohoto tradičního všeobecného veletrhu orientovaného na spotřební zboží, který je otevřen od 5. do 20. září. Tři desítky vystavovatelů z ČR předvádějí své výrobky, mezi nimiž jsou zastoupeny hračky, nábytek, oděvy, sportovní náčiní, sklo i elektrické spotřebiče, ale také například automobily Škoda a traktory Zetor.

Světová banka poskytla grant na projekt teplárny v Kyjově

Grant ve výši přibližně 190 miliónů korun na projekt výstavby kogenerační jednotky, která bude vyrábět zároveň teplo a elektrickou energii v kyjovské teplárně, udělil České republice Světový fond ochrany životního prostředí (GEF), který je součástí Světové banky. Dohodu o poskytnutí grantu podepsali v úterý v Kyjově Roger Grawe ze Světové banky, předseda představenstva teplárny Zdeněk Bauer a náměstek ministra životního prostředí Erik Geuss. Tiskové oddělení ministerstva ČTK informovalo, že projekt omezí emise skleníkových plynů kyjovského vytápěcího systému tím, že se zvýší energetická efektivnost a spolehlivost vytápění. Ekologicky příznivý dopad spočívá v omezení podílu lignitu ve směsovém palivu na výrobu tepla a elektrické energie.

Čeští vojáci v Británii

Do plnění úkolů stanovených scénářem pětidenního mezinárodního vojenského cvičení Cooperative Bear 98, které v pátek končí v britském Saint Mawganu, se v úterý zapojili i příslušníci českých ozbrojených sil. Armádu České republiky zastupuje 15 vojáků sloužících ve vzdušných silách a ve Zdravotnické službě. Smyslem manévrů, jichž se účastní z armád 18 zemí asi 220 letců na 14 letounech a další letecký a odborný personál, je simulace humanitární pomoci obyvatelům oblasti, kterou zasáhl jedovatý dým z požáru, jenž zachvátil v nedalekém přístavu tanker přepravující chlór. Cvičení spadá do programu dlouhodobé vojenské spolupráce Partnerství pro mír, jehož cílem je vytvořit trvalé kontakty mezi vojsky zemí NATO a ozbrojenými silami dalších zemí.

Rakouští Zelení mobilizují proti rozšíření Dukovan

Mluvčí rakouských Zelených Gabriela Moserová vyzvala rakouskou vládu, aby využila třicetidenní odvolací lhůty týkající se rozšíření meziskladu pro vyhořelé palivo v jihomoravské jaderné elektrárně v Dukovanech a aby proti tomuto záměru rozhodně protestovala. Podle Moserové musí tentokrát rakouský premiér Viktor Klima reagovat rychleji a ne celou věc zaspat jako na jaře. Moserová v rozhovoru pro agenturu APA vyzvala rakouskou ministryni pro ochranu spotřebitelů Barbaru Prammerovou, aby projednala výstavbu jaderného meziskladu v Dukovanech při své návštěvě v Praze v polovině září a aby proti tomuto projektu vznesla energický protest.

Dnes začíná sympozium k výročí založení Univerzity Karlovy

Ode dneška do soboty se v prostorách Univerzity Karlovy, která letos slaví 650. výročí založení, na mezinárodním sympóziu "Univerzita a její studenti" setká více než 250 hostů z Evropy, ale i USA. ČTK to sdělil mluvčí univerzity Martin Bartůněk. "Účelem sympozia je napomoci setkání a seznámení univerzitních profesorů a univerzitních studentů v rámci evropské spolupráce a přispět tak ke sblížení bez rozdílu národnosti, rasy či náboženství," uvedl mluvčí. Doplnil, že významní zahraniční i domácí univerzitní profesoři a vědci přednesou celkem dvanáct přednášek a velký prostor bude věnován referátům studentů a řadě diskusí.

Syn čápice Kristýny se už vydal na cesty

Prostřední ze tří mladých čápů, které samička čápa černého Kristýna a její druh David letos vychovali v brdských lesích, se v úterý vydal na cesty. Mladý čáp, který dostal jméno Hynek, se nyní pohybuje jihozápadně od Plzně. Podle Miroslava Bobka z Českého rozhlasu, který se na sledování čápů podílí v rámci vědeckého projektu Africká odysea, však ještě není stoprocentně jisté, zda bude Hynek ihned pokračovat v cestě do afrických zimovišť. Může se totiž pouze "toulat". Stejně jako Kristýna a David byli i jejich potomci už v červenci vybaveni miniaturními batůžky se satelitními vysílačkami, které by měly umožnit jejich sledování při cestě do afrických zimovišť. Letos bude možné jejich cestu sledovat na Internetu. Na adrese http://capi.internet.cz budou od čtvrtka 10. září k dispozici nejen aktuální souřadnice pobytu čápů, ale i různé programy umožňující kreslení jejich tahové trasy či počítání různých vzdáleností.

Putovní výstava židlí

Výstava židlí nejslavnějších architektů a návrhářů 19. a 20. století, kterou připravilo německé Vitra Design Museum, byla otevřena ve Sbírce moderního a současného umění Národní galerie v Praze. Návštěvníci Veletržního paláce se budou moci prostřednictvím výstavy stovky židlí seznámit s historií uměleckého designu od začátku minulého století. V pestré přehlídce židlí defilují návrhy mnoha významných osobností, v jejichž tvorbě se projevily hlavní slohové tendence přelomu století a nové tvarové principy 20. století. Mezi autory jsou zastoupeni například slavný americký architekt Frank Lloyd Wright, vídeňští architekti Josef Hoffmann, Otto Wagner a Adolf Loos. Nechybějí zde ani modely od modernistů, vedle židlí navržených v nejvýznamnějším centru avantgardy 20. a 30. let Bauhausu se objevují návrhy architekta Le Corbusiera a dalších tvůrců moderního designu. Putovní přehlídka modelů ze sbírky tohoto muzea bude na ochozu mezaninu Veletržního paláce k vidění do 23. září.

Německý záhadolog Huf bude v Praze podepisovat své knihy

Legendy a záhady světových dějin se pokouší nejširší veřejnosti objasnit německý záhadolog Hans Christian Huf. V knihách a dokumentech německé televizní stanice ZDF se snaží vnést světlo do událostí, které se staly před staletími či tisíciletími. S pomocí historiků a dalších vědců dvaačtyřicetiletý záhadolog sepsal řadu knih, z nichž některé vyšly v češtině. Čtenáři se s ním mnohou setkat dnes při autogramiádě v pražské prodejně Knižního klubu. Huf přijel do Prahy při příležitosti českého vydání třídílného knižního cyklu Sfinga - Záhady historie, který vznikl na základě stejnojmenného cyklu televizních dokumentů. Huf v těchto knihách rozebral osudy Alexandra Velikého, Fridricha II., Rasputina či cesty Marka Pola.

Soutěž Radia Praha a Britské rady

Soutěž pro žáky českých středních škol vyhlásila se začátkem školního roku naše rozhlasová stanice, tedy Radio Praha - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí ve spolupráci s Britskou radou. Jejím cílem je napsání eseje v angličtině na téma Tam, kde jsem doma (The Place I Call Home) v rozsahu do dvou stran formátu A4. Podle šéfredaktora Radia Praha Davida Vaughana posoudí soutěžní práce porota složená ze spolupracovníků Britské rady. Vítězové regionálních kol postoupí do celostátního finále, jehož vyhodnocení se uskuteční začátkem příštího roku. "Vítězné práce budou vystaveny v ústředí Britské rady v Praze. Jejich autory pozveme do rozhlasu a texty odvysíláme naší anglickou redakcí," řekl Vaughan ČTK. Nejlepší práce budou zpřístupněny i na internetových stránkách Radia Praha.

Ze sportu:

Česká tenistka Jana Novotná ve čtvrfinále US Open přehrála Švýcarku Patty Schynerovou hladce 6:2 a 6:3 a při svém dvanáctém startu postoupila podruhé v kariéře do semifinále tohoto letos posledního grandslamového turnaje. O účast v sobotním finále bude v pátek bojovat se světovou jedničkou a obhájkyní trofeje Švýcarkou Martinou Hingisovou, která porazila šestou nasazenou Američanku Moniku Selešovou dvakrát 6:4.

Bez nejmenších potíží postoupil první nasazený pár Jana Novotná, Martina Hingisová do čtvrtého kola čtyřhry na US Open. Francouzsko-australskou dvojici Julie Halardová-Rachel McQuillanová porazily hladce 6:1 a 6:0. Stejně se ve třetím kole mužské čtyřhry dařilo Cyrilu Sukovi. Spolu s australským partnerem Sandonem Stollem se postaral o překvapení, když ve třech setech vyřadili druhý nasazený australský pár Todd Woodbridge, Mark Woodforde. Do semifinále pak postoupili přes česko-americkou dvojici Martin Damm a Jim Grabb, kterou porazili 7:6, 6:7 a 7:5.

Úvodní kolo hokejové Staropramen extraligy přineslo následující výsledky: Vsetín prohrál s Pardubicemi 0:2, Vítkovice s Třincem 3:4, Jihlava prohrála s Karlovými Vary 2:3, České Budějovice hrály se Spartou 2:2, Plzeň remizovala se Zlínem 1:1, Litvínov zdolal Opavu 3:0 a Slavia porazila Kladno 6:2.

V zápasech druhého kola Poháru Českomoravského fotbalového svazu byly všechny prvoligové celky na půdě soupeřů úspěšné. Výsledky: Klatovy - Sparta 0:2, Slovan Pardubice - Slavia 0:6, Choceň - Sigma Olomouc 1:3, Město Albrechtice - Opava také 1:3, Vratimov - Karviná 1:5, Libočany - Teplice 1:8, Přeštice - Viktoria Plzeň 1:3.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes většinou oblačno, místy přeháňky. Teploty se pohybují mezi 20 až 25 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.