Zprávy středa, 10. června 1998

ZPRAVY 10.6.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami:

Nyní podrobně:

Ministr Mlynář jednal s velvyslanci států EU o romské problematice

Zhoršující se obraz České republiky v zahraničí kvůli vztahu k romské menšině přivedl k jednání předsedu Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity, ministra Vladimíra Mlynáře a pražské velvyslance států Evropské unie. Ministr Mlynář je informoval o všem, co vláda v oblasti romské problematiky dělá. Zdůraznil, že obraz ČR v zahraničí nebyl úplně přesný a naše republika byla líčena jako ráj rasistů. Zároveň připustil, že se během setkání hovořilo o záměru vybudovat tzv. "protirómskou" zeď v Ústí nad Labem a zmíněny byly i konkrétní případy některých posledních násilných úmrtí Romů.

ČR sladila do značné míry své obchodní právo s normami Evropské unie

Česká republika sladila do značné míry své obchodní právo a předpisy o účetnictví s normami Evropské unie; přetrvávající mezery odstraní během dvou let. Do roku 2000 také přijme nový autorský zákon, kterým srovná rozdíly v oblasti ochrany duševního vlastnictví. Režim ochrany průmyslových patentů a ochranných známek se v ČR již dnes do značné míry shoduje s evropskou legislativou. Tak popsali závěry srovnávání práva ČR a EU v těchto významných kapitolách odborníci z různých resortů české vlády. S Evropskou komisí souhlasili v tom, že jakkoli je harmonizace legislativy pokročilá, pokulhává její praktická aplikace a vynucování.

Škody na objektech po letecké nehodě dosáhly 6,5 miliónu korun

Minimální škoda, která byla při pondělní nehodě dvou vojenských letounů MiG-21 způsobena na domech na českobudějovickém sídlišti Vltava, se odhaduje na 6,5 miliónu korun. Podle posledních údajů bylo v domech poškozeno 47 bytových jednotek, z toho čtyři byly požárem zcela zničeny. Při havárii bylo lehce zraněno sedm civilistů a jeden hasič byl zraněn při zásahu. Všichni tři piloti se katapultovali a jsou v českobudějovické nemocnici se středně těžkými zraněními. Trosky a hořící pohonné hmoty letounu, který se zřítil do sídliště, zničily nebo poškodily 22 osobních automobilů. Škody byly způsobeny rovněž na povrchu vozovky a trolejovém vedení.

Hlavní příčinou havárie bylo nezvládnutí techniky pilotáže. Pro armádní letce platí stále zákaz létání s výjimkou letů v pohotovostním systému a dopravních úkolů, které povoluje náčelník generálního štábu. V místě havárie úřadují likvidátoři České pojišťovny, s níž má ministerstvo obrany sjednáno havarijní pojištění.

Nad Olomoucí byl mrak zplodin z rozlité kyseliny chlorovodíkové

Lidé ve stotisícové Olomouci se dnes v noci ocitli v ohrožení poté, co v chemičce Farmak uniklo po půlnoci nezjištěné množství kyseliny chlorovodíkové. Nad továrnou se podle hasičů vytvořil mrak jedovatých plynů, který pomalu postupoval nad obydlené severozápadní části města. Obyvatelům bylo doporučeno, aby zavřeli okna a nevycházeli ven. Koncentrace škodlivin klesla po třetí hodině ranní natolik, že již neohrožuje zdraví obyvatel.

České ministerstvo zahraničí k novým sankcím EU vůči Srbsku

Pondělní rozhodnutí Evropské unie o nových sankcích vůči Srbsku kvůli jeho postupu v Kosovu se setkalo u českého ministerstva zahraničí s pochopením. Například zákaz zahraničních investic do Srbska ministerstvo pokládá za očekávaný a odpovídající krok, kterým EU reaguje na eskalaci bojů v Kosovu a útoky vůči civilnímu obyvatelstvu. Ministerstvo předpokládá, že i ČR bude Unií v nejbližší době vyzvána k tomu, aby se k sankcím připojila.

EU vyhlásila v pondělí v Lucemburku zákaz nových investic v Srbsku a pohrozila dalšími kroky, pokud Bělehrad nepřestane používat sílu v Kosovu a nepustí se do politického řešení konfliktu. Vyzvala Severoatlantickou alianci, aby počítala se všemi možnými variantami včetně zásahu v Kosovu.

Prioritou nové vlády musí být zdravotnictví

Prioritou nové vlády musí být zajištění péče o nemocné a mzdy zdravotníků. Uvedl to stínový ministr zdravotnictví sociální demokrat Ivan David. Nová vláda nesmí podle jeho slov připustit budování nadbytečných nákladných kapacit a ustupovat požadavkům na neúměrné zisky pro dodavatelské firmy. David připomněl, že v ČR je sice registrováno jen 260 nezaměstnaných absolventů lékařských fakult, ve skutečnosti však více než polovina z každoročních více než 1700 absolventů nenalézá odpovídající uplatnění ve zdravotnictví. Pokud bude ČSSD odpovídat za zdravotnictví, chce nabídnout absolventům stipendia především v oborech, kde je nepříznivá věková struktura lékařů, případně je jich nedostatek.

Sociální demokracie hodlá iniciovat antidiskriminační zákon o ženách

Sociální demokracie hodlá po volbách iniciovat antidiskriminační zákon o ženách. Podle předsedkyně Sociálně demokratických žen Jany Volfové potřebujeme takový orgán, na který se bude moci žena obrátit při sporu s podnikem. V důkazním řízení by poté musel podnik prokázat, že nedošlo k diskriminaci ženy. ČSSD se také chce vrátit k plošnému systému vyplácení dětských přídavků a státnímu zálohování výplat výživného.

ČR vytěží hnědé uhlí do roku 2030

K vyčerpání domácích zásob hnědého uhlí, které je stále hlavním zdrojem pro výrobu energie, dojde do roku 2030. Tento stav nastane, pokud se nebude těžit pod centry osídlení a při zachování územních ekologických limitů těžby. Na tiskové konferenci v Praze to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl.

Návrh surovinové politiky, kterou představili ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl a ministr životního prostředí Martin Bursík, je orientován na postupné snižování těžby většiny neobnovitelných surovinových zdrojů a omezování jejich spotřeby. Zdůrazňuje nutnost zvyšování recyklace a využití druhotných surovin, které dosud nebyly podle Khnla dostatečně zhodnocovány. V oblasti energetických surovin dokument navrhuje s ohledem na nízkou životnost domácích zdrojů hnědého uhlí vyšší využití alternativních zdrojů energie. Důležitým bodem návrhu je také požadavek postupné redukce těžby nerostných surovin v chráněných krajinných oblastech.

Průmyslová výroba vzrostla v dubnu o tři procenta

Průmyslová výroba v dubnu meziročně vzrostla o tři procenta oproti březnovému vzestupu o 10,5 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Za první čtyři měsíce letošního roku průmyslová výroba meziročně vzrostla o sedm procent.

Údaje o dubnovém zpomalení tempa růstu průmyslové výroby svědčí o tom, že růstový potenciál průmyslu je značně omezený, uvedl ekonom Živnostenské banky Pavel Sobíšek. Omezení spočívají především v nedostatečné adaptabilitě českého průmyslu na požadavky exportních trhů. Tu mohou patrně zlepšit pouze zahraniční investice, jichž je nyní výrazný nedostatek.

Stavební produkce v dubnu meziročně o 9,3 procenta nižší

Dubnová stavební výroba poklesla meziročně v reálných hodnotách o 9,3 procenta, za období leden až duben se reálně snížila o 0,3 procenta. ČTK o tom informoval Josef Zábranský, tiskový mluvčí Českého statistického úřadu. Hlavní příčinou poklesu stavební produkce byl nedostatek krytí stavebních zakázek veřejného i soukromého sektoru.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj koupila 9 miliónů akcií České spořitelny

Evropská banka pro obnovu a rozvoj /BERD/ koupila devět miliónů akcií České spořitelny. Akcie v hodnotě zhruba 2,5 miliardy korun představují přibližně 14procentní podíl na hlasovacích právech. BERD uvažuje také o vstupu do dalších českých bank. Představenstvo odsouhlasilo nákup 30procentního podílu v Agrobance. V raném stádiu diskusí je, jakým způsobem by se BERD mohla účastnit privatizace Československé obchodní banky.

Škoda Plzeň potvrdila jméno budoucího majitele Tatry

Škoda Plzeň prodá podíl 43,5 procenta akcií Tatry Kopřivnice /výrobce nákladních aut/ americké firmě SDC Interational. Potvrdil to generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek. Předběžnou smlouvu o prodeji akcií Tatry podepsala Škoda Plzeň s budoucím majitelem za přítomnosti zástupce Komerční banky, která je největším věřitelem Tatrovky. Prodej by se měl uskutečnit do tří měsíců.

Rozhodnutí voliči nehledí na minulost oblíbených stran

Pro většinu občanů, kteří jsou odhodláni účastnit se červnových voleb, je důvodem jejich volby zaměření preferované politické strany. Více než tři čtvrtiny voličů nepovažují za důležitou dosavadní činnost politických stran, které chtějí volit. Třetina voličů v květnovém výzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění uvedla, že při rozhodování koho volit má velký význam názorová orientace rodiny. 63 procent dotázaných přiznalo, že na jejich hlasování ve volbách má určitý vliv předvolební kampaň, pětina voličů pak připisuje kampani při rozhodování velmi významnou roli. Naopak 27 procent voličů na kampaň nebere ohled.

Nespokojenost s celkovou politickou situací stále vysoká

Nespokojenost občanů s celkovou politickou situací je stále vysoká - v květnovém průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) ji vyjádřilo 78 procent obyvatel. Naopak pozitivně se vyjádřilo 18 procent dotázaných. Spokojenost s chováním stran projevila zhruba třetina (35 procent), dalších 33 procent příliš spokojeno není a pětina (22 procent) je znechucena.

Místopředsedovi lidovců Kasalovi je podle lístků o 300 let více

Jihomoravský volební leader KDU-ČSL a místopředseda této strany Jan Kasal je podle roku narození na hlasovacím lístku lidovců o 300 let starší. Jihomoravská volební komise i firma Moraviapress, která má tisk volebních lístků na starosti, informovaly ČTK, že na hlasovacím lístku KDU-ČSL je u Kasala chybně uveden jako rok narození letopočet 1651 místo správného 1951. Vzhledem k tomu, že již byla značná část hlasovacích lístků rozvezena, se nové tisknout nebudou. Oprava této chyby bude zveřejněna na úřední vývěsce.

Volební preference ODS podle průzkumu stále stoupají

Občanská demokratická strana /ODS/ zřejmě rozptýlila pochybnosti o tom, že by ve volbách mohla skončit na horším než druhém místě. Uvedla to agentura Sofres-Factum ve svém posledním průzkumu před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Preference strany totiž podle jejího průzkumu za poslední tři měsíce vzrostly o 7,7 procenta a ustálily se na 16,9 procenta. Nejsilnější stranou je stále sociální demokracie /ČSSD/ s 27,8 procenta. I její preference oproti březnovým 25 procentům mírně vzrostly. Na třetím místě jsou nyní podle agentury Sofres-Factum komunisté /KSČM/ s devíti procenty. Na čtvrtou příčku se směrem dolů posunuli Důchodci za životní jistoty (DŽJ), jejichž podpora klesla za poslední měsíc z 11,2 na 7,8 procenta. Pokles podle agentury nastal i u Unie svobody, kterou nyní preferuje 7,2 procenta voličů oproti březnovým 12,4 procenta. Republikáni /SPR-RSČ/ získali v průzkumu šesté místo se šesti procenty, které mají už stabilně. Na posledním místě ze stran, které by se dostaly do parlamentu, jsou nyní lidovci /KDU-ČSL/ s 5,4 procenta voličských hlasů. Preference lidovců přitom poklesly z téměř 10 procent v závěru loňského roku především s nástupem DŽJ a Unie svobody na politickou scénu. Pokud by volby dopadly podle těchto preferencí, byla by ve sněmovně značně nepřehledná situace, uvádí agentura Sofres - Factum.

Čeští pěstitelé jablek by letos měli prodat celou úrodu

Čeští pěstitelé jablek by měli letos prodat všechna ještě naskladněná jablka a neměla by se tak opakovat situace loňského roku, kdy museli 15.500 tun jablek zlikvidovat a 10.000 tun prodat pod cenou jako moštová. ČTK to řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Hlavní zásluhu na tom má podle jeho slov zavedení kvóty na dovoz jablek z Evropské unie. Kvóta v prvních pěti měsících letošního roku totiž bránila nadměrným dovozům jablek, která by česká jablka vytlačovala z trhu.

Středoevropští odborníci jednají o katastrofách

Zkušenosti s činností záchranářů a státní správy při odstraňování živelních katastrof je tématem dvouapůldenní mezinárodní konference, která začala v Praze. Jednání, kterého se účastní kolem pětadvaceti odborníků z pěti středoevropských zemí, pořádá český výbor Mezinárodní dekády pro snižování přírodních katastrof, v jehož čele stojí ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Ivan Obrusník. Jedním z témat bude výměna zkušeností se školením obyvatelstva, jak se má při katastrofách chovat, aby se předešlo zbytečným ztrátám na životech.

ČR poskytne Afghánistánu další humanitární pomoc

V souvislosti s nedávným ničivým zemětřesením v Afghánistánu rozhodlo české ministerstvo zahraničí o poskytnutí okamžité humanitární pomoci této zemi ve výši 20.000 dolarů, což představuje 660.000 korun. ČTK to sdělil ředitel tiskového odboru ministerstva Rudolf Hykl. Ve stejné výši již Česká republika poskytla Afghánistánu humanitární pomoc po zemětřesení v únoru letošního roku.

Oprava regulátoru, který ochromil dodávky plynu, stála stokorunu

Pouze na stokorunu přišla oprava regulátoru, jehož porouchání v květnu na několik dnů ochromilo dodávky plynu do stotisícové Olomouce. "Nakonec stačilo vyměnit jedinou gumičku, přes kterou vnikly do potrubí nečistoty," uvedl ředitel olomouckého závodu Severomoravské plynárenské Petr Frank. Havárie přitom nejenže zkomplikovala život obyvatelům 40.000 olomouckých domácností, ale způsobila plynárně škody za 2,6 miliónu korun.

Ministr Moos přesvědčil odboráře, že zastaví privatizaci

Ministr dopravy a spojů Petr Moos přesvědčil více než 90 procent členů Ústředí Odborového sdružení železničářů, že hodlá plnit dohodu s odboráři. V ní jim zaručil, že privatizace a pronájmy na železnici nebudou pokračovat. Železničářům řekl, že stáhl z jednání vlády materiál k transformaci drah, který počítal s privatizací více než třiceti procent tratí. Přepracovaný materiál bude obsahovat pouze zásady privatizace a pronájmů bez časového harmonogramu. Útlum železniční dopravy ve prospěch dopravy silniční je podle Moose nesmyslem, který je v rozporu se zásadami Evropské unie, jichž se jeho ministerstvo drží. Za rozumné považuje pouze vratné pronájmy okrajových tratí, které by se mohly změnit v privatizaci pouze v případech, kdy nenaruší integritu železniční sítě.

Senátoři začnou pracovat na zákonu o znovunabytí občanství

Zákon, který by umožnil Čechům žijícím v zahraničí získat zpět české státní občanství, chce vypracovat komise Senátu pro záležitosti krajanů. Její předseda Milan Špaček řekl, že návrh zákona by mohl být horní komoře předložen už na podzim. "Přikláníme se k možnosti, že občanství by měli získat ti, kteří se o ně přihlásí, a nikoli automaticky všichni, kteří o ně emigrací přišli," řekl Špaček. Zákon z roku 1990 již jednou umožnil politickým emigrantům české občanství znovu získat. Nová norma, by se tak měla vztahovat na zhruba 20.000 krajanů, kteří tohoto práva nevyužili.

Obraz Velká vápenka se vrací zpět do České republiky

Zemský soud v Kolíně nad Rýnem rozhodl o vrácení obrazu Velká vápenka zpět do zámecké sbírky ve Valticích. Obraz byl v Německu zadržen na základě žaloby lichtenštejnského knížete Hanse Adama II., který požadoval jeho vydání jako součásti majetku Lichtenštejnů zabaveného po roce 1945 v Československu na základě takzvaných Benešových dekretů. Soudní spor o obraz, jehož cena je odhadována na deset miliónů korun, se táhl plných sedm let. Všechny instance německé justice se odvolaly na dosud platné poválečné zákony spojenců, podle nichž německým soudům nepřísluší rozhodovat o případech souvisejících s válečnými událostmi a s výsledky druhé světové války. Lichtenštejnská strana musí zaplatit soudní výlohy a náklady na skladování obrazu.

Hledač pokladů Mužík koupil pozemek se vstupy do nacistického bunkru

Hledač pokladů Josef Mužík, který koncem dubna oznámil nález nacistického bunkru ve Štěchovicích v okrese Praha-západ, od majitele pozemek koupil. Bunkr má podle jeho slov obsahovat dokumenty o nacistickém výzkumu antihmoty, bakteriologických zbraní a archiv říšské tajné služby. Podle Mužíkova dřívějšího vyjádření našli bunkr už v roce 1950 pracovníci ministerstva vnitra; kvůli silnému zaminování a zajištění trhavinami však byla na příkaz tehdejšího ministra vnitra akce odvolána.

Výstava Alfonse Muchy v USA

Na 180 významných obrazů, plakátů, šperků, kreseb a ilustrací světově proslulého českého secesního výtvarníka Alfonse Muchy tvoří unikátní výstavu, která putuje po amerických městech. Po premiéře v San Diegu v Kalifornii nyní Muchu vystavuje Fryeovo umělecké muzeum v Seattlu, v jehož čele stojí ředitel s kořeny v Čechách Richard West. Slavnostní vernisáže se o víkendu zúčastnil velvyslanec ČR v USA Alexandr Vondra, pod jehož záštitou se výstava koná.

Sucho brání dopravě po Labi

Už dva týdny je kvůli dlouhotrvajícímu nedostatku srážek a poklesu vody prakticky zastavena doprava po Labi od Ústí nad Labem-Střekova až po Hamburk. Vedoucí lodního provozu Československé plavby labské Petr Procházka řekl, že na jaře tak nepříznivé podmínky pro plavbu nemají od začátku devadesátých let obdobu.

Úspěšná česká expedice na Mount Everest se vrátila z Nepálu

Chlebem a solí přivítali v Praze na ruzyňském letišti horolezci, rodinní příslušníci a přátelé účastníky první úspěšné české výpravy na nejvyšší světový vrchol Mount Everest, kteří se vrátili z Nepálu. Dne 19. května ve 14 hodin místního času vystoupili Radek Jaroš a Vladimír Nosek, jeden ze dvou lékařů osmičlenné výpravy, na "třetí světový pól" ze severní, tibetské strany, a to bez použití kyslíkových přístrojů. Prvním Čechem, který zdolal Everest, byl v roce 1991 Leopold Sulovský, který rovněž stoupal bez kyslíkového přístroje. Po něm byl úspěšný již jen Josef Nežerka, který naopak kyslíkového přístroje použil.

Fotbal

Fotbalisté Jablonce vyhráli Českomoravský fotbalový pohár. V dramatickém finále porazili v prodloužení Drnovice 2:1.

Počasí

A ještě krátce o počasí. Dnes je polojasno, teploty se pohybují od 25 do 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.