Zprávy středa, 10. ledna 2001

Ivo Prokop

Generál Ralston: Česká armáda potřebuje letadla budoucnosti

Česká republika by si podle vrchního velitele spojeneckých sil NATO v Evropě Josepha Ralstona měla uvědomit, že její armáda potřebuje letadla budoucnosti. Ralston to podle mluvčího vlády Libora Roučka řekl při úterním setkání s premiérem Milošem Zemanem. Ralston však neřekl přímo, zda má Česká republika nakoupit nová nadzvuková letadla, nebo jí postačí přezbrojení armádního letectva novými podzvukovými letouny L-159. Americký generál současně zdůraznil, že výběr konkrétního letounu i rychlost nákupu je pouze věcí České republiky, do které nebude NATO zasahovat.

Poslanecké kluby hledají způsob, jak odvolat Radu České televize i Hodače

Krize v České televizi je hlavním bodem jednání některých poslaneckých klubů. Poslední vývoj naznačuje, že páteční odvolání Rady ČT je téměř jisté, a hledá se jen hledá způsob, jak po odchodu radních co nejrychleji stabilizovat situaci ve veřejnoprávní televizi. Zastánci odvolání rady je většina sociálních demokratů, komunistů a čtyřkoaliční Unie svobody s lidovci. Poslanci ODS nechtějí podpořit odvolání rady, tím méně hlasovat pro přenesení jejích pravomocí. Sněmovna má v pátek ve stavu legislativní nouze projednat novelu zákona o ČT. Předloha vypracovaná vládou by měla vyřešit situaci v televizi, kde značná část zaměstnanců stávkuje, protože neuznává volbu Jiřího Hodače generálním ředitelem. Pokud by pravomoce Rady ČT nebyly přeneseny na někoho jiného, nebylo by Hodače možné v nejbližších několika týdnech odvolat.

Podle místopředsedy Unie svobody Petra Mareše by nejlepší bylo přenést pravomoci rady po určitou dobu na ministra kultury, který by jmenoval prozatímního ředitele ČT. Ministr kultury Pavel Dostál ovšem navrhuje, aby kompetence radních převzala sněmovna. Tomuto postupu dávají přednost lidovci a podle svého předsedy Jana Kasala navrhnou, aby sněmovna zvolila prozatímního ředitele ČT nikoli do deseti, ale již do tří dnů po odvolání současného. ODS v souvislosti s těmito návrhy hovoří o útoku na podstatu demokracie a o vytváření nebezpečného precedentu. Člen sněmovní mediální komise Petr Pleva míní, že se ODS se stejnou razancí postaví i proti návrhům lidovců, kteří by návrhy ČSSD a unie podpořili za předpokladu, že do nového zákona prosadí ustanovení, podle něhož by polovinu nové rady volila sněmovna, polovinu Senát a třetina rady by se obměňovala každé dva roky.

Pouze na neoficiální úrovni zatím jedná se stávkujícími zaměstnanci ČT vedoucí personálního a právního útvaru ČT Věra Valterová, kterou Hodač pověřil řízením televize. Valterová uvedla, že se kontaktům s odboráři a krizovým výborem zaměstnanců nevyhýbá, zatím k tomu však "neuzrál čas". K jednání se stávkujícími vyzvala nové vedení televize v pondělí Rada ČT, která se přes výzvu parlamentu rozhodla podržet Hodače ve funkci. Na svou funkci však rezignoval ředitel výroby a techniky ČT Jan Novák, který se domnívá, že to může přispět k uklidnění situace v ČT. Jde o první odchod člena nejužšího vedení televize jmenovaného Hodačem. Z nového managementu zůstávají ve funkcích kromě Valterové dosavadní šéf brněnského studia Zdeněk Drahoš pověřený funkcí ředitele programu ČT, finanční ředitel Jindřich Beznoska a šéfka zpravodajství Bobošíková.

Senátor Michael Žantovský a místopředseda ODA Oldřich Kužílek v pondělí požádali Český telekomunikační úřad, aby formou předběžného opatření zakázal Českým radiokomunikacím přejímat signál ČT z jiného místa, než které stanoví smlouva o pronájmu přenosových cest. Tvrdí, že dodatek, který uzavřel Hodač s radiokomunikacemi loni 26. prosince a který mu umožnil vyřadit vysílání odbojných redaktorů, odporuje telekomunikačnímu zákonu.

První stížnost související s krizí v ČT, která spadá do jeho pravomoci, obdržel v pondělí veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Občan si v tomto podnětu stěžuje na nefunkčnost ČT a její rady a domnívá se, že problémem by se měla zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Úřad ombudsmana obdržel dosud asi 40 podnětů, které se týkaly pouze Rady ČT. Zákon ale ombudsmanovi ukládá, aby se zabýval pochybeními orgánu státní správy, což tato rada není.

Do současného sporu o ČT a její budoucnost se zapojí odbornou pomocí Mezinárodní federace novinářů. Po jednání se stávkujícími redaktory zpravodajství, kteří jej o tuto pomoc požádali, to řekl generální tajemník Mezinárodní federace novinářů Aidan White. Ten v pondělí hovořil s premiérem Milošem Zemanem a ministry zahraničí Janem Kavanem a kultury Pavlem Dostálem. Se stávkujícími zaměstnanci ČT jednal v době, kdy tato redakce poprvé odvysílala polední zpravodajství bez redaktorů stojících za moderátorkou. Relaci televize neplánovaně zopakovala ve 13:00 a pronikla tak i k divákům, kterým jinak přerušují signál raadiokomunikace.

Generální tajemník Mezinárodní federace novinářů Aidan White nevidí důvod, proč by stávkující novináři České televize měli odejít z veřejnoprávní televize. Nedopustili se podle něj takových kroků, kvůli kterým by byla ohrožena jejich politická nezávislost. Pokud se podle něj něčím "provinili", tak jen tím, že nastolili problémy, které se v ČT nahromadily za uplynulých 10 let, a požadovali jejich řešení. White to řekl na tiskové konferenci v Praze po sérii rozhovorů s politiky i zástupci obou znesvářených táborů v ČT. Ještě předtím se sešel s předsedou Poslanecké sněmovny a ODS Václavem Klausem.

Ředitelka "oficiálního" zpravodajství České televize Jana Bobošíková ukončila vysílání vlastních zpráv. V nočním zpravodajském pořadu Události plus oznámila, že na základě rozhodnutí současné zástupkyně generálního ředitele České televize Jiřího Hodače Věry Valterové bude zpravodajství nadále vysílat původní redakce. Krizový výbor České televize rozhodnutí Hodačova týmu uvítal, neboť tak bude splněn druhý bod z požadavků stávkujících zaměstnanců. "Tím se otevřel prostor pro možná jednání o zbývajících požadavcích, obsažených ve stávkovém prohlášení," uvedl v písemné reakci pro ČTK člen výboru Marek Vítek.

Poslanci ČSSD chtějí odchod Rady ČT, jinak podpoří její odvolání

Poslanci ČSSD vyzvali Radu České televize, aby odstoupila. Pokud tak neučiní, budou sociální demokraté hlasovat při páteční sněmovní schůzi pro její odvolání. Následně podpoří dočasné přenesení pravomocí radních na sněmovnu. Dolní komora parlamentu by pak podle ČSSD měla odvolat nynějšího ředitele ČT Jiřího Hodače a jmenovat prozatímního šéfa televize. O těchto výsledcích jednání poslaneckého klubu ČSSD novináře informovalo nezávisle na sobě několik jeho členů. Odvolání televizní rady v současnosti podporují všechny strany zastoupené ve sněmovně s výjimkou ODS. Liší se zatím v názoru, co má bezprostředně po odvolání rady následovat. Zvažují, zda mají být její pravomoce přeneseny na sněmovnu, či ministra kultury. Jednou z možností je rovněž vznik přechodné rady, která bude ČT spravovat až do doby, než bude na základě novely zákona o ČT zvolena nová "regulérní" rada.

Regionální studia ČT jsou dlouhodobě diskriminovaná

Regionální studia České televize jsou podle zástupců brněnské ODS ve vysílání této veřejnoprávní instituce dlouhodobě diskriminována. ODS se proto připojí ke snaze sociálnědemokratických poslanců prosadit při pátečním projednávání vládní novely zákona o České televizi a Českém rozhlase větší časový prostor pro regionální vysílání. Novináře o tom informovali zástupci regionální ODS v Brně. Zároveň však brněnští občanští demokraté vyjádřili obavy, že přijímání zákona o ČT a ČRo ve stavu legislativní nouze je nešťastné, protože zákon vzniká překotně a pod tlakem, bez možnosti hlubšího promyšlení. Česká televize od začátku roku vysílá na druhém programu v 18:15 přibližně dvacetiminutový pořad Regiony, který je věnován regionálnímu zpravodajství z celé České republiky. Pořad se však k většině diváků nedostane, protože Hodač jej, stejně jako hlavní zpravodajský pořad Události, připravovaný stávkujícími redaktory na Kavčích horách, i regionální zpravodajské pořady Jihomoravský večerník a ostravský Report, "odstřihl" od vysílání.

Odvolání budu ctít, sám ale nyní nerezignuji, říká Hodač

Ředitel České televize Jiří Hodač se přes nejrůznější výzvy nyní nechystá rezignovat. Uvedla to jeho současná zástupkyně Věra Valterová. Hodač před tím informoval, že "pokud bude z funkce odvolán, bude toto rozhodnutí bez výhrady ctít". Výzvy k jeho odvolání v pondělí odmítla Rada ČT. "Na funkci rozhodně nelpím z mocenských ani finančních důvodů. Byl jsem však zvolen ve svobodné zemi Radou ČT, která byla zvolena demokraticky zvoleným parlamentem, tak jako tomu bylo třikrát před tím," uvedl Hodač. Rada ČT v pondělí rozhodla, že nebude ani hlasovat o Hodačově odvolání, které po ní požadovala i Poslanecká sněmovna. Poslanci se nyní chystají radu odvolat.

Policie kvůli vyhrožování střeží ženu a dceru premiéra Zemana

Kvůli loňským anonymním výhrůžkám střeží manželku a šestiletou dceru premiéra Miloše Zemana již několik měsíců příslušníci ochranné služby policejního prezidia. Bezpečnostní rizika byla vyhodnocena a ministr vnitra Stanislav Gross rozhodl o přidělení ochrany. Anonym začal rodině předsedy vlády vyhrožovat ve druhé polovině loňského roku kvůli politickým postojům Zemana. Výhrůžky se týkaly jeho dcery. Případem se pak intenzívně zabývala pražská policie. Vyšetřování bylo ukončeno a věc byla odložena, protože se nepodařilo zjistit, kdo byl zdrojem anonymních výhrůžek. Ochranná služba poskytuje jak manželce, tak dceři premiéra svou ochranu. Taková ochrana nebývá časově omezena. Podle ní je zajišťována tak dlouho, dokud existují bezpečnostní rizika. Ochrana se ruší a odvolává tehdy, kdy už k ní není důvod. Předsedovi vlády náleží ochrana automaticky. Jako jeden z ústavních činitelů na ni má nárok ze zákona.

Vláda projedná návrh nového zákon o správních poplatcích

Vláda na svém středečním zasedání projedná návrh zákona o správních poplatcích, který sjednocuje veškeré správní poplatky dané různými zákony a vyhláškami a stanovuje jednotný sazebník. Změny některých sazeb správních poplatků a určení dalších úkonů, za které se bude platit, posílí zejména místní rozpočty, a to zhruba o 800 miliónů korun. Například správní poplatek za vydání cestovního pasu s takzvanou strojově čitelnou zónou je nově navrhován ve výši 500 korun místo současných 200 korun. Zvýšit by se měly i poplatky za žádosti v daňovém řízení či žádosti o výpis z trestního rejstříku. Do pokladen obecních úřadů poplynou například nově zaváděné poplatky za ohlášení místa změny trvalého pobytu či vydání rozhodnutí o dělení či scelování pozemků. Změna hanlivého či směšného příjmení stojí 100 korun. Roční výnos ze správních poplatků vybraný jako příjem státního rozpočtu by se měl nadále pohybovat zhruba na úrovni tří miliard korun.

Šrejber složil kauci, soud ale zatím nerozhodl, zda ji přijme

Bývalý tenista a podnikatel Milan Šrejber, který čelí obžalobě ze zneužívání informací v obchodním styku, složil na účet Městského soudu v Praze kauci pět miliónů korun. Zda soud kauci přijme a Šrejbra propustí z vazby, rozhodne trestní senát pražského soudu tento čtvrtek v průběhu hlavního líčení. Šrejbra v sobotu zadržela cizinecká policie na ruzyňském letišti. V neděli soud na něj uvalil vazbu a zároveň mu stanovil pětimiliónovou kauci s tím, že až po jejím složení bude rozhodovat o jeho propuštění z pankrácké věznice.

FPÖ opět kritizuje českou informační politiku k Temelínu

Za "nadále nepřijatelnou" označil hornorakouský představitel populistické strany Svobodných (FPÖ) Hans Achatz českou informační politiku ve věci Temelína. "I po dohodě z Melku je obyvatelstvo Horních Rakous ponecháno v temnotách o skutečném rozsahu a příčinách poruch," prohlásil dnes Achatz podle agentury APA. Poslední poruchy v Temelíně podle něj prokázaly, že "na české strategii chlácholení a uklidňování" se nic nezměnilo. "Naopak, čím vstřícnější je Rakousko, jeho vláda, ale i protiatomové organizace vůči české vládě, tím drzeji toho naši severní sousedé využívají," míní Achatz. "Požaduji proto plnou informovanost a transparentnost o nehodách v příhraniční jaderné elektrárně. Rakouské obyvatelstvo je nyní vyzýváno, aby na to se vší vehementností naléhalo," řekl představitel hornorakouských Svobodných.

Ministr Schling ke konci roku odvolal Čiperu z funkce ředitele ŘSD

Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling odvolal k 31. prosinci loňského roku generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Jaroslava Čiperu z funkce. Do vypsání výběrového řízení v polovině ledna ho nahradil ředitel výstavby Petr Laušman. Záměr Čiperu odvolat zveřejnil v polovině prosince ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Důvodem je výrazná reorganizace Ředitelství silnic a dálnic, kterou by podle jeho názoru neměl uskutečnit někdo, kdo je těsně spjat se současnou organizací. K reorganizaci Ředitelství silnic a dálnic dojde v souvislosti se změnou kompetencí v oblasti silničního hospodářství, tedy převodu silnic II. a III. tříd do krajů. Zároveň dojde ke změně financování silnic a dálnic, které místo Ředitelství silnic a dálnic bude zajišťovat Fond dopravní infrastruktury.

Správní rada Českých drah vybrala čtyři kandidáty na generálního inspektora

Čtyři kandidáty z 15 přihlášených vybrala správní rada Českých drah do druhého kola výběrového řízení na post generálního inspektora podniku. Řekl to předseda správní rady Miroslav Kapoun s tím, že nový generální inspektor bude pravděpodobně znám 26. ledna po dalším zasedání rady. Do užšího výběru postoupili v abecedním pořadí Jiří Bohman z Nové Hutě, tajemník správní rady ČD František Čáslavský, Karel Kavalec z ČVUT a poradce premiéra a bývalý ředitel odboru vnějších vztahů ČD Zdeněk Žák. Právě Čáslavského a Žáka označil bývalý náměstek ministra dopravy a expředseda správní rady Jaroslav Vrána za favority výběru. Správní rada ČD v prosinci rozhodla, že neprodlouží tehdejší inspektorce Květoslavě Kořínkové manažerskou smlouvu na letošní rok. Jedním z důvodů odvolání podle něho bylo i to, že Kořínková informovala o některých šetřeních inspekce předsedu vlády a nikoliv správní radu.

Novým předsedou senátorů ČSSD se stal Ladislav Svoboda

Novým předsedou senátorů ČSSD se stal Ladislav Svoboda, bývalý předseda senátního mandátového a imunitního výboru. Hlasovalo pro něj osm z 12 přítomných členů klubu ČSSD. Svobodův neúspěšný protikandidát a bývalý místopředseda horní komory Ivan Havlíček uspěl při volbě místopředsedů klubu, stejně jako někdejší šéf výboru pro veřejnou správu Petr Smutný. Hospodářem klubu se stal Vítězslav Matuška. Svoboda ve funkci nahradil Zdeňka Vojíře, který byl po loňských senátních volbách zvolen místopředsedou horní komory za ČSSD a nahradil Havlíčka.

Pomník obětem komunismu má stát na pražském Újezdě 17. listopadu

Pomník obětem komunismu má být odhalen na úpatí pražského Petřína 17. listopadu. Novinářům to řekl místostarosta Prahy 1 Vladimír Vihan. V soutěži zvítězil návrh sochaře Olbrama Zoubka, který spolupracoval s architekty Zdeňkem Hölzelem a Janem Kerelem. Pomník bude umístěn na Újezdě v pomyslném prodloužení Vítězné ulice. Metaforu obětí a utrpení bude tvořit schodiště, jehož dolní, pět metrů široká část se bude zužovat na polovinu. Na schodech bude stát sedm soch, z nichž nejvyšší bude měřit přes dva metry. Instalace objektu bude koordinována s úpravou tramvajové trati v Karmelitské ulici tak, aby pohled na dílo troleje rušily co nejméně. Do soutěže o podobu památníku se přihlásilo 35 autorů, do druhého kola postoupily čtyři návrhy. Zoubek spolu s architekty zvítězil podle poroty díky vysoké architektonické i výtvarné úrovni návrhu.

Stovky lidí přišly na Petřín pozorovat zatmění Měsíce

Celý petřínský vrch v Praze byl V úterý večer v obležení lidí, kteří se zakloněnými hlavami sledovali nebe nad městem. Mohli totiž pozorovat zajímavý přírodní úkaz - úplné zatmění Měsíce. Zcela jasná obloha tak těm, kteří neváhali obětovat pohodlí domova a vyšli ven, připravila neopakovatelnou podívanou. Na 300 lidí dorazilo až ke Štefánikově hvězdárně, kde pozorovali zatemněnou oběžnici Země dvěma hvězdářskými dalekohledy. Pracovníci hvězdárny lidem odpovídali na různé dotazy z oblasti astronomie a vysvětlovali, jak zatmění Měsíce vzniká.

Ze sportu:

Odchod Tomáše Rosického ze Sparty Praha do Borussie Dortmund se stal nejdražším přestupem českého fotbalisty v historii. Německý klub za reprezentačního záložníka zaplatí 25 miliónů marek, což je podle aktuálního kurzu 449 miliónů korun.

Pětinásobný vítěz Rallye Paříž - Dakar Karel Loprais vyhrál v kategorii kamiónů devátou etapu pouštního závodu, která vedla v okolí mauritánského města Al-Ghallaúja. Na druhém místě skončil další český zástupce v této kategorii Tomáš Tomeček, který se tak dostal do vedení v celkovém hodnocení. Třetí dojel dnes se ztrátou 52:04 minut na vítěze kamaz Rusa Čagina. Kabirov, jenž řídí druhý ruský vůz, zničil po tvrdém skoku na jedné z dun přední nápravu a ze soutěže musel odstoupit. Podle některých informací byl dokonce Kabirov převezen do nemocnice s podezřením na zranění páteře. V celkovém hodnocení figuruje za Tomečkem Čagin, na třetí místo se posunul Loprais.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekáme přibývání oblačnosti, od středních poloh sněžení. Nejvyšší teploty -2 až +2 stupně, na horách kolem -2 stupňů Celsia.