Zprávy středa, 10. prosince 1997

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Josef Kubeczka. Na uvod prinasim zpravy.

A nyni podrobneji:

Vaclav Havel predstoupil pred cleny Parlamentu s kritikou vlady

Prezident Vaclav Havel predstoupil v utery pred cleny Parlamentu a dalsi osobnosti s projevem, v nemz neprimo kritizoval zpusob vladnuti odstupujiciho premiera Vaclava Klause. Prezident vidi jednu z hlavnich pricin nynejsiho znechuceni verejnosti z vyvoje ve spolecnosti vedle dusledku minuleho rezimu take pychu politiku, kombinovanou s jakymsi malomestackym provincionalismem ci temer zapecnictvim. V teto souvislosti odsoudil prehnanou fascinaci makroekonomickymi ukazateli, nezajem o jine nez technokraticke pojeti sveta i nadrazene chovani vuci dalsim postkomunistickym zemim, vcetne zemi Visegradske skupiny. Soucasnou vladni krizi oznacil za prilezitost k osvobozeni pro budovani obcanske spolecnosti.

Reakce na projev prezidenta Havla

Odstupujici premier a predseda ODS Vaclav Klaus obvinil prezidenta Vaclava Havla, ze jeho projev byl konfrontacni a vyhrocuje situaci. Prezidentuv projev podle nej ukazal videni sveta, ktere je diametralne odlisne od pravicove politiky, a predvedl hluboke nepochopeni trzniho hospodarstvi. Podle Klause jde o znovuvynoreni spicky ledovce "treti cesty", ktera byla davno povazovana za opustenou. Vaclav Klaus vsak rekl, ze poklada projev za vyzvu a je rozhodnut pokracovat v hledani konstruktivniho reseni soucasne situace.

Predseda KDU-CSL Josef Lux povazuje reakci odstupujiciho premiera Klause na projev Vaclava Havla za neadekvatni. Podle jeho nazoru reakce vyjadrovala to, ze chyba se nechce nazvat chybou, a ze zavira dvere k nadeji. "Myslim, ze tento styl nema nadeji, " dodal sef lidovcu.

Za excelentni predvolebni projev oznacil proslov prezidenta Havla predseda Obcanske demokraticke aliance Jiri Skalicky. "Vlade se dostalo kritiky, ktera byla mozna v jednotlivostech sporna, ale jako celek ji povazuji za spravedlivou a za pobidku k dalsi praci, " rekl Skalicky CTK.

Kandidat na predsedu ODS Jan Ruml soudi, ze projev prezidenta Havla k byl velmi tvrdy a k ODS, ac nebyla prezidentem zminena, az trochu nespravedlivy. V kriticke casti projevu Jan Ruml cekal trochu vetsi vyvazenost.

Poslanci a senatori ODS vesmes povazuji projev za prilis ostry a kriticky vuci polistopadove politicke reprezentaci. Predseda klubu senatoru za ODS Milan Kondr prezidenta Havla neprimo obvinil z pokrytectvi.

Projev prezidenta Havla kladne privital predseda Poslanecke snemovny a opozicni socialni demokracie Milos Zeman. CTK rekl, ze byl projevem velmi potesen. "Domnivam se, ze adekvatne pojmenoval stav nasi spolecnosti, zejmena urcity moralni rozklad, " prohlasil predseda snemovny.

Bodem obratu k lepsi nalade ve spolecnosti by podle nazoru predsedy Senatu Petra Pitharta mohl byt projev prezidenta Vaclava Havla pred poslanci a senatory parlamentu. "Ty veci musely byt vysloveny tak, jak byly vysloveny, " uvedl Pithart. Domniva se, ze svou pravdivosti a nepodbizivym obsahem by mela Havlova slova na zakonodarce zapusobit pozitivne a mela by mu take napomoci ke znovuzvoleni hlavou statu.

Projev prezidenta Havla jasne formuluje vsechna zakladni temata a delitka, ktera odlisuji jeho koncepci politiky od politiky Vaclava Klause, od te politiky, ktera se uskutecnovala v poslednich peti letech. V prvni reakci na Havlovo vystoupeni to rekl CTK v Parizi francouzsky politolog Jacques Rupnik.

Nelze vyloucit, ze prezident Havel chtel svym projevem otevrit oci clenum ODS pred nadchazejicim kongresem strany. V bezprostredni reakci na projev to CTK rekl britsky politolog Kieran Williams.

Za vynikajici oznacil projev predseda Ceskomoravske komory odborovych svazu Richard Falbr. Podle nej prezident v te casti projevu, kde hovoril o nutnosti vybudovani strukturovane spolecnosti, mluvil odborum z duse, protoze rekl to, co odbory rikaji jiz davno.

Prezident Vaclav Havel nebude podle sveho mluvciho Ladislava Spacka komentovat ohlasy jednotlivych politiku na svuj projev. Vaclav Havel si podle jeho slov je dobre vedom toho, ze projev pred poslanci a senatory mohl vyvolat ruzne reakce i ohlasy. Kazdy ma ale pravo vyjadrit svuj nazor, dodal Spacek.

Poslanci navrhli Vaclava Havla na prezidenta

Skupina deseti poslancu z KDU-CSL, ODA, ODS a CSSD navrhla dnes dopoledne Vaclava Havla jako kandidata na urad prezidenta. Oficialni navrh Havlovy kandidatury dorucil predsedovi Poslanecke snemovny Milosi Zemanovi mistopredseda dolni parlamentni komory Jan Kasal (KDU-CSL).

Lux i Klaus pro vyreseni vladni krize do Vanoc

Mistopredseda odstupujici vlady a predseda lidovcu Josef Lux a odstupujici premier a predseda ODS Vaclav Klaus na uterni schuzce probrali mozne varianty reseni soucasne vladni krize. Shodli se na tom, ze by bylo velmi uzitecne jmenovat pristi vladu jeste do Vanoc. Po schuzce to oznamil Josef Lux, ktery je prezidentem poveren politickym jednanim o sestaveni nove vlady. Oba politici odmitli sdelit podrobnosti o moznych resenich. Vaclav Klaus pouze vyjadril uspokojeni nad zahajenim rozhovoru o novem kabinetu. Podotkl, ze vychozi informace, ktere mu Lux rekl, naznacuji zakladni obrysy mozneho reseni.

Pro ODA neni prioritou obsazeni vlady, ale program

Politicka rada Obcanske demokraticke aliance v utery potvrdila, ze ODA nebude pri jednanich o sestaveni nove vlady klast duraz na jeji personalni obsazeni, ale na programove priority. Po jednani rady to rekl predseda aliance Jiri Skalicky. Podle nej bude ODA pri rozhovorech s Josefem Luxem, ktery vede predbezna jednani o podobe nove vlady, trvat zejmena na zacleneni Ceske republiky do mezinarodnich struktur, tedy na pokracovani rozhovoru o vstupu do NATO a Evropske unie.

Kontrola hospodareni ODA, kterou sef aliance Jiri Skalicky poveril minuly tyden odstupujiciho predsedu ustredniho snemu Romana Cesku, zatim prokazala, ze sponzori ODA splnili vsechny zakonem predepsane nalezitosti. V pripade, ze se pri dalsim proverovani hospodareni ODA potvrdi pochybnosti o nekterych darech urcenych alianci budou penize vraceny. Skalicky to oznamil po jednani politicke rady.

Do brezna je nutno mit nazor na kazdy predpis EU

Ceska republika musi mit do konce brezna, kdy ma Evropska unie zahajit vstupni rozhovory s novymi uchazeci o clenstvi, jasny nazor na kazdy predpis evropskeho spolecenstvi. Po uternim zasedani vladniho vyboru pro integraci Ceske republiky do unie to zduraznil namestek ministra zahranici Cyril Svoboda. Legislativa Evropske unie pritom zahrnuje zhruba 80 tisic stran. Podle Cyrila Svobody jednani unie s Prahou zacnou prave vyhodnocovanim otazek komunitarniho prava.

Politicka situace nehrozi zabrzdit clenstvi CR v EU

Soucasna domaci politicka situace nehrozi zabrzdit zaclenovani Ceske republiky do Evropske unie. "Takove naznaky se vubec neobjevuji, svet povazuje tuto vladni krizi a jeji reseni za normalni postup. Dobre je znamo, ze vsechny hlavni politicke strany jsou stejnou merou pro vstup do Evropske unie, a nedelaji si proto z toho tezkou hlavu, " rekl ministr prumyslu a obchodu Karel Kuhnl po uternim jednani s britskym namestkem ministerstva obchodu a prumyslu lordem Clintonem-Davisem.

Rok 1998 bude pro CR promarneny

"Je temer jiste, ze rok 1998 bude pro Ceskou republiku promarnenym rokem, protoze po predcasnych volbach se k moci pravdepodobne dostane koalice vedena Milosem Zemanem a Josefem Luxem. " V rozhovoru pro CTK to predpovedel londynsky analytik James Lister-Cheese. "Jestlize se Zemanovi a Luxovi nepodari ozivit ekonomiku, zdiskredituji se, nezamestnanost se zacne zvysovat a volici se zacnou znovu obracet k reformne smyslejicim politikum, stojicim na pravo od stredu. To se ale nestane driv nez v roce 1999," soudi britsky expert, ktery se specializuje na vyvoj v transformujicich se ekonomikach a situaci v Ceske republice dlouhodobe pozorne sleduje.

Snemovna ukoncila druhe cteni rozpoctu

Poslanecka snemovna prerusila v utery prosincovou schuzi, pricemz zaroven ukoncila druhe parlamentni cteni vladniho navrhu zakona o statnim rozpoctu na pristi rok. Treti a tedy zaverecne cteni vladniho navrhu zakona o statnim rozpoctu se ceka nejdrive ve ctvrtek vecer. Ve tretim cteni budou poslanci hlasovat o predlozenych pozmenovacich navrzich a o rozpoctu jako celku. Schuze Poslanecke snemovny bude dnes pokracovat projednanim prveho cteni vladniho navrhu zakona o pusobnosti organu Ceske republiky ve vecech prevodu vlastnictvi statu na jine osoby.

CSSD a KSCM inklinuji k predcasnym volbam

Socialni demokrate a komuniste inklinuji nezavisle na sobe k vypsani predcasnych parlamentnich voleb. Po uterni schuzce s predsedou CSSD Milosem Zemanem to rekl predseda KSCM Miroslav Grebenicek. "Zda se, ze budeme soubezne uplatnovat i sve predstavy o tom, jakym zpusobem by se veci mely ciste z ustavniho hlediska naplnit, " prohlasil Grebenicek. Pripomnel, ze CSSD a KSCM nezavisle na sobe predlozily navrhy ustavniho zakona o zkraceni funkcniho obdobi nynejsi Poslanecke snemovny. Grebenicek ani Zeman vsak konkretne nesdelili, zda budou usilovat o spolecne projednani obou predloh anebo zda budou trvat na jejich oddelenem projednavani.

Odbory k nove vlade

Pouze predcasne volby vytvori vladu, se kterou bude mozne jednat o naprave skod zpusobenych vladu predeslou, domniva se predseda Ceskomoravske komory odborovych svazu Richard Falbr. Odborovy predak to rekl v uvodnim projevu na dvoudennim snemu komory, ktery probiha prazskem Dome odborovych svazu. Predseda komory vyzval odborare ke skromnosti, slusnosti a usilovne praci pro odbory. Falbr se domniva, ze vlada neodesla kvuli korupcnim aferam, a kdyby se Ceska republika nedostala do hospodarske krize, tak by dnesni vladni kritici korupcniky nekritizovali. Podle Falbra ceka odbory po ustaveni nove vlady jednani o uzavreni socialniho paktu. Odbory budou zadat nekompromisni reseni veci, ktere predesla vlada odmitla nebo oddalovala, zduraznil Richard Falbr.

Snem v utery vyzval odborove svazy a zakladni organizace, ktere neuspeji pri kolektivnim vyjednavani pro rok 1998, aby pouzily krajnich prostredku vcetne stavky. Komora prislibila, ze podpori vsechny organizace, ktere budou nuceny techto krajnich prostredku pouzit. Vyplyva to z prohlaseni, ktere prijali delegati snemu.

Vlada o plneni rozpoctu

Treti ctvrtleti 1997 uzavrel statni rozpocet se schodkem 10,2 miliardy korun. K 30. zari obnasely vydaje 377,9 miliardy korun, zatimco prijmy 367,7 miliardy. Vyplyva to ze zpravy o plneni rozpoctu za tri ctvrtleti roku, kterou dnes bude projednavat vlada. Zarijovy rozpoctovy propad se zuzil do konce listopadu na 6,2 miliardy korun a vlada pocita, ze deficit bude mezi peti az osmi miliardami i na konci roku 1997. Rozpocet stahnou do schodku zejmena nasledky cervencovych katastrofalnich povodni, ktere si vyzadaly skody odhadovane na 60 miliard korun.

Schuzka ministru zahranici CR a SR odlozena

Pracovni schuzka ministru zahranici Ceske republiky a Slovenska Jaroslava Sediveho a Zdenky Kramplove, ktera byla planovana na patek do Trencianskych Teplic, se odklada. CTK to rekl mluvci ceskeho ministerstva zahranici Vit Kurfurst, aniz uvedl duvody. Podle duveryhodnych zdroju vsak mohly tuto schuzku zmarit nedavne hrube vyroky slovenskeho premiera Vladimira Meciara na adresu ceskych predstavitelu. Mluvci nevyloucil, ze se ministri setkaji v ramci nekterych nadchazejicich multilateralnich schuzek, napriklad na summitu Evropske unie v Lucemburku, na zasedani ministru zahranici zemi Euroatlanticke rady partnerstvi (EAPC) Bruselu nebo na jednani ministru zahranici zemi OBSE v Kodani.

Restituenti jednali o zlepseni pravniho radu ohledne restituci

Formulovani pozadavku ke zlepseni ceskeho pravniho radu a dodrzovani dohod Ceske republiky s Radou Evropy ohledne restituci bylo cilem uterniho jednani temer dvou stovek clenu Svazu obcanske sebeobrany, ktery sdruzuje predevsim nespokojene restituenty. "Pozadujeme, aby byla dostatecne vyresena pravni otazka nevyrizenych restituci. Domnivame se, ze v Ceske republice je neprehledny a nesystematicky pravni rad, ktery neumoznuje navraceni majetku vsem jeho puvodnim majitelum, " rekl predseda Svazu Antonin Dusek. Svaz spolupracuje s komisi Evropske unie v Ceske republice.

Koruna zpevnila

Koruna se v utery vyhoupla na nejsilnejsi hladinu vuci marce za poslednich dvanact dni pod vlivem technickych faktoru, ktere podporil komentar mluvciho Ceske narodni banky Martina Svehly. Dealer Ceskoslovenske obchodni banky Jan Dosek rekl CTK, ze koruna koncila na 19,550 Kc/DEM, coz bylo maximum od 28. listopadu, kdy gradoval skandal kolem financovani ODS, ktery vedl k padu Klausovy vlady.

Vaclav Havel si v kavarne Slavii zahral na "pijaka absintu"

Kratce po predneseni projevu k clenum ceskeho parlamentu se prezident Vaclav Havel se svou manzelkou Dagmar zastavil v nove rekonstruovane kavarne Slavia na sklenicku absintu. Podle prezidentova mluvciho Ladislava Spacka se Havel pri objednani zmineneho napoje nechal zrejme inspirovat legendarnim obrazem Viktora Olivy Pijak absintu, ktery visi v kavarne od nepameti. Prezident Havel a jeho zena se posadili ke stolku s vyhledem na Prazsky hrad a Vltavu. Obcane i turiste prochazejici po nabrezi pritom manzele Havlovy zdravili a take prezident jejich pozdravy opetoval. Podle pozorovani zpravodaje CTK byl prezident Havel i jeho chot ve zjevne dobre nalade.

Zbrane divokeho zapadu ve vojenskem muzeu

Unikatni prilezitosti pro vsechny priznivce historickych zbrani stejne jako romantiky ci reality americkeho divokeho zapadu je vystava, kterou ve svych prostorach v Praze na Zizkove otevrel vojensky historicky ustav. Na vystave je k videni vice asi stovka nejruznejsich palnych zbrani, ktere se ve Spojenych statech pouzivaly v prubehu minuleho stoleti k dobyvani zapadnich teritorii i k vyrizovani osobnich uctu vsude tam, kde neplatil psany zakon. Obranu Indianu pred "bledymi tvaremi" a dalsimi dobyvateli pripominaji na tri desitky indianskych zbrani - tomahawku, luku a sipu ci dalsich predmetu. Vystava potrva do brezna pristiho roku.

Ze sportu

Vysledky 32. kola extraliga ledniho hokeje, posledniho pred reprezentacni prestavkou: Trinec - Zlin 5:3, Litvinov - Slavia Praha 1:2, Opava - Ceske Budejovice 1:0, Plzen - Karlovy Vary 8:2, Pardubice - Jihlava 3:3, Sparta Praha - Vitkovice 7:3 a Kladno - Vsetin 2:4. Tabulku vede Trinec se 44 body, pred Vsetinem, ktery ma o bod mene. O dalsi bod zpet jsou na tretim miste Vitkovice. Nasleduji sestatricetibodove celky - Sparta, Plzen a Slavia. Predposledni Karlovy Vary maji bodu 18 a posledni Opava o bod mene.

Ceske hazenkarky byly na mistrovstvi sveta v Nemecku vyrazeny v osmifinale po porazce s druzstvem Korejske republiky 26:29. Ceske hazenkarky vsak podaly proti obhajkynim titulu vynikajici vykon a nebyly daleko velkemu uspechu.

Mistr sveta v desetiboji Tomas Dvorak zvitezil v ankete o nejlepsiho armadniho sportovce roku. Z celkoveho poctu 53 dotazanych expertu jich odpovedelo 51 a ti vsichni dali Dvoraka na prvni misto, takze atlet prazske Dukly ziskal maximalni mozny pocet 510 bodu. Druhe misto obsadila bezkyne na lyzich Katerina Neumannova, na treti pricce skoncil vodni slalomar Miroslav Simek. Mezi ocenenymi nechybeli ani manzele Zatopkovi, kteri letos oslavili spolecne 75. narozeniny.

Kratce o pocasi

V Ceske republice je dnes oblacno az zatazeno, ojedinele mrholeni. Teploty se pohybuji mezi 2 az 6 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.