Zprávy středa, 10. února 1999

Vážení posluchači, u vysílání zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní zprávy podrobně:

Ministr Svoboda přiznal, že letošní rozpočtový deficit bude vyšší

Na základě nových prognóz ministerstva financí, obsahujících slabší růst hrubého domácího produktu, by měl letošní rozpočtový deficit být o zhruba osm miliard korun vyšší proti původním odhadům. Ministr financí Ivo Svoboda to v úterý prohlásil v Poslanecké sněmovně s tím, že se podle něj kvůli slabšímu HDP sníží rozpočtové příjmy přibližně o 14,5 miliardy korun. Vzhledem k odhadu nižší než dříve očekávané inflace však klesnou i výdaje, i když podle Svobody pouze zhruba o 6,7 miliardy korun. Deficit rozpočtu by se tak měl letos vyhoupnout na 38,8 miliardy korun, řekl.

Ministr Ivo Svoboda rovněž předpokládá, že očekávané snížení rozpočtových příjmů v důsledku změny ekonomických prognóz by mohlo být z určité části kompenzováno úsporami na straně výdajů, tedy zejména odkladem valorizace důchodů. K tomu by vláda mohla přistoupit v případě, že odhad inflace nepřesáhne pět procent. "Zákonné úpravy důchodů bude možné realizovat, ovšem v závislosti na vývoji inflace k 1.červnu 1999, tím by bylo možno snížit výdaje zhruba o tři miliardy korun," upřesnil ministr.

Z dalšího jednání Poslanecké sněmovny

Úterní hlasování o zprávě ministra financí provázel incident, kdy místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Beneš hlasoval za svého stranického kolegu Václava Brouska. O postoji k celé záležitosti, která sice vyvolala revokaci konečného hlasování, ale nezměnila rozhodnutí sněmovny materiál nepodpořit, jednal v pozdějších večerních hodinách sněmovní mandátový a imunitní výbor. Podle předsedy Miloslava Výborného dospěl k závěru, že oba provinilce nemůže nikdo potrestat.

Poslanecká sněmovna také v úterý doporučila vládě, aby bezodkladně dále jednala s orgány Evropské unie o změnách dohod a smluv, které by nastavily ochranu domácího zemědělského trhu do parametrů rovnajících se ochraně trhu v Evropské unii. Dolní komora parlamentu kabinet rovněž vyzvala, aby zahájil práci na novelizaci zemědělského zákona. Jejím smyslem by mělo být zakotvení možnosti aktuálně ochránit domácí trh před nekvalitními, nadměrně dotovanými či jinak trh ČR ohrožujícími dovozy potravin a zemědělských potravin.

ČSSD chce, aby se u prezidenta sešly všechny parlamentní strany

Sociální demokracie by dala přednost tomu, aby se schůzky vedení parlamentních stran na Pražském hradě, kterou inicioval prezident Václav Havel, zúčastnily také komunisté a ODS. Novinářům to řekl v úterý předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross po schůzce s prezidentem Havlem. Ten zástupce KSČM k jednání nepozval, ODS se k jeho pozvání zatím nestaví pozitivně. Gross a předseda senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř se s prezidentem shodli na tom, že by bylo dobré, kdyby jednotlivé strany našly "určitou shodu" v tom, co by mělo setkání přinést.

Schůzka předsedů parlamentních stran u prezidenta Václava Havla by se měla konat bez ohledu na to, kdo na ni přijme pozvání. Uvedl to úřadující předseda lidovců Jan Kasal s tím, že by nemělo zůstat jen u jednoho setkání. Rozhodnutí, zda se schůzka uskuteční, je ale na prezidentovi, řekl Kasal po setkání s hlavou státu, na niž v úterý přišel společně s předsedou senátorů KDU-ČSL Jiřím Šenkýřem.

Občanská demokratická strana vyslovila pochybnosti o vhodnosti načasování schůzky předsedů parlamentních stran u prezidenta Václava Havla, která by se měla uskutečnit zhruba za tři týdny. Podle předsedy senátního klubu ODS Mirka Topolánka by bylo vhodnější se schůzkou počkat až na dobu po sjezdech lidovců, sociálních demokratů a Unie svobody, tedy zhruba na začátek června.

Výměny ve státní správě jsou podle senátorů ODS politicky motivované

Senátoři ODS odmítají politicky motivované výměny jak ve státní správě, tedy na okresních či finančních úřadech, tak v podnicích se státní účastí. I přesto, že sociální demokracie slibovala stabilitu, tyto kroky ODS znepokojují. Nejde ale zatím o důvod k vypovězení tzv. opoziční smlouvy. Senátoři diskutovali také o možnosti spolupráce mezi ODS, Unií svobody a lidovci.

Prezident Havel letos poprvé jmenoval nové soudce

Dekrety novým soudcům předal v úterý prezident Václav Havel. Většina z 23-ti nově jmenovaných soudců ještě nedosáhla třiceti let věku. Havel jim připomněl, že se ujímají funkce v době, kdy se český právní řád přizpůsobuje normám Evropské unie, což bude od nich vyžadovat další studium. Řekl také, že se budou muset vypořádat s novými typy kriminality a občansko-právních sporů.

Ministr kultury podal trestní oznámení ve věci České lotynky

Podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele oznámil v úterý nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové ministr kultury Pavel Dostál. Ten se k tomuto kroku rozhodl v souvislosti s kontrolou hospodaření Státního fondu kultury a jeho plány na provozování loterie Česká lotynka z roku 1992. Podle ministra v celé věci nebyly zásadním způsobem respektovány platné právní předpisy.

Vicepremiéři Mertlík a Lánský se sešli ve Finsku s krajany

Místopředsedové české vlády Pavel Mertlík a Egon Lánský jednali v úterý v Helsinkách o možnostech rozvoje hospodářských vztahů mezi ČR a Finskem i o přípravách České republiky na vstup do NATO. Ještě v pondělí večer se Lánský a Mertlík zúčastnili v Helsinkách velkého setkání s českými krajany. I když česká kolonie ve Finsku není příliš početná, vyvíjí značnou aktivitu. Místopředsedové vlády byli totiž prvními významnými představiteli ČR, kteří o setkání s krajany projevili zájem. Hovořilo se o možnosti získání dvojího občanství. Egon Lánský krajany informoval, že česká vláda je připravena udělat v tomto směru zásadní krok. Setkání se zúčastnil i nejznámější Čech ve Finsku, český hokejový reprezentant Otakar Janecký, který hraje za tým Jokerit Helsinky.

Otakar Motejl ke stížnostem, které požaduje ministr Bašta

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl se rozhoduje, zda podá dvě stížnosti pro porušení zákona, které po něm chce ministr a šéf koordinační a analytické skupiny vládního Výboru na ochranu ekonomických zájmů Jaroslav Bašta. Bašta před týdnem na tiskové konferenci prohlásil, že dva z 25 podnětů, které jeho skupina připravila, směřují na ministerstvo spravedlnosti. Neuvedl však konkrétní případy, podotkl pouze, že některé z podnětů směřují proti konkrétním osobám.

Fencl a Janiszevski budou iniciovat setkání ministrů zemědělství

Setkání ministrů zemědělství pěti zemí střední a východní Evropy, které by mělo proběhnout počátkem letošního března v Polsku, hodlají iniciovat ministr zemědělství ČR Jan Fencl a jeho polský resortní kolega Jacek Janiszevski. Zpravodaje ČTK o tom v úterý informoval tiskový mluvčí ministerstva zemědělství po krátké návštěvě ministra Fencla v Polsku. V průběhu návštěvy oba ministři vzájemně konzultovali současnou situaci v agrárním obchodu svých zemí.

Mise MMF navštíví Prahu kvůli kontrole příprav na zasedání MMF

Mise Mezinárodního měnového fondu a Světové banky dnes začne kontrolovat připravenost České republiky na výroční zasedání těchto dvou světových finančních organizací v Praze v roce 2000. Potvrdila to mluvčí ministerstva financí Jana Vargová. Hodnocení mise bude podle ní klíčové pro konečné rozhodnutí, zda Praha v roce 2000 skutečně uvítá finanční elitu světa. Výroční zasedání by se mělo konat v bývalém Paláci kultury, který je nyní k tomuto účelu rekonstruován.

Cestující z havarovaného autobusu se uzdravují

Vyšetřování tragické dopravní nehody autobusu, která se stala minulé úterý u obce Středokluky mezi Kladnem a Prahou, může trvat i půl roku. ČTK to řekl v úterý vyšetřovatel úřadu vyšetřování Prahy - západ Michal Hradecký. Policie podle něj musí získat a vyhodnotit veškerá svědectví a množství podkladů, jako například znalecké posudky vozidel, posudky zranění i výsledky soudních pitev obětí.

Zdravotní stav tří cestujících z autobusu havarovaného minulý týden u Středokluk hospitalizovaných v Praze se zlepšuje. Pacient přijatý do pražské Ústřední vojenské nemocnice byl odpojen od ventilátoru a dýchá sám. Zraněná žena ležící v motolské nemocnici je na jednotce intenzivní péče traumatologického oddělení. Je při vědomí a schopna komunikovat, na okolnosti havárie si však nepamatuje. Třetí hospitalizovaný zůstává na běžném pokoji traumatologického oddělení motolské nemocnice.

Policie stále nezná příčiny výbuchů plynu v ZŠ v Ústí

Policie stále nezná příčiny výbuchů plynu v základní škole na ústeckém sídlišti Severní Terasa. Nadále však pokračuje ohledávání místa události. Richard Němec z ústeckého okresního úřadu vyšetřování nepotvrdil informace, že v sutinách uvnitř budovy byli v pondělí ještě další tři lidé.

Podle odborníků nebyla narušena statika části budovy, ve které jsou učebny a přístupové chodby k nim. Poškozena byla část budovy s tělocvičnami a elektroinstalace a rozvody vody. Podle prvního odhadu bude oprava sítí trvat asi týden.

Anketa ČSÚ: Propouštění očekává 96 procent velkých podniků

Snížení počtu zaměstnanců v následujících třech měsících předpokládá 96 procent podniků s více než 5 tisíci pracovníky. Vyplývá to z ankety, kterou v lednu provedl Český statistický úřad ve více než tisícovce průmyslových podniků s více než polovinou celkových průmyslových tržeb v zemi. Žádný z těchto podniků se nechystá počet zaměstnanců zvýšit. Lepší vyhlídky mají lidé v menších podnicích do 500 zaměstnanců - ke snižování stavu se chystá méně než polovina z nich.

Výsledky průzkumů Sofres-Factum o prezidentovi Havlovi

Většina občanů se domnívá, že prezident Václav Havel vykonává svou funkci v posledních dvou letech hůře, než předtím. Tento názor zastávalo v lednovém průzkumu agentury Sofres Factum 61 procent občanů České republiky. Z výsledků průzkumu také plyne, že o opaku je přesvědčeno pouhé jedno procento dotázaných. Prezident Havel by měl odstoupit podle názoru 49 procent dotázaných. Jeho setrvání ve funkci podporuje bezvýhradně necelých 5 procent a za podmínky, že bude zdráv, 41 procent respondentů.

Podle poloviny občanů není Václav Havel jedinou vhodnou osobností na úřad prezidenta. Jen málokdo však dokáže říci konkrétní jméno případného nástupce. S 11 procenty odpovědí se v lednovém průzkumu agentury Sofres-Factum stal nejčastěji jmenovaným kandidátem předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Místopředsedkyně sněmovny a ČSSD Petra Buzková na druhém místě získala téměř 6 procent a její stranický kolega, místopředseda sněmovny Stanislav Gross 3 procenta.

IVVM: Myšlenku eutanazie veřejnost spíše přijímá

Necelá polovina občanů České republiky by podpořila uzákonění "eutanazie"- tedy jakési milosrdné smrti. Naopak - více než třetina dotázaných s ní nesouhlasí. Z výzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění také vyplynulo, že si je naše veřejnost vědoma i možnosti jejího zneužití.

Vstup ČR do NATO by v referendu podpořilo 46 procent občanů

Náš vstup do euroatlantických struktur podporují více muži, mladší lidé, občané s vyšším vzděláním, nedělnických profesí, podnikatelé a lidé z měst nad 100 tisíc obyvatel. Vstup České republiky do NATO by v referendu podpořilo 46 procent občanů. Pro začlenění naší země do Evropské unie by se vyslovilo 57 procent lidí. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury Sofres-Factum. Podpora vstupu do NATO, který má proběhnout už za několik týdnů, ve výzkumech agentury Sofres-Factum od loňského února trvale klesá. Podpora vstupu do EU zůstává stejná.

Exministr zahraničí Šedivý se ujal velvyslanecké funkce v Bernu

Bývalý ministr zahraničí Jaroslav Šedivý se v těchto dnech ujal funkce českého velvyslance ve Švýcarsku. ČTK to v úterý řekli na ministerstvu zahraničí s tím, že předchůdce Jana Kavana předal v Bernu prezidentce Švýcarské konfederace příslušné pověřovací listiny.

Šéf Českého rozhlasu Vlastimil Ježek chce po šesti letech odejít

Generální ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek se rozhodl ukončit svůj pracovní poměr v rozhlase k 30. červnu. V ten den vyprší jeho šestileté funkční období. Své rozhodnutí oznámil v pondělí dopisem Radě Českého rozhlasu. Rada tohoto veřejnoprávního média rozhodne o dalším postupu na svém zasedání 17. února letošního roku.

Češi se na světovém šampionátu v debatování neztratili

Velmi dobrého výsledku dosáhli na 10. mistrovství světa středních škol v akademickém debatování v Londýně čeští studenti, když poprvé v historii postoupili ze základní skupiny do osmifinále. Jako jeden z mála týmů, jehož rodným jazykem není angličtina, se dostali studenti z Gymnázia v Olomouci-Hejčíně a Gymnázia Nad alejí v Praze 6 mezi posledních šestnáct, kde podlehli obhájci titulu, družstvu Austrálie.

Epidemie chřipky zvolna slábne

Chřipková epidemie s výjimkou jižních a východních Čech a některých moravských okresů slábne. Podle hlavního hygienika České republiky Jiřího Vytlačila stoupl v minulém týdnu počet případů akutních respiračních onemocnění včetně chřipky v průměru o pět procent, na 100.000 obyvatel bylo v naší republice hlášeno 3261 nemocných.

Ze sportu:

Česká hokejová reprezentace v úterý porazila v úvodním zápase Švédských hokejových her ve Stockholmu Rusko 5:4.

V úterní dohrávce 34. kola hokejové Staropramen extraligy remízovala Jihlava s Opavou 3:3.

V Bruselu vyhrála česká fotbalová reprezentace nad domácí Belgií 1:0.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou oblačno až polojasno, místy se sněhovými přeháňkami. Denní teploty -6 až -2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.