Zprávy středa, 11. listopadu 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Začaly vstupní rozhovory s uchazeči o přijetí do EU

V Bruselu začalo v úterý první kolo konkrétních vstupních rozhovorů s uchazeči o vstup do Evropské unie. Ministři zahraničí "patnáctky" se sejdou se svými partnery ze šesti zemí - Polska, Maďarska, Estonska, Slovinska, Kypru a České republiky. Věda a výzkum, školství a vzdělání, malé a střední podnikání jsou tři z 31 kapitol legislativy Evropské unie, jejichž sladění podle očekávání vyjednala v úterý Česká republika. Ministr zahraničí Jan Kavan ujistil Karla van Mierta, člena Evropské komise odpovědného za hospodářskou soutěž a státní pomoc, že jeho nedávné kritické poznámky na adresu České republiky padly na úrodnou půdu a vláda zjednává nápravu. Van Miert po nedávné návštěvě Prahy zpracoval zprávu, v níž se nelichotivě vyjádřil o připravenosti ČR aplikovat evropskou legislativu v oblasti státní pomoci.

Rozšíření EU o první státy pravděpodobně v roce 2003

Proces přidružení pěti zemí k Evropské unii bude dokončen koncem roku 2003. Ve své zprávě o zahájení rozhovorů o přidružení to uvedla britská investiční banka Flemings. Česká republika podle banky zaslouží pochvalu za to, že uspokojuje politická kritéria, má fungující trh schopný vydržet tlak konkurence, vysoce kvalifikované pracovní síly a dosáhla dobrého pokroku při přijímání acquis. Kritika na adresu ČR se týká slabin v bankovním a podnikovém sektoru, je nutná rozsáhlá průmyslová restrukturalizace, dále je nutno pracovat na přijímání legislativy EU a rovněž zbývá vykonat hodně práce v oblasti životního prostředí.

Předsedové parlamentů kandidátských zemí jednali v Litvě

Rozšiřování Evropské unie, dopady hodnotící zprávy Evropské komise, ale i problematika pronikání organizovaného zločinu a boje proti němu byla ústředním tématem setkání šéfů parlamentů z přidružených zemí k Evropské unii s předsedou Evropského parlamentu José Maríou Gil-Roblesem, které začalo v litevské metropoli Vilniusu. Gil-Robles v úvodním vystoupení ujistil, že adresná kritika Evropské komise nemá v žádném případě vysílat signál o případné zdrženlivosti v otázkách rozšiřování. Na druhou stranu však varoval, že riziko rozšíření Unie může spočívat i v tom, že některé státy si mohou myslet, že vstupem do EU získají výhody, ale neodvedou přitom náležitou práci.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus účastníky konference ujistil, že jedním z prvořadých cílů České republiky je být součástí evropského integračního procesu. Otevřel i otázku hodnotící zprávy EK, která nevyzněla pro ČR příliš příznivě. Vyslovil však přesvědčení, že politické vedení země vytvořilo novou politickou stabilitu, ve které bude dostatek času na úkoly, které musí ČR splnit jako podmínku pro vstup do EU.

Zahraniční investice do ČR loni poklesly

Příliv přímých zahraničních investic do České republiky dosáhl v minulém roce zhruba 1,3 miliardy dolarů, což bylo o 8,9 procenta méně než rok předtím. "ČR tak byla jedinou zemí ve střední Evropě, kde tyto investice poklesly," řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel Informačního centra OSN v Praze Andreas Nicklisch k nejnovější zprávě UNCTAD o investicích v uvedeném regionu. ČR přímo investovala v zahraničí v loňském roce 25 miliónů dolarů, což byl značný pokles proti 41 miliónům USD v roce 1996. Znamenalo to 0,006 procenta ze 423,7 miliardy dolarů v celosvětovém měřítku.

Před vstupem do NATO nutno splnit i vojenské podmínky

Politické důvody by neměly převážit nad vojenskými při zvažování argumentů pro a proti vstupu České republiky do NATO před dubnem 1999, kdy se uskuteční summit Severoatlantické aliance ve Washingtonu. Shodli se na tom v úterý v Bruselu ministři zahraničí České republiky a Británie Jan Kavan a Robin Cook. Dospěli k závěru, že by "nebylo vhodné proces vstupu do NATO zbytečně urychlovat v případě, že budeme potřebovat více času ke splnění minimálních vojenských požadavků, jež musejí být hotovy před vstupem," řekl ministr Kavan ČTK.

Různost členů EU a NATO tato společenství obohatí

Různorodost jednotlivých členů Evropské unie a NATO by měla být podle prezidenta Václava Havla obohacením těchto společenství, nikoli zdrojem nedůvěry a nepřátelství. Řekl to na úterní schůzce s rumunským ministrem zahraničí Andreiem Plešem, při níž probírali integraci obou zemí do euroatlantických struktur. Prezident, stejně jako v pondělí premiér Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, rumunského ministra ujistil, že Česká republika podporuje vstup Rumunska do EU v další vlně.

Dnes končí volební kampaň

Volební kampaň, která pro volby do obecních zastupitelstev začala 3. listopadu a do Senátu 28. října, skončí dnes ve 14:00. Podle volebního zákona musí skončit 48 hodin před zahájením voleb, které se konají v pátek a v sobotu. Druhé kolo senátních voleb se uskuteční 20. a 21. listopadu.

Kavan je ochoten vysvětlit poslancům, proč hovořil o teroristovi

Ministr zahraničí Jan Kavan je ochoten vysvětlit poslancům zahraničního výboru sněmovny, za jakých okolností řekl minulý týden některým novinářům neoficiální informaci o údajném pohybu osoby spojené s terorismem v Praze. Sdělil to v úterý Českému rozhlasu. Zároveň ale zdůraznil, že tím podle svého názoru neporušil zákon. Podle některých zdrojů byla ale informace o údajném islámském teroristovi zařazena mezi tajné, což je druhý nejvyšší stupeň utajení. Poslanec ODS a stínový ministr zahraničí Jan Zahradil chce kvůli Kavanově postupu iniciovat v zahraničním výboru Poslanecké sněmovny jednání s cílem zvážit Kavanovo další setrvání ve funkci ministra. Údajný terorista z blíže neurčené země se měl v Praze určitou dobu pohybovat v souvislosti se zahájením vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda do Íránu a Iráku.

Ministr vnitra Václav Grulich neví, kde Jan Kavan přišel k informaci, že se v České republice pohybuje islámský radikál. Řekl to ČTK s tím, že se o záležitosti dověděl až z tisku a bude o ní ještě s Kavanem jednat. "Ode mě rozhodně o ničem podobném informován nebyl," uvedl Grulich.

Požadavek na Kavanovo odvolání je podle premiéra Zemana přehnaný

Za přehnaný považuje premiér Miloš Zeman požadavek některých poslanců odvolat šéfa diplomacie Jana Kavana kvůli jeho neoficiální zmínce o údajném pohybu osoby spojené s terorismem v Praze. Podle Zemana je to jen nafouknutá novinářská bublina, stejná jako Clintonův poklopec nebo aféra Zilk, a proto nevidí důvod vyhovět těmto požadavkům. Jak Miloš Zeman také uvedl, vláda na žádném ze svých veřejných i neveřejných jednání otázku individuálních teroristů nikdy neprojednávala a nebude se jí zabývat ani na svém dnešním zasedání.

Koalice s US a ČSSD nebude dřív než po květnovém sjezdu

Člen vedení Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové a poslanec Tomáš Kvapil tvrdí, že lidová strana neplánuje aspoň do stranického sjezdu, který je svolán na květen příštího roku, vystoupení z opozice ani kroky, které by vedly k vytvoření vládní koalice se sociálními demokraty a Unií svobody. V rozhovoru pro ČTK opakovaně zdůraznil, že lidovci do vlády se sociálními demokraty nepůjdou bez toho, aby se jí nezúčastnila Unie svobody a menšinový kabinet musel spoléhat na podporu komunistů. Předseda Unie svobody Jan Ruml trvá na tom, že jeho strana s možností, že by tolerovala nebo se účastnila vládní koalice společně s lidovci a ČSSD, nepočítá.

Havárie vojenského vrtulníku si vyžádala čtyři lidské životy

Tragicky skončila v úterý havárie vrtulníku na Olomoucku. Helikoptéra Mi24 se zřítila u Slatinic a všichni čtyři členové posádky zahynuli. Po nehodě bylo zakázáno létání na vrtulnících.

Jan Ruml je proti službě vojáků na hranici

Nasazení vojáků české armády k ostraze státní hranice je podle předsedy Unie svobody a bývalého ministra vnitra Jana Rumla krokem zpátky. Na tiskové konferenci ve Zlíně odmítl postup ministra vnitra Václava Grulicha, který koncem října uvedl, že o nasazení vojáků do společných pohraničních hlídek jedná s ministerstvem obrany. Jan Ruml konstatoval, že je pryč doba, kdy při policii pracovala vojska pohraniční stráže s vojáky základní služby. "Jejich zrušení byl krok k Evropě. Práce v bezpečnostní oblasti musí být zcela profesionalizována," podtrhl. Připomněl, že zpracoval znění zákonů, které zpřísňovaly podmínky pro pobyt cizinců a udělení azylu. "Někde leží a vláda je neprojednala," uvedl Jan Ruml.

57. výročí bitvy o Tobrúk

Sedmapadesáté výročí největší bojové akce československé vojenské jednotky na Středním Východě v bitvě o Tobrúk si na ministerstvu obrany připomněli přímí účastníci bojů a členové České obce legionářské. Z rukou zástupce náčelníka generálního štábu Josefa Dufka převzali Záslužný kříž ministra obrany III. stupně generál ve výslužbě Ladislav Svátek a plukovník ve výslužbě Josef Herz.

Nový sekretář protidrogové komise naváže na práci předchůdce

Nový sekretář Meziresortní protidrogové komise Josef Radimecký by rád v této funkci navázal na činnost svého předchůdce Pavla Béma. Ten vytvořil strategii protidrogové prevence, která má "hlavu a patu", a založil síť protidrogových koordinátorů, řekl ČTK Radimecký, který se protidrogovou prevencí zabývá od roku 1992. Bém byl podle Radimeckého člověkem na svém místě; napomohl mimo jiné vzniku řady zařízení, včetně terapeutické komunity Whitelight v Mukařově na Litoměřicku, kde je Radimecký ředitelem.

Vzrostla důvěra v policii a soudy

Důvěra občanů v policii vzrostla od února z 37 na 44 procent. Jak dále vyplývá z výsledků říjnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, soudům věří 34 procent lidí oproti únorovým 26 procentům. Nicméně v obou případech nadále převažuje nedůvěra.

Cellista Rostropovič v Praze

Jeden z nejproslulejších světových hudebníků Mstislav Rostropovič, ruský exilový violoncellista a dirigent, přiletěl v úterý do Prahy. Ve čtvrtek převezme mezinárodní cenu Karla IV., kterou mu udělilo hlavní město Praha a Univerzita Karlova. Dnes umělce a neohroženého bojovníka za lidská práva a uměleckou svobodu přijme prezident Václav Havel.

Miroslav Horníček osmdesátiletý

Osmdesáté narozeniny oslavil v úterý někdejší partner herce Jana Wericha, bystrý a vtipný pozorovatel života, herec a spisovatel Miroslav Horníček. Při této příležitosti ho přijal předseda Senátu Petr Pithart, premiér Miloš Zeman a poté na Pražském hradě i prezident Václav Havel. Jediný, kdo se podle ministra kultury Pavla Dostála neozval na dopis, kterým ministr doporučoval vrcholným politikům, aby ocenili Horníčkovu činnost, byl předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus.

Ze sportu:

Výsledky 19. kola extraligy ledního hokeje: Vítkovice - Slavia Praha 1:4, České Budějovice - Vsetín 2:2, Plzeň - Jihlava 1:2, Litvínov - Pardubice 1:4, Opava - Kladno 4:3 a Zlín - Třinec 7:2. Utkání Sparty v Karlových Varech bylo odloženo pro účast Pražanů v evropské lize a hraje se 17. listopadu. Hokejisté mistrovského Vsetína zůstali v čele tabulky. Vsetín má navíc ještě k dobru zápas s Třincem. Na druhé místo se dostal Zlín právě před Třinec. Poslední je stále Jihlava.

Hokejový obránce Miloš Holaň, držitel Zlaté hokejky z roku 1993, podepsal v úterý smlouvu s extraligovým klubem HC Vítkovice s dobou platností do 30. dubna 1999 za symbolickou částku pouhé jedné koruny. Útočně laděný bek, který se po transplantaci kostní dřeně úspěšně vyléčil z leukémie, se tak pokusí o návrat do velkého hokeje. Jeho sportovní kariéru přerušila před třemi lety zákeřná choroba v době, kdy hrál v klubu zámořské NHL Mighty Ducks of Anaheim.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes většinou oblačno, místy přeháňky, na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd smíšené. Teploty se pohybují mezi 7 až 11 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.