Zprávy středa, 11. srpna 1999

Nyní podrobněji:

ČR bude příští rok žádat EU, aby jí oznámila termín vstupu

Česká republika bude podle ministra zahraničí Jana Kavana požadovat, aby jí Evropská unie oznámila během první poloviny příštího roku termín, kdy bude moci do unie vstoupit. V radiu Frekvence 1 Kavan uvedl, že v té době už budou obě strany znát své možnosti tak dobře, že by se na datu vstupu měly shodnout. Předpokládané referendum, v němž by se občané měli vyjádřit ke vstupu země do unie, by se mohlo podle ministra konat rok před začleněním.

Ekonomiky Střední Evropy budou připraveny na vstup do EU do 2002

Polsko, Maďarsko a Česká republika by měly mít připraveny své ekonomiky na vstup do Evropské unie v roce 2002. I poté však bude zapotřebí učinit významné úpravy v úrokových sazbách a měnové oblasti. Shodli se na tom v diskusi na televizi Reuters přední finanční činitelé těchto zemí. Viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek uvedl, že navzdory uvíznutí české ekonomiky v recesi je ČR možná stále ještě lépe připravena na vstup do EU v roce 2002 než jiné ekonomiky. Viceguvernér maďarské centrální banky György Szapary poukázal na to, že Maďarsko na rozdíl od ČR již provedlo hlubokou restrukturalizaci ekonomiky. Maďarsko a Polsko však musí výrazněji přizpůsobit úrokové sazby, které jsou zde více než dvojnásobkem úroků českých.

British Aerospace upřesní nabídku letounů do konce srpna

Britská společnost British Aerospace 'BAe), která je jednou z firem ucházejících se o zakázku na dodávku bojových letounů pro českou armádu, předá do konce srpna vládě upřesněnou nabídku podmínek dodávky strojů Gripen. Česká armáda potřebuje nejméně 36 nadzvukových letounů. Loni vyřadila MiG-23, v roce 2003 končí životnost letounů MiG-21 a v roce 2007 stíhacích bombardérů Su-22.

Vedle britsko-švédského konsorcia BAe/Saab se o dodávku nadzvukových bojových letounů pro českou armádu ucházejí rovněž francouzská zbrojovka Dassault Aviation se stroji Mirage 2000 a američtí výrobci Lockheed Martin s letouny F-16 a Boeing se strojem F/A-18.

Výstražná stávka na Dole Kohinoor na Mostecku v pátek bude

Výstražnou hodinovou stávku, kterou na pátek 13. srpna vyhlásila na Dole Kohinoor Mostecké uhelné společnosti tamní odborová organizace, se nepodařilo odvrátit ani na úterním jednání vedení společnosti a odborů. Stávka je prvním nátlakovým krokem na vládu, aby přehodnotila své rozhodnutí prodat státní podíl v Mostecké uhelné společnosti. "Hlavním cílem je udržet pracovní místa," zdůraznil předseda stávkového výboru Michal Polívka.

Kroupa 'ODA): Deficitní rozpočet hospodářský růst nezajistil

Deficitní rozpočet, kterým chtěla vláda sociální demokracie nastartovat hospodářský růst, podle předsedy Občanské demokratické aliance Daniela Kroupy oživení nepomohl. Pokles průmyslové výroby pokračuje, stejně jako propad stavebnictví. Růst ekonomiky by podle jeho slov zajistilo dokončení ekonomické i společenské transformace. Za pozitivní Koupa považuje pouze vývoj meziroční inflace 1,1 procenta, čímž se ČR zařadila na úroveň zemí Evropské unie, stejně jako růstem nezaměstnanosti na 8,8 procenta. Kroupa se domnívá, že hospodářský růst není možný bez snížení daní a urychlení transformace, která se zastavila v roce 1995.

Další romské rodiny se chystají opustit ČR

Další dvě romské rodiny z Liberce se připravují na odchod z České republiky. Romové si stěžují především na nedostatek pracovních příležitostí. Měsíční sociální dávka jim podle jejich tvrzení vystačí sotva na tři týdny a poslední týden již nevědí, z čeho uživit rozvětvené rodiny. Sami přiznávají, že žádné výraznější problémy a střety a bílou většinou nemají. Oceňují i to, že jim magistrát pomohl zřídit Romské komunitní centrum.

Rada pro lidská práva nesouhlasí s tvrzením o diskriminaci Romů

Za absurdní tvrzení označila Rada vlády pro lidská práva nedělní článek amerického deníku Boston Globe, podle něhož jsou nyní Romové v ČR diskriminováni více, než byli v USA v 50. a 60. letech Američané černé pleti. Jak uvedla zástupkyně ředitele Andrea Baršová, list se odvolává na studii profesora psychologie a vzdělávání Vanderbiltovy univerzity Daniela Reschlyho, který uvádí, že ve zvláštních školách v ČR končí 46 procent romských žáků ve srovnání se čtyřmi procenty českých. Polovinu dětí tak v těchto školách tvoří Romové, ačkoli se na počtu obyvatel podílejí jen pěti procenty. Podle Baršové procenta romských žáků zvláštních škol nedokazují diskriminaci Romů v ČR. Znamená to, že ve společnosti nebyl brán zřetel na různost obyvatelstva a na specifika romské komunity i romského žáka.

Polovina občanů ČR souhlasí s právem na zveřejnění odpovědi

Polovina občanů České republiky souhlasí s ustanovením návrhu tiskového zákona, podle kterého by měl mít každý člověk právo na zveřejnění odpovědi na informaci, jež se ho týká. Opačný názor zastává téměř 25 procent dotázaných, totožné procento se neumělo k problému vyjádřit. Vyplývá to z červencového šetření agentury Sofres-Factum. S právem na odpověď častěji souhlasí lidé ve vyšším produktivním věku, s neúplným středním vzděláním, podnikatelé a živnostníci.

První běženci z Kosova se vrátí do vlasti

Již v pátek by se mohla první část z asi 900 uprchlíků z Kosova, kteří nedávno nalezli v České republice útočiště, vrátit do vlasti. Jak uvedla Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva vnitra, repatriační lety nebudou organizovány podle humanitárních středisek, ale podle toho, z které části Kosova uprchlíci pocházejí. Každý cizinec dostane před odletem tisíc německých marek jako dar ČR. Peníze by měly uprchlíkům pomoci přežít v prvních dnech po jejich návratu do zničených domovů.

Do tábora vybudovaného v Albánii běženci nedorazili

Uprchlický tábor pro tisíc kosovských běženců, který Česká republika vybudovala v Albánii u přístavu Drač, nestačil už podle ministerstva zahraničí splnit svůj původní účel. Pracovníci české civilní ochrany 'CO) předali zařízení v hodnotě osm miliónů korun Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky 29. května. Asi čtrnáct dní nato se běženci začali vracet do svých domovů v jugoslávském Kosovu. Tábor darovaný českou vládou Albánii má v budoucnu sloužit albánské armádě.

Na území Kosova, kde působí česká průzkumná rota, je klid a horko

Situace na území Kosova, kde v rámci mezinárodních sil KFOR působí od poloviny července příslušníci české průzkumné roty, je podle mluvčího jednotky Tomáše Koutníka poměrně klidná. Hlídky se však potýkají s extrémními vedry, která v Kosovu panují. V pondělí na slunci naměřili 49 stupňů Celsia. Česká průzkumná rota čítající 126 vojáků je umístěna na severu jihosrbské provincie Kosovo ve vesnici Sibovac a působí v britském sektoru. Úsek kosovsko- srbské hranice svěřený českým vojákům je kvůli nepřehlednému horskému terénu jednou z nejhůře kontrolovatelných oblastí.

Krajané chtějí předat vládě ČR Národní budovu za symbolický dolar

Krajanský spolek spravující Národní budovu, která slouží po více než sto let jako centrum českého života v New Yorku, rozhodl, že zahájí jednání o podmínkách jejího odprodeje České republice za symbolický jeden dolar. Budova již delší dobu chátrá a peníze na její opravu nejsou krajané s to vlastními silami shromáždit. Návrh na renovaci budovy předložil krajanům v březnu při návštěvě Spojených států ministr zahraničí Jan Kavan s tím, že náklady se odhadují na deset miliónů dolarů. Budova má poté sloužit podle neoficiálních informací Českému centru, dále zastoupení českých firem a pořádání slavnostních akcí v tanečním sále. Jedná se prý také o zřízení stylové restaurace. Novorenesanční Národní budova ležící ve východní části Manhattanu byla postavena v roce 1894 v době, kdy tam žili Češi a Slováci. Přednášeli v ní mimo jiné první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a jeho nástupce Edvard Beneš. New York ji vyhlásil za památkově chráněnou.

Občané jsou nespokojeni se současným i očekávaným vývojem

S výjimkou vývoje kultury a demokracie převažuje mezi občany České republiky nespokojenost s vývojem v zemi. Podle šetření agentury IVVM dosahují procenta občanů, kteří očekávají příznivý vývoj, nejnižších čísel od listopadu 1993. V prosinci 1998 bylo s životní úrovní spokojeno 31 procent lidí, nyní pouze 21 procent. S úrovní ekonomiky je nespokojeno 90 procent občanů, 78 procent je nespokojeno se sociálními jistotami a 77 procent hodnotí negativně svou životní úroveň. S vnitřní politikou cítí nespokojenost 75 procent lidí, 63 procent negativně vnímá přeměnu na tržní hospodářství.

Sofres-Factum: Většina podniků přispívá zaměstnancům na jídlo

Většina podniků v České republice dává svým zaměstnancům příspěvek na stravování, třináctý plat, doplňkovou dovolenou a proplácí jim přesčasy. Naproti tomu jen desetině lidí poskytuje zaměstnavatel naturálie a jazykové kursy zdarma a příspěvek na rekreaci dostávají jen tři procenta zaměstnanců. Vyplývá to ze šetření agentury Sofres-Factum. Příspěvek na stravování poskytuje 74 procent zaměstnavatelů. Přesčasy má proplaceno 57 procent pracujících a doplňkovou dovolenou si může užít 54 procent zaměstnanců.

›umavský park navštíví ředitel Botanického ústavu Akademie věd ČR

Odbornou exkurzi, při níž vysvětlí problematiku kůrovcové kalamity, povede dnes v šumavském pralese Trojmezná ředitel Botanického ústavu Akademie věd ČR František Krahulec. ČTK to řekl vedoucí lesního programu Hnutí Duha Jaromír Bláha. "Doktor Krahulec navštíví lokalitu, v níž ekologové od 27. července brání dřevorubcům v kácení kůrovcem napadených stromů. Během exkurze bude hovořit o kůrovcové kalamitě, reakci různých typů lesa na ni a přednostech i rizikách různých přístupů k její likvidaci," dodal. Připomněl přitom, že Krahulec je jedním z odborníků, kteří doporučovali nezasahovat 'proti kůrovci) v prvních zónách Národního parku ›umava. Cílem ekologů je dosáhnout toho, aby až 75 procent plochy parku tvořily takzvané první zóny, v nichž je vyloučen jakýkoli zásah člověka do přírodního vývoje. V Národním parku ›umava zabírají první zóny pouze 13 procent plochy, ale letošní kácení napadených stromů v nich tento režim v podstatě zúžilo na zhruba 2,6 procenta plochy.

Civilní ochrana si připomíná 50. výročí podpisu Ženevských úmluv

Padesátileté výročí podepsání čtyř Ženevských úmluv o ochraně obětí mezinárodních ozbrojených konfliktů si 12. srpna připomene Civilní ochrana České republiky 'CO). "Význam mezinárodního humanitárního práva potvrzují válečné události na území bývalé Jugoslávie," sdělila Jana Jelínková z Hlavního úřadu CO. Dodala, že "právě mezinárodní úmluvy umožňují stíhat a trestat viníky konfliktu, který se nejhůře podepsal na civilním obyvatelstvu

V současnosti je CO v České republice koncipována podle článku 61 Dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám. Jejím úkolem je chránit civilní obyvatelstvo před nebezpečím nejen v době války, ale i v míru před následky přírodních či ekologických havárií. Tento dokument se stal součástí československého právního řádu v roce 1990 a jeho ratifikací přistoupilo tehdejší Československo k významným normám mezinárodního humanitárního práva.

V Praze bude otevřen Dům světla

Dům světla, který poskytne azylové ubytování lidem trpícím AIDS, bude otevřen dnes v Praze - Karlíně. Lidem nakaženým virem HIV toto zařízení, první svého druhu v České republice, nabídne rehabilitační a společenské centrum a zdravým lidem poradnu, v níž se dozvědí, jak se před nákazou ochránit. K 30. červnu bylo u nás evidováno 531 HIV pozitivních, z toho 411 občanů ČR a 120 cizinců.

Za půl roku se radilo na "štíhlé lince" o hubnutí přes 2000 lidí

Přes dva tisíce lidí zatelefonovalo za půl roku provozu na "štíhlou linku", aby se poradili, jak se vypořádat s nadváhou, informovali se o vhodné dietě, případně i o lécích, které v boji s nadbytečnými kilogramy mohou také pomoci. ČTK to řekla lékařka Monika Kamarytová z linky určené lidem, které trápí hmotnost vlastního těla. Za jednoznačně nejkurióznější označila dotaz na údajně kouzelné mýdlo, po jehož použití se zaručeně hubne. Zajímavé informace o nadváze a obezitě a všech problémech s ní souvisejících najdou zájemci rovněž na Internetu na adrese http://www.obesita.cz.

Vicemiss soutěže Miss Globe chce být strojní inženýrkou

Dokončení studia na Strojní fakultě Západočeské univerzity je prioritou pro plzeňskou rodačku Martinu Hlaváčovu, která koncem července získala druhé místo v mezinárodní soutěži krásy Miss Globe International v Instanbulu. 175 centimetrů vysoká černovláska s mírami 90-62-90 centimetrů se chce specializovat na ekonomický obor strojní fakulty a v budoucnu by ráda pracovala jako ekonomka či manažerka. Do soutěže Miss Globe International, v níž její starší sestra Petra Hlaváčová před dvěma lety zvítězila, se přihlásila prostřednictvím agentury. Porota ji podle fotografií vybrala mezi 35 nejkrásnějších dívek z celého světa.

Sopranistka Eva Urbanová vystoupí 28. srpna v Praze

Sopranistka Eva Urbanová vystoupí 28. srpna na galakoncertu ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Podle informací Aleny Nachtigalové z pořádající agentury zaznějí na večeru za doprovodu italského klavíristy Fabia Bidiniho árie z oper Dvořákových, Smetanových, Pucciniho, Verdiho a Ponchielliho. 1. ledna roku 2000 bude "první dáma české opery" zpívat v Praze Libuši.

Na hranici s Rakouskem bude 14. srpna otevřen mimocelní přechod

Na žádost obecního úřadu Horní Dvořiště na Českokrumlovsku bude v sobotu 14. srpna v době od 11:00 do 20:00 přechodně otevřen mimocelní hraniční přechod s Rakouskem v katastru obce Horní Dvořiště. Důvodem jsou církevní slavnosti v přilehlých rakouských obcích Reichenthal a Zulissen. Přechod je po dobu otevření vyhrazen pouze pro pěší a cyklisty a nelze ho využít pro přepravu zboží.

Zatmění bude v přímém přenosu na Internetu

Zatmění Slunce v přímém přenosu budou moci dnes sledovat zájemci na Internetu, na adrese http://www.zatmenislunce.cz. Po jeho skončení budou na Internetu záznamy související s okolnostmi tohoto přírodního jevu, například záběry chování lidí, přírody a zvířat.

Pro polovinu lidí má zatmění Slunce význam, pětina se bojí

Den, kdy v České republice nastane téměř úplné zatmění Slunce, považuje 47 procent lidí za významný. Více než pětina občanů, konkrétně 22 procent, přiznává, že v nich tento přírodní úkaz vzbuzuje strach. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM. Strach pociťují častěji ženy než muži, obavy mírně rostou s vyšším věkem a klesají s rostoucím vzděláním. Vycestovat do míst, kde budou lepší podmínky pro pozorování úplného zatmění Slunce, hodlá 14 procent dotázaných.

Pozorování dlouho očekávaného zatmění Slunce lidem v České republice zřejmě zkomplikuje clona z mraků. Meteorologové totiž předpokládají, že dnes bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Nejlepší podmínky pro sledování zatmění by měly být na Moravě a ve Slezsku, kde se podle čerstvé předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu čeká polojasno. Podle předpovědi počasí bude v době zatmění postupovat studená fronta přes severní, západní a střední Čechy dále k jihovýchodu. Teploty se budou pohybovat kolem 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.