Zprávy středa, 12. července 2000

Podle prezidenta Václava Havla je v souvislosti s vývojem v Jugoslávii zapotřebí uvažovat i o alternativě demonstrace síly

Vedení Černé Hory má ve svých krocích vůči postupu Bělehradu plnou podporu Česka, Chorvatska a Slovinska. Konstatovali to prezidenti těchto tří států, kteří o situaci v Jugoslávii hovořili v Dubrovníku s prezidentem Černé Hory Djukanovičem. Ten připustil, že jeho země se po ústavních změnách provedených jugoslávským federálním parlamentem výrazně přiblížila referendu o nezávislosti. Úpravy Ústavy oklešťují pravomoce Černé Hory a umožňují jugoslávskému prezidentovi Miloševičovi získat mandát na další dvě volební období. Djukanovič dal přitom najevo, že v případě válečného konfliktu, kterým by mohl Bělehrad reagovat na možné vyhlášení nezávislosti Černé Hory, je tato menší ze svazových republik připravena bránit se. Václav Havel po schůzce prohlásil, že při řešení současné krize ve vztazích mezi Černou Horou a Bělehradem je "mimo všech politických nástrojů zapotřebí uvažovat i o alternativě demonstrace síly."

Premiér Miloš Zeman (ČSSD) se nepřímo od vyjádření prezidenta distancoval. Na dotaz ČTK, jak Havlův postoj hodnotí, odvětil: "Já osobně jsem nezastával názor, že je dobré veřejně napínat svaly." Ministerský předseda se tak připojil k poslancům, kteří k Havlovu výroku rovněž zaujali zdrženlivý nebo přímo kritický postoj. "Pan Václav Havel by se měl v každém případě vrátit k humanitárním zásadám svých projevů a nevyhrožovat suverénnímu státu," řekl předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip. Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas (ODS) soudí, že představitelé českého státu by měli být v otázce demonstrace síly "velmi uměření, protože my to zrovna nebudeme, kdo bude demonstrovat svou sílu". Naproti tomu unionista Michal Lobkowicz považuje za dobré, že Havel, který má velkou mezinárodní autoritu, "velmi hlasitě a velmi aktivně" na problém v Jugoslávii upozorňuje. Za nepřípustné považuje jakékoliv mocenské řešení současné situace na Balkáně české ministerstvo zahraničí.

Poslancům se ani ve druhém kole nepodařilo zvolit ombudsmana

Poslancům se ani v druhém kole tajné volby nepodařilo zvolit prvního českého veřejného ochránce práv a jeho zástupce. Počátek fungování úřadu ombudsmana se tak minimálně o několik měsíců odkládá, neboť prezident Václav Havel a Senát budou muset sněmovně navrhnout čtyři nové kandidáty. O funkci ombudsmana se neúspěšně ucházela ředitelka Školského úřadu ve Žďáru nad Sázavou Simeona Zikmundová, navržená senátory KDU-ČSL, a předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný, navržený senátory ODS.

Sněmovna schválila novelu zákona o geologických pracích

Vládní novelu zákona o geologických pracích, díky které by se obce měly stát účastníky řízení, po dramatickém jednání schválila Poslanecká sněmovna. Novelu, která již dříve čelila návrhům na zamítnutí, nakonec podpořilo 102 poslanců, naopak 76 jich bylo proti. Proti novele protestovali i geologické asociace a těžaři, podle nichž ztíží podmínky pro podnikání a znejistí investory.

Poslanecká sněmovna ve třetím čtení zamítla vládní návrh zákona o obecních daních. Předloha si kladla za cíl posílit příjmovou stránku obcí a celý systém jejich financování od základu reformovat. Místní samosprávy měly podle předlohy získat možnost vybírat konkrétně stanovené daně.

Ministr vnitra nečekaně odvolal mluvčího Jana Deckera

Z funkce ředitele tiskového odboru ministerstva vnitra byl nečekaně odvolán Jan Decker. Rozhodl o tom ministr vnitra Stanislav Gross. Decker, který si není vědom žádné profesní chyby uvedl, že jeho odvolání může souviset s reorganizací na ministerstvu.

Poslanci připravují zákon o referendu k Temelínu

Ekologové ukončili sběr podpisů pod petici požadující vypsání referenda o spuštění jaderné elektárny Temelín. Poslanecké sněmovně doručili archy s téměř 115 tisíci podpisy. Lidovecký poslanec Libor Ambrozek současně oznámil, že spolu s dalšími poslanci už připravuje návrh ústavního zákona o referendu k Temelínu. Zdůraznil přitom, že pod petici, organizovanou ekology, se podepsali nejen odpůrci jaderné energetiky.

Petiční výbor kampaně Referendum 2000, ve kterém zasedají exministři Ivan Dejmal, Martin Bursík, filozof Erazim Kohák a ekologové Jan Beránek a Jakub Patočka, vedle předání podpisových archů petičnímu výboru Poslanecké sněmovny, oslovil ve věci referenda členy kabinetu Miloše Zemana. V dopisech ekologové ministry žádají, aby podpořili návrhy zákonů nezbytných k vypsání referenda a aby do doby, než se o referendu o spuštění Temelína v parlamentu rozhodne, zabránili v elektrárně nevratným krokům, tedy aktivaci paliva. Pro vypsání referenda o Temelínu se vyslovil o víkendu i prezident Václav Havel. Poslanecký návrh o referendu ke spuštění jaderné elektrárny Temelín zřejmě ve sněmovně nemá šanci na schválení. Nízké šance mu dávají nejen jeho odpůrci, ale připouštějí je i jeho zastánci.

Rakouská vláda nehodlá proces rozšíření EU na východ nijak odkládat

Rakouská vláda podporuje brzké rozšíření Evropské unie na východ a tento proces nehodlá nijak odkládat. Po jednání s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem a jeho prvním náměstkem - hlavním českým vyjednavačem s EU Pavlem Teličkou to v Praze řekl pověřenec rakouské spolkové vlády pro otázky rozšíření EU Erhard Busek. Se svými českými partnery hovořil i o zprovoznění jaderné elektrárny Temelín. Tuto citlivou otázku se podařilo Rakousku nastolit i v rámci EU a po ministrech zahraničí "patnáctky" se jí bude zabývat i Evropská komise, která má o elektrárně vypracovat zprávu. Telička zdůraznil, že Česko má zájem na "otevřeném dialogu" ohledně Temelína. Poskytuje nezbytné informace Mezinárodní agentuře pro atomovou energii sídlící ve Vídni, zahraničním odborníkům i Evropské komisi, prohlásil náměstek.

Pověsti o zpomalení rozšíření Evropské unie destabilizují podle Güntera Verheugena kandidátské země

Množící se pověsti a dohady o tom, že se proces rozšíření Evropské unie zpomaluje a odkládá, frustrují a destabilizují kandidátské země, upozornil poslance Evropského parlamentu komisař pro rozšíření Günter Verheugen. "Bývalý český premiér Václav Klaus je nyní opět velmi aktivní a zastává tezi, že vstup do EU, jaká dnes je, není vůbec v zájmu kandidátů. Zastává také tezi, že to Evropská unie vůbec ani nechce," uvedl Verheugen. Zdůraznil, že pravidla, zásady a podmínky rozšíření EU se nemění, stejně jako se nemění jeho rychlost.

Evropská komise by si přála, aby Česká republika a Slovensko vstoupily do Evropské unie zároveň, nemůže však chtít po ČR, aby na Slováky čekala. Řekl to komisař Günter Verheugen v zahraničním výboru Evropského parlamentu, který mimo jiné poprvé projednával letošní návrh zprávy EP o Slovensku. Zdůraznil, že na Slovensku je důležitá především politická stabilita, konsens hlavních politických sil kolem členství v EU.

Většina Rakušanů souhlasí s vyplacením odškodnění nuceně nasazeným

Většina Rakušanů - 60 procent - souhlasí s tím, aby bylo bývalým nuceně nasazeným vyplaceno odškodnění. Zároveň si ale přejí, aby "se udělal čistý stůl" a aby tak celá záležitost definitivně skončila. Ukázal to nejnovější průzkum, který zorganizovala společnost pro sociální vědy. Většina Rakušanů - 63 procent - je také pro to, aby byl Židům vrácen všechen majetek, který jim byl za nacistického režimu uloupen. Deset procent respondentů to však rozhodně odmítá. Na otázku, zda odškodnění zlepší pověst Rakouska v Evropě, však většina dotázaných odpověděla záporně.

Pojišťovna není způsobilá jednat o některých připomínkách pražské židovské obce

Česká pojišťovna (ČP) není podle svého mluvčího Michala Urbana způsobilá jednat o některých připomínkách pražské židovské obce, které nedávno obec vznesla ke stavbě kancelářské budovy pojišťovny v pražské Vladislavově ulici. Na části pozemku se nacházejí pozůstatky starého židovského hřbitova a celou věc v březnu řešila vláda. "Partnery pro představitele pražské židovské obce mohou být v tomto smyslu jedině kompetentní činitelé dalších státních orgánů," řekl Urban ČTK.

Plzeňský protidrogový tým rozbil gang obchodníků s heroinem

Dva občany bývalé Jugoslávie podezřelé z organizace mezinárodního obchodu s heroinem zadrželi v pondělí v Plzni policisté a celníci z protidrogového týmu. Cílem akce s krycím názvem "Armagedon" bylo paralyzovat činnost zločinecké skupiny působící v Plzni, na Slovensku a v Německu, řekla mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová. Tato operace je již sedmým zásahem plzeňského protidrogového týmu proti organizátorům obchodu s drogami. Při těchto akcích speciálního týmu, který působí v Plzni již dva roky bylo zadrženo 47 osob v ČR i v zahraničí a zadrženo 50 kilogramů heroinu.

ČR projednává prvních osm investic podle nového zákona

Česká republika projednává v současné době prvních osm investičních projektů, posuzovaných podle investičního zákona, který platí od května 2000. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr na setkání s agenturou Czechinvest, která získala na Světovém fóru v Lisabonu ocenění "Nejlepší evropská agentura pro podporu zahraničních investic roku 2000". Významnou změnou systému investičních úlev je snížení hranice minimální investice pro získání úlev v regionech s nezaměstnaností o čtvrtinu vyšší než celostátní průměr. Novým žadatelům bude poskytnuta sleva na dani z příjmu právnických osob na deset let a existujícím společnostem, investujícím do expanze aktivit, na dobu pěti let. Doposud největší investicí, požívající úlev, je projekt nizozemské společnosti Philips, která hodlá celkem investovat 604 miliónů EUR do výstavby druhé největší továrny na světě na výrobu barevných televizních obrazovek v Hranicích na Moravě.

Likvidace následků chemické těžby uranu přijde na 45 miliard korun

Celkové náklady na likvidaci následků chemické těžby uranu dosáhnou v letech 2001 až 2040 zhruba 45 miliard korun, přičemž požadovaná dotace ze státního rozpočtu převyšuje 40 miliard korun. Nedodržení stanoveného postupu či omezení provozu sanačních technologií by znečistilo pitné vody, uvádí předkládací zpráva k materiálu ministerstva životního prostředí pro středeční jednání vlády. Útlum těžby uranových rud byl zahájen v roce 1989. Uskutečňuje se na všech lokalitách, kde se v minulosti uran těžil. Dnes uran produkuje pouze hlubinný důl v Dolní Rožínce v okrese Žďár nad Sázavou.

300 miliónů korun si vyžádá v příštím roce regenerace sídlišť

Program regenerace panelových sídlišť, který ve středu projedná vláda, si v příštím roce podle odhadů vyžádá ze státního rozpočtu zhruba 300 miliónů korun. Cílem je postupná přeměna současných monofunkčních sídlištních celků v atraktivní vícefunkční městské části.

V pátek začnou Kopaničářské slavnosti bratrství Čechů a Slováků

U Lípy bratrství ve Starém Hrozenkově na moravsko-slovenském pomezí začnou v pátek jubilejní 40. Kopaničářské slavnosti bratrství Čechů a Slováků. V přírodním amfiteátru vystoupí přes 800 účinkujících s ukázkami lidové hudby, zpěvu a tance. Vstupné je tradičně jednotné v českých i slovenských korunách.

Rozmary počasí způsobily letos zemědělcům škody za 320 miliónů korun

Značné škody způsobilo zemědělcům krupobití, které minulý týden dvakrát postihlo zejména jižní a střední Moravu. Nejhorší situace byla v okrese Třebíč. Celková pojistná plnění, která Česká pojišťovna vyplatí zemědělcům za škody způsobené rozmary počasí, za letošní rok dosahují již 320 miliónů korun.

Zemětřesení v Rakousku pocítili lidé až v Praze

Zemětřesení v Rakousku o síle 4,8 stupně Richterovy škály pocítili lidé až v Praze, nejvíce ohlasů však mají pracovníci Geofyzikálního ústavu Akademie věd z jižních Čech. "Lidi to vzbudilo ze spánku, houpala se s nimi postel, cinkaly skleničky," řekl Jan Zedník ze seizmického oddělení.

Zemětřesení v Rakousku nemohlo ohrozit stavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Jak řekl jeho mluvčí Milan Nebesář, Temelín se zemětřesením rozhodně počítá. Všechny stavby a zařízení důležitá z hlediska jaderné bezpečnosti jsou dimenzována na zemětřesení o síle 7. stupně v lokalitě elektrárny. Otřesy půdy se neprojevily ani na chodu jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku.

Při výbuchu plynu v ostravské Nové huti byli zraněni dva lidé

S popáleninami byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice dva zaměstnanci společnosti Nová huť, kteří byli zraněni při explozi plynu. Výbuch, který podle předběžných odhadů způsobil škodu kolem 100.000 korun, otřásl areálem podniku v úterý ráno. Podle lékařů není stav zraněných pracovníků vážný. Plyn vybuchl při opravě ohřívače koksárenského plynu.

Arcibiskupství nevadí, že boží slovo šíří dvakrát odsouzený kněz

Olomouckému arcibiskupství katolické církve nevadí, že lidem ve Vilémově na Olomoucku káže evangelium kněz Jan Slíva, který byl dvakrát odsouzen za závažné kriminální delikty a figuruje jako agent v seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti. Jeden z farníků Václav Janečka, který spolu s dalšími několikrát neúspěšně žádal arcibiskupa Jana Graubnera o razantnější postup vůči knězi, jej znovu oslovil otevřeným dopisem. Olomoucké arcibiskupství ČTK pouze sdělilo, že Slíva byl sesazen z místa faráře na kaplana a že odsouzení za krádež nemůže být překážkou v jeho práci. Arcibiskup Graubner od minulého měsíce čelí trestnímu oznámení, že přivíral oči také nad farářem Františkem Mertou podezřelým ze sexuálního obtěžování ministrantů a věřících mladíků.

Festival Uprostřed Evropy zahájí klarinetistka Ludmila Peterková

Česká klarinetistka Ludmila Peterková bude v sobotu v bavorském městě Kulmbachu sólistkou zahajovacího koncertu mezinárodního festivalu Uprostřed Evropy/Mitte Europa. První program na českém území se podle pořadatelů koná v neděli odpoledne v kostele Panny Marie v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku, kde zahraje houslista Jaroslav Svěcený. Devátý ročník této akce do 10. září nabídne hudbu, výstavy, literární, divadelní a diskusní akce i turistické atrakce. V českém a německém pohraničí na trojmezí Saska, Bavorska a České republiky se letos zapojí do programů na padesát měst a obcí.

Památník národního písemnictví vystavuje rukopisy Dopisů Olze

Památník národního písemnictví vystavuje do konce srpna originály Dopisů Olze, které prezident Václav Havel psal v letech 1979 až 1983 své první ženě z komunistického vězení a které před časem předal do sbírek památníku. Výstava je součástí celoročního projektu "Václav Havel - spisovatel a dramatik". Zahájena byla u příležitosti svátku a nedožitých sedmašedesátých narozenin prezidentovy ženy Olgy. Originály dopisů schraňuje Památník národního písemnictví s krabicí od bot, kam Olga Havlová 172 listů ukládala.

Franco Nero je hostem MFF v Karlových Varech

Slavný italský herec Franco Nero je hostem mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Jeho pětatřicetiletá filmografie zahrnuje desítky titulů všech žánrů, tematických okruhů i proveniencí. Hned úvod své návštěvy pojal Nero pracovně, když zcela zaplněnému sálu hotelu Thermal na zvláštní projekci představil americký film Carla Gabriela Nera. Ten je synem Franka Nera a herečky Vanessy Redgraveové, kteří oba ve snímku hrají. Je příběhem mladíka, obviněného z vraždy své dávné lásky. Obhajoby se ujímá cynický advokát, jehož vůbec nezajímá, zda je mladík vinen. Franco Nero přijel do Karlových Varů podruhé - poprvé tu byl před osmnácti lety. Tehdy, v roce 1982, byl hostem festivalu i legendární španělský filmař Carlos Saura, který si letos rovněž svou návštěvu zopakuje, aby převzal ocenění za mimořádný přínos světové kinematografii.

Sedmdesáté výročí úmrtí pěvkyně Emy Destinnové připomíná výstava

Jednou z připomínek letošního 70. výročí úmrtí operní pěvkyně Emy Destinnové je i výstava "Ema Destinnová na českých ceninách", která byla zahájena ve výstavní síni zámku ve Stráži nad Nežárkou. Poprvé se tato pěvkyně objevila na československé známce k 70. výročí Národního divadla v roce 1953, jejímž autorem byl Karel Svolinský. Od počátku července je v zámku otevřena také expozice nazvaná "Ema Destinnová: Rábští mrtví a jejich epitafy". Tato ojedinělá výstava představuje rukopisnou básnickou sbírku Emy Destinnové; inspirací k 59 básním byly náhrobky na strážském hřbitově.

Sopranistka Ema Destinnová (26. února 1878 - 28. ledna 1930) dosáhla světového úspěchu na scénách v Berlíně, Covent Garden v Londýně a Metropolitní opeře v New Yorku. Posledních 15 let prožila v ústraní na svém zámečku ve Stráži nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Byla čestnou členkou Národního divadla v Praze.

Peruánská horská služba zachránila českého horolezce

Peruánská horská služba zachránila českého horolezce, kterého postihl otok plic komplikovaný jejich zápalem při zlézání hory Pisco v severních peruánských Andách. Jeho kolegové zavolali satelitním telefonem horskou službu, která nemocného dopravila dolů. Jde o druhého českého horolezce, který během několika týdnů musel být v Peru zachraňován horskou službou.

Vítězem jarní části ankety Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu roku se stal Pavel Nedvěd

Vítězem jarní části ankety Zlatý míč České republiky o nejlepšího fotbalistu roku se stal Pavel Nedvěd, záložník římského Lazia. Pořadí jedenácti hráčů tipovalo 75 novinářů. Na druhém místě skončil útočník Anderlechtu Brusel Jan Koller, třetí pozice patří Karlu Poborskému, středopolaři z Benfiky Lisabon.

Jaroslav Sakala chce z lyžařského můstku skákat nepřetržitě 24 hodin

Bývalý mistr světa v letech na lyžích Jaroslav Sakala se chce pokusit o vytvoření rekordu v délce skákání. Z můstku K-90 ve Frenštátě pod Radhoštěm chce v pátek a v sobotu skákat nepřetržitě čtyřiadvacet hodin. "Nejde ani tak o vytvoření světového rekordu, jako spíše o upoutání pozornosti a upozornění na nepříliš dobrý stav můstku," řekl novinářům Sakala, který ve Frenštátě žije a závodí za místní oddíl. Doufá, že se akcí podaří oslovit sponzory a zlepšit tak podmínky především pro mladé skokany na lyžích.

A ještě krátce o středečním počasí.

Oblačno až zataženo, přeháňky, ojediněle i bouřky. Denní teploty 15 až 19, na horách kolem 10 stupňů Celsia. Západní vítr 20 až 30 kilometrů za hodinu.

Tolik zprávy Radia Praha.