Zprávy středa, 12. května 1999

Nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel odhaduje vyřešení kosovské krize na dny

Do vyřešení krize v jihosrbské provincii Kosovo zbývají podle prezidenta Václava Havla dny, nikoli týdny. Prezident to bez dalších podrobností uvedl na besedě se studenty Filozofické fakulty Univerzity Karlovy s odvoláním na pondělní rozhovor s ministryní zahraničí Spojených států Madeleine Albrightovou. Plán podle něj spočívá v tom, že se pod mandátem OSN vytvoří mezinárodní správa Kosova a spolu s mezinárodními mírovými silami by se připravily podmínky pro další politická jednání. Havel je skeptický k tomu, že by Kosovo mohlo zůstat autonomní oblastí Jugoslávie. Jednání o budoucím statutu nynější jugoslávské provincie by neměla být ukvapená a prezident odhaduje, že by mohla trvat i několik let.

Běženci z Kosova jsou podle Václava Havla vděčni ČR za to, že jim poskytla útočiště a přejí si, aby se co nejdříve mohli vrátit do vlasti. Řekl to novinářům po prohlídce humanitárního střediska ve Zbýšově u Brna, kde je ubytováno 115 uprchlíků. Prezident s manželkou Dagmar darovali běžencům 45 kilogramů pomerančů, 50 čokolád, 60 balíčků kávy a také několik telefonních karet pro každou rodinu. Při setkání s Havlem uprchlíci zdůraznili, že Kosovo musí získat samostatnost. Většinu z nich vyhnaly z domovů polovojenské jednotky, které jim daly pouze tři minuty k odchodu. Pak srbští vojáci domy prohledali, vykradli a zapálili. Běženci proto souhlasí s bombardováním Jugoslávie a do vlasti se prý mohou vrátit jen pod ochranou mnohonárodnostních mírových vojenských sil.

Lékaři zatím nezjistili u kosovských běženců vážné onemocnění

Žádná vážná onemocnění nebo infekce zatím lékaři nezjistili u běženců z Kosova, kteří našli střechu nad hlavou v humanitárních střediscích v České republice. Z více než 500 uprchlíků bylo po prohlídce v záchytném táboře ve Vyšních Lhotách převezeno do nemocnic devět lidí, několik dalších skončilo v péči lékařů v následujících dnech.

Sociální demokraté Grulich a Grégr podpořili iniciativu KSČM

Ministři vnitra a průmyslu Václav Grulich a Miroslav Grégr podpořili návrh komunistických poslanců, kteří chtěli rozšířit schůzi sněmovny o usnesení, jímž měla dolní komora požádat vládu, aby v orgánech NATO usilovala o zastavení útoků aliance na cíle v Jugoslávii. Schůze nakonec o návrh komunistů rozšířena nebyla, neboť iniciativu podpořilo jen 32 poslanců.

ČR a Řecko ohlásily iniciativu k urovnání kosovské krize

Český ministr zahraničí Jan Kavan a náměstek řeckého ministra zahraničních věcí Jannos Kranidiotis oznámili, že jejich země v nejbližších dnech předloží společnou politickou iniciativu k urovnání konfliktu kolem Kosova. Na závěr zasedání ministerské rady Západoevropské unie v Brémách oba představitelé uvedli, že konečná podoba iniciativy se ještě dopracovává a bude formálně předložena různým mezinárodním organizacím příští týden. V ozbrojených silách, které by měly podle česko-řecké iniciativy k urovnání kosovského konfliktu působit v budoucnu v Kosovu, mají hrát výraznou roli země, které se nepodílely na nynějším bombardování srbských pozic. Otázka složení mírových sil je však stále předmětem nejednoduchých jednání. "Není na to stále konsensus, je to citlivá záležitost," připustil na dotaz ČTK ministr zahraničí Jan Kavan.

Kostelec nad Orlicí souhlasí se zřízením uprchlického tábora

Zástupci města Kostelec nad Orlicí v okrese Rychnov nad Kněžnou odsouhlasili zřízení uprchlického tábora v bývalých místních kasárnách. Jeho kapacita by něměla překročit 300 lidí a první žadatelé o azyl by tak mohli přijet do Kostelce v listopadu. Náklady na zřízení jsou odhadovány na 50 miliónů korun a v táboře by mělo pracovat přibližně 50 lidí. Mnozí občané Kostelce s vybudováním tábora nesouhlasí a obávají se růstu kriminality a nemocí, přesto nejsou podle starosty očekávány žádné významné protestní akce.

Sněmovna schválila zákon o svobodném přístupu k informacím

Sněmovna schválila zákon o svobodném přístupu k informacím. Má platit od roku 2000. Zákon předpokládá, že každý občan má právo na to, aby mu státní a územněsprávní orgány i některé další instituce poskytly informace, jimiž disponují. Jako ochrana před zneužitím získaných údajů má sloužit ustanovení, podle kterého zveřejnění informací nesmí být v konfliktu s předpisy o ochraně utajovaných skutečností, obchodního tajemství či osobních údajů.

Emigranti předali vládě rezoluci k majetku

Řada českých emigrantů se nesmířila s tím, že nezískali zpět majetek zabavený za minulého totalitního režimu. Několik krajanů v úterý v Praze na tento problém veřejně upozornilo. Připomněli zároveň loňskou kritickou rezoluci Sněmovny reprezentantů Kongresu USA o majetcích neprávem vyvlastněných totalitními státy. "Chceme, aby Česká republika okamžitě navrátila bez jakýchkoliv podmínek majetek, který byl protiprávně zabaven," řekl novinářům předseda občanského sdružení Český ombudsman Jan Honner předtím, než předal text rezoluce na úřadu vlády.

Miloš Zeman jednal o spolupráci s maltským premiérem

Výměna zkušeností v souvislosti se zájmem ČR a Malty o členství v Evropské unii byla hlavním obsahem rozhovoru premiéra Miloše Zemana s jeho maltským protějškem Edwardem Fenechem Adamim v sídle klubu poslanců ČSSD v Praze. Zeman po setkání uvedl, že Malta má výhodnější pozici než ČR, protože nezažila komunismus. Poznamenal, že má také deficitní rozpočet, a to ve výši čtyř procent hrubého domácího produktu, zatímco ČR pouze dvouprocentní.

Lotyšský prezident na návštěvě ČR

Lotyšský prezident Guntis Ulmanis a premiér Miloš Zeman při společném obědě hovořili o zkušenostech s přechodem od totalitního režimu k tržnímu hospodářství a politické demokracii. Zeman zdůraznil rostoucí intenzitu obchodu s Lotyšskem, jíž lze podle něj ještě prohloubit zakládáním společných podniků. Podotkl, že ČR má ve vzájemném obchodu kladné saldo. Guntise Ulmanise přijal i předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Jejich rozhovor se týkal především začleňování do euroatlantických struktur. Ulmanis zahájil v podvečer na Hradě výstavu gobelínů lotyšských výtvarníků nazvanou Umění Lotyšska - nástěnné textilie.

Ve výcvikovém prostoru Hradiště začalo cvičení vzdušných sil

Ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na severozápadě Čech začalo čtyřdenní cvičení vzdušných sil české armády, kterého se zúčastní na 1200 vojáků. Naše protivzdušná obrana byla začleněna do aliančního systému okamžitě po březnového vstupu ČR do NATO. Kromě velitelských stanovišť vyčlenily vzdušné síly ihned pro NATO také čtyři letouny MiG-21. Od počátku roku 2000 bude spadat pod síly okamžité reakce také jeden roj 'čtyři stroje) vrtulníků Mi-17.

Cvičení Cooperative Guard ve Vyškově se zúčastní 26 států

Rozsáhlého velitelsko-štábního cvičení Cooperative Guard '99, které se na přelomu května a června uskuteční v areálu vojenských škol ve Vyškově, se zúčastní 26 zemí NATO a států zapojených do programu Partnerství pro mír. Do Vyškova by mělo přijet přibližně 2000 příslušníků pozemního vojska, letectva, námořnictva a námořní pěchoty. Česká republika bude poprvé jako plnoprávný spojenec NATO hostitelským státem hlavního cvičení aliance v letošním roce.

Letci se rozloučili s Karlem Mrázkem, hrdinou bitvy o Británii

Vzpomínkovým shromážděním u rodinného hrobu se přátelé rozloučili s loni zesnulým generálem Karlem Mrázkem, který byl jednou z legend letecké bitvy o Británii. "Plní se tak jeho přání být uložen v rodinném hrobu," řekl před slavností předseda Sdružení zahraničních letců generálmajor Stanislav Hlučka. Mrázek se narodil v roce 1910 v Náchodě. V letech 1939 až 1940 byl v cizineckých legiích ve Francii, od roku 1940 do 1945 v Anglii jako velitel leteckých stíhacích útvarů. Během válečných let a v roce 1946 čtyřikrát získal Československý válečný kříž, třikrát obdržel Československou medaili za chrabrost. Po roce 1948 ho stihl podobný osud jako řadu dalších letců z britského Královského letectva 'RAF) - byl propuštěn z armády a perzekvován.

Členové Zpravodajské brigády vzpomněli 60 let od jejího vzniku

Bývalí příslušníci protinacistické organizace mládeže Zpravodajská brigáda si na ministerstvu obrany připomněli 60. výročí jejího vzniku. Slavnostního shromáždění se zúčastnilo na 150 jejích příslušníků i dalších odbojářů. Prezidentův poradce Jan Šolc zdůraznil, že Zpravodajská brigáda, která měla téměř 700 členů, nebyla jako jediná z odbojových skupin za okupace vyzrazena. První větší ztráty zaznamenala až při Pražském povstání v květnu 1945, do něhož se zapojili všichni její příslušníci. Odbojová skupina se věnovala hlavně sbírání zpravodajských informací z okupovaného území, jež zasílala do ústředí v Londýně, a přípravou ozbrojeného povstání.

Vláda rozhodne o osudu Temelína

Vláda by měla na svém dnešním zasedání rozhodnout o konečném osudu jaderné elektrárny Temelín. Hlasování o této kontroverzní stavbě bude následovat vzápětí po rezoluci Evropského parlamentu, která se k dostavbě vyslovila kriticky a vybídla českou vládu k alternativnímu řešení. Pro dostavbu se již v minulosti opakovaně vyslovilo ministerstvo průmyslu. Naopak zásadní nesouhlas pravidelně prezentuje ministr Kužvart, který dokonce vyjádřil přesvědčení, že "Temelín už nikdy nemůže být ničím jiným než monstrem, národní ostudou, strašákem". Výstavba elektrárny se po pádu komunistického režimu v roce 1989 stala jedním z největších břemen každé vlády. Dosavadní rozpočet předpokládá investice 98,6 miliardy Kč. Prostavěno již bylo 71 miliard Kč, přičemž dalších deset miliard Kč je smluvně vázáno.

Více než 150 osobností veřejného života podepsalo otevřený dopis ekologického Hnutí Duha, požadující od vlády zastavení stavby jaderné elektrárny Temelín. Dopis zveřejněný formou inzerátu v deníku Právo podepsali například exministři životního prostředí Ivan Dejmal a Martin Bursík, spisovatelé Jáchym Topol, herci Jiří Suchý a Jiřina Bohdalová, filozofové Erazim Kohák a Václav Bělohradský, dirigent Jiří Bělohlávek, zpěváci Marta Kubišová, Naďa Urbánková, závodník Karel Loprais, hokejista Dominik Hašek a fotbalista Pavel Nedvěd. Autoři dopisu připomínají nedořešený problém likvidace jaderných odpadů a také možnost havárie s nedozírnými následky. Inzerát Duha zveřejnila v Právu, protože tento deník má podle ekologů největší vliv na členy vlády, kteří o Temelínu rozhodnou. Přibližně 200.000 korun jim na reklamu půjčily americké ekologické nadace.

V případě hlasování o koncepci české energetické politiky by dvě třetiny obyvatel ČR daly přednost energetickým úsporám a zvyšování efektivity využívání energií. Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění, který vypracovala brněnská agentura Focus. Pro jaderné zdroje se v průzkumu vyslovila čtvrtina dotázaných. Tyto výsledky neodpovídají postojům české veřejnosti k Temelínu. Dostavbu, která podle ekologů zablokuje kvůli nadbytku elektřiny možnosti úspor a efektivnějšího využívání energií, podporuje podle květnového šetření agentury Sofres-Factum 59 procent občanů a 28 procent lidí s ní nesouhlasí. Podstatnou roli v utváření mínění přitom hraje otázka proinvestovaných peněz.

Gruša dementuje tvrzení Global 2000 o svých výrocích k Temelínu

Český velvyslanec ve Vídni Jiří Gruša rozhodně popřel tvrzení rakouské ekologické organizace Global 2000, že by se v rozhovoru s jejími zástupci "jednoznačně vyslovil proti dokončení sporné jaderné elektrárny Temelín". Gruša to sdělil s tím, že dementi žádal jak od organizace Global, tak od rakouské tiskové agentury APA, která její informaci vydala. "Nic takového jsem neřekl. Přijali jsme dvě mladé představitelky Globalu a vysvětlili jim všechny argumenty pro a proti dostavbě, jak je před svým rozhodnutím vnímá česká vláda," řekl Gruša s tím, že obsah rozhovoru byl průběžně zaznamenáván.

České firmy poprvé na kooperačním veletrhu EU Europartenariat

Na kooperační veletrh malých a středních podniků Evropské unie "Europartenariat", který skončil ve Vídni, byly poprvé přizvány firmy z reformních zemí. Zástupci jednotlivých českých firem zhodnotili akci jednoznačně kladně. "Byli jsme příjemně překvapeni zájmem o naše softwarové produkty. Měli jsme zde poptávky od rakouských, irských a britských firem, ale i z Izraele a Maďarska," řekl pro ČTK představitel firmy "T602 software" Zdeněk Záliš. "Někteří zákazníci si chtěli naše produkty na místě koupit," dodal. Vedle této menší firmy '60 zaměstnanců) zaměřené na 'intelektuální vlastnictví' se prosazovali i výrobci 'hmotných statků', jako brněnský výrobce malých biologických čistíren odpadních vod ASIO či jediný podnik na recyklaci kabelových plastů ve východní Evropě Replast, který vyváží 70 procent své produkce na Západ.

Ženy a muži jsou si rovni jen v přístupu ke vzdělání

Výrazná rovnost mužů a žen v různých oblastech života existuje podle mínění českých občanů pouze v přístupu ke vzdělání; přesvědčeno je o tom 91 procent dotázaných. Podle 90 procent jsou na tom muži lépe v oblasti řízení velkých podniků. 81 procent dotázaných se domnívá, že muži mají lepší postavení v politice na celostátní úrovni a ve výši platů. Vyplývá to z šetření agentury IVVM. Výraznější zvýhodnění žen panuje podle 26 procent lidí pouze v oblasti sociálních opatření a výhod, ačkoli 63 procent dotázaných je přesvědčeno, že v tomto směru si jsou obě pohlaví rovna.

Začíná festival Pražské jaro

Dnes začíná mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Do 3. června v jeho rámci vystoupí osm desítek uměleckých osobností a více než 30 hudebních souborů. Slavnostního zahájení se ujme zakladatel Pražského jara orchestr České filharmonie, a to při této příležitosti přesně po deseti letech opět s britským příznivcem naší hudby a častým hostem v českých zemích Charlesem Mackerrasem za dirigentským pultem. Zřejmě neopakovatelnou se podle pořadatelů stane letošní koncertní "houslová" řada se jmény proslulých sólistů Maxima Vengerova, Gidona Kremera, Vadioma Repina, Gila Shahama, Catherine Mackintoshové, Josefa Suka, Ivana Ženatého, Cho-Lian Linga a Františka Novotného.

Veletrh starožitností Antique

Veletrh starožitnotí Antique, zahájený v pražském Mánesu, nabízí široké spektrum nábytku, obrazů, šperků, skla, porcelánu a bytových doplňků. Zástupci třicítky českých starožitnických firem a aukčních síní nabídnou znalcům předměty, jejichž cena se může vyšplhat do statisíců korun. Zájemcům poskytnou rovněž odbornou či právní radu a zdarma ocení jejich sbírky. Veletrh Antique potrvá do 14.května.

V New Yorku začala rozsáhlá přehlídka českého designu

V New Yorku začala rozsáhlá přehlídka českého designu zahrnující interiérovou tvorbu, sklo, šperkařství a užitkové předměty. Pořádá ji České centrum ve spolupráci s newyorskými galeriemi a prodejními organizacemi. Téměř desítka našich návrhářů považuje přehlídku za příležitost k tomu, aby prosadila ve světě sebe a český design, který navazuje od roku 1989 soustavný kontakt se světem. První velká výstava začíná v Radio House Gallery, v níž představí svoji tvorbu členové studia Olgoj Chorchoj, Najbrt and Lev a Eva Eislerová. Druhou hlavní akci nazvanou Český design '99 pořádá česká společnost Tunnel, která ve spolupráci s předním newyorským designerským obchodem Totem Design Group vystaví v jeho prostorách nábytkářskou a interiérovou tvorbu.

Kompletní obraz o spisovateli Franzi Kafkovi vychází na CD-ROM

Nejkomplexnější obraz o životě a díle světově proslulého spisovatele Franze Kafky obsahuje multimediální CD-ROM, který představilo v Praze vydavatelství Avantgarde Factory. Má název Franz Kafka žil v Praze a je k dispozici v české, anglické a německé verzi. Tento nosič obsahuje například 110 minut mluveného slova, 200 grafik, 1200 citací z deníků a korespondence, 35 minut videa, 50 minut hudby, 300 fotografií a 8000 stran textu kompletního Kafkova díla v němčině. CD-ROM podpořilo Centrum Franze Kafky a společnost Praha-Evropské město kultury roku 2000.

Jihočeský zámek operní pěvkyně Destinnové byl opět otevřen

Busta Emy Destinnové připomíná před zámkem ve Stráži nad Nežárkou na Jindřichohradecku, že v něm v letech 1914 až 1930 na vrcholu hvězdné mezinárodní kariéry i v posledních letech života měla sídlo nejslavnější česká operní pěvkyně. Objekt, který je po restituci v soukromých rukou, získala do pronájmu česko-anglická Nadace Emy Destinnové. Po úterním slavnostním znovuotevření zámku s fotografickou výstavou má nadace v úmyslu pořádat výstavy, koncerty a operní tvůrčí dílny a vypisovat rovněž stipendia pro mladé české a britské operní zpěváky.

Autokino na strahovském stadiónu zahajuje 20. května

Celkem 350 automobilů s posádkami a dalších 400 pěších diváků pojme první pražské autokino, které 20. května zahájí provoz na strahovském stadiónu. Hrát bude denně od 21:45 až do konce září. Samozřejmostí je možnost občerstvení před, při i po projekci. Dobrou čitelnost titulků zaručí plátno o rozměrech 22 krát deset metrů.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, místy přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.