Zprávy středa, 12. ledna 2000

A nyní podrobněji:

V českých věznicích pokračují vzpoury

Především formou hladovky protestují už od pondělí vězni mnoha českých věznic proti přeplněnosti věznic, špinavému oblečení, zkaženému jídlu a absenci hygieny. Nesouhlasí také s novelou trestního řádu o výkonu trestu, který odsouzeným umožňuje obdržet pouze dva balíčky ročně a omezuje jim možnost přísunu peněz. Vzpoura začala v pondělí ve věznici ve Vinařicích na Kladensku. Potom, co viděli záběry z věznice v televizním zpravodajství, přidali se k protestu i odsouzení v nápravném zařízení Ostrava-Heřmanice. V úterý se ke vzpouře připojilo dalších několik zařízení - v Rýnovicích, Příbrami, Valdicích, Stráži pod Ralskem, Kuřimi, Novém Sedle na Lounsku, Ostrově na Karlovarsku a poté se přidaly i Bělušice na Mostecku, Horní Slavkov na Sokolovsku, plzeňské Bory a Mírov na Šumpersku, který je jedinou věznicí v zemi, kde si lidé odpykávají doživotní trest. Protestuje tedy více než třetina českých věznic.

Vězni při vzpouře v Kuřimi způsobili škodu asi za 50.000 korun

Na 50.000 korun odhaduje vedení kuřimské věznice škodu na spálených přikrývkách, rozbitých židlích, košťatech a zařízení, které v úterý zničila při vzpouře část z 800 odsouzených. ČTK to ve středu řekl ředitel věznice Jiří Mezník. Doplnil, že do protestů kvůli novele zákona o výkonu trestu se nejprve zapojilo 60 procent kuřimských vězňů, jejich počet se ale podle jeho slov stále snižuje. Situace je podle dostupných zpráv klidná i v ostatních jihomoravských věznicích v Brně-Bohunicích, Břeclavi a Znojmě, kde se vězni k protestu nepřidali.

Ředitelka věznic navrhla vznik komise, která by šetřila nepokoje

Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová navrhla v úterý ministrovi spravedlnosti Otakaru Motejlovi, aby vytvořil komisi, která by se zabývala příčinami nepokojů v českých věznicích. Meclová to řekla ČTK s tím, že jedním z požadavků nespokojených vězňů je, aby situaci ve věznicích monitoroval nezávislý orgán. Úlohu takového orgánu plní v současné době na ministerstvu spravedlnosti státní zástupci. Nicméně vězeňská služba požaduje, aby k dohledu nad věznicemi byli přibráni ještě další odborníci. Současnou situaci ve věznicích však nyní musejí podle Meclové řešit státní zástupci.

Vedení věznic bude schopno vyhovět pouze některým požadavkům vězňů, kteří se od pondělí začali bouřit. Řekla týž den novinářům generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová. Požadavky vězňů, které jsou v rozporu s novým zákonem o výkonu trestu, nemohou být podle ní akceptovány. Stejně tak není v silách Vězeňské služby v krátké době odstranit přeplněnost věznic, řekla Meclová.

Podle poslanců je zákon o výkonu trestu v pořádku a žádné změny nebudou

Nový zákon o výkonu trestu odnětí svobody je podle poslanců v pořádku, není třeba ho měnit a současné problémy v českých věznicích vyplývají spíše z jejich přeplněnosti. Jak v úterý řekla ČTK jménem sněmovního podvýboru pro vězeňství jeho předsedkyně Ivana Hanačíková, zákon se výrazně přibližuje evropským vězeňským pravidlům. Zhruba třetina věznic v České republice se od pondělí potýká se vzpourou.

ČT: Předseda FNM se prokazoval padělaným lustračním osvědčením

Předseda Fondu národního majetku Jan Stiess se prokazoval padělaným negativním lustračním osvědčením. Uvedla to v úterý večer Česká televize s odvoláním na zjištění expertů z kriminalistického ústavu. Potvrdil jí to i ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker. Lustrační osvědčení, které bylo vydáno vysokým státním úředníkem vyšetřovateli úřadu vyšetřování, podle nich není lustračním osvědčením, které vydalo ministerstvo vnitra. Jedná se o padělek zhotovený kombinací technik barevného inkoustového tisku v kombinaci s černobílou elektrografií. Stiess této skutečnosti nemůže uvěřit. Aby zamezil jakýmkoli diskuzím, nechá se prověřit Národním bezpečnostním úřadem.

Vláda projedná pomoc Čechům v zahraničí a postup integrace do EU

Návrh na poskytnutí peněz na repatriaci českých krajanů z některých zemí bývalého Sovětské svazu projedná ve středu vláda. Ministr vnitra Václav Grulich navrhuje vyčlenit z letošního rozpočtu 14,6 miliónu korun na návrat asi 80 lidí. Čechům, kteří sami nemohou požádat o povolení pobytu v ČR, vláda po návratu do vlasti zajistí bydlení a zaměstnání. Tiskové oddělení ministerstva vnitra ČTK sdělilo, že v rámci programu pro přesídlování krajanů pomáhá stát při repatriaci z Kazachstánu, Ruska, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Ázerbájdžánu, Arménie a Gruzie.

Krajané jsou přesídlováni na základě individuálních žádostí o povolení trvalého pobytu v ČR. V roce 1997 uvolnila vláda z rozpočtu 14,03 miliónu korun, za něž do republiky přesídlilo 171 krajanů, 43 rodin. O rok později to bylo 139 krajanů, celkem 36 rodin, nákladem 15,08 miliónu korun. Pro rok 1999 byly uvolněny prostředky pro přesídlení 140 krajanů. Podle ministerstva vnitra přispívá stát na integraci krajanů stejnou měrou jako v případě uznaných uprchlíků.

Ústavní soud přiznal ČSSD právo na vlastnictví Lidového domu

Senát Ústavního soudu přiznal v úterý České straně sociálně demokratické právo na vlastnictví Lidového domu v centru Prahy. Dnešní sociální demokracie je jediným akcionářem společnosti Cíl, která vlastní Lidový dům, uvedl předseda senátu Ústavního soudu Vlastimil Ševčík. Právě společnost Cíl se obrátila na Ústavní soud poté, co chtěla v 90. letech obnovit svou činnost a obecné soudy odmítly provést příslušné změny v obchodním rejstříku.

Gross tvrdí, že ČSSD a ODS nejednaly o změnách ve vládě

Konkrétní personální změny ve vládě nebyly podle šéfa sociálnědemokratických poslanců Stanislava Grosse předmětem dosavadních jednání mezi ODS a ČSSD. Nepadla na nich konkrétní představa ani požadavky, a to ani personální, ani početní. ČSSD a ODS jako signatáři opoziční smlouvy zahájily v pátek jednání v rámci smírčího řízení. ČSSD o ně požádala v prosinci kvůli tomu, že ODS podle ní neplní opoziční smlouvu. Klausova strana podle dosavadních informací požadovala personální obměnu vlády výměnou za svoji podporu vládnímu návrhu státního rozpočtu na tento rok.

ODS upřesní své požadavky, které předkládá ČSSD

Politické grémium ODS pověřilo členy svého vedení, aby upřesnili šest návrhů, které strana předložila sociální demokracii v rámci smírčího řízení. Jedná se například o státní rozpočet, volební systém a legislativu vázanou na vstup ČR do Evropské unie. Grémium se opět sejde ve středu večer, jednání obou stran by mělo pokračovat koncem tohoto týdne.

Tlustý: Vládu musí opustit více než tři ministři, spíše polovina

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý je přesvědčen, že personální změny ve vládě ČSSD by měly být zřetelné a zásadní. Z funkcí by podle Tlustého měli odejít "rozhodně více než tři ministři", nejlépe celá polovina kabinetu. S rekonstrukcí vlády ODS spojuje podporu třetí verze vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Nejčastěji se spekuluje o odchodu ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, ministra vnitra Václava Grulicha, ministra bez portfeje Jaroslava Bašty, ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře a ministra dopravy Antonína Peltráma.

Davidův nástupce bude asi znám ve čtvrtek, údajně jím bude Fišer

Jméno nového ministra zdravotnictví, který nasoupí po odvolaném Ivanu Davidovi, bude oznámeno zřejmě ve čtvrtek. Zdroj z řad sociální demokracie v úterý ČTK potvrdil, že na sobotním jednání grémia ČSSD zaznělo v této souvislosti jméno profesora brněnské lékařské fakulty Bohumila Fišera, přednosty Fyziologického ústavu Masarykovy univerzity Brno.

Peruánský ministr zahraničí na oficiální návštěvě ČR

Ministr zahraničí Jan Kavan tlumočil v úterý v Praze svému peruánskému protějšku Fernandu de Trazegniesovi zájem některých českých firem o podíl na rozvoji peruánské městské nebo železniční dopravy. Oba politici hovořili také o možnosti vývozu nákladních vozidel Tatra pro peruánskou armádu. Hospodářské vztahy obou zemí byly i hlavním tématem jednání šéfa peruánské diplomacie s premiérem Milošem Zemanem. Jak ČTK řekl mluvčí vlády Libor Rouček, oba politici se shodli na tom, že ekonomická výměna neodpovídá ekonomickému potenciálu obou zemí. V Senátu přijal de Trazegniese místopředseda Senátu Ivan Havlíček, který s ním debatoval o zkušenostech Peru s rozsáhlou a úspěšnou privatizací státních podniků v devadesátých letech i o instituci ombudsmana, který působí v Peru už dva roky. Peruánský ministr se setkal také s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem.

Otázku Benešových dekretů Slovensko do roku 2002 neotevře

Slovensko nemíní revidovat závazek nynější vládnoucí koalice neotevírat do příštích voleb v roce 2002 problém Benešových dekretů, nehledě na nadcházející česko-rakouská jednání o této otázce. Uvedl to v úterý v Bratislavě mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel. Slovenští představitelé tento závazek sice opakovaně zdůrazňují, nicméně například ministr zahraničí Eduard Kukan či jeho zástupce Ján Figeĺ připustili, že při jednáních s partnery z Evropské unie se otázka Benešových dekretů objevuje. Poté, co česká strana přistoupila na jednání s Rakouskem, Figeĺ v závěru loňského roku vybídl Prahu ke koordinaci postupu s Bratislavou.

Sudetští Němci v Rakousku žádají odškodnění za nucené práce

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku vyzvalo tamní úřady, aby nezapomněly na sudetské Němce, kteří byli po válce nasazeni na nucené práce v Československu, a na možnost jejich odškodnění. Mluvčí landsmanšaftu Gerhard Zeihsel v tiskovém prohlášení uvedl, že sudetští Němci byli mimo jiné nasazeni po roce 1945 v uranových dolech v Jáchymově. Rakouská agentura APA v této souvislosti napsala, že z iniciativy českého ministerstva zahraničí se plánují česko- rakouské expertní konzultace o dekretech prezidenta Beneše, na jejichž základě byli vysídleni sudetští Němci z českých zemí a konfiskován jejich majetek.

Filmaři a televizní pracovníci požadují odstoupení Rady ČT

Odstoupení Rady České televize vzhledem k "nekompetentnosti jejích členů a nezodpovědnosti za budoucnost" tohoto média požadují profesní sdružení filmařů i televizních pracovníků. Jejich zástupci na úterní tiskové konferenci opakovali, že jediným vhodným nástupcem generálního ředitele ČT Jakuba Puchalského je někdejší šéf Kavčích hor Ivo Mathé. Také pětice kandidátů, jejichž jména rada zveřejnila v souvislosti s konkursem na tuto funkci, je podle nich nevhodná.

Jméno nového programového ředitele České televize však bude známo zřejmě později, než se předpokládalo. Česká televize totiž rozhodla o pozastavení výběrového řízení, které vyhlásil v prosinci krátce před vlastní rezignací její dosavadní generální ředitel Jakub Puchalský. Jak řekla v úterý mluvčí České televize Renata Elhenická, do výběrového řízení na obsazení postu šéfa programu se přihlásilo 33 uchazečů. O novém generálním řediteli bude Rada České televize jednat ve středu - do konce měsíce pak chce vyřknout konečný verdikt

Výsledky průzkumů agentury Sofres-Factum:

V čele žebříčku, který hodnotí osobnosti v sociálnědemokratické vládě a ve stínovém kabinetu ODS, se poprvé objevil vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík. Předsedové obou vlád, Miloš Zeman a Václav Klaus, se v prosincovém šetření agentury Sofres-Factum propadli na dosud nejnižší úroveň. Premiér Zeman se propadl až na konec žebříčku jednatřiceti hodnocených osobností. Na předposledním místě je tradičně špatně hodnocený stínový ministr zdravotnictví Miroslav Macek a třetí místo od konce patří Václavu Klausovi.

Jen každý třetí obyvatel České republiky má pocit, že rok 1999 byl spíše dobrý, naopak více než polovina jej hodnotí negativně. Občané, kteří hodnotí uplynulý rok kladně, preferují nejčastěji ODS. Vyplývá to z dalšího průzkumu agentury Sofres-Factum. Nejhůře lidé hodnotí loňský rok v souvislosti se společenským vývojem. Tři čtvrtiny dotázaných míní, že rok s třemi devítkami byl pro českou společnost špatný.

V Galerii Rudolfinum si spolu s autory budou hrát i diváci

Po šestatřicet večerů se budou moci návštěvníci pražské Galerie Rudolfinum zapojovat do vizuálních, hudebních a divadelních her, které pro ně připravil výtvarník Petr Nikl spolu s dalšími padesáti spoluautory. Denně budou návštěvníci galerie přímými svědky vzniku a předvádění celků, které je podle autorů projektu možné jen velmi přibližně označit jako představení.

Pražská komorní filharmonie je podle klavíristy Yefima Bronfmana prvotřídní

Podle světoznámého amerického pianisty Yefima Bronfmana je Pražská komorní filharmonie prvotřídním orchestrem. "Nejenže dobře hrají, ale mají i chuť hrát - a takový entusiasmus je osvěžující," řekl na úterní tiskové konferenci umělec o orchestru, s nímž v těchto dnech v Praze uvádí cyklus všech pěti Beethovenových klavírních koncertů.

Ze sportu

Hokejisté pražské Sparty se stali posledními účastníky finálového turnaje Evropské ligy, který se bude hrát 5. a 6. února. V odvetném utkání čtvrtfinále soutěže zvítězili v bavorském Řeznu nad německým vicemistrem Norimberk Ice Tigers 3:2 po třetinách 0:1, 3:0 a 0:1 a v sérii získali čtyři body, zatímco soupeř ani jeden. Sparta si už nyní zajistila přinejmenším 40.000 švýcarských franků, které získá nejslabší účastník finálového turnaje. O pořadateli finále soutěže se rozhodne ve středu.

Na tenisovém turnaji v australském Sydney se dařilo českému hráči Ctislavu Dosedělovi, který v prvním kole porazil domácího Woodforda dvakrát 6-3. Naopak se nedařilo Martinu Dammovi, který podlehl Kučerovi ze Slovenska 6-7 a 1-6.

Na turnaji v novozélandském Aucklandu byl úspěšný další český tenista Jiří Novák, když vyhrál nad Švédem Jonasem Björkmanem ve dvou setech 7-5 a 6-4.

Informace o středečním počasí na území České republiky

Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.