Zprávy středa, 12. srpna 1998

Zprávy 12.8.98

Vítejte, vážení posluchači, u vysílání Radia Praha. K jeho sledování vás zve Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobněji:

KDU-ČSL novou vládu nepodpoří

Poslanci Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové novou sociálnědemokratickou vládu při nadcházejícím parlamentním hlasování o důvěře nepodpoří. ČTK to po úterním jednání poslaneckého klubu křesťanských demokratůřekl jeho předseda a šéf strany Josef Lux. "Tato vláda vznikla na základě dohody, která nedává záruku pro její stabilní fungování," prohlásil. Jako další důvod, proč lidovci kabinetu důvěru nedají, uvedl, že vládní programové prohlášení sice zahrnuje mnoho dobrých cílů, "ve své obecnosti" však křesťanské demokraty nepřesvědčilo, že kabinet Miloše Zemana ho bude schopen uskutečnit.

Jako dlouholetý ministr zemědělství kritizoval Josef Lux některé části vládní zemědělské politiky a označil je za neuskutečnitelné. "Kdybychom chtěli současně přijmout politiku EU, tak náklady, které by nesla tato politika, by přesáhly 100 miliard korun a velkou část těchto nákladů by nesli především spotřebitelé ve zvýšení cen potravin," řekl ČTK bývalý ministr zemědělství Lux.

Program dnešního jednání vlády

Vláda bude hledat, kde vzít peníze na odstranění škod, které letos ve východních Čechách napáchaly povodně. Vládní povodňový výbor jí minulý čtvrtek navrhl, aby ze státního rozpočtu jen letos uvolnila 475 miliónů korun. Celkové škody na majetku lidí, obcí a státu jsou prozatím odhadovány na 1,8 miliardy korun. Vláda už na okamžitou pomoc a sociální dávky uvolnila sto miliónů korun a příští rok povodňový výbor navrhuje uvolnit dalších 128 miliónů.

Na programu jednání je také poslanecký návrh novelizace Ústavy, který by měl zpřesnit témata pro vyhlášení referenda, a dále poslanecké návrhy novel Ústavy a jednacího řádu sněmovny, které směřují ke zbavení poslaneckého mandátu v případě, že poslanec opustí svou stranu nebo její klub, ale zůstane nadále členem parlamentu.

Ministři dostanou na stůl od ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra souhrnnou situační zprávu o dostavbě jihočeské jaderné elektrárny Temelín a od ministra životního prostředí Miloše Kužvarta informace o postupu plnění požadavku nezávislého posouzení projektu. Měli by rozhodnout o posouzení dostavby Temelína.

Vláda se také bude zabývat otázkou, jak zabránit některým cizincům, aby zneužívali možnost pozvání do České republiky k nelegální migraci. Mluvčí vlády Libor Rouček ČTK řekl, že ministři zhodnotí zkušenosti cizinecké a pohraniční policie, podle níž některé skupiny cizinců zneužívají takzvaného institutu pozvání. Vláda podle něj posoudí fungování tohoto institutu a případně navrhne jeho změny. Projednání tohoto bodu je podle Roučka součástí harmonogramu aktivit vlády v boji proti organizovanému zločinu, který loni na podzim stanovil kabinet Václava Klause.

Verheugen nabádá Zemana k vysvětlení sporného výroku

Přední německý sociálnědemokratický politik Günter Verheugen, který se ještě naposledy v pondělí důrazně zastal premiéra Miloše Zemana v poslední česko-německé kontroverzi o zastoupení sudetských Němců ve dvoustranném diskusním fóru, českého ministerského předsedu podle agentury DPA nabádal v Sárském rozhlasu k vysvětlení sporu. Miloš Zeman by měl prohlásit, že nepochybuje o demokratické spolehlivosti sudetských Němců a že je nechtěl srovnat s pravicovými radikály a komunisty v ČR.

Není pravděpodobné použití semtextu při útoku na americké velvyslanectví v Keni a Tanzanii

Společnost Synthesia Pardubice, která je výrobcem semtexu, považuje možnost použití této trhaviny při pátečním teroristickém pumovém útoku na velvyslanectví USA v hlavních městech Keni a Tanzánie za velmi nepravděpodobnou. ČTK to řekl mluvčí Synthesie Aleš Mokren. O tom, že mohl být při útocích použit semtex, informoval v pondělí izraelský vojenský rozhlas s odvoláním na experty amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Ženy nespokojeny se složením kabinetu

Znepokojení nad složením sociálnědemokratické vlády premiéra Miloše Zemana, v níž není zastoupena ani jedna žena, vyjádřily v otevřeném dopise předsedovi vlády zástupkyně českých nevládních a neziskových organizací. ČTK o tom informovala signatářka dopisu a ředitelka nadace Gender Studies Michaela Tominová-Marksová. Zemanův argument o příliš tvrdé, a pro ženy tudíž nevhodné práci je v otevřeném dopise podle jeho signatářky označen za neospravedlnitelný a směšný.

DŽJ spokojeni s vládním prohlášením

Strana Důchodci za životní jistoty (DŽJ), která v předčasných volbách neúspěšně kandidovala do Poslanecké sněmovny, uvítala vládní prohlášení sociálnědemokratické vlády. Předseda DŽJ Eduard Kremlička vyjádřil na úterní tiskové konferenci spokojenost také s tím, že v nové vládě je šest seniorů, kteří budou podle jeho názoru lépe řešit současnou situaci a kteří mají více životních i pracovních zkušenosti než řada lidí v předcházejících vládách.

Změny na Českých drahách už příštím roce?

České dráhy budou státem oddluženy až po jejich přeměně ze státní organizace na akciovou společnost. Pro ČTK to uvedl ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. České dráhy by se podle ministra měly na akciovou společnost změnit co nejdříve, zřejmě již v příštím roce.

Ministr zdravotnictví David vystupuje z lékařské komory

Ministr zdravotnictví Ivan David, který už dva roky neplatí České lékařské komoře členské příspěvky, v úterý oznámil, že z komory vystupuje na protest proti povinnému členství v této stavovské organizaci. Komora podle něj "místo, aby chránila etické normy, sama je porušuje a neplní úlohy ze zákona". David na tiskové konferenci objasnil, proč už dříve z komory nevystoupil, když ji považuje za tak špatnou. "Až do včerejška jsem byl přesvědčen, že když nejsem zaměstnancem a nemám smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, příspěvky platit nemusím," prohlásil. Prezident ČLK Bohuslav Svoboda k tomu ČTK řekl, že platit příspěvky je povinností každého ze 40.200 členů komory, ať už praxi vykonávají či nikoli.

Korupce v ČR

Pokud jde o intenzitu korupce, zaujala Česká republika místo zhruba v polovině žebříčku 59 zemí, sledovaných loni Mezinárodním měnovým fondem a Světovou bankou. Vyplývá to z přehledu Světového ekonomického fóra o globální konkurenceschopnosti za rok 1997, řekl to ČTK makroekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann, který pro konfederaci připravuje analýzu o tzv. černé ekonomice v zemi.

Spolupráce armád při záplavách

Společnými silami by česká a polská armáda napříště mohly zasahovat při záplavách a odstraňovat jejich následky, a to zejména v česko-polském pohraničí, které v poslední době povodně často postihují. Shodli se na tom v úterý v Olomouci velitel pozemního vojska české armády a velitel Slezského vojenského okruhu polské armády.

Příspěvek Phare pro železnici a kanalizace

Evropská unie poskytne v rámci programu Phare 193 miliónů korun (5,5 miliónu ECU) na modernizaci železničního spojení mezi ČR a Německem. Dále investuje 65 miliónů korun (1,85 miliónu ECU) do tří projektů výstavby kanalizace a čistíren odpadních vod (ČOV) v České republice. Vyplývá to ze zprávy Delegace Evropské komise v ČR, která tyto kontrakty podepsala.

Budoucnost Škody Plzeň stále s otazníky

Podle auditorů strojírenského koncernu Škoda Plzeň je přežití této společnosti závislé na tom, zda se podaří úspěšně dokončit jednání s bankami o reorganizaci dluhů firmy, a na restrukturalizaci samotné společnosti. Auditorská firma Ernst and Young Audit s.r.o. to podle agentury Reuters oznámila ve svém sdělení pro pražskou Burzu cenných papírů.

Jak uvedl v úterý pro ČTK generální ředitel Škody Lubomír Soudek, ztráta společnosti za loňský rok, která činí 4,2 miliardy korun, je pouze účetní, nikoli faktická. Ztráta je způsobena zaúčtováním velkého objemu rezerv na kursové ztráty, rizika z obchodního podnikání a opravných položek především na odpisy nedobytných pohledávek, dodal Soudek.

Koruna oslabovala i v úterý

Koruna v úterý pokračovala v oslabování a po úvodu na 17,74 Kč/DEM se propadla až na 17,955 Kč za marku. Proti dolaru klesla na 32,08 Kč/USD po zahájení na 31,66 Kč/USD. Okolo 17:00 česká měna končila na 17,87 Kč za marku a 31,84 Kč za dolar.

Informace o ratingu CRA v síti Reuters

Přehled o ratingu podniků, měst a finančních společností uděleném agenturou Czech Rating Agency (CRA) je od tohoto měsíce zdarma přístupný v celosvětové informační síti Reuters. Bezplatný je v síti Reuters rovněž přístup k veškerým informacím o činnosti CRA. ČTK to oznámil člen představenstva a obchodní ředitel CRA Petr Tomášek s tím, že tytéž informace agentura již dříve zpřístupnila v databázích společnosti ČEKIA, Albertina a Newton I.T.

Rekordní počet běženců na Hodonínsku

Již 516 běženců zadrželi v tomto roce na Hodonínsku příslušníci pohraniční a cizinecké policie. Nejčastěji se přes tzv. zelenou hranici mimo česko-slovenské celní přechody vydávali občané z Kosova, Afghánistánu a Vietnamu. Sdělila to ČTK mluvčí hodonínské policie Lucie Krašteničová. V minulém roce bylo podle ní z Hodonínska vráceno zpět na Slovensko 460 osob, které překročily česko-slovenskou hranici nelegálně. Mluvčí upřesnila, že nově se nyní objevili na hodonínském úseku hranice ve větší míře Číňani a utečenci ze Srí Lanky.

V Dukovanech zjištěny filtry se zvýšenou radiací

Mírně zvýšenou radiaci zachytily v pondělí citlivé radiační detektory na výjezdu z Jaderné elektrárny Dukovany v okrese Třebíč. Stalo se tak v okamžiku, kdy nákladní automobil odvážel z areálu podniku použité filtry vzduchu. Drobná závada neohrozila zdraví lidí, čistotu životního prostředí ani výrobu elektřiny, řekl v úterý ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Mínění - prefeence

Českou stranu sociálně demokratickou na konci července podporovalo 30,3 procenta voličů, což je zhruba o dvě procenta méně, než kolik získala v červnových volbách. Podobná situace nastala u Občanské demokratické strany, kterou by nyní volilo 25 procent lidí, zatímco ve volbách jí dalo hlas 27,74 procenta občanů. Komunisté, kteří mají nyní podporu 10,7 procenta obyvatel, zaznamenali jen malý pokles - půl procenta. KDU-ČSL ztratila proti volebnímu výsledku sedm desetin procenta podpory, nyní má 8,3 procenta. Unii svobody by nyní dalo svůj hlas 7,4 procenta obyvatel, což je o 1,2 procenta méně než při volbách. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků výzkumu veřejného mínění agentury Sofres-Factum.

Mínění - nejprospěšnější osobnosti

Za nejprospěšnější osobnosti české politické scény pokládají občané opět dva místopředsedy sněmovny Petru Buzkovou a Stanislava Grosse (oba ČSSD). Uvedla to agentura Sofres-Factum jako výsledek svého průzkumu. Tradičně se mezi pozitivně hodnocenými osobnostmi objevují i bývalý premiér Josef Tošovský a prezident Václav Havel. Členové nové vlády jsou, vyjma premiéra Miloše Zemana, kterého lidé od června vnímají jako osobu prospěšnou, hodnoceni neutrálně až negativně. Například ministr zahraničí Jan Kavan patří do pásma spíše škodících spolu s Dagmar Havlovou, bývalým ministrem financá Ivanem Pilipem a nově i předsedou Unie svobody Janem Rumlem. Nejkritičtěji občané ohodnotili, podobně jako v minulosti, místopředsedu ODS Miroslava Macka a šéfa republikánů Miroslava Sládka.

Mínění - výdaje domácností

Podle výsledků šetření agentury Sofres-Factum vynakládají stabilně české domácnosti nejvíce peněz na potraviny, bydlení, na pojištění a daně. Výdaje za potraviny vzrostly od roku 1994 o polovinu, výdaje na bydlení o čtyři pětiny. Výrazný je především nárůst výdajů na předměty dlouhodobě spotřeby - elektrické spotřebiče do domácnosti a nádobí.

Mínění - zdražení energií a nájemného

Zdražení jízdného a nájemného se velmi dotklo čtyř domácností z deseti, zvýšení telefonních poplatků třetiny domácností. Problém zvýšení nájemného se netýká třetiny populace. Jde o lidi, kteří bydlí ve vlastních nebo v družstevních domech a bytech. Z těch, kterých se problém týká, velmi citelně zasáhl téměř dvě třetiny. Uvedla to v úterý agentura Sofres-Factum jako výsledek svého červencového průzkumu. Celkové zvýšení hladiny cen se podle Sofres-Factum týká prakticky všech domácností, přičemž více než dvě třetiny ho pociťují velmi. Pouze necelé procento respondentů uvedlo, že se jich tato věc netýká.

Mínění - čemu by se měl věnovat stát především

V hospodářské oblasti by měl stát podle občanů věnovat pozornost především nastolení právního pořádku, snižování inflace, stabilitě koruny a ochraně vnitřního trhu. Za prioritní naopak většina lidí nepovažuje podporu výzkumu a vývoje, deregulaci cen či podporu zahraničních investic. Takové jsou výsledky šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění zveřejněné v úterý.

Pietní akt za Jana Palacha

Členové Společnosti Jana Palacha ze Všetat na Mělnicku za minimální pozornosti občanů položili v úterý u příležitosti 50. výročí narození Palacha věnce k pomníčku obětí komunismu na Václavském náměstí a na jeho hrob na Olšanských hřbitovech v Praze. Jan Palach se v lednu roku 1969 upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Kramářova vila se stane sídlem českých premiérů

Ještě letos na podzim by se měl předseda vlády Miloš Zeman nastěhovat do pražské Kramářovy vily, která by se stala sídlem českých premiérů. Současné vedení Úřadu vlády tak podle šéfa Zemanova sekretariátu Karla Březiny navazuje na myšlenku bývalého premiéra Václava Klause. "Kramářova vila je však velká, takže by sloužila také k dalším protokolárním akcím," tvrdí Březina. Úřad vlády podle něj ve spolupráci s architekty zvažuje co největší využití objektu, v němž se nyní kvůli vlhkosti provádějí izolační práce. Do vily na Mariánských hradbách se pozdější první československý premiér Karel Kramář nastěhoval v květnu 1915. Vilu nechal postavit na návrh rakouského architekta Friedricha Ohmanna v novobarokním a částečně secesním stylu na parcele, kterou zakoupil v roce 1911 za téměř sto šedesát tisíc korun.

Divadelní slavnosti na Pražském hradě

Zatím přes 12.000 diváků navštívilo Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě. Dosud zde byla odehrána více než polovina ze 77 představení. Návštěvníci Hradu měli možnost vidět na shakespearovských večerech komedii Dvanáctá noc aneb Večer tříkrálový Divadla Na Fidlovačce v režii Tomáše Töpfera a tragédii Macbeth režírovanou Borisem Rösnerem. Hudební a pohybovou kompozici na hamletovské téma uvede v rámci slavností na přelomu srpna a září Divadlo Komedie.

Česká výtvarná díla na výstavě v Košicích

Výstava děl nejvýznamnějších českých výtvarníků pod názvem Setkání byla zpřístupněna ve Východoslovenské galerii v Košicích. Výstava je věnována 5. výročí založení společnosti Česká pojišťovna Slovensko a nabízí výběr z tvorby Mikoláše Alše, Františka Ženíška, Václava Brožíka, Julia Mařáka, Václava Radimského, ale také Alfonse Muchy a nejvýznamnější osobnosti českého sochařství minulého století Josefa Václava Myslbeka.

Mimořádná bezpečnostní opatření pro natáčení historického filmu

Mimořádná bezpečnostní opatření budou provázet natáčení historického filmu Johanka z Arku francouzského režiséra Luca Bessona. Okolí Slezské Harty na Bruntálsku, které si filmaři pronajali, je neprodyšně uzavřeno a ve dne v noci je střeží ochranka. Nad prostorem byla počátkem srpna vyhlášena bezletová zóna. Příběh o slavné mučednici se má začít točit tento čtvrtek.

Oslavy sv. Vavřince

Oslavy svatého Vavřince, patrona všech kuchařů a cukrářů, se budou v sobotu konat na pražském Výstavišti. Mezi hlavní atrakce budou patřit pokus o světový rekord ve smažení bramboráků, štafetový běh dvojic kuchařů nebo volba Miss Šenku. Na své si přijdou vyznavači vína, pro které je připravena ochutnávka dobrého moku, i tanečníci v soutěži O pantofel sv. Vavřince. Ctitelům barmanského umění bude dopřáno sledovat přední barmany míchající nápoje podle hudby. Celá akce se ponese v duchu hesla Přijďte si pochutnat, zaběhat a pobavit. Předseda pražské asociace kuchařů Jan Pýcha zdůraznil, že všech soutěží se mohou zúčastnit i diváci. Příchozí v kuchařském oblečení budou mít vstup zdarma a obdrží i slevu při koupi groše, který bude mít funkci konzumační karty.

Ze sportu:

V úvodním utkání 2. předkola Poháru UEFA zvítězili fotbalisté Sigmy Olomouc nad skotským Kilmarnockem 2:0. V dalším zápase předkola zdolala v Praze na Strahově Slavia bratislavský Inter přesvědčivě 4:0.

A ještě předpověď počasí pro ČR na středu:

Jasno až polojasno, odpoledne a večer ojediněle s možností bouřek. Denní teploty 30 až 35 st.C.

Tolik zprávy Radia Praha.