Zprávy středa, 13. března 1996

Na Prazskem hrade byl roku 1498 popraven rebelsky rytir Dalibor z Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Renata Pratova. Na uvod relace prinasim zpravy.

A nyni podrobneji:

Prezident Havel v parlamentu

Plne ve znameni bliziciho se konce volebniho obdobi soucasne Poslanecke snemovny a parlamentnich voleb byl projev prezidenta Vaclava Havla k poslancum parlamentu. Prezident v nem kratce zhodnotil ctyrletou praci nejvyssiho zakonodarneho sboru a poukazal i na nektere nesplnene cile. Za nejvetsi nedostatky prace soucasnych poslancu povazuje Vaclav Havel nedokoncenou reformu verejne spravy, nezrizeni vyssich uzemne samospravnych celku a nedokoncenou reformu prispevkove a rozpoctove sfery. Velkou neznamou do budoucna je podle nej otazka pristupu politickych stran k Senatu. Zabyval se i vztahem Ceske republiky ke svetu a procesum, ktere v nem probihaji. Zduraznil, ze nase moderni historie nas zavazuje k ucte k demokracii i k vuli podilet se na jeji obrane.

Havel - Mubarak

Prezident Vaclav Havel vyjadril v telegramu egyptskemu prezidentovi Husnimu Mubarakovi plnou podporu Ceske republiky stredecnimu kahirskemu summitu proti terorismu. Prezident je presvedcen, ze konference nalezne takova reseni, ktera postavi hraz dalsim moznym tragediim, jejichz obetmi jsou predevsim prosti obcane.

Payne - Zieleniec - Rusko - NATO

Skutecnost, ze ruska diplomacie v nejake podobe pripousti rozsireni Severoatlanticke aliance, je vstricnym krokem Ruska vuci Evrope. V reakci na pondelni vyrok ruskeho ministra zahranici Jevgenije Primakova to rekl predseda zahranicniho vyboru Poslanecke snemovny Jiri Payne. Sef ruske diplomacie Primakov prohlasil, ze Rusko je pripraveno akceptovat prijeti stredoevropskych zemi do NATO, pokud by aliance do techto novych clenskych statu nerozsirila sve vojenske struktury. Ministr zahranici Josef Zieleniec uvedl, ze s Ruskem o techto vecech komunikujeme uz dlouho. V prubehu sve navstevy v Moskve citil, ze Rusko hleda konstruktivni vychodisko, ktere by umoznilo tento problem resit.

Premier Klaus na jednani EDU

Na konferenci predsedu clenskych stran Evropske demokraticke unie v Parizi Ceskou republiku zastoupi predseda Obcanske demokraticke strany, premier Vaclav Klaus. Spolu s nim take predseda Krestanskodemokraticke unie-Ceskoslovenske strany lidove Josef Lux, predseda Krestanske demokraticke strany Ivan Pilip, a v zastoupeni nemocneho predsedy Obcanske demokraticke aliance Jana Kalvody mistopredsedove strany Pavel Bratinka a Daniel Kroupa. Pro rozhodujici evropske konzervativni strany je toto setkani prilezitosti, jak prezentovat verejne sve nazory na budouci podobu Evropske unie pred zahajenim Mezivladni konference clenskych statu unie 29. brezna v Turine.

CR - chemicke zbrane

Ceska republika ratifikovala Umluvu o zakazu vyvoje, vyroby, hromadeni zasob a pouziti chemickych zbrani a jejich zniceni. Informoval o tom tiskovy odbor ministerstva zahranici. Podle sdeleni prozatimniho technickeho sekretariatu pripravne komise Organizace pro zakaz chemickych zbrani se sidlem v Haagu, predala Ceska republika svou ratifikacni listinu k Umluve 6. brezna generalnimu tajemnikovi OSN.

Kanadsky generalni guverner v CR

Kanadsky generalni guverner Romeo LeBlanc zahaji ve stredu oficialni statni navstevu Ceske republiky, k niz ho pozval prezident Vaclav Havel. Guverner LeBlanc pricestoval do Ceske republiky v utery odpoledne a jeho dosavadni program byl soukromy. Guvernera LeBlanka doprovodi na navsteve nejen kanadsky ministr pro mezinarodni obchod Arthur Eggleton a velitel kanadskeho kontingentu IFOR v Bosne, brigadni general N. B. Jeffries, ale napriklad take operni zpevacka Suzie LeBlanc.

Obcane CR do Kanady bez viz

Obcane Ceske republiky budou moci cestovat do Kanady od pocatku dubna zrejme bez viz. Ocekava se, ze si ve stredu v Praze kanadsky ministr pro mezinarodni obchod Arthur Eggleton a cesky ministr zahranici Josef Zieleniec vymeni noty ke zruseni vizove povinnosti mezi Ceskou republikou a Kanadou. Ministr Zieleniec chystane zruseni vizove povinnosti s Kanadou oznacil za velmi vyznamny krok, za znameni propojovani se CR se svetem, za znameni toho, ze se zapojujeme zpet do zivota komunity zapadnich narodu.

CNB k rustu tuzemske ekonomiky

Zhruba stejne tempo rustu ceske ekonomiky jako v roce 1995 predpoklada pro letosni rok guverner Ceske narodni banky Josef Tosovsky. V rozhovoru pro cesky tisk mj. prohlasil, ze se shoduje s jinymi odhady, ktere prezentuji nektere tuzemske nebo zahranicni instituce. Pokud jde o miru inflace, radi bychom, aby sla proti lonskemu roku dolu. Neocekavame ale, ze by to mohlo byt vic nez o jedno procento. To bychom povazovali za uspech, uvedl v rozhovoru sef ceske centralni banky.

Poldovka bez elektriny?

Energeticke centrum Kladno vypovedelo odberove smlouvy, podle kterych dodava energii hutim Poldi. Smlouvy byly vypovezeny pote, co ocelarny neuhradily v prvnich 10 dnech mesice brezna 16 milionu korun za dosavadni odber. Omezenim dodavek energie chce Energeticke centrum Kladno dosahnout obnoveni platebni kazne kladenskych ocelaren.

Cesko-kubanske vztahy

Prestoze mezi kubanskou a ceskou vladou existuji na radu otazek podstatne odlisne nazory, budou se vzajemne ekonomicke vztahy dale rozvijet. Shodli se na tom v Praze namestkove ministru zahranicnich veci Kuby a Ceske republiky Isabel Allendova a Pavel Bratinka.

Vojenska spoluprace CR a USA

O obchodnich vztazich ve vojenske oblasti hovoril s ministrem obrany Vilemem Holanem velitel texaske narodni gardy Daniel James III. Podle jeho slov je potreba rozvijet nejen vojenskou, ale i ekonomickou spolupraci mezi obema zememi tak, aby se Ceska republika vyvinula ve stat se silnou demokracii. Texasky velitel dale s ministrem Holanem jednal o moznostech spoluprace mezi americkou gardou a ceskou Civilni ochranou.

Ze sportu:

Uradujici mistr ceske extraligy ledniho hokeje Petra Vsetin muze sve lonske prvenstvi obhajit. Rozhodl o tom ctvrty semifinalovy zapas play off, v nemz vsetinsti zdolali Ceske Budejovice na jejich lede 4:1. Na zapasy tak vyhrali 4:0 a postupuji do finale. Sveho finaloveho soupere vsak jeste neznaji, protoze Litvinov prohral se Spartou Praha 0:5 a stav serie jejich zapasu je nerozhodny 2:2. Dalsi utkani se hraje ve ctvrtek.

Hrala se take dve stretnuti prolinaci souteze o extraligu. Brno remizovalo s Prerovem 3:3 a Opava zdolala Pardubice 6:4.

Kratce o pocasi

Na uzemi Ceske republiky ve stredu ocekavame oblacno az zatazeno s obcasnym snezenim nebo snehovymi prehankami. Nejvyssi denni teploty minus 3 az plus 1 stupen Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Dalsi informace pripravila Katerina Brezovska.