Zprávy středa, 13. ledna 1999

A nyní zprávy podrobně:

Poslanecká sněmovna ukončila druhé čtení vládního návrhu zákona o rozpočtu

Projednáváním návrhů na finanční přesuny v rozpočtech jednotlivých resortů ukončila v úterý Poslanecká sněmovna druhé čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Poslanci v průběhu dne, poznamenaného řadou kuloárových jednání týkajících se podpory rozpočtu, schválili rovněž program schůze, který rozšířili o některé body a zamítli navýšení rozpočtové kapitoly Úřadu vlády.

Premiér Miloš Zeman v rámci druhého čtení vládního návrhu zákona o letošním státním rozpočtu apeloval na Poslaneckou sněmovnu, aby podpořila návrhy, které by zpětně navýšily rozpočet Úřadu vlády. Této rozpočtové kapitole totiž sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost navrhl ve prospěch rozpočtu Bezpečnostní informační služby 'BIS) odejmout 40 miliónů korun.

Komunisté jsou ochotni zredukovat své požadavky na přesuny v rozpočtu ministerstva obrany. Místo 6,7 miliardy korun, které poslanci KSČM požadovali převést z resortu obrany do kapitoly Všeobecná pokladní správa, by se spokojili s převodem necelých dvou miliard korun. Asi pět miliard korun, určených na nákup vojenských letounů l-159, by zůstalo v rozpočtu ministerstva jako účelově vázaná částka. Účelovou vázanost části rozpočtových prostředků ministerstva obrany navrhl komunistům jako kompromis šéf resortu Vladimír Vetchý. Ten stále veškeré snižování prostředků na obranu odmítá.

Občanská demokratická strana nechce podle svého předsedy Václava Klause podporovat vládní návrh státního rozpočtu. Šéf ODS to ČTK řekl po úterní schůzce s premiérem Milošem Zemanem. Z Klausových slov však vyplynulo, že nepřímá podpora rozpočtu, o které ODS z iniciativy poslance Petra Nečase kvůli hrozbě krácení výdajů na obranu uvažuje, není vyloučena.

S vizí české ekonomiky v rozpravě vystoupil poslanec ODS Jiří Payne. Poslance seznámil se sérií ekonomických ukazatelů, které se podle něj nápadně podobají ekonomickým hodnotám asijských států před měnovou krizí, která je postihla v loňském roce. Varoval proto před přijetím deficitního rozpočtu, který podle něj k ekonomickému kolapsu může vést. Kritice podrobil také hospodaření vlády, zejména pak její plány na restrukturalizaci průmyslu a na změny ve vedení strategických podniků. "Některé kroky, které vláda navrhuje, jsou protireformní," prohlásil Payne. Jeho poměrně adresnou kritiku odmítl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Vysvětlil, že vládní revitalizační program odstraňuje především neúspěšné kroky minulých vlád.

Bývalý ministr financí a současný poslanec Unie svobody Ivan Pilip navrhl, aby sněmovna vrátila vládní návrh rozpočtu zpět do prvého čtení. Uvedl, že schválením rozpočtu by sněmovna podpořila rovněž rozsáhlé a nereálné finanční plány ministra průmyslu a obchodu a podpořila by i zastavení privatizace.

Premiér Miloš Zeman zůstává ohledně státních financí optimistický. "Věřím, že nyní, kdy by rozpočtové provizorium bylo brzdou pro příliv zahraničních investic, které potřebujeme, nad partajními vášněmi převáží racionální úvaha," doufá Zeman.

Senátorům převážně vyhovuje sedmitýdenní pracovní cyklus

Kromě sociální demokracie zatím jiní senátoři nechtějí změnu sedmitýdenního pracovního cyklu, který má horní parlamentní komora stejný jako Poslanecká sněmovna. Nepřipadá jim to totiž zatím nutné. Klub ČSSD navrhuje, aby se cyklus změnil na dvoutýdenní, což by podle jeho šéfa Zdeňka Vojíře zlepšilo práci Senátu. Dodržení sedmitýdenního cyklu Senátu bude prosazovat ODS, KDU-ČSL i klub US-ODA.

K uchazečům o křeslo šéfa KDU-ČSL se Lux vyjádří až po sjezdu

Někdejší předseda KDU-ČSL Josef Lux počká se zveřejněním svého názoru na jednotlivé kandidáty na místo prvního muže strany až na květnový sjezd lidové strany. Lux, který ze své funkce odstoupil ze zdravotních důvodů loni v září, v úterý ČTK řekl, že nechce svým předčasným prohlášením relativizovat vnitrostranickou diskusi o jednotlivých kandidátech. Diskuse o jeho nástupci navíc prý nesmí být jediným tématem KDU-ČSL do stranického sjezdu.

Člen představenstva ČLK Jan Jelínek soudí, že ministr David by měl být odvolán

Ivan David se podle člena představenstva České lékařské komory 'ČLK) Jana Jelínka nikdy neměl stát ministrem zdravotnictví, a je-li jím, měl by být ve veřejném zájmu odvolán. Uvádí to v otevřeném dopise adresovaném sedmi umělcům, kteří ve vlastním otevřeném dopise premiérovi Miloši Zemanovi protestovali proti odvolání ředitelky pražské vinohradské nemocnice Zuzany Roithové. "Cítím zahanbení, že jsme jako lékařská stavovská organizace nedokázali tomuto ministrovi říct jasné ne!, a že raději pragmaticky kličkujeme," uvádí se v dopise, jehož text má k dispozici ČTK. K Jelínkovu názoru se z devatenáctičlenného představenstva ČLK však přiklonili pouze tři jeho kolegové.

Z ÚDV možná po kontrole odejde několik lidí

V souvislosti s kontrolou ministerstva vnitra na Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, která zjistila závažné nedostatky v nakládání se spisovým materiálem, nebyl nikdo z tohoto úřadu propuštěn. Do budoucna však podle jeho ředitele Ireneje Kratochvíla jej budou muset někteří pracovníci, u nichž kontrola odhalila pochybení, pravděpodobně opustit.

Ministr obrany Vladimír Vetchý odvolal ředitele Leteckých opraven Kbely

Kvůli neefektivnímu hospodaření se svěřeným majetkem státu a opakovanému pochybení při nakládání s finančními prostředky odvolal v úterý ministr obrany Vladimír Vetchý Jiřího Jona z funkce ředitele státního podniku Letecké opravny Kbely. Ministrův mluvčí Milan Řepka ČTK sdělil, že Jonovo několikaleté působení v čele leteckých opraven vyšetřuje vojenská policie.

Češka obviňován ze zneužití pravomoci veřejného činitele

Bývalý předseda Fondu národního majetku Roman Češka by měl v nejbližších dnech obdržet obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se měl dopustit vracením tzv.nevratné kauce ve výši 100 miliónů korun v souvislosti s neúspěšnou privatizací společnosti Královopolská firmou Kenap. Podle krajského státního zástupce Petra Coufala by asi do půl roku mělo být jasno, kdy a zda vůbec podezřelý skutečně stane před soudem. Roman Češka se rozhodl podat za zkreslení informací žalobu na TV Nova, která o události první informovala.

Neúspěšní restituenti si na české soudy stěžovali Evropské komisi

Asi dvě stovky neúspěšných restituentů si stěžovaly na české soudy před sídlem stálé delegace Evropské komise v Praze. Demonstranti rozvinuli několik transparentů s hesly v češtině a angličtině, například "Česká justice smrdí" či "Prezident a šlechta dostali svůj majetek, proč my dosud ne?" Zástupcům komise pak předali dopis, ve kterém kritizují neochotu soudců navracet majetek zabavený komunistickým režimem. Podle autorů dopisu je dosud 35 tisíc případů, kdy majetek, který měl být restituován, je dosud v užívání soukromých osob.

Slovensko má zájem zkoordinovat vízovou praxi a azylovou politiku s ČR

Slovensko chce podle státního tajemníka slovenského ministerstva zahraničí Jaroslava Chleba koordinovat s Českou republikou postup ve vízové praxi a azylové politice. Chlebo v úterý novinářům řekl, že se na tom shodl s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Nevyjádřil se však k tomu, zda Slovensko, podobně jako ČR, chystá zavedení víz pro některé východoevropské a postsovětské země.

Náměstek britského ministra vnitra jednal o dodržování práv Romů

Dodržování práv v oblasti azylového práva a národnostních menšin zejména ve vztahu k romské populaci patřilo k hlavním tématům úterního setkání britské delegace vedené náměstkem ministra vnitra Mikem O Brienem s představiteli Nejvyššího soudu v Brně. Podle místopředsedy soudu Pavla Kučery se britští hosté zajímali, zda jsou v České republice Romové diskriminováni v míře, která by dosáhla až intenzity rasismu. Zaměřili se i na to, jakým způsobem soudy v ČR poskytují Romům ochranu, a zda je svým rozhodováním nediskriminují.

Náměstek ministra vnitra Velké Británie, která se už řadu měsíců potýká s přílivem českých Romů, pak v Praze nezvykle ostře kritizoval sociální podmínky některých z nich. I v souvislosti s úsilím Prahy o britskou podporu jejímu brzkému vstupu do Evropské unie Mike O Brien zdůraznil, že budování takových zdí, jimiž se ve světě zviditelnilo Ústí nad Labem, je "nepřijatelné". Není přijatelné, aby existovaly podmínky, kvůli nimž lidé utíkají do jiné země, tyto věci je nutno řešit, zdůraznil před novináři O Brien po setkání s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Výjevy, se kterými se krátce předtím setkal během návštěvy u Romů, označil za srdcervoucí a vyjádřil očekávání, že české úřady budou s romskou bídou a diskriminací bojovat.

Ústečtí domkáři požádají vládu, aby jejich domky vykoupila

Majitelé čtyř rodinných domků v ústecké Matiční ulici, které měl oddělit keramický plot od obyvatel sousedních obecních bytů pro neplatiče, především Romů, požádají vládu, aby jejich domky vykoupila. Jejich mluvčí Jaroslav Kopecký tak v úterý reagoval pro ČTK na pondělní rozhodnutí vlády zabránit výstavbě plotu.

Rada pro lidská práva je kompletní

Rada pro lidská práva po úterním zasedání oznámila jména zbývajících členů, kteří v poradním orgánu vlády budou zastupovat veřejnost. Dosavadní členové nové rady, představitelé ústředních orgánů státní správy, navrhli a její předseda vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl prozatímně jmenoval deset osobností, z nichž se sedm angažovalo v předlistopadovém nezávislém hnutí: čtyři byli signatáři Charty 77 a tři členové Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Sedm členů pracuje podle údajů rady ve prospěch menšin a čtyři jsou považováni za příslušníky minorit.

Solana: Rozšíření NATO o ČR, Polsko a Maďarsko počátkem března

Na počátek března odhadl generální tajemník NATO Javier Solana formální vstup České republiky, Polska a Maďarska do této vojenské organizace. Odmítl však upřesnit, kdy pošle vládám dotyčných zemí zvací dopisy, které jim umožní uložit ve Washingtonu ratifikační listiny, jejichž registrací se tyto státy stanou členy Aliance.

Velvyslanci ČR, Maďarska a Polska poprvé na úterním obědě NATO

Český velvyslanec při NATO Karel Kovanda a jeho kolegové z Maďarska a Polska se poprvé zúčastnili neformálního úterního oběda velvyslanců členských zemí Severoatlantické aliance. Tyto obědy jsou v zaběhnutém rytmu života sídla Aliance tradičně příležitostí k přípravě středečních zasedání Rady NATO. Ačkoli nejsou žádným "orgánem", účast v nich v podstatě znamená plné členství.

Nizozemská vláda aféru Telecom přehrává do Prahy

"Vyšetřování možných trestných činů v ČR je odpovědností českých úřadů. Nizozemská vláda již apelovala na českou vládu, aby se takové vyšetřování dokončilo, už proto, aby se předešlo zbytečnému poškozování pověsti nizozemských podniků." Uvádí se to v dopise, který k údajným pochybným praktikám při prodeji akcií SPT Telecom adresovala státní tajemnice v nizozemském ministerstvu dopravy a telekomunikací Monique de Vriesová poslancům Zelené levice Paulovi Rossenmoellerovi a Keesovi Vendrikovi.

Irácký konzul prý uprchl s tajnými kódy a pěti tisíci dolary

Bývalý generální konzul iráckého velvyslanectví v Praze Džábir Sálim je pravděpodobně v Británii, kde zřejmě požádá o politický azyl. ČTK to v úterý řekl mluvčí Iráckého národního kongresu 'INC) Zaab Setna. Redaktor pražské kanceláře arabského listu Az Zamán, vycházejícího v Londýně, uvedl pro české rozhlasové vysílání BBC, že konzul si při útěku z České republiky odnesl s sebou nejen tajné šifrovací kódy velvyslanectví, ale i řadu dalších dokumentů a z pokladny ambasády hotovost pět tisíc dolarů 'zhruba 150 tisíc korun). Třiačtyřicetiletý Sálim podle redaktora potřeboval určitý obnos do začátku, protože uprchl s manželkou a devíti dětmi. Podle listu měl Džábir Sálim, který byl aktivním agentem iráckých informačních služeb pro Českou republiku, Slovensko a Polsko a byl odpovědný za kampaň proti vysílání Rádia Svobodná Evropa a Rádia Svoboda do Iráku, údajně kontakty i na jiné bezpečnostní služby. "Máme pocit, že měl kontakty možná s německou nebo s britskou bezpečnostní službou nebo i s jinou zemí," uvedl zdroj BBC.

Ze sportu:

Hokejisté Slavie porazili v dohrávaném zápase 29.kola extraligy Duklu Jihlava 3:2 a upevnili si sedmé místo v tabulce. Osmé Pardubice na Slavii ztrácejí už tři body. Třinec naopak v dohrávaném utkání 31.kola prohrál v Opavě 2:5 a přišel tak o možnost bodově se dotáhnout na druhý Zlín. Na čele tabulky po kompletním 33.kole je Vsetín se 48 body, uzavírá ji čtrnáctá Jihlava se 16 body.

V prvním přípravném utkání v novém roce, které se hrálo na zasněženém povrchu hřiště v Hořátvi u Nymburka, prohráli fotbalisté Viktorie Žižkov s divizním Českým Brodem 1:2.

Češka Kateřina Neumannová obsadila v úterý v závodu žen volnou technikou na 15 kilometrů, který se konal v rámci Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, dvanácté místo. Udržela si však druhé místo v průběžném hodnocení poháru.

Český tenista Daniel Vacek vstoupil úspěšně do turnaje v novozélandském Aucklandu. V souboji dvou nenasazených hráčů porazil Vacek, 47.tenista světového žebříčku ATP, Argentince Guillerma Canase 4:6, 7:5 a 6:3. Českým tenistům se na turnaji v Aucklandu dařilo v prvním kole čtyřher. Do dalších bojů postoupil hladce druhý nasazený pár Jiří Novák, David Rikl. Nezaváha ani Daniel Vacek s Američanem Jeffem Tarangem, kteří jsou nasazeni jako číslo tři. Vypadl pouze Pavel Vízner s Nizozemcem Menno Oostingem. Němec Nicolas Kiefer vyřadil v prvním kole turnaje v Sydney, dotovaného částkou 770.000 dolarů, českého tenistu Martina Damma, který prohrál 7:5, 3:6 a 2:6.

Korda v Melbourne zopakoval slova o nevině v dopinkovém případu

Žádné novinky v postoji Petra Kordy v jeho dopinkovém případu nepřinesla zvláštní tisková konference, kterou český tenista svolal v úterý dopoledne v australském Melbourne. Tam se ode dneška účastní exibičního turnaje Colonial Classic a ve stejném městě hodlá obhajovat titul z grandslamového Australian Open. Korda znovu zopakoval, že se cítí nevinný. Přítomnost nedovoleného anabolického steroidu nandrolonu ve svém těle při loňském turnaji ve Wimbledonu si bývalá světová dvojka nedovede vysvětlit. "Nikdy jsem nevzal vědomě žádnou zakázanou látku," zopakoval poněkolikáté Korda a dodal, že by se nikdy v životě nesnažil získat proti ostatním hráčům nedovolenou výhodu.

Další, kdo nemá porozumění pro mírný trest pro českého tenistu Petra Kordu za pozitivní dopinkový nález,je vedle Němky Anke Huberové její krajanka Steffi Grafová, bývalá světová jednička na turnaji v Sydney. "Neznám podrobnosti a o případu jsem se vlastně dověděla jen z novin. Ale pokud opravdu dopoval, vůbec nerozumím tomu, že dostal tak mírný trest. Nezávislá komise Mezinárodní tenisové federace 'ITP) totiž přijala Kordovu výpověď, že nemá ponětí o tom, jak se dopinková látka dostala do jeho těla. Přišel jen o body a finanční prémii. K tradičnímu jednoletému trestu ITP zatím nesáhla, i když po reakci veřejnosti, samotných tenistů i předsedy federace Briana Tobina tuto sankci požaduje. Záležitost má nyní v moci Sportovní arbitráž v Lausanne.

Fotbalový klub Petra Drnovice popírá, že by ji Ducký sponzoroval

Vedení Petry Drnovice se ohradilo proti tvrzení, že by fotbalový klub byl sponzorován bývalým slovenským ministrem hospodářství Jánem Duckým, jenž byl v pondělí v Bratislavě zavražděn. Z prohlášení, jež ČTK poskytla tisková mluvčí klubu Věra Bečvářová, vyplývá, že Slovenský plynárenský podnik 'SPP), jehož byl Ducký ředitelem, poskytuje Petře prostředky jen v rámci řádně uzavřené reklamní smlouvy.

Předpověď počasí na dnešek pro Českou republiku:

Po vydatném sněžení v průběhu úterka a během noci se opět zlepšují na horách podmínky pro lyžaře. V některých střediscích, například v Krušných horách a v Jeseníkách, podle pracovníků Horské služby však foukal nepříjemný, silný vítr. Výborné sněhové podmínky jsou v západočeské části Šumavy i v Krušných horách, kde na třiceti- až čtyřicetimetrový podklad napadlo nejméně 15 centimetrů čerstvého prašanu a sněhu stále přibývá. Teploty se pohybují kolem minus pěti stupňů, ve vnitrozemí republiky kolem minus čtyř, a u nás v Praze má být přes den kolem nuly.

Tolik zprávy Radia Praha.