Zprávy středa, 13. září 2000

Josef Kubeczka

ČR po vzoru zemí EU ruší sankce proti Rakousku

Česká republika se připojila po vzoru 14 států Evropské unie ke zrušení sankcí vůči Rakousku, patnácté členské zemi EU. ČTK to řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Podle něj ČR "s okamžitou platností" obnovuje vztahy s Rakouskem, které přerušila poté, co se do jeho kabinetu dostala nacionalistická strana Svobodných (FPÖ).

Ministr Jan Kavan vybídl Rakousko k tlumení blokád hraničních přechodů

Se svojí rakouskou kolegyní Benitou Ferrerovou-Waldnerovou se na její žádost setkal v New Yorku v rámci bilaterálních setkání na okraji Valného shromáždění OSN ministr zahraničí Jan Kavan. Schůzka se uskutečnila krátce poté, co čtrnáct členů Evropské unie zrušilo sankce vůči Rakousku. Jan Kavan vybídl rakouskou vládu, aby zasáhla proti blokádám hraničních přechodů s Českou republikou. Zároveň ministryni řekl, že bude iniciovat ve vládě okamžitou standardizaci česko-rakouských vztahů, což se nejspíše stane příští týden. Vláda v Praze musí zrušit usnesení, které ke vztahům s Rakouskem přijala po zavedení sankcí Unie.

Ministerstvo zahraničí tlumočilo Rakousku znepokojení kvůli blokádám

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo rakouskému velvyslanci Klausu Daublebskému "znepokojení nad tím, jak probíhaly" v uplynulých dvou týdnech protestní blokády, které na některých hraničních přechodech uspořádali rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín. ČTK to sdělil tiskový odbor ministerstva zahraničí. Ministerstvo je "překvapeno podporou, které se protestním blokádám dostalo od rakouských zemských orgánů, a lhostejností, s níž tyto akce sledovala spolková vláda ve Vídni," uvedl tiskový odbor. Takto pojatá blokáda ve dnech intenzivního hraničního provozu není podle ministerstva "v souladu s duchem uzavřených bilaterálních dohod v dané oblasti a neprospívá dobrým sousedským vztahům".

Čeští poslanci ve Vídni centrem zájmu tisku i demonstrantů

Dvoudenní návštěva delegace českých poslanců, kterou vede místopředseda Poslanecké sněmovny ČR František Brožík a která se chystá jednat zejména o otázkách životního prostředí, vyvolala v Rakousku zájem médií i ekologických iniciativ. Aktivisté těchto organizací při této příležitosti uspořádali před českým velvyslanectvím v rakouské metropoli několikahodinovou demonstraci proti jaderné elektrárně Temelín. "Chceme českým poslancům bezprostředně a osobně sdělit starosti a obavy rakouských obyvatel z jaderné elektrárny Temelín," řekla před českým velvyslanectvím hlavní organizátorka akce Maria Urbanová z Vídeňské platformy za bezjadernou budoucnost. Na demonstraci se také podílela iniciativa Síť pro budoucnost bez atomové energie a Global 2000.

Rakouská FPÖ opětovně požaduje zrušení tzv. Benešových dekretů

Rakouská vládní strana Svobodných (FPÖ) opětovně požaduje zrušení tzv. Benešových dekretů, což by podle jejích činitelů mělo být i jednou z podmínek začlenění České republiky do EU. Integrační snahy ČR by měly být podpořeny pouze tehdy, když "bude přinejmenším zahájen proces zrušení těchto dekretů", prohlásil při příležitosti návštěvy české parlamentní delegace ve Vídni mluvčí vysídlenců v FPÖ Martin Graf. "EU se v této otázce nesmí skrývat," podotkl Graf a upozornil na povinnost kandidátských zemí splnit tzv. kodaňské kritéria. Ta totiž požadují dodržování demokratických principů a obhajobu lidských a menšinových práv.

Agentura APA o odporu proti Temelínu

Odpor proti české jaderné elektrárně Temelín, který překračuje hranice regionů i zemí, roste. V pondělí se v Praze sdružili odpůrci Temelína z Rakouska, Německa a ČR v "mezinárodní alianci proti Temelínu", napsala agentura APA. Připomněla, že na pátek jsou plánovány blokády všech hornorakouských i dolnorakouských hraničních přechodů do České republiky a v neděli dopoledne se bude konat velká demonstrace v Bavorsku. Šéf poslaneckého klubu Zelených v hornorakouském zemském sněmu Rudi Anschober upřesnil požadavky "mezinárodní aliance proti Temelínu": okamžité ukončení stavby elektrárny, půlroční pauza na revizi, rozsáhlá prověrka dopadu Temelína na životní prostředí podle evropských standardů, plné zveřejnění veškeré projektové dokumentace a její zpřístupnění i pro sousední země.

Obce z okolí Temelína nepovažují protesty Rakouska za adekvátní

Obce z okolí Temelína nepovažují protesty rakouské strany proti jaderné elektrárně za adekvátní. Obávají se, že rakouské protestní blokády opět symbolicky spouštějí železnou oponu. Rada Sdružení měst a obcí regionu jaderné elektrárny Temelín to uvádí v prohlášení, které předala ČTK. Sdružení představuje 77 obcí z okolí elektrárny.

Státní zkoušky zaměstnanců v Temelíně organizuje SÚJB

Zaměstnanci na nejzodpovědnějších místech v Jaderné elektrárně Temelín (JETE) procházejí v pravidelných intervalech státními zkouškami, které organizuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Psychologickým vyšetřením k samostatnému vstupu do střeženého prostoru elektrárny procházejí nejen všichni její zaměstnanci, ale i všichni dodavatelé jakýchkoli prací na JETE, uvedl pro ČTK zástupce ředitele pro personalistiku elektrárny Ivan Feninec. Požadavky stanovené příslušnou legislativou dnes v Temelíně splňují všichni pracovníci vykonávající činnosti s bezprostředním vlivem na jadernou bezpečnost. "Na základě splnění těchto požadavků získali od SÚJB oprávnění k činnosti," uvedl mluvčí úřadu Pavel Pittermann s tím, že ostatní zaměstnanci splňují požadavky stanovené provozovatelem.

Krajský soud v Ostravě zrušil úřední zákaz demonstrace proti MMF

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí obvodního úřadu Prahy 4, který zakázal protestní pochody v souvislosti s pražským zasedáním Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. Krajský soud rozhodl, že úředníci postupovali protizákonně, neboť neměli důvod demonstraci zakázat, řekl ČTK jeden z organizátorů protestních akcí a někdejší agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák. Pracovnice ostravského krajského soudu potvrdila, že rozhodnutí úředníků soudní senát zrušil a vrátil věc k novému prošetření na obvodní úřad. Na další rozhodnutí úředníků však organizátoři protestů podle Zifčáka čekat nebudou. "Nebudeme čekat na žádné rozhodnutí, protože jsme demonstraci včas a řádně oznámili," dodal.

Bezpečnostním opatřením při zasedání MMF a SB bude velet Charvát

Bezpečnostním opatřením v době zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Praze bude velet ředitel pražské policejní správy Radislav Charvát. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Stanislav Gross s tím, že policie i ostatní složky integrovaného záchranného systému jsou připraveny na události, které lze očekávat v souvislosti se zasedáním zmíněných institucí. Policejní prezident Jiří Kolář bude podle Grosse spolu s vrchním požárním radou Miroslavem Štěpánem a prvním náměstkem ministra vnitra pro bezpečnost Petrem Iblem v bezpečnostní radě ministerstva, která byla kvůli zasedání MMF a SB zřízena. "Budou ve stálém kontaktu s řídícím štábem a budou připraveni realizovat opatření, která vyplynou ze situace," dodal Gross.

Na pražském Strahově už vyrůstá stanové městečko pro odpůrce MMF

Na strahovském stadionu už vyrůstá stanové městečko, ve kterém mají být ubytováni odpůrci Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v době jednání obou institucí koncem tohoto měsíce v Praze. Jak řekl ČTK Miloš Jíra ze společnosti FAM, která stanové městečko připravuje na základě smlouvy s ministerstvem vnitra, stojí už část stanů a ve středu začnou pracovníci firmy budovat i velkoplošné stany, ve kterých bude moci přespávat asi 1000 až 1500 osob.

Komisař Verheugen si myslí, že do roku 2005 bude většina kandidátů v EU

Evropská unie by měla začít záhy jednat s pokročilými kandidáty (tedy i ČR) o podstatných věcech, tedy o přechodných obdobích a žádostech o výjimky, aby bylo možné uzavřít většinu kapitol letos a v průběhu příštího roku. Řekl to Günter Verheugen, člen Evropské komise odpovědný za rozšíření, při přednášce k bruselskému Středisku pro výzkum evropské politiky (CEPS). Předpověděl, že do ledna 2005 bude členy EU většina z dnešních dvanácti jednajících kandidátů. Usoudil, že kandidáti by měli dostat "co nejrychleji" konečné termíny pro uzavření jednání, jež by fungovaly jako "velmi silný podnět".

Britští důstojníci sbírali zkušenosti chemiků zařazených do NATO

Dva důstojníci britské armády sbírali v minulých dnech zkušenosti u první české profesionální chemické roty sil okamžité reakce NATO v Liberci. Velitel roty Jiří Gajdoš dnes ČTK řekl, že ve Velké Británii chemické vojsko teprve vzniká. "Naší rotu si vybrali proto, že má v rámci NATO vynikající pověst," dodal. Nad ukázkami práce vojenských chemiků podle něj Britové jen kroutili hlavou. "Oni sami používají například při dekontaminaci postupy, které jsou pro Čechy už dávnověkem," uvedl Gajdoš. Brity podle něj překvapila akceschopnost celé roty, i vzájemná zastupitelnost a široké spektrum možností záchranných prací, díky kterým se vážně uvažuje o zařazení roty do integrovaného záchranného systému v civilním sektoru. "Vysoce hodnotili jazykové znalosti našich vojáků, zejména v odborné vojenské terminologii," dodal Gajdoš.

Redukce daňových nedoplatků patří k oblíbeným předvolebním slibům

Prakticky každá politická strana ucházející se o vstup do vlády kalkuluje ve svém volebním programu se záměrem snížit daňové nedoplatky a zamezit daňovým únikům. V případě ČSSD tomu před dvěma lety nebylo jinak, avšak nyní se ukazuje, že počáteční optimismus přece jen nebyl příliš na místě. Na středeční schůzi vlády hodlají ministři posoudit analýzu možností odpisu starého bloku daňových nedoplatků. "Je pravdou, že se nepodařilo zásadním způsobem zlomit vývoj daňových nedoplatků, je však nutné si uvědomit, že těch 106 miliard (k červnu 2000) je nakumulováno od roku 1993," řekl v nedávné televizní diskusi vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Dodal, že jeho strana převzala zemi v tak špatné situaci, že je velmi obtížné některé daně vybírat.

Guvernér Tošovský: Fiskální deficit může zasadit ránu ekonomickému oživení

Dlouho očekávané hospodářské oživení v České republice může být zmařeno narůstajícím deficitem veřejných financí. V rozhovoru pro úterní Financial Times to řekl guvernér České národní banky Josef Tošovský s tím, že z trendu zvyšujícího se fiskálního deficitu země již začal být "trochu nervózní". Deficit veřejných financí letos podle posledního odhadu ministerstva financí vzroste na 99,8 miliardy korun, což činí 5,2 procenta HDP. Po vyloučení příjmů z privatizace, což požadují tzv. maastrichtská kritéria Evropské unie, vzroste deficit na 147,6 miliardy korun (7,7 procenta HDP). V loňském roce činil schodek veřejných financí 3,1 procenta HDP a předloni 1,4 procenta. Tošovský před narůstajícím deficitem varuje v souvislosti s přípravami státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí odhaduje, že v roce 2001 by se fiskální deficit mohl vyšplhat po odečtení privatizačních příjmů opět až k osmi procentům HDP, což je výrazně nad maastrichtským tříprocentním limitem.

Zákon o zdravotním pojištění obsahuje podněty tripartity

Návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterým se v úterý zabývala Rada hospodářské a sociální dohody, obsahuje řadu podnětů od sociálních partnerů v tripartitě. Po jejím jednání to řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Podotkl, že resortní pracovní skupina tripartity bude další projednávání navrhovaného zákona sledovat. Štěch připomněl, že zákon o veřejném zdravotním pojištění projednávala tripartita letos v červnu a sociální partneři k němu měli řadu připomínek. Ustavena byla proto resortní skupina při ministerstvu práce a sociálních věcí a ministerstvu zdravotnictví, která se těmito spornými otázkami zabývala.

Představitelé tripartity diskutovali v rámci otázky restrukturalizace hnědouhelného hornictví také o vytvoření fondu na zahlazování škod v krajině z minulosti. "Byl by to zdroj financování pro obnovu krajiny a kultury se vznikem nových pracovních příležitostí," uvedl na tiskové konferenci prezident Svazu průmyslu a dopravy Petr Karas. "Materiál k restrukturalizaci hnědouhelného hornictví jsme povinni předložit vládě do konce října," připomněl náměstek ministra průmyslu a obchodu František Kubelka.

Koncern Philips začal v Hranicích stavět novou továrnu

Stavbu nové továrny na výrobu barevných televizních obrazovek slavnostně zahájil v Hranicích na Přerovsku nizozemský koncern Philips. Stavba elektrotechnického podniku, který po dokončení zaměstná až 3250 pracovníků, bude největší zahraniční investicí na "zelené louce" v České republice. Ředitel hranického závodu Jon Richters řekl, že Philips bude v první fázi stavby investovat v Hranicích 200 miliónů eur a vytvoří 1000 pracovních míst při roční produkci 2,5 miliónu televizních obrazovek. V dalších dvou až třech etapách dosáhne investice Philipsu předpokládaných 604 miliónů eur (zhruba 21,4 miliardy korun) a lze počítat s vytvořením více než 6000 přímých a nepřímých míst. V Hranicích by poté měla stát druhá největší továrna na světě na výrobu barevných televizních obrazovek s roční produkcí přes osm miliónů obrazovek při 95procentním exportu.

Předseda vlády Miloš Zeman, který se zahájení stavby zúčastnil, připomněl, že koncern Philips získal významné investiční pobídky. Vláda letos v březnu rozhodla, že Philips získá od státu 200 miliónů korun na vybudování průmyslové zóny, 45 miliónů korun na výkup pozemků, dále bezcelní dovoz technologií a desetileté daňové prázdniny. Celkové investiční pobídky pro první fázi investice v hodnotě 200 miliónů eur jsou zhruba 1,6 miliardy korun.

Dálnice Praha-Drážďany bude hotova v roce 2005

Ministři dopravy České republiky a Německa Jaromír Schling a Reinhard Klimmt podepsali v Berlíně mezistátní dohodu o propojení dálnic D8 (na české straně) a A17 (na německé straně) dálničním mostem na společné hranici. Podle uzavřené dohody by měla být stavba mostu i celá dálnice spojující Prahu se saskou metropolí Drážďany hotova v roce 2005. Ministr Klimmt vyjádřil uspokojení nad tím, že "stavba mostu může nyní naplno začít" a vyslovil přesvědčení, že "bude sloužit nejen pohybu aut, ale i dalšímu sbližování občanů obou zemí". Ministr Schling ocenil vstřícný přístup německého kolegy a označil budované spojení za odstranění jedné z poslední bariér, která ještě na společné hranici existuje.

Zaměstnanci Vítkovic nedostanou srpnovou mzdu v řádném termínu

Kvůli nedostatku volné peněžní hotovosti obdrží téměř 10.500 zaměstnanců hutní a strojírenské akciové společnosti Vítkovice srpnovou mzdu opět se zpožděním. Mzdy měly být vyplaceny ve čtvrtek 14. září. ČTK to sdělila Lenka Gulášiová z tiskového oddělení společnosti s tím, že Vítkovice mají na srpnových mzdách vyplatit kolem 130 miliónů Kč. Nyní vedení firmy podle Gulášiové provádí razantní opatření, která směřují k zajištění potřebných finančních zdrojů. Jejich cílem je splnit termín splatnosti mzdy daný zákonem a vyplatit výplaty do konce září. Předseda odborové centrály a.s. Vítkovice a člen dozorčí rady Pavel Folta ČTK řekl, že by již zářijové mzdy měly být vyplaceny v řádném termínu, a to v polovině října. Dodal, že pokud management Vítkovic svůj slib nedodrží, jsou odboráři připraveni k následným razantním akcím.

Romští katolíci se podruhé sjedou na pouť na Svatý Kopeček

Romové katolického vyznání z České republiky a Slovenska se o víkendu sjedou na Svatý Kopeček u Olomouce, kde pro ně Arcidiecézní charita Olomouc pořádá druhým rokem pouť. Kromě mše s romskými zpěvy, kterou bude sloužit světící olomoucký biskup Josef Hrdlička, čeká na poutníky odpoledne se společenským programem a hrami pro děti. Podle pořadatelů je nejdůležitější, že už loni se Romové dokázali zorganizovat, dojet na pouť a předvést své muzikantské umění.

Projekt Výměna příběhů

Úděl Romů v České republice zachytili na několika příbězích při svém vystoupení v Londýně členové projektu Výměna příběhů, který se zaměřuje na problémy soužití jednotlivých komunit. Londýnské publikum si s nepředstíraným zájmem vyslechlo vyprávění o tom, jak rodiče malého Martínka měli problémy dostat své dítě do školky jen proto, že chlapec je Rom. Podivovalo se také nad tím, jak si může učitelka dovolit rozesadit ve třídě dvě děti jen proto, že jedno z nich je romského původu.

Zahraniční studenti pomáhají zachránit historickou památku

Studenti z Japonska, USA, Velké Británie, Francie a Turecka vypomáhají v těchto dnech při opravě zřícenin hradu Hartenberg u Josefova na Sokolovsku. Brigáda je doprovodnou akcí Mezinárodního táborového semináře zaměřeného na poznávání místní kultury a historie. Účelem semináře je nejen poznat místní kulturu a historii, ale umožnit i setkání a poznání lidí z různých konců světa. I to je podle organizátorů jedna z cest, jak bojovat s xenofobií a rasismem.

Soubor Slovácký krúžek získal ocenění na festivalu v Polsku

Brněnský folklórní soubor Slovácký krúžek získal ocenění na mezinárodním festivalu v polské Zelené hoře ležící jihovýchodně od Poznaně. "Byli jsme oceněni za uměleckou prezentaci regionálního muzikálně tanečního folklóru," informoval ČTK Jan Krist z uměleckého výboru souboru. Mezinárodního festivalu, který se v Zelené hoře konal od 3. do 11. září, se zúčastnily folklórní také soubory z Mongolska, Španělska, Mexika, Německa, Maďarska, Itálie, Slovinska, Portugalska a Polska.

Na pražském Výstavišti se sejdou šamani, astrologové i léčitelé

Astrologové, léčitelé, esoterici a šamani se sejdou tento víkend na pražském Výstavišti. Po obě víkendová odpoledne se zde totiž koná Astrovíkend 2000 přístupný všem příznivcům "skrytého vědění" a alternativních medicínských oborů. Šéfredaktorka pořádajícího časopisu Astro Marcela Prošková sdělila ČTK, že konzultace s astrology a léčiteli se budou konat v Křižíkově pavilonu. Na Malé scéně se uskuteční přednášky o alternativních oborech a pro návštěvníky Křižíkovy fontány je připraven program s relaxační, mystickou, exotickou i šamanskou hudbou. Výstaviště by měl navštívit například český interpret relaxační hudby Roland Santé, americký mantrický zpěvák Henry Marshall, iluzionista Ivo Žídek nebo skupiny Altamira, Shamanic orchestra nebo Bábovo děti. Akce je součástí projektu Praha - evropské město kultury roku 2000.

Ze sportu:

Jediná branka rozhodla o porážce fotbalistů pražské Sparty v úvodním utkání Ligy mistrů s Arsenalem. Anglický vicemistr si odvezl z Letné tři body zásluhou gólu Brazilce Silvinha, který skóroval ve 33. minutě po skvělé individuální akci. Další zápas ve skupině B sehraje Sparta příští středu v Římě proti Laziu.

Fotbalisté Liberce remizovali v úvodním zápase prvního kola Poháru UEFA v Norrköpingu 2:2. Odveta se hraje za čtrnáct dní v Liberci.

Úvodní zápas prvního kola Poháru UEFA mezi fotbalisty Drnovic a Mnichova 1860 skončil bez branek. Domácí měli v závěru územní převahu, ale proti pozorné obraně německého týmu se neprosadili. Odveta se hraje za čtrnáct dní v Mnichově.

Výsledky 3. kola extraligy ledníh hokeje: Sparta Praha - Plzeň 5:2, Vsetín - Znojmo 2:1, Litvínov - Kladno 1:2, Pardubice - Zlín 2:2 po prodloužení, Vítkovice - Karlovy Vary 5:1, České Budějovice - Třinec 5:2 a Havířov - Slavia Praha 2:3. Tabulku vedou Vítkovice, před Vsetínem a Litvínovem. Poslední jsou Karlovy Vary.

Český olympionik Jan Hruška vybojoval druhé místo v šestnácté královské etapě cyklistické Vuelty. Na 1573 metrů vysoký vrchol Alto de l'Angliru dorazil první Ital Gilberto Simoni a za ním přijel překvapivě Hruška. Hruška se posunul v celkové klasifikaci z 96. místa na 23. pozici. Časovkářský specialista Hruška se v letošní Vueltě prosadil na stupně vítězů podruhé, v úvodním prologu v Malaze skončil třetí.

Horké chvilky prožil český kanoista Martin Doktor. Požár australské buše se zastavil jen padesát metrů od domu, v němž se nedaleko Sydney připravuje na olympijský závod. Matka dvojnásobného olympijského vítěze zapnula preventivně na zahradě postřikovače. "Beru pádla, golfové hole a mizím," ohlásil Martin Doktor. Evakuace ale nebyla potřeba, hasičské sbory už měly živel pod kontrolou.

V provizorní odloučenou olympijskou vesnici proměnili přísní pořadatelé hotel Royal Park v centru Canberry, v němž se na svůj vstup do fotbalového turnaje připravují i čeští hráči. Obrovský hotelový komplex skrytý rozlehlým parkem spolu s nimi obývá i dalších sedm týmů, mezi nimi i ženské. Všichni hosté si pak zvykají na přísná bezpečnostní opatření.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 20 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.