Zprávy středa, 14. července 1999

Nyní podrobněji:

Sněmovna neschválila lidovecký návrh zákona o referendu

Poslanecká sněmovna neschválila lidovecký návrh ústavního zákona o referendu. Místo potřebných nejméně 120 poslanců pro něj totiž hlasovalo jen 114 ze 192 přítomných. Výsledek hlasování se očekával, neboť zastáncům předlohy, tedy lidovcům, sociálním demokratům a komunistům, chybějí v dolní parlamentní komoře dva hlasy potřebné k dosažení ústavní většiny. Ta je nezbytná pro přijetí ústavních zákonů.

Návrh zákona předpokládal, že referendum o věcném záměru ústavního zákona a o věcném záměru zákona o vstupu ČR do svazku s jinými státy by vyhlašoval prezident. Návrhy ani otázky nesměly směřovat k omezení ústavně zaručených práv a svobod či k ustanovování osob do funkcí a jejich odvolávání.

Sněmovna znovu schválila novelu zákona o zaměstnanosti

Sněmovna opět schválila novelu zákona o zaměstnanosti, která měla mimo jiné znamenat zvýšení maximální podpory v nezaměstnanosti a zpřísnění podmínek pro zaměstnávání cizinců. Poslanci tak přehlasovali Senát, který tuto normu počátkem července zamítl. Zřejmě nejsledovanější změnou, kterou by měla novela od října přinést, je zvýšení maximální podpory v nezaměstnanosti, a to především pro ty, kteří měli mírně nadprůměrné příjmy. Zatímco dosud pobírají lidé bez práce první tři měsíce 50 procent své průměrné čisté mzdy, nejvíce ale 5145 korun, po vstupu novely v platnost by mohli dostat 8575 korun měsíčně.

Poslanci znovu schválili rovněž vládní návrh zákona, který by měl od roku 2000 ukončit monopol České pojišťovny na poskytování takzvaného povinného ručení, tj. pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla. Zákon předpokládá, že povinné ručení by vedle České pojišťovny mohly poskytovat i další pojišťovací ústavy. Sněmovna již v červnu do původního vládního návrhu zapracovala i ustanovení, které by mělo zabránit tomu, aby se cena ručení po liberalizaci příliš výrazně zvýšila.

Poslanec Nečas považuje informační přístup BIS za "krok zpět"

Za "krok zpět" považuje předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas 'ODS) úmysl Bezpečnostní informační služby 'BIS) informovat veřejnost pouze prostřednictvím vlády a jen o tom, co sama uzná za vhodné. "Potřebujeme objektivně informující službu, která spolupracuje s veřejností prostřednictvím médií a která si zachovává základní pravidla ochrany utajovaných skutečností. Nepotřebujeme tajnou službu, která je utajována. Bojím se, že toto je cesta nikoliv k tajné, ale k utajované zpravodajské službě," zhodnotil Nečas snahu BIS. Podle ministra bez portfeje Jaroslava Bašty 'ČSSD), do jehož pravomoci patří i zpravodajské služby, povede zmiňované opatření k odpolitizování BIS. Nový vztah k novinářům začala BIS uplatňovat bezprostředně po nástupu jejího nového ředitele Jiřího Růžka, který se ujal funkce 1. července.

Analytici hodnotí vývoj v průmyslu opatrně

Spíše skepticky hodnotí analytici květnové zlepšení ve vývoji průmyslové produkce, tak jak ho naznačila statistická data. Podle těch se tržby z průmyslové činnosti v meziročním srovnání snížily o 0,2 procenta a průmyslová produkce klesla v květnu meziročně 1,9 procenta proti 6,5 procenta v dubnu. Zhoršení meziročního poklesu stavební výroby téměř na osm procent je pro ně nepříjemným překvapením o to více, že základ pro meziroční srovnání byl relativně nízký a počasí bylo příznivé.

Podle Martina Čiháka z Komerční banky zlepšení v průmyslu souvisí s vysokým květnovým růstem vývozu, který dosáhl 15 procent. Meziroční údaje o průmyslové produkci a tržbách však byly opticky zvyšovány tím, že v květnu 1999 bylo o dva pracovní dny více než v loňském květnu. Také analytik Atlantik FT Richard Podpiera míní, že květnová čísla o výkonu průmyslové výroby zatím nenaznačují, že lze hovořit o oživení, neboť po očištění o počet pracovních dnů klesla produkce o 6,1 procenta.

Začíná informační kampaň pro oběti holocaustu

Informační kampaň pro oběti nacistického vyhlazování a jejich potomky, kteří usilují o odškodnění ze zvlášť vytvořeného fondu švýcarských bank, začne tento měsíc i v ČR. Celosvětový program disponuje fondem 1,25 miliardy amerických dolarů. Velké švýcarské banky se loni v srpnu v New Yorku zavázaly zaplatit tuto částku lidem, kteří přežili holocaust, nebo jejich potomkům, aby odvrátily jejich hromadnou žalobu a hrozbu sankcí proti švýcarských bankám v New Yorku i jinde. Banky se bránily obvinění, že profitovaly za druhé světové války z nuceného pracovního nasazení obětí a nepoctivého zadržování jejich majetku na takzvaných spících kontech.

Německo od druhé světové války vyplatilo dosud na odškodnění 140 miliard marek. Do zemí střední a východní Evropy, odkud pocházelo nejvíce obětí, šlo jenom 1,8 miliardy marek. České oběti nacistické perzekuce se dočkaly satisfakce teprve vloni, kdy jim Fond budoucnosti, vytvořený na základě česko-německé deklarace z ledna 1997, vyplatil první peníze. Humanitární pomoc nepřevyšující 47.400 korun na osobu dostalo zhruba 7200 lidí, kteří prošli koncentračními tábory či věznicemi, a celkem bylo vyplaceno 290 miliónů korun.

Chorvatsko bude uvažovat o nákupu českých letounů L-159

Chorvatská armáda bude podle ministra obrany Pavla Miljavace uvažovat o nákupu nových českých podzvukových letounů L-159 z Aera Vodochody. Miljavac po setkání s českým ministrem obrany Vladimírem Vetchým na dotaz ČTK řekl, že otázkami českého podílu na přezbrojení chorvatské armády se bude zabývat skupina expertů obou zemí, která vznikne na podzim. Podle Miljavace hodlá Chorvatsko transformovat armádu v relativně malý dobře vybavený sbor.

Ministr Vetchý opakovaně upozornil na neplnění civilní části daytonských dohod, které téměř před čtyřmi lety ukončily několikaletý válečný konflikt na území bývalé Jugoslávie. Ministr zahraničí Mate Granič prý na slova Vetchého reagoval tím, že Chorvatsko v této otázce již učinilo jeden ze vstřícných kroků, neboť se na jeho území vrátilo téměř 60.000 uprchlíků srbské národnosti.

ČNB: Financování státního dluhu ze zahraničí je nežádoucí

Česká národní banka považuje zahraniční financování státního dluhu, které oznámilo v rámci programu EMTN ministerstvo financí, za nežádoucí a příliš nákladné. A to zejména v situaci křehkého oživování ekonomiky a očekávaného přílivu kapitálu, uvedl člen bankovní rady Luděk Niedermayer. Ministerstvo financí oznámilo, že podepsalo smlouvu o vydávání státních dluhopisů na zahraničních trzích, tzv. EMTN program, v objemu dvě miliardy eur, tedy přes 70 miliard korun. Za nejpodstatnější považuje ČNB makroekonomický dopad této operace. "Tento postup může přispět k dalšímu posílení koruny a způsobil by zvýšení zadluženosti ČR," uvedl Niedermayer s tím, že bude-li se ČNB snažit o omezení některých negativních dopadů na kurs, bude celá operace velmi nákladná. Centrální banka navíc není spokojena s tím, že nebyla o úmyslech ministerstva přesně informována.

Spekulace o privatizaci Českých drah

Německé Deutsche Bahn popřely spekulace o tom, že by se ucházely o vstup do Českých drah. Informovala o tom agentura DPA. "Takovéto spekulace jdou daleko za naše cíle," řekl v Berlíně mluvčí Deutsche Bahn 'DB) Stephan Heimbach. Během jednání ředitele DB Johannese Ludewiga v Praze podle něho došlo pouze na otázku zlepšení efektivity přeshraniční dopravy.

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek však trvá na tom, že ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám nabídl České dráhy k privatizaci Deutsche Bahn 'DB). "Privatizace byla naprosto jednoznačně slíbená," řekl Dušek s odvoláním na konzultační firmu A. T. Kearney GmbH. Duška měli navštívit Václav Janda a Monika Callerová z této firmy a na objednávku DB mu klást dotazy týkající se privatizace Českých drah. "Ptali se nás, co bychom tomu řekli, kdyby nás privatizovali Němci," uvedl odborový předák. Callerová potvrdila setkání s Duškem i to, že šlo o zakázku pro DB. Ministr Peltrám novinářům řekl, že jednal s předsedou představenstva Johannesem Ludewigem o jeho zkušenostech z privatizace německých drah a možné konzultační spolupráci na restrukturalizaci Českých drah. Zdůraznil, že jednání se v žádném případě netýkala odprodeje podílu v ČD německým drahám, jak tvrdí Dušek. O privatizaci a možnosti eventuální účasti DB na tomto procesu však hovoří dopis, ve kterém Ludewig přijímá ministrovo pozvání.

Memorandum o modernizaci železničního spojení Praha - Norimberk v Praze podepsali generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený a předseda představenstva Deutsche Bahn Johannes Ludewig. V následujících letech počítá memorandum s nasazením nové techniky včetně vagónů s výkyvnými skříněmi.

Důvěryhodnost Investiční a Poštovní banky po privatizaci vzrostla

Důvěryhodnost Investiční a Poštovní banky po privatizaci značně vzrostla. Zatímco v květnu 1998 by IPB větší obnos svěřilo 18,8 procenta lidí, letos v květnu, tedy více než rok po privatizaci, již bance dalo důvěru 34,8 procenta dotázaných. Vyplývá to z výsledků šetření agentury Sofres-Factum. Podle průzkumu také roste podíl lidí, kteří by banky prodali zahraničním firmám a naopak klesá procento občanů, kteří privatizaci bank odmítají.

Krajané reagují na zákon o českém občanství vesměs pozitivně

Zákon, který umožní získat české občanství i krajanům žijícím v zahraničí a který minulý týden přijala Poslanecká sněmovna, uvítal vydavatel krajanských Amerických listů Petr Bísek. Bývalí spoluobčané však podle něj ještě čekají také na restituci jmění, o které je připravil totalitní režim. Krajané v USA podle Bíska reagují na zákon vesměs pozitivně, "i když je to široké spektrum od radosti až po tvrdou kritiku skutečnosti, že jsou i nadále odmítány restituce zabaveného majetku".

Rakušané soudí, že Češi kritiku elektrárny Temelín neberou vážně

Rakouská vláda se sice snaží důrazně bít na poplach proti dokončení jaderné elektrárny Temelín, ale Rakušané soudí, že Češi kritiku z Vídně neberou moc vážně. Podle průzkumu veřejného mínění si jen 12 procent myslí, že si Praha bere výhrady k srdci. 55 procent je naopak názoru, že Čechům je lhostejné mínění rakouských stran, jež bez ohledu na jejich politické zabarvení proti Temelínu brojí.

Asociace těžařů kritizuje vládní usnesení o zlatu

Květnové usnesení vlády, které konstatuje, že vláda nemá zájem na povolování vyhledávání a těžby zlata na území ČR, odmítá Asociace České zlato sdružující těžařské firmy. Těžaři, podle nichž by měla mít vláda na průzkumu ložisek zlata národohospodářský zájem, uvádějí, že spotřeba zlata v ČR a příjem státního rozpočtu z její těžby je ve zprávě pro vládu podhodnocena. "Ta uvádí spotřebu zlata na úrovni roku 1994, kdy dosáhla 3,4 tuny, v roce 1997 přitom dosáhla 5,4 tuny," řekl předseda asociace Petr Morávek.

Škoda ovládá čtvrtinu světového trhu těžkých obráběcích strojů

Škoda Machine Tool, dceřiná společnost Škody Plzeň, uzavřela v těchto dnech několik kontraktů na dodávku těžkých obráběcích strojů do zahraničí v hodnotě 154 miliónů korun. V oblasti těžkých obráběcích strojů tak pokrývá Škoda Machine Tool 25 procent světového trhu. ČTK to řekl mluvčí Škody Plzeň Karel Samec.

V Praze činí míra nezaměstnanosti 3,2 procenta

Úřad práce hlavního města Prahy evidoval k 10. červenci 20.104 uchazečů o zaměstnání, přičemž míra nezaměstnanosti v Praze činí 3,2 procenta. Mezi žadateli o práci bylo 2424 absolventů škol. Nejvíce uchazečů o zaměstnání je letos mezi absolventy středních odborných škol a učilišť. Velká část z nich je absolventy ekonomických oborů.

Premiér Zeman přijme odboráře z ČKD Dopravní systémy

Předseda vlády Miloš Zeman přijme odboráře z ČKD Dopravní systémy. Ti s ním chtějí jednat o situaci v podniku, který asi dvěma tisícům zaměstnanců dluží dva měsíční platy. ČTK to řekl tiskový mluvčí vlády Libor Rouček. Termín setkání ještě nebyl stanoven.

Ministr Císař je s revitalizací vojenských prostorů spokojený

Spokojenost s revitalizací bývalého vojenského prostoru Milovice-Mladá vyjádřil při jeho návštěvě ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. "Oživit tenhle prostor považuji za svůj prvořadý úkol," řekl ČTK. Bývalý vojenský prostor s pěkným bydlením nedaleko Prahy by podle ministra odlehčil tlaku poptávky po bytech v hlavním městě.

Romské děti půjdou do přípravné třídy

Čtyřiadvacet romských dětí s rodiči se v minulých dnech dostavilo ve Vsetíně k zápisu do nultého ročníku základní a přípravné třídy v mateřské škole. Podle místostarosty Dalibora Sedláčka je cílem pomoci Romům zařadit se do běžného školního režimu a učit děti češtinu, která pro ně bývá hlavní překážkou při zvládání školního učiva. Vedle pedagogů s nimi budou pracovat dvě romské asistentky, které musely prokázat perfektní znalost romštiny a českého jazyka.

Dostavba dálnic sníží dopad na obyvatele na desetinu

O 90 procent méně obyvatel bude v dotčených lokalitách ovlivněno automobilovou dopravou po dokončení výstavby dálniční sítě ČR. Zatímco v současnosti je provozem na komunikacích, které by měly být nahrazeny dálnicemi, přímo dotčeno 251.000 obyvatel, po výstavbě rychlostních komunikací by to mělo být 21.000 lidí. Vyplývá to ze studie fakulty dopravy ČVUT, kterou zveřejnila na tiskové konferenci. Celkové dopady na životní prostředí jsou u dálnic podle exministra dopravy a děkana dopravní fakulty ČVUT Petra Moose o 40 až 50 procent nižší oproti stávajícím nízkokapacitním komunikacím. Také nehodovost na dálnicích je oproti běžným komunikacím zhruba čtvrtinová. V současnosti je v ČR přibližně 500 kilometrů dálnic, což je podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Jaroslava Čipery polovina plánovaného stavu.

Právnická fakulta čeká na výsledky vyšetřování podvodu

Vedení Právnické fakulty Univerzity Karlovy se odmítá vyjádřit ke spekulacím, že se na podvodu u přijímacího řízení podílel někdo z jejích zaměstnanců. Děkan fakulty Dušan Hendrych uvedl, že čeká na výsledky vyšetřování a bez konkrétních důkazů jde pouze o hypotézy. Na podvod při mimořádném termínu přijímacího řízení upozornili fakultu novináři, kteří v předstihu anonymně obdrželi testy. Ty bylo možné i s odpověďmi koupit za 100.000 korun, za polovinu byly pouze otázky. Fakulta ještě v den konání náhradních přijímacích zkoušek podala trestní oznámení. Ze 440 lidí, kteří se zúčastnili mimořádného termínu, jich vysoké ohodnocení získalo 60. Takový nápadný posun v úspěšnosti se v minulých letech podle Hájka neprojevil.

Karlu Gottovi zazpívali k šedesátinám známí zpěváci

Za přítomnosti téměř třinácti tisíc fanoušků se v úterý večer v pražské Sportovní hale konal narozeninový galakoncert Karla Gotta. Stálici české populární hudby přišlo pogratulovat k dnešním šedesátinám přes 120 účinkujících - populárních zpěváků i bavičů. "Zpívat vám je velké životní štěstí," řekl Gott, který v úvodu zazpíval. Oslavenec, který během čtyřicetileté nehasnoucí kariéry vydal doma i ve světě 30 miliónů desek, pak usedl ke své přítelkyni Marice do první řady a sledoval, jak si s jeho hity poradí kolegové. Dopis prezidenta Václava Havla jubilantovi přečetl mluvčí Ladislav Špaček. "Mám rád věci na svém místě, a když něco trvá," napsal Havel. Gotta oslovil "vážený příteli" a jeho činnost označil za příklad profesionální kontinuity. Z rukou nejlepšího hokejového brankáře planety Dominika Haška převzal Karel Gott jeho hokejku a pohár určený "nejproduktivnějšímu a nejužitečnějšímu hlasu české písničky".

Unikátní archivní písničky, které nezestárly, a humor, který přetrval, zařadila scenáristka Alena Berková do střihového pořadu Což takhle dát si Gotta. Česká televize ho uvede dnes - v den zpěvákových narozenin. Veřejnoprávní televize totiž disponuje bohatým archivním zázemím zachycujícím všechny etapy jeho pěvecké dráhy.

Trenér Ivan Hlinka zůstává u české hokejové reprezentace

Dosavadní trenér české hokejové reprezentace Ivan Hlinka povede národní tým i v následující sezóně. Zkušený devětačtyřicetiletý kouč, který dovedl reprezentaci k vítězství na olympijských hrách v Naganu i k triumfu na mistrovství světa v Norsku, se v telefonickém rozhovoru s předsedou Českého svazu ledního hokeje Karlem Gutem dohodl na svém setrvání ve funkci. S největší pravděpodobností dvouletá smlouva by měla být podepsána do konce měsíce.

Tělesně postižení stolní tenisté ČR získali šest medailí na ME

Tělesně postižení stolní tenisté ČR vybojovali na mistrovství Evropy v Piešťanech jednu zlatou, jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile v soutěži družstev. Naději na rozšíření této sbírky mají i v individuálních soutěžích.

A jaké je počasí:

Oblačno, místy přeháňky, teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.