Zprávy středa, 14. června 2000

Bernard Kouchner se při kritice Jiřího Dienstbiera odvolal na autoritu prezidenta Havla

Šéf civilní správy OSN v Kosovu (UNMIK) Bernard Kouchner se při své pondělní ostré kritice na adresu zpravodaje OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiřího Dienstbiera opřel o autoritu českého prezidenta Václava Havla. Jako mylná se tedy ukázala první informace zahraničního zdroje, z níž v pondělí čerpala i ČTK a podle které prý Kouchner svůj hněv z Dienstbiera rozšířil také na Havla. Podle doslovné citace, kterou ČTK získala od Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, se Kouchner naopak odvolával na Havla, když tvrdě odmítl Dienstbierovy kritické pohledy na situaci v Kosovu. "Pan Dienstbier se nachází zcela mimo mé zorné pole a mimo mé uvažování. Tuto osobu jsem neuznával. Ale nyní ji nehodlám uznávat nejen já, ale ani Václav Havel. Václav Havel, prezident. Četli jste Havlovo prohlášení o panu Dienstbierovi, že je nezpůsobilý hovořit o lidských právech? S tím souhlasím. To není partner pro diskusi. Pane Dienstbiere, držte laskavě hubu," prohlásil anglicky v pondělí Francouz Kouchner v bezprecedentní reakci na Dienstbiera.

V souvislosti s chybnou interpretací svých výroků Bernard Kouchner zaslal Václavu Havlovi osobní dopis. V listu Kouchner vysvětluje, že někteří novináři mylně vztáhli jeho kritická slova týkající se Jiřího Dienstbiera i na Václava Havla. "Jakožto obránce lidských práv, za něž bojuji už třicet let, musím obdivovat Vaši osobnost a Vaše počínání. Nikdy by mi nemohla přijít na mysl ani nejmenší kritika vůči Vám na poli lidských práv, pro něž jste tolik udělal a tolik se obětoval. Považoval jsem za důležité odstranit jakoukoli nejasnost. Využívám příležitosti, abych Vám oznámil, že bych se s Vámi velmi rád setkal při návštěvě Prahy, během níž bych Vám mohl vysvětlit povahu mise OSN v Kosovu," píše Kouchner.

Podle pondělní zprávy agentury Reuters Kouchner nevybíravými slovy reagoval na dotaz, co říká tomu, že ho někteří činitelé OSN obvinili, že nechává v Kosovu beztrestně působit extremisty a že zasahuje do záležitostí policie; mezi těmito kritiky z řad OSN Kouchner očividně rozpoznal Dienstbiera. Viditelně rozhněvaný Francouz prohlásil, že Dienstbier navštívil v březnu Kosovo jen na dva dny a nyní chce sdělovat zbytku světa pravdu; "to je nejen nečestné, to je ostudné". "Myslíte si, že jsem pro zabíjení? Myslíte si, že jsem věnoval svůj život, třicet let, boji za lidská práva a pan Dienstbier ... zná pravdu?" citovala šéfa UNMIK agentura Reuters.

Lord Russell-Johnston obhajoval v ČR budoucnost Rady Evropy

Předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy lord Russell-Johnston během pětidenní návštěvy České republiky obhajoval význam a budoucnost Rady Evropy (RE). Jak řekl na úterní tiskové konferenci, jeho rozhovory s českými politiky se týkaly perspektivy Rady Evropy v měnícím se světě a v měnícím se postavení jednotlivých institucí a postavení České republiky v Radě Evropy. "Role Rady Evropy zůstává i nadále velmi významná. Je to sice volnější organizace, která nesoustřeďuje politickou a hospodářskou moc, tak jak je tomu v Evropské unii, ale zároveň představuje odhodlání a závazek, zasazovat se o dodržování lidských práv, což je nakonec ten největší závazek v demokracii," uvedl Russell-Johnston. Pokládá za dobré, že všech 41 členských států RE se musí sklonit před autoritou Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a že občané těchto zemí mají možnost se na soud obracet.

Poslanec Payne zaslal prezidentu Havlovi návrh na umístění amerického radaru v ČR

Poslanec Občanské demokratické strany Jiří Payne zaslal prezidentovi Václavu Havlovi písemný návrh, aby Bezpečnostní rada státu projednala možnost nabídnout Spojeným státům umístění protiraketového radaru na území České republiky. Radar by byl součástí systému protiraketové obrany budované některými členy NATO. Payne soudí, že ČR i střední Evropa se ocitají přímo v centru rostoucího nebezpečí. "Mohou se stát cílem náhodného, neoprávněného nebo záměrného útoku balistickou raketou středního a dalekého doletu," píše Payne. Dodává, že těmito zbraněmi disponují země Blízkého východu, mezi nimi Írán a Irák, na jejichž území vysílá z České republiky Rádio Svobodná Evropa. "Jsem si jist, že bilaterální spolupráce s USA na protiraketové obraně může zajistit pro ČR nejvyšší možnou bezpečnost za nejvýhodnějších podmínek," soudí poslanec.

Systém protiraketové obrany oživily před časem Spojené státy. Národní protiraketová obrana - NMD (National Missile Defense) by měla zajišťovat obranu amerického území (případně území spojenců) před omezeným útokem balistickými střelami záměrně odpálených nepřátelskými státy. Dalším účelem je obrana proti náhodnému nebo neoprávněnému odstartování rakety libovolného původu. Obrana je zaměřená především proti jaderným hlavicím, částečně biologickým nebo chemickým náložím.

Ministerstvo obrany uzavřelo s představiteli průmyslu dohodu o informacích

Dohodu o vzájemné výměně informací mezi ministerstvem obrany a Asociací obranného průmyslu podepsali v úterý ministr obrany Vladimír Vetchý a prezident Asociace Jaroslav Valoušek. Podle Valouška si představitelé obranného průmyslu od této smlouvy slibují, že budou s předstihem informováni o potřebách armády a jejích plánech na nákup techniky, aby mohli včas zareagovat a přizpůsobit své výrobní programy. "Tuto smlouvu považuji za určitý politický milník, protože vláda poprvé od roku 1989 veřejně deklaruje svoji ochotu spolupracovat s obranným průmyslem České republiky," řekl Valoušek. Podle ministra Vetchého chce ministerstvo obrany českému obrannému průmyslu v rámci této dohody pomoci, aby pronikl na mezinárodní trhy.

Šedesátka mladých lidí uzavřela Studentské Fórum 2000

Na výhody a nebezpečí plynoucí z globalizace poukazují výsledky třídenních debat mladých lidí na Studentském Fóru 2000, které v úterý skončilo v Praze. Šedesátka studentů z různých koutů světa, rozlišných kultur a vyznání shrnula své názory na to, jak ovlivňuje globalizace hodnoty lidí z odlišného sociálního prostředí a zda se dá skrze vzdělání podpořit zájem mladých lidí o trvale udržitelný rozvoj. Nejpalčivějšími problémy životního prostředí jsou podle závěrů studentů znečištěná voda, půda a vzduch, životní styl jednotlivců a způsob osidlování měst. Stěžejními hodnotami, které si lidstvo musí v globalizovaném světě zachovat, jsou poznání, tolerance, respekt a odpovědnost, zaznělo na Studentském Fóru. Mladí lidé upozornili, že globalizace ničí kulturní tradice. Ve světě je podle studentů upřednostňována západní kultura na úkor místních tradic, na úrovni individua je patrný odklon od hlubších déletrvajících vztahů a neúcta k lokálním autoritám. Závěry studentů budou předneseny účastníkům podzimního Fóra 2000 na Pražském hradě.

Vláda a ČNB slíbily klientům IPB, že zajistí její stabilitu

Situace na pobočkách Investiční a Poštovní banky se v úterý mírně zklidnila poté, co vláda a centrální banka vydaly společné prohlášení, ve kterém uvedly, že pokud IPB nepomohou akcionáři, vláda a Česká národní banka (ČNB) zajistí její stabilitu. Toto prohlášení podpořili guvernér ČNB Josef Tošovský a premiér Miloš Zeman, který uvedl, že o současné situaci IPB bude na svém středečním zasedání jednat i vláda. Pobočky IPB vyplatily během pondělí v důsledku zvýšeného výběru vkladů klientům celkem 1,35 miliardy korun. Auditované výsledky za loňský rok, které podle některých médií ukáží na nedostatek rezerv na krytí ztrát, má IPB oznámit akcionářům 26. června, dva dny před konáním valné hromady.

Nespokojení restituenti demonstrovali před Úřadem vlády

Necelá stovka lidí protestovala v úterý před Úřadem vlády proti způsobu, jakým české soudy rozhodují o restitucích. Demonstranti, členové Svazu občanské sebeobrany (SOS), potom v podatelně Úřadu vlády nechali petici. V ní žádají kabinet, aby zřídil vyšetřovací komisi, která by "rázně zakročila proti nečinným a nepoctivým úředníkům, policistům a soudcům". O naplnění svých restitučních nároků už tak členové SOS usilují několik let. "Když se dostáváme před soudy, zejména ve věcech restitučních, neustále slyšíme: návrhy se zamítají," řekl předseda sdružení Antonín Dušek. Dodal, že stát je buď úplně neschopný nebo konfiskovaný majetek nevrací úmyslně a nechává jej bývalým komunistům. Sám Dušek si stěžuje, že v restituci dostal pole bez obytné usedlosti a nemá peníze na jeho udržování. "Chodím okolo domu, ve kterém sedí a bydlí komunistický prominent," postěžoval si Dušek.

Osud volební novely je kvůli části senátorů ČSSD nadále nejistý

Velmi nejisté šance vládního návrhu novely volební zákona na schválení v horní parlamentní komoře potvrdilo úterní jednání senátorských klubů. Novelu totiž podpoří jen všichni senátoři Občanské demokratické strany, zásadní výhrady k ní má nadále téměř třetina sociálně demokratických senátorů. Senátoři zbývajících stran volební novelu nepodpoří. ČTK to potvrdili představitelé jednotlivých klubů. ČSSD a ODS mají v Senátu 47 křesel a pro schválení novely je třeba souhlas alespoň 41 z 81 senátorů v případě, že všichni budou jejímu schvalování přítomni. "Počet těch, kteří se vyjadřovali proti, se blíží k tomu nebezpečnému číslu, při kterém by tento návrh zákona nemusel být schválen Senátem, tedy číslu sedm," řekl ČTK předseda senátního klubu ČSSD Zdeněk Vojíř. Současně zdůraznil, že úterní jednání klubu o volební novele bylo jen předběžné.

Chyby ve volebním zákoně vyžadují podle Jana Kasala další diskusi

Situace po přijetí volebního zákona v Poslanecké sněmovně byla jedním z hlavních témat diskuse na úterním jednání celostátního výboru Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové v Českých Budějovicích. Předseda lidovců Jan Kasal ČTK řekl, že po přijetí volebního zákona se ukazuje, že je v něm daleko více chyb, než se na první pohled zdálo. Sněmovnou přijatý volební zákon má podle něj chyby nejen z pohledu politického, ale i věcného. Senátory například velmi zneklidnila pasáž, podle níž se mezi prvním a druhým kolem senátních voleb jeden z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, může ze své vlastní vůle vzdát kandidatury; tím jsou zrušeny celé volby a začíná znovu první kolo, uvedl Kasal.

Vedení Unie svobody navrhlo zrušit organizaci v Brně a vyloučit pět členů

Návrhem na rozpuštění okresní organizaci Unie svobody v Brně a vyloučení pěti členů ze strany se předsednictvo unie v úterý rozhodlo řešit vyhrocenou situaci v jihomoravské metropoli, která se vyostřila po podezření z pochybného získávání nových členů. Definitivní slovo bude mít republikový výbor, který o osudu brněnské organizace rozhodne na svém mimořádném zasedání v Praze ve čtvrtek. Členové brněnské organizace se zrušením nesouhlasí, naopak pro jsou ostatní okresní organizace v Brněnském kraji. "Předsednictvo Unie svobody konstatuje, že jednání některých členů okresní organizace Brno-město výrazně poškodilo dobré jméno Unie svobody," řekl předseda unie Karel Kühnl. Zároveň se omluvil všem politickým partnerům za to, že brněnská unie není nadále schopna dostát svým koaličním závazkům na tamní radnici.

Sucho způsobilo škody za 7,1 miliardy korun

Celkové škody, které v České republice způsobilo na zemědělských plodinách nedávné sucho, vyčíslilo ministerstvo zemědělství k 10. červnu na 7,1 miliardy korun. Na úterní tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Zaorání plodin na 52.909 hektarech se podle odhadů ministerstva na celkové škodě podílelo 718 milióny, dalších 769 miliónů korun tvoří škody na 56.641 hektarech zemědělských plodin s více než 70procentním poškozením. Zbytek, 5,614 miliardy korun, představují snížené výnosy jarních plodin na 661.700 hektarech a ozimých plodin na 721.100 hektarech zemědělské půdy. Fencl uvedl, že výsledky svého šetření předloží ministerstvo zemědělství k meziresortnímu řízení spolu s návrhem kompenzací zemědělcům. Ke konkrétní sumě se však nechtěl vyjádřit.

Výzvu Stop vynucené víře odmítl velvyslanec Vatikánu převzít

Apoštolský nuncius Giovanni Coppa odmítl převzít otevřený dopis vyzývající k zastavení násilného šíření víry, který je určen papeži Janu Pavlu II. ČTK to řekl Josef Formánek, zástupce Sdružení pro záchranu přírodních národů, který se v úterý s Coppou setkal. Coppa přitom již dříve odmítl názor sdružení, že následkem misie katolické církve většina domorodých kmenů vymřela. "Řekl, že ji nepřevezme, protože je nesprávná, nelogická a nesmyslná," řekl Formánek, kterému prý Coppa přislíbil, že si výzvu Stop vynucené víře ještě jednou přečte. Podle Formánka odmítl Coppa také návrh, aby stanovisko katolické církve k problematice působení misionářů vyjádřil v jeho magazínu Koktejl.

Kolumbijský kazatel začal šířit křesťanství v Hradci Králové

Kolumbijský kazatel Carlos Jiménez začal v Hradci Králové šířit myšlenky křesťanství v rámci druhého pokračování akce Impresionante 2000. "Akci pořádáme zejména proto, abychom české společnosti znovu přiblížili současné křesťanství," řekl ČTK Jan Morávek z královéhradeckého Křesťanského společenství. Po úvodním shromáždění ve velkém sále královéhradeckého Adalbertina budou od středy následovat podobná setkání na dalších místech v Hradci Králové. Jejich součástí mají být i kulturní a zábavné programy pro děti nebo modlitby za nemocné. Obdobné setkání kazatelů s veřejností se uskutečnilo již loni na podzim v 76 českých městech. Tehdejší Impresionante vyvrcholilo shromážděním na Letenské pláni v Praze.

Václav Havel, který je týden po operaci, už chodí na procházky ven

Týden po operaci břišní kýly už lékaři povolili prezidentu Václavu Havlovi procházky po areálu střešovické nemocnice v Praze. Hospitalizován by měl být ještě asi do konce týdne, řekl v úterý ČTK Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Na první procházku se prezident vypravil v pondělí. Stejně jako v předchozích dnech je jeho uzdravování z operace bezproblémové. Stehů z asi třinácticentimetrové rány se ale prezident zbaví podle Kotíka až koncem týdne, třebaže to mělo být osmý až desátý den po operaci. Havlův organismus se, jak potvrzují i laboratorní testy, úspěšně vyrovnává s operační zátěží, při níž mu tým rakouských a českých lékařů odstranil břišní kýlu. Až na jednu výjimku druhého dne po operaci se jim podařilo zajistit, aby zotavování nezkomplikovaly Havlovy oslabené plíce.

Dagmar Havlová po třítýdenní nemoci poprvé objevila na veřejnosti

Manželka prezidenta Dagmar Havlová se po dlouhé době objevila opět na veřejnosti poté, co jí trápilo onemocnění lymeskou borreliózou. Zúčastnila se úterní tiskové konference nadace Dagmar a Václava Havlových Vize '97, kde předsedá správní radě, a navštívila výukovou hodinu o židovské svatbě v pražském Židovském muzeu. Havlová se chtěla dozvědět, jak se dá zajímavou formou přiblížit školákům jiná kultura, řekl ČTK mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl.

České děti jsou v matematice lepší než evropský průměr

Matematika jako povinný školní předmět rozvíjí analytické a logické myšlení a je tak podstatným faktorem konkurenceschopnosti celé země. Shodla se na tom Evropská komise, která vypracovala a zveřejnila materiál porovnávající kvalitu školního vzdělání v 26 evropských zemích. Čeští školáci ve studii dominují především v matematice a přírodních vědách. Kvalita systémů byla porovnávána na základě 16 kritérií, přičemž ne všechny země byly hodnoceny ve všech z nich. Údaje byly sbírány zhruba od poloviny 90. let. V matematických testech předložených žákům 7. a 8. tříd uspělo 66 procent Čechů, kteří převyšují evropský průměr v obou věkových skupinách. Ze zemí EU Čechy v matematice předstihují pouze žáci z belgických vlámských škol a skoro stejně jako Češi jsou na tom Rakušané. Celosvětově nad všemi dominují Japonci, mezi nejhorší matematiky se řadí Portugalci.

Francouzská vláda přidala na opravu synagog v Polné a Úštěku

Grant ve výši přibližně čtyř miliónů korun získal od francouzské vlády nadační fond Zecher, který se snaží o postupnou obnovu ohrožených židovských památek na území České republiky. Část grantu použije na dokončení rekonstrukce synagogy v Polné, která nechvalně proslula jako dějiště protižidovských demonstrací po vraždě Anežky Hrůzové. ČTK o získání finanční pomoci informoval místopředseda Federace Židovských obcí České republiky Jiří Daníček. V synagoze v Polné by mělo být na podzim zpřístupněno regionální muzeum se stálou výstavou dokumentující okolnosti vraždy, za kterou byl bez přímých důkazů obviněn židovský obyvatel Polné Leopold Hilsner. Expozice regionálního židovského muzea by měla vzniknout také v synagoze v Úštěku, na jejíž rekonstrukci použije fond druhou část grantu. Úštěcká synagoga je historicky i stavebně výjimečnou budovou z roku 1790. Jako jediná dochovalá je příkladem synagogy věžového typu v českých zemích.

Cenu likvidátorů památek získali pracovníci pražského magistrátu

Držitelkou anticeny Bestia triumphans, udělované "největšímu likvidátorovi kulturního dědictví v České republice, se stala vedoucí odboru památkové péče pražského magistrátu Jiřina Knížková. "Spolu s ní se stal laureátem ceny její zástupce architekt Jiří Musálek," informoval o výsledcích ankety její spoluorganizátor Martin Šerák. Symbolickou cihlu ze zničeného pražského nádraží Těšnov a diplom získali tito památkáři "za osobní odpovědnost za dlouhodobé poškozování pražských památek". Cenu pojmenovanou podle manifestu spisovatele Viléma Mrštíka proti asanaci Josefova a centra Prahy z konce minulého století letos uspořádala občanská sdružení zabývající se ochranou kulturních památek podruhé.

Laureátka anticeny Bestia triumphans Jiřina Knížková soudí, že akce je "skandalizováním práce, o níž obvykle není plná informovanost a opírá se o neúplnou dokumentaci". Výsledky ankety zpochybnil také ministr kultury Pavel Dostál. Ministr se ve vyjádření distancoval od svého podílu na likvidaci českobudějovického Červeného dvora, kterou porota zařadila na druhou příčku pomyslného žebříčku. Dostál figuruje na seznamu dvanácti lidí, kterým pořadatelé ankety kladou za vinu kompletní demolici historicky i architektonicky významného areálu.

Osudy slavných Čechů v Americe přináší kniha Miloslava Rechcígla

Více než stovku portrétů proslavených i méně známých Američanů českého původu, nebo Čechů, kteří v Americe prožili kus svého života, představuje českým čtenářům kniha Miloslava Rechcígla mladšího Postavy naší Ameriky. "Šlo mi o to, abych ukázal, že Češi se ve světě neztratí... Vím, že se Češi nesnášejí, že jeden druhému závidí, ale na druhé straně mají jednu vlastnost - jsou velcí individualisté," řekl novinářům Rechcígl. Právě jejich individualitu vidí jako hlavní důvod toho, proč dokázali v cizině vyniknout. Na druhé straně mnoho úspěchů vyvěrá i z jejich pracovitosti, realismu a pragmatičnosti, uvedl. Autogramiáda knihy, jejíž podtitul zní Poučné a zábavné čtení ze života zahraničních Čechů, se koná v pražském knihkupectví Fišer tuto středu.

Animovaný snímek Pavla Koutského Média byl oceněn v Annecy

Zřejmě nejúspěšnějším českým animovaným filmem poslední dekády je pětiminutový snímek Média režiséra Pavla Koutského, který byl v těchto dnech oceněn na mezinárodním festivalu animovaných filmů ve francouzském městě Annecy. Miroslava Humplíková z Krátkého filmu Praha ČTK řekla, že získal prestižní cenu mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI). "Studio Bratři v triku obesílá tento snímek letos už na osmnáct světových festivalů animace. Po úspěchu na únorovém Berlinale, kde Média získala Stříbrného medvěda, byla nedávno přijata do soutěže v Hirošimě," uvedla Humplíková.

Ze sportu:

Minimálně dvě trofeje, ale pravděpodobně více ocenění, si odnesou čeští hokejisté Jaromír Jágra a Roman Turek z letošního udělování cen v zámořské NHL, které se uskuteční ve čtvrtek v Torontu. Kapitán Pittsburghu Jágr převezme potřetí v řadě a v kariéře už počtvrté cenu Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče základní části, Turek ze St. Louisu zase obhájil William M. Jennings Trophy určenou brankáři s nejnižším počtem obdržených branek v základní části soutěže. Reálnou šanci na úspěch ale mají oba čeští hokejisté při udělování dalších tří prestižních cen.

Hokejista Jan Čaloun se stal dalším českým útočníkem, který bude oblékat dres týmu Columbus Blue Jackets, jenž od nové sezóny rozšíří počet účastníků zámořské soutěže NHL. Olympijský vítěz z Nagana a loňský mistr světa z Norska bude v Columbusu působit spolu s bývalým útočníkem pražské Sparty Davidem Výborným, který podepsal s klubem smlouvu před týdnem.

Pětadvacetiletý český hokejista Tomáš Vlasák podepsal v pondělí smlouvu s týmem NHL Los Angeles Kings, který ho před sedmi lety draftoval. Křídelní útočník hrál letos finskou ligu za Hämeenlinnu a skončil čtvrtý v kanadském bodování. V Los Angeles podepsal kontrakt na jeden rok se stejně dlouhou opcí.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.