Zprávy středa, 14. ledna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel deklaroval připravenost rozpustit sněmovnu a vypsat volby

Prezident republiky Václav Havel deklaroval svou připravenost rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vypsat nové parlamentní volby. Václav Havel uvedl, že tak učiní v případě, bude-li znovu zvolen prezidentem a budou-li splněny všechny ústavní podmínky. Po své úterní schůzce s vedením obou parlamentních komor dodal, že tento svůj závazek nebude činit v písemné podobě.

Prezident Václav Havel by si v nadcházejících prezidentských volbách přál silnější protikandidáty, než je komunistický uchazeč o úřad hlavy státu Stanislav Fischer. Právě Václav Havel je horkým favoritem prezidentských voleb, které se budou konat 20. ledna na historicky první společné schůzi obou parlamentních komor. Proti němu by kromě Stanislava Fischera měl stát i kandidát republikánů, jehož jméno chce však SPR-RSČ oznámit až těsně před volbou. S největší pravděpodobností však půjde o předsedu strany Miroslava Sládka, jak v úterý v Českém rozhlase připustila republikánská poslankyně Radomíra Nývltová. Václavu Havlovi vyjádřili svou podporu předseda sněmovny Miloš Zeman i šéf Senátu Petr Pithart. Oba shodně vyjádřili naději, že zůstane prezidentem i v příštím pětiletém funkčním období.

Ze sněmovního klubu ODS odešlo rovných 30 poslanců

Poslanecký klub Občanské demokratické strany se v úterý rozštěpil. Opustilo ho 3O poslanců z jeho 69 členů. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jiřího Honajzera se k nim pravděpodobně připojí ještě dalších pět až šest poslanců hlásících se k názorové platformě. Nový poslanecký klub vznikne až po víkendovém setkání členů platformy v Litomyšli, které by mělo rozhodnout o založení nové politické strany.

Poslanecký klub ODS si svého nového předsedu a další členy vedení definitivně zvolí až příští týden na své další schůzi. Prozatímním předsedou klubu byl v úterý zvolen Vlastimil Tlustý, místopředsedy se až do nových voleb stali Jan Klas a Miroslav Tyl.

Odchod platformy přispěje podle Václava Klause k projasnění situace

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus považuje úterní odchod poslanců hlásících se k platformě ODS ze sněmovního klubu strany za krok vedoucí k "projasnění" politické situace. Zdůraznil však, že tyto poslance nepovažuje za nepřátele.

Strana vzniklá z platformy ODS se má jmenovat Unie svobody

Nová politická strana, která by měla vzniknout z názorové platformy v Občanské demokratické straně, se bude jmenovat Unie svobody. Oznámil to v úterý čelný představitel platformy poslanec Jan Ruml. Na přípravě vzniku nové strany už členové platformy pracují.

Platforma nemá v pražské ODS podle Jana Koukala skoro žádné stoupence

Názorová platforma, která se chce zanedlouho přeměnit v samostatnou politickou stranu, nemá v pražské ODS téměř žádné stoupence. Řekl to v úterý předseda pražské organizace ODS a primátor Jan Koukal. Poslanec Jiří Payne dodal, že rovněž mezi pražskými poslanci se k platformě hlásí jedinci a jmenoval přitom Hanu Marvanovou, která se vzdala na pondělním regionálním sněmu pražské ODS všech funkcí. Podle Jana Koukala se Praha jednoznačně staví na stranu ODS.

Josef Lux věří, že se Unie svobody viditelně zapojí do jednání

Podle předsedy lidové strany Josefa Luxe je chyba, že názorová platforma v ODS učinila rozhodný krok k osamostatnění tak pozdě. Věří však, že se nová politická strana Unie svobody, která má vzniknout z této platformy, stane viditelným subjektem v politických dohodách a jednáních. Josef Lux naznačil, že KDU-ČSL bude s novou pravicovou stranou spolupracovat.

Poslanecká sněmovna začala svou první letošní schůzi

Poslanecká sněmovna zahájila v úterý svou první letošní schůzi. Poslanci podpořili senátní verzi zákona o bankách, která umožní odškodnit klienty zkrachovalé České banky z prostředků Fondu pojištění vkladů. Celková suma potřebných financí na odškodnění se přitom podle odborníků pohybuje v řádu 450 miliónů korun. Sněmovna také schválila Komisi pro cenné papíry v senátním provedení. Poslanci se dále neztotožnili s výhradami prezidenta Václava Havla k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění a schválili ji v původní verzi. Podle novely bude moci vláda rozhodovat v určitých situacích o hodnotě zdravotního bodu a výši úhrad zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění.

Návrhy ústavních zákonů na zkrácení funkčního období nynější Poslanecké sněmovně, které by následně umožnily konání předčasných parlamentních voleb, zůstávají ve hře. Separátně je předložili sociální demokraté a komunisté. Sněmovna naopak nepodpořila návrh Občanské demokratické aliance na jejich zamítnutí a přikázala je k posouzení svému ústavně-právnímu výboru. Navíc rozhodla o tom, že mezi úterním prvním a následujícím druhým parlamentním čtením obou návrhů zákonů zkrátí lhůtu vymezenou pro jejich projednání ze 60 na 40 dnů.

Úvod jednání poznamenaly protesty republikánských poslanců proti nepřítomnosti jejich předsedy Miroslava Sládka. Ten je totiž vazebně stíhán v souvislosti s trestným činem podněcování k rasové nesnášenlivosti. Podle odpovědi předsedy obvodního soudu pro Prahu 1 Lubomíra Lajčíka, kterou v úterý zaslal Sládkovu obhájci Jiřímu Lajčíkovi, nebude Miroslav Sládek moci opustit pankráckou vazební věznici, aby se mohl zúčastnit schůze Poslanecké sněmovny. Vysvětlil v ní, že nespadá do jeho pravomoci zasáhnout do režimu vazby. O propuštění obviněného během soudního jednání z vazby může rozhodnout pouze soudce, kterému byl případ přidělen. Sládkův obhájce ale údajně svoji žádost adresoval předsedovi soudu a nikoli soudkyni, které rozhodování v případu Miroslava Sládka přísluší.

KDU-ČSL vítá rozhodnutí vlády, ale stále je pro změnu Ústavy

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová vítá pondělní rozhodnutí vlády spojit hlasování o důvěře kabinetu se zákonem o prodeji státní půdy. Oznámil to v úterý předseda strany Josef Lux po společném jednání celostátního výboru, klubu poslanců a klubu senátorů KDU-ČSL. Lidovečtí poslanci přesto podpořili v prvním čtení návrh ústavního zákona sociálních demokratů, který by měl vést ke zkrácení funkčního období nynější sněmovny.

Politický klub se ustavuje jako politická strana

Občanské sdružení Politický klub, u jehož zrodu stál nezařazený poslanec Jozef Wagner, se v dokumentu, který v úterý obdržela ČTK, prohlásilo novou politickou stranou. Do ustavujícího kongresu přijalo název Politický klub - Strana demokratického středu. Ustavující prohlášení podepsali jménem přípravného výboru Jozef Wagner a Martin Palouš. Strana chce být "středovou alternativou" dvěma krajnostem politické scény - pravicovým stranám, jejichž politika "selhala", a levici, představované sociální demokracií, která východisko z nynější krize rovněž neposkytuje.

Agentura D&B snížila rating ČR o jeden stupeň na úroveň Polska

Ratingová agentura Dun & Bradstreet snížila v úterý hodnocení investičního rizika České republiky o jeden stupeň na DB3b. Jako hlavní důvod uvedla politickou nestabilitu v zemi. Naše země tak klesá v očích agentury o jednu příčku za Slovinsko a získává stejnou známku jako Polsko.

Koruna v úterý posílila na 19,57 Kč/DEM a 35,54 Kč/USD

Česká měna v úterý odpoledne výrazně posílila na 19 korun 57 haléřů za marku a 35 korun 54 haléřů za dolar. Podle dealera Československé obchodní banky Jana Doška investoři nakupovali koruny, aby zabránili ztrátám z jejich spekulativních devizových pozic. Snížení hodnocení investičního rizika České republiky ratingovou agenturou Dun & Bradstreet o jeden stupeň nemělo překvapivě na kurs koruny žádný vliv. Během zveřejnění této zprávy se koruny podle Jana Doška pořád nakupovaly. Dealer připustil, že na zpevnění kursu mohlo mít dílčí vliv i schválení zákona o Komisi pro cenné papíry Poslaneckou sněmovnou.

Ministr školství Jan Sokol jmenoval do funkce dva náměstky

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Jan Sokol v úterý jmenoval do funkce dva náměstky. Prvním se stal bývalý ředitel ekonomicko -správního odboru ministerstva Vladimír Roskovec (nestraník) a funkcí náměstka pro základní, střední a vyšší odborné vzdělávání byl pověřen bývalý zaměstnanec nadace Open Society Fund Praha Petr Roupec (nestraník). Podle Dagmar Němečkové z tiskového odboru ministerstva školství náměstkem pro vědu a vysoké školství zůstává nadále Jan Hálek. Doplnila, že ministr Sokol dále jmenoval Vladimíra Krejčího vrchním ředitelem svého kabinetu.

Jednání ministryně s pojišťovnami pokračuje o víkendu

Ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová přijala v úterý zástupce zdravotních pojišťoven. Schůzka však byla z časových důvodů přerušena a bude pokračovat opět v pátek nebo v sobotu. Ústřední ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Němec hodnotí první setkání s novou ministryní pouze jako informativní. Hovořilo se podle něj o výběrových řízeních, ve kterých nemocnice prokazují právo na smlouvu se zdravotní pojišťovnou, a letmo se mluvilo i o finanční situaci v resortu v letošním roce.

Vláda projedná programové prohlášení asi se závazkem o volbách

Vláda dnes projedná programové prohlášení, s nímž se bude koncem ledna ucházet o vyslovení důvěry Poslanecké sněmovny. Podle neoficiálních zpráv může prohlášení zahrnovat i závazek, že vláda uvede do chodu mechanismus, kterým budou vyvolány předčasné volby 19. června. Kabinet se má také zabývat jednacím řádem a přehledem zákonů zaslaných vládou do parlamentu, ale jím dosud neschválených.

Ministr zemědělství Josef Lux hodlá na dnešním jednání vlády znovu předložit návrh na zavedení kvóty na dovoz jablek do České republiky. Zpravodaji ČTK to v úterý řekla tisková mluvčí ministerstva zemědělství Marcela Dvořáková. Rovněž potvrdila, že už došlo k předběžné dohodě mezi ministrem financí Ivanem Pilipem, ministrem obchodu a průmyslu Karlem Khnlem a ministrem zemědělství o zavedení této kvóty.

Armádní špičky zhodnotí vojenský výcvik v loňském roce

Hodnocením vojenského výcviku v loňském roce se bude dnes zabývat shromáždění čelných představitelů české armády na ministerstvu obrany. Jednotlivé oblasti výcviku zhodnotí náčelník generálního štábu Jiří Nekvasil. V úterý o tom informovala tisková služba ministerstva obrany. Úvodní části shromáždění se zúčastní také nový ministr obrany Michal Lobkowicz, který podle svého mluvčího Milana Řepky přednese krátký projev. Armáda dnes bude také oceňovat vojáky, kteří působili v mírových misích.

Ministr Khnl bude jednat s italským ministrem Fantozzim

Příprava České republiky na jednání o vstupu do Evropské unie bude významným bodem dnešních rozhovorů ministra průmyslu a obchodu Karla Khnla s italským ministrem zahraničního obchodu Augustem Fantozzim. V úterý to sdělil mluvčí ministerstva Daniel Častvaj. Podle něj mají oba ministři rovněž podepsat společný dokument - Zápis z přípravného zasedání Česko-italské skupiny pro podporu obchodu a průmyslovou a hospodářskou spolupráci. Vymění si informace o ekonomické situaci a perspektivách vzájemných vztahů a zhodnotí dosavadní vývoj. Daniel Častvaj dále uvedl, že italský ministr se v následujících dnech zúčastní pražského jednání "Mnsterské" konference zemí G7 (USA, Kanada, Japonsko, Německo, Británie, Francie a Itálie) a střední a východní Evropy.

Předseda Senátu vyznamenal hasiče zasahující při povodních

Medaile Za odvahu a statečnost předal v úterý předseda Senátu Petr Pithart 36-ti hasičům, kteří zasahovali při loňských katastrofálních záplavách na Moravě a ve východních Čechách. Petr Pithart dále vyznamenal jedenáct hasičů, kteří loni při zásazích po celé České republice zachránili lidské životy.

Zraněný voják se probral z bezvědomí, z Bosny přiletí ve čtvrtek

Z bezvědomí se v úterý probral další z vojáků, který byl spolu s dalšími dvaceti vojáky zraněn při havárii vojenského vrtulníku v Bosanské Krupě v severozápadní Bosně. Zraněný, který je nyní v péči nemocnice SFOR v chorvatském Záhřebu, by měl být podle informací ministerstva obrany dopraven do České republiky ve čtvrtek dopoledne. Dalších šest zraněných vojáků je v péči Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. V nemocničních zařízeních v Bosně zůstávají tři čeští příslušníci SFOR a další dva leží v české polní nemocnici v chorvatské Klise ve východní Slavonii.

Občané se vyslovili proti privatizaci bank

Postoj občanů k privatizaci největších českých bank je převážně záporný. Zjistila to agentura Factum při průzkumu důvěry k českým bankám, když na přelomu listopadu a prosince loňského roku zjišťovala názory lidí na privatizaci našich největších bankovních domů. Největší část dotázaných občanů, takřka polovina, byla "zásadně" proti privatizaci státního podílu ve velkých bankách, neboť podle nich půjde o výprodej zbytků národního majetku či budou z takto získaných prostředků "zalátány" díry státního rozpočtu. Povede to k vytunelování bank, jejich přivedení ke krachu či bude státní podíl prodán pod cenou, vyplynulo dále z postojů občanů, kteří nesouhlasili s privatizací. Mezi dotázanými, kteří se vyslovili pro privatizaci převládal názor, že by měly být banky prodány tuzemskému zájemci.

Khnův dětský sbor bude na Internetu v přímém přenosu z USA

Po celosvětové počítačové síti Internet bude ve čtvrtek 15.ledna od 02:30 středoevropského času přenášen koncert pražského Khnova dětského sboru zpívajícího v té chvíli v Pond du Lac ve Wisconsinu v USA. Přenos bude podle vedení sboru k nalezení na internetovské adrese http://www.kfiz.com. Khnův dětský sbor, který v pondělí odcestoval na dvoutýdenní turné po USA, se tak stane prvním českým uměleckým tělesem, jehož koncert bude Internetem posílán ze zámoří do celého světa. Pod uměleckým vedením Jiřího Chvály a za klavírního doprovodu Boženy Kronychové uvede těleso na patnácti koncertech před publikem ve státech Illinois, Wisconsin a Minnesota výběr ze sborové tvorby od renesance po současnost. V Pond du Lac například zazní také ukázky z Missy brevis mladého českého skladatele Miloše Boka.

Pražský komorní orchestr odehraje v Severní Americe 32 koncertů

Pražský komorní orchestr odcestoval v úterý na šestitýdenní turné do Kanady a USA. Těleso čeká během čtyřiceti dnů náročná série dvaatřiceti koncertů, téměř každý den na jiném místě od Toronta přes Appleton, St.Louis a Santa Fe po San Francisco, od severu po jihozápad. Na programech koncertů je hudba vídeňských klasiků - Mozartova a Beethovenova, ale i Mendelssohnova, Stravinského a Šostakovičova.

Zemřela herečka Vlasta Fialová

V úterý, týden před svými sedmdesátými narozeninami, zemřela česká herečka Vlasta Fialová, členka činohry Národního divadla v Brně. Oznámil to manažer činohry Arnošt Janěk. Z více než 200 rolí patří k nezapomenutelným mimo jiné její Gruša v Brechtově Kavkazském křídovém kruhu, šansoniérka v Kunderově Totálním kuropění, titulní role v Brechtově Matce Kuráži a babička v Casonově hře Stromy umírají vstoje. Filmových rolí vytvořila Vlasta Fialová přes 20. S mimořádným ohlasem se setkal už její filmový debut v titulní roli filmu režiséra Vladimíra Čecha Divá Bára.

Ze sportu:

Výsledky 38. kola extraligy ledního hokeje: Vsetín - Zlín 3:0, Třinec - Plzeň 7:4, Vítkovice - České Budějovice 4:2, Jihlava - Karlovy Vary 4:2, Kladno - Slavia Praha 2:1, Pardubice - Opava 4:3 a Sparta Praha - Litvínov 6:2. V čele tabulky jsou Vítkovice s 52 body, před Třincem, který má o bod méně. Třetí Vsetín nasbíral 49 bodů. Předposlední Karlovy Vary mají na svém kontě 20 bodů a tabulku uzavírající Opava o dva body méně.

Český sdruženář Milan Kučera obsadil čtvrté místo v závodě Světového poháru v rakouském Ramsau a v celkovém pořadí Světového poháru se posunul už na devátou příčku.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, četné mlhy, ojediněle mrholení nebo mrznoucí mrholení. Teploty se pohybují mezi 1 až 5 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.