Zprávy středa, 15. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Dnes ustavující schůze Poslanecké sněmovny

Dnes zahajovaná ustavující schůze Poslanecké sněmovny bude pravděpodobně přerušena a že bude pokračovat až v pátek, kdy by se měly konat volby šéfa sněmovny a jeho zástupců. Smlouva uzavřená minulý týden mezi ČSSD a ODS zaručuje vedoucí funkci ve sněmovně Občanské demokratické straně. Očekává se, že jejím hlavním kandidátem bude její předseda a bývalý premiér Václav Klaus. Obsazení funkcí místopředsedy sněmovny není zatím zcela jasné, neboť poslanecké kluby se dosud neshodly ani na jejich počtu. Ten se v klubových představách pohybuje v rozmezí od tří do pěti. Mezi kandidáty na tuto funkci se v parlamentních kuloárech objevila jména místopředsedy ODS Ivana Langra, poslanců ČSSD Stanislava Grosse a Petry Buzkové, předsedy a místopředsedy KDU-ČSL Josefa Luxe a Jana Kasala a šéfa poslanců KSČM Vojtěcha Filipa. Unie svobody navrhuje dosavadního ministra financí Ivana Pilipa.

Poslanci mají osvědčení o zvolení

Poslanci, kteří po červnových volbách zasedli ve sněmovně, v úterý od předsedy a zapisovatele Ústřední volební komise Jiřího Kratochvíla a Václava Henycha převzali osvědčení o svém zvolení. Henych v této souvislosti ČTK řekl, že Nejvyšší soud zamítl všechny volební stížnosti a Ústřední volební komise tak mohla předat osvědčení všem zvoleným poslancům. Z 200 poslanců se k jeho převzetí nedostavili pouze tři. Ti si svá osvědčení mohou vyzvednout v organizačním odboru sněmovny. I kdyby tak ale neučinili ani do dneška, mohou, stejně jako ostatní zákonodárci, složit v úvodu ustavující schůze dolní komory parlamentu poslanecký slib. Poslanec a bývalý člen ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda ČTK potvrdil, že mandát poslance vzniká zvolením a ke složení slibu osvědčení nepotřebuje.

Lékaři nepředpokládají, že by se Havlova operace posunula

Prezidentovi lékaři zatím neuvažují o tom, že by o nějaký den posunuli jeho operaci, pokud by do ní Václav Havel nestihl prověřit bezúhonnost navrhovaných členů vládního kabinetu a jmenovat je ministry. Šéf lékařského konzilia Miroslav Čerbák v úterý ČTK potvrdil, že Havel nastoupí do nemocnice 23. července a zhruba za pět dní by měl být operován. Prezident chce ještě před operací tlustého střeva jmenovat premiérem předsedu ČSSD Miloše Zemana a také ostatní členy vlády sociální demokracie. Havlově operaci se přizpůsobila sociální demokracie, která jednání svého ústředního výkonného výboru, jenž má definitivně schválit ministerské kandidáty, v zájmu urychlení vzniku nového kabinetu přesunula z 25. na 18. července.

Cílem ČR je vstoupit do EU koncem roku 2002

Cílem vstupu České republiky a dalších pěti kandidátských zemí do Evropské unie je konec roku 2002. Shodli se na tom v pondělí hlavní vyjednávači těchto zemí na schůzce ve slovinské Lublani, kde Českou republiku zastupoval náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. Toto datum také při jednáních slouží jako referenční datum, ke kterému se váží požadavky na přechodná období. Hlavní vyjednávači potvrdili, že jejich země jsou připraveny předložit poziční dokumenty (zpracované zprávy, které umožní Evropské komisi zahájit jednání o konkrétních věcných oblastech) mezi 1. a 15. zářím 1998 tak, aby Unie mohla rozhodnout o zahájení jednání ještě za nynějšího rakouského předsednictví.

Předseda Senátu ve Slovinsku

Na dvoudenní návštěvu Slovinska přicestoval do Lublaně předseda českého Senátu Petr Pithart v čele šestičlenné senátní delegace. Oficiální program návštěvy začne dnes, kdy se Petr Pithart sejde s nejvyššími představiteli země. Rozhovory zahájí senátoři u prezidenta Milana Kučana, poté se setkají s ministrem pro evropské záležitosti Igorem Bavčarem. Jde patrně o jednu z posledních zahraničních cest Pitharta ve funkci šéfa horní parlamentní komory, neboť podle dohody mezi ČSSD a ODS by tento post měl po listopadových volbách připadnout ODS.

Generál Jackson spokojen s úrovní chrudimského praporu

Spokojenost s úrovní vojáků ze 43.výsadkového mechanizovaného praporu 4. brigády rychlého nasazení v Chrudimi vyjádřil při úterní návštěvě velitel sboru rychlé reakce spojeneckých sil v Evropě Michael Jackson. Právě chrudimský prapor má být v roce 2001 vyčleněn pro síly rychlé reakce v rámci NATO. Generál Jackson se v Chrudimi zajímal především o taktickou přípravu vojáků, protože s technickým vybavením praporu se seznámil už v době, kdy působil půl roku v Bosně jako velitel mnohonárodní britské divize, pod níž český kontingent spadá, řekl ČTK velitel chrudimského praporu Aleš Vodehnal.

Jacksonova návštěva u elitní chrudimské jednotky byla součástí jeho dvoudenního pobytu v České republice, který byl věnován postupnému začleňování českých sil rychlé reakce do NATO. Koncepční dokumenty armády počítají s tím, že chrudimský výsadkový mechanizovaný prapor bude pro tyto síly vyčleněn v roce 2001 a o dva roky později 4.brigáda rychlého nasazení v Havlíčkově Brodě, kam prapor spadá.

Ruští inspektoři navštívili vojenské letiště

Devítičlenný ruský inspekční tým v úterý na základě Smlouvy o konvenčních a ozbrojených silách v Evropě navštívil 32. základnu taktického letectva v Náměšti nad Oslavou. Úkolem týmu bylo prověřit vojenské údaje, které ČR poskytuje všem signatářským státům. "Ruští důstojníci ověřovali počty bojových letounů, které byly ČR deklarovány jako přítomné na této základně," uvedl pro ČTK vedoucí doprovodného týmu Úřadu pro kontrolu odzbrojení ministerstva obrany Gabriel Kovácz. "K 1.lednu 1998 je zde dislokováno celkem 52 letounů, a to nadzvukových bombardérů Su-22 M4 a proudových bitevníků Su-25 K," dodal. Limit pro ČR je 230 všech bojových letounů. Ten však není naplněn a ČR má ve výzbroji 115 letounů.

Dvořák po odchodu z ODS na další politickou dráhu nemyslí

Bývalý místopředseda Občanské demokratické strany Bohdan Dvořák rozhodně nepomýšlí na další politickou kariéru poté, co v pondělí ukončil své členství v ODS a poslal jejímu předsedovi Václavu Klausovi ostrý nesouhlasný dopis. Dvořák to řekl ČTK s tím, že k odchodu ho vedla zejména takzvaná opoziční smlouva mezi Občanskou demokratickou stranou a Českou stranou sociálně demokratickou."Zůstal jsem členem ODS i v době, kdy jsme se zásadně neshodli v otázce objasnění sporných faktů kolem financování ODS s pevnou vírou, že po volbách přijde čas na naplnění konkrétních usnesení poděbradského kongresu ODS. Ve straně, která je schopna téměř jednomyslně nadřadit Vaše osobní antipatie nad zájem vlastní i nad zájem státu, však dál zůstat nemohu," uvádí Dvořák v dopise Václavu Klausovi.

Představitele ODS nepřekvapilo rozhodnutí Bohdana Dvořáka ukončit své členství v ODS a spíše je vítají. Soudí totiž, jak řekli ČTK, že Dvořák jen legalizoval několik měsíců trvající stav, kdy vlastně ani v ODS nebyl. "Už v lednu jsem měla pocit, že pana Dvořáka si u nás zapomněl pan Ruml a že by bylo dobré, aby si ho brzy vyzvedl. Takže teď jsem ráda, že se tak stalo a že nás opustil," řekla ČTK místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. Dodala, že Dvořák opoziční smlouvu mezi ČSSD a ODS hodnotí chybně, emotivně a ze svých pozic.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý je zklamán rozhodnutím Bohdana Dvořáka opustit ODS. "Jsem zklamán z toho, že on je zklamán, a jsem zklamán z toho, že odchází," řekl Tlustý novinářům po zasedání klubu strany.

Podle Petry Buzkové se o obvinění prezidenta mluvilo jen v žertu

O obvinění prezidenta Václava Havla z vlastizrady se podle místopředsedkyně sociálních demokratů Petry Buzkové mluvilo na povolebním jednání mezi ODS a ČSSD, ale jen v žertu. "Rozhodně to tam nepadlo jako vážně míněný návrh," řekla v úterý televizi Nova Petra Buzková. Uvedla dále, že je na návrhy tohoto typu obzvlášť citlivá. "Kdybych měla pocit, že se jednalo o byť jen trochu vážně míněný návrh, tak bych to určitě zaregistrovala," dodala v rozhovoru Petra Buzková. Prezident Havel v neděli prohlásil, že se mu z druhé ruky doneslo, že z ODS se ozývají hlasy, podle kterých má být odvolán.

Nejlépe hodnoceným politikem je Stanislav Gross

Špičky sociální demokracie obsadily přední místa žebříčku nejlépe hodnocených osobností české politické scény. Nejlépe ze všech dopadl podle průzkumu agentury Sofres-Factum předseda poslaneckého klubu Stanislav Gross. Hned za ním skončila místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková a po březnovém propadu se mezi politiky, které lidé vnímají jako prospěšné, vrátil i šéf Lidového domu Miloš Zeman. Stabilně se mezi pozitivně hodnocenými osobnostmi objevuje ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová, premiér Josef Tošovský či prezident Václav Havel. Mezi nejvíce škodící patří podle lidí už tradičně místopředseda ODS Miroslav Macek a šéf republikánů Miroslav Sládek. Po červnových volbách se k nim přidal i předseda Důchodců za životní jistoty Eduard Kremlička.

Fond budoucnosti uspokojí další české oběti nacismu částečně

Česko-německý Fond budoucnosti uspokojí další české oběti nacismu letos jen částečně, protože peníze vyhrazené pro letošek na tento účel nedostačují pro všechny. ČTK to řekl ředitel sekretariátu Fondu budoucnosti Tomáš Kafka. Fond věnoval letos 6085 českým obětem nacismu 224 miliónů korun, avšak od poslední výplaty se přihlásilo dodatečně dalších asi 1200 lidí, kteří neobdrží již celou částku, ale podle neoficiálních informací jen asi 70 procent. Zbytek jim bude doplacen patrně v příštím roce. Vyplácení humanitární pomoci českým obětem nacismu je jednou z položek, kterou Fond budoucnosti financuje. Rozpočet pro humanitární pomoc obětem nacismu byl sestavován na základě údajů o počtu obětí, které poskytly Český svaz bojovníků za svobodu a Federace židovských obcí.

Češi sledují srazy sudetských Němců v Norimberku málo

Češi sledují pravidelné srazy sudetských Němců v Norimberku jen málo nebo zběžně, ale přesto se většina z nich domnívá, že Sudetoněmecké dny škodí česko-německým vztahům. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, které uskutečnila agentura Sofres-Factum. Průzkum se uskutečnil od 5. do 12. června krátce po konání Sudetoněmeckých dnů v Norimberku. Cílem průzkumu bylo zjistit názor občanů ČR na činnost sudetoněmeckých krajanských sdružení. Podle průzkumu 51,6 procenta občanů vůbec průběh Sudetoněmeckých dnů nesledovalo, 39,4 procenta je sledovalo jen zběžně a jen devět procent obyvatel je sledovalo pozorně.

Odbory jsou připraveny jednat s novou vládou o zvýšení mezd

Odborové svazy sdružující zaměstnance rozpočtových a příspěvkových organizací počkají na jmenování nové vlády a budou usilovat o to, aby s nimi jednala o zvýšení tarifních mezd, které by se podle odborářů mělo uskutečnit ještě letos. Shodli se na tom v úterý členové krizového štábu. ČTK to po zasedání štábu řekla mluvčí svazů Alena Vondrová. O postupu odborů bude krizový štáb opět jednat v úterý 21. července.

Odbory vyhlásily na 8. června hodinovou výstražnou stávku na podporu požadavku na dvacetiprocentní zvýšení mzdových tarifů. Když se jim nepodařilo přesvědčit Tošovského vládu, aby o jejich požadavku jednala, začaly připravovat další akce, ale volby a následná jednání o sestavení nové vlády oddálily jejich vyhlášení.

ČNB intervenovala

Koruna v úterý v poledne po ohlášení intervencí České národní banky oslabila až na 17,94 za marku, přitom ráno se obchodovala za 17,60. Uvedl to na dotaz ČTK Petr Korous z Českolovenské obchodní banky. "Je docela pravděpodobné, že koruna bude ještě dále oslabovat," uvedl analytik. Česká národní banka v úterý před polednem oznámila, že s ohledem na poslední vývoj kursu koruny zahájí devizové intervence. Člen bankovní rady ČNB Miroslav Hrnčíř na přímý dotaz nevyloučil možnost rozhodnutí o změně v měnové politice centrální banky. V následujících dnech se zájem investorů upře na snížení úrokových sazeb. "Samotné snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů nezabrání tomu, aby koruna znovu samovolně neposílila, jakmile bezprostřední intervenční prostředí odezní," řekl v reakci na ohlášená opatření ČNB Korous. Kurs koruny bude i navíc nadále ovlivňován globální situací na východoevropských trzích, dodal.

Úmysl České národní banky, která chtěla úterními intervencemi zvrátit trend silné koruny, vyšel podle dealerů nazmar. Zahraniční investoři nadále nakupují české koruny a zvrátili tak kurs ze 17,94 Kč/DEM těsně po intervenci na 17,83 Kč/DEM. Výši polední intervence centrální banky odhadují dealeři shodně na 500 miliónů německých marek. "Kurs koruny po intervencích nelze považovat za zvrat trendu silné domácí měny, jak si ČNB slibovala. Spíše se ukázala síla zahraničních investorů, že jsou schopni centrální banku přetlačit," komentoval dealer Komerční banky Jan Strupek.

Česko-slovenské vyrovnání

Slovenský ministr financí Miroslav Maxon připouští možnost, že se SR dohodne na mimosoudním vyrovnání ohledně pohledávky Československé obchodní banky (ČSOB) vůči Slovenské inkasní (SI). "O této možnosti se již uskutečnila určité jednání," řekl ČTK bez dalšího upřesnění Maxon. Podle dřívějšího vyjádření považuje ministerstvo financí z celkové pohledávky ČSOB vůči SI ve výši 15,5 miliardy Sk za reálných jen 40 procent. V současnosti probíhá spor mezi ČSOB a Slovenskou republikou před Mezinárodním střediskem pro řešení sporů z investic ve Washingtonu. Rozhodnutí mezinárodního soudu se neočekává dříve než v příštím roce. Kořeny sporu leží v roce 1995, kdy SI přestala splácet úvěr, který jí ČSOB poskytla na odkup špatných úvěrů z let komunismu. Slovenská inkasní přitom v uplynulých týdnech podala sama na sebe návrh na vyhlášení konkursu.

Happening Bourání Temelína ukončil tábor Hnutí Duha

Happening Bourání Temelína, při němž v úterý před hlavní branou jihočeské jaderné elektrárny Temelín asi pětadvacet ekologických aktivistů symbolicky zbouralo a odvezlo model elektrárny včetně její administrativní budovy, ukončil již šestý Tábora u Temelína, pořádaný Hnutím Duha. "Chtěli jsme tak znovu zdůraznit, že stavbu Temelína, v níž se bez jakéhokoli efektu utápějí desítky miliard korun, by bylo lepší ukončit. To by ušetřilo 40 miliard korun potřebných na její dokončení a dalších asi 140 miliard, nutných k likvidaci zamořené elektrárny a radioaktivních odpadů po ukončení provozu," řekl ČTK vedoucí programu Energie Hnutí Duha Jan Beránek.

Ministr životního prostředí Martin Bursík hodlá ve věci konzultací projektu temelínské elektrárny oslovit své resortní kolegy z Velké Británie, Francie, Německa, Švédska, Dánska a také Rakouska. "Je to dáno vahou ministrů v evropském společenství," uvedl ministr na úterní tiskové konferenci. Česká republika by se podle něho neměla bát oslovit rakouskou stranu. "Jsem si vědom politického klimatu a myslím si, že politiku je třeba dělat otevřeně," konstatoval. Kvůli vyvážení názorů tradičních odpůrců jaderné energetiky z Rakouska osloví i zástupce Francie, jejíž hospodářství je na atomové energii postavené.

Zemědělci očekávají průměrné výnosy

Na většině území České republiky se zemědělci připravují na sklizně ozimých plodin, současné deštivé počasí však neumožňuje zahájit sklizeň už nyní. Zemědělci očekávají spíše průměrné výnosy, které by neměly být výrazně ovlivněny teplotními výkyvy. V porovnání s nepříznivým loňským rokem by však výnosy měly být vyšší. Vyplývá to z úterní ankety ČTK.

Zemřel imunolog a básník Miroslav Holub

Ve věku nedožitých 75 let zemřel v úterý český vědec a literát Miroslav Holub. Imunolog, básník a publicista byl autorem nejméně 150 původních vědeckých prací a vedle toho více než desítky často překládaných básnických sbírek, nekonvenčních cestopisů, knih o vědě a esejí i překladů. Holub se pokládal především za vědeckého pracovníka a v nadsázce říkával, že básníkem je pouze tehdy, když píše báseň, tedy maximálně jednou do měsíce. Byl typickým představitelem programově intelektuální poezie a poezie všedního dne. Jeho lyrickou poetiku obohatil etický patos a kriticismus a skepse.

Karel Husa na repertoáru Pražské komorní filharmonie a na CD

Pražská komorní filharmonie uvede pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka při zahajovacím koncertu další sezóny 28. září v Rudolfinu po půlstoletí opět v Praze mimo jiné ranou Sinfoniettu exilového skladatele a dirigenta Karla Husy. Umělec žijící několik desetiletí v USA podle sdělení svých pražských přátel obdržel nedávno od New England Conservatory titul Doctor of Music, již sedmý z čestných doktorátů od předních amerických institucí. První domácí letos vydaná kompaktní deska s Husovou hudbou seznamuje posluchače s jeho raným smyčcovým kvartetem a se dvěma komorními kompozicemi z osmdesátých a devadesátých let. Díla nově natočilo Sukovo kvarteto, Pražské smyčcové trio s pianistou Jaromírem Klepáčem a Pražské dechové kvinteto.

Ze sportu:

Do osmičlenné skupiny států se druhým největším počtem hlasů se zařadila po výročním zasedání Mezinárodní tenisové federace (ITF) Česká republika. Pracovního zasedání ITF se v Irsku za Český tenisový svaz zúčastnil generální sekretář Karel Papoušek. Český tenis poskočil v hierarchii ITF na diplomatickém poli o kategorii výše, když se dostal na hranici devíti hlasů. "Takto můžeme ovlivňovat různá rozhodnutí ITF, ale spíše to bereme jako uznání tradic a postavení českého tenisu ve světě," hodnotil tento fakt Papoušek.

Český tenista Petr Korda je ve světovém žebříčku stále třetí. Vede nadále Američan Pete Sampras, o 159 bodů za ním je Chilan Marcelo Rios. Třetí Korda na Samprase ztrácí 481 bodů.

V novém světovém žebříčku fotbalových klubů, který za období červenec 1997 - červen 1998 zveřejnila Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS), vede s velkým náskokem argentinský celek CA River Plate Buenos Aires před Laziem Řím a brazilským týmem Vasco da Gama. Z českých klubů je nejvýše Jablonec na 50. místě, o tři příčky níže je Slavia Praha, mistrovské Spartě patří 69. pozice.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty se pohybují mezi 19 až 23 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.