Zprávy středa, 15. prosince 1999

A nyní podrobněji:

Prezident podepsal novelu bránící promlčení zločinů komunismu

Prezident republiky Václav Havel podepsal čtyři zákony, mimo jiné novelu trestního zákona, která po 29. prosinci zabrání promlčení závažných trestných činů komunistického režimu. Sdělil to prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, podle něhož mezi další prezidentem podepsané právní normy patří zákony o pobytu cizinců na území České republiky, o občanských průkazech a o cestovních dokladech. Novela trestního zákona se týká vážných trestných činů spáchaných mezi únorem 1948 a prosincem 1989, které nebyly stíhány z politických důvodů a které je možné trestat odnětím svobody na nejméně deset let. Nepromlčitelné tak budou činy spáchané veřejnými činiteli nebo v souvislosti s pronásledováním jednotlivce či skupiny z náboženského, rasového a politického přesvědčení. Zákon o pobytu cizinců vymezuje a do určité míry i zpřísňuje podmínky pro pobyt cizinců na českém území. Zákon upravuje pravidla pro pobyt cizinců v rámci přechodného nebo trvalého pobytu, definuje jednotlivé druhy víz a podmínky pro jejich udělení a omezuje možnost žádat o povolení k trvalému pobytu bez předchozího dlouhodobého pobytu. Podle zákonů o občanských průkazech a cestovních dokladech jejich vydávání od policie převezmou okresní úřady. Zákony nabývají účinnosti dnem, kdy začne platit zatím neschválený zákon, jímž se zavede informační systém evidence obyvatel, nejpozději ale 1. července 2000. Platnost občanských průkazů vydaných do 30. dubna 1993, v nichž není vyznačeno státní občanství, prodloužili zákonodárci z 31. prosince 2000 o rok.

Havel se nechystá apelovat na sněmovnu, aby schválila rozpočet

Prezident Václav Havel se před projednáváním třetí verze návrhu státního rozpočtu na příští rok nechystá promluvit před Poslaneckou sněmovnou a případně na ni apelovat, aby rozpočet schválila. "Nechystám žádné vystoupení, které by bylo tak či onak svazováno s jednáním o rozpočtu či mělo v tom či onom směru na sněmovnu apelovat," řekl Havel po schůzce se šéfy sněmovny a Senátu Václavem Klausem a Libuší Benešovou. Připustil, že dříve nebo později před oběma parlamentními komorami nebo jednou z nich vystoupí, ovšem rozhodně necítí potřebu vystoupení svazovat s projednáváním rozpočtu. Sněmovna na podzim již dvakrát neschválila vládní návrh rozpočtu na rok 2000. Kabinet premiéra Miloše Zemana proto musí do prvních lednových dnů vypracovat nový návrh. Havel naposledy vystoupil před poslanci loni na podzim krátce předtím, než začali projednávat rozpočet na tento rok. Tehdy jej schválili až na druhý pokus letos v lednu.

Klaus požádal Havla, aby "domluvil" KDU-ČSL a Unii svobody

Prezident Václav Havel by měl podle šéfa ODS Václava Klause "domluvit" představitelům KDU-ČSL a Unie svobody, aby se nebránily návrhu občanských demokratů na vytvoření koalice všech nekomunistických parlamentních stran. Havel řekl, že žádným stranám nikdy nedomlouvá, pouze jim vyjevuje svůj názor. Diskuse o takzvané superkoalici pokládá za předčasné, dokud trvá opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS. Klaus i Havel to řekli po jednání na Pražském hradě. Myšlenku vzniku superkoalice prezident připouští jako jednu z možností řešení současného stavu. Pokládá však za předčasné o takové možnosti jednat, dokud existuje nynější "fixovaný a smluvně zablokovaný stav". Havel dodal, že v této chvíli schůzku s unií a křesťanskými demokraty nechystá. Klaus uvedl, že ODS, ČSSD, unie a lidovci mají vizi společnosti. Země potřebuje silnou vládu schopnou prosazovat věci potřebné zejména pro přibližování k Evropské unii. Za zklamání považuje to, že "ne všechny demokratické strany tento pocit sdílejí a berou to vážně". "Poprosil jsem pana prezidenta, jestli by těm dvěma menším stranám nemohl domluvit, aby tento návrh (vzniku superkoalice), který děláme bez předběžných podmínek a personálních či číselných propočtů, mohly vzít vážněji v úvahu, než je tomu dosud," řekl předseda ODS. Unie a lidovci tento návrh odmítají a požadují nejprve zrušení opoziční smlouvy.

Prezident Václav Havel navštíví koncem týdne Vatikán a Itálii

Rozsvícením vánočního stromu ve Vatikánu se český stát tento týden symbolicky připojí k oslavám příchodu nového milénia, kterým papežský úřad přikládá velký význam. Dar českých věřících předá v sobotu papeži Janu Pavlu II. prezident Václav Havel. Cestu do Vatikánu spojí s návštěvou Itálie; v Římě ho přijme italský prezident Carlo Ciampi a premiér Massimo D'Alema. Český prezident by měl podle informací své kanceláře s nejvyššími italskými představiteli jednat mimo jiné o výsledcích víkendového summitu Evropské unie v Helsinkách, kde bylo překvapivě ke vstupním rozhovorům přizváno i Turecko. V Římě by se měla na česko-italském setkání probírat i situace v Čečensku a na Balkáně, mimo jiné i v souvislosti s vývojem v Chorvatsku po úmrtí jeho prezidenta Franja Tudjmana. Na programu jednání bude i spolupráce středoevropských zemí, jejíž nejvyšší úrovní jsou pravidelná setkání prezidentů. Nadcházející summit by se měl uskutečnit v Maďarsku, kde bude poprvé jako hlava státu i italský prezident Carlo Ciampi. Ve Vatikánu čeká Václava Havla vedle přijetí u papeže i sympozium o Janu Husovi. K němu se prezident v pátek v podvečer připojí svým příspěvkem. Havlova cesta do Vatikánu by se měla týkat i uzavření smlouvy mezi Českou republikou a Vatikánem. Nepůjde však podle pracovníků prezidentské kanceláře o tak vysokou úroveň, jako je takzvaný konkordát, který má Vatikán například s Polskem a Německem.

Premiér Zeman zahájil návštěvu Vietnamu

O možnostech oživení obchodní výměny mezi Českou republikou a Vietnamem jednal v Hanoji s vietnamským premiérem Phan Van Khaiem jeho český kolega Miloš Zeman. Český premiér uvedl, že v rozhovoru s Vietnamci potvrdil dodávku deseti lokomotiv ČKD Dopravní systémy do Vietnamu. Zároveň se vyslovil pro poskytnutí vietnamských státních garancí na tento kontrakt. Zeman uvedl, že se Česká republika dopustila chyb, když předčasně vyklidila východní trhy. Dodal, že východisko ze současné situace vidí v návratu k barterovým obchodům, jež jsou na nesolventních asijských trzích šancí, jak oživit obchodní výměnu, vylepšit naše obchodní saldo s Vietnamem, Čínou a dalšími zeměmi regionu.

Češi budou víza do USA dostávat počátkem roku 2000 asi pomaleji

Občané, kteří chtějí navštívit Spojené státy, by měli podle českého ministerstva zahraničí počítat počátkem roku 2000 s delším procesem udělování turistických a obchodních víz. Ministerstvo to oznámilo s tím, že kvůli možným technickým problémům při změně letopočtu omezí svoji činnost vízová oddělení amerických zastoupení i v dalších zemích světa. Od 23. prosince do 17. ledna navíc v Praze nebude možné získat žádná americká imigrační víza, upozornilo ministerstvo. Zpoždění ve vydávání neimigračních, tedy turistických a obchodních víz lze podle něj očekávat v prvních dvou týdnech příštího roku. Kvůli takzvanému problému Y2K, jak je problém přechodu počítačů na nový letopočet nazýván, omezují na přelomu roku svoji činnost například některé letecké nebo bankovní společnosti.

Projekt nazvaný Praha - Evropské město kultury roku 2000 zahájil pražský primátor Jan Kasl

Projekt nazvaný Praha - Evropské město kultury roku 2000 zahájil za přítomnosti prezidenta Havla a dalších hostů pražský primátor Jan Kasl. Titul udělila Rada ministrů kultury Evropské unie vedle Prahy dalším osmi městům. Projekt by podle primátora měl přispět k tomu, aby Česká republika vstoupila do Evropské unie brzy a hrdě. Ve Smetanově síni Obecního domu si poté přítomní vyslechli symfonie Johannese Brahmse a Bohuslava Martinů v podání Symfonického orchestru FOK řízeného Jiřím Bělohlávkem.

V Římě začíná mezinárodní sympozium o Janu Husovi

Na papežské Lateránské univerzitě v Římě začíná dnes třídenní mezinárodní sympozium o českém středověkém kazateli a církevním reformátorovi Janu Husovi, upáleném v roce 1415 za učení a názory považované vládnoucími církevními kruhy za kacířské. V závěru sympozia promluví v pátek vpodvečer prezident Václav Havel, který přijede na návštěvu Itálie a Státu Vatikán. V sobotu se prezident Havel zúčastní na Svatopetrském náměstí ceremoniálu rozsvícení vánočního stromu, darovaného letos papeži z České republiky.

Nadační fond Nehemia připravuje pomoc čečenským uprchlíkům

Teplé ošacení, vánoční balíčky pro děti, přikrývky a hygienické potřeby odešle 19. prosince čečenským uprchlíkům nadační fond Nehemia. Kamión s humanitární pomocí odjede z Havířova do ruského Vladikavkazu. Odtamtud budou věci distribuovány do uprchlických táborů v okolí Čečenska prostřednictvím křesťanské misijní organizace Miloserdie, sdělil to tiskový mluvčí fondu Stanislav Bubík. V balíčcích pro děti jsou hračky, tužky, omalovánky, ale také ponožky, rukavice a čepice. Na každém balíčku je uveden věk a pohlaví dítěte, jemuž je určen. Balíčky budou dětem předány při vánočních besídkách, které pro ně organizuje Miloserdie. Nadační fond Nehemia byl založen v roce 1992 Apoštolskou církví. Hlavně od církví také získává většinu prostředků pro svou činnost a humanitární pomoc. Finanční prostředky lze fondu zasílat na účet 100113352/5100, variabilní symbol 222 do Investiční a Poštovní banky v Havířově.

Polovina romské části meziresortní komise bude odvolána

Šest z celkem 12 zástupců Romů ve vládní meziresortní komisi pro záležitosti romské komunity bude v nejbližších dnech odvoláno. Důvodem je jejich nedostatečná činnost. Potvrdil to předseda komise, vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl i výkonná místopředsedkyně komise Iva Pellarová. Romští zástupci se přitom v pondělí rozhodli pozastavit své členství v komisi, a to až do odchodu Uhla i Pellarové, který požadují. Uhl předpokládá, že šest členů komise by mohl odvolat již ve středu, Pellarová však toto datum nepotvrdila. Kdy budou jmenováni nástupci odvolaných, oba zatím nevědí. Romská část komise se rozhodla pozastavit svou práci do doby, než Uhl rezignuje a Pellarová bude odvolána. Uhl řekl, že rezignovat nemíní, krok romské části komise označil za "z nouze ctnost" a jejich výhrady za nepodložené. Romové vytýkají Uhlovi a Pellarové například údajné nevyužití pěti miliónů korun z Výboru pro prevenci kriminality na doplňkové projekty pro romskou komunitu, absenci plánu činnosti komise a to, že na přípravu její koncepce bylo delegováno z 19 expertů jen pět Romů.

Petr Uhl by podle Romano Hangos rozhodně neměl rezignovat

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl by rozhodně neměl rezignovat na funkci předsedy Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity, jak to požadují romští členové této komise. V reakci na jejich pondělní vyjádření to řekl redaktor časopisu Romano Hangos, který v Brně vydává Společenství Romů na Moravě, Roman Krištof. Důvody pro Uhlovu rezignaci, které uvádějí členové komise, podle Krištofa dokumentují špatnou činnost Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity.

Některé brněnské městské části pomáhají zaměstnancům Zetoru

Pomoci rodinám zaměstnanců podniku Zetor, kteří žijí v městské části Brno-Židenice, se rozhodli místní zastupitelé. Schválili poskytnutí jednorázové bezúročné půjčky ve výši 5000 korun rodinám těch zaměstnanců Zetoru, kteří nedostávají plnou mzdu a jejichž příjmy nedosahují 1,6 násobku životního minima. Těmto rodinám také povolili odložení platby nájemného a prominuli penále za červen až prosinec letošního roku. Pracovníci Zetoru nedostávají plnou mzdu od června. Podnik jim dluží výplatu za říjen a 40 procent mezd za čtyři měsíce. Rada městské části Židenice nyní musí vyčíslit náklady na tuto pomoc.

Také diabetici mohou o Vánocích mlsat, když dodrží zásady výživy

Také diabetici mohou o vánočních svátcích mlsat, když dodrží dietní zásady, jimiž se řídí po celý rok. Nejnovější výtisk Dianovin, které jsou zdarma k dostání ve všech diabetologických ordinacích, jim radí, jak dodržet i o svátcích zásady správné výživy a přitom se nezříkat oblíbených pokrmů. Dianoviny nabízejí vzorový jídelníček na Štědrý den, který obsahuje podrobný rozpis snídaně, přesnídávky, oběda, svačiny a večeře, včetně kalorické hodnoty jednotlivých jídel, obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Diabetici mohou získat více informací a odborné rady také na bezplatné telefonní Infolince 0800-111-800.

A ještě krátce o počasí. Bude oblačno, místy sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty -1 až 3, na horách v 1000 metrech kolem mínus čtyř stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.