Zprávy středa, 15. září 1999

Nyní podrobněji:

Občané uctili památku prvního čs. prezidenta T.G. Masaryka

Památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který zemřel před 62 lety, uctily v úterý v jihomoravském Brně občané u jeho pomníku na Komenského náměstí. Primátor Petr Duchoň uvedl, že takováto pietní shromáždění se konají na řadě míst České republiky, avšak málokteré z nich má k Masarykově osobnosti tak úzký vztah jako Brno, kde prožil léta svého studia.

Ministr Kavan podpoří rozšíření českého praporu v SFOR

Ministr zahraničíJan Kavan dospěl po právě zakončené cestě za českými jednotkami v mezinárodních operacích v Bosně a v Kosovu k závěru, že podpoří návrh na rozšíření praporu Armády ČR ve Stabilizačních silách (SFOR) v Bosně i žádost o prodloužení jeho mandátu. Ministr poukázal na to, že z uprchlíků se nyní v Bosně stávají navrátilci a vojáci SFOR jsou zárukou, že tito lidé mají alespoň naději vytvořit ze ničených vesnic životaschopné obce. "V této souvislosti si myslím, že je nutné velmi ocenit práci českého praporu, který je oceňován jak pro svoji vojenskou profesionalitu, tak pro neobyčejnou schopnost - díky blízkosti jazyka i znalosti lidí a regionu - komunikovat s obyvatelstvem, a to nesrovnatelně lépe než jiné kontingenty," poznamenal. Pokud jde o Kosovo, Kavan dospěl k závěru, že kopírovat zde metody z Bosny by "nemuselo být nutně užitečné či prospěšné".

Poslanecká sněmovna schválila vyslání armádní nemocnice do Turecka

Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů dodatečně schválila vyslání české armádní nemocnice do Turecka. Personál nemocnice pomáhá v této zemi odstraňovat následky srpnového ničivého zemětřesení. Nemocnice je schopna poskytnout pomoc maximálně 300 raněným, může provést až 50 chirurgických výkonů a 20 až 30 resuscitačních zákroků. Dosud působila v Albánii v rámci sil NATO.

ČSSD chce urychlit slaďování zákonů ČR a Evropské unie

Rychlejšího a kratšího parlamentního projednávání předloh, které souvisejí se vstupem České republiky do Evropské unie, chtějí docílit sociálnědemokratičtí poslanci. V nejbližších dnech proto navrhnou změny v jednacím řádu sněmovny, které by měly například zkrátit lhůtu pro projednávání těchto zákonů ve výborech ze 60 na 30 dnů. ČTK to řekl předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross. Pomalé přizpůsobování českých zákonů normám EU je jedním z problémů, které unie ČR dlouhodobě vytýká. Předseda výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina (ODS) považuje zrychlení procedury přijímání zákonů Evropské unie za žádoucí. Obavy má jen o to, jak budou vytipovány zákony, které by měly do zvláštního režimu patřit.

Pravicovým poslancům se ve sněmovně nepodařilo prosadit zamítnutí vládního návrhu novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, který má dát kabinetu více času na přípravu zcela nové verze této normy. Zamítnutí neprošlo o jediný hlas, a novelou se tedy v příštích týdnech bude zabývat sněmovní výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Vicepremiér Vladimír Špidla přitom sněmovnu varoval, že zamítnutí vládní předlohy může mít mimořádně závažné důsledky pro fungování zdravotnictví. Podle něj je totiž zmíněný zákon jedinou normou, na jejímž základě lze vybírat zdravotní pojištění. Kdyby tedy přestal platit a neexistovala by za něj náhrada, zůstala by v české legislativě jen ústavní zásada o právu na bezplatnou zdravotní péči. Podle některých politiků a právníků by tak mohl nastat chaos.

Poslanecká sněmovna jasnou většinou hlasů schválila sérii armádních předloh včetně připomínek, které k nim navrhl Senát. Například práce vojáků z povolání bude automaticky spojena s možností vyslat je kamkoli a kdykoli do akcí, při nichž bude armáda plnit spojenecké závazky v rámci NATO nebo v mírových misích. Nyní se tyto české jednotky formují na základě dobrovolnosti. Zákony rovněž umožní omezení svobody pohybu a pobytu a práva pokojně se shromažďovat v době ohrožení státu nebo za válečného stavu.

Poslanecká sněmovna podpořila vládní návrh zákona, jehož cílem je zrušit letošní čtrnácté platy představitelů státní moci. Dolní komora parlamentu přikázala tuto normu, která by měla odejmout čtrnácté platy ústavních činitelů i v roce 2000, k projednání svému rozpočtovému výboru.

Nejvyšší soud zamítl stížnost proti zvolení Fischera senátorem

Nejvyšší soud zamítl jedinou stížnost, která byla podána proti zvolení nezávislého kandidáta Václava Fischera senátorem. Důvodem stížnosti bylo údajné porušení moratoria na předvolební agitaci, během něhož nesmějí kandidáti vystupovat v médiích 48 hodin před volbami.

Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí 1999 meziročně vzrostl o 0,3 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky v letošním druhém čtvrtletí podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostl o 0,3 procenta. Za celé první pololetí HDP zaznamenal meziroční pokles o 1,9 procenta, když v prvním čtvrtletí podle revidovaných údajů klesl o 4,1 procenta.

Analytici: Růst HDP by měl být tažen investicemi, ne spotřebou

Ekonomika vykázala ve druhém čtvrtletí letošního roku po roce a půl opět růst, i když jen symbolický. Zatím je hrubý domácí produkt (HDP) tažen zejména poptávkou domácností a vlády. Je však žádoucí, aby se jeho struktura postupně přesunula směrem k investicím, které tvoří základ dlouhodobého růstu. Vyplývá to z reakcí analytiků na údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Pravicoví ekonomičtí experti vnímají informace o meziročním růstu hrubého domácího produktu poněkud rezervovaně. Upozorňují, že růst ekonomiky o 0,3 procenta by se rozhodně neměl přeceňovat. Předseda vlády Miloš Zeman naopak soudí, že ekonomika se dostává z krize. V rozhovoru pro ČTK neskrýval, že je velice šťastný. "Dokonce mohu říci, že po roce ve vládě je to můj nejšťastnější okamžik," prohlásil. Vyzdvihl též, že v porovnání s prvním čtvrtletím vzrostl HDP o 3,6 procenta.

Údaje o HDP za druhé čtvrtletí signalizují výrazný posun od hlubokého meziročního poklesu v prvním čtvrtletí k pozitivnímu výkonu ekonomiky. ČTK to řekl člen bankovní rady České národní banky Miroslav Hrnčíř s tím, že oznámené údaje v zásadě odpovídají předpokladům banky, a ta proto nemění odhad HDP pro 2. pololetí počítající s mírným růstem v intervalu 0,0 až 1,0 procenta.

Neseženou-li Vítkovice peníze, zváží vyhlášení konkursu

Hutní a strojírenská společnost Vítkovice potřebuje do tří týdnů sehnat minimálně 583 miliónů korun na zabezpečení chodu výroby, jinak bude muset zvážit vyhlášení konkursu. Jak uvedl ředitel Ivo Janík, bude-li stát požadovat splacení dlužných daní a pojistného, pak by se musela tato částka zvýšit ještě o 800 až 900 miliónů korun. Janík dále řekl, že v roce 1996 byly Vítkovice v důsledku vládního nařízení nuceny zastavit vysoké pece a koksovnu a vytvořit podnik s Novou hutí. Po těchto investicích zůstal firmě nepotřebný majetek v hodnotě asi dvě miliardy korun. "Po vládě nyní nežádáme přímou státní pomoc, ale aby napravila své rozhodnutí a odkoupila od nás zpátky tento nepotřebný majetek. To by vyřešilo naši současnou situaci," vysvětlil Janík. Celková zadluženost je kolem 5,5 miliardy korun a podnik není schopen splácet žádné dluhy.

Únik informací ze sporožirových účtů České spořitelny šetří speciální policejní tým

Úniku informací ze sporožirových účtů České spořitelny se věnuje speciální tým pražských kriminalistů. Pátrají po člověku, který v pátek zveřejnil na Internetu nabídku, že zájemcům poskytne údaje o majitelích a stavu 2,5 miliónu sporožirových účtů. Dosavadní vyšetřování zatím nepřineslo výraznější výsledky, neboť pátrání je na počátku.

Grulich požádal Mertlíka o 33 miliónů korun pro policii

Ministr vnitra Václav Grulich požádal ministra financí Pavla Mertlíka, aby se snažil sehnat 33 miliónů korun, které policie do konce letošního toku nezbytně potřebuje. Na tuto částku se podle ministra úspornými opatřeními snížil deficit 90 miliónů korun, jež policii do konce roku scházely. Ministr to v úterý řekl novinářům s tím, že další úspory by již ohrozily výkon policejní služby. Nejhorší je finanční situace v hlavním městě. Policie proto musí zavádět limity na spotřebu benzínu a na telefonní hovory.

Ministr Grulich se setkal s uneseným chlapcem, který se sám osvobodil

Ministr vnitra Václav Grulich se setkal s devítiletým Vojtěchem Trochou, který byl minulé pondělí unesen a sám svému vězniteli uprchl. Spolu s jeho rodiči a bratrem přivítal ministr i pětici policistů, kteří se nejvíce zasloužili o dopadení pachatele. Grulich jim poděkoval za profesionální práci a podotkl, že budou po zásluze odměněni. Chlapci spolu s osobním dopisem předal hodinky.

Podle Franze Neubauera platí v ČR vůči Němcům presumpce viny

Poslední rozhodnutí Ústavního soudu v Brně, že Němci mohou za určitých předpokladů získat zpět majetek zkonfiskovaný v roce 1945, je krokem správným směrem, avšak skrývá se v něm "čertovo kopýtko", citovala agentura APA tiskové prohlášení mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franze Neubauera. Vlastníci, kteří přišli o majetek, musejí totiž předložit důkaz, že zůstali vůči Československé republice loajální, a jsou proto nevinní. "V České republice tak vůči Němcům platí dodnes presumpce viny. Dokud nepřinesou důkaz svědčící o opaku, jsou považováni za vinné, s tím závažným důsledkem, že na rozdíl od českých sousedů se jim zkonfiskovaný majetek navrátí," konstatoval Neubauer.

Prezident Václav Havel navštíví Slovensko

Slovenský prezident Rudolf Schuster od nadcházející návštěvy českého prezidenta Václava Havla očekává, že v návaznosti na nedávná jednání v Praze bude znamenat další prohlubování spolupráce obou zemí. Svému protějšku míní nastolit i návrh na uspořádání vrcholné schůzky prezidentů středoevropských států. Slovenský prezident by se chtěl vrátit také k otázkám vypořádání federálního majetku. Za významný posun ve vzájemných vztazích Schuster označil zejména zavedení dvojího občanství pro Čechy žijící na Slovensku, ačkoli v minulosti se tento problém zdál být neřešitelný.

Výzvu Impuls 99 podepsala i prezidentova žena Dagmar Havlová

Prezidentova manželka Dagmar Havlová se podepsala pod výzvu Impuls 99, a stala se tak jedním z 2469 signatářů, kteří se k této iniciativě dosud připojili. Iniciativa, která mimo jiné kritizuje opoziční smlouvu ČSSD a ODS a jimi připravované ústavní změny, vzbudila v řadách obou nejsilnějších stran rezervovanou až odmítavou odezvu; u menších politických stran naopak sympatie.

Ekologové odmítají územní plán Prahy

Členové občanského sdružení Ekoforum budou usilovat o pozastavení platnosti nebo zrušení vyhlášky o územním plánu Prahy. V plánu, který ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé, se jim nelíbí především část silničního okruhu na severozápadě Prahy. Územní plán obsahuje podle Ekofora záměry, které nevratně poškodí životní prostředí města a jeho obyvatel.

Rovněž ministr životní prostředí Miloš Kužvart soudí, že územní plán Prahy obsahuje špatné dopravní řešení, které zhorší čistotu ovzduší v metropoli. "Jde o řešení, k němuž ministerstvo nevydalo souhlas," řekl ministr. Upozornil, že příslušné úřady nezpracovaly mapu předpokládaného znečištění z dopravy, údaje jsou podle něj nevěrohodné a dokonce u různých autorů zcela odlišné.

Ministr Kužvart navrhl dotace pro obce v chráněných oblastech

Zavedení vyrovnávací dotace u daně z nemovitosti, která má řešit nedostatek finančních prostředků v rozpočtech obcí ve zvláště chráněných územích, navrhuje ministerstvo životního prostředí. Problém vzniká proto, že nemovitosti v chráněných územích jsou od daně z nemovitosti osvobozeny. Například Národní park Šumava přichází každý rok o pět miliónů korun.

Na Labe byl spuštěn nový tanker Mozart

Obří tanker pro říční a přímořskou plavbu, určený k přepravě chemikálií, byl spuštěn na Labe v závodě Českých loděnic ve Valtířově na Ústecku. Loď dlouhou 93,5 metru, širokou 12,5 metru a vysokou 6,5 metru o nosnosti 3,5 tisíce tun, která ponese jméno Mozart, si u Českých loděnic objednala nizozemská firma K. Damen.

Automobilka Škoda chce v případě velkého zájmu vyrábět Fabii v zahraničí

Mladoboleslavská Škoda je připravena v případě velkého zájmu o nový model Fabia vyrábět tyto vozy i v Polsku, Bosně nebo Rusku. V příštím roce chce automobilka vyrobit kolem 150.000 kusů Škody Fabia, v dalších letech se má výroba zvýšit. V rozhovoru pro Lidové noviny to řekl předseda představenstva společnosti Škoda Auta Vratislav Kulhánek. Současný model Felicia se podle něho bude prodávat minimálně ještě rok. Uvažovaný nový automobil střední třídy by podle něho mohla firma představit koncem roku 2001.

ČR a SR budou hledat cesty k nápravě klesajícího obchodu

Česká republika a Slovensko budou během krátké doby hledat cesty k nápravě klesajícího vzájemného obchodu. Při příležitosti zahájení "Slovenského národního dne" na 41. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně to řekl slovenský ministr hospodářství Ĺudovít Černák. Za prvních sedm měsíců obrat česko-slovenského obchodu klesl meziročně o 4,75 procenta na zhruba 88,5 miliardy slovenských korun. Jednou z možností je společné zapojení obou zemí do obnovy Jugoslávské svazové republiky a jihovýchodní Evropy, kde firmy ČR a Slovenska mají společná díla například v energetice. V závěrečné fázi jednání jsou rovněž dodávky pro čínskou elektrárnu Šen-tchou.

Frankfurter Allgemeine Zeitung připomněl narozeniny Oty Šika

Osmdesáté narozeniny českého ekonoma Oty Šika připomněl ve zvláštním profilu německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Konstatuje, že sám Šik prošel pozoruhodným názorovým vývojem. Ještě krátce po válce hodnotil Stalina jako "jednu z největších žijících osobností naší doby". Čím zjevnější však byly nedostatky hospodářského systému tehdejšího Československa, tím větší byly jeho pochybnosti o komunismu. V roce 1967 pak poprvé ve svých spisech pojednával o třetí cestě mezi plánem a trhem. Po vpádu sovětských vojsk do Československa odešel Šik do Basileje a rozvíjel v emigraci své teorie dál. Přitom prvky plánování ustupovaly stále více do pozadí a dnes nazývá Šik komunismus historickým omylem. Po zhroucení komunismu byly Šikovy myšlenky zavrženy i v jeho vlasti, kde byl negativně ocejchován za reformního komunistu, konstatuje FAZ.

Lotyšská velvyslankyně předala prezidentu Havlovi státní vyznamenání

Nejvyšší lotyšské státní vyznamenání Velkokříž řádu tří hvězd s řádovým řetězem na Pražském hradě převzal z rukou lotyšské velvyslankyně Aiji Odinové prezident Václav Havel. Český prezident je podle ní jedním z lidí, kteří vykonali nejvíce pro utváření nových vztahů v Evropě. Řád tří hvězd s heslem "Per aspera ad astra" (Přes překážky ke hvězdám) byl v Lotyšsku zřízen v roce 1924 na památku vzniku lotyšského státu 18. listopadu 1918. Před druhou světovou válkou toto ocenění převzalo 35 československých občanů, ale nejvyšší kategorií vyznamenání byl poctěn pouze první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Dny židovské kultury vyvrcholí v rozhlase čtyřhodinovým přenosem z Pinkasovy synagovy

Dny české židovské kultury ve vysílání Českého rozhlasu vyvrcholí ve čtvrtek na stanici Vltava čtyřhodinovým přenosem z Pinkasovy synagogy v Praze s předčítáním jmen obětí holocaustu. Ojedinělý pořad s názvem Každý člověk má své jméno nechá alespoň symbolicky zaznít jména asi 3000 z 80.000 českých Židů, kteří zahynuli v ghettech a nacistických vyhlazovacích táborech. O projekt, který nemá zřejmě v žádném zahraničním rozhlase obdoby, již údajně projevili zájem pořadatelé mezinárodní soutěže veřejnoprávních rozhlasů Prix Europa v Berlíně.

Pokračují protesty proti seriálu Třicet případů majora Zemana

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyzvala vedení České televize, aby přehodnotilo svůj záměr odvysílat reprízu seriálu Třicet případů majora Zemana. Seriál o majoru komunistické policie chce televize vysílat společně s vysvětlujícími a dokumentárními snímky. Proti vysílání seriálu, který propagandistickým způsobem zobrazuje zásahy komunistické policie proti "nepřátelům socialistického zřízení", se postavili také lidovečtí poslanci. Reprízu zásadně odmítá Konfederace politických vězňů, která podala již minulý týden trestní oznámení.

Vedení České televize se nedomnívá, že by odvysíláním seriálu porušovalo zákon, sdělila tisková mluvčí Renata Elhenická. Dodala, že téma vyrovnávání se s totalitní minulostí a poukazování na zločiny komunismu patří na obrazovku veřejnoprávní televize.

Eurofilm festival Morava bude věnován deseti českým herečkám

Desítce významných českých hereček bude patřit mezinárodní Eurofilm festival Morava 1999, který začne 9. října v Blansku a vyvrcholí 23. října ve Zlíně. "Přiblížíme práci Jany Brejchové, Květy Fialové, Heleny Růžičkové, Zity Kabátové, Stelly Zázvorkové, Jiřiny Bohdalové, Jiřiny Jiráskové, Ivy Janžurové, Jaroslavy Adamové a Lídy Baarové," upřesnil producent Kamil Spáčil. Ve třech soutěžních sekcích je přihlášeno 20 dlouhých a 30 krátkých hraných profesionálních filmů z evropských zemí. Čestným hostem festivalu bude nizozemská kinematografie s více než desítkou snímků.

Významný český umělec Jiří Kolář dnes obdrží ocenění

Čtyřiaosmdesátiletý český básník a výtvarník Jiří Kolář získá dnes další ocenění za svoji významnou uměleckou činnost; od Saské akademie výtvarných umění dostane Cenu Hanse Thea Richtera. Spoluzakladateli legendární Skupiny 42, který má za sebou řadu let v pařížském exilu, předá cenu na německém velvyslanectví v Praze prezident drážďanské akademie Werner Schmidt.

Nový film Kuře melancholik se v kinech objeví od 30. září

Jako komorní příběh o mezilidských vztazích, prostý film s dobrým příběhem charakterizoval Karel Roden po úterní pracovní projekci v Praze nový snímek režiséra Jaroslava Brabce nazvaný Kuře melancholik. Někdejší kameraman se rozhodl natočit tento snímek už v roce 1992. Odehrává se na selské usedlosti kdesi v horách na přelomu 19. a 20. století. Vypráví o osudu malého chlapce, který po smrti maminky - ač obklopen blízkými lidmi - zůstal na světě sám.

Varování před žampióny je podle mykologů dezinformací

Za dezinformaci pokládají čeští mykologové tvrzení švédských toxikologů, že sní-li člověk více než 20 dekagramů žampiónů za měsíc, vystavuje se riziku vzniku rakoviny. Pokusy potvrdily, že látka agaritin ve vysokých dávkách může mít u myší rakovinotvorné účinky. Ovšem podle mykologů by tyto dávky přepočtené na váhu člověka odpovídaly několika desítkám kilogramů žampiónů požitým jednorázově nebo několika kilogramům požívaným denně zhruba jeden měsíc. Podle mykologů běžná spotřeba pěstovaných žampiónů, tedy asi 20 dekagramů na osobu několikrát za měsíc, nepředstavuje žádné zdravotní riziko.

Lední hokej

Třetí kolo extraligy ledního hokeje skončilo s těmito výsledky:

Velvana Kladno - Keramika Plzeň 1:3 Slavia Praha - Becherovka Karlovy Vary 0:3 Vítkovice - Excalibur Znojemští orli 1:2 Barum Continental Zlín - Slovnaft Viva Vsetín 4:4 Oceláři Třinec - Femax Havířov 2:1 Pojišťovna IPB Pardubice - Sparta Praha 2:5 České Budějovice - Chemopetrol Litvínov 6:2 . Tabulku vede Keramika Plzeň. Na druhém místě jsou Oceláři Třinec a třetí Zlín.

Krátce o počasí

V České republice je i dnes krásné babí léto. Je jasno a teploty se pohybují od 25 do 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.