Zprávy středa, 16. prosince 1998

A nyní podrobně:

Petr Pithart se bude znovu ucházet o křeslo předsedy Senátu

Dosavadní předseda Senátu Petr Pithart se bude znovu o tuto funkci ucházet jako kandidát čtyřkoalice Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Občanské demokratické aliance, Demokratické unie a Unie svobody. O křeslo šéfa horní parlamentní komory se utká se senátorkou Občanské demokratické strany Libuší Benešovou. Volba nového vedení Senátu se uskuteční už dnes, kdy začíná první schůze Senátu po listopadových doplňovacích volbách.

26 nových senátorů v úterý převzalo osvědčení o zvolení. Chyběla mezi nimi Dagmar Lastovecká, která z rozhodnutí Nejvyššího soudu nedostala osvědčení o svém mandátu. Horní parlamentní komora tak místo 81 členů bude mít o jednoho méně. Podle dosavadního předsedy Senátu Petra Pitharta to ale nebrání tomu, aby začala horní komora Parlamentu v novém složení normálně fungovat.

Mandátový a imunitní výbor Senátu po třech hodinách jednání neověřil platnost zvolení Dagmar Lastovecké 'ODS) senátorkou ve volebním obvodě Brno-město. I když se právní pohled na případ Lastovecké různí, výbor nakonec respektoval rozhodnutí Nejvyššího soudu, který minulé pondělí označil volbu Lastovecké za neplatnou.

Senátoři ODS jsou přesto přesvědčeni o platnosti mandátu bývalé brněnské primátorky. ODS se s nejvyšší pravděpodobností obrátí dnes na Ústavní soud s opravným prostředkem proti rozhodnutí Nejvyššího soudu o neplatnosti mandátu Dagmar Lastovecké. ČTK to řekl místopředseda ODS Ivan Langer. ODS se podle něj na Ústavní soud obrátí také v případě, pokud se senátoři ve středu ztotožní s rozhodnutím senátního mandátového a imunitního výboru, který neověřil platnost zvolení Lastovecké senátorkou.

Vládní výbor jednal o vyrovnávání příležitostí pro handicapované

V úterý poprvé zasedal Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. Mezi hlavní témata jeho jednání patřilo zjednodušení celního propouštění vozidel pro zdravotně postižené, financování bezbariérové městské hromadné dopravy a schválení plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním handicapem. Jak řekl místopředseda výboru Jaroslav Bašta, byla ustavena pracovní skupina, která by měla urychleně projednat zjednodušení celního propouštění vozidel pro zdravotně postižené.

Stanislav Gross věří, že sněmovna rozpočet ve třetím čtení podpoří

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross je přesvědčen, že sociálnědemokratická vláda s návrhem státního rozpočtu na rok 1999 ve třetím parlamentním čtení uspěje. Závěrečné hlasování o rozpočtu by mělo být ústředním bodem lednové schůze Poslanecké sněmovny, kterou na 12. ledna příštího roku svolal její předseda Václav Klaus 'ODS).

Prezidentovy plíce zatím viróza nepostihla, lékaři jsou ve střehu

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla postiženého nachlazením zůstává nezměněn, lékaři ale zůstávají ve střehu. Úterní vyšetření prokázalo, že prezidentovy plíce nejsou virózou zasaženy. Václav Havel je zatím v domácím ošetření a odpočívá. O dalším postupu v léčbě se rozhodne dnes.

Egon Lánský vyzdvihl vztahy se Slovenskem

Význam vztahů Prahy a Bratislavy pro oblast střední Evropy zdůraznil v úterý místopředseda vlády Egon Lánský. Na pařížské konferenci o evropské integraci se vyslovil pro začlenění Slovenska mezi prvořadé kandidáty na přijetí do EU. Podle Lánského by to posunulo hranici unie dále na východ a posílilo politickou, ekonomickou i bezpečnostní stabilitu střední Evropy.

ČSSD ztrácí svůj náskok před ODS

Česká strana sociálně demokratická ztrácí svůj náskok před Občanskou demokratickou stranou. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu volebních preferencí, který v prosinci provedla agentura STEM. Vládní stranu by nyní volilo 24,6 procenta občanů, zatímco ODS má podporu 21,3 procenta potenciálních voličů. Pozici třetí nejsilnější strany si od červnových voleb do Poslanecké sněmovny zachovávají komunisté, kterým by odevzdalo svůj hlas 14,2 procenta voličů. O jedno procento oproti listopadu si polepšila Unie svobody, která by získala 10,8 procenta. Pětici stran, které by se nyní dostaly do Poslanecké sněmovny, uzavírá KDU-ČSL, jejíž voličské preference dosáhly 10,2 procenta hlasů.

Šéf americké armády generál Shelton musel zrušit návštěvu ČR

Kvůli neodkladným pracovním povinnostem musel předseda sboru náčelníků štábů americké armády generál Henry Shelton zrušit dvoudenní návštěvu České republiky, na kterou měl přiletět v úterý odpoledne. ČTK to bez bližšího upřesnění sdělila tisková služba ministerstva obrany. Shelton měl s českými politiky a představiteli armády jednat o připravenosti české armády na vstup do Severoatlantické aliance, spolupráci mezi českou a americkou armádou a otázkách obranné politiky s ohledem na koncepci výstavby armády.

Statistika státního dluhu zveřejněna na Internetu

Ministerstvo financí ČR splnilo závazek vyplývající z dubnové dohody, kterou Česká republika přistoupila k systému SDDS 'Special Data Dissemination Sytem) Mezinárodního měnového fondu 'MMF), tj. ke standardu zveřejňování vybraných statistických údajů a zveřejnila poslední část dat. ČTK to dělila tisková mluvčí ministerstva Jana Vargová.

V souladu s časovým harmonogramem byla v úterý na stránkách Internetu na adrese http://www.mfcr.cz zveřejněna statistika státního dluhu za listopad letošního roku. Celková statistika Ministerstva financí je zveřejněna od 25. listopadu letošního roku.

Jiří Gruša získal v Německu další ocenění

Český básník a diplomat Jiří Gruša převzal v úterý v Bonnu další ocenění své umělecké i politické činnosti - Kulturní cenu organizace Inter Nationes. Laudatio u příležitosti udělení ceny pronesl dirigent Gerd Albrecht, který se předloni ve zlém rozešel s Českou filharmonií, měl však po celou dobu sporu podporu českého velvyslance v Německu, kterým byl tehdy právě Gruša.

Jiří Gruša jako jeden z prvních signatářů Charty 77 žil od roku 1981 v Německu v nucené emigraci a vydal tam několik knih, především sbírek poezie. Po politickém zvratu z roku 1989 působil v SRN až do loňského roku jako velvyslanec České republiky a významně se podílel mimo jiné na vypracování česko-německé deklarace. Od letošního června je velvyslancem České republiky v Rakousku.

Jiří Komorous dostal za boj proti drogám cenu Frajer roku

Cenu Frajer roku obdržel u příležitosti Dne proti drogám za svou práci šéf protidrogové centrály Jiří Komorous. Ten uvedl, že si za poslední období nejvíce cení květnového zadržení 470 kilogramů heroinu v ceně téměř dvou miliard korun. Ocenění od sdružení Rodiče proti drogám získali také vítězové soutěže studentů základních a středních škol ve slohovém zpracování tématu Proč neberu drogy.

Cena Obce Slováků Juraji Jakubiskovi a Vlastimilu Ježkovi

Filmový režisér Juraj Jakubisko a generální ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek se stali letošními držiteli Ceny Matěje Hrebendy, udělované za přínos k rozvoji česko-slovenských vztahů. Ocenění jim v úterý předal ve Slovenském institutu v Praze za přítomnosti slovenského velvyslance Jozefa Stanka předseda Obce Slováků v České republice Peter Lipták.

Brány škol na Mostecku jsou od úterý zavřené

Na Mostecku řádí epidemie respiračních onemocnění. Brány základních a středních škol v tomto severočeském okrese proto byly v úterý uzavřeny a žáci a studenti mají mimořádné prázdniny. Výuku obnoví až 4. ledna příštího roku.

O svátcích se mohou lidé vznášet v balóně nad Telčí

Za nevšedními zážitky o o zimních svátcích mohou návštěvníci vypravit do Telče na Jihlavsku. V horkovzdušném balónu se tam totiž budou moci vznášet nad zasněženou Českomoravskou vrchovinou a prohlédnout si z ptačí perspektivy město zapsané do světového seznamu kulturního dědictví UNESCO.

V Plzni vznikl ustavující světový rekord ve sborovém zpěvu koled

Celkem 4447 zaregistrovaných účastníků sborového zpěvu vánočních koled vytvořilo v úterý na plzeňském náměstí Republiky ustavující světový rekord, který bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. Na zápis potřebovala pořadatelská agentura RLA Stallion minimálně 2000 na místě zaregistrovaných účastníků. Úspěšný pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů zaznamenala agentura RLA Stallion závěrem loňského roku, když postavila zmenšený model zříceniny plzeňského hradu Radyně z krabiček od zápalek.

Fimfárum Jana Wericha ve zvukové podobě

Jaroslava Adamová, Vlastimil Brodský a Miroslav Horníček pokřtili v úterý v Praze zvukovou podobu knihy pohádek Jana Wericha Fimfárum. Na čtyřech kompaktních deskách ji vydalo v interpretaci autora a Stelly Zázvorkové vydavatelství Supraphon. Werich kdysi z této své knihy leccos načetl, a tak vznikl nápad celý tento projekt zkompletovat. Režisér Tomáš Vondrovic přišel na nápad zkombinovat dva hlasy, čímž se stalo, že Zázvorková vede dialog s Werichem přes několik desetiletí. K hudební spolupráci přizval Emila Viklického, který využil hudebních motivů Jaroslava Ježka.

Majitel celku NHL Los Angeles Kings koupil podíl ve Spartě

Novým strategickým partnerem vlastníků extraligového hokejového klubu HC Sparta Praha se stala americká společnost Anschutz Properties Company, která je majoritním vlastníkem celku zámořské Národní hokejové ligy 'NHL) Los Angeles Kings. Jmenovaná společnost se na úterní valné hromadě akciové společnosti HC Sparta Praha zavázala navýšit základní jmění ze 70 na 103 milionů korun.

Inverze v severních Čechách

Inverze, která vznikla po přílivu teplého vzduchu na prochladlý zemský povrch, způsobila v úterý na severu Čech několikanásobné překročení imisních limitů oxidy dusíku. ČTK o tom informoval prognostik ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Jůza. Třetí "dusíková epizoda" této topné sezóny postihla podle něj v úterý nejvíce Ústí nad Labem, kde půlhodinové koncentrace oxidů dusíku dosáhly v poledne 1286 mikrogramů na metr krychlový. Imisní limit je 200 mikrogramů. Oxidy dusíku "zlobily" i v dalších severočeských městech. Například v Jablonci nad Nisou dosáhly půlhodinové koncentrace této škodliviny 920 mikrogramů na metr krychlový.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, občas přeháňky, na hřebenech hor sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.