Zprávy středa, 16. srpna 2000

Josef Kubeczka

Účastníci 5. světové abilympiády si prohlédli Pražský hrad

Historické prostory Pražského hradu přivítaly dnes v podvečer zástupce delegací z více než 30 zemí, kteří se do české metropole přijeli zúčastnit pátého ročníku světové abilympiády - mezinárodní soutěže postižených lidí v pracovních dovednostech. Postižené a jejich doprovod přijal ministr Karel Březina. V zastoupení je pozdravil i prezident Václav Havel, který je momentálně na dovolené a pod jehož záštitou se letošní abilympiáda koná. "Abilympické hnutí velmi obdivuji, protože ukazuje, že tělesně postižení dokáží vytvářet stejné, někdy i větší hodnoty než zdraví lidé," zdůraznil během setkání Březina. Dodal, že světová abilympiáda může jejich schopnosti dokonce ukázat v záři reflektorů. Akce podle něj rovněž pomůže české společnosti lépe poznat problematiku zdravotně postižených, jejich dovednosti a umění.

Soutěže páté světové abilympiády začaly v úterý na pražském Výstavišti a budou pokračovat do čtvrtka. Družstva z 33 zemí soutěží v košíkářství, výrobě nábytku, tvorbě internetových stránek či návrhů plakátů. Součástí letošní abilympiády jsou poprvé v historii i disciplíny pro děti.

Jednání o situaci uprchlíků v České republice

Nedávné nepokoje v uprchlickém táboře v Červeném Újezdě na Teplicku byly způsobeny nejen vyhlášením karantény v táboře, ale i tím, že Česká republika není pro většinu uprchlíků kýženou cílovou zemí. Po úterním jednání s vedoucím pražské kanceláře Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky (UNHCR) Jeanem-Claudem Concolatem to řekl první náměstek ministra vnitra Petr Ibl. Doplnil, že v téměř 87 procentech případů je vyřizování azylu v České republice přerušeno právě ze strany uprchlíků. Podle Concolata lze předpokládat, že v ČR dochází k určitému zneužívání úmluvy OSN z roku 1951 pro ochranu uprchlíků ze strany žadatelů o azyl a toto zneužívání vede "směrem k dalším migračním pohybům". Ibl s Concolatem jednal nejen o společných krocích ke zlepšení postavení uprchlíků, ale konkrétně i o situaci v Červeném Újezdě. Zabývali se také problematikou romské migrace z východní Evropy do ČR a odtud dál na západ.

Ve druhé polovině července zjistili zdravotníci v uprchlickém táboře Červený Újezd první dva případy žloutenky typu E, která se vyskytuje v asijských státech. Kvůli karanténě se před dvěma týdny část uprchlíků vzbouřila a zasáhla proti nim policie.

Letouny L-159 pro českou armádu mají drobné problémy

Malé nedostatky mají první letouny L-159, které by letos na podzim měla začít používat česká armáda. Prezident výrobce letounů Aera Vodochody Petr Hora na úterní tiskové konferenci přiznal, že nový letoun trápí drobné problémy s únikem oleje do motorového prostoru a omezená průtočnost palivového systému. "Zavádíme nápravná opatření a myslíme si, že do ukončení vojskových zkoušek tento problém bude vyřešen," řekl Hora. Podle náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého by všechny lety v rámci takzvaných vojskových zkoušek měly skončit do 3. září. "Tato závada ve vojskových zkouškách nebyla hodnocena jako kritická, to znamená, že přímo neovlivňuje bezpečnost letu," řekl Hora. Podle něj bude zpětně upraveno všech 21 letadel, které má do konce letošního roku česká armáda převzít.

Ministr Vetchý odvolal svého náměstka Taxe, protože nedostal prověrku

Ministr obrany Vladimír Vetchý odvolal k 16. srpnu z funkce svého náměstka pro personalistiku Petra Taxe. "Důvodem je nesplnění požadavků zákona o ochraně utajovaných skutečností, které jsou nezbytné pro výkon funkce náměstka ministra obrany," řekl ČTK bez bližších podrobností ministrův mluvčí Milan Řepka. Odmítl však přímo říci, že Tax nedostal bezpečnostní prověrku. Tax je prvním odvolaným náměstkem ministra obrany, kterého jmenoval do funkce Vetchý. Někdejší odborný mluvčí ČSSD pro obranu Tax se stal náměstkem pro personalistiku v srpnu 1998 dva týdny poté, co se Vetchý ujal ministerské funkce.

První český občan dostal zelenou kartu pro práci v Německu

První český občan, Marián König z Brna, převzal z rukou německého velvyslance Hagena Lambsdorffa zvláštní pětileté pracovní a pobytové povolení, které mu jako počítačovému expertovi z nečlenské země Evropské unie umožní pracovat v Německu. Díky udělení takzvané zelené karty nastoupí König v počítačové firmě ve městě Höxter ve spolkové zemi Severní Porýní - Westfálsko již v pondělí. Lambsdorff připomněl, že vydáváním zvláštních pracovních povolení by se měl německý počítačový trh časem rozrůst o 20 tisíc odborníků, kterých se mu nedostává. Dodal, že není možné předem odhadnout, kolik pracovníků přijde do Německa z České republiky. Německo si totiž nestanovilo kvóty pro jednotlivé země, odkud by mohli noví odborníci přicházet.

Jörg Haider na srazu krajanských sdružení znovu proti dekretům Beneše

Korutanský zemský hejtman (premiér) Jörg Haider vyzval na úterním vzpomínkovém shromáždění krajanských spolků v rakouském Gurku ke zrušení dekretů prezidenta Beneše a obdobných výnosů Antifašistické rady národního osvobození Jugoslávie (AVNOJ), které umožnily vysídlení německojazyčných menšin z někdejšího Československa a bývalé Jugoslávie. Požadoval také finanční odškodnění za práci těch Němců, kteří byli po válce nuceni ve východních zemích pracovat, napsala agentura APA. "Je zcela nepochopitelné, že v dnešní Evropě ještě mohou existovat zákony, které ospravedlňují vraždy příslušníků německé menšiny," prohlásil Haider. Požadoval "nápravu tohoto nehumánního myšlení".

Senátor Žantovský asi navrhne sankce za porušování zákona o informacích

Senátor a spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Michael Žantovský uvažuje o tom, že navrhne, aby byla tato norma doplněna o sankce za její porušování. Přiměl ho k tomu přístup některých úředníků, kteří podle něj "úmyslně sabotují povinnosti, vyplývající ze zákona, účtováním nesmyslných a neodůvodněných poplatků za poskytnutí informace". Žantovský to řekl na úterní tiskové konferenci. Senátor Žantovský nechápe, proč vláda dosud nevydala interní směrnici s vysvětlením, jak mají úředníci informace poskytovat a jaké poplatky za ně vyžadovat. Dodal, že na řadě míst zákon nicméně funguje a mnohé státní úřady si na něj postupně zvykají.

Sněmovní komise k IPB ve středu vyslechne první svědky

Výslechem prvních svědků zahájí ve středu sněmovní vyšetřovací komise k Investiční a Poštovní bance (IPB) oficiálně svoji pracovní činnost. Sněmovní orgán, který by měl objasnit rozhodování státu a jednotlivých lidí a institucí v IPB od vzniku banky až po uvalení nucené správy a následný prodej Československé obchodní bance, vznikl v polovině července. Ve výsleších tří svědků má komise pokračovat až do čtvrtka.

Syndikát, policie a finance se dohodli na přístupu k médiím

Syndikát novinářů, policie a ministerstvo financí se dohodli, jak při zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) zajistit rovný přístup novinářů k informacím a jak ochránit jejich zdraví a majetek při případných pouličních nepokojích. ČTK o tom informovala předsedkyně syndikátu Irena Válová. Součástí dohody je podle ní i maximální otevřenost a informovanost veřejnosti během kongresu finančníků. Na základě návrhu ředitele pražské policejní správy Radislava Charváta se budou tiskové konference konat dvakrát denně, v případě nutnosti i po policejním zásahu. Během zásahu budou informace podávat předem určené kompetentní osoby. Zahraniční novináři budou mít k dispozici 30 tlumočníků do angličtiny, němčiny, francouzštiny a španělštiny, kteří se zúčastní i případných policejních zásahů. Na lince 158 budou nepřetržitě anglicky a německy hovořící policisté nejen informovat, ale například i vyřizovat ztráty dokladů. Novináři budou moci využít 800 bezpečnostních vest s označením "press", které začne počátkem září distribuovat syndikát spolu s policií. Jediným kritériem pro udělení akreditace je průkazka novináře.

Měnová báze ČNB v červenci meziměsíčně klesla

Měnová báze České národní banky (ČNB) zahrnující peněžní prostředky s nejvyšším stupněm likvidity, jejichž vývoj může centrální banka bezprostředně ovlivňovat, klesla ke konci letošního července na 217,5 miliardy korun oproti červnovým 223,6 miliardy korun. ČTK to oznámil odbor veřejných informací ČNB. Prostřednictvím měnové báze obecně centrální banky ovlivňují měnové agregáty. Spadá do ní hotovostní oběživo, do kterého v případě ČR patří i hotovostní rezervy v pokladnách, povinné minimální rezervy bank na účtech centrální banky a dobrovolné rezervy bank na účtech centrální banky. Oběživo ke konci července kleslo z červnových 196,5 miliardy korun na 189,8 miliardy Kč, v meziročním srovnání však byla jeho suma o 33,2 miliardy Kč vyšší.

Papež Jan Pavel II. zahájil XV. Světové dny mládeže v Římě

Papež Jan Pavel II. oficiálně zahájil před bazilikou svatého Jana Lateránského v Římě XV. Světové dny mládeže, které se konají až do 20. srpna v rámci oslav 2000. jubilea Kristova narození. Na náměstí před bazilikou jej nadšeně přivítalo na 300.000 mladých poutníků, převážně z Itálie, které papež vyzval "sloužit Kristu a svobodě". Mezi poutníky z mnoha zemí je i četná delegace české katolické mládeže doprovázená českým klérem v čele s kardinálem Miloslavem Vlkem. České poutníky krátce pozdravil také velvyslanec ČR ve Vatikánu Martin Stropnický. Mladé vyzval ke zvěstování radosti a osobnímu příkladu v "drsném a krutém světě". "Řím je teď plný radosti, plný vzájemnosti, pospolitosti a plný úsměvů. Já bych vás prosil, abyste té atmosféry do sebe vstřebali co nejvíc, abyste s ní přijeli domů a nám, kteří se třeba neusmíváme tak často, dali příklad. To potřebujeme daleko víc než moralizování anebo různou dobrou či špatnou kritiku," řekl velvyslanec Stropnický.

Církevní svátek Nanebevzetí Panny Marie

Katolíci si v úterý připomněli Nanebevzetí Panny Marie, které je největším mariánským svátkem. Věřící ho slavili v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, ale i v dalších chrámech po celé republice. O víkendu se u příležitosti slavnosti Nanebevzetí Panny Marie konaly poutě například na sv. Hostýně na Kroměřížsku či na poutním místě u kostela Panny Marie Pomocné nad Zlatými Horami na Jesenicku, kam se sjely tisíce věřících z Česka i ze zahraničí.

V Jeruzalémě se slavilo Nanebevzetí Panny Marie už v 5. století, od 6. století ho slaví celý křesťanský Východ a od 7. století se slaví v Římě. Na jeho prastarou tradici navázal papež Pius XII., který 1. listopadu 1950 Nanebevzetí Panny Marie slavnostně formuloval za jeden z článků katolické víry. Tato událost ze života Ježíšovy matky je také nejčastějším titulem zasvěcení mariánských kostelů.

V Králíkách němečtí starousedlíci vysadili stromy smíření

Stromy smíření vysadili v úterý v Králíkách na Ústeckoorlicku návštěvníci z Německa. Do kraje, ze kterého pocházejí jejich rodiny, přijely stovky věřících z Německa oslavit 300. výročí založení poutního kláštera na Hoře Matky Boží nad městem. "Výročí se pro ně stalo příležitostí deklarovat svou vstřícnost vůči nám a vidím, že se tento projev setkává s pozitivní odezvou u místních lidí," konstatoval starosta města Anton Zima. Oslavy 300 let založení kláštera, do kterých se zapojilo i město, sice podle Zimy vyvrcholí až v neděli diecézní poutí, němečtí návštěvníci se však na pouť historickou alejí, vedoucí z Králík na Horu Matky Boží, vydali již v úterý. "Je to aktivita německé strany, organizovaná jejich biskupem, který pochází z Moravské Třebové. Pro město má význam i z hlediska rozvoje turistického ruchu," řekl Zima.

Zahraniční studenti pomáhají zdarma ve středisku pro postižené

Desítka studentů ze zahraničí i České republiky pomáhá v rámci Mezinárodního tábora dobrovolné práce v Koboukách u Brna ve středisku diakonie, které pečuje o postižené. "Účastníci tábora pomáhají především sklízet úrodu z naší ostružinové plantáže a s letním úklidem ve stacionáři," informoval ČTK ředitel střediska Petr Hejl. Vysvětlil, že dobrovolníci pracují šest hodin denně pouze za ubytování a stravu. Studentky z Francie, Koreje, Japonska, Slovenska a České republiky se kromě práce na zahradě a úklidu věnují také přípravě prostor pro zvláštní výuku postižených dětí v bývalé mateřské škole v nedalekých Morkůvkách. Jediný zástupce mužského pohlaví, student architektury z Německa, pomáhá při stavbě terasy. Hejla nejvíce překvapila připravenost všech účastníků tábora na kontakt s postiženými klienty střediska.

Výstava v Hodoníně mapuje společenský život na Hradě za Masaryka

Společenský život na Pražském hradě za prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka mapuje výstava, která je přístupná veřejnosti v Masarykově muzeu v Hodoníně. "Jedním z mnoha úkolů, s nimiž se musel Masaryk vypořádat, byla přeměna Hradu v důstojné sídlo demokratického státu, a právě tomu se výstava věnuje," informovala ČTK Irena Chovančíková z Masarykova muzea. Expozice zahrnuje fotografie návštěvníků Hradu, zasedací pořádky a například i jídelní lístky, z nichž lze vyčíst, co prezident rád jedl. Řada vystavených archiválií, mezi nimiž jsou i ukázky korespondence Masaryka s různými zajímavými osobnostmi, se objevují na veřejnosti poprvé, uvedla Chovančíková. Podle ní ukazují Masaryka v jiných souvislostech, než bylo na dřívějších výstavách běžné. Výstavu, která byla připravena u příležitosti 150. výročí Masarykova narození, si mohli na jaře prohlédnout i zájemci v Praze. V Masarykově muzeu v Hodoníně potrvá do 1. října.

Psychotronikové letos prozkoumali již 30 záhadných kruhů v obilí

Členové Klubu psychotroniky a UFO letos zaznamenali již 30 záhadných kruhů v obilí, kterým se také říká agrosymboly. Během uplynulého víkendu, ač sezóna objevování obrazců pomalu končí, prozkoumali zástupci klubu kruhy u Lomnice nad Popelkou, Turnova, Jičína a u Žihle v okrese Plzeň-sever. ČTK to řekl Luboš Šafařík z Klubu psychotroniky a UFO. Zda jsou všechny letos objevené agrosymboly pravé, bude podle něj známo až zhruba v listopadu, kdy budou k dispozici výsledky zkoušek. Pravost obrazce závisí na změně struktury buněk rostlin, která je narušena působením tepla, vysvětlil Šafařík. To se podle něj projevuje i odlišnou klíčivostí. Spojitost těchto jevů s UFO není prokázána. Členové klubu prozkoumají podle Šafaříkova odhadu každoročně zhruba 90 procent kruhů, zbytek se lidem podaří utajit.

Ze sportu:

Až do poločasu si počínali čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let v generálce na kvalifikaci ME proti Slovinsku ve Frýdku-Místku suverénně, ale po změně stran už řada střídání pohodovou hru pokazila a Slovinci snížili na konečných 1:3. V 65. minutě se zranil Kubica a český tým si mohl vyzkoušet, jak se hraje v deseti.

Středeční přípravný zápas české fotbalové reprezentace proti Slovinsku nebude prý pouhým přátelským zápasem mužstva složeného z náhradníků. Alespoň to tvrdí trenér národního týmu Jozef Chovanec, který den před zápasem vyslal směrem ke svým svěřencům jasný motivační faktor. "Zápas může zřetelně promluvit do nominace na kvalifikační utkání s Bulharskem," prohlásil kouč na adresu řady nováčků.

Výsledky třetích zápasů druhého kola Českého poháru: Pardubice - Zlín 4:2, Třinec - Vítkovice 4:3, České Budějovice - Sparta Praha 4:3, Plzeň - prvoligový Písek 3:2, Kladno - prvoligový Chomutov 7:1, Vsetín - Havířov 3:1, Litvínov - Karlovy Vary 4:2 a Znojmo - Slavia Praha 6:3.

Sedmapadesát sportovců odletí reprezentovat Českou republiku v šesti odvětvích na XI. letní paralympijské hry do Sydney. V Austrálii začne paralympiáda 18. října, sedmnáct dnů po skončení olympijských her, a potrvá do 29. října. V konkurenci 3500 sportovců z přibližně 120 zemí mají čeští paralympici ambice vybojovat více než deset medailí.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.