Zprávy středa, 17. ledna 2001

Josef Kubeczka

Prezident jedná s ministerstvem o pomoci Čechům zadrženým na Kubě

Prezident Václav Havel zvažuje, jak by mohl pomoci k vyřešení situace, v níž se ocitli poslanec Unie svobody Ivan Pilip a bývalý studentský aktivista Jan Bubeník. Ty už od pátku zadržují kubánské úřady. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. "V tuto chvíli s ministerstvem zahraničí posuzujeme možnost, jak by se prezident svou autoritou v té věci zaangažoval," uvedl Špaček. Konkrétní kroky však zatím podle něj nebyly stanoveny. "I když budou připraveny, tak určitě nebudou publikovány, protože jde o citlivou diplomatickou záležitost a v diplomatických vztazích je vždycky publicita to nejméně žádoucí," poznamenal prezidentův mluvčí. Havel je s manželkou Dagmar na ozdravném pobytu na španělském ostrově Lanzarote. Podle předběžných informací má prezident přiletět do ČR ve čtvrtek 18. ledna.

Pilipa s Bubeníkem zadržely kubánské úřady údajně kvůli tomu, že se na Kubě setkali s odpůrci komunistického režimu. Kubánské úřady oba české občany označily za agenty USA s tím, že budou postaveni před soud. České ministerstvo zahraničí předalo kubánskému chargé d'affaires v České republice nóty požadující propuštění obou Čechů.

Představitelé českého ministerstva zahraničí považují obvinění českých občanů za absurdní a vykonstruovaná. Kuba svým postupem podle nich navíc zásadně porušuje práva zadržených, když zatím stále nepřidělila Pilipovi a Bubeníkovi advokáta a neumožnila jim ani kontakt s českým zastupitelským úřadem.

Za "vážnou událost" označil tiskový mluvčí americké organizace Freedom House Michael Goldfarb zadržení bývalého českého ministra financí a poslance za Unii svobody Ivana Pilipa a jednoho ze studentských aktérů revoluce v někdejším Československu v roce 1989 Jana Bubeníka na Kubě. Širší komentář k události chystá nezisková nevládní organizace zabývající se šířením svobody ve světě za několik hodin.

Poslanci, které ČTK oslovila, většinou podpořili postup českých orgánů, jež se snaží Pilipovi a Bubeníkovi pomoci. Současně ale mnozí upozorňovali, že o případu nemají dostatek informací. Šéf KDU-ČSL Jan Kasal naznačil, že kvůli Pilipovu uvěznění by čeští zákonodárci mohli bojkotovat zasedání Meziparlamentní unie, jež se má letos konat v Havaně.

Unionista Petr Mareš očekává mnohem razantnější postup od ministerstva zahraničí. Neupřesnil ale, co tím míní. Uvedl jen, že záležitost je "plně v rukou" resortu.

Předseda poslanců ČSSD Zdeněk Škromach doufá, že česká diplomacie udělá vše pro to, aby se Pilip mohl brzy vrátit do ČR.

Ministr zahraničí ve stínové vládě ODS Jan Zahradil řekl, že české orgány se nyní nemohou chovat jinak, než jak se chovají. Nezná důvody cesty Pilipa a Bubeníka na Kubu a ani to, zda tam jeli soukromě, nebo služebně. Případ obou občanů na Kubě označil za politickou kauzu.

Podle šéfa poslanců KSČM Vojtěcha Filipa je každý občan a turista povinen respektovat právní řád státu, do kterého přijel. "Je věcí kubánských úřadů, jestli shledají, jestli pan Pilip a pan Bubeník spáchali nějaký trestný čin podle kubánských zákonů. Ale na druhou stranu jsem přesvědčen, že je možné pro dobré vztahy vydat občany České republiky, aby sám český stát o nich rozhodl, zda je potrestá, nebo ne," uvedl. Tento postup by podle něj zlepšil kubánsko-české vztahy.

Zadržením unionistického poslance Ivana Pilipa a bývalého studentského aktivisty Jana Bubeníka kubánskými orgány se bude ve středu zabývat sněmovní zahraniční výbor. Poslanci chtějí, aby se jeho schůze zúčastnil náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček. ČTK to řekl předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. K případným výsledkům středečního jednání výboru Zaorálek řekl: "Chtěli bychom každý krok zvažovat i z hlediska efektivity a toho, abychom pokud možno pomohli tomu, aby naši dva občané co nejrychleji měli možnost Kubu opustit." Naznačil přitom, že poslanci situaci nechtějí eskalovat.

Důkazy proti Pilipovi a Bubeníkovi jsou, tvrdí kubánský vyslanec

Kubánská vláda nepochybně musí mít důkazy a ve vhodné chvíli je zveřejní, řekl kubánský chargé d'affaires David Paulovich. Nikdy jsme nikoho neobvinili bez důkazů, dodal k pátečnímu zadržení poslance Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Současné vztahy mezi Kubou a Českou republikou jsou podle Pauloviche na dosud nejnižší úrovni. "Fakt, že dva čeští občané, z toho jeden poslanec, porušili kubánské zákony, nepochybně nepřispějí ke zlepšení," řekl Paulovich. Nedokázal odpovědět na otázku, jaký trest může soud zadrženým uložit, ani kdy by se mohl proces konat. Pilip s Bubeníkem budou postaveni před soud a je na soudu, aby rozhodl, vysvětlil Paulovich. Kuba se podle něj neobává následků svého počínání. "Kuba přečkala agrese, útoky téměř jaderné, takže z takovýchto věcí nemá strach. Myslím, že už jsme vydrželi téměř vše," řekl Paulovich.

Po setkání s Paulovichem česká strana odsoudila zejména skutečnost, že Kuba dosud Praze nepodala žádné oficiální vysvětlení. Podle náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka je těžké zaujmout jakékoli stanovisko, když neexistuje oficiální stanovisko kubánských úřadů. Jediným zdrojem informací zůstává článek z deníku Granma, který byl v překladu zaslán české straně. Podle Pauloviche je novinová zpráva oficiálním stanoviskem kubánské vlády. Podle Granmy se oba čeští občané jako "agenti Spojených států" věnovali na Kubě udržování "podvratných styků" a budou postaveni před soud.

Schodek rozpočtu za rok 2000 se prohloubil na 46,06 mld. Kč

Na 46,06 miliardy korun se prohloubil deficit státního rozpočtu České republiky za rok 2000 po započtení výdajů tzv. dodatkového období k 15. lednu. Ke konci prosince schodek činil 38,2 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Celkové rozpočtové příjmy za loňský rok dosáhly 586,208 miliardy korun, celkové výdaje 632,268 miliardy korun a výsledné saldo je tak téměř o 11 miliard korun vyšší než chválený deficit 35,2 miliardy korun. Rozpočet za rok 1999 skončil schodkem 29,6 miliardy korun proti schváleným 31 miliardám korun. "Rozhodující vliv na nedodržení schváleného schodku pro rok 2000 měla příjmová oblast státního rozpočtu," uvedlo ministerstvo financí v prohlášení.

Jednání s ČSSD o schodku rozpočtu bude asi příští týden

Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý předpokládá, že již příští týden by se mělo vedení jeho strany sejít s představiteli vládní sociální demokracie k debatám o rozšíření tolerančního patentu - doplňku k opoziční smlouvě. Schůzku bude iniciovat ODS, která kritizuje vládu, že nedodržela dohody a překročila schodek rozpočtu za loňský rok o více než deset miliard korun. Původní dohoda mezi ČSSD a ODS předpokládala schodek ve výši 35,2 miliard korun. Tlustý zdůraznil, že ODS již dříve jasně řekla, že podpoří vládě vydání státních dluhopisů pouze na předem schválený schodek, tedy na 35,2 miliardy korun. "Je zřejmé, že ta realita se dostala mimo rámec původní dohody. Proto podle tolerančního patentu bude následovat jednání mezi ODS a ČSSD, jak na tento nepříjemný fakt v tuto chvíli reagovat," podotkl Tlustý.

Česká strana sociálně demokratická je ochotna jednat s ODS o dodatcích k opoziční smlouvě kvůli vysokému schodku státního rozpočtu za loňský rok. ČSSD věří, že se obě strany dohodnou a jejich vztahy to nepoškodí. "My samozřejmě tu smlouvu dodržujeme, budeme-li vyzváni, budeme o ní jednat, není to problém. Myslím, že pokud jde o deficit za minulý rok, je možné samozřejmě jednat o tom, zda došlo k porušení či nedošlo, ale myslím, že to není tak jednoznačná záležitost, jak je prezentována," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Zdeněk Škromach. Záležitostí se podle něj bude zabývat i sobotní předsednictvo ČSSD.

Loňský schodek rozpočtu potvrdil obavy o veřejné finance

Česká národní banka je znepokojená zhoršujícím se stavem veřejných financí. "Výsledky hospodaření rozpočtu za rok 2000 potvrzují oprávněnost obav z fiskálního vývoje v příštím období, a to i přesto, že se ekonomické oživení zpravidla příznivě promítá v rozpočtu až s určitým zpožděním," řekl ČTK v reakci na výsledky hospodaření státního rozpočtu v loňském roce člen bankovní rady ČNB Pavel Štěpánek. Vývoj rozpočtu dosud podle Štěpánka odpovídal celkovému ekonomickému rámci. Rozpočet přitom působil pozitivně při překonávání hospodářského poklesu.

Za loňský vysoký deficit státního rozpočtu může vláda, která špatně hospodařila a včas nezačala s reformou mandatorních výdajů. Ani vliv vysokých cen pohonných hmot na propad v rozpočtových příjmech není nezanedbatelný, kabinet však měl dostatek času, aby tomu přizpůsobila i výdaje. Výsledné číslo je o to více varující, že ho bylo dosaženo v roce hospodářského růstu téměř o procento vyšším, než ze kterého vycházela konstrukce rozpočtu. Vyplývá to z odpovědí analytiků pro ČTK.

Lékaři NATO vyloučili uran jako příčinu potíží, popřeli syndrom

Údaje o zdraví vojáků ze všech členských zemí NATO neumožňují učinit spojení mezi použitím munice s ochuzeným uranem a případy rakoviny. Nelze z nich ani vyvodit závěry, že by existoval nějaký "balkánský syndrom", shrnuli náčelníci zdravotních správ armád 19 zemí své úterní první rokování na toto téma v Bruselu. Rozhodli se nicméně pro mezinárodní přístup, prohloubení výměny dat a zdokonalení metodologie. Příště se sejdou v květnu, kdy budou mít po ruce další údaje o příčinách případných onemocnění a jejich průběhu. Brigádní generál Jan Petráš ze sekce vojenského zdravotnictví generálního štábu české armády k tomu řekl: "Ochuzený uran je mimo podezření - jeho účinky jsou natolik známy, že je nelze dávat do souvislosti s případnými potížemi. Ty je třeba hledat jinde a vyvinout pro to úsilí na mezinárodní úrovni."

Odbory a vedení ČT se opět nedohodly, jednání pokračují ve středu

Zaměstnanci České televize stále stávkují. Pokrok nepřineslo ani úterní jednání odborového šéfa Antonína Dekoje s Věrou Valterovou zastupující vedení ČT. Schůzku zprostředkovala na žádost televizních odborů tripartita. Účastníci rozhovorů po více než dvouhodinovém jednání na Úřadu vlády řekli, že v nich budou pokračovat patrně už ve středu. Stávkující mimo jiné požadují, aby z televize odešlo vedení jmenované generálním ředitelem Jiřím Hodačem, který minulý týden ze zdravotních důvodů rezignoval. Podle Valterové byla splněna většina požadavků krizového výboru i stávkujících. Vedení proto nadále očekává vstřícné, nikoli ultimativní návrhy z jejich strany.

ODS vyzvala ostatní strany ke schůze o volbě nového ředitele ČT

Vedení Občanské demokratické strany vyzvalo představitele všech parlamentních stran ke schůzce o způsobu volby prozatímního ředitele České televize (ČT). Politici by se podle ODS měli shodnout na postupu, jakým by měl být nový ředitel hledán a nakonec i zvolen. ODS hodlá podle předsedy poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého na schůzce navrhnout, aby se sněmovna obrátila na specializovanou agenturu na hledání manažerů do "takovýchto krizových situací". Termín schůzky Tlustý neupřesnil.

Čtyřkoaliční senátoři navrhnou vrácení novely o ČT sněmovně

Novela zákona o České televizi v podobě, jak ji Senátu předložila Poslanecká sněmovna, je pro čtyřkoaliční senátory "nepřijatelná". Proto ji navrhnou vrátit sněmovně s vlastními úpravami. ČTK to řekl místopředseda senátorů Unie svobody a ODA Michael Žantovský po úterním společném jednání se senátorským klubem KDU-ČSL. Jeho předseda Jiří Šenkýř k tomu podotkl, že definitivní stanovisko bude známo po středečním jednání senátních výborů o novele a o pozměňovacích návrzích k ní. "Tady víc než kdykoli jindy bude platit, že se senátor rozhoduje sám za sebe," uvedl Šenkýř.

Debata kolem ČT nebude mít dopad na jednání EU s ČR

Debata kolem České televize (ČT) ukázala stupeň připravenosti českých lidí na vstup do Evropské unie; nebude mít dopad na přijetí České republiky ani na pokrok jednání o přistoupení, řekl člen Evropské komise Günter Verheugen. Poukázal na shodné body a shodné slabiny mezi českou situací a "tím, co se děje v Evropské unii". Česká veřejnoprávní televize "není plně osvobozena od politického tlaku; jsem si jist, že ČR najde cestu, jak zajistit plnou svobodu (médií). Jak to udělá, je vnitřní věcí českých řadů; nechtěl bych se do toho plést," prohlásil Verheugen.

Rakouský kancléř spatřuje v odpojení temelínského reaktoru šanci

Na informace z České republiky o chystaném odpojení reaktoru jihočeské jaderné elektrárny Temelín reagoval po pravidelném zasedání rakouské vlády její šéf, kancléř Wolfgang Schüssel slovy: "Odpojení je šancí, která musí být využita k tomu, aby byla provedena všechna potřebná přezkoušení elektrárny podle evropských měřítek a pod dohledem EU." Podle rakouského ministra obrany Herberta Scheibnera "odpojení dokazuje, že bylo chybou, že Češi Temelín vůbec spustili". Vzhledem k "téměř každodenním poruchám" musí rakouská vláda bez jakýchkoli kompromisů trvat na objasnění a dodržení bezpečnostních standardů. Dohody z Melku musí být do slova a do písmene splněny, uvedl Scheibner.

Lotyši jednali s poslanci o prioritách zahraniční politiky

Delegace členů zahraničního výboru lotyšského parlamentu jednala v Praze se senátory a s představiteli ministerstev. Předseda Senátu Petr Pithart a šéf senátního zahraničního výboru Michael Žantovský ČTK řekli, že úsilí Lotyšska o začlenění do evropských struktur a do NATO bylo spolu se vztahy této země s Ruskem hlavním tématem rozhovorů. "Oni nepochybují o tom, že dříve nebo později budou členy NATO, protože Ruská federace se nakonec smířila i s naším, polským a maďarským členstvím," uvedl Pithart. Priority české a lotyšské zahraniční politiky a bezpečnost Pobaltí byly také předmětem jednání lotyšských hostů se zahraničním výborem Poslanecké sněmovny. Schůzkou s poslanci ukončili lotyšští zákonodárci jednodenní rozhovory v Praze.

Česká republika zakáže od čtvrtka dovoz hovězího z Rakouska

Česká republika s platností od čtvrtka zakáže dovoz krav a hovězího z Rakouska. ČTK to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Josef Holejšovský s tím, že k zákroku veterinárního úřadu vedly zprávy o výskytu tzv. nemoci šílených krav (BSE) v Německu a Rakousku. O podobném kroku se podle něho uvažuje i v případě dovozu z Itálie. Již na konci loňského roku ČR zakázala dovoz krav a produktů z hovězího masa ze všech zemí EU, kde se vyskytly případy BSE. Josef Holejšovský také uvedl, že nemoc šílených krav nebyla v Česku u dobytka zatím nikdy prokázána, stejně jako nová forma Creutzfeldt-Jakobovy nemoci (CJD). Ta je lidskou obdobou nemoci šílených krav a údajně se přenáší z nakaženého hovězího. Holejšovský je o bezpečnosti českého hovězího přesvědčen.

Pomník Jana Palacha v Bruselu

V bruselské čtvrti Woluwe-Saint-Pierre, neboli Sint-Pieters-Woluwe, byl v úterý odhalen pomník Janu Palachovi. Přesně 32 let po jeho sebeupálení v Praze dali tak Belgičané najevo, že smysl, symbolika tohoto činu nebyly zapomenuty. "Jan Palach nechtěl, aby se jeho spoluobčané smířili se sovětským jařmem, s parním válcem normalizace," řekl v krátkém projevu starosta Jacques Vandenhaute. "Jeho gesto, jež mu přineslo smrt, mělo obrovský ohlas mezi obyvatelstvem." Vztyčení pomníku označil za "připomínku, že smyslem jeho oběti byla svoboda; proto je to také dojemný symbol pro naši mládež".

Palachova busta ze sliveneckého mramoru je umístěna ve výši očí na vysokém podstavci, podél něhož se plazí kované symboly plamene. Akademický sochař František Janda ji daroval českému velvyslanectví v Belgii s cílem najít důstojné umístění.

Ze sportu:

Výsledky 38. kola extraligy ledního hokeje: Třinec - Zlín 3:1, České Budějovice - Slavia Praha 3:5, Havířov - Kladno 1:2, Vsetín - Vítkovice 8:1, Sparta Praha - Litvínov 2:0, Karlovy Vary - Pardubice 3:3 po prodloužení a Znojmo - Plzeň 6:3. V tabulce vede Vsetín před Pardubicemi a Zlínem. Poslední je Havířov.

Český tenista Michal Tabara postoupil do třetího kola Australian Open. Ve druhém kole porazil Argentince Guillerma Caňase 7:6, 6:3 a 6:2. Příštím soupeřem Tabary se stane lepší z duelu druhého nasazeného Rusa Marata Safina s Rumunem Andreiem Pavlem.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle slabé sněžení. Na ostatním území polojasno až skoro jasno. Teploty minus 5 až minus1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.