Zprávy středa, 17. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Politici i občané České republiky si připomínají deset let od listopadu 1989

Udělováním státních vyznamenání, pokládáním květin, ale i koncerty a modlitbami si politici a občané České republiky připomenou dnešní 10. výročí rozehnání klidné studentské demonstrace na Národní třídě v Praze, která zahájila takzvanou sametovou revoluci. Vzpomínka bude patřit také protinacistickým protestům ze 17. listopadu 1939, při nichž zemřel student Jan Opletal.

Deset let po pádu komunismu přijeli do ČR i světoví politici

Události roku 1989, které vedly k pádu železné opony rozdělující Evropu, si přijeli do České republiky připomenout také někdejší prezidenti a premiéři světových velmocí, kteří před deseti lety stáli v čele svých zemí. O historii i budoucnosti na Pražském hradě s prezidentem Václavem Havlem v úterý hovořili bývalí prezidenti Spojených států a někdejšího Sovětského svazu George Bush a Michail Gorbačov, bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová, německý exkancléř Helmut Kohl a vdova po francouzském prezidentovi Francoisu Mitterrandovi Danielle. Do Prahy zavítal také první nekomunistický prezident Polska Lech Walesa, kterého s českým prezidentem spojuje kariéra disidenta i hlavy státu.

Michail Gorbačov, jehož reformy v Sovětském svazu předznamenaly zhroucení komunistických režimů v evropských státech, se s Václavem Havlem shodl na tom, že i po deseti letech se země někdejšího sovětského bloku potýkají s problémy. Gorbačov se nechal slyšet, že chystá návrat do politiky. Uvažuje o tom, že v prosincových parlamentních volbách bude kandidovat v čele strany, kterou založil. Nevyloučil, že příští rok bude bojovat o prezidentské křeslo.

Také bývalý vůdce legendárního polského odborového svazu Solidarita Lech Walesa, s nímž se Václav Havel zná ještě z komunistické éry obou zemí, uvažuje o návratu do nejvyšších politických funkcí. V roce 2000 se chce opět ucházet o prezidentské křeslo.

Baronka Thatcherová při setkání s českým prezidentem uvedla, že po století světových válek a zničujících ideologií je na čase obnovit ve světě vládu svobody a práva. Václav Havel poukázal na to, že je obtížné zvláště u lidí z postkomunistických zemí, kteří nepoznali vládu práva, zabránit růstu korupce a kriminality.

Helmut Kohl, který se velmi zasloužil o sjednocení Německa i Evropy, v Praze zdůraznil svůj zájem na dalším rozšiřování Evropské unie. Poslední úterní schůzka českého prezidenta, tentokrát s Georgem Bushem, se odehrála mezi čtyřma očima.

Dnes se bývalí prezidenti SSSR, USA a Polska Michail Gorbačov, Geroge Bush a Lech Walesa, někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová a bývalý německý kancléř Helmut Kohl v Praze zúčastní mezinárodní konference Deset let poté. Večer spolu s manželkou zesnulého francouzského prezidenta Francoise Mitterranda převezmou Řád bílého lva.

Kongres USA oceňuje lid dnešní ČR a Slovenska a jeho úspěchy

Kongres Spojených států amerických oceňuje lid České republiky a Slovenska a jeho úspěchy při budování nových států a pluralitní demokratické společnosti v posledních 10 letech. Uvádí se to v rezoluci, kterou k 10. výročí "sametové revoluce" schválil Senát Spojených států a o níž v úterý ČTK informovalo české ministerstvo zahraničí. Kongres v ní také vyslovil podporu úsilí obou zemí vstoupit "do transatlantických institucí prostřednictvím členství v Severoatlantické alianci a Evropské unii". Ve zdůvodnění se kromě jiného uvádí, že americký lid považuje Českou republiku a Slovensko za "důvěryhodné a významné partnery".

Společnost 89 připravila setkání studentů-organizátorů revoluce

Křest knihy "Sto studentských revolucí" autorů Milana Otáhala a Miroslava Vaňka byl hlavním bodem programu úterního setkání studentů, kteří zahájili sametovou revoluci v listopadu 1989. ČTK to řekl Pavel Žáček ze Společnosti 89, která mítink v klubu Rock Café na pražské Národní třídě zorganizovala. Mezi pozvanými byli nejen studenti zmiňovaní v knize, ale všichni ti, kteří pracovali ve stávkových štábech vysokých škol, zakládaných po 17. listopadu, a kteří se už do knihy nedostali. V interiéru klubu Rock Café organizátoři instalovali výstavu fotografií z prostředí studentských stávkových center, ale i z tehdejších ulic, které byly doslova polepeny revolučními hesly a výzvami. Fotografie doplňují dobové studentské časopisy, archivní dokumenty a prohlášení vydávaná studenty.

Martin Mejstřík: Česká společnost se s minulostí dosud nevyrovnala

Česká společnost má velký dluh ve vyrovnání s minulostí a pojmenování zla a viny. Řekl to v úterý při setkání studentů a členů stávkového výboru z listopadu 1989 na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Martin Mejstřík, jeden z vůdců studentů protestujících před deseti lety proti komunistickému režimu. "Zlo je třeba pojmenovat a pokud má dojít k odpuštění, musí mu předcházet přiznání viny a pokora. U komunistů jsem to nikdy nezaznamenal," prohlásil někdejší student DAMU. V souvislosti s revolučním heslem "Nejsme jako oni" kritizoval také nynější společenské elity, které si podle něj "uzurpují výhody" proti řadovým občanům.

Boj s ideovým dědictvím minulého režimu trvá i podle bývalého studenta Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a poslance za Občanskou demokratickou stranu Marka Bendy. Bývalá studentka filozofie a nynější pracovnice ministerstva zahraničí Monika Pajerová vyzvala k celospolečenskému dialogu a upozornila na deziluzi ve společnosti. Diskutující varovali i před růstem preferencí Komunistické strany Čech a Moravy.

Studenti UK z roku 1939 převzali ocenění a medaile

Celkem 53 bývalých politických vězňů a studentů Univerzity Karlovy (UK) z roku 1939 převzalo v úterý v pražském Karolinu Pamětní listiny Univerzity Karlovy a Spolku absolventů a přátel UK spolu s Pamětními medailemi 17. listopadu 1939. Tyto medaile předal předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín rovněž rektorovi UK Karlu Malému a čtyřem významným osobnostem. Pamětní medaile 17. listopadu 1939 ve formě zlatého kříže je obdobou medaile, která byla udělena na prvním mezinárodním studijním kongresu v Praze roku 1945.

Vzpomínky na listopad 1989 odstartovaly na Univerzitě Pardubice rok oslav

Vzpomínkovým shromážděním a odhalením pamětní desky ke Dni boje studentů za svobodu a demokracii si v úterý vpodvečer připomněli události listopadu 1989 studenti i akademická obec Univerzity Pardubice. Tyto akce odstartovaly oslavy padesáti let existence vysokého školství v Pardubicích. "Aktivity, připomínající toto významné výročí, budou probíhat pod záštitou České komise pro UNESCO po celý příští rok. Vyvrcholí v říjnu roku 2000," řekla ČTK mluvčí univerzity Valerie Wágnerová.

Konference v Brně připomněla podíl studentů na bojích za demokracii

Podíl studentů na bojích za svobodu a demokracii připomněla konference, kterou v úterý v Brně ve spolupráci s vysokými školami zorganizoval městský výbor Českého svazu bojovníků za svobodu. Konference byla věnována šedesátému výročí perzekuce československého studentstva a desátému výročí sametové revoluce. Předseda městského výboru Českého svazu bojovníků za svobodu František Esterka na setkání zdůraznil, že uzavření českých vysokých škol nacisty v roce 1939 znamenalo počátek tažení nacistického režimu proti českému národu.

Před svítáním 17. listopadu 1939 obsadili nacisté studentské koleje v Praze a Brně a uzavřeli české vysoké školy. Uzavřením vysokých škol bylo postiženo více než 17.000 studentů. Do koncentračního tábora Sachsenhausen bylo odvezeno 1267 studentů zatčených v Praze, Brně a Příbrami.

Česká vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy na 4000 korun

Od nového roku zvyšuje vláda minimální mzdu z dosavadních 3600 na 4000 korun měsíčně. Podle vládního mluvčího Libora Roučka jde o 22 korun a 30 haléřů na hodinu. V letošním roce se minimální mzda zvýšila dvakrát. K 1. lednu vzrostla z 2650 na 3250 korun a v červnu vláda rozhodla o jejím dalším zvýšení na 3600 korun, a to od 1. července.

Kabinet schválil poziční dokument o volném pohybu osob

Česká republika by od 1. ledna 2003 měla být schopna aplikovat právo Evropské unie, které upravuje volný pohyb osob v rámci Unie. Příslušný poziční dokument vláda schválila v pondělí a v úterý o tom informoval tiskový mluvčí Libor Rouček. Česká republika ale ještě požádá při vyjednávání s Bruselem o přechodné období, během kterého u nás nebudou moci občané států unie nakupovat nemovitosti.

Poslanci ČSSD odmítli představu premiéra Miloše Zemana o odvolání ministra Ivana Davida

Poslanecký klub České strany sociálně demokratické v úterý odmítl snahu premiéra Miloše Zemana přenést odpovědnost za odvolání Ivana Davida z funkce ministra zdravotnictví na Poslaneckou sněmovnu. Premiérův záměr už dříve odmítla pravice, která Davidovo odvolání požaduje. "My jsme přijali takřka jednomyslně usnesení o tom, že nedoporučujeme, aby se schůze sněmovny zabývala situací ve zdravotnictví. Myslíme si, že je to věcí předsedy vlády, aby v této věci řekl jasné slovo," řekl novinářům po jednání klubu ČSSD jeho předseda Stanislav Gross.

Podle vicepremiéra Vladimíra Špidly musí předseda vlády Miloš Zeman "zaregistrovat" úterní usnesení poslaneckého klubu ČSSD k problematice zdravotnictví a rozhodnout se "po své úvaze". Špidla to řekl ČTK a Mladé frontě Dnes po jednání klubu ČSSD. "Poslanecký klub je suverénní orgán a pokud jde o sněmovnu a taktiku ve sněmovně, tak aspoň pro mne má nejvyšší autoritu. Takže usnesení jsem vzal na vědomí a tím to pro mě končí," komentoval Špidla výsledek jednání klubu. Vicepremiér Špidla byl v tu chvíli nejvyšším vládním činitelem, který se jeho zasedání zúčastnil. Premiér Zeman ho opustil asi v polovině kvůli jiným povinnostem.

Za pomalou pomoc Turecku nebude zřejmě nikdo odvolán

Pomalá pomoc České republiky Turecku při srpnovém zemětřesení zřejmě žádného z ministerských úředníků nepřipraví o křeslo. Ministr zahraničí Jan Kavan připustil, že humanitární pomoc Turecku provázely systémové i lidské chyby, bezpečnostní rada státu se ale v úterý zabývala spíše tím, jak se jich do budoucna vyvarovat. Šéf diplomacie dodal, že jeho resort už personální důsledky vyvodil. Odmítl ale říci konkrétní jména.

OECD počítá v ČR v příštích dvou letech s mírným růstem

Mírný ekonomický růst provázený nárůstem nezaměstnanosti a inflace předpokládá v příštích dvou letech v České republice Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ve své pravidelné pololetní zprávě, která byla v úterý zveřejněna v Paříži, připomíná také zpřísnění rozpočtové politiky v závislosti na růstu a zdůrazňuje, že pro dlouhodobý růst je klíčové dokončení privatizace bank a dalších reforem zaměřených na restrukturalizaci průmyslu. Ve srovnání se zprávou z minulého pololetí došlo u čísel o ekonomickém růstu ke snížení odhadu.

Rozhovory o životním prostředí by v Bruselu měly začít v prosinci

Za jednu z hlavních a nejsložitějších kapitol vstupu České republiky do Evropské unie považuje státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička oblast životního prostředí. Vstupní rozhovory v této oblasti budou v Bruselu otevřeny pravděpodobně 7. prosince. Termín by mohl být posunut v případě, že se členské státy Unie do té doby nedohodnou na společném postoji. Kapitola životního prostředí je podle Pavla Teličky specifická zvláště kvůli nutnosti vysokých investic. Podle propočtů bude muset stát a soukromý sektor investovat do životního prostředí v příštích deseti letech 250 miliard korun.

Požadavek Rakouska, aby byla jaderná elektrárna Temelín posuzována podle nejvyšších možných standardů Evropské unie, odmítly podle Pavla Teličky ostatní členské země společenství. Oznámil to v úterý novinářům při setkání s ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem. Podotkl, že požadavek Rakouska by znamenal "dvojí metr".

V ČR se podařilo za deset let úspěšně obnovit neziskový sektor

Za posledních deset let se podařilo v České republice úspěšně obnovit neziskový sektor, který měl v Čechách před rokem 1948 bohatou tradici a spolková činnost byla vždy na poměrně vysoké úrovni. Největším problémem zůstává financování neziskových organizací. Shodly se na tom v úterý ředitelka Nadace pro rozvoj občanské společnosti Hana Šilhánová a socioložka Jiřina Šiklová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

V České republice existuje v současnosti asi 300 nadací, 200 nadačních fondů a kolem 50.000 občanských sdružení, mezi které patří i sdružení pro aktivity ve volném čase, tělovýchovné jednoty nebo myslivecká sdružení. Podle socioložky Šiklové rozvoj neziskového sektoru bezesporu aktivizoval společnost, i když do určité míry stát občanskému sektoru nepřeje, a to z důvodů finančních i prestižních. To platí obecně i o zemích Evropské unie.

Fotografie v Karolinu dokumentují historické chvíle od roku 1989

Řadu výstav k desátému výročí sametové revoluce rozšířily v úterý v Praze expozice v Karolinu a v Národním Muzeu. Výstava fotografií Deset let v Karolinu dokumentuje historické okamžiky od října 1989 po přijetí nových členů Severoatlantické aliance v březnu letošního roku. Národní muzeum připravilo výstavu popisující padnutí železné opony mezi Československem a Německem.

IVVM: Občany ČR nejvíce znepokojuje kriminalita a korupce

Za prvořadý společenský problém považuje podle šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění 78 procent českých občanů hospodářskou kriminalitu a korupci. Obecná kriminalita znepokojuje 69 procent lidí, organizovaný zločin 68 procent. Nezaměstnanosti se obává 67 procent dotázaných. Zcela stranou veřejné pozornosti je oblast životního prostředí -- jeho stav znepokojuje pouze 29 procent lidí.

Pražany v úterý překvapila poezie na řadě netradičních míst

Oslovit básněmi spěchající Pražany se v úterý rozhodli pořadatelé projektu Den poezie právě na výročí narození básníka Karla Hynka Máchy, který je pokládán za zakladatele české moderní poezie. Součástí projektu byla řada akcí, které se nejen v Praze konaly celý den. Od Tramvaje poezie, živých vystoupení básníků v metru přes autorská čtení kupříkladu v továrně Vaňkovka v Brně či v děčínské městské knihovně.

Ze sportu:

Dvě předehrávaná utkání měla v úterý na programu česká hokejová extraliga. V zápase 24. kola porazila Plzeň Třinec 6:2 a v předehrávce 23. kola vyhrála pražská Sparta nad Karlovými Vary 4:1.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy sněžení. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.