Zprávy středa, 17. února 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přináším přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Zpomalení bezpečnostních prověrek neohrozí vstup ČR do NATO

Zpomalení bezpečnostních prověrek osob, které budou pracovat s citlivými informacemi Severoatlantické aliance, podle ministra zahraničí Jana Kavana neohrozí vstup ČR do NATO. Ministr novinářům řekl, že do 12. března, kdy má být NATO oficiálně rozšířeno, bude prověřen dostatečný počet pracovníků ministerstva zahraničí i české mise u NATO, a to včetně velvyslance Karla Kovandy. Šéf diplomacie by přivítal, kdyby se jednotlivé instituce, které se na prověrkách podílejí, přestaly navzájem osočovat, kdo má na jejich zpoždění největší podíl.

Ministr Kavan na krátké tiskové konferenci uvedl, že datum vstupu ČR do NATO má ověřeno z amerického velvyslanectví v Praze, ale také od českého velvyslance v USA Alexandra Vondry. Ten ho telegramem informoval a odvolával se na osobní rozhodnutí ministryně zahraničí Albrightové. Jan Kavan řekl, že chce definitivně vyvrátit všechny dohady, které se kolem data rozšíření aliance v posledních dnech objevily. Datum 12.března, které bylo v sobotu oficiálně oznámeno, totiž v pondělí nepotvrdili vysocí představitelé NATO v Bruselu.

Ministr Kavan se odmítl vyjádřit k informacím o SIS

Ministr zahraničí Jan Kavan se odmítl vyjádřit k informacím o údajném pokusu Slovenské informační služby 'SIS), který měl za bývalého vedení v čele s Ivanem Lexou vést k ovlivnění politické situace v ČR a ztížení jejího přijetí do euroatlantických struktur. Kavan to odůvodnil tím, že o práci zpravodajských služeb se na veřejnosti nehovoří.

Z tajné zprávy nového ředitele Slovenské informační služby Vladimíra Mitry vyplynulo, že cílem operace Neutron bylo vyvolat názorovou polemiku mezi občany ČR o vstupu země do NATO. Operace Dežo měla vyvolat neofašistickou kampaň, rasistické nálady a vyostření romské otázky mezi občany ČR, aby se zabránilo jejímu přijetí do euroatlantických integračních struktur, uvádí se ve zprávě, jejíž část ČTK získala z důvěryhodného zdroje.

Senátoři ODS odmítají návrh Rychetského zrušit BIS

Návrh vicepremiéra Pavla Rychetského 'ČSSD) na zrušení Bezpečnostní informační služby vnímají senátoři ODS jako pokus o destabilizaci bezpečnostní situace ČR. Rychetský v neděli uvedl, že BIS spotřebuje ročně 600 až 700 miliónů korun a nepřináší takřka žádné výsledky; službu, která podle něj rovněž nepracuje pro vládu, je potřeba zrušit nebo hluboce reorganizovat. Rychetského výroky následně vyvolaly řadu odmítavých reakcí.

Václav Havel jednal s náměstkem švédského ministra zahraničí

Náměstek švédského ministra zahraničí Pierre Schori, který v rámci Evropské unie shromažďuje programy jednotlivých zemí na pomoc menšinám, jednal v Praze o romské problematice. Setkal se rovněž s prezidentem Václavem Havlem. Jak uvedl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, jeden z připravovaných programů se bude týkat spolupráce mezi českou a švédskou romskou mládeží. Schori se při schůzce zmínil o tom, že romská otázka není problémem jen České republiky. Vyzval rovněž Václava Havla, aby zaštítil programy Evropské unie pro menšinové skupiny obyvatel.

Pierre Schori se setkal rovněž s vicepremiérem pro legislativu Pavlem Rychetským. Ten vyjádřil přání české vlády řešit krizi v Kosovu mírovými prostředky. Ocenil rovněž pomoc Švédska při prosazování lidských práv v krizových oblastech a poděkoval švédské vládě za pomoc, kterou poskytla v minulosti československým emigrantům.

Německá vláda a podniky se shodly na odškodnění nuceně nasazených

Německá vláda a zástupci dvanácti velkých německých koncernů a bank shodli na odškodnění obětí nucených prací. Společné komuniké výslovně zmiňuje i české oběti tzv. totálního nasazení. Potvrzuje, že zamýšlená iniciativa má mít dvě části - humanitární fond na pomoc postiženým a nadaci zaměřenou na projekty budoucnosti. České ministerstvo zahraničí tuto iniciativu přivítalo.

Komunisté v průzkumech výrazně posilují

Podle průzkumu veřejného mínění výrazně posilují komunisté - už třetí měsíc mají volební preference nad 14-ti procenty. Na prvních dvou místech žebříčku zůstává podle výsledků Střediska empirických výzkumů situace neměnná - první Česká strana sociálně demokratická s 27 procenty a za ní Občanská demokratická strana, kterou by volilo 22 procent voličů. Oproti lednu o jedno procento posílila Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová - na 12 a Unie svobody si drží 10 a půl procenta příznivců.

ČR bude členem Fondu sociálního rozvoje RE

Česká republika by se v pátek 19. února měla stát členem Fondu sociálního rozvoje Rady Evropy, který má pomáhat řešit problémy uprchlíků. Fond se podílí na financování sociálních projektů, reaguje na naléhavé situace a přispívá také ke zlepšení podmínek ve znevýhodněných oblastech Evropy. Byl založen v roce 1956 a je nejstarší evropskou mezinárodní finanční institucí.

Firmy mohou dostávat peníze na pracovní místa

České firmy mohou od státu získat na každé nově vytvořené pracovní místo až sto tisíc korun ročně, píší Lidové noviny s odvoláním na údaje Ministerstva práce a sociálních věcí. Podle ředitele odboru Tadeáše Kokotka se při rozdělování peněz zohledňuje zejména míra nezaměstnanosti v daném regionu a počet uchazečů na jedno volné pracovní místo. Dvacet úřadů práce s více než desetiprocentní mírou nezaměstnanosti v regionu dostane letos zhruba polovinu celého rozpočtu aktivní politiky zaměstnanosti.

Pokles tržeb v maloobchodě přispěje k výraznému propadu HDP

Propad maloobchodních tržeb o 11,5 procenta v prosinci 1998 je dalším negativním ukazatelem stavu české ekonomiky. Spolu s poklesy v dopravě, stavebnictví a průmyslu tento údaj naznačil, že propad hrubého domácího produktu ve 4. čtvrtletí 1998 bude rekordní. Vyplynulo to z odpovědí analytiků. Podle Anny Dvořákové z České spořitelny jsou pro maloobchodní tržby nejvýznamnější výdaje střední třídy. Ta je však nejvíce zasažena poklesem reálných mezd a rostoucí nezaměstnaností.

Poskytnutí humanitární pomoci je podle občanů samozřejmostí

Drtivá většina občanů se domnívá, že poskytovat humanitární pomoc zahraničí je v demokratické společnosti samozřejmostí. Tento názor v lednovém průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění vyslovilo 85 procent dotázaných, sedm procent s ním naopak nesouhlasilo. Podíl těch, kteří jsou přesvědčeni, že dodávky se ke skutečně potřebným nedostanou, však činí 44 procent.

Pouze dvě pětiny občanů považují církve za užitečné instituce

Česká společnost je spíše ateistická, s poměrně chladným postojem k církvím a víře v Boha. Tuto obecně rozšířenou představu potvrdil i únorový průzkum Střediska empirických výzkumů /STEM/. Výsledky prozradily, že církve považují za užitečné instituce dvě pětiny občanů. Na otázku, zda věří v Boha, odpovědělo kladně 35 procent dotázaných, nevěřících je 64 procent. Ředitel STEM Jan Hartl však tvrdí, že situace není tak jednoznačná a závisí na konkrétní formulaci otázky.

Nejvíce občanů se stále řadí k politickému středu

Největší část občanů ČR sama sebe stále řadí na politické škále ke středu. Přihlásilo se k němu 43 procent dotázaných. Spíše napravo se řadí 24 procent a k jasné pravici sedm procent lidí. 20 procent dotázaných se cítí být spíše levicově orientováno, 5 procent se hlásí k jasné levici.

Česká veřejnost posuzuje kritičtěji a citlivěji než dříve společenské rozdíly. Podle mínění 95 procent dotázaných se rozdíly mezi lidmi za posledních šest let zvětšily. Za velký problém je považuje 81 procent. Drtivá většina bere vznik a prohlubování sociální diferenciace za samozřejmý fakt. To však zdaleka neznamená, že se s touto skutečností ztotožňuje. Podle STEM obecně roste pocit, že sociální rozdíly nejsou spravedlivé a vyšší místa nejsou získána poctivě.

Plzeňský Prazdroj založil v Polsku dceřinou společnost

Plzeňský Prazdroj zaregistroval v Polsku dceřinou společnost Pilsner Urquell Poland se sídlem ve Waršavě. "Prodej piva na polském trhu zaznamenal v roce 1998 meziroční nárůst o 61 procent," dodal mluvčí firmy Jaroslav Pomp. Dceřiné společnosti Plzeňského Prazdroje již působí v USA, Británii, Španělsku, Slovensku, Polsku a Německu, přičemž tato dceřiná společnost se stará i o švýcarský a rakouský pivní trh.

Škodaexport podepsal v Indii kontrakt za 950 miliónů korun

Generální ředitel Škodaexportu Jan Řičica v Indii podepsal kontrakt na rekonstrukci tří bloků tepelné elektrárny Ennore za 950 miliónů korun. Škodaexport je teprve druhou zahraniční firmou, která se v Indii podílí na rekonstrukcích a modernizacích tepelných elektráren.

Policie poskytla řeckému velvyslanectví v Praze zvýšenou ochranu

Česká policie poskytla řeckému velvyslanectví v Praze zvýšenou ochranu v souvislosti s obsazením několika řeckých ambasád v Evropě Kurdy. Ti protestují proti tomu, že Řecko neudělilo kurdskému předákovi Abdullahu Ocalanovi politický azyl. Kurdové se zatím v ČR neprojevovali radikálně a ani v současné době policie nezaznamenala jejich zvýšenou aktivitu.

Vyděrač hrozil Euronově nakažením potravin virem HIV

Virem HIV hrozil infikovat potraviny v obchodní síti společnosti Euronova anonymní pisatel loni v listopadu, pokud by od této firmy nedostal 25 miliónů korun. Firma vlastní rozsáhlou síť supermarketů a obchodů s potravinami. Podle odborného certifikátu je však virus tímto způsobem nepřenosný. Policie úmyslně záležitost tajila, protože se obávala paniky mezi občany.

Iráčané, kteří přiletěli z Rumunska, měli falešná víza

Víza, která policie odstranila z pasů sedmi Iráčanům, kteří do Prahy přiletěli 10. února z Rumunska, byla falešná. Jak uvedl zástupce ředitele pražské policejní správy Václav Kuthan, policisté, kteří poslali Iráčany tentýž den zpět do Rumunska, jednali přesně podle mezinárodních standardů. Upřesnil, že falešná víza měla 11 odlišností od originálu. O případu informoval v pondělí rumunský tisk, podle kterého vytrhala česká policie Iráčanům z pasu platná víza, a porušila tak jejich lidská práva.

ČSSD zatím forenzní audit neplánuje

Předseda senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř by podpořil vyšetřovací audit hospodaření strany, o kterém se hovoří v souvislosti se záhadnou šestimiliónovou půjčkou na loňskou volební kampaň ČSSD, ale až po vyčerpání vnitrostranických kontrolních mechanismů. Nejasnosti kolem překlenovacího úvěru vznikly po rozporuplných výrocích místopředsedy strany pro hospodaření Iva Svobody. Podstatou případu bylo, že utajovaný věřitel sociální demokracii poskytl před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny tři milióny v hotovosti a další tři milióny formou šeku krytého akciovou společností Tax & Investment Advisors.

Policisté kryli ilegální migraci

Pět lidí, z toho dva policisty, zadrželi pracovníci inspekce ministra vnitra a kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle policejní mluvčí Ivany Moosové měli za úplatu umožňovat vstup do ČR cizincům bez platných dokladů. Jeden z obviněných, třicetiletý občan Lybie, měl spolu s dalšími osobami "zajišťovat" na ruzyňském letišti migrujícím cizincům průchod na české území. První ze dvou zadržených policistů je podezřelý, že se podílel na vstupu 106 občanů Afghánistánu na české území. Ti si loni za dramatických okolností vynutili výstup z letadla a požádali v ČR o azyl.

V ČR je 1,74 miliónu účastníků penzijního připojištění

Ministerstvo financí evidovalo ke konci loňského roku celkem 1,74 miliónu účastníků penzijního připojištění. V současné době operuje na českém finančním trhu 32 z původních 44 penzijních fondů. V osmi z nich je soustředěno zhruba 80 procent klientů, zbylých 20 procent si dělí ostatní fondy.

Lékaři budou požadovat minimálně 500 korun za hodinu práce

Na minimální hodinové ceně lékařské práce 500 korun se shodli předsedové okresních sdružení České lékařské komory. Její mluvčí Pavel Kubíček připomněl, že nyní je cena práce plně kvalifikovaného lékaře asi 280 korun. Cena 500 korun odpovídá požadavku, aby příjem lékaře byl trojnásobkem průměrného příjmu v zemi. V debatě zazněly i kritické hlasy, že by požadovaná cena měla být nižší, i z toho důvodu, že pokud veřejnost nebude plně informována o celé problematice, může požadavek komory vyvolat negativní ohlasy.

Zemřel lidový vypravěč ze Slovácka Zdeněk Galuška

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel náhle v sobotu 13. února tvůrce populární postavy stařečka Pagáča, spisovatel, ilustrátor a lidový vypravěč Zdeněk Galuška. Proslavil se hlavně úsměvnými příběhy "Slovácko sa súdi" a "Slovácko sa nesúdi". Jeho knihy vycházely v desetitisícových nákladech a příběhy, které také sám ilustroval, byly i zfilmovány. Hlavní postavu stařečka Pagáča ztvárnil Jozef Króner.

Restaurátoři v Čížově obnovují nejstarší varhany v Čechách

Obnovu nejstarších varhan v ČR dokončují v těchto dnech varhanáři z Čížova na Jihlavsku. Unikátní nástroj pochází z kostela Nejsvětější trojice ve Smečně na Kladensku a vyroben byl v roce 1587. Dušan Doubek, který se na obnově podílí, je jedním ze tří držitelů licence na restaurování varhan v ČR. Záchrana jednoho nástroje přijde na zhruba milión korun. Zajímavá byla obnova varhan z Rožmitálu pod Třemšínem, na které hrával Jakub Jan Ryba.

Na vyhlašování hudebních cen přijede skupina R.E.M. a zpěvačka Cher

Kromě americké rockové skupiny R.E.M. bude exkluzívním hostem vyhlašování výročních cen Akademie populární hudby za loňský rok i americká zpěvačka, herečka a držitelka Oscara Cher. Podle Ivy Milerové z české pobočky gramofonové firmy Warner Music tato stálice populární hudby a filmového plátna potvrdila svůj příjezd teprve tento týden.

Sněhové srážky jsou letos výjimečné, ale pro zimu přirozené

Jako výjimečně vysoké hodnotí meteorolog Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze sněhové srážky, které se od minulého týdne valí na Českou republiku. Z dlouhodobějšího hlediska však podle něj jde o celkem přirozený vývoj. Letošní zimu nelze zatím hodnotit ani jako zvlášť chladnou. Mírné oteplení by mělo přijít počátkem příštího týdne. Meteorologové ale nečekají tak výraznou oblevu, která by mohla způsobit zvýšení hladiny vod, či dokonce povodně.

Sport

Petr Korda postoupil na turnaji v Rotterdamu do druhého kola, když ve dvou setech zdolal švédského tenistu Magnuse Gustafssona 6:4 a 6:2. Bohdan Ulihrach porazil Chorvata Ivaniševiče 6:7, 7:6 a 7:5

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je zataženo s občasným sněžením, teploty minus 4 až nula stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.