Zprávy středa, 18. března 1998

Zprávy 18.3.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Řecko-česká jednání v Praze

Řecko podle svého premiéra Kostase Simitise rádo pomůže České republice v přípravách na začleňování do Evropské unie a stejně tak podporuje i rozšíření NATO. Simitis na schůzce s prezidentem Václavem Havlem řekl, že hlavní cíl jeho první oficiální návštěvy ČR je podpora úzkých vztahů, zejména s menšími evropskými zeměmi bez ohledu na to, zda jsou či nejsou členy EU.

O možnostech rozšíření průmyslové spolupráce a obchodu jednali v úterý v Praze představitelé průmyslových a hospodářských komor Řecké republiky a zástupci Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Kupka uvedl, že v současné době je v Řecku připravována řada projektů v oblasti městské dopravy, dodávek vodní a tepelné elektrárny. Velká šance se rýsuje také u dodávek pro armádu, zejména bojových vozidel, ale také letounů L-159. Objem zahraničního obchodu s Řeckou republikou přibližně sedm let stagnuje, ale je to jediná země z EU, kde saldo zahraničního obchodu je pro ČR kladné. V roce 1997 dosáhl český export do Řecka 85,1 miliónu dolarů a dovoz 50 miliónů dolarů.

Podpora vstupu do NATO: 57%

Vstup České republiky do Severoatlantické aliance nyní podporuje více než polovina občanů (57%). Lidé však dávají přednost tomu, aby o vstupu mohli rozhodnout v referendu. S jeho vypsáním souhlasí 59 procent. Veřejného plebiscitu by se zúčastnilo 70 procent lidí a vstup do Aliance by podpořila většina, 63 procent. Vyplývá to z průzkumu zveřejnilo Středisko empirických výzkumů (STEM).

Podle ředitele STEM Jana Hartla se postoj české veřejnosti ke vstupu do NATO mění prokazatelně k lepšímu, stoupá počet těch, kteří jsou pevně rozhodnuti podporovat připojení k alianci. "Náš vstup do NATO se dostal z toho vedlejšího, přezíraného problému, a to je podstatné," řekl novinářům Hartl. Zatímco v dubnu loňského roku jej považovalo za okrajový či zanedbatelný 47 procent lidí, nyní je to jen 34 procent.

Rada ministrů EU přijala odvetné opatření za českou kvótu na dovoz jablek

Rada ministrů EU podle očekávání v úterý pozastavila celní zvýhodnění pro dovoz českého vepřového masa, drůbeže a ovocných šťáv, čímž v podstatě zmařila přístup těchto výrobků na západoevropský trh. Vyhlásila tento krok jako odvetu proti české kvótě na zvýhodněný dovoz konzumních jablek z EU. "Krok EU se dal očekávat, ačkoli není přiměřený," řekl ČTK český velvyslanec při EU Josef Kreuter. Unie se podle něj uchýlila k postupu, který předpokládá skutečnou pohotovost. "Situace zase tak naléhavá není."

EU s platností od 1. dubna pozastavila preferenční 20% clo uplatňované při dovozu českého vepřového masa, kuřat, kachen, hus, krůt a částí této drůbeže; toto zboží bude nyní zatíženo normálním 100% clem uplatňovaným vůči nečlenům EU, kteří nemají zvláštní režim. Clo na jablečný koncentrát a černorybízový mošt se zvyšuje ze 48 na 100 %. Podle českých diplomatů to ve všech případech znamená konec vývozu. Brusel tak reaguje na lednové rozhodnutí české vlády zavést od 1. února kvótu na zvýhodněný dovoz konzumních jablek z EU - vše, co bude dovezeno nad 24.000 tun ročně (6000 tun čtvrtletně) podléhá 95% clu. Vzhledem k tomu, že loni dovezla "patnáctka" do ČR za výhodných podmínek přes 40.000 tun jablek, vzniká jí podle Evropské komise nesporná újma. Praha ovšem namítá, že vysoký import znemožnil českým výrobcům prodat polovinu produkce a ohrozil celý ovocnářský sektor.

Obchod ČR s EU

Obrat agrárního obchodu ČR s Evropskou unií vzrostl od roku 1992 do konce 1997 z 26 miliard korun na 43 miliard. Podíl EU na celkovém agrárním obchodu ČR se však ve stejném období snížil z 53 na 44 procent. V úterý na sedmém zasedání společného parlamentního výboru přidružení ČR-EU to řekl ministr zemědělství Josef Lux. Podle něj panuje v sektoru asymetrie podmínek zemědělců v Evropě a v ČR. Ekvivalent produkčních subvencí je v ČR 14 procent, zatímco v Unii 44 procent. "Znamená to, že EU podporuje své zemědělství zhruba třikrát více než ČR," vysvětlil Josef Lux.

ČR má velký zájem na společné interpretaci antidumpingových ustanovení, kompetencí a pravomocí v Evropské unii. "Toto není zajištěno, což ztěžuje předvídatelnost a kalkulaci podmínek pro české firmy při vstupu na mezinárodní trh," řekl na zasedání společného parlamentního výboru přidružení ČR-EU ministr průmyslu a obchodu ČR Karel Kuhnl. Ministr zmínil poslední případ bezešvých trubek, kde byla na české výrobce a vývozce uvalena antidumpingová cla.

Češi v zahraničí a občanství

Krajanská komise a skupina přátelství ČR - Slovensko v Senátu chtějí do konce letošního roku začít práci na zákonu, který by upravil problematické postavení Čechů žijících na Slovensku. Po úterním jednání s představiteli Českého spolku na Slovensku to řekl předseda komise pro krajany Milan Špaček. Senátoři chtějí rovněž iniciovat novelu zákona o nabývání českého občanství, která by měla umožnit tzv. dvojí občanství. Pokud ji nepřipraví vláda, hodlají tak podle Špačka učinit vlastní zákonodárnou iniciativou.

Další stranický finanční skandál?

Vedení ČSSD mělo podle pondělních informací České televize před třemi lety navázat kontakty s českými podnikateli ve Švýcarsku a výsledkem jejich jednání měla být smlouva o financování nejsilnější české opoziční strany výměnou za možnost ovlivňovat ekonomický vývoj v České republice po volebním vítězství sociální demokracie. Podle České televize předseda ČSSD uzavření smlouvy popřel, poslanec Karel Machovec ho však potvrdil.

V úterý označil v rozhovoru pro ČTK Miloš Zeman zmíněné materiály za naivní falzifikát a podvrh se zfalšovanými podpisy.

Skutečnost, že předseda ČSSD Miloš Zeman chtěl za peníze přenechat svým sponzorům některá místa ve vládě a vybraných strategických podnicích, potvrdil televizi Nova švýcarský podnikatel českého původu Jan Vízek. Ten prý vedl v německém městě Bamberg se sociálními demokraty několik jednání, která měla být zakončena tzv. bamberskou dohodou. Vízek uvedl, že v roce 1995 zastupoval sdružení západoevropských podnikatelů, kteří chtěli působit na území ČR a měli zájem podporovat sociální demokracii v parlamentních volbách v roce 1996. Podle něj šlo o částku 15 až 20 miliónů švýcarských franků (tehdy zhruba 355 až 473 miliónů korun), což byla cena, za kterou měli být sociální demokraté ochotni po vyhraných volbách zřídit vládní komisi pro strategická rozhodnutí a vývoj.

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Stanislav Gross v úterý k případu uvedl, že nedokáže posoudit, zda je tato věc pravdivá, protože o ní zatím nic neví. "Pro mě je to v těchto dnech naprosto nová informace a musím říct, že pokud by něco takového mělo být pravda, tak je to podle mého názoru něco naprosto závažného," řekl Gross. Zároveň však dodal, že v pravdivost tohoto obvinění nevěří. Stanislav Gross dále oznámil, že klub vyzval vedení ČSSD, aby urychleně vysvětlilo okolnosti údajného jednání stranických představitelů se zahraničním sdružením podnikatelů.

Předseda Unie svobody Jan Ruml v úterý jménem své strany vyzval předsedu ČSSD Miloše Zemana, aby jednoznačně vysvětlil okolnosti jednání sociální demokracie se zahraničním sdružením podnikatelů v roce 1995. "Pokud by se informace ukázaly jako pravdivé, vyzýváme jej k přijetí jasné politické odpovědnosti," prohlásil Jan Ruml na tiskové konferenci.

Podle předsedy sněmovního hospodářského výboru Josefa Holuba (ODS) měl být obsahem smlouvy na švýcarské straně příslib výhodné, dlouhodobé půjčky na volební kampaň ČSSD ve výši 20 až 30 miliónů švýcarských franků (460 miliónů, respektive 690 miliónů korun).

Informacemi, podle nichž mělo vedení sociální demokracie v roce 1995 uzavřít s českými podnikateli žijícími ve Švýcarsku smlouvu o financování této strany výměnou za možnost těchto lidí ovlivňovat po volebních vítězství ČSSD ekonomický vývoj v ČR, se zřejmě bude zabývat Bezpečnostní informační služba. Informovala o tom s odvoláním na tiskovou mluvčí ministerstva vnitra ČTK.

Dnes a zítra jedná vláda

Vláda bude dnes a ve čtvrtek jednat v Židlochovicích u Brna o protipovodňové prevenci a ochraně, o navracení majetku církvím, harmonogramu další privatizace a o svých krocích při potírání a postihu projevů rasismu.

Zákon o zkrácení volebního období parlamentu v Senátě

Ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny bude patrně nejdůležitějším bodem druhé části schůze Senátu, která začne dnes odpoledne. Výsledky jednání senátních výborů nasvědčují tomu, že horní komora předlohu schválí a stanoví tak konec činnosti sněmovny na den předčasných voleb, které se mají podle tohoto zákona konat do 30. června. Tento zákon je však až v samém závěru programu schůze a na pořad jednání se tak dostane patrně až závěrem pracovního týdne.

Václav Klaus míní, že ministr Kuhnl je v závěsu lobbystických skupin

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kuhnl je podle předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause v závěsu lobbystických skupin, které ho tlačí ke zvyšování cen energií. Václav Klaus to uvedl v úterním diskusním pořadu Českého rozhlasu. Řekl, že nesouhlasí se zvýšením cen energií, ke kterému přistoupila vláda. Deregulace cen energií, která znamená zdražení o 24 procent u elektřiny a o 27 procent u plynu, podle Václava Klause neodpovídá situaci na trhu, protože poptávka nepřevyšuje nabídku.

Předvolební mítink Miloše Zemana

Společnost založenou na věcech, s nimiž se nedá obchodovat, jako je láska a přátelství, navrhl jménem ČSSD její předseda Miloš Zeman asi třem stovkám občanů, kteří se na brněnském náměstí Svobody v úterý zúčastnili mítinku se sociálnědemokratickými poslanci a jejími kandidáty do parlamentních voleb. V odpovědi na dotazy občanů Zeman mimo jiné vyjádřil nesouhlas s vydáním státního pozemkového majetku církvi s odvoláním na to, že tyto nemovitosti církvi ani za první republiky nepatřily, ale měla je pouze pronajaté. Církev by podle Zemana neměla být podnikatelským subjektem.

Nový politický subjekt

Archa - sdružení na podporu svobodné společnosti je název občanského sdružení založeného bývalými členy ODA. Poslanec Dušan Kulka, který je členem přípravného výboru sdružení, uvedl že Archa má být integrujícím "podhoubím" české pravice. Návrh na registraci má být na ministerstvu vnitra podán nejpozději ve středu a ustavující valná hromada Archy se sejde 29. března v Hradci Králové.

BIS kontra SIS

Za provokaci, nechutný a nehorázný pokus skandalizovat a diskreditovat Bezpečnostní informační službu (BIS) označil její nový mluvčí Jan Šubert, který byl v úterý jmenován, tvrzení o výměně diskreditujících informací o českých a slovenských politicích mezi BIS a Slovenskou informační službou (SIS). BIS se hodlá na celý případ zeptat bývalého slovenského ministra vnitra Ladislava Pittnera, který o výměně informoval. "Taková aktivita je nepřijatelná, nepřípustná a BIS ji v samé podstatě co nejdůrazněji odmítá," uvedl Šubert.

České prostitutky v New Yorku

Zásah americké federální policie minulý čtvrtek v nočním podniku na Manhattanu v New Yorku, při němž byla zadržena skupina prostitutek, ve které bylo nejvíc žen z České republiky, byl součástí dva roky trvající policejní operace s názvem Hogo Fogo. Do akce byli zapojeni i čeští policisté. ČTK o tom v úterý informovala tisková mluvčí policejního prezídia Ivana Moosová s tím, že v rámci této akce byli loni na území České republiky zadrženi tři muži ve věku od 25 do 40 let, kteří byli obviněni z trestného činu obchodování se ženami.

Líčení s obžalovanými z útoku na Sudánce

Výslechem dalších svědků bude dnes již třetí den pokračovat před senátem Městského soudu v Praze hlavní líčení s dvojicí mladíků, kteří jsou obžalováni z toho, že loni v listopadu napadli dva Súdánce, z nichž jeden po útoku zemřel a druhý utrpěl zranění. Ten by měl dnes před soudem vypovídat jako jeden z klíčových svědků obžaloby. Útok mladíků, kteří se údajně hlásí k hnutí skinheads, vyvolal svého času značnou odezvu veřejnosti, která se projevila pořádáním demonstrací na protest proti množícím se projevy rasismu v české společnosti, jehož nositeli jsou právě skini.

Causa - nemocnice v Bruntále

Ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová by chtěla v pátek nebo nejpozději v pondělí vydat stanovisko k situaci kolem bruntálské nemocnice, která by měla být na základě rozhodnutí výběrové komise zrušena. Rozhodnutí zrušit nemocnici v Bruntále se setkalo s odporem tamější veřejnosti a vyústilo v to, že přednosta nemocnice Alois Matušů zahájil protestní hladovku za zachování nemocnice. "Vzala jsem velmi vážně to, že kolega lékař drží hladovku," řekla Roithová. Dále, jak uvedla, "svobodné rozhodnutí lékaře" nechtěla komentovat.

Protestní hladovka za zachování nemocnice v Bruntále, kterou v pátek zahájil její přednosta Alois Matušů, je podle prezidenta České lékařské komory Bohuslava Svobody nepřiměřený čin. Pro ČTK uvedl, že s povoláním lékaře není slučitelné sebepoškozování jako prostředek vymáhání.

Mínění - vláda - premiér

Práci vlády Josefa Tošovského hodnotí zatím občané poměrně příznivě. S krátkým působením Tošovského kabinetu vyjádřila spokojenost více než polovina občanů, a to 55 procent. Ve srovnání s posledním obdobím vlády Václava Klause jde o dvojnásobný nárůst spokojenosti. Vyplývá to z výsledků březnového průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM). Podle názoru tří procent dotázaných pracuje česká vláda za poslední měsíc velmi dobře a 52 procent si myslí, že poměrně dobře. Vláda pracuje poměrně špatně podle 33 procent občanů a velmi špatně podle 13 procent respondentů.

Ještě lepší pozici než vláda má u veřejnosti premiér Josef Tošovský. "Důvěryhodnost nadstranického premiéra je obrovská," řekl analytik STEM Pavel Šimoník. Nejpopulárnější český politik se od svého nástupu do funkce těší důvěře téměř čtyř pětin občanů. Takto vysokou důvěru veřejnosti nepožívá ani prezident Václav Havel. Důvěru premiéru Tošovskému vyjádřilo 79 procent dotázaných, nedůvěru 21 procent. Pozice premiéra je podle STEM velmi pevná mezi voliči všech tzv. státotvorných stran, nevyjímaje ČSSD a ODS.

Rozruch kolem členství Tošovského v KSČ

Předseda Unie svobody Jan Ruml se domnívá, že každý by měl ve svém životopise pravdivě uvést všechny podstatné okolnosti. Za takovou považuje i čtrnáctileté členství premiéra Josefa Tošovského v KSČ. "Myslím, že je chyba, že toto bylo v životopisu pana premiéra vynecháno, ačkoli to bylo veřejně známo," řekl Jan Ruml na úterní tiskové konferenci.

Pokud by předseda vlády Josef Tošovský až dosud úmyslně tajil své dřívější členství v Komunistické straně Československa, měl by se podle poslance ODS Ivana Langra zachovat stejně jako bývalý ministr spravedlnosti Jan Kalvoda a odstoupit. Langer to uvedl pro ČTK reakci na informace, podle nichž byl Tošovský 14 let členem KSČ, ale v jeho oficiálních životopisech o tom nebyla zmínka.

Tošovského, současného nejpopulárnějšího politika v zemi, kterého lidé vnímají jako odborníka, zřejmě čeká pokles obliby, i když podle analytika Střediska empirických výzkumů Pavla Šimoníka nijak prudký. "Samozřejmě je to skvrna na morálním profilu nadstraníka, odborníka. Jistý vliv by to mít mohlo," soudí Šimoník.

Mínění - výdaje na bydlení, potraviny - obavy z vývoje nákladů

Největší problémy mají obyvatelé České republiky s výdaji na bydlení. Podle průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění označilo 15 procent občanů své problémy v této oblasti za velké a 32 procent za větší. Výdaje na potraviny a stravování představují větší zátěž pro 25 procent lidí a velkou pro devět procent. Poměrně časté, pro 28 procent lidí, jsou i potíže s hrazením léků a dalších položek zdravotní péče, ale také s jízdným do zaměstnání nebo do školy, které představuje velký či větší problém pro 24 procent občanů.

Větší či velké obavy z vývoje nákladů na potraviny a stravování přitom pociťuje 53 procent občanů, převážně lidé z malých obcí, důchodci a manuálně pracující lidé. Stejné procento občanů se obává růstu nákladů spojených s bydlením. V tomto případě však jde především o mladé lidi do 29 let, důchodce, obyvatele velkých měst a Prahy. Více než polovina dotázaných, 58 procent, se obává růstu nákladů na léky a zdravotní péči. V tomto případě jde především o důchodce a obyvatele Prahy.

Čeští občané vnímají podle březnového průzkumu Střediska empirických výzkumů jako nejzávažnější společenský problém ochranu před zločinností. Dále je znepokojuje celkové dodržování zákonnosti v zemi, přičemž situace ve zdravotnictví skončila na rozdíl od obdobného prosincového šetření až na třetím místě v žebříčku "velmi vážných problémů".

Osmdesáti procentům českých domácností vystačí rodinný rozpočet na uspokojování základních potřeb, tedy na jídlo, bydlení, oblečení a běžné věci. Z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) vyplynulo, že horší je situace s obnovováním či pořizováním technických zařízení pro domácnost, což nedělá problémy jen asi dvěma pětinám domácností.

29. ročník Mezinárodních veletrhů spotřebního zboží v Brně

Za největší přehlídku vybavení pro dům, byt a kancelář v České republice je označován 29. ročník Mezinárodních veletrhů spotřebního zboží, který bude dnes zahájen na brněnském výstavišti. Až do neděle 22. března představí nabídku své produkce v expozicích na ploše zhruba 45 tisíc čtverečních metrů 720 vystavovatelů z 26 zemí.

Prezidentovy Rozhovory v Lánech 28. března

Rozhlasové promluvy prezidenta Václava Havla, které byly až do začátku letošního února po dlouhá léta nedílnou součástí nedělního odpoledne Českého rozhlasu (ČRo) Radiožurnálu, se v pozměněné podobě vrátí na vlny ČRo na stanici Praha 28. března pod názvem Rozhovory v Lánech. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček ČTK řekl, že pro premiéru nového padesátiminutového pořadu si český prezident pozval k rozhovoru bývalého ministra kultury a předsedu české části diskusního fóra česko-německé koordinační rady Pavla Tigrida. Pořad moderují generální ředitel ČRo Vlastimil Ježek a moderátor Robert Tamchyna.

Ze sportu:

Úterní závěrečné kolo základní části hokejové extraligy se hrálo s těmito výsledky: Třinec - Karlovy Vary 7:5, Vítkovice - Slavia Praha 6:4, Vsetín - Litvínov 4:2, Kladno - Zlín 4: 3, Pardubice - Plzeň 5:2, Jihlava - Č. Budějovice 5:2 a Sparta - Opava 5:1. Do play-off, z něhož vzejde v dubnu mistr ČR, postoupily tyto celky: Vsetín, Vítkovice, Třinec, Sparta, Plzeň, Slavia, Litvínov a osmé Pardubice. Rozdělení elitní osmičky do čtvrtfinálových dvojic je následující: Vsetín - Pardubice, Vítkovice - Litvínov, Třinec - Slavia a Sparta - Plzeň. Úvodní zápasy čtvrtfinále, které se hraje na tři vítězství, jsou na programu v pátek. Odvety se uskuteční hned o den později.

A ještě jaké má být ve středu v ČR počasí:

Většinou oblačno a místy přeháňky, od středních poloh smíšené až sněhové. Denní teploty: plus 4 až plus 8 stupňů Celsia, v Čechách místy až plus 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.